Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11
QuickSteps#350 - Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11

Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, κλειδώνουμε αυτόματα τη συσκευή αν βρεθεί εκτός σύνδεσης, κάνουμε επανεκκίνηση χωρίς κουμπιά, φτιάχνουμε PDF, διορθώνουμε το πρόβλημα των ειδοποιήσεων, και δημιουργούμε συντομεύσεις στο Google Drive σε κινητό Android. Βλέπουμε όλους τους χρήστες ενός υπολογιστή στα Windows 11 και κρύβουμε κείμενο σε έγγραφα για προστασία ευαίσθητων δεδομένων με το Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κλειδώνω αυτόματα κινητό Android αν βρεθεί εκτός σύνδεσης

Η κλοπή του τηλεφώνου θέτει σε κίνδυνο όλα τα προσωπικά δεδομένα μας. Γι’ αυτό, η Google λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και μεταξύ άλλων έχει προσθέσει στο Android διάφορες λειτουργίες προστασίας από κλοπή.

Αυτές οι λειτουργίες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν τις προσωπικές πληροφορίες μας, εάν κάποιος κλέψει το κινητό με οποιονδήποτε τρόπο, όπως να το αρπάξει ξαφνικά από τα χέρια μας τη στιγμή που κινούμαστε στο πεζοδρόμιο.

Μία από τις νέες λειτουργίες κατά της κλοπής επιτρέπει το κλείδωμα του κινητού αν αυτό βρεθεί εκτός σύνδεσης, κάτι που είναι αρκετά πιθανό κατά τη διαδικασία κλοπής, καθώς οι δράστες συνηθίζουν να απενεργοποιούν τις συσκευές που κλέβουν.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτήν τη λειτουργία, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής, κάνουμε αναζήτηση για το “Προστασία από κλοπή”, και πατάμε το πρώτο αποτέλεσμα.

QuickSteps#350 - Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11

Έπειτα, πατάμε το “Προστασία από κλοπή”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Κλείδωμα συσκευής εκτός σύνδεσης”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ενεργοποίηση”.

Πώς βλέπω όλους τους χρήστες ενός υπολογιστή στα Windows 11

Αν είμαστε ο διαχειριστής ενός κοινόχρηστου υπολογιστή, ή χρησιμοποιούμε πολλούς λογαριασμούς στο ίδιο PC, ενδέχεται να θέλουμε να ελέγξουμε όλους τους χρήστες του συστήματος.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στα Windows 11, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, να κάνουμε κλικ στο “Άλλοι χρήστες”.

Στο παράθυρο θα εμφανιστούν όλοι οι λογαριασμοί του συγκεκριμένου υπολογιστή, εκτός από αυτόν στον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι.

Από αυτό το σημείο των ρυθμίσεων των Windows 11, μπορούμε να αλλάξουμε τον τύπο του κάθε λογαριασμού, να τον διαγράψουμε, ή να προσθέσουμε επιπλέον χρήστες.

Πώς κάνω επανεκκίνηση κινητό Android χωρίς τα κουμπιά

Οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλουμε να κάνουμε επανεκκίνηση ενός κινητού χωρίς τα φυσικά κουμπιά είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ίσως τα κουμπιά της συσκευής έχουν πάθει ζημιά και πλέον δεν λειτουργούν σωστά, ή καθόλου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να επανεκκινήσουμε ένα κινητό Android με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μπορούμε να σύρουμε την περιοχή ειδοποιήσεων προς τα κάτω.

Έπειτα, πρέπει να σύρουμε προς τα κάτω μια ακόμη φορά, ώστε να εμφανιστεί το κουμπί διαχείρισης ενέργειας, το οποίο και πατάμε.

Στη συνέχεια, πατάμε “Επανεκκίνηση”.

Επανεκκίνηση μέσω ADB

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργήσει η παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε επανεκκίνηση του κινητού Android μέσω του ADB.

Αρχικά, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το ADB στον υπολογιστή. Έπειτα, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση των Windows “Γραμμή εντολών” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, συνδέουμε το κινητό στον υπολογιστή, γράφουμε στη Γραμμή εντολών “adb reboot”, και πατάμε Enter.

Πώς κρύβω κείμενο σε έγγραφο για προστασία ευαίσθητων δεδομένων

Όταν ένα έγγραφο περιέχει ευαίσθητα δεδομένα, πιθανώς θέλουμε να τα κρύψουμε, ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά άτομα τα οποία δεν πρέπει. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να κρύψουμε τμήματα κειμένου σε ένα έγγραφο με το Word.

Χρησιμοποιώντας τη μορφοποίηση κειμένου

Ο πιο εύκολος, αλλά και λιγότερο ασφαλής τρόπος, να κρύψουμε κείμενο σε ένα έγγραφο είναι να διαμορφώσουμε τη γραμματοσειρά του. Αφού επιλέξουμε το κείμενο, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Γραμματοσειρά”.

Έπειτα, διαλέγουμε ως χρώμα για τη γραμματοσειρά το μαύρο και πατάμε “OK”.

Μετά, επιλέγουμε την “Κεντρική” καρτέλα και ρυθμίζουμε το χρώμα της επισήμανσης σε μαύρο.

Με αυτόν τον τρόπο κρύβουμε το κείμενο, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει τη μορφοποίηση και να το αποκαλύψει.

Προσθέτοντας σχήματα

Ένας ακόμη τρόπος να κρύψουμε κείμενο σε ένα έγγραφο με το Word είναι να το καλύψουμε με σχήματα. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στα “Σχήματα”, και διαλέγουμε το παραλληλόγραμμο.

Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε ένα παραλληλόγραμμο πάνω από το κείμενο που θέλουμε να κρύψουμε.

Μετά, διαλέγουμε ως “Γέμισμα” το μαύρο χρώμα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα τμήματα κειμένου που θέλουμε να κρύψουμε.

Αυτός ο τρόπος είναι λίγο πιο ασφαλής από τη μορφοποίηση, καθώς η επιλογή των σχημάτων είναι πιο δύσκολη από το “Ctrl + A” που επιλέγει όλο το κείμενο. Έτσι, θα πρέπει κανείς να διαγράψει ένα προς ένα τα σχήματα.

Με την επιλογή απόκρυψης γραμματοσειράς

Ο πιο ασφαλής τρόπος να κρύψουμε κείμενο σε ένα έγγραφο με το Word είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή απόκρυψης γραμματοσειράς, η οποία δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή.

Αρχικά, διαλέγουμε το κείμενο, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Γραμματοσειρά”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Γραμματοσειρά”, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Κρυφό”, και πατάμε “OK”.

Για να δει κάποιος τα κρυφά κείμενα, πρέπει να πατήσει “Ctrl + A”, να πάει στην “Κεντρική” καρτέλα, και πατήσει το κουμπί “Απαλοιφή κάθε μορφοποίησης”.

Πώς δημιουργώ PDF με κινητό Android

Πλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργούμε PDF σε ένα κινητό Android. Ο πιο εύκολος είναι να χρησιμοποιούμε τη λειτουργία εκτύπωσης ή τη δυνατότητα αποθήκευσης ως τέτοιας μορφής αρχείου, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αποθηκεύσουμε μία ιστοσελίδα απευθείας ως PDF. Εφόσον την ανοίξουμε με τον Opera, πατάμε τις τρεις τελείες, και επιλέγουμε το “Αποθήκευση ως PDF”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αποθηκεύσουμε οτιδήποτε έχουμε ανοιχτό στον Opera, και άλλους browser, ως PDF. Αυτό ισχύει ακόμη και για εικόνες.

Εκτύπωση ως PDF

Εκτός από την αποθήκευση ιστοσελίδων και άλλων στοιχείων με τη μορφή PDF μέσω του browser, μπορούμε από οποιαδήποτε εφαρμογή σε κινητό Android να εκτυπώσουμε ό,τι θέλουμε ως PDF.

Για να το κάνουμε αυτό, επιλέγουμε την κοινοποίηση και εντοπίζουμε την “Εκτύπωση”.

Μόλις εμφανιστεί η προεπισκόπηση της έκπτωσης, πατάμε το κουμπί με το βελάκι που γράφει “PDF”.

Αντίστοιχα, μπορούμε να αποθηκεύσουμε έγγραφα, εικόνες, email, και άλλα, σε μορφή PDF από οποιαδήποτε εφαρμογή προσφέρει λειτουργία εκτύπωσης. Όπως για παράδειγμα το Gmail.

Χρησιμοποιώντας εφαρμογές γραφείου

Όλες οι εφαρμογές γραφείου, όπως τα Έγγραφα Google, προσφέρουν την επιλογή να αποθηκεύουμε αρχεία ως PDF.

Αν και η διαδικασία διαφέρει μερικώς, είναι παρόμοια. Για παράδειγμα, στα Έγγραφα Google πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Κοινή χρήση και εξαγωγή”.

Έπειτα, πατάμε “Αποθήκευση ως”, επιλέγουμε το “'Έγγραφο PDF (.pdf)”, και πατάμε “OK”.

Τι κάνω αν δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις του Gmail σε κινητό Android

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην λαμβάνουμε ειδοποιήσεις από μία εφαρμογή σε κινητό Android είναι πολλοί. Αν και θα εξετάσουμε την περίπτωση του Gmail ως μία σημαντική εφαρμογή επικοινωνίας μέσω email, αρκετά από όσα δούμε μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και σε άλλες περιπτώσεις.

Απενεργοποίηση του “Μην ενοχλείτε”

Πρώτα από όλα, ελέγχουμε αν είναι ανενεργό το “Μην ενοχλείτε”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, σύρουμε την περιοχή ειδοποιήσεων προς τα κάτω και εντοπίζουμε το σχετικό εικονίδιο. Αν το “Μην ενοχλείτε” είναι ενεργό, τότε το απενεργοποιούμε.

Ενεργοποιήσει ειδοποιήσεων εφαρμογής

Επιπλέον, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργές οι ειδοποιήσεις τις εφαρμογής του Gmail. Για να το κάνουμε αυτό, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού Android και πατάμε “Εφαρμογές”.

Μετά, εντοπίζουμε και πατάμε την καταχώρηση του Gmail και επιλέγουμε τις “Ειδοποιήσεις”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να επιτρέπονται ειδοποιήσεις” και επιλέγουμε αν θα γίνεται αναπαραγωγή ήχου και δόνησης.

Ρύθμιση ειδοποιήσεων ανά λογαριασμό

Το Gmail επιτρέπει να επιλέγουμε από ποιους λογαριασμούς θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις και σε ποιες περιπτώσεις.

Αρχικά, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, διαλέγουμε τον λογαριασμό για τον οποίο θέλουμε να ρυθμίσουμε τις ειδοποιήσεις.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Ειδοποιήσεις”.

Τέλος, επιλέγουμε αν θα λαμβάνουμε όλες τις ειδοποιήσεις, μόνο τις ειδοποιήσεις υψηλής προτεραιότητας, ή καμία ειδοποίηση.

Πώς δημιουργώ συντομεύσεις εγγράφων και φακέλων στο Google Drive

Η οργάνωση των αρχείων και των φακέλων βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αντίστοιχα, οι συντομεύσεις επιτρέπουν να έχουμε πιο άμεση πρόσβαση στα αρχεία και τους φακέλους που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Στο Google Drive μπορούμε να δημιουργούμε συντομεύσεις στην αρχική σελίδα, την οποία η Google ονομάζει “Το Drive μου”.

Για να δημιουργήσουμε συντόμευση ενός αρχείου ή φακέλου στην εφαρμογή για Android, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Προσθήκη συντόμευσης στο Drive”.

Στο Google Drive, οι συντομεύσεις ξεχωρίζουν από τα κανονικά αρχεία και φακέλους καθώς έχουν στην κάτω αριστερή πλευρά ένα βέλος.

Τέλος, αν θέλουμε, μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε συντόμευση από το Google Drive, χωρίς να διαγραφεί το αρχικό αρχείο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε τις τρεις τελείες και επιλέγουμε “Κατάργηση”.

QuickSteps#350 - Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert aa10Μ-8_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#350 - Προστασία Ευαίσθητων Δεδομένων Με Το Word, Αυτόματο Κλείδωμα Android, Χρήστες Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20241019 - Ρεκόρ Silent Hill 2 Remake, Call of Duty: Black Ops 6 Για PC, Mobile Παιχνίδι Destiny: Rising
GamingSteps