Δεν υπάρχει λόγος να το πούμε πλαγίως: Windows XP τέλος. Οριστικά. Αν ο υπολογιστής μας τρέχει Windows XP, πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμίσουμε σε Windows 7/8. Τώρα. Αν χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή με XP, δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο ο υπολογιστής αυτός να συνδέεται στο Internet. Καιρός να πούμε “αντίο”.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι σημαίνει το τέλος υποστήριξης των Windows XP
Τα Windows XP, όπως και κάθε λειτουργικό σύστημα, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, που αποτελείται από εκατομμύρια γραμμές κώδικα.
Μέσα σε αυτά τα εκατομμύρια γραμμών, υπάρχουν κενά ασφαλείας.
Τα κενά αυτά μπορεί κάποιος κακόβουλος να τα εκμεταλλευτεί με πολλούς τρόπους: Από το να εγκαταστήσει και να τρέξει ιούς και λοιπά malware στον υπολογιστή μας, μέχρι να καταγράψει τους κωδικούς μας, τον αριθμό της πιστωτικής μας ή και να πάρει ολόκληρο τον έλεγχο του υπολογιστή μας
Μέχρι και τις 7 Απριλίου 2014, η Microsoft διέθετε ειδικές ομάδες προγραμματιστών, που στόχος τους ήταν να καλύπτουν αυτά τα κενά ασφαλείας.
Μόλις εντοπιζόταν κάποιο κενό ασφαλείας, έγραφαν κώδικα που το διόρθωνε. Η διανομή αυτού του του κώδικα γινόταν μέσα από τις ανανεώσεις του Windows Update ή και συγκεντρωτικά στα Service Packs.
Στις 8 Απριλίου 2014, η υποστήριξη αυτή για τα Windows XP σταματάει οριστικά.
Θα σταματήσουν τα Windows XP να λειτουργούν?
Τα Windows XP δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν. Ο υπολογιστής δεν θα αρνηθεί να ανοίξει, ούτε θα χαθούν αρχεία και δεδομένα.
Όπως λειτουργούσαν τα Windows XP στις 7 Απριλίου, θα λειτουργούν στις 8 Απριλίου και στις 9 Απριλίου.
Αυτό που αλλάζει είναι πώς το επόμενο κενό ασφαλείας που θα ανακαλυφθεί, δεν πρόκειται κανείς από τη Microsoft να γράψει κώδικα για να το κλείσει. Θα παραμείνει ανοιχτό, και διαθέσιμο για οποιονδήποτε θέλει να το εκμεταλλευτεί.
Τα Windows XP είναι ασφαλή αν έχω ενημερωμένο antivirus, σωστά?
Ήδη πολλές εταιρείες antivirus έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν τα Windows XP. Οι τελευταίες τους εκδόσεις απλά δεν μπορούν να εγκατασταθούν, βγάζουν ένα μήνυμα σφάλματος.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό?
Γιατί σε ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται πλέον, το antivirus, σε βάθος χρόνου, δεν μπορεί να προσφέρει καμία ασφάλεια.
Μπορεί κάποιο κενό ασφαλείας να επιτρέψει την εγκατάσταση ενός rootkit, ενός τύπου malware που ουσιαστικά ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα, και τα περισσότερα antivirus αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του στον υπολογιστή, πόσο μάλλον να το καθαρίσουν.
Ή, ακόμα χειρότερα, μπορεί να εντοπιστεί ένα κενό ασφαλείας στο Remote Desktop και κάποιος να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή χρησιμοποιώντας το ίδιο το σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης των Windows.
Κανένα antivirus δεν μπορεί να το εμποδίσει κάτι τέτοιο.
Το antivirus σε έναν υπολογιστή με Windows XP είναι σαν ένας υπάλληλος security σε μία τράπεζα που, αν της σπάσουν την πόρτα, αν της σπάσουν ένα παράθυρο, ή ακόμα κι αν της γκρεμίσουν ένα τοίχο, δεν πρόκειται να κάνει καμία επισκευή.
Όποια εταιρεία antivirus υπόσχεται πως θα υποστηρίζει τα Windows XP για τα επόμενα 1, 2, x χρόνια, ουσιαστικά προσπαθεί απλά να πουλήσει ελπίδα – και τα προϊόντα της – σε όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν τα XP. Δεν θα παρέχει όμως καμία πραγματική ασφάλεια
Όμως υπάρχει ένας ακόμα πιο σημαντικός λόγος που το τέλος της υποστήριξης σημαίνει “Windows XP τέλος”.
Γιατί το τέλος της υποστήριξης σημαίνει “Windows XP τέλος”?
Από τις 8 Απριλίου και μετά, τα Windows XP θα γίνουν ο νούμερο ένα στόχος των Hacker. Είναι βέβαιο πως κάποιοι εργάζονται ήδη ασταμάτητα για να βρουν όσο γίνεται περισσότερα κενά ασφαλείας.
Γιατί? Είναι απλό:
Τα Windows πλέον γίνονται ο ευκολότερος στόχος για τους hacker.
- Πολλές επιχειρήσεις, από άγνοια ή λόγω κόστους αναβάθμισης, θα συνεχίσουν να έχουν Windows XP
- Πολλά μηχανήματα, όπως τα ATM, θα συνεχίσουν να τρέχουν Windows XP
- Όσα κενά ασφαλείας ανακαλυφθούν, δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Θα υπάρχουν σε όλα τα Windows XP που τρέχουν παντού, σε επιχειρήσεις, σε ιδιώτες, μέχρι και στα εκδοτήρια του μετρό.
Πολλοί hacker λοιπόν θα δουν τα XP σαν τη χήνα με τα χρυσά αυγά. Μόνο που δεν χρειάζεται καν να γεννήσει πολλά χρυσά αυγά. Ένα σοβαρό σφάλμα να εντοπίσουν, που να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, είναι το μόνο που χρειάζονται.
Ο κίνδυνος του Internet
Πριν κυκλοφορήσει το Service Pack 1 των XP, υπήρχε ένας ιός, ο Blaster, που δεν χρειαζόταν να τρέξουμε κανένα αρχείο ή να μπούμε σε καμία σελίδα για να τον κολλήσουμε
Χάρη σε ένα κενό ασφαλείας των Windows XP, ήταν αρκετό να συνδεθεί ένας υπολογιστής στο Internet χωρίς antivirus, και μέσα σε λίγα λεπτά μολυνόταν από τον ιό.
Τουλάχιστον, εκείνος ο ιός ανακοίνωνε την παρουσία του, βάζοντας τα Windows να κλείσουν σε 60 δευτερόλεπτα.
Οι ιοί έχουν αλλάξει από τότε. Αντί να προκαλούν εμφανή ζημιά στο σύστημα, επιχειρούν να περάσουν απαρατήρητοι.
Αν ένας keylogger βρει μια μέθοδο να μολύνει συστήματα όπως ο Blaster, θα κάθεται ήσυχα στο σύστημα και θα καταγράφει ό,τι πληκτρολογούμε – κωδικούς, αριθμούς πιστωτικής – χωρίς καμία ένδειξη πως έχουμε μολυνθεί.
Θα είναι επικίνδυνο να μπούμε σε οποιαδήποτε σελίδα πρέπει να δώσουμε κάποιον κωδικό, είτε αυτή είναι το facebook, είτε είναι το email μας, είτε είναι το web banking ή, ακόμα χειρότερα, ένα eshop στο οποίο θα κάνουμε αγορά με την κάρτα μας.
Windows XP τέλος. Το επόμενο βήμα?
Ακολουθούμε τον οδηγό για την αγορά μνήμης για να ελέγξουμε πόση μνήμη έχουμε, και να αναβαθμίσουμε τη RAM τουλάχιστον στα 2GB, ιδανικά στα 4GB και πάνω.
Αγοράζουμε την άδεια για μια πιο σύγχρονη έκδοση των Windows. Προσωπικά προτείνουμε τα 32bit Windows 7 για μνήμη 2-4GB και την 64bit έκδοση των Windows 7 για μνήμη άνω των 4GB.
Τέλος, ακολουθούμε αυτόν τον οδηγό για πλήρες backup των δεδομένων μας και format με απόλυτη ασφάλεια.
Το τελευταίο αντίο
Τα Windows XP ήταν ένα καλό λειτουργικό σύστημα, και έζησαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό της Microsoft.
Εδώ και χρόνια, όμως, ζούσαν με τεχνητή υποστήριξη.
Καιρός να πούμε αντίο.