Κάποτε, για την ασφάλεια στο ίντερνετ ήταν αρκετό το να προσέχουμε τις σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που τρέχουμε. Πλέον, όμως, κυκλοφορούν απειλές που μπορούν να εκμεταλλευτούν κενά ασφαλείας στο browser και τα extensions και plugins που χρησιμοποιούμε. Δείτε τους 4+1 καλύτερους browser για τη μέγιστη προστασία στο ίντερνετ.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Tor Project
Αναμφίβολα ο Tor είναι o πιο εξελιγμένος browser όσον αφορά την προστασία στο ίντερνετ. Είναι χτισμένος επάνω σε έναν τροποποιημένο Firefox, και μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows, Mac, ή Linux. Επίσης, μπορεί να τρέξει και ως portable από ένα USB stick.
Μόλις εκκινήσουμε τον browser, αρχικά θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε τον τύπο σύνδεσης. Δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο “Connect” που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.
Αυτός είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να συνδεθούμε απευθείας στο Tor network. Δεν θα λέγαμε το ίδιο για το “Configure”, που απευθύνεται σε power users, καθότι πρέπει να ορίσουμε κάποιες ρυθμίσεις για proxy πριν συνδεθούμε στο δίκτυο.
Μεγίστη προστασία στο ίντερνετ
Αμέσως μετά και μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα περιήγησης, θα δούμε ότι θυμίζει ακριβώς τον Firefox.
Ο Tor έχει απενεργοποιημένα όλα τα plug-ins. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει και το απαραίτητο extension, το HTTPS Everywhere, που θα δούμε στη συνέχεια. Έτσι, αν η σελίδα προορισμού μας υποστηρίζει το HTTPS, το επιλέγει αυτόματα.
Επίσης, ο Tor μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε το επίπεδο της ασφάλειας που επιθυμούμε, πατώντας αρχικά στο πράσινο γνώριμο εικονίδιό του.
Εκτός από τις κλασσικές μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing κλπ), ο Tor Browser έχει ρυθμισμένες τις Startpage και DuckDuckGo. Πρόκειται για μηχανές αναζήτησης που σέβονται την ανωνυμία μας.
Ωστόσο, η μέγιστη προστασία στο ίντερνετ έχει και το αρνητικό της, που δεν είναι άλλο από τις ταχύτητες. Ο Tor λόγω της υψηλότερης δυνατής ασφαλείας και ανωνυμίας που προσφέρει, με τη χρήση του δικτύου Tor, δεν είναι από τους ταχύτερους browser.
Επιπλέον, θεωρείται ως το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται από τους χρήστες που θέλουν να κρύψουν κάτι.
Το 2014 μπήκε στο στόχαστρο του Operation Onymous, μιας επιχείρησης που συντονίζονταν από το FBI, εναντίον των αγορών του σκοτεινού δικτύου (Darknet), και άλλων υπηρεσιών που λειτουργούν στο δίκτυο Tor.
Παρ' όλα αυτά, αν η απόλυτη ιδιωτικότητα είναι το μεγαλύτερο μέλημά μας, ο Tor browser παραμένει ο κορυφαίος όλων των προγραμμάτων περιήγησης για τη μέγιστη προστασία στο ίντερνετ.
Opera Browser
Ο Opera είναι ο πιο γνωστός εναλλακτικός browser και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εκείνο όμως που δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστό, είναι η νέα εξαιρετική δυνατότητα να ενσωματώνει απεριόριστο VPN και να διασφαλίζει την ανώνυμη πλοήγησή μας.
Toν Μάρτιο του 2015 η Opera Software αγόρασε το SurfEasy VPN, και το ενσωμάτωσε αρχικά στην πειραματική έκδοση Developer. Τον Απρίλιο του 2016 δόθηκε η τελική μορφή του VPN στον browser, που μπορούμε να τον κατεβάσουμε από εδώ.
Προστασία στο ίντερνετ με VPN
Ο Opera διαθέτει ωραία minimal σχεδίαση, και εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε την νέα εξαιρετική λειτουργία του VPN, πατώντας αρχικά πάνω αριστερά στο εικονίδιό του.
Αμέσως μετά κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις ➜ Προσωπικό απόρρητο και ασφάλεια ➜ Ενεργοποίηση VPN”.
Από εκεί και μετά, όταν ανοίγουμε τον browser θα είναι μονίμως ενεργό το VPN. Αν το θελήσουμε, μπορούμε να αλλάζουμε την χώρα από όπου προέρχονται οι server. Το πρόγραμμα περιήγησης έχει ως προεπιλογή την βέλτιστη τοποθεσία.
Ο Opera αναμφίβολα μας προσφέρει την επιθυμητή προστασία στο ίντερνετ. Επίσης, σε αντίθεση με τον Firefox και τον Chrome, δεν συλλέγει μαζικές πληροφορίες για την δραστηριότητά μας.
Το πρόγραμμα περιήγησης είναι ικανοποιητικό και σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες. Επιπλέον, ενσωματώνει δυνατότητες για instant messaging. Στα αριστερά του browser, εκτός των άλλων μπορούμε να εντοπίσουμε το Facebook Messenger και το WhatsApp.
Yandex browser
O Yandex browser βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιήγησης που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Αναπτύχθηκε από την Yandex, έναν Ρωσικό κολοσσό τεχνολογίας, που θεωρείται η Google της αχανούς χώρας.
Σε εκείνα που ξεχωρίζει ο browser είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένο το πανίσχυρο Antivirus της Kaspersky. Έτσι, προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις λήψεις που γίνονται διαμέσου του browser.
Επιπλέον, παρότι υποστηρίζει πάνω από 1.500 extensions του Chrome και του Opera, δεν είναι ευάλωτος από τα κενά ασφάλειας που δημιουργούνται συνήθως από τις επεκτάσεις.
Ο Yandex είναι ο μοναδικός browser που διαθέτει το πρωτόκολλο DNSCrypt, που αποτρέπει την υποκλοπή DNS (DNS spoofing). Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται αυτόματα κακόβουλες ιστοσελίδες, προστατεύοντας κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικές συναλλαγές.
Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο οδηγό για τις δυνατότητες αυτού του πρωτοκόλλου, που διασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία, υποβοηθώντας ταυτόχρονα στη μέγιστη δυνατή προστασία στο ίντερνετ.
Προστασία στο ίντερνετ με ταχύτητα
Ο browser, εκτός από τη δυνατότητα να αποκλείει αυτόματα το κακόβουλο λογισμικό, μπορεί επίσης και να κρυπτογραφεί τα δεδομένα μας σε άγνωστα Wi-Fi δίκτυα. Ταυτόχρονα κρύβει την IP του υπολογιστή μας από τις τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε.
Επιπλέον, το ταχύτατο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί την τεχνολογία “Turbo” του Opera για ακόμη πιο γρήγορη πλοήγηση.
Για να ενεργοποιήσουμε αυτήν τη λειτουργία, θα πρέπει να επιλέξουμε το σχετικό εικονίδιο, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία.
Παρότι ο Yandex δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε ιστότοπους που φιλοξενούνται στο Darknet, όπως κάνει ο Tor, δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα ασφαλέστερα και ταχύτερα προγράμματα περιήγησης.
Epic privacy browser
Ο Epic βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα του Chromium, αλλά διαφοροποιείται γιατί χρησιμοποιεί την WebKit ως layout engine.
Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο οδηγό για τον Epic, ο οποίος προσφέρει την μέγιστη δυνατή προστασία στο ίντερνετ. Επιπλέον, δεν ξεφεύγουμε από το οικείο και εξελληνισμένο περιβάλλον του Chrome, καθότι είναι ολόιδιος.
Ποιος Είναι ο Καλύτερος Browser για Κάθε ΧρήσηΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποφασίσει ποιον browser θέλουμε να χρησιμοποιούμε, και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτή τη συνήθεια. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι είναι…
Το αρχείο λήψης του browser είναι μόλις 1.7ΜΒ και δεν κρύβει ανεπιθύμητα τρίτα προγράμματα.
Ενσωματωμένο δωρεάν encrypted Proxy
Ο Epic βρίσκεται σε μόνιμη ιδιωτική λειτουργία (On Private Browsing), και δεν επιτρέπει σε τρίτους να ανιχνεύουν την περιήγησή μας.
Ενσωματώνει και encrypted Proxy, που είναι στην ουσία ένα δωρεάν VPN για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα και ανωνυμία στο ίντερνετ.
Ταυτόχρονα, ο καλύτερος browser για την ασφάλειά μας κρύβει την IP address, δίνοντάς μας και τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε sites που δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως η μουσική online υπηρεσία του “Pandora”…
…και ταυτόχρονα κρυπτογραφεί τα δεδομένα μας. Είναι ό,τι πιο ιδανικό και για ευαίσθητες τραπεζικές συναλλαγές.
Λόγω αυτής της θωράκισης που προσφέρει, δεν θα έχουμε δυνατότητα σύνδεσης προφίλ με τον λογαριασμό μας στην Google, όπως με αρκετούς άλλους browser που βασίζονται στον Chromium.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα στέλνονται τα δεδομένα μας στην Google, και ούτε θα υπάρξει συγχρονισμός των θεμάτων μας, των extensions, κλπ. Μόνο τα αγαπημένα μας θα συγχρονιστούν.
Χάριν της μέγιστης προστασίας που προσφέρει, δεν επιτρέπει να προσθέσουμε τα περισσότερα extensions του Chrome. Ωστόσο, έχει το ποθητό εργαλείο της λήψης των βίντεο στο YouTube…
…και μερικά από τα πολύ χρήσιμα Add-ons που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως το LastPass και όλους τους γνωστούς και πολύ χρήσιμους password manager.
HTTPS Everywhere
Για όσους αναρωτήθηκαν στην αρχή του οδηγού τι είναι αυτό το “+1” στον τίτλο, ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο.
Πρόκειται για την επέκταση HTTPS Everywhere, που έχει δημιουργηθεί από την συνεργασία μεταξύ του Tor Project που είδαμε στον οδηγό, και του Electronic Frontier Foundation (EFF).
Το extension αυτό κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες μας με τα περισσότερα site στο web. Με αυτόν τον απλό τρόπο, μπορούμε να αυξήσουμε την προστασία στο ίντερνετ.
Η επέκταση διατίθεται για τους περισσότερους browser, καθώς επίσης και στους κλώνους τους.
Όπως θα δούμε στη συνέχεια, το HTTPS Everywher είναι ίσως το πιο σημαντικό extension που πρέπει απαραιτήτως και ανελλιπώς να χρησιμοποιούμε.
Πώς αυξάνουμε την προστασία στο ίντερνετ
Αναμφίβολα οι ειδικοί browser μπορούν να μας διασφαλίσουν τη μέγιστη προστασία στο ίντερνετ.
Ωστόσο, μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια της πλοήγησης και με τον αγαπημένο μας browser, αν μας γίνουν συνήθεια ορισμένες βασικές ενέργειες.
Ας τις δούμε λοιπόν συνοπτικά:
- Χρησιμοποιούμε πάντα ένα τείχος προστασίας στον υπολογιστή (Firewall).
- Έχουμε ενεργή τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, ώστε να προστατεύεται ο υπολογιστής μας από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού.
- Βεβαιωνόμαστε ότι γίνονται τακτικές ενημερώσεις στον browser που χρησιμοποιούμε.
- Έχουμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης με γράμματα, σύμβολα, και αριθμούς, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό.
- Αποφεύγουμε τη χρήση κωδικών που είναι εύκολοι στην απομνημόνευση, όπως ημερομηνίες, γνωστούς όρους, ακολουθίες γραμμάτων, ή κύρια ονόματα.
- Κρατάμε τους κωδικούς μας μυστικούς και τους αλλάζουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά ανά τρεις μήνες).
- Ενεργοποιούμε πάντα τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας των browser, όπως τη φραγή των αναδυόμενων παραθύρων, τη διαχείριση των cookies κλπ.
- Σε περίπτωση που πλοηγούμαστε στο ίντερνετ με συσκευή στην οποία έχουν πρόσβαση και τρίτοι, πρέπει να διαγράφουμε το ιστορικό πλοήγησης (browsing history) και τα cookies.
- Απενεργοποιούμε την υπενθύμιση/απομνημόνευση κωδικού κατά τη χρήση προγραμμάτων πλοήγησης, ειδικά όταν η πρόσβαση στο διαδίκτυο γίνεται από κοινόχρηστους υπολογιστές.
- Προτιμούμε μια ασφαλή σύνδεση όταν στέλνουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες μέσω ίντερνετ. Αυτό φαίνεται από το εικονίδιο του κλειδωμένου λουκέτου, ενώ η διεύθυνση που συνδεόμαστε πρέπει να αρχίζει με https:// αντί του http.
- Η παραπάνω ενέργεια διασφαλίζεται απόλυτα αν χρησιμοποιήσουμε την επέκταση HTTPS Everywhere, που επιβάλλει την ασφάλεια SSL.
- Απομακρυνόμαστε από σελίδες που μας ζητούν να χρησιμοποιήσουμε προσωπικούς μυστικούς κωδικούς, ιδιαίτερα αν η ανταλλαγή πληροφορίας δεν πραγματοποιείται κρυπτογραφημένα (π.χ. https).
- Για τις υπηρεσίες Cloud πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή τους κωδικούς πρόσβασης, χρησιμοποιώντας πάντα μία ασφαλή σύνδεση (με αρχικό https:// αντί http).
Προστασία του απορρήτου στην ηλεκτρονική αλληλογραφία
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας για την πρόσβαση σε άλλους ιστότοπους.
- Δεν ανοίγουμε συνημμένα αρχεία που προέρχονται από άγνωστους ή από μη έμπιστες πηγές. Όταν λαμβάνουμε e-mail, ακόμη και από φαινομενικά έμπιστες πηγές (όπως π.χ. τράπεζες), πρέπει να εξετάσουμε προσεχτικά την προέλευσή του πριν ανοίξουμε έναν σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε ιστοσελίδα που ενώ φαίνεται ίδια με τη νόμιμη, ενδέχεται να είναι πλαστή και επικίνδυνη.
- Δεν στέλνουμε τους κωδικούς πρόσβασης μέσω e-mail. Οι νόμιμοι ιστότοποι που προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, δεν θα μας ζητήσουν ποτέ να στείλουμε τα συνθηματικά μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Βεβαιωνόμαστε ότι η αλληλογραφία μας δεν προωθείται σε κάποια διεύθυνση που δεν έχουμε ορίσει εμείς. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ανεπιθύμητη προώθηση, την καταργούμε άμεσα.
- Στην περίπτωση που είναι εφικτό, ενεργοποιούμε τη διαδικασία επαλήθευσης σε δύο βήματα (two step verification) για την πρόσβαση στον λογαριασμό μας (π.χ. με την αποστολή ειδικού κωδικού μιας χρήσης στο κινητό μας).
- Κρυπτογραφούμε πάντα τα μηνύματα ή συνημμένα αρχεία που περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
Εσείς πώς διασφαλίζετε την προστασία στο ίντερνετ?
Στις ημέρες μας η προστασία στο ίντερνετ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν είναι μόνο οι κακόβουλες ιστοσελίδες και το λογισμικό. Είναι και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP’s), που διατηρούν αρχεία για το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του κάθε χρήστη.
Όπως είδαμε σε πρόσφατο οδηγό για το προσωπικό VPN, με τους νέους κανονισμούς, οι ISPs έχουν πλέον το νομικό δικαίωμα να πωλούν το ιστορικό περιήγησης των πελατών, και άλλες προσωπικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών που αναζητά περισσότερη ασφάλεια στους ειδικούς browser. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τις ευαίσθητες πληροφορίες και την πολύτιμη ιδιωτικότητά μας μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας προτείνετε κάποιον άλλον ειδικό browser για μέγιστη προστασία στο ίντερνετ, γράψτε μας στα σχόλια.