Home » Smartphones-Tablets » Οι Εφαρμογές που Σπαταλούν Δεδομένα στο Κινητό

Οι Εφαρμογές που Σπαταλούν Δεδομένα στο Κινητό

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η κατανάλωση των δεδομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι νεότερες εφαρμογές σπαταλούν δεδομένα στο κινητό, επιφέροντας υπερβολικές χρεώσεις ή πρόωρη απώλεια των πακέτων που έχουμε αγοράσει. Δείτε τους βασικούς υπεύθυνους, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε μια και καλή από την υπερβολική χρήση των δεδομένων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν θέλετε εκτός από το κινητό να εξοικονομήσετε δεδομένα και στα Windows, δείτε τον οδηγό μας:

Οικονομία στο Ίντερνετ Με Ελεγχόμενη Χρήση Δεδομένων στα Windows

Oι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε μία απεριόριστη ευρυζωνική σύνδεση στο ίντερνετ. Κάποιες φορές, όμως, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μία περιορισμένη σύνδεση, συνήθως μέσω του δικτύου κινητής…

Οι κύριοι ένοχοι

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τη χρήση της συσκευής, γιατί βρισκόμαστε στο όριο των δεδομένων που δικαιούμαστε, και δεν θέλουμε να χρεωθούμε περαιτέρω.

Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούμε ορισμένες εφαρμογές που σπαταλούν δεδομένα στο κινητό. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε επέμβει στις ρυθμίσεις του app που τα ξοδεύει άσκοπα.

Ως εκ τούτου, στον οδηγό θα ξεκινήσουμε με τους κύριους ενόχους για να δούμε πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε συνολικότερα τα δεδομένα στο κινητό. Επιπλέον, θα δούμε γιατί μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε συνεχώς το κινητό μας online, χωρίς να ξοδεύουμε τίποτα.

Google Maps

Δεν χωρά αμφιβολία ότι εξ ορισμού οι χάρτες της Google, που τους χρειαζόμαστε για πλοήγηση στο δρόμο, καταναλώνουν πολλά δεδομένα στο κινητό.

Ίσως πολλοί από μας να μην γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πλοηγηθούμε με τους Google Maps χωρίς την ανάγκη του ίντερνετ, μειώνοντας θεαματικά την κατανάλωση στα δεδομένα της συσκευής.

Η εφαρμογή μας δίνει την ευκαιρία να αποθηκεύουμε περιοχές από τους χάρτες στο κινητό μας, και να τις χρησιμοποιούμε όταν είμαστε εκτός σύνδεσης.

Μπορούμε να τους αποθηκεύσουμε και σε μια κάρτα SD που έχει διαμορφωθεί ως φορητός αποθηκευτικός χώρος.

Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android
Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές Στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android

Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στο Android εγκαθίστανται στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής μας. Ωστόσο, σε παλαιότερες ή οικονομικότερες συσκευές, ο χώρος αυτός πιθανώς να…

Η διαδικασία είναι απλή και αρχικά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο Wi-Fi, και στον λογαριασμό μας στην Google.

Στη συνέχεια, μέσα από τις ρυθμίσεις εντοπίζουμε τους χάρτες εκτός σύνδεσης. Μετά αφού πατήσουμε πάνω στην ένδειξη, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε τον δικό μας χάρτη, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα

Στην επόμενη καρτέλα της εφαρμογής που θα εμφανιστεί, θα δούμε ένα πλαίσιο που περιέχει ένα ευρύ τμήμα της περιοχής που βρισκόμαστε.

Μπορούμε να το μετακινήσουμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Έτσι θα σκανάρει το app την περιοχή που έχει μέσα στο πλαίσιο, και θα την αποθηκεύσει. Το μόνο που κάνουμε μετά είναι να πατήσουμε στη λήψη.

Οι χάρτες που θα αποθηκεύουμε θα ενημερώνονται αυτόματα μέσω Wi-Fi, όπως μας αναφέρει και η εφαρμογή. Ειδάλλως μπορούμε να τους ενημερώνουμε και εμείς χειροκίνητα αν δεν θέλουμε να λήξουν.

Τα αρχεία που θα αποθηκεύονται θα είναι περίπου γύρω στα 55MB για κάθε χάρτη. Ωστόσο, το όφελος από την εξοικονόμηση των δεδομένων θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Facebook

Το Facebook είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους στην κατανάλωση δεδομένων.

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από μας να μη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις, που μπορούν να περιορίσουν δραστικά τις αδηφάγες διαθέσεις της εφαρμογής.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την εφαρμογή, και κατόπιν να πατήσουμε την γνωστή ένδειξη της τριπλής γραμμής που συνήθως βρίσκεται στα δεξιά.

Δεδομένα στο Κινητό 2

Κατόπιν, πρέπει να πατήσουμε πάνω στη λειτουργία εξοικονόμησης. Αμέσως μετά να ενεργοποιούμε τις δυο σχετικές ενδείξεις.

Από εκεί και μετά θα βλέπουμε τη λειτουργία που θα εξοικονομεί τα δεδομένα στο κινητό, σε πορτοκαλί ένδειξη πάνω στην καρτέλα, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Με την προηγούμενη επιλογή, οι φωτογραφίες δεν θα εμφανίζονται σε πλήρες μέγεθος. Επιπλέον, η αναπαραγωγή των βίντεο δεν θα γίνεται αυτόματα, όταν βρισκόμαστε σε σύνδεση 3G/4G.

Στη συνέχεια λίγο πιο πάνω από τη λειτουργία εξοικονόμησης, πατάμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής. Μέσα από την αυτόματη έναρξη δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε την ενεργοποίηση μόνο με σύνδεση Wi-Fi.

Δεδομένα στο Κινητό 4

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Hermit που είναι ένα μοναδικό app στο είδος του. Μπορούμε να δούμε τις χρήσιμες δυνατότητές του σε προηγούμενο οδηγό.

Αυτό που κάνει το Hermit είναι να κλωνοποιεί το Facebook σε μία πολύ ελαφριά web εφαρμογή. Θα έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες που έχει και το πρωτότυπο Facebook.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός επιτυγχάνουμε την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής, καθότι μπορούμε να καταργήσουμε το αδηφάγο app του Facebook.

Επιπλέον, ενισχύουμε και θεαματικά την μπαταρία μας. Ταυτόχρονα μειώνουμε περαιτέρω την κατανάλωση των δεδομένων.

Το εξαιρετικό Hermit διαθέτει μόνο δύο κλωνοποιήσεις στη δωρεάν έκδοση. Ωστόσο, μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν την πλήρη έκδοση, για να την δοκιμάσουμε όσο καιρό θέλουμε, κάνοντας πλάγια εγκατάσταση από το εναλλακτικό κατάστημα Appcake.

Instagram

Το Instagram ως γνωστόν είναι κάτι περισσότερο από φωτογραφίες. Έχει αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο, που επιβαρύνουν δραματικά τα δεδομένα στο κινητό.

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει μία ρύθμιση που μπορεί να το αποτρέψει αυτό, αλλά είναι καλά κρυμμένη.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε αρχικά στο εικονίδιο του προφίλ και στη συνέχεια στις τρεις κάθετες τέλειες.

Στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει θα πρέπει να εντοπίσουμε τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Μετά, αφού πατήσουμε πάνω της, επιλέγουμε τη χρήση λιγότερων δεδομένων.

Αυτή η ρύθμιση δεν θα σταματήσει την αυτόματη αναπαραγωγή. Ωστόσο, θα εμποδίσει το Instagram να φορτώνει προκαταβολικά το βίντεο ενόσω είμαστε σε σύνδεση με το κινητό ίντερνετ.

Παρότι υπάρχει προειδοποίηση από την εφαρμογή ότι θα καθυστερούν τα βίντεο, οι χρήστες αναφέρουν σε σχετικά φόρουμ ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση στην αναπαραγωγή των βίντεο.

YouTube

Τα καλά νέα με το YouTube και το μηνιαίο όριο στα δεδομένα του κινητού, είναι ότι η εφαρμογή δεν κάνει αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο.

Ωστόσο, τα κακά νέα είναι ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του app είναι να παίζει υψηλής ποιότητας βίντεο σε όποιο δίκτυο και αν βρισκόμαστε.

Μπορούμε να παρέμβουμε και να ορίζουμε να αναπαράγει video HD, μόνο όταν είμαστε σε Wi-Fi. Πρέπει λοιπόν αρχικά να πατήσουμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής…

…και στη συνέχεια μέσα από το “Γενικά” να επιλέξουμε την ροή βίντεο υψηλής ποιότητας μόνο μέσω Wi-Fi.

Κατόπιν, για να πετύχουμε λίγο ακόμη εξοικονόμηση στα δεδομένα του κινητού, πρέπει να αποεπιλέξουμε την αυτόματη αναπαραγωγή στο επόμενο προτεινόμενο βίντεο.

Twitter

Αυτό που πρέπει να κάνουμε αρχικά είναι να εντοπίσουμε τις ρυθμίσεις και ιδιωτικότητα μέσα στην εφαρμογή, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει, πρέπει να εντοπίσουμε τη χρήση δεδομένων. Αφού πατήσουμε πάνω της, επιλέγουμε μόνο το Wi-Fi στις δύο ενδείξεις του βίντεο.

Ολική εξοικονόμηση δεδομένων στο Nougat

Το Android 7.0 Nougat εισήγαγε έναν πολύ πιο λεπτομερή και αποδοτικό τρόπο για να πάρουμε τον απόλυτο έλεγχο στα δεδομένα του κινητού.

Το νέο χαρακτηριστικό είναι η αυτόνομη λειτουργία της εξοικονόμησης δεδομένων. Μπορεί να εκμηδενίσει την κατανάλωση των δεδομένων, ακόμη και όταν έχουμε την συσκευή μας συνεχώς συνδεδεμένη στο κινητό ίντερνετ.

Αυτόματη απενεργοποίηση δεδομένων παρασκηνίου σε όλα τα apps

Αυτό που μας προσφέρει η νέα λειτουργία είναι ότι μπορούμε να περιορίσουμε τα δεδομένα στο κινητό που χρησιμοποιούνται στο υπόβαθρο, από όλες σχεδόν τις εφαρμογές που τρέχουν στη συσκευή.

Ωστόσο, η εξοικονόμηση δεδομένων μας δίνει τη δυνατότητα να εξαιρέσουμε όποιο app θέλουμε να έχει παρασκηνιακή πρόσβαση στα δεδομένα.

Ενεργοποιώντας αυτό το νέο χαρακτηριστικό, πατώντας στη σχετική ένδειξη που θα δούμε στη συνέχεια, με αυτόματο τρόπο δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη λήψη δεδομένων στο παρασκήνιο, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιούμε το app.

Ταυτόχρονα η νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία θα μας ενημερώνει ποιες είναι εκείνες οι ελάχιστες εφαρμογές που πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια δεδομένα. Αν θελήσουμε, μπορούμε να τις απενεργοποιούμε και αυτές.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Nougat, πρέπει να πάμε αρχικά στις ρυθμίσεις. Μετά να επιλέγουμε τις συνδέσεις όπου βρίσκεται το Wi-Fi και το Βluetooth, και πατάμε στη χρήση δεδομένων.

Στην επόμενη καρτέλα που θα ανοίξει, πατάμε στην εξοικονόμηση δεδομένων που είναι ανενεργή, και επιλέγουμε το ενεργό.

Θα δούμε ένα νέο εικονίδιο να εμφανίζεται πάνω στη γραμμή κατάστασης. Θα βρίσκεται δίπλα από τα άλλα εικονίδια του Bluetooth, Wi-Fi, και λοιπά.

Πατώντας πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο της καρτέλας που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία…

…θα μας εμφανιστούν όλες οι εφαρμογές. Όπως προείπαμε, από προεπιλογή η ενεργοποίηση της λειτουργίας τους απαγορεύει την παρασκηνιακή πρόσβαση στα δεδομένα.

Στη συσκευή μας οι δύο εφαρμογές που μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, ήταν  το Samsung Pay και οι υπηρεσίες της Google, που καλό είναι να τις αφήσουμε ως έχουν.

Εξαιρέσεις εφαρμογών

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσέξουμε ότι αν θέλουμε κάποιες από τις εφαρμογές μας να χρησιμοποιούν τα δεδομένα στο παρασκήνιο, όπως οι χάρτες, το Facebook ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να τα επιλέξουμε.

Έτσι, με αυτό το νέο χαρακτηριστικό του Android Nougat, μπορούμε να εξοικονομήσουμε με θεαματικό τρόπο τα δεδομένα στο κινητό.

Ταυτόχρονα επιτρέπουμε και στα αγαπημένα μας apps να λειτουργούν παρασκηνιακά.

Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι, και να έχουμε ενεργή την εξοικονόμηση δεδομένων, οι εφαρμογές δεν θα έχουν αυτούς τους περιορισμούς στη χρήση με το Wi-Fi .

Ολική εξοικονόμηση δεδομένων στο Lollipop

Μπορούμε και στην προηγούμενη έκδοση του Android να εξοικονομήσουμε με δραστικό τρόπο την κατανάλωση των δεδομένων στο κινητό.

Η μόνη μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να εξαιρέσουμε τις εφαρμογές που θέλουμε να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κινητού στο υπόβαθρο.

Άπαξ και ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία, απαγορεύουμε τα δεδομένα παρασκηνίου για όλα ανεξαιρέτως τα apps.

Ωστόσο, αυτό είναι μία πολύ καλή λύση όταν θέλουμε να έχουμε το κινητό μας συνεχώς online, και δεν θέλουμε να χρεωνόμαστε καμία απολύτως παρασκηνιακή κατανάλωση δεδομένων .

Για να απενεργοποιήσουμε λοιπόν τα δεδομένα παρασκηνίου για όλες τις εφαρμογές στο Android Lollipop, πρέπει πάλι να πάμε στις συνδέσεις που είναι το Wi-Fi και Bluetooth.

Στη συνέχεια, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε τον περιορισμό παρασκηνιακής δραστηριότητας, και κατόπιν το ΟΚ.

Γιατί είναι σημαντικό το κινητό ίντερνετ

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από εμάς δεν ενδιαφερόμαστε να έχουμε κινητό ίντερνετ στη συσκευή μας, καθότι όπου κι αν σταθούμε υπάρχει παντού δωρεάν Wi-Fi.

Επιπλέον, ενδέχεται να μην κάνουμε χρήση των κοινωνικών δικτύων, ούτε να χρησιμοποιούμε την πλοήγηση με τους χάρτες της Google.

Συνεπώς, γιατί να μας απασχολεί η κατανάλωση των δεδομένων στο κινητό, αφού δεν τα χρειαζόμαστε, και ούτε καν αγοράζουμε κάποιο σχετικό πακέτο?

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κινητό ίντερνετ μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις ζωτικής σημασίας, και όχι μόνο. Η βασικότερη είναι η απώλεια, που όλοι το απευχόμαστε.

‘Όπως έχουμε δει σε προηγουμένους οδηγούς, η συνεχής σύνδεση του κινητού στο ίντερνετ, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να επέμβουμε άμεσα σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, με μεγάλες ελπίδες επιτυχίας.

Χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανιχνεύσουμε τη συσκευή μας, και να εντοπίσουμε τον επιτήδειο και την τοποθεσία του.

Άλλωστε, όπως είδαμε στον οδηγό, χωρίς έξοδα και ελάχιστες ρυθμίσεις μπορούμε να έχουμε την αγαπημένη συσκευή μας συνεχώς online, χωρίς να χρεωνόμαστε καμία απολύτως κατανάλωση.

Εσείς τι μέτρα έχετε πάρει για να περιορίσετε τα δεδομένα στο κινητό?

Με μικρή προσπάθεια έχουμε τη δυνατότητα να ξοδεύουμε λιγότερα δεδομένα στο κινητό. Επιπλέον, αν το θελήσουμε μπορούμε να έχουμε τη συσκευή μας συνεχώς online και να μην μας κοστίζει τίποτε.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλες εφαρμογές που καταναλώνουν πολλά δεδομένα στο κινητό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert RealESRGAN_General_x4_v3
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#361 - Ειδοποιήσεις Με Φλας Και Εκφώνηση Καλούντος Στο Android, Έγγραφα Google Ως Εργαλείο OCR
QuickSteps
GamingSteps#20250111 - Αποκάλυψη Για Το Switch 2, Κάρτες Γραφικών Nvidia RTX 50, AMD RX 9070 Και Ryzen Z2
GamingSteps