Το Photoshop είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς της επεξεργασίας εικόνας. Όμως, ενώ μπορούμε να κατεβάσουμε μια έκδοσή του δωρεάν από την Adobe, οι περισσότεροι δεν θα εκμεταλλευτούμε ούτε το 1% των δυνατοτήτων του. Δείτε πώς το MS Paint, η γνωστή “ζωγραφική των Windows”, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες επεξεργασίας εικόνας του 99% των χρηστών.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί MS Paint και όχι Photoshop
Ας πούμε πως θέλουμε να φτιάξουμε ένα καφέ. Έναν απλό καφέ, ίσα να ανοίξει το μάτι το πρωί.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπρίκι και γκαζάκι.
Θεωρητικά, όμως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και μια επαγγελματικής τάξεως μηχανή, που αναλαμβάνει να καβουρντίσει τον καφέ, να τον αλέσει, υποστηρίζει 25 είδη ροφημάτων, και μας επιτρέπει μέχρι και να κάνουμε σχεδιάκια με το αφρόγαλα.
Ακόμα και αν αφήσουμε απ' έξω τη διαφορά στο κόστος, ή το πόσο χώρο θα πιάνει στην κουζίνα, το να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανή έχει ασύγκριτα υψηλότερη πολυπλοκότητα.
Αν δεν παρακολουθήσουμε κάποια ειδική εκπαίδευση, δεν θα εκμεταλλευτούμε παρά ένα ελάχιστο ποσοστό από τις δυνατότητές της.
Ναι, το Photoshop είναι αξεπέραστο στην επαγγελματική αγορά. Αλλά αν σκοπεύουμε απλά να αλλάξουμε τις διαστάσεις στις φωτογραφίες μας, για ποιο λόγο να καταφύγουμε σε αυτό;
Η αλλαγή του μεγέθους μιας φωτογραφίας, η προσθήκη κειμένου, και άλλες απλές εργασίες, μπορούμε να τις εκτελέσουμε εξίσου καλά με πολύ ελαφρύτερα και πάνω από όλα δωρεάν προγράμματα.
Ας μην ξεχνάμε πως η νόμιμη χρήση της νεότερης έκδοσης του Photoshop απαιτεί την πληρωμή των 12,39€ κάθε μήνα ή των 147,91€ για τη συνδρομή του ενός έτους.
Κάτι ακόμη που καθιστά αχρείαστο το Photoshop, στην περίπτωση του χαμηλού επιπέδου επεξεργασίας φωτογραφιών, είναι οι απαιτήσεις που έχει από το σύστημά μας.
Το πρόγραμμα χρειάζεται ισχυρό επεξεργαστή, μερικά GB αποθηκευτικού χώρου, και τουλάχιστον 2 GB μνήμης RAM, ιδανικά αρκετά περισσότερα. Έναν μικρών δυνατοτήτων υπολογιστή, απλά θα τον γονατίσει και μόνο με την εκκίνησή του.
Το πρόγραμμα της Adobe έχει αμέτρητες δυνατότητες, και έχει φτιαχτεί ώστε να είναι χρήσιμο σε επαγγελματίες σχεδιαστές. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά του οι απλοί χρήστες δεν θα τα αγγίξουν ποτέ, ενώ για κάποια θα αγνοούν την ύπαρξή τους.
Επίσης, όσους οδηγούς αν δούμε ή αν διαβάσουμε, το πιο πιθανό είναι πως θα σταματήσουμε το ταξίδι μας για την εκμάθηση του Photoshop πριν καν το ξεκινήσουμε.
Γι' αυτό ως αρχάριοι είναι προς όφελός μας να αρχίσουμε από ένα πιο απλό πρόγραμμα, όπως το MS Paint, που είναι η γνωστή σε όλους μας Ζωγραφική.
Τι μπορούμε να κάνουμε με το MS Paint
Αν πιάσουμε το θέμα από την πλευρά των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και της φαντασίας, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά με τη ζωγραφική.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Patrick Hines, γνωστός ως CaptainRedblood. Ο εν λόγω καλλιτέχνης, μόλις κατέληξε ότι του είναι δύσκολο να μάθει να χειρίζεται το Photoshop, αφιέρωσε 10 χρόνια από τη ζωή του για να γίνει τέλειος στο MS Paint.
Όπως μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε από τη συλλογή του στο DeviantArt, πέτυχε τον στόχο του και με το παραπάνω. Πλέον έχει εκδώσει το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο και συνεχίζει την καλή δουλειά.
Αν πάλι δούμε το MS Paint μόνο μέσα από τα εργαλεία του, τότε κάποιος θα φανταζόταν πως δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Ή μήπως υπάρχουν;
Χάρακες και Γραμμές Πλέγματος
To MS Paint διαθέτει “Χάρακες” που μας βοηθούν να βλέπουμε τη θέση κάποιου στοιχείου στην εικόνα που επεξεργαζόμαστε. Οι χάρακες εμφανίζονται στην αριστερή και την πάνω πλευρά του εγγράφου.
Επίσης, κάτω από το μενού της προβολής κρύβει και τις “Γραμμές Πλέγματος”. Δυστυχώς, οι διαστάσεις του πλέγματος δεν αλλάζουν, όμως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τοποθέτηση στοιχείων με ακρίβεια.
Σμίκρυνση και Μεγέθυνση
Ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας, είναι η δυνατότητα σμίκρυνσης και μεγέθυνσης. Ευτυχώς για εμάς δεν απουσιάζει ούτε από το MS Paint.
Τα κουμπιά του ζουμ βρίσκονται κι αυτά στην καρτέλα της προβολής. Συνολικά είναι τρία, μεγέθυνση, σμίκρυνση, και τέλος ένα κουμπί που μας επιτρέπει να επαναφέρουμε την προβολή του εγγράφου στο 100%.
Προσθήκη κειμένου
Για οποιονδήποτε λόγο κι αν θέλουμε να προσθέσουμε κείμενο σε μια φωτογραφία, μπορούμε να το κάνουμε με το MS Paint. Δεν υπάρχει λόγος να τρέχουμε βαριά προγράμματα όπως το Photoshop, για μια τόσο απλή διαδικασία.
Η προσθήκη κειμένου στη Ζωγραφική γίνεται από τα “Εργαλεία”, πατώντας το “Α”.
Οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές. Μπορούμε να διαλέξουμε γραμματοσειρά, να ρυθμίσουμε το μέγεθός της, καθώς και να ρυθμίσουμε γραφή έντονη, πλάγια, υπογράμμιση, και με διακριτή διαγραφή.
Επιπλέον, επιλέγουμε αν το φόντο στο κείμενό μας θα είναι “Διαφανές” ή “Αδιαφανές”, με άλλα λόγια δηλαδή, αν το χρώμα του θα είναι ίδιο με αυτό που έχουμε τοποθετήσει στη θέση “Χρώμα 2” (χρώμα φόντου).
Επιλογή
Είναι απόλυτα λογικό να μπορούμε να επιλέγουμε τμήματα της εικόνας κατά βούληση.
Με το MS Paint έχουμε τη δυνατότητα για “Ορθογώνια επιλογή” και “Επιλογή ελεύθερης μορφής”, κατά την οποία σχεδιάζουμε ελεύθερα ό,τι μορφή επιθυμούμε.
Οι λειτουργίες επιλογής στη ζωγραφική είναι επαρκείς για ένα πρόγραμμα του επιπέδου του.
Σε περίπτωση που δοκιμάσουμε να μετακινήσουμε το επιλεγμένο τμήμα, τότε οτιδήποτε έχει το χρώμα φόντου, θα μείνει πίσω. Αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, ώστε να μετακινήσουμε κάτι χωρίς να μεταφερθεί και το φόντο μαζί του.
Αντίστοιχη συμπεριφορά παρατηρείται και κατά τη μετακίνηση, αν είναι ενεργή η “Διαφανής επιλογή”.
Περικοπή
Στο MS Paint η περικοπή είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Απλώς διαλέγουμε το κομμάτι που χρειαζόμαστε και πατάμε το κουμπί της περικοπής.
Δεν είναι και πολύ ευέλικτο, αλλά αν το μόνο που ζητάμε είναι να κόψουμε ένα τμήμα μιας φωτογραφίας, είναι αποτελεσματικό.
Περιστροφή και Αναστροφή
Σε όλους έχει τύχει για διάφορους λόγους να τραβήξουμε μια φωτογραφία και να μας βγει ανάποδα, ή κάθετη αντί για οριζόντια. Κανένα πρόβλημα, με το MS Paint μπορούμε να την περιστρέψουμε ή να την αναστρέψουμε, και να λύσουμε το πρόβλημα.
Αλλαγή μεγέθους
Μέσα από το MS Paint είναι δυνατή και η αλλαγή μεγέθους μιας εικόνας. Οι τρόποι για κάνουμε κάτι τέτοιο είναι δύο.
Το μέγεθος μιας εικόνας αλλάζει απλά τραβώντας, με πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού, τα ειδικά σημεία στη δεξιά και την κάτω πλευρά του καμβά. Παράλληλα, βλέπουμε τις διαστάσεις της εικόνας στη γραμμή κατάστασης.
Αλλαγή στο μέγεθος μπορεί να γίνει με ακρίβεια μέσω του σχετικού μενού, στο οποίο αποκτούμε πρόσβαση είτε από το κουμπί “Αλλαγή μεγέθους και παραμόρφωση”, ή με τα πλήκτρα “Ctrl+W”.
Στο παράθυρο που ανοίγει, πληκτρολογούμε τις επιθυμητές διαστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ορισμός τους μεγέθους, είτε σε σχέση με το αρχικό βάση ποσοστού, είτε με ακρίβεια “Pixel”.
Επιπλέον, μπορούμε να προκαλέσουμε “Παραμόρφωση” σε μια φωτογραφία, ορίζοντας τις μοίρες κατά τις οποίες θέλουμε να κουνηθεί.
Η οποιαδήποτε αλλαγή στις διαστάσεις μιας εικόνας στη ζωγραφική, οδηγεί και σε παραμόρφωσή της. Όπως μπορούμε να δούμε, μια μικρή αλλαγή προκάλεσε την καταστροφή της ποιότητάς της. Ο λόγος είναι ότι το MS Paint λειτουργεί με γραφικά ψηφίδων, όπως φυσικά και το Photoshop.
Διαβάστε περισσότερα για τις εικόνες και τη μεγέθυνσή τους στον σχετικό οδηγό μας:
Πώς Κάνω Μεγέθυνση Φωτογραφίας Χωρίς Απώλεια ΠοιότηταςΣυχνά καλούμαστε να επεξεργαστούμε τις εικόνες μας με διάφορους τρόπους, είτε με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, είτε με κάποια εφαρμογή για την επεξεργασία εικόνας στο…
Επιλογή χρώματος
Η επιλογή χρώματος στο MS Paint γίνεται μέσω της παλέτας χρωμάτων που έχει το πρόγραμμα. Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το Χρώμα 1 (κύριο χρώμα), ή το Χρώμα 2 (χρώμα φόντου).
Με την “Επεξεργασία χρωμάτων” μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα χρώματα επιθυμούμε, και με το κουμπί “Προσθήκη στα προσαρμοσμένα χρώματα” να το εισάγουμε στην παλέτα χρωμάτων”
Με τη χρήση του ειδικού εργαλείου, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα χρώματα της εικόνας μας.
Γέμισμα με χρώμα
Ο πιο εύκολος και πιο άμεσος τρόπος να συμπληρώσουμε μία περιοχή με ένα ενιαίο χρώμα στο MS Paint, είναι το “Γέμισμα με χρώμα”.
Χρειάζεται να κάνουμε ένα απλό αριστερό κλικ για να γεμίσουμε την περιοχή με το κύριο χρώμα. Για γέμισμα με το χρώμα φόντου, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ.
Το γέμισμα δεν είναι τέλειο, αλλά σίγουρα είναι λιγότερο χρονοβόρο από τη βαφή με τη χρήση βούρτσας.
Γραμμές και Σχήματα
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι μας έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε έναν κύκλο στη ζωγραφική. Κάποιοι μπορεί να τα κατάφεραν, αλλά οι υπόλοιποι απλά σπάσαμε τα νεύρα μας.
Δεν χρειάζεται να χαλάμε τη διάθεση και τον χρόνο μας, στο MS Paint υπάρχει μεγάλη ποικιλία από έτοιμα σχήματα στο αντίστοιχο κουμπί. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε τέλειες γραμμές και καμπύλες χωρίς ψεγάδια.
Οι γραμμές, οι καμπύλες, και το περίγραμμα των σχημάτων, αλλάζουν εμφάνιση με τη βοήθεια του περιγράμματος. Οι επιλογές είναι αρκετές και τα αποτελέσματα πολύ καλά. Αν επιλέξουμε να μην υπάρχει περίγραμμα, τότε η γραμμή δεν θα φαίνεται.
Η απόχρωση της γραμμής ή του περιγράμματος των σχημάτων, αλλάζει με βάση το κύριο χρώμα. Το πάχος τους αλλάζει είτε από το “Μέγεθος”, είτε με τα πλήκτρα “Ctrl+Num+” και “Ctrl+Num-”.
Το γέμισμα των σχημάτων γίνεται με το ανάλογο εργαλείο, το οποίο διαθέτει αρκετές παραλλαγές. Ο τόνος του γεμίσματος είναι αυτό του χρώματος φόντου, και το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Βούρτσες
Παλαιότερα το MS Paint είχε τρεις τρόπους με τους οποίους σχεδιάζαμε κάτι, το μολύβι, το πινέλο, και το σπρέι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, μιας και έχουν προστεθεί οι βούρτσες.
Τύποι
Το παλιό κλασικό μολυβάκι υπάρχει ακόμη, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να καλύψουμε τέλεια ακόμη και ένα εικονοστοιχείο (pixel).
Το πινέλο και το καταπληκτικό σπρέι της Ζωγραφικής βρίσκονται ακόμα στη συλλογή με τις βούρτσες.
Η απόχρωση της βούρτσας εξαρτάται από τα επιλεγμένα χρώματα. Με παρατεταμένο αριστερό κλικ σχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας το κύριο χρώμα, και με δεξί βάφουμε με το χρώμα φόντου.
Μέγεθος
Όπως και με το περίγραμμα των σχημάτων, το πάχος της βούρτσας αλλάζει από το “Μέγεθος”, και η χρήση των κουμπιών “Ctrl+Num+” και “Ctrl+Num-” μας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.
Σχεδιασμός μονοπατιού
Ένα πολύ ενδιαφέρον κρυφό χαρακτηριστικό του MS Paint είναι ο σχεδιασμός μονοπατιού.
Αρχίζουμε πατώντας το πλήκτρο Shift και το κρατάμε πατημένο καθ’ όλη τη διαδικασία. Επιλέγουμε το κομμάτι που θέλουμε να αντιγραφεί, και έπειτα το σύρουμε προς όποια κατεύθυνση επιθυμούμε.
Αυτή η τεχνική θα δημιουργήσει ένα μονοπάτι βασισμένο στο σχήμα που διαλέξαμε.
Γόμα
Η Γόμα δεν είναι κάτι το τρομερό, απλά διορθώνει τα λάθη μας. Σαν τόνο σβησίματος έχει το χρώμα φόντου, ενώ το πάχος της αλλάζει όπως και των βουρτσών.
Αντικατάσταση Χρώματος
Ένα ακόμη φοβερό κρυφό χαρακτηριστικό του MS Paint αφορά τη “Γόμα”, και είναι η αντικατάσταση χρώματος.
Με επιλεγμένη τη “Γόμα” και πατημένο το δεξί κλικ του ποντικιού, η γόμα αντικαθιστά το κύριο χρώμα, όπου το εντοπίζει, με το χρώμα φόντου.
Σφραγίδα κλώνου
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Photoshop είναι η αντιγραφή μιας περιοχής και η επικόλλησή της κάπου αλλού.
Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως και το MS Paint έχει τέτοια δυνατότητα. Δεν είναι ακριβώς κάποιο εργαλείο, αλλά και πάλι τη δουλειά του την κάνει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε να αντιγράψουμε, και μετά με πατημένο το “Ctrl”, να το μετακινήσουμε. Αυτό δε θα μετακινήσει το επιλεγμένο τμήμα, αλλά θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο στη νέα θέση.
Ελευθερώνοντας το “Ctrl” και πατώντας το ξανά παρατεταμένα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη αντίγραφο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε αμέτρητους κλώνους.
Στρωματοποίηση
Το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια των σχεδιαστών είναι τα layers ή στρώματα. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν υπάρχει στο MS Paint, αλλά υπάρχουν τρόποι να το προσομοιώσουμε.
Ο ένας τρόπος δεν είναι και τόσο εξελιγμένος, όμως λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις της Ζωγραφικής.
Ανοίγουμε τη μία εικόνα, την επιλέγουμε ολόκληρη ή το τμήμα που χρειαζόμαστε, και κάνουμε αντιγραφή πατώντας τα “Ctrl+C”. Έπειτα ανοίγουμε τη δεύτερη εικόνα και πατάμε “Ctrl+V”.
Ο δεύτερος και πιο εξελιγμένος τρόπος είναι η “Επικόλληση από”, που βρίσκεται μέσα στο μενού της επικόλλησης.
Πατώντας αυτό το κουμπί, ανοίγει ένα παράθυρο. Από εκεί διαλέγουμε το στοιχείο που θέλουμε να εισαχθεί. Με αυτή τη μέθοδο μπορούμε να τοποθετήσουμε ακόμη και εικόνες χωρίς φόντο.
Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να την επαναλάβουμε όσες φορές απαιτείται. Κάθε φορά έχουμε τη δυνατότητα να μετακινήσουμε και να αλλάξουμε το μέγεθος του στοιχείου που έχει εισαχθεί.
Αλλαγή τύπου και μεγέθους αρχείου
Τις περισσότερες φορές που αποθηκεύουμε ένα αρχείο μέσα από το Photoshop, ο όγκος του μπορεί να είναι μεγάλος, ακόμη κι αν η μορφή του είναι jpg.
Στην περίπτωση που ο στόχος μας είναι μια εικόνα να φιλοξενηθεί σε κάποια σελίδα ή να ανέβει στο διαδίκτυο, ίσως να μην επιθυμούμε να έχει μεγάλο όγκο. Το Photoshop έχει εργαλείο ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν τον λόγο.
Δεν χρειαζόμαστε όμως το Photoshop για να μειώσουμε το μέγεθος ενός αρχείου, ή ακόμη και να αλλάξουμε τον τύπο του, από .png σε .jpg για παράδειγμα. Μπορούμε να ανοίξουμε οποιοδήποτε αρχείο με το MS Paint, και να το αποθηκεύσουμε μέσα από αυτό.
Όπως μπορούμε να δούμε στο παράδειγμά μας, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έγινε αλλαγή του τύπου, ο όγκος του αρχείου έχει μειωθεί.
Φυσικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την αλλαγή του μεγέθους ενός αρχείου εικόνας είναι αρκετοί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς υπάρχει και η περίπτωση της αύξησης του όγκου του αρχείου.
Ο χρυσός κανόνας του MS Paint
Ό,τι κι αν κάνουμε στη Ζωγραφική, πρέπει πάντα να θυμόμαστε έναν χρυσό κανόνα:
Τίποτα δεν είναι οριστικό στο MS Paint, όσο βλέπουμε το διακεκομμένο περίγραμμα. Πρέπει πάντα να κάνουμε ένα κλικ στον κενό χώρο για να παγιώνονται οι αλλαγές.
Αυτός ο κανόνας αφορά την μονιμοποίηση των αλλαγών, εκτός φυσικά από τη βαφή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αν πατήσουμε κατά λάθος κλικ και κάποια αλλαγή πραγματοποιηθεί, πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση της αναίρεσης με “Ctrl+Z” ή της επανάληψης με “Ctrl+Y”.
Πότε δεν είναι αρκετό το MS Paint
Το MS Paint είναι ένα απλό και βολικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή που διαθέτει Windows. Είδαμε ότι έχει πολλές δυνατότητες που ίσως αγνοούσαμε.
Όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με απλά πράγματα, και να πειράξουμε λίγο τις φωτογραφίες μας, η Ζωγραφική είναι μία καλή λύση.
Αν ενδιαφερόμαστε για τα πολλαπλά στρώματα που δεν ενσωματώνονται στην εικόνα, τότε η λύση δεν είναι το MS Paint. Ούτε και στην περίπτωση της χρήσης ειδικών εφέ, όπως η σκιά σε γράμματα και επιμέρους στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, η Ζωγραφική είναι μία πολύ καλή αρχή, αν επιδιώκουμε να ασχοληθούμε με την επεξεργασία φωτογραφίας και τη δημιουργία γραφικών.
Έπειτα μπορούμε να περάσουμε σε πιο εξελιγμένα προγράμματα, όπως το Photoshop…
…ή τις εναλλακτικές του που παρουσιάσαμε σε παλαιότερα άρθρα μας:
Επεξεργασία Εικόνας: Δωρεάν Εναλλακτικές του PhotoshopΤο Adobe Photoshop είναι το πιο διαδεδομένο λογισμικό για την επεξεργασία εικόνας εδώ και δεκαετίες, αλλά κοστίζει χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που…
GIMP: Ένα δωρεάν Photoshop για Windows και LinuxΤο Adobe Photoshop είναι η κορυφαία εφαρμογή στην κατηγορία της, τόσο που χρησιμοποιείται και σαν φράση: “Κάνω Photoshop”. Παρ' όλα αυτά, για έναν αρχάριο χρήστη…
Mία άλλη επιλογή που προστέθηκε στη λίστα, είναι το Paint 3D. To Paint 3D μπήκε στα Windows 10 με την έκδοση Creators και αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο δημιουργίας γραφικών.
Το Paint 3D είναι μία προσπάθεια της Microsoft να κάνει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό πιο απλό.
Εσείς θα αλλάζατε το Photoshop με το MS Paint;
Εσείς τι είδους επεξεργασία κάνετε στις φωτογραφίες σας; Ή μήπως δημιουργείτε τα δικά σας γραφικά; Θα αλλάζατε το Photoshop με το MS Paint, και θα ελπίζατε να γίνετε σαν τον Patrick Hines που αναφέραμε, ή θα επιμείνετε στη χρήση του πρώτου;
Μήπως γνωρίζετε κάποια δυνατότητα της ζωγραφικής που ξεχάσαμε να αναφέρουμε; Πείτε μας στα σχόλια.