Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στον υπολογιστή μας καθημερινά με περιήγηση, ενασχόληση στα κοινωνικά μέσα, εργασίες, και γενικά με συνεχή χρήση Internet. Ως εκ τούτου, η ταυτόχρονη δυνατότητα αναζήτησης μέσω του νέου SearchGPT της OpenAI και της Google μπορεί να μας φανεί χρήσιμη. Δείτε πώς βελτιώνουμε κατά πολύ την αναζήτηση μας, αξιοποιώντας παράλληλα και τα δύο εργαλεία.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Το νέο SearchGPT της OpenAI
Η OpenAI διαθέτει πλέον το SearchGPT σε όλους τους χρήστες, και όχι μόνο σε αυτούς που είχαν μπει στη λίστα αναμονής.
Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT είναι μονίμως συνδεδεμένο στο Internet, δίνοντας μας έτσι, τις πιο πρόσφατες και έγκαιρες απαντήσεις με συνδέσμους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούμε οπωσδήποτε μια ξεχωριστή μηχανή αναζήτησης.
Θα λέγαμε ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο πρόσφατος αλγόριθμος αναζήτησης της Google (HCU update) έχει αρχίσει και γίνεται ενοχλητικός για πολλούς. Συν του ότι στην κορυφή ενίοτε εμφανίζονται και αδιάφορα αποτελέσματα που προκαλούν και σύγχυση.
Έτσι, με το νέο SearchGPT της OpenAI μπορούμε πλέον να έχουμε παράλληλα και μια νέα εξαιρετική μηχανή αναζήτησης, που γεφυρώνει ακόμη περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη με τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι, ενώ το SearchGPT για να λειτουργήσει έξω από την πλατφόρμα του, απαιτεί να εγκαταλείψουμε τη μηχανή αναζήτησης της Google, με ένα κόλπο μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα και από τα δύο εργαλεία αναζήτησης.
Εν ολίγοις, δε χρειάζεται να υποστούμε το ομολογουμένως άβολο μπλοκάρισμα στην Google, όταν θα ορίσουμε το SearchGPT ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.
Μάλιστα, θα έχουμε τις αναζητήσεις παράλληλα, τη μια δίπλα στην άλλη, και στην ίδια καρτέλα χωρίς να φεύγουμε από τη σελίδα, όπως παρατηρούμε στα στιγμιότυπα. Επιπλέον, έχοντας ενίοτε αποτελέσματα και από το Bing.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο premium λογαριασμός ChatGPT Plus, προσφέρει όλες τις δυνατότητες του SearchGPT με ακόμη περισσότερα links, περιγραφές, εικόνες, κ.α. Ωστόσο, και ο δωρεάν λογαριασμός είναι υπεραρκετός από τη στιγμή που θα έχουμε παράλληλα και την αναζήτηση Google.
Φυσικά, μπορούμε πλέον να κάνουμε την αναζήτηση και απευθείας μέσα από την πλατφόρμα του ChatGPT. Απλά, πληκτρολογούμε “/” (χωρίς τα εισαγωγικά) στο πλαίσιο διαλόγου και επιλέγουμε την Αναζήτηση. Μετά, πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε.
Όπως είναι αναμενόμενο, σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε τη δυνατότητα της επιτόπου αναζήτησης οπουδήποτε στον browser με το γνωστό δεξί κλικ ή απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων. Ούτε τα αποτελέσματα και από τις δύο μηχανές αναζήτησης.
Έτσι, για να έχουμε και την παράλληλη αναζήτηση, πρέπει αρχικά να προσθέσουμε στον browser την επίσημη επέκταση ChatGPT search της OpenAI. Λειτουργεί σε οποιοδήποτε Chromium browser, όπως Brave, Chrome, Edge, Opera, κλπ.
Αφού εγκαταστήσουμε την επέκταση, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε συνδεθεί στον δωρεάν λογαριασμό μας στο ChatGPT. Από εκεί και μετά, κάνουμε δεξί κλικ σε μια πληροφορία που θέλουμε να αναζητήσουμε, ή γράφουμε απευθείας στο πεδίο URL του browser. Θα δούμε ότι το ChatGPT search έχει πλέον αντικαταστήσει την αναζήτηση της Google.
Στη συνέχεια, θα μας δώσει, όχι μόνο διάφορα αποτελέσματα με συνδέσμους, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα που αναζητήσαμε. Αν η αναζήτηση μας ήταν στα ελληνικά θα μας απαντήσει στη γλώσσα μας. Αυτά μπορούμε να τα ορίσουμε περαιτέρω και από τις ρυθμίσεις του ChatGPT.
Ταυτόχρονη αναζήτηση σε ChatGPT search & Google
Τώρα, για να έχουμε ταυτόχρονα και την αναζήτηση της Google δίπλα από τα αποτελέσματα αναζήτησης του SearchGPT στην ίδια καρτέλα, πρέπει να προσθέσουμε το Open in Sidebar. Πρόκειται για μια άλλη πραγματικά εξαιρετική επέκταση.
Εμείς την αξιοποιούμε εδώ και πολύ καιρό στον Brave, καθώς μας επιτρέπει να ανοίγουμε οποιαδήποτε ιστοσελίδα και link, σε μια βολική προβολή ένθετης πλαϊνής καρτέλας χωρίς να φεύγουμε από τη σελίδα που βρισκόμαστε.
Μας ανοίγει παράλληλα στην ίδια καρτέλα, κάθε είδους ιστοσελίδα, και όχι μόνο την αναζήτηση Google. Μπορούμε ακόμη και να του ορίσουμε να ανοίγει μόνιμα μια προκαθορισμένη σελίδα, πχ το Gemini, το Gmail, ή όποιο άλλο website ή online εργαλείο θέλουμε.
Έτσι, αφού προσθέσαμε και το Open in Sidebar, είναι σημαντικό να καρφιτσώσουμε το εικονίδιο του.
Μετά, κάνοντας του δεξί κλικ, πατάμε στις Επιλογές και ορίζουμε – αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις στα πλαίσια που παρατηρούμε στο κάτωθι στιγμιότυπο. Βεβαιωνόμαστε ότι έχει οριστεί και το https://www.google.com/search?q=%s, ως search engine.
Από εκεί και μετά, απλά πρέπει να πατάμε μια φορά στο εικονίδιο της επέκτασης για να μας ανοίγει η διπλανή καρτέλα στο ίδιο παράθυρο. Μπορούμε να την έχουμε και μονίμως ανοικτή, και με το ποντίκι να τη μικραίνουμε ή μεγαλώνουμε σε πλάτος.
Έτσι, εφόσον θέλουμε και τα αποτελέσματα της Google, απλά σύρουμε τη φράση της αναζήτησης που κάναμε στο ChatGPT search, οπουδήποτε μέσα στο πλαίσιο της καρτέλας του Open in Sidebar.
3 σε 1 & Δεξί κλικ
Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πλέον στο ίδιο παράθυρο τα αποτελέσματα αναζήτησης ταυτόχρονα και από τα δύο εργαλεία. Τα οποία μπορούν να γίνουν τρία, καθώς όπως αναφέραμε προηγουμένως, το SearchGPT εμφανίζει αποτελέσματα και από το Bing.
Επίσης, μπορούμε πάντα να αξιοποιήσουμε το δεξί κλικ για το Open in Sidebar, όπως παρατηρούμε στο παραπάνω στιγμιότυπο. Αυτό όταν θέλουμε να μας ανοίξει κάποιο από τα link που μας εμφανίζει η αναζήτηση του SearchGPT, ή όποιος άλλος σύνδεσμος μας ενδιαφέρει. Πάντα, στην ίδια καρτέλα που βρισκόμαστε χωρίς να ανοίγουμε άλλη.
Αυτή η λειτουργία του Open in Sidebar στο μενού του δεξιού κλικ, δυστυχώς ενδέχεται να μη μας εμφανίζεται στον Chrome, και να ήταν μόνο αυτή.
Εν τέλει, φαίνεται ως καλή ιδέα να τον αλλάξει κανείς και να προτιμήσει άλλον Chromium browser. Γιατί όσο καλός και δημοφιλής αν είναι ο Chrome, έχει κουράσει με τους πολλούς περιορισμούς κάθε λίγο και λιγάκι.
Σε γενικές γραμμές, εμείς προτείνουμε τον Brave γιατί είναι πιο ασφαλής, πιο γρήγορος, και ενσωματώνει πιο χρήσιμα εργαλεία. Φυσικά, αν έχουμε αξιοπρεπές PC, μπορούμε πάντα να τους συνδυάζουμε και τους δύο browsers, ανάλογα τις ανάγκες μας.
Συνοψίζοντας
Το SearchGPT υπερέχει σε εμπεριστατωμένες περιλήψεις και εστιασμένες αναλύσεις, που συνοδεύονται από εύκολα προσβάσιμες παραπομπές με συνδέσμους, καθιστώντας την εύρεση πληροφοριών πιο απλή και ελκυστική. Παρότι ενδέχεται μερικές φορές να επαναλαμβάνει κάποιες πληροφορίες.
Η αναζήτηση Google είναι λιγότερο ακριβής, αλλά περιλαμβάνει έναν ευρύτερο συνδυασμό πηγών και αναρτήσεων, κάτι που τις δίνει το πλεονέκτημα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα αναζήτησης. Ιδίως σε αυτά που είναι προσανατολισμένα στις αγορές και την έρευνα εις βάθος.
Συνδυάζοντας όμως, και τις δύο αναζητήσεις παράλληλα, μπορούμε πλέον να βελτιώσουμε κατά πολύ την εμπειρία στην περιήγηση μας, στις αγορές, την έρευνα, και όχι μόνο.
Είναι χρήσιμο το SearchGPT;
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.