Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Παγκόσμιος Ιστός: Πώς και Πότε Ξεκίνησε το Ίντερνετ που Ξέρουμε

Παγκόσμιος Ιστός: Πώς και Πότε Ξεκίνησε το Ίντερνετ που Ξέρουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το ίντερνετ είναι πλέον άρρηκτα συνυφασμένο με την καθημερινή μας ζωή. Ορισμένοι από εμάς ίσως να μην θυμόμαστε καν πώς ήταν η ζωή χωρίς αυτό, σαν να υπήρχε από πάντα. Στην πραγματικότητα, όμως, το ίντερνετ όπως το ξέρουμε είναι νεότερο από 30 ετών. Δείτε τι είναι ο Παγκόσμιος Ιστός, πώς διαφέρει από το ίντερνετ, και πώς δημιουργήθηκε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι διαφορά έχει το ίντερνετ και ο Παγκόσμιος Ιστός

Πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) είναι απλά μια διαφορετική ονομασία του ίντερνετ, πως οι δύο έννοιες ταυτίζονται.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Το να λέμε πως “ο Παγκόσμιος Ιστός είναι το ίντερνετ” είναι σαν να ισχυριζόμαστε πως “το πλοίο είναι το νερό”. Λες και είναι διαφορετικές λέξεις για το ίδιο πράγμα.

Πρακτικά, ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μία υπηρεσία που λειτουργεί μέσω ίντερνετ, όπως είναι πχ το email…

Πώς Δημιουργήθηκε το Email Και τι Σημαίνει το Παπάκι “@”

Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 74ων ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ray Tomlinson, ο προγραμματιστής που ανέπτυξε το σύστημα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο ARPANET,…

…το πρωτόκολλο bittorrent, γνωστό από τα αρχεία torrent…

Πώς Βλέπω Δωρεάν Τις Ταινίες από Torrent Χωρίς Λήψεις
Πώς Βλέπω Δωρεάν Ταινίες Από Torrent (Download ή Streaming)

Στις μέρες μας, το streaming των έργων είναι πιο βολικό από τη χρονοβόρα διαδικασία της λήψης των torrent. Όμως, αν δεν είμαστε χρήστες του Kodi,…

… και το Usenet.

Τι είναι το Usenet και οι Ομάδες Συζητήσεων

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γραμμένοι τουλάχιστον σε ένα Forum ή συμμετέχουμε σε ομάδες συζητήσεων για διάφορα θέματα. Στον οδηγό θα δούμε τι είναι το Usenet και…

Με τον ίδιο τρόπο, o Παγκόσμιος Ιστός είναι η υπηρεσία που μας επιτρέπει να διαβάζουμε σελίδες από υπολογιστές και server που είναι συνδεδεμένοι μέσω ίντερνετ.

Όπως το πλοίο είναι ένα μέσον για να ταξιδέψουμε στη θάλασσα, έτσι και ο Παγκόσμιος Ιστός είναι το μέσον που μας επιτρέπει να “ταξιδέψουμε” στο ίντερνετ.

Από τα αρχικά του World Wide Web προέρχεται το www που βρίσκουμε στις περισσότερες ιστοσελίδες. Και όχι, δεν έχει σχέση με το 666, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ανόητοι.

Ενώ λοιπόν η ιστορία του ίντερνετ σαν δίκτυο ξεκινάει από το '50 με τις πρώτες εφαρμογές του packet networking, και αργότερα με το ARPANET και άλλα δίκτυα…

…το ίντερνετ όπως το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε σήμερα, δηλαδή μέσω του World Wide Web, είναι αρκετές δεκαετίες νεότερο.

Η ιδέα πίσω από το World Wide Web

Όλοι έχουμε ακούσει λίγο-πολύ για το ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, της Γενεύης, στο οποίο μάλιστα η Ελλάδα ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider).

To 1980, ο Βρετανός Tim Berners-Lee εργαζόταν στο CERN ως ανεξάρτητος εργολάβος (independent contractor) σε ζητήματα λογισμικού.

Το αρχικό του συμβόλαιο ήταν από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του '80. Όμως το 1984 επέστρεψε στο CERN με μόνιμη θέση.

Παγκόσμιος Ιστός: Πώς και Πότε Ξεκίνησε το Ίντερνετ που Ξέρουμε

Ένα ζήτημα που απασχολούσε τον Berners-Lee ήταν πώς μπορούσε να γίνει πιο αποδοτική η διαβίβαση της πληροφορίας μεταξύ επιστημόνων διεθνώς, όταν χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς υπολογιστές και προγράμματα παρουσίασης.

Σύντομα μετά την επιστροφή του, εγκαταστάθηκαν στο CERN τα πρωτόκολλα TCP/IP σε κεντρικούς υπολογιστές του ινστιτούτου. Η κίνηση αυτή μετέτρεψε το CERN, μέσα σε λίγα χρόνια, στον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του ίντερνετ στην Ευρώπη.

Ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο παγκόσμιος ιστός.

Οι πρώτες προτάσεις και το όνομα

Το Μάρτιο του 1989, ο Tim Berners-Lee έκανε μια πρόταση για “μία μεγάλη βάση δεδομένων υπερκειμένου με τυπωμένους συνδέσμους“.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως υπερκείμενο (Hypertext) ήταν η ονομασία για το κείμενο που εμφανιζόταν σε οθόνη υπολογιστή ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 1965 από τον Ted Nelson. Ο Nelson είναι επίσης ο πατέρας του όρου “υπερσύνδεσμος” (Hyperlink), που είναι ο γνωστός μας σύνδεσμος.

Η πρόταση του Tim Berners-Lee δεν προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως ο προϊστάμενός του, Mike Sendall, τον παρότρυνε να δημιουργήσει μια υλοποίηση σε ένα workstation NeXT που είχε αποκτήσει πρόσφατα το CERN.

Ο Berners-Lee σκέφτηκε διάφορα ονόματα για το project, όπως:

  • Information Mesh (Πλέγμα Πληροφόρησης)
  • The Information Mine (Το Ορυχείο Πληροφορίας)
  • Mine of Information (Ορυχείο της Πληροφορίας).

Τελικά, όμως, κατέληξε στο World Wide Web.

Στην πορεία, ο Tim Berners-Lee βρήκε έναν ενθουσιώδη υποστηριχτή στο πρόσωπο του Βέλγου Robert Cailliau. Μάλιστα, ο Cailliau σχεδίασε και το πρώτο λογότυπο για τον παγκόσμιο ιστό.

Το Σεπτέμβριο του 1990, οι δύο τους έκαναν μια παρουσίαση των ιδεών τους στο European Conference of Hypertext Technology.

Και αυτή η παρουσίαση όμως κατέληξε σε αποτυχία. Οι Berners-Lee και Cailliau δεν βρήκαν κανέναν που να ενδιαφέρεται να συνδυάσει το υπερκείμενο και το ίντερνετ.

Τα πρώτα εργαλεία και η γέννηση του World Wide Web

Μέχρι τα Χριστούγεννα του 1990, ο Tim Berners-Lee είχε δημιουργήσει όλα τα εργαλεία που χρειαζόταν για να λειτουργήσει ο Παγκόσμιος Ιστός. Είναι πρακτικά τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα:

  • Το πρωτόκολλο HyperText Transfer Protocol, που είναι το γνωστό http://
  • Τη γλώσσα σήμανσης HyperText Markup Language (HTML)
  • Το πρώτο HTTP server software, που αργότερα ονομάστηκε CERN httpd
  • Τον πρώτο web server, με τη διεύθυνση http://info.cern.ch/
  • Τις πρώτες ιστοσελίδες, που περιέγραφαν το project
  • και, τέλος, τον πρώτο web browser και web editor, που τον ονόμασε WorldWideWeb, αργότερα όμως τον μετονόμασε σε Nexus, για να μην συγχέεται με το World Wide Web.

Μάλιστα, τον web browser τον ολοκλήρωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 25 Δεκεμβρίου 1990.

Με δεδομένο πως ένας browser είναι απαραίτητος για την πλοήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό, είναι ακριβές να θεωρήσουμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία σαν τα πρώτα γενέθλια του World Wide Web.

Για να πείσει του προσωπικό του CERN να χρησιμοποιήσει τον Παγκόσμιο Ιστό, ο Berners-Lee ανέβασε μια σελίδα με τον κατάλογο τηλεφώνων του CERN. Προηγουμένως, οι χρήστες έπρεπε να συνδεθούν στο mainframe για να βρουν έναν αριθμό.

Τον Ιανουάριο του 1991 στήθηκαν οι πρώτοι web servers εκτός του CERN. Στις 6 Αυγούστου του 1991, ο Berners-Lee δημοσίευσε μια σύνοψη του project στο newsgroup alt.hypertext, ζητώντας συνεργάτες για την περαιτέρω ανάπτυξη.

Το Σεπτέμβριο του 1991, ο Paul Kunz από το Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) επισκέφθηκε το CERN, και ο Παγκόσμιος Ιστός τον κέρδισε αμέσως.

Επιστρέφοντας στο SLAC, ο Kunz είχε μαζί του το λογισμικό του NeXT. Ο βιβλιοθηκάριος Louise Addis το προσάρμοσε για το λειτουργικό σύστημα VM/CMS στο mainframe της IBM, για να προβάλλει τον κατάλογο των online εγγράφων του SLAC.

Αυτός ήταν ο πρώτος web server εκτός Ευρώπης, και ο πρώτος των ΗΠΑ

Η πρώτη φωτογραφία στο ίντερνετ

Το 1990, η graphic designer Michelle De Gennaro, που εργαζόταν στο CERN, δημιούργησε με τις Angela Higney, Colette Marx-Neilsen, και Lynn Veronneau ένα συγκρότημα.

Το όνομα του συγκροτήματος ήταν “Les Horribles Cernettes” (=τα απαίσια κορίτσια του CERN). Αρχικά ήταν μια σοβαρή ενασχόληση, αλλά περισσότερο μια παρωδία αντίστοιχων γυναικείων συγκροτημάτων.

Εντούτοις, έγραψαν μερικά τραγούδια και γνώρισαν αρκετή επιτυχία στο χώρο της φυσικής, παίζοντας σε συνέδρια, στη World'92 Expo της Σεβίλης, και στο πάρτι του Georges Charpak όταν πήρε το Nobel Φυσικής 1992.

Ο Silvano De Gennaro, σύζυγός της Michelle και manager του συγκροτήματος, τράβηξε την παρακάτω φωτογραφία τον Ιούλιο του '92. Ήθελε μια εικόνα για το πρώτο τους CD.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Angela Higney, Michele de Gennaro, Colette Marx-Neilsen, Lynn Veronneau.

Η περίσταση για τη φωτογραφία ήταν το Hardronic Music Festival, ένα ετήσιο “φεστιβάλ rock” που διοργανωνόταν σε ένα music club εντός του CERN.

Το 1992, ο Tim Βerners-Lee ανέπτυσσε λογισμικό για να μπορεί ο Παγκόσμιος Ιστός να διαχειρίζεται εικόνες GIF. Έτυχε ο Silvano De Genarro να κάθεται παραδίπλα, και ο Berners Lee του ζήτησε μερικές σκαναρισμένες εικόνες για να ανεβάσει δοκιμαστικά.

Η εικόνα που έδωσε ο De Genarro ήταν αυτή που είχε συνθέσει με βάση τη φωτογραφία, για το εξώφυλλο. Αυτή κατέληξε τελικά να είναι η πρώτη φωτογραφία που είχε ποτέ ο Παγκόσμιος Ιστός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Les Horribles Cernettes συνέχισαν να παίζουν για 20 χρόνια, και έδωσαν την τελευταία τους παράσταση το 2012.

Η ανάπτυξη του World Wide Web 1992-1994

Στα πρώτα χρόνια του, ο Παγκόσμιος Ιστός υιοθετήθηκε κυρίως από ερευνητικά τμήματα πανεπιστημίων ή εργαστήρια φυσικής, όπως το Fermilab και το SLAC.

Το 1992 δημιουργήθηκε η σελίδα www.books.com από την εταιρεία Book Stacks Unlimited στο Cleveland. Ήταν το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα στο World Wide Web, και επέτρεπε την αγορά βιβλίων με πιστωτική κάρτα. Σήμερα το domain ανήκει στην Barnes & Noble.

Τον Ιανουάριο του 1993 υπήρχαν 50 web servers σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1993 λειτουργούσαν περισσότεροι από πεντακόσιοι.

Μέχρι και το 1995 δημιουργήθηκαν μερικές χιλιάδες ιστοσελίδες. Ορισμένες εξ' αυτών αποδείχτηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, και θα βρούμε μια λίστα τους στη Wikipedia.

Για να βρίσκουν σελίδες, οι χρήστες συνήθως έκαναν bookmark δημοφιλείς σελίδες-directory που απαριθμούσαν τις περιορισμένες, τότε, σελίδες του ίντερνετ.

Ορισμένες σελίδες γίνονταν index με τη χρήση του Wide area information server (WAIS) που επέτρεπε αναζητήσεις, όπως θα γινόταν αργότερα από μηχανές αναζήτησης.

To 1993 ανέβηκαν στον Παγκόσμιο Ιστό τα πρώτα Web Comic, Doctor Fun και NetBoy.

Εμπορική ανάπτυξη 1995-1999

Την περίοδο αυτή, και με τον Παγκόσμιο Ιστό να αποκτά ολοένα και περισσότερους χρήστες, όλο και περισσότερες εταιρίες δημιούργησαν τις δικές τους ιστοσελίδες.

Υπήρξε επίσης σημαντική ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το 1995, ο Jeff Bezos ξεκίνησε το Amazon.com. Την ίδια χρονιά ο Pierre Omidyar ίδρυσε το AuctionWeb, που αργότερα μετονομάστηκε σε eBay.

Το 1996 ιδρύθηκαν τα IndiaMART στην Ινδία και ECPlaza στη Νότιο Κορέα. Πρόκειται για τα πρώτα marketplace για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B)

To 1999 ιδρύθηκε το Alibaba Group στην Κίνα, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στον κόσμο, και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 190 χώρες.

Το 1999 κυκλοφόρησε επίσης το Napster, η πρώτη εφαρμογή για το κατέβασμα τραγουδιών μέσω ίντερνετ.

Η φούσκα dot com 1999-2001

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού την περίοδο 1998-1999 επέτρεψαν την αυξημένη δημιουργία start-up επιχειρήσεων.

Εκείνη την περίοδο, η ιδέα μιας ιντερνετικής επιχείρισης είχε μεγάλη πέραση στους επενδυτές. Σαν αποτέλεσμα, πολλά άτομα που δεν είχαν γνώση από επιχειρήσεις ή κάποιο καλά θεμελιωμένο σχέδιο, συγκέντρωσαν επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2001, όμως, και με μεγάλο αριθμό από νέες ιντερνετικές επιχειρήσεις να έχουν αποτύχει να έχουν κέρδος, η “φούσκα” έσκασε. Αμέτρητες ιστοσελίδες χρεοκόπησαν.

Η παντοκρατορία του ίντερνετ, 2002 – σήμερα

Όσες επιχειρήσεις και ιστοσελίδες επιβίωσαν του διαδικτυακού κραχ, έθεσαν τις προδιαγραφές για μια καλύτερη και οικονομικά εύρωστη παρουσία στο διαδίκτυο.

Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, νέες ιστοσελίδες και επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στα επόμενα χρόνια, κατέκτησαν την κορυφή του διαδικτύου.

Ιστοσελίδες όπως οι LinkedIn (2002), Facebook (2004), YouTube (2005), Reddit (2005), Twitter (2006).

Εσείς γνωρίζατε πώς ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Ιστός?

Αν έχετε κάτι να προσθέσετε για τη δημιουργία του ίντερνετ, ή θέλετε περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#361 - Ειδοποιήσεις Με Φλας Και Εκφώνηση Καλούντος Στο Android, Έγγραφα Google Ως Εργαλείο OCR
QuickSteps
GamingSteps#20250104 - Ο Κόσμος Του Breath of the Wild Στο Minecraft, Το Squid Game Στο CoD: BO6, Steam Awards 2024
GamingSteps