Home » Technology Explained » Τι Είναι το Deep Web και το Dark Web, Μύθοι και Αλήθειες

Τι Είναι το Deep Web και το Dark Web, Μύθοι και Αλήθειες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Λίγες έννοιες είναι περισσότερο παρεξηγημένες από το Deep Web και το Dark Web. Κάποιοι χρήστες νομίζουν πως είναι το ίδιο πράγμα. Άλλοι πιστεύουν πως αν μπουν στο Deep Web, αμέσως θα τους παρακολουθεί το FBI. Ορισμένοι έχουν ακούσει πως χρειάζεται κβαντικός υπολογιστής ή/και εξωγήινος εξοπλισμός για να μπεις σε κάποιες ειδικές κρυφές σελίδες. Δείτε τι πραγματικά ισχύει, τι είναι αλήθεια, και τι ανοησία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας

Δυστυχώς, απαράδεκτα μεγάλος όγκος των κειμένων και πηγών που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο σχετικά με το Deep Web και το Dark Web, είναι είτε ελλιπή, είτε λανθασμένα, είτε τερατώδη ψέματα.

Ημιμάθεια, παραπληροφόρηση, και θεωρίες συνωμοσίας μπλέκονται σε έναν ψηφιακό γόρδιο δεσμό, στον οποίο ακόμα και προχωρημένοι χρήστες δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να δημιουργείται μία εντελώς αναληθής εικόνα για τα γεγονότα.

Στο άρθρο αυτό θα λύσουμε το μυστήριο γύρω από το Deep Web και το Dark Web, απαντώντας σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος για τον “Βαθύ Ιστό”.

Τελειώνοντας την ανάγνωσή του, θα ξέρετε από τι χρειάζεται να προστατευτείτε και τι πρέπει ή δεν πρέπει να φοβάστε.

Να σημειώσουμε πως όλα όσα γράφονται στο άρθρο είναι βασισμένα σε πληροφορίες έγκυρων πηγών, για τις οποίες περιλαμβάνουμε σχετικούς συνδέσμους.

Παρόλο που το Deep Web και το Dark Web σαν σύνολο δεν είναι παράνομα ή επικίνδυνα, είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως εμπεριέχουν σελίδες αφιερωμένες σε παράνομο ή και επικίνδυνο περιεχόμενο.

Ο συντάκτης και οι συνεργάτες του PCSteps δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε σελίδα επισκεφθεί ο αναγνώστης και για όποια σχετική ενέργειά του.

Τα δύο επίπεδα του ίντερνετ

Θα έχετε ακούσει ίσως ότι στα παγόβουνα, το 91% του όγκου τους βρίσκεται κάτω από το νερό.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και όσον αφορά το ίντερνετ. Υπάρχει το κομμάτι του ίντερνετ που είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε οποιονδήποτε. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο, σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο δεν είναι ορατό σε όλους.

Surface Web: Ο επιφανειακός ιστός

Το Surface Web (Επιφανειακός Ιστός), είναι ο παραδοσιακός παγκόσμιος ιστός που όλοι γνωρίζουμε. Περιέχει λίγο-πολύ όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε τακτικά, όπως το YouTube, το Facebook, τη Wikipedia, το PCsteps, κλπ.

Κάποιες άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για αυτό το επίπεδο του διαδικτύου είναι Common Web, Clearnet, Visible Web, ή Lightnet.

Ο επιφανειακός ιστός παρέχει σχετικά χαμηλή ανωνυμία και οι περισσότεροι ιστότοποι ταυτοποιούν τους χρήστες τους μέσω της διεύθυνσης IP τους.

Το κομμάτι αυτό του διαδικτύου είναι προσβάσιμο από κάθε πρόγραμμα περιήγησης ή λογισμικό που συνδέεται στο διαδίκτυο. Παράλληλα, εντοπίζεται από τις μηχανές αναζήτησης και καταγράφεται στα ευρετήρια που αυτές διατηρούν.

Deep Web

Ο “Βαθύς Ιστός” είναι το κομμάτι του διαδικτύου το οποίο δεν ευρετηριοποιείται από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης. Ενώ αυτό ακούγεται περίπλοκο, στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό.

Για παράδειγμα, τα προσωπικά μας email δεν εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης, ειδάλλως ο καθένας θα είχε πρόσβαση με μια απλή αναζήτηση στο Google. Άρα, ο προσωπικός μας λογαριασμός email ανήκει πρακτικά στο Deep Web.

Το ίδιο ισχύει για το προσωπικό μας e-banking, τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας στα social media, το διαχειριστικό περιβάλλον αν έχουμε ένα δικό μας site, κλπ.

Στην πράξη, κάθε φορά που μπαίνουμε στο ίντερνετ, είναι πολύ πιθανό να επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μία σελίδα που αντικειμενικά ανήκει στο Deep Web.

Εκτός από τους προσωπικούς μας λογαριασμούς, στο Deep Web ανήκουν και σελίδες στις οποίες έχουμε πρόσβαση μόνο με κάποιον σύνδεσμο. Για παράδειγμα, ένα βίντεο στο YouTube που έχει οριστεί ως “Μη καταχωρισμένο”.

Όποιος έχει τον σύνδεσμο του βίντεο μπορεί να το δει κανονικά, ακόμα και αν δεν έχει λογαριασμό στο YouTube.

Όμως, τα μη καταχωρισμένα βίντεο δεν εμφανίζονται ποτέ στην αναζήτηση του YouTube, ούτε ως προτεινόμενα δίπλα σε άλλα βίντεο. Στους χρήστες που δεν έχουν τον σύνδεσμο θα λέγαμε ότι είναι εντελώς αόρατα.

Εξετάζοντας το περιεχόμενο του Deep Web, θα διαπιστώσουμε πως αυτό είναι που περιέχει στην πραγματικότητα όλο το διαδίκτυο. Το μέγεθός του, σύμφωνα με μελέτες, είναι 400 έως 550 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Surface Web.

Τι είναι το Dark Web;

Αρκετοί χρήστες, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, συγχέουν τους όρους Deep Web και Dark Web, θεωρώντας πως αναφέρονται στο ίδιο πράγμα.

Στην πραγματικότητα, το Dark Web (Σκοτεινός Ιστός), που θα το συναντήσουμε επίσης ως Charter Web ή Darknet, είναι ένα πολύ μικρό υποσύνολο του Deep Web.


Ο λεγόμενος Σκοτεινός Ιστός είναι το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού που περιέχει τα Darknet.

Ένα Darknet είναι οποιοδήποτε δίκτυο στον παγκόσμιο ιστό, στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με ειδικό λογισμικό, ειδικές ρυθμίσεις και διαπιστευτήρια, ή συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα Darknet είναι τα δίκτυα peer-to-peer και δίκτυα ειδικά για αυξημένη ανωνυμία, όπως το Tor.

Εξαιτίας του πολυεπίπεδου συστήματος κρυπτογράφησης του Dark Web, οι ταυτότητες και οι τοποθεσίες των χρηστών του παραμένουν κρυφές, και ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος από τις αρχές.

Ακριβώς αυτό το επίπεδο ανωνυμίας είναι ο λόγος που αρκετοί καταφεύγουν στη χρήση του για να αποφύγουν τη λογοκρισία.

Κάποιοι άλλοι, εκμεταλλευόμενοι αυτή την “προστασία”, χρησιμοποιούν τον Σκοτεινό Ιστό για κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα.


Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί παραδοσιακοί ιστότοποι δημιούργησαν εναλλακτική πρόσβαση για το πρόγραμμα περιήγησης Tor, στην προσπάθειά τους να συνδεθούν με τους χρήστες τους που συχνάζουν στο Dark Web.

Ένα παράδειγμα που ίσως εντυπωσιάσει είναι αυτό της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας του Facebook, το οποίο ήδη παρέχει έκδοση της ιστοσελίδας του για το Dark Web.

Περισσότερα όμως για το περιεχόμενο του Dark Web θα αναφέρουμε αργότερα στο άρθρο μας.

Είναι ασφαλές και ανώνυμο το Deep Web και το Dark Web;

Όπως προαναφέραμε, στο Deep Web βρισκόμαστε καθημερινά, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε, απλά και μόνο με το να ελέγχουμε το webmail μας.

Προφανώς, όταν χρησιμοποιούμε πχ το Gmail, η Google γνωρίζει την IP μας. Το ίδιο και όταν είμαστε στο e-banking, η τράπεζα γνωρίζει τα στοιχεία μας.

Άρα, το μεγαλύτερο ποσοστό του Deep Web δεν έχει καμία αυξημένη ανωνυμία σε σχέση με το υπόλοιπο ίντερνετ. Απεναντίας, αν είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο λογαριασμό με τα στοιχεία μας, παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες απ' ότι με μια απλή επίσκεψη.

Οπότε δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα το ίδιο το Deep Web, όσο το υποσύνολό του, το Dark Web. O Σκοτεινός Ιστός έχει κομμάτια που είναι απόλυτα ασφαλή, αλλά και σελίδες με κάθε είδους παράνομο και επικίνδυνο περιεχόμενο.

Εξαιτίας της φύσης του, το Dark Web γενικότερα δεν έχει φίλτρα που θα μας προστατεύσουν από οτιδήποτε. Κανένα antivirus δεν θα μας πει αν μια σελίδα είναι ασφαλής. Εκεί μέσα είμαστε μόνοι μας, και εμείς επιλέγουμε τι θα δούμε.

Όσον αφορά την ανωνυμία, σε γενικές γραμμές είναι υψηλή, πάντοτε υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το FBI βρήκε τον τρόπο να εντοπίσει τον δημιουργό του Silk Road, του πιο γνωστού marketplace για παράνομες  ουσίες και δραστηριότητες στο Dark Web.

Βέβαια, χρειάστηκε μια ολόκληρη οργανωμένη επιχείρηση με μυστικούς πράκτορες για τον εντοπισμό του, η οποία διήρκεσε μήνες.

Σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, σε αντίθεση με το ανοιχτό ίντερνετ, που οι αρχές μπορούν να βρουν τη φυσική μας διεύθυνσή σε λίγα λεπτά.

Εντοπισμός IP - Πώς Η IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού
Εύρεση IP – Πώς o Εντοπισμός IP Οδηγεί Στη Διεύθυνση Του Σπιτιού

Στο Internet νιώθουμε πως είμαστε ανώνυμοι, ειδικά όταν γράφουμε σε forum ή σε διάφορα σχόλια. Αν όμως κάνουμε κάποια αξιόποινη ενέργεια, είναι θέμα χρόνου να…

Επίσης, για δύο εβδομάδες το FBI είχε τον έλεγχο μιας σελίδας για παράνομο υλικό ανηλίκων στο Dark Web, με σκοπό να παρακολουθήσει τα μέλη της και να ασκήσει ποινικές διώξεις.


Όσο κι αν κρυπτογραφηθούν τα δεδομένα μας, αν εμείς προσπαθήσουμε, για παράδειγμα, να εγγραφούμε σε ένα φόρουμ κάποιου Darknet χρησιμοποιώντας το email που διαθέτουμε και στον έξω κόσμο, δεν θα μας προστατεύσει κανένα πρωτόκολλο κρυπτογράφησης.

Η ανωνυμία και η ασφάλεια στα βαθιά νερά του διαδικτύου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός. Οι χρήσεις του Σκοτεινού Ιστού μπορεί να είναι όσο φωτεινές εμείς θέλουμε.

Πώς μπορώ να μπω στο Dark Web;

Σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι χρήστες, το να μπει κανείς στο Dark Web δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε προετοιμάσει το σύστημά μας κατάλληλα, ώστε όταν μπούμε στον Σκοτεινό Ιστό, το επίπεδο της ανωνυμίας μας να είναι αυξημένο.

Δημιουργία εικονικής μηχανής

Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσουμε μία εικονική μηχανή.

Μια εικονική μηχανή είναι πρακτικά ένας δεύτερος, ανεξάρτητος υπολογιστής, με το δικό του λειτουργικό σύστημα, μέσα στον υπολογιστή μας.

Αυτό σημαίνει πως αν π.χ. η εικονική μηχανή μολυνθεί από κάποιον ιό, ακόμα και τα επικίνδυνα ransomware, η μόλυνση θα περιοριστεί σε αυτή και δεν θα περάσει στον υπόλοιπο υπολογιστή.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εικονικές μηχανές μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Virtual Machine – Τι Είναι η “Εικονική Μηχανή”

Ο πειραματισμός είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Αν όμως πειραματιστούμε με το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή, μπορεί να μας κοστίσει σε χρήματα και σε χρόνο….

Εικονική Μηχανή Windows: Δημιουργία σε Linux / Windows

Το να δημιουργήσουμε μια εικονική μηχανή Windows μας επιτρέπει να τρέξουμε μια ανεξάρτητη εγκατάσταση μέσα στο Linux ή στα Windows, υποστηρίζοντας πλήρως τα προγράμματα, και αναγνωρίζοντας περιφερειακές συσκευές. Ας δημιουργήσουμε…

Διαγράφοντας την εικονική μηχανή, θα εξαφανιστεί ό,τι κάναμε κατά τη χρήση της.

Χρήση VPN

Η χρήση κάποιου προγράμματος VPN θα προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας, γι' αυτό επιβάλλεται.


Τα VPN που προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης του Tor δεν είναι πολλά. Οι λύσεις που παρέχονται είναι αποκλειστικά επί πληρωμή.

Εμείς προτείνουμε το NordVPN, την απόδοση του οποίου μετρήσαμε στη μεγάλη μας συγκριτική δοκιμή, και μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Υπάρχουν και άλλα VPN που υποστηρίζουν το δίκτυο Tor, συγκεκριμένα τα Privatoria, και TorVPN, των οποίων όμως δεν έχουμε μετρήσει την απόδοση.

Γιατί VPN και μετά Tor, και όχι το αντίστροφο;

Αν χρησιμοποιήσουμε VPN εντός του Tor, τότε απλά θα έχουμε κρύψει τον εαυτό μας και την IP από τους χρήστες του δικτύου του Tor, όχι όμως και από το ίδιο το πρόγραμμα περιήγησης ή από τον πάροχό μας.

Με άλλα λόγια, φαίνεται πως έχουμε μπει στο δίκτυο Tor, και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που αυτό ήταν αρκετό για να ενοχοποιηθεί ο χρήστης, εφόσον βέβαια είχε κάνει κάτι αξιόποινο.

Ξεκινώντας πρώτα το VPN και ύστερα το Tor, ούτε ο πάροχος δεν γνωρίζει πως κάνουμε χρήση του Tor, και σίγουρα η χρήση ενός VPN φαίνεται σαφώς πιο αθώα.

Tor Browser

Στη συνέχεια κατεβάζουμε από την επίσημη σελίδα του τον Tor Browser. Με τη βοήθειά του θα αποκτήσουμε πρόσβαση στο Dark Web.

Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα και συνεχίζουμε με το 4ο και τελευταίο βήμα.

Απενεργοποίηση JavaScript

Πρέπει να απενεργοποιήσουμε τη JavaScript στον περιηγητή του Tor, διότι μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε κομμάτι κώδικά στο σύστημά μας χωρίς καν να το γνωρίζουμε, και να γίνει μέσο συλλογής πληροφοριών.

Ελέγχουμε αν το “S” πάνω αριστερά έχει έναν κόκκινο κύκλο. Αν όχι, τότε η JavaScript είναι ενεργή.

Για να την απενεργοποιήσουμε, πατάμε στο “S” και επιλέγουμε “Forbid scripts globally”.


Ένας άλλος τρόπος απενεργοποίησης της JavaScript, είναι να μεταβούμε στο “about:config”, να βρούμε την καταχώρηση “javascript.enabled”, και κάνοντας διπλό κλικ στο “true”, να το αλλάξουμε σε “false”.

Πώς βρίσκω ιστοσελίδες του Dark Web;

Έχοντας προετοιμάσει τον υπολογιστή μας, είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε σε σελίδες του Dark Web.

Κάθε διεύθυνση που οδηγεί σε μια σελίδα του Σκοτεινού Ιστού είναι παρόμοια με αυτές των κανονικών ιστοσελίδων. Οι βασικές διαφορές τους όμως είναι δύο. Οι σελίδες αυτές έχουν κατάληξη .onion και το κύριο τμήμα τους είναι κρυπτογραφημένο.

Οι πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης του Tor είναι η DuckDuckGo Search Engine, η TORCH – Tor Search Engine, και η TorSearch.


Με αυτές βρίσκουμε σελίδες του Tor, αλλά υπάρχουν όμως και διάφορα μέρη στο διαδίκτυο που διατηρούν λίστες με διευθύνσεις σελίδων του Dark Web.

Ίσως ο πιο ασφαλής χώρος για να πάρουμε κάποιες διευθύνσεις, είναι η σελίδα της Wikipedia, που αφορά τις κρυφές υπηρεσίες του Tor.

Ο μεγαλύτερος ιστότοπος με λίστες ενεργών σελίδων του Dark Web είναι το DeepWebSitesLinks, και ένας λιγότερο γνωστός είναι το DeepWeb-Sites.

Τα δύο αυτά site, εκτός από διευθύνσεις ιστοσελίδων, περιέχουν σημαντικό αριθμό από άρθρα και οδηγούς για τον Σκοτεινό Ιστό.

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές διευθύνσεων του Dark Web, και μια αναζήτηση στο Google θα μας επιστρέψει περισσότερες. Πάντα όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των πηγών μας.

Ασφαλείς σελίδες του Dark Web

Αναφέραμε ήδη πως το Dark Web δεν είναι απαραίτητα ένας σκοτεινός κόσμος γεμάτος κινδύνους. Σε αυτό μπορούμε να βρούμε πολλές ασφαλείς σελίδες και μάλιστα με αυθεντικό περιεχόμενο.

The Hidden Wiki

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα υπήρξε το The Hidden Wiki, το οποίο δυστυχώς δέχθηκε επίθεση από hackers τον Μάρτιο του 2014, και λίγο καιρό αργότερα η διεύθυνσή του κατασχέθηκε στα πλαίσια της Operation Onymous.

Ευτυχώς το περιεχόμενό του έχει διασωθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Πλέον φιλοξενούνται αντίγραφά του σε πολλές σελίδες, στις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση με μια αναζήτηση μέσω του Tor.

Τα περιεχόμενα του The Hidden Wiki δεν υπόκεινται σε λογοκρισία και είναι μια εκπληκτική πηγή γνώσεων. Η τελευταία γνωστή και ασφαλής διεύθυνση ενός αντιγράφου του The Hidden Wiki είναι η http://wikitjerrta4qgz4.onion/.

Άλλες υπηρεσίες

Στο Dark Web θα βρούμε πολλές υπηρεσίες που δεν είναι παράνομες. Το γεγονός ότι δεν λογοκρίνονται σίγουρα εγείρει ερωτήματα, όμως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και τις πράξεις του.

Ο Σκοτεινός Ιστός διαθέτει υπηρεσίες διαμοιρασμού φωτογραφιών (http://www.zw3crggtadila2sg.onion/imageboard/), ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει καταγγελίες χωρίς φόβο (http://5r4bjnjug3apqdii.onion/), ακόμη και συλλογές ebooks, το περιεχόμενο των οποίων είναι λογοκριμένο στον “επιφανειακό κόσμο”.


Ένα αρκετά προβληματικό τμήμα του Dark Web είναι αυτό των υπηρεσιών chat. Οι σελίδες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες δέχονται πολλές επιθέσεις από τις αρχές, και συχνά οδηγούνται στην απενεργοποίησή τους.

Λογισμικό σχεδιασμένο για το Dark Web

Στα βήματα για να συνδεθούμε στο Dark Web είδαμε ήδη κάποιο απαραίτητο λογισμικό. Δεν είναι όμως το μόνο για την πλοήγηση στα Darknet.

Tor

To Tor είναι ένα σύστημα που προσφέρει στους χρήστες του πλήρη ανωνυμία στο διαδίκτυο. Το όνομά του προήλθε ως ακρωνύμιο της φράσης The Onion Routing.

Ο τρόπος λειτουργίας

Το πρόγραμμα πελάτη του Tor ρυθμίζει τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών. Γι' αυτόν τον λόγο, η χρήση του Tor κάνει δύσκολη την ανίχνευση της δραστηριότητας του χρήστη στο διαδίκτυο.


Κάθε χρήστης του Tor είναι και ένας κόμβος στο δίκτυό του. Το onion routing αναφέρεται στη στρωματοποιημένη φύση της υπηρεσίας κρυπτογράφησης.

Ουσιαστικά, τα δεδομένα μεταφέρονται από κόμβο σε κόμβο. Αρχικά, κάθε κόμβος αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα που λαμβάνει, και πριν φύγουν από αυτόν, κρυπτογραφούνται και πάλι.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές, μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να αποκρυπτογραφηθούν ή να γίνουν κατανοητά κατά τη μεταφορά τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Tor;

Οι κλασικοί περιηγητές δεν παρέχουν πλήρη ανωνυμία, ακόμη κι αν πλοηγούμαστε με τη χρήση των λειτουργιών ανωνυμίας που διαθέτουν.

Αν θέλουμε να δραστηριοποιούμαστε στο ίντερνετ με απόλυτη ανωνυμία και δεν θέλουμε κανείς να μάθει τι κάνουμε όσο βρισκόμαστε στο διαδίκτυο, τότε η απάντηση βρίσκεται στο δίκτυο Tor.

Τι Είναι Το Tor Και Τι Πρέπει Να Γνωρίζω Για Τον Tor Browser
Δίκτυο Tor: Τα Υπέρ και τα Κατά στην Ανώνυμη Πλοήγηση στο Internet

H ανωνυμία στο Internet είναι ένα θέμα αρκετά σύνθετο. Παρότι πολλές υπηρεσίες VPN φαντάζουν ως μια ιδανική λύση, στην πραγματικότητα καμία τους δεν μπορεί να…

I2P

Το Invisible Internet Project ή I2P είναι ένα ανώνυμο δίκτυο, σκοπός του οποίου είναι να προστατεύει τις επικοινωνίες από την παρακολούθηση τρίτων.

Χρησιμοποιείται για την αποστολή μηνυμάτων με τη χρήση ψευδώνυμων, και την ανώνυμη περιήγηση και συνομιλία. Άλλες εφαρμογές του είναι η συγγραφή blog και η μεταφορά αρχείων μακρυά από αδιάκριτα βλέμματα.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί το I2P για να επιτύχει την ανωνυμία των χρηστών του βασίζεται στη διαδικασία garlic routing, αντίστοιχη του onion routing που χρησιμοποιεί το Tor.


Στην περίπτωση που θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το I2P, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στη σελίδα του και να το κατεβάσουμε. Εκεί θα βρούμε και οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε για την εγκατάσταση και χρήση του.

Freenet

Το Freenet είναι ένα ελεύθερο λογισμικό, που μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε αρχεία ανώνυμα, να περιηγούμαστε, να συζητάμε σε φόρουμ χωρίς φόβο λογοκρισίας, και να δημοσιεύουμε “freesites”.

Οι χρήστες του Freenet συμμετέχουν στο δίκτυο προσφέροντας τη σύνδεσή τους, και ένα τμήμα του σκληρού δίσκου τους για την αποθήκευση αρχείων.

Οι επικοινωνίες και τα αρχεία που διακινούνται στο Freenet κρυπτογραφούνται και μεταφέρονται μέσω πολλαπλών κόμβων, ώστε να είναι δυσκολότερο να προσδιοριστεί το περιεχόμενο και ο τελικός παραλήπτης τους.

Λόγω της κρυπτογράφησης, ο χρήστης δεν μπορεί να ανακαλύψει τι βρίσκεται στον δεσμευμένο χώρο του δίσκου του.

Αν και ο εκάστοτε χρήστης δεν θεωρείται υπεύθυνος για το περιεχόμενο που φιλοξενεί στο συγκεκριμένο τμήμα του υπολογιστή του, αυτό ίσως είναι επικίνδυνο.

Η χρήση του Freenet συνεπάγεται άμεσα την αποδοχή των πιο πάνω, γιατί ό,τι κι αν κάνει ο χρήστης μέσα σε αυτό, στηρίζεται στον δεσμευμένο χώρο του.

Σε αντίθεση με το Tor, το οποίο επιτρέπει την ανώνυμη πρόσβαση στον ιστό, καθώς και σε ανώνυμους διακομιστές, το Freenet είναι ένα αυτόνομο δίκτυο.

Μέσω αυτού του δικτύου δεν μπορούμε να συνδεθούμε σε υπηρεσίες όπως το Google ή το Facebook, γιατί δεν είναι διακομιστής μεσολάβησης.

Επειδή το Freenet είναι ένας κατανεμημένος χώρος αποθήκευσης, ό,τι ανέβει σε αυτό παραμένει εκεί, ανώνυμα και με ασφάλεια. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με το Las Vegas των δικτύων.

Μία άλλη διαφορά του Freenet με το Tor, είναι η λειτουργία “Darknet” ή “Φίλος προς Φίλο”. Με τη χρήση αυτής της λειτουργίας, συνδεόμαστε με το λογισμικό που τρέχουν οι φίλοι μας στον υπολογιστή τους. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και αυξημένη αντοχή στις επιθέσεις.

Bitcoin, παιχνίδια, και Dark Web

Οι περισσότερες συναλλαγές στο Dark Web γίνονται με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Ο λόγος είναι διότι η πληρωμή με ένα μη φυσικό νόμισμα βοηθά στη διατήρηση της ανωνυμίας.

Πολλοί χρήστες πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με ψηφιακά νομίσματα, και έπειτα μεταφέρουν τα ποσά αυτά σε παιχνίδια, όπως το World Of Warcraft και το Second Life.


Παιχνίδια τέτοιου είδους παρέχουν τη δυνατότητα μετατροπής των ψηφιακών τους νομισμάτων σε πραγματικά χρήματα.

Έτσι, οι χρήστες μετατρέπουν το Bitcoin σε νόμισμα παιχνιδιού, και έπειτα σε φυσικό νόμισμα, το οποίο και αποσύρουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτή είναι μία διαδικασία που βοηθά στο ξέπλυμα χρήματος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Bitcoin, διαβάστε το σχετικό μας άρθρο:

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Στον παρακάτω οδηγό μπορείτε να δείτε τις εναλλακτικές του Bitcoin:

Τα πιο Σημαντικά, Εναλλακτικά του Bitcoin, Ψηφιακά Νομίσματα

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που είναι ανεξάρτητο από τράπεζες και κυβερνήσεις. Σήμερα, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα στο Internet, που…

Deep Web Documentary

To Deep Web έχει απασχολήσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια τον κόσμο της τεχνολογίας και τον νόμο, που κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με αυτό.


Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή των Alex Winter, Marc Schiller, και Glen Zipper, σε σκηνοθεσία του πρώτου. Γυρίστηκε το 2015, και η επίσημη προβολή του πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο δίκτυο EPIX.

Η παραγωγή καλύπτει γεγονότα σχετικά με το Silk Road, το Bitcoin, και την πολιτική στο Dark Web. Παράλληλα, παρακολουθεί τη δίκη του Ross Ulbricht, ιδρυτή του “Δρόμου του Μεταξιού”.


Είναι μία καλή πηγή γνώσης και ευχάριστο στην παρακολούθηση. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το Dark Web και το Silk Road, τότε σίγουρα αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία.

Οι μύθοι για τα επίπεδα του ίντερνετ

Στην αρχή του άρθρου αναλύσαμε τα δύο πραγματικά επίπεδα του διαδικτύου. Υπάρχουν όμως θεωρίες που θέλουν το ίντερνετ να έχει πολλά περισσότερα στρώματα.

Οι θεωρίες κυμαίνονται από αυθαίρετα ορισμένα επίπεδα που δεν έχουν κάποιο πραγματικό λόγο ύπαρξης, μέχρι επίπεδα βαθιά στα νερά της επιστημονικής φαντασίας, βασισμένα σε τεχνολογίες που απλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Bergie Web

Ένα από αυτά τα επίπεδα υποτίθεται ότι είναι το Bergie Web, το οποίο λέγεται πως αποτελεί το τελευταίο φράγμα πριν τα σκοτεινά νερά του διαδικτύου.

Αυτό το επίπεδο δήθεν αποτελείται από “underground” ιστοσελίδες, όπως οι 4chan, Freehive, 1eden, Black Hat World, καθώς και το πρωτόκολλο Bittorrent.

Βέβαια οι παραπάνω σελίδες είναι ανοιχτές σε όλους, και εμφανίζονται και στις μηχανές αναζήτησης, ενώ είναι εύκολο για τον καθένα να δημιουργήσει και να κατεβάσει torrent.

Γιατί υποτίθεται πως αξίζουν το δικό τους επίπεδο, κανείς δεν ξέρει. Δεν βρήκαμε πάντως καμία σοβαρή πηγή που να αναφέρεται στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Marianas Web

Το Marianas Web υποτίθεται ότι βρίσκεται πέρα από το Deep Web. Το όνομά του λέγεται πως προέρχεται από το πιο βαθύ γνωστό σημείο των ωκεανών, που ονομάζεται Τάφρος των Μαριανών​.

Όσο απύθμενη είναι η πραγματική τάφρος, δέκα φορές πιο απύθμενες είναι οι ανοησίες που ακούγονται για το Marianas Web.

Υποτίθεται πως το επίπεδο αυτό περιέχει τα μεγαλύτερα μυστικά του κόσμου, αλλά η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή μόνο με τη χρήση κβαντικών υπολογιστών.

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι μια πραγματική έννοια, και διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Google, εργάζονται για την ανάπτυξή τους.

Όμως βρίσκονται σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, που ο ισχυρισμός πως ένα ολόκληρο δίκτυο επιτρέπει πρόσβαση αποκλειστικά μέσω κβαντικών υπολογιστών, απλά μπάζει από παντού.

Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να ισχυριζόταν κάποιος το 1903 πως υπάρχει μια βάση στη σελήνη που χρειάζεσαι διαστημόπλοιο για να την επισκεφθείς, όταν οι αδερφοί Wright έκαναν ακόμα πειραματικές πτήσεις δευτερολέπτων με τα πρώτα αεροπλάνα.

Ανύπαρκτα φανταστικά επίπεδα

Οι αναφορές που καλύπτουν τα τελευταία επίπεδα του ίντερνετ, αποδεικνύουν πόσο αβάσιμες είναι όλες αυτές οι θεωρίες. Φαίνεται να αποτελούν αποκύημα της φαντασίας, και τίποτα άλλο.

Έτσι, υπάρχει ο μύθος για ένα επίπεδο που είναι η εμπόλεμη ζώνη των hacker, γιατί φαίνεται πως δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν.

Το αμέσως επόμενο επίπεδο είναι κενό, γιατί… έτσι. Ίσως θέλουν να το κάνουν AirBNB;

Το τελευταίο και βαθύτερο επίπεδο είναι η ανταμοιβή όποιου κερδίσει τον πόλεμο των hacker, και όποιος έχει αυτό το επίπεδο, θα ελέγχει και ολόκληρο το ίντερνετ. Τώρα, αν θα πρέπει να νικήσει πρώτα και τον Shao Kahn, θα σας γελάσουμε.

Δεν γνωρίζουμε τι είναι πιο θλιβερό, ότι κάποιοι επινόησαν τέτοιες ανοησίες, ή ότι πολλοί αδαείς τις πιστεύουν, χωρίς να σκεφτούν πως δεν έχουν καμία λογική;

Αντί επιλόγου

Πριν σας αφήσουμε να κολυμπήσετε στα βαθιά νερά, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια σύνοψη όλων αυτών των πληροφοριών.

  • Το Deep Web δεν είναι το ίδιο με το Dark Web, αλλά το δεύτερο αποτελεί το υποσύνολο του πρώτου.
  • Το Dark Web δεν είναι ο πιο επικίνδυνος τόπος που θα βρεθεί κανείς, αλλά χρειάζεται προσοχή.
  • Μέσα στο Dark Web, η ανωνυμία είναι δική μας ευθύνη και μόνο.
  • Ένα καλό πρόγραμμα περιήγησης που παρέχει μεγάλο ποσοστό ανωνυμίας είναι το Tor. Ειδικά αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάποιο VPN.

  • Με το I2P θα έχουμε την ίδια ανωνυμία, ίσως και μεγαλύτερη, απλά ο δρόμος είναι πιο δύσκολος.
  • Για τη δημιουργία ενός μικρού ασφαλούς και ανώνυμου δικτύου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Freenet.
  • Δεν υπάρχει με κανένα τρόπο και καμία μορφή δίκτυο που απαιτεί πρόσβαση αποκλειστικά με κβαντικό υπολογιστή. Στο μέλλον θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει, αλλά ας έχουμε πρώτα πλήρως λειτουργικούς κβαντικούς υπολογιστές, και βλέπουμε.

Σας συνιστούμε επίσης να διαβάσετε τα άρθρα μας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον υπολογιστή, και το κινητό:

Featured Δωρεάν VPN Οι Καλύτερες Υπηρεσίες Για Ασφαλή και Ανώνυμη Πλοήγηση a2
Δωρεάν VPN: Οι Καλύτερες Υπηρεσίες Για Ασφαλή Και Ανώνυμη Πλοήγηση

Τα δεδομένα και η ιδιωτικότητα μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους. Για να έχουμε επιπλέον προστασία, η καλύτερη λύση είναι το Virtual Private…

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Dark Web;

Το Deep web το επισκεπτόμαστε όποτε ελέγχουμε το email μας ή αλλάζουμε ρυθμίσεις στο Facebook. Το Dark Web όμως είναι ένα εντελώς άλλο φρούτο, που θέλει κατάλληλη προετοιμασία και προσοχή στις κινήσεις μας.

Εσείς σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Dark Web, έστω από περιέργεια; Θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες για οποιαδήποτε από τις έννοιες που περιγράψαμε; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps