Η ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της επιτυχίας οποιασδήποτε ιστοσελίδας, προσωπικής ή εταιρικής. Στον οδηγό θα δούμε μια δωρεάν υπηρεσία για να κάνουμε δημοσιεύσεις στα δημοφιλέστερα δίκτυα με ένα κλικ, να προγραμματίζουμε post, να παρακολουθούμε τα στατιστικά, και γενικά να έχουμε πλήρη διαχείριση λογαριασμών αυτόματα και απλά.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ισχυρή και πλήρης παρουσία στα σημαντικότερα δίκτυα
Η επιτυχία στα social media δεν έρχεται τυχαία, κάνοντας σκόρπιες δημοσιεύσεις σε διάφορες ώρες και ελπίζοντας να έχουν απήχηση.
Από τη συχνότητα των δημοσιεύσεων μέχρι τον προγραμματισμό τους για συγκεκριμένες ώρες αιχμής, η διαχείριση λογαριασμών στα social media είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Προφανώς, αν έχουμε μια μικρή ή ακόμα και μεσαία ιστοσελίδα δεν χρειάζεται να προσλάβουμε social media manager.
Με τη χρήση του κατάλληλου εργαλείου, όμως, μπορούμε να οργανώσουμε τη διαχείριση λογαριασμών πολύ καλύτερα σε σχέση με το να κάνουμε login μεμονωμένα σε κάθε δίκτυο.
Buffer: Η δωρεάν λύση για τη διαχείριση λογαριασμών social media
Για να χρησιμοποιήσουμε το Buffer, το μόνο που χρειάζεται είναι να μπούμε στη σελίδα https://buffer.com/ και να κάνουμε μια δωρεάν εγγραφή.
Μπορούμε να συνδεθούμε με το λογαριασμό Facebook, Twitter, LinkedIn, ή απλά με ένα έγκυρο e-mail.
Αν επιλέξαμε την εγγραφή με το e-mail, to Buffer θα μας ζητήσει να συνδέσουμε τους λογαριασμούς μας των social media.
Στο παράδειγμα θα συνδέσουμε το Facebook, το οποίο θα ανοίξει ως pop-up. Οι βασικές πληροφορίες που ζητάει η εφαρμογή Buffer δεν είναι διαφορετικές από αυτές που ζητούν οι περισσότερες εφαρμογές.
Εφόσον όμως θα χρησιμοποιούμε το Buffer για δημοσιεύσεις στο λογαριασμό μας, είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που αξίζει να επιλέξουμε τη δημόσια κοινοποίηση των δημοσιεύσεων.
Φυσικά θα πρέπει να δώσουμε πρόσβαση στο Buffer και στις επαγγελματικές σελίδες Facebook που διαχειριζόμαστε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να περιορίσουμε τις δυνατότητες που θα παρέχουμε στην εφαρμογή, όμως δεν έχουμε κάποιο σπουδαίο κέρδος κάνοντας κάτι τέτοιο.
Επιστρέφοντας στην ιστοσελίδα του Buffer, επιλέγουμε αν θέλουμε να κάνει τις δημοσιεύσεις στη σελίδα ή το προφίλ μας.
Στο επόμενο βήμα, επιβεβαιώνουμε τη χρονική ζώνη, καθώς και αν θέλουμε η ώρα να φαίνεται σε 12ωρη ή 24ωρη μορφή.
Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε τις καλύτερες ώρες δημοσιεύσεων, ή να ορίσουμε τις δικές μας ώρες.
Κάνοντας κλικ στο Find my optimal times, το Buffer θα μας ρωτήσει πόσες φορές την ημέρα θέλουμε να κάνουμε δημοσιεύσεις.
Ο αριθμός αυτός είναι προσωπική μας επιλογή, ανάλογα με το πόσο συχνά ανανεώνουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας, και την ποσότητα ποιοτικού υλικού που έχουμε για δημοσίευση.
Στη συνέχεια, το Buffer θα μας προτείνει τις ιδανικές ώρες δημοσιεύσεων. Οι ώρες αυτές προκύπτουν από τα στατιστικά των μελών του Buffer στη χρονική ζώνη που έχουμε επιλέξει, με βάση το πότε οι δημοσιεύσεις έχουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό (like, κοινοποιήσεις, κλικ, κλπ).
Βέβαια, αν έχουμε ήδη φροντίσει να βρούμε τις ιδανικές ώρες δημοσίευσης μέσα από το Facebook και τις αντίστοιχες ιδανικές ώρες για Tweeting, είναι ενδεχομένως καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τα προσωπικά μας στατιστικά, παρά αυτά που προτείνει το Buffer. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να πειραματιστούμε.
Τέλος, επιλέγουμε αν θέλουμε να καταγράφονται τα κλικ στις δημοσιεύσεις του Buffer, που είναι απαραίτητο για να συγκεντρώσουμε τα δικά μας στατιστικά.
Προσθήκη δημοσίευσης
Έχοντας ολοκληρώσει την εγγραφή και την προσθήκη του πρώτου μας δικτύου, μπορούμε να εισάγουμε την πρώτη μας δημοσίευση.
Για άρθρα που έχουμε ήδη δημοσιεύσει, αρκεί να γράψουμε μια περιγραφή και να προσθέσουμε το σύνδεσμο. Το buffer θα μετατρέψει αυτόματα το σύνδεσμο σε συντομευμένη μορφή buff.ly, ενώ θα εμφανίσει τον τίτλο, τη σύντομη περιγραφή του άρθρου, και την κεντρική εικόνα.
Αν θέλουμε, μπορούμε από τα βελάκια να επιλέξουμε άλλες εικόνες του άρθρου…
…ή να κάνουμε κλικ για να ανεβάσουμε μια εικόνα εκτός άρθρου.
Τέλος, με το Add to Queue προγραμματίζουμε τη δημοσίευση για την επόμενη ελεύθερη θέση. Από το βελάκι δίπλα στο Add to Queue μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε μια δημοσίευση να την προγραμματίσουμε στην αρχή της σειράς, να τη δημοσιεύσουμε άμεσα εκτός σειράς, ή να προγραμματίσουμε μια διαφορετική ώρα.
Επιπλέον διαχείριση λογαριασμών και ταυτόχρονες δημοσιεύσεις
Για να συνδέσουμε επιπλέον δίκτυα και δυνατότητες κοινοποίησης, κάνουμε κλικ στο Connect More.
Το Buffer υποστηρίζει τη διαχείριση λογαριασμών στα τέσσερα μεγαλύτερα δίκτυα, Facebook, Twitter, LinkedIn, και Google+.To Facebook μας επιτρέπει επίσης να κοινοποιούμε σε προφίλ ή σε ομάδα εκτός από σελίδα, και το LinkedIn επίσης έχει την επιλογή προφίλ.
Το Google+ δεν υποστηρίζει δημοσιεύσεις σε προσωπικό προφίλ εδώ και χρόνια, και είναι άγνωστο αν αυτό θα αλλάξει ποτέ. Το Pinterest είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο για πληρωμένα μέλη.
Σαν δωρεάν μέλη μπορούμε να κάνουμε μόνο τέσσερις επιλογές. Πχ το προφίλ, η σελίδα, και το group στο Facebook μετράνε σαν τρεις επιλογές, αν λοιπόν συνδέσουμε και τα τρία, έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε μία μόνο ακόμα επιλογή, και θα αφήσουμε δύο δίκτυα έξω.
Μπορούμε βέβαια πάντα να αξιοποιήσουμε το IFFT για αυτόματες δημοσιεύσεις στο προφίλ μας του Facebook.
Αυτόματες Δημοσιεύσεις στα Social Media με το IFTTTΈνα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι ο αυτοματισμός. Γιατί να υποστούμε κάποια ανιαρή εργασία, όταν μπορούμε να την ρυθμίσουμε να γίνεται αυτόματα? Το…
Έχοντας περισσότερα από ένα δίκτυα, όταν εισάγουμε μια δημοσίευση προς προγραμματισμό, την εισάγουμε ταυτόχρονα σε όλα τα δίκτυα.
Τα Facebook, LinkedIn και Google+ έχουν αρκετά μεγάλο όριο για την περιγραφή, γύρω στους 600 χαρακτήρες. Αν όμως έχουμε και το Twitter στη λίστα, το όριο πέφτει στους 140 χαρακτήρες, μείον μερικούς για τη διεύθυνση της δημοσίευσης.
Ίσως λοιπόν συμφέρει καλύτερα να αφαιρέσουμε το Twitter, κάνοντας κλικ στο εικονίδιό του, και να φτιάξουμε ξεχωριστή δημοσίευση για το Τwitter, με δικό της κείμενο.
Μπορούμε βέβαια πάντοτε να φροντίσουμε η περιγραφή να είναι αρκετά σύντομη ώστε να είναι εντός των ορίων και στο Twitter.
Αν προγραμματίζουμε δημοσιεύσεις που θα ανεβάσουμε στη σελίδα μας στο μέλλον, μπορούμε να γράψουμε χειροκίνητα τον τίτλο, την περιγραφή, και να ανεβάσουμε φωτογραφία. Ακόμα κι αν δεν το κάνουμε, όμως, εφόσον έχουμε ανεβάσει τη δημοσίευση πριν κάνει κοινοποίηση το Buffer, θα αντλήσει μόνο του τα απαραίτητα στοιχεία.
Στη δωρεάν έκδοση μπορούμε να προγραμματίσουμε μέχρι δέκα δημοσιεύσεις. Μπορούμε επίσης να τους αλλάξουμε θέση με drag and drop.
Παρακολουθώντας τα στατιστικά
Από την καρτέλα Analytics θα δούμε τα στατιστικά για τις τελευταίες μας δημοσιεύσεις μέσα από το Buffer στο κάθε κοινωνικό δίκτυο.
Τα περισσότερα από τα κουμπιά σε αυτή την ενότητα είναι για την πληρωμένη υπηρεσία του buffer. Σαν δωρεάν μέλη δεν μπορούμε να ταξινομήσουμε τις δημοσιεύσεις με βάση τις πιο δημοφιλείς, τις λιγότερο δημοφιλείς, τα είδη των δημοσιεύσεων και τις ημερομηνίες, ή να έχουμε πρόσβαση στις καρτέλες Analysis και Insights.
Ακόμα και έτσι, όμως, μπορούμε να δούμε πόσο καλά πήγαν οι πρόσφατες δημοσιεύσεις μας, και να έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τα στατιστικά μας, με αναλυτικές πληροφορίες για την απήχηση της κάθε δημοσίευσης
Τροποποίηση του προγραμματισμού
Από την καρτέλα Schedule μπορούμε να δούμε τον τρέχοντα προγραμματισμό για κάθε κοινωνικό δίκτυο, να τον αλλάξουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας ημερήσιες δημοσιεύσεις, ή να τρέξουμε το Optimal Timing Tool για να δούμε τις προτάσεις του Buffer.
Αξίζει να σημειωθεί πως αφού χρησιμοποιήσουμε το buffer για κάποιο διάστημα, το optimal timing tool θα λαμβάνει υπ' όψιν του και τα δικά μας στατιστικά για να εντοπίσει την καλύτερη ώρα δημοσίευσης.
Ενώ λοιπόν την αρχή εκ των πραγμάτων θα βασιστούμε στις ώρες για τη χρονική μας ζώνη, αξίζει να ξανατρέξουμε μετά από μερικές εβδομάδες το optimal timing tool, για αποτελέσματα στα μέτρα μας.
Πόσο κοστίζει ο πληρωμένος λογαριασμός Buffer?
Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις επιπλέον δυνατότητες, όπως η αυξημένη διαχείριση λογαριασμών, προγραμματισμός 200ων δημοσιεύσεων, αναλυτικότερα στατιστικά, δυνατότητα ημερολογίου δημοσιεύσεων, μπορούμε να αναβαθμίσουμε στην πληρωμένη έκδοση του Buffer, που κοστίζει 10 δολάρια το μήνα, ή 102 δολάρια αν προπληρώσουμε ένα χρόνο.
Σας κάλυψε το Buffer για τη διαχείριση λογαριασμών Social Media?
Αν δοκιμάσατε το Buffer και σας άφησε ικανοποιημένους, ή αν προτιμάτε κάποια άλλη υπηρεσία για τη διαχείριση λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, γράψτε μας στα σχόλια.