Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Mac OS X » Τι Είναι το Hackintosh και Γιατί Δεν Είναι για Όλους

Τι Είναι το Hackintosh και Γιατί Δεν Είναι για Όλους

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν αγοράζουμε έναν υπολογιστή Mac, πληρώνουμε μαζί και το software, όχι μόνο το hardware. Είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε μόνο το software – δηλαδή το λειτουργικό macOS – και να το εγκαταστήσουμε σε όποιον υπολογιστή θέλουμε. Εκτός φυσικά κι αν φτιάξουμε ένα Hackintosh, δηλαδή ένα απλό PC στο οποίο με πλάγιες μεθόδους έχουμε εγκαταστήσει το macOS.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Παρακάτω θα δούμε όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Hackintosh, και θα εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε έτσι απλά να εγκαταστήσουμε το macOS σε οποιονδήποτε υπολογιστή, όπως θα κάναμε στην περίπτωση των Windows και Linux.

Τι ακριβώς είναι το Hackintosh;

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το Hackintosh, τότε πιθανότατα δεν έχετε ακούσει και τον όρο OSx86. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Λίγη ιστορία

Η Apple δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όλοι ξέρουμε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, που σχεδιάζει και κατασκευάζει υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, λογισμικό, και διάφορες online υπηρεσίες.

Τα πιο γνωστά επιτεύγματα της Apple στον τομέα του λογισμικού είναι το macOS για τους υπολογιστές (σταθερούς ή laptop), και το iOS για τα smartphone. Ωστόσο, η εταιρεία δεν ήταν πάντα τόσο δημοφιλής.

Η ιστορία της Apple ξεκινάει το 1976, όπου ο Steve Jobs, ο Steve Wozniak, και ο Ronald Wayne, αποφασίζουν να ιδρύσουν την εταιρεία. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70, είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά τα πρώτα προϊόντα της, τα Apple I, II, και III.

Ωστόσο, η επιτυχία της Apple ήρθε με την κυκλοφορία των Macintosh υπολογιστών στη δεκαετία του '80.

Macintosh

Το πρώτο Macintosh κυκλοφόρησε το 1984, και ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής μαζικής παραγωγής που διέθετε γραφικό περιβάλλον χρήσης.

Οι υπολογιστές Macintosh έτρεχαν το λειτουργικό Macintosh System Software, που αργότερα κατά το 1996 μετονομάστηκε σε Mac OS.

Το όνομα του λειτουργικού άλλαξε αρκετές φορές από τη δημιουργία του. Το 2001 έγινε Mac OS X, ώσπου το 2010 άλλαξε στο πιο λιτό OS X. Από το 2016 μέχρι και σήμερα, είναι γνωστό ως macOS.

Όσον αφορά την ονομασία “Macintosh”, κατά το 1998 αντικαταστάθηκε από το πιο σύντομο “Mac”, και έκτοτε δεν έχει αλλάξει.

Η μετάβαση σε επεξεργαστές της Intel

Μέχρι το 2006, η Apple χρησιμοποιούσε επεξεργαστές PowerPC στους υπολογιστές Macintosh, ενώ οι υπολογιστές Windows διέθεταν Intel και AMD chipsets. Έτσι, ήταν αδύνατον να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό της μίας εταιρείας, στο hardware της άλλης.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2005, ο Steve Jobs ανακοίνωσε ότι η Apple θα ξεκινούσε την παραγωγή υπολογιστών Macintosh με επεξεργαστές της Intel. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν το Photoshop για Mac.

Έτσι, μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, η εταιρεία κυκλοφόρησε τα iMac και Macbook Pro, που ήταν τα πρώτα Mac με επεξεργαστές Intel. Πιο συγκεκριμένα, διέθεταν επεξεργαστές της γενιάς Intel Core Duo, και έτρεχαν την έκδοση Mac OS X 10.4.4 Tiger.

Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και το Hackintosh.

OSx86

Το OSx86 θα λέγαμε ότι είναι ένα hacking project, που μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό OS X σε υπολογιστές που δεν έχουν κατασκευαστεί από την Apple.

Αυτό το project είναι επίσης γνωστό ως “Hackintosh”, που είναι συνδυασμός των λέξεων “hack” και “Macintosh”. Αν ο “χακαρισμένος” υπολογιστής είναι laptop, τότε συχνά χρησιμοποιείται ο όρος “Hackbook”.

Η μετάβαση στους επεξεργαστές της Intel ήταν η αρχή του OSx86, η ονομασία του οποίου προέρχεται από το OS X και την αρχιτεκτονική x86. Οι πρώτες προσπάθειες ήταν σχετικά αποτυχημένες, καθώς υπήρχαν αναρίθμητα bugs και ασυμβατότητες.

Ελάχιστες κάρτες γραφικών υποστήριζαν αξιοπρεπώς το OSx86, ενώ ήταν σχεδόν αδύνατον να εγκατασταθούν νέες ενημερώσεις στο σύστημα, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα.

Από τότε, πολλές online κοινότητες του ίντερνετ προσφέρουν υποστήριξη για υπολογιστές Hackintosh. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί εκεί έξω, που εξηγούν βήμα προς βήμα πώς να εγκαταστήσουμε το macOS – ή κάποιες από τις προηγούμενες εκδόσεις του – σε σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές.

Χάρις όλων αυτών των κοινοτήτων και των φορουμ, πλέον υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και υποστήριξη για το πώς να συνθέσουμε ένα Hackintosh, τι υποσυστήματα να χρησιμοποιήσουμε, πώς να ξεπεράσουμε τυχόν προβλήματα, κτλ. Το Hackintosh σίγουρα έχει γίνει πολύ πιο εύκολο στις μέρες μας, απ' ό,τι όταν πρωτοξεκίνησε.

Η πιο δημοφιλής κοινότητα γι' αυτόν τον σκοπό είναι το OSx86 Project. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα tonymacx86. Σε περίπτωση που θέλετε να στήσετε ένα Hackintosh, αυτές οι σελίδες θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε με αναλυτικές οδηγίες βήμα-βήμα.

Για τους χρήστες επεξεργαστών AMD, το φόρουμ AMD OS X είναι το ιδανικότερο μέρος για να ξεκινήσετε.

Γιατί να στήσω ένα Hackintosh;

Είναι απορίας άξιο όμως, γιατί κάποιος να μπει σε τόσο κόπο να στήσει ένα Hackintosh, όταν μπορεί να αγοράσει τα Windows νόμιμα ή να εγκαταστήσει δωρεάν κάποια διανομή Linux;

Το Καλύτερο Λειτουργικό Σύστημα για PC

Το ότι τα Windows έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για PC. Στον οδηγό αυτό θα δούμε…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι χρήστες καταφεύγουν στα Hackintosh. Πρώτον, κάποιοι απ' αυτούς προτιμούν το macOS έναντι των Windows και Linux, όμως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξοδέψουν μια περιουσία για να αγοράσουν ένα Mac.

Πέρα απ' αυτό, τα Mac είναι έτοιμοι υπολογιστές. Στις μέρες μας, οι χρήστες τείνουν να επιλέγουν το hardware που θέλουν και να στήνουν τους υπολογιστές τους βάσει των αναγκών τους.

Άλλοι πάλι θέλουν το PC τους να αντανακλά το δικό τους προσωπικό στυλ, ή πολύ απλά μπορεί να μην τους αρέσει ο σχεδιασμός ενός Mac.

Επιπλέον, στους υπολογιστές Mac δεν υπάρχει αναβαθμισιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη RAM, να αντικαταστήσουμε τον δίσκο μας, κτλ.

Γι' αυτόν τον λόγο οι προχωρημένοι χρήστες στρέφονται στο Hacintosh, που τους παρέχει την αποδοτικότητα του macOS, σε συνδυασμό με την ευελιξία στην επιλογή hardware.

Τέλος, υπάρχει και η ανθρώπινη περιέργεια. Σε ένα μεγάλο μέρος χρηστών Hackintosh αρέσει να πειραματίζονται με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, ή έχουν πάθος με τα “μαστορέματα”.

Για πολλούς από εμάς, η μεγαλύτερη διασκέδαση στην ενασχόληση με τους υπολογιστές και τα μηχανήματα, βρίσκεται στην προσπάθεια να τα κάνουμε να εκτελούν εργασίες για τις οποίες δεν είναι σχεδιασμένα.

Από επιδόσεις πώς πάμε;

Μιλώντας καθαρά για επιδόσεις, ανάμεσα σε ένα Hackintosh και ένα Mac με παραπλήσιο hardware, το Hackintosh έχει το πάνω χέρι σε benchmarks, χρόνους render, κτλ.

Για παράδειγμα, στο παρακάτω βίντεο γίνεται σύγκριση μεταξύ ενός 5K iMac και ενός Skylake Hackintosh των 1.000$ με παρόμοιο εξοπλισμό. Υπόψιν ότι το εν λόγω Mac κοστίζει από 2.500$ έως 4.500$, ανάλογα με το μοντέλο.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα ακριβή χαρακτηριστικά των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα αποτελέσματα στην πλειοψηφία τους ευνοούν το Hackintosh, συγκριτικά όχι μόνο με το 5K iMac, αλλά και το 2016 Mac Book Pro.

Υπάρχουν αμέτρητες συγκρίσεις σε benchmark στο ίντερνετ, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι υπολογιστές Hackintosh αποδίδουν καλύτερα από ένα Mac.

Είναι νόμιμο το Hackintosh;

Ναι αμέ, η Apple μοιράζει και φυλλάδια στους δρόμους με τα πλεονεκτήματα των Hackintosh υπολογιστών.

Μάλιστα αν αντιμετωπίσεις πρόβλημα στο στήσιμο, η εταιρεία σου στέλνει τεχνικό συνεργείο να σε βοηθήσει. Για να μην αναφέρουμε ότι στα 3 Hackintosh που θα στήσεις, σου δίνει και ένα iPhone 7 δώρο.

Φυσικά και ΔΕΝ είναι νόμιμο!

Αν εγκαταστήσουμε το macOS ή οποιοδήποτε άλλη έκδοση της οικογένειας OS X, σε υπολογιστή που δεν έχει σχεδιαστεί από την Apple, τότε καταπατάμε τους όρους χρήσης του λειτουργικού. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι υπολογιστές Hackintosh δεν είναι νόμιμοι, βάσει του Digital Millenium Copyright Act (DMCA).

Κάποιοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι αν αγοράσουμε νόμιμα κάποιο Mac, και άρα μαζί και το λειτουργικό του, τότε μας ανήκει και μπορούμε από εκεί και πέρα να το εγκαταστήσουμε όπου θέλουμε.

Αυτό θα είχε νόημα, αν δεν υπήρχαν οι όροι χρήσης (EULA) του λειτουργικού κατά την εγκατάσταση, στους οποίους προφανώς πρέπει να συμφωνήσουμε για να συνεχίσουμε.

Στο EULA αναφέρει ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ αγοράζουμε το λογισμικό της εταιρείας. Απλώς αποκτάμε άδεια να το χρησιμοποιήσουμε. Και οι όροι της άδειας είναι ξεκάθαροι: Απαγορεύεται να το εγκαταστήσουμε σε υπολογιστές που δεν φέρουν την υπογραφή της Apple.

Αν εγκαταστήσουμε το λειτουργικό σε ανεπίσημο harware, τότε “σπάμε” τους όρους της συμφωνίας, και κατά συνέπεια υπάρχει παράβαση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Apple απ' την πλευρά της έχει το δικαίωμα – αν το επιθυμεί – να προχωρήσει νομικά κατά της παράβασης.

Ωστόσο, κοινότητες όπως το OSx86 βρίσκονται στον χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό θα λέγαμε ότι δείχνει πως η Apple δεν ενδιαφέρεται ή δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα κατά των Hackintosh. Ίσως τέτοιοι υπολογιστές να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των Mac, ποιος ξέρει.

Φυσικά μιλάμε πάντα για περιπτώσεις που η “παράβαση” γίνεται για προσωπική χρήση. Το παράδειγμα της Psystar που θα περιγράψουμε παρακάτω, μας διδάσκει ότι η Apple είναι πρόθυμη να κυνηγήσει όσους χρησιμοποιούν τα Hackintosh για να βγάλουν χρήματα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το PCsteps και οι συνεργάτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις πράξεις των αναγνωστών. Αν στήσετε έναν Hackintosh υπολογιστή, αν αντιμετωπίσετε προβλήματα, ή αν βρείτε τον μπελά σας με την Apple, είναι καθαρά δικό σας πρόβλημα.

Η ιστορία της Psystar

Η Psystar Corporation ήταν μία εταιρεία που αποφάσισε να πουλάει κλώνους Mac. Ο όρος αναφέρεται σε έτοιμους υπολογιστές με Mac OS, που όμως δεν έχουν κατασκευαστεί από την Apple, αλλά από εταιρείες τρίτων.

Με άλλα λόγια, θα λέγαμε ότι οι υπολογιστές που κατασκεύαζε και πουλούσε η Psystar, ήταν τα πρώτοι εμπορικά διαθέσιμα Hackintosh της αγοράς.

Τι Είναι το Hackintosh και Γιατί Δεν Είναι για Όλους

Στις 3 Ιουλίου του 2008, η Apple κατέθεσε μήνυση κατά της Psystar Corporation για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, όμως η διαμάχη δεν τελείωσε εκεί.

Η Psystar είχε το θάρρος να “αντεπιτεθεί” και να μηνύσει με τη σειρά της την Apple, για μονοπωλιακές τακτικές και αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Για να μην τα πολυλογούμε, η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου η Apple τελικά δικαιώθηκε.

Οι υπολογιστές που πρόλαβε να κατασκευάσει και να πουλήσει η Psystar ήταν βασισμένοι στο OSx86 Project. Ωστόσο, οι σχεδιαστές του project υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν ζήτησε άδεια για να χρησιμοποιήσει τον κώδικά τους.

Έκτοτε, ανανέωσαν τους όρους χρήσης του OSx86, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η χρήση του κώδικα για εμπορικούς σκοπούς.

Το Hackintosh δεν είναι για όλους

Πριν αρχίσετε να ψάχνετε τον υπολογιστή που έχετε καταχωνιάσει στο υπόγειο, για να τον μετατρέψετε σε Hackintosh, έχετε υπόψιν ότι το Hackintosh δεν είναι για όλους.

Μέχρι στιγμής είδαμε ότι ναι μεν έχει καλύτερες επιδόσεις από ένα Mac, όμως παράλληλα η διαδικασία είναι δύσκολη και στην ουσία παράνομη.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα τα καλά και τα στραβά του Hackintosh, για να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Πλεονεκτήματα

  • Χρήματα: Η τιμή ενός Mac είναι εκτός ορίων για πολλούς από εμάς, και αποτελεί κλασικό παράδειγμα για το πώς οι έτοιμοι υπολογιστές είναι πάντα πιο ακριβοί. Αντίθετα, με το Hackintosh παίρνουμε ακριβώς τις επιδόσεις για τις οποίες πληρώνουμε.
  • Ποικιλία στο hardware: Ο βασικότερος λόγος που οι χρήστες καταφεύγουν στο Hackintosh έναντι των Mac, είναι επειδή μπορούν να επιλέξουν όποια κομμάτια επιθυμούν. Παρότι, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί όσον αφορά τα εξαρτήματα που υποστηρίζουν το Hackintosh, και θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα από μια συγκεκριμένη λίστα hardware, και πάλι οι επιλογές είναι πολλές. Συν του ότι διαλέγουμε την οθόνη της αρεσκείας μας, ή προσαρμόζουμε το κουτί στα δικά μας γούστα. Η ποικιλία των υποσυστημάτων είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερη απ' ό,τι στα Mac.
  • Καλύτερες επιδόσεις: Από τη στιγμή που στο Hackintosh μηχάνημά μας μπορούμε να εγκαταστήσουμε high-end κάρτες γραφικών, αυτόματα προκύπτει ότι οι επιδόσεις του θα ξεπερνούν κατά πολύ αυτές ενός Mac. Η κάρτα γραφικών θα βοηθήσει επίσης στο rendering με CUDA, κάτι που δεν είναι πάντα διαθέσιμο στους υπολογιστές της Apple.
  • Αναβαθμισιμότητα: Με το Hackintosh έχουμε την ευελιξία να αναβαθμίσουμε τα εξαρτήματα όποτε επιθυμούμε. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη RAM, να αλλάξουμε CPU, να προσθέσουμε σκληρούς δίσκους, κτλ, αρκεί να επιλέγουμε πάντα εξαρτήματα που είναι συμβατά με το λειτουργικό.
  • Διασκέδαση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κομμάτι της διασκέδασης, που για μερικούς είναι το άλφα και το ωμέγα στο στήσιμο υπολογιστών. Αν σας αρέσει να πειραματίζεστε με τους υπολογιστές και τα διάφορα λειτουργικά συστήματα, τότε ίσως το Hackintosh να είναι αυτό που ψάχνετε για το επόμενο project σας.

Μειονεκτήματα

  • Συγκεκριμένο hardware: Όπως ήδη είπαμε, το Hackintosh δεν θα λειτουργήσει σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Τα εξαρτήματά μας θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχει βέβαια υποστήριξη απ' την κοινότητα, για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε τους κατάλληλους συνδυασμούς υποσυστημάτων. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το Hackintosh κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δουλέψει σε PC που ήδη έχουμε στην κατοχή μας. Έτσι, θα πρέπει να αγοράσουμε νέα υποσυστήματα.
  • Υψηλός βαθμός δυσκολίας: Αν είστε ο χρήστης που τα θέλει όλα έτοιμα, τότε το Hackintosh δεν είναι για εσάς. Για να το πετύχετε, θα χρειαστεί αρκετή έρευνα και πολλές δοκιμές, ακόμα και με το κατάλληλο hardware. Επιπλέον, ίσως προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή στην πορεία, τα οποία απαιτούν περαιτέρω ψάξιμο σε άρθρα και φόρουμ.
  • Υποστήριξη: Αν οτιδήποτε πάει στραβά, που συμβαίνει αρκετά συχνά στους υπολογιστές Hackintosh, θα πρέπει να το φτιάξετε μόνοι σας. Η Apple προφανώς δεν σας παρέχει καμία υποστήριξη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το Hackintosh δεν συστήνεται για επαγγελματική χρήση.
  • Ρίσκο στις ενημερώσεις: Μην περιμένετε ομαλή μετάβαση στις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού, όπως θα συνέβαινε αν είχατε ένα Mac. Είναι γνωστό ότι οι ενημερώσεις στο Hackintosh προκαλούν αμέτρητα προβλήματα, τα οποία όπως προείπαμε, θα πρέπει να λύσουμε μόνοι μας.
  • Δεν είναι νόμιμο: Η Apple ισχυρίζεται ότι το Hackintosh είναι παράνομο, και αυτός είναι αρκετά ικανός λόγος για να το αποφύγουμε.

Σκοπεύετε να στήσετε ένα Hackintosh;

Ακόμα δεν είστε σίγουροι αν θέλετε ή όχι έναν υπολογιστή Hackinosh; Τότε θα σας δώσουμε μία συμβουλή: Αν σας ενοχλεί έστω και ένα από τα μειονεκτήματα, τότε μην προχωρήσετε, γιατί πιθανότατα το Hackintosh δεν είναι για εσάς.

Σε περίπτωση που απλά επιθυμείτε να δοκιμάσετε το macOs, υπάρχουν και οι εικονικές μηχανές.

Εικονική Μηχανή Mac OS X (macOS High Sierra) στα Windows

Το macOS High Sierra είναι η νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Apple, που φυσικά δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει…

Κατά τ' άλλα, το Hackintosh είναι η κλασική λύση για όσους θέλουν macOS, στην τιμή ενός συνηθισμένου υπολογιστή.

Για τους επαγγελματίες όπου η δουλειά τους εξαρτάται άμεσα από τον υπολογιστή τους, ή για τον μέσο χρήστη που θέλει απλά να συνδέσει το μηχάνημα στην πρίζα και να λειτουργεί όπως πρέπει, δεν συνίσταται το Hackintosh. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι παράνομο.

Εσείς στήσατε ποτέ υπολογιστή Hackintosh ή μήπως σκοπεύετε να το κάνετε στο μέλλον; Σας βοήθησε το άρθρο να αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε ή όχι; Πιστεύετε ότι τα Hackintosh είναι καλύτερα από τα Mac;

Μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με το Hackintosh στα σχόλια. Αν έχετε απορίες, μη διστάσετε να ρωτήσετε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps