Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πλήρες Backup Windows Σε Εξωτερική Μονάδα USB Και Εύκολη Επαναφορά
FEATURED Πλήρες Backup Windows Σε Μονάδα USB Και Εύκολη Επαναφορά 2

Πλήρες Backup Windows Σε Εξωτερική Μονάδα USB Και Εύκολη Επαναφορά

Ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των Windows που γίνεται συχνά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον υπολογιστή μας. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύουμε όλο το λειτουργικό και όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές και ρυθμίσεις μας σε μια εικόνα συστήματος. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς να κάνουμε εύκολα και δωρεάν το πλήρες backup Windows και την επαναφορά του, έτσι ώστε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας όταν προκύψουν τα προβλήματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πλήρες backup Windows

Στα Windows 10/11, ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο USB επιτρέπει να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας στην κατάσταση όπου όλα λειτουργούσαν ομαλά.

Με αυτόν τον τρόπο, αν συμβεί οτιδήποτε στα Windows, μπορούμε να επαναφέρουμε άμεσα την εικόνα του συστήματος. Ο υπολογιστής μας θα είναι καθαρός και λειτουργικός σαν να του είχαμε κάνει format, αλλά με όλα τα προγράμματα εγκατεστημένα και ρυθμισμένα.

Έτσι, αν δεν έχουμε ήδη προβλέψει τη χρήση ενός καλού τρίτου προγράμματος, όπως το AOMEI Backupper που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό, είναι απαραίτητο να κάνουμε άμεσα το πλήρες backup Windows.

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένας εξωτερικός δίσκος USB με αρκετό ελεύθερο χώρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος με σύστημα αρχείων NTFS.

Βήμα 1 – Σύστημα και Ασφάλεια

Ξεκινώντας, αναζητούμε τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows και του κάνουμε κλικ για να ανοίξουμε την εφαρμογή.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η λειτουργία “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά” που θα δούμε στον Πίνακα ελέγχου, δεν ενημερώνεται πλέον στα Windows 11, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft ενδέχεται να την αφαιρέσει σε κάποιο μελλοντικό update.

Παρότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, είναι καλύτερο να κάνουμε το πλήρες backup Windows μέσα από το ιστορικό αρχείων.

Έτσι, κάνουμε διαδοχικά κλικ στο Σύστημα και Ασφάλεια > Ιστορικό αρχείων.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1aaα

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, πατάμε στην επιλογή Αντίγραφο ασφαλείας ειδώλου συστήματος κάτω αριστερά.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1aaαα

Βήμα 2 – Δημιουργία εικόνας συστήματος

Κάνουμε κλικ στην επιλογή Δημιουργία ειδώλου συστήματος στο αριστερό τμήμα.

Επιλέγουμε την εξωτερική μονάδα δίσκου για να αποθηκεύσουμε το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των Windows. Στη συνέχεια, πατάμε στο Επόμενο.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 3

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε ποια από τα διαμερίσματα δίσκου (partitions) του υπολογιστή θα συμπεριλάβουμε στο πλήρες backup Windows.

Όπως θα παρατηρήσουμε, το C: που περιέχει τα Windows και τα προγράμματά μας, και όποιο άλλο διαμέρισμα δίσκου απαιτείται για την εκτέλεση των Windows, θα είναι ήδη προεπιλεγμένα. Έτσι, πατάμε Επόμενο.

Τέλος, για να ξεκινήσει το πλήρες Windows backup, πατάμε στη Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 2α

Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το πόσα Gigabytes δεδομένων περιέχουν συνολικά τα partition που έχουμε επιλέξει, αλλά και την ταχύτητα σύνδεσης με το δεύτερο δίσκο.

Έχοντας ολοκληρώσει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, καλό είναι να δημιουργήσουμε και ένα δίσκο αποκατάστασης. Θα μας χρησιμέψει αν θέλουμε να επαναφέρουμε την εικόνα συστήματος αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στα Windows. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα σε αυτή την ενότητα του οδηγού μας.

FEATURED Recovery USB Δημιουργία Περιβάλλοντος Αποκατάστασης Windows Με ή Χωρίς USB Drive
Recovery USB: Δημιουργία Μέσου Αποκατάστασης Windows (Με ή Χωρίς USB Drive)

Σε όλους μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή το Windows PC να καταρρεύσει και να μην εκκινεί. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν και ενδέχεται…

Επαναφορά ειδώλου συστήματος

Όπως έχουμε περιγράψει στον οδηγό για την εύκολη πρόσβαση στο BIOS/UEFI, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο Windows PC, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εύκολες επιλογές εκκίνησης που μας δίνει η Microsoft μέσα από το Windows RE (WinRE), χωρίς να χανόμαστε στη μετάφραση τη δύσκολη ώρα που χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις, και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο η επαναφορά του ειδώλου συστήματος είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

Απλά πατάμε το Shift στο πληκτρολόγιο, και με το ποντίκι κάνουμε κλικ στην Επανεκκίνηση από το μενού λειτουργίας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί τόσο στα Windows 11, όσο και στα Windows 10.

Σε λίγο, στην οθόνη που θα μας εμφανιστεί, πατάμε στο Αντιμετώπιση και μετά στο Επιλογές για προχωρημένους.

BIOS UEFI 3μ

BIOS UEFI 2ααμμααν

Τέλος, μόλις μας ανοίξουν οι επιλογές για προχωρημένους, κάνουμε κλικ στο Εμφάνιση περισσότερων επιλογών αποκατάστασης που θα δούμε στο κάτω τμήμα, για να μας εμφανιστεί η τελική οθόνη της ανάκτησης ειδώλου.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 2α

Από εκεί και μετά, μόλις της κάνουμε κλικ, επιλέγουμε την πιο πρόσφατη διαθέσιμη εικόνας συστήματος, για να επαναφέρουμε το πλήρες backup Windows, πατώντας διαδοχικά στο κουμπί Επόμενο που θα δούμε.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, το WinRE θα επαναφέρει το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή, επαναφέροντας την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, τις ρυθμίσεις, τις εφαρμογές και τα αρχεία από το σημείο που δημιουργήσαμε το τελευταίο backup Windows.

Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να έχουμε ενημερωμένα αντίγραφα ασφαλείας, καλό είναι να συνεχίσουμε να είμαστε προληπτικοί, και να κάνουμε το πλήρες backup Windows, ανά τακτά διαστήματα σε κάποιον μεγάλο εξωτερικό δίσκο USB.

Αν ο μη γένοιτο τα Windows είναι κατεστραμμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκκινήσουν ή να επιδιορθωθούν από μόνα τους, τότε μπορούμε να μπούμε στο WinRE (Αντιμετώπιση > Επιλογές για προχωρημένους > Ανάκτηση ειδώλου) που είδαμε προηγουμένως, με το recovery USB.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Στη συνέχεια, αφού εντοπίσουμε τον Boot manager και εκκινήσουμε το PC από το recovery USB, θα μας ανοίξει το μπλε περιβάλλον του WinRE.

Τέλος, αν θέλουμε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μόνο σε κρίσιμα αρχεία, όπως τα αποθηκευμένα δεδομένα παιχνιδιών, ή στον φάκελο AppData των Windows που αποθηκεύει συγκεκριμένες ρυθμίσεις χρήστη για εγκατεστημένα προγράμματα, κ.α, μπορούμε να δούμε αυτόν τον οδηγό:

Featured Backup Αρχείων Στο PC Φάκελοι Που Πάντα Πρέπει Να Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας 2
Backup Αρχείων Στο PC: Φάκελοι Που Πάντα Τους Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας

Ο σκληρός δίσκος μπορεί να αποτύχει στα καλά καθούμενα, ή ένα σοβαρό σφάλμα λογισμικού μπορεί να διαγράψει σημαντικά δεδομένα. Επομένως, το  backup αρχείων είναι ζωτικής…

Εσείς πόσο συχνά κάνετε πλήρες Windows backup;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για το backup Windows και το restore, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps