Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 7, 8.1, 10

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 7, 8.1, 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος είναι ένα bootable CD/DVD/USB το οποίο περιέχει χρήσιμα προγράμματα για επιδιορθώσουμε μια εγκατάσταση Windows – ή, έστω, να σώσουμε τα αρχεία μας. Ας δούμε πώς δημιουργείται ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7, Windows 8.1, και Windows 10, και πώς τον χρησιμοποιούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Των φρονίμων τα παιδιά…

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε περίπτωση ανάγκης… αρκεί να έχουμε προνοήσει να τον δημιουργήσουμε όσο ακόμα λειτουργούν τα Windows.

Αν πάθει κάτι η εγκατάσταση του λειτουργικού, και δεν έχουμε έναν δεύτερο υπολογιστή στο σπίτι, θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε κάποιο φίλο για να μας εξυπηρετήσει.

O δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7

Η ταχύτερη μέθοδος για να δημιουργήσουμε έναν δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7 είναι να ψάξουμε τη σχετική εφαρμογή στην αναζήτηση, γράφοντας “δημιουργία δίσκου”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 01

Στη συνέχεια, εισάγουμε ένα κενό CD ή DVD στο DVD drive, το επιλέγουμε από τη λίστα αν έχουμε περισσότερες από μία συσκευές DVD στον υπολογιστή, και κάνουμε κλικ στη δημιουργία δίσκου.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 02

Έχετε κατά νου πως ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος που δημιουργήθηκε σε 32-bit Windows 7 θα λειτουργήσει για την επιδιόρθωση μόνο 32-bit εγκαταστάσεων, και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για τα 64-bit.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 03

Ταυτόχρονα, όμως, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος των Windows 7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση Windows 8, Windows 8.1, ή Windows 10, με τον ίδιο περιορισμό μεταξύ 32-bit και 64-bit.

Γίνεται να περαστεί ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε USB?

Με το γρήγορο Internet, υπηρεσίες Streaming όπως το Netflix και το PopCorn Time, το κατέβασμα torrent και υπηρεσίες για την αγορά παιχνιδιών όπως το Steam και το GoG Galaxy, οι συσκευές DVD στον υπολογιστή γίνονται κάθε μέρα και πιο άχρηστες.

Αν όμως δεν έχουμε καθόλου DVD στον υπολογιστή μας, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος δεν μας δίνει επιλογή για δημιουργία σε USB.

Η λύση είναι να δημιουργήσουμε πρώτα τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος σε ISO, και στη συνέχεια να περάσουμε το ISO σε φλασάκι USB.

Εφόσον ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος δεν μας δίνει επιλογή ούτε για ISO, θα χρησιμοποιήσουμε το τρίτο πρόγραμμα TotalMounter.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 04

Πρόκειται για μία εφαρμογή που δημιουργεί εικονικά DVD Drives, όπως το Daemon Tools.

Αυτό που κάνει το TotalMounter να διαφέρει είναι το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική εικονική συσκευή DVD-RW, την οποία μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε εφαρμογή εγγραφής DVD, και η εγγραφή των δεδομένων θα γίνει σε αρχείο ISO.

Κατέβασμα και εγκατάσταση TotalMounter

Το TotalMounter δεν έχει εντελώς δωρεάν επιλογή, μόνο μια πλήρως λειτουργική δοκιμαστική έκδοση (trial). Εφόσον όμως μας ενδιαφέρει μόνο ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος, το trial είναι αρκετό.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 05

Δεν θα χρειαστεί να φτιάξουμε λογαριασμό KernSafe, αν περιμένουμε λίγο στην παρακάτω οθόνη το αρχείο εγκατάστασης θα κατέβει αυτόματα.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 06

Η εγκατάσταση δεν θα επιχειρήσει να περάσει άχρηστα τρίτα προγράμματα ή toolbars. Το μόνο που θα ζητήσει είναι να εγκαταστήσει έναν εικονικό driver για την εικονική συσκευή DVD-RW.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 07

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε ISO

Μετά την εγκατάσταση, τρέχουμε το TotalMounter και επιλέγουμε Device -> Mount -> Virtual CD/DVD-RW.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 08

Στο παράθυρο Mount Device κάνουμε κλικ στο Browse και στο όνομα αρχείου γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο ISO, πχ Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 09

Είναι σημαντικό όμως να επιλέξουμε το “Αποθήκευση ως: All Files (*.*)”, αλλιώς το πρόγραμμα θα δημιουργήσει ένα αρχείο Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso.img

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο αυτό όπου θέλουμε, στα έγγραφά μας, στην επιφάνεια εργασίας, σε ένα δεύτερο δίσκο κλπ.

Ολοκληρώνουμε τη δημιουργία του εικονικού DVD-RW κάνοντας κλικ στο “Τέλος”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 10

Πλέον, ο υπολογιστής μας θα βλέπει μια νέα συσκευή τύπου DVD-RW, η οποία έχει πάρει το επόμενο γράμμα που είναι διαθέσιμο στο σύστημα, στο παράδειγμα το γράμμα “F:”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 11

Επιλέγουμε αυτή τη συσκευή από την εφαρμογή των Windows, και ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος θα αποθηκευτεί στο ISO που δημιουργήσαμε από το TotalMounter.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 12

Πριν κλείσουμε το TotalMounter, θα πρέπει να κάνουμε Unmount το εικονικό DVD-RW.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 13

Πλέον, μπορούμε να απεγκαταστήσουμε το TotalMounter, αν δεν το χρειαζόμαστε για κάποια άλλη εργασία.

Δημιουργία USB επιδιόρθωσης συστήματος

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα USB εκκίνησης από ISO, όπως το Rufus και το Unetbootin.

Όμως, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν πρόβλημα με τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος. Ενώ θα δημιουργήσουν κανονικά το USB, όταν θα το χρησιμοποιήσουμε, θα μας πετάξει περίεργα σφάλματα.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 14

Η λύση για να περαστεί επιτυχώς ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σε USB είναι να κατεβάσουμε τη δοκιμαστική έκδοση του PowerISO.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 15

Κατά την εγκατάσταση, αγνοούμε τις οθόνες που προσπαθούν να μας ξεγελάσουν στο να εγκαταστήσουμε τρίτα προγράμματα, όπως το άχρηστο REACHit…

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 16

…και το πιο άχρηστο WeatherBug, ή ό,τι άλλο εμφανιστεί στη δική σας περίπτωση.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 17

Είναι επίσης καλή ιδέα να επιλέξουμε “Αφαίρεση όλων” όσον αφορά τους τύπους αρχείων, και να ξε-τσεκάρουμε την αυτόματη έναρξη, αν δεν σκοπεύουμε να αγοράσουμε το πρόγραμμα στο μέλλον.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 18

Μετά την εγκατάσταση και για να ξεκινήσουμε το PowerISO, είναι σημαντικό να το ψάξουμε στην αναζήτηση, να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο και “Εκτέλεση ως διαχειριστής”. Αν το ανοίξουμε με απλό κλικ, θα έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 19

Στην έναρξη του προγράμματος επιλέγουμε το “Συνέχεια αδήλωτο” (που είναι η αποτυχημένη μετάφραση του “Continue unregistered”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 20

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο μενού Εργαλεία -> Δημιουργία Εκκινήσιμου USB Οδηγού.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 21

Στο “Αρχείο Εικόνας Πηγής” επιλέγουμε το αρχείο Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος.iso…

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 22

…και έπειτα επιλέγουμε το φλασάκι USB που θα περάσουμε το δίσκο. Οποιοδήποτε φλασάκι μεγαλύτερο από 256MB μας κάνει, καθώς το ISO είναι μόλις 150MB.

Κάνοντας κλικ στην έναρξη, το PowerISO θα μας προειδοποιήσει πως θα διαγράψει όλα τα περιεχόμενα του USB. Εφόσον βεβαιωθούμε πως δεν περιέχει τίποτα σημαντικό, προχωράμε με τη διαδικασία.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 23

Πλέον, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος έχει περαστεί στο USB και θα λειτουργήσει σε οποιοδήποτε υπολογιστή χωρίς συσκευή DVD.

Ποια εργαλεία περιλαμβάνει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 7?

Αφού ρυθμίσουμε τον υπολογιστή μας για εκκίνηση από DVD ή USB, και διαβάσει το σύστημα τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος, θα μας ζητηθεί να πατήσουμε οποιοδήποτε κουμπί στο πληκτρολόγιο για να μπούμε στο περιβάλλον επιδιόρθωσης.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 24

Για λίγα δευτερόλεπτα θα δούμε μια οθόνη φόρτωσης που θυμίζει έντονα τα Windows Vista.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 25

Μόλις φορτώσει, θα μας ζητήσει να αλλάξουμε διάταξη πληκτρολογίου. Αυτό δεν επηρεάζει τη γλώσσα πληκτρολόγησης, είναι χρήσιμο μόνο αν έχουμε κάποιο ειδικό πληκτρολόγιο, πχ με γαλλική διάταξη AZERTY ή τύπου Dvorak κλπ

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 26

Αν το λειτουργικό σύστημα δεν έχει πάθει υπερβολικά μεγάλη ζημιά, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος θα το εντοπίσει.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 27

Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πέντε εργαλεία για τη διάγνωση και επαναφορά του συστήματος, καθώς και την επιλογή να ανοίξουμε μια γραμμή εντολών, που μας δίνει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα εργαλεία.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 28

Αν αυτό το μενού σας θυμίζει κάτι, είναι το ίδιο μενού με τα ίδια εργαλεία που θα βρούμε επιλέγοντας την “Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας” στην αρχή του δίσκου εγκατάστασης των Windows.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 29

Με άλλα λόγια, αν έχουμε ήδη κατεβάσει τα Windows 7 ως ISO και έχουμε δημιουργήσει ένα DVD ή USB εγκατάστασης των Windows, δεν μας χρειάζεται ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος, έχουμε ήδη όλα τα εργαλεία που περιλαμβάνει στη διάθεσή μας.

Υπάρχει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 8.1?

Τα Windows 8.1 μπορεί να φαίνονται σαν μια απλή δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 8, όμως από τεχνικής άποψης πρόκειται για ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι παλαιότερες εκδόσεις ISO των Windows 8.1 δεν αναγνώριζαν τα κλειδιά προϊόντος των Windows 8 κατά την εγκατάσταση.

Κατά τη μετάβαση από τα Windows 8 στα Windows 8.1 λοιπόν, ορισμένα χαρακτηριστικά αφαιρέθηκαν. Ένα από αυτά ήταν ο δείκτης εμπειρίας των Windows και ένα άλλο ήταν ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος.

Στην πραγματικότητα, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς, απλά έχει αλλάξει όνομα. Θα τον βρούμε ως “Δημιουργία μονάδας δίσκου αποκατάστασης” στην αναζήτηση.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 30

Αν τα Windows 8.1 διαθέτουν ένα διαμέρισμα (partition) αποκατάστασης – το οποίο συνήθως βρίσκουμε σε laptop με προεγκατεστημένα Windows – η εφαρμογή για την δημιουργία μονάδας δίσκου αποκατάστασης έχει την επιλογή να αντιγράψει και αυτό το διαμέρισμα.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 31

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούμε θεωρητικά να επαναφέρουμε το λειτουργικό σύστημα ακόμα και μετά από αλλαγή του σκληρού δίσκου.

Στη συνέχεια επιλέγουμε το φλασάκι USB στο οποίο θα δημιουργηθεί ο δίσκος αποκατάστασης συστήματος.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 32

Αν δεν έχουμε επιλέξει την αντιγραφή του διαμερίσματος αποκατάστασης, ο δίσκος αποκατάστασης συστήματος χρειάζεται μόνο 512MB. Με το διαμέρισμα αποκατάστασης, θα χρειαστούμε φλασάκι USB μεγέθους 8GB και άνω.

Όπως συνηθίζεται, η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που περιείχε ήδη το φλασάκι.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 33

Ποια εργαλεία περιλαμβάνει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 8.1?

Κάνοντας boot από το USB, θα βρούμε τα εργαλεία στην ενότητα “Αντιμετώπιση”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 33a

Από εδώ, μπορούμε να κάνουμε ανανέωση, η οποία πρακτικά επανεγκαθιστά τα Windows 8.1, διατηρώντας όμως τα προσωπικά μας αρχεία στην επιφάνεια εργασίας και τους φακέλους Έγγραφα, Εικόνες, Μουσική, κλπ. Η ανανέωση δεν διατηρεί τα προγράμματά μας.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 33b

Η επαναφορά θα διαγράψει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μας αρχείων, και θα κάνει μια εντελώς καθαρή εγκατάσταση των Windows 8.1. Είναι πρακτικά σαν να κάνουμε format.

Αν θέλουμε να επιχειρήσουμε να επιδιορθώσουμε τα Windows χωρίς να χάσουμε τα προγράμματά μας, θα πρέπει να πάμε στις επιλογές για προχωρημένους.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 33c

Από εδώ μπορούμε να κάνουμε επαναφορά συστήματος, ανάκτηση ειδώλου εφόσον είχαμε δημιουργήσει backup μέσα από τα Windows, ή να ζητήσουμε μια αυτοματοποιημένη διόρθωση κατά την εκκίνηση.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, η γραμμή εντολών μας επιτρέπει να τρέξουμε πιο εξειδικευμένες εντολές.

Όπως και στα Windows 7, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος των Windows 8.1 περιέχει τα ίδια εργαλεία που θα βρίσκαμε επιλέγοντας την “επιδιόρθωση του υπολογιστή σας” στο δίσκο εγκατάστασης των Windows 8.1.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 33d

Υπάρχει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 10?

Η Microsoft μπορεί να επανέφερε το start menu στα Windows 10, όμως και ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος διατηρεί το νέο όνομα των Windows 8.1, και θα τον βρούμε στην αναζήτηση ως “Δημιουργία μονάδας δίσκου αποκατάστασης”.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 34

Στα Windows 10 θα βρούμε την επιλογή να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων συστήματος στη μονάδα δίσκου αποκατάστασης.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 35

Με τσεκαρισμένη αυτή την επιλογή, θα χρειαστούμε ένα φλασάκι USB μεγέθους τουλάχιστον 8GB.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 36

Κατά την επιλογή της μονάδας χρειάζεται προσοχή, γιατί στο σύστημα της δοκιμής εμφάνισε και τον τοπικό δίσκο D: στις επιλογές, και είναι σίγουρο πως δεν θέλουμε να διαγράψουμε έναν ολόκληρο δίσκο του συστήματος.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 37

Με ένα μέτριο φλασάκι USB 2.0, αν έχουμε επιλέξει τα αρχεία συστήματος η διαδικασία αντιγραφής θα πάρει αρκετή ώρα, μπορεί και περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά.

Χωρίς τα αρχεία συστήματος, ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος πιάνει μόνο 512ΜΒ και η διαδικασία δημιουργίας του είναι σαφώς ταχύτερη.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 38

Ποια εργαλεία περιλαμβάνει ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος στα Windows 10?

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος των Windows 10 είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιος με των Windows 8.1.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 39

Στην αντιμετώπιση δεν θα βρούμε επιλογή για ανανέωση του υπολογιστή, μόνο για ολική επαναφορά – χωρίς τον Schwarzenegger και την εξωγήινη με τα τριπλά προσόντα. Η επιλογή αυτή επανεγκαθιστά εντελώς το σύστημα χωρίς να διατηρήσει τα αρχεία μας.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 40

Στις επιλογές για προχωρημένους θα βρούμε τις ίδιες επιλογές όπως στα Windows 8.1, με μία επιπλέον επιλογή για την επιστροφή στο προηγούμενο λειτουργικό σύστημα, είτε έχουμε κάνει αναβάθμιση από τα Windows 7 ή 8.1, είτε αναβαθμίσαμε την έκδοση των Windows 10.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 41

Όπως και στα άλλα Windows, θα βρούμε τα ίδια εργαλεία και στην επιλογή “Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας” στον δίσκο εγκατάστασης των Windows 10.

Δίσκος Επιδιόρθωσης Συστήματος στα Windows 42

Σας βοήθησε ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος να φτιάξετε τα Windows?

Ο δίσκος επιδιόρθωσης των Windows περιλαμβάνει αρκετά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαγνώσουμε προβλήματα στα Windows, και να επιδιορθώσουμε την εκκίνηση του λειτουργικού.

Αν ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος σας βοήθησε, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#353 - AI Και Κοινή Χρήση Δεδομένων Στον Edge, Outlook Εκτός Σύνδεσης, Ποιοτικά Παιχνίδια Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps