Η ακοή είναι η πιο ευαίσθητη αίσθησή μας. Ακόμα και με απλές συνήθειες, όπως να ακούμε δυνατά μουσική με ακουστικά ή να πηγαίνουμε τακτικά σε club, μπορούμε να βλάψουμε ανεπανόρθωτα την ακοή, και μάλιστα με τρόπο που να μην είναι άμεσα αντιληπτός. Δείτε τις καλύτερες υπηρεσίες για τεστ ακοής online.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Η ευαίσθητη φύση της ακοής
Σε πολλούς από εμάς, όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς μας έλεγαν να μην καθόμαστε πολύ κοντά στην τηλεόραση, γιατί “θα χαλάσουμε τα μάτια μας”.
Για καλή μας τύχη, αυτή η προειδοποίηση δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση. Αντίθετα, τα παιδικά μάτια κουράζονται λιγότερο στην κοντινή εστίαση από τα μάτια των ενηλίκων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
Ενώ όμως η όρασή μας είναι ασφαλής από οθόνες και τηλεοράσεις, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που απειλούν την ακοή μας.
Για την ακρίβεια, είναι η μοναδική από τις πέντε βασικές αισθήσεις που με τις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να χάσουμε σημαντικό ποσοστό της.
Πώς λειτουργεί η ακοή
Όπως πιθανώς γνωρίζετε, ο ήχος δεν αποτελείται από κάποιου είδους σωματίδια, όπως π.χ. το φως αποτελείται από φωτόνια.
Ο ήχος είναι μία δόνηση που διαδίδεται με τη μορφή μηχανικού κύματος μέσα από κάποιο μέσο, συνήθως τον αέρα ή το νερό. Στο κενό του διαστήματος, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας ήχος.
Για να συλλάβουμε αυτό το κύμα και να το αντιληφθούμε σαν ήχο, το σύστημα της ακοής μας αποτελείται από πολλαπλά διαφορετικά μέρη.
Πρόκειται για ένα σύστημα ιδιαίτερα περίπλοκο, και πολύ ευαίσθητο. Αν υπάρχει πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο του, θα δημιουργηθεί αντίστοιχα πρόβλημα στην αντίληψή μας όσον αφορά τον ήχο.
Κάποια προβλήματα είναι προσωρινά, και μπορούν να απαλειφθούν μέσα σε λίγες ώρες ή και ημέρες. Όμως, άλλα προβλήματα είναι μόνιμα, μειώνοντας αμετάκλητα την ακουστική μας ικανότητα.
Ποιοι παράγοντες βλάπτουν την ακοή
Είναι σίγουρο ότι το μειωμένο αίσθημα ακοής προκαλεί πολλά προβλήματα στον άνθρωπο, διότι υποβαθμίζει τη ποιότητα ζωής του. Ποια είναι όμως τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ακουστικής ικανότητας?
Γήρανση
“Δεινόν τό γῆρας, οὐ γάρ ἔρχεται μόνον”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και η απώλεια της ακοής είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των γηρατειών.
Η μείωση της ακοής με τα γηρατειά ονομάζεται “πρεσβυακουσία“. Η ονομασία είναι η αντίστοιχη της πρεσβυωπίας στα μάτια. Μεγάλο μέρος της πρεσβυακουσίας οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση του συστήματος ακοής.
Στις ΗΠΑ, ένας στους τρεις ανθρώπους μεταξύ 65 και 74 ετών έχει μερική απώλεια ακοής, και σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 75 έχουν σημαντικές δυσκολίες στην ακοή.
Την πρεσβυακουσία επιταχύνουν καταστάσεις υγείας όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, και οι αγγειακές παθήσεις. Επίσης αρνητικά δρουν συνήθειες όπως η χρόνια έκθεση σε ισχυρό θόρυβο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, και η λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.
Επειδή η πρεσβυακουσία επιδεινώνεται σταδιακά, συχνά ο ηλικιωμένος δεν αντιλαμβάνεται πως χάνει την ακοή του. Συνήθως οι νεότεροι συγγενείς παρατηρούν τα συμπτώματα απώλειας της ακοής.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η δυσκολία στην επικοινωνία λόγω μειωμένης ακοής μπορεί λανθασμένα να θεωρηθεί ως γεροντική άνοια, και ταυτόχρονα να οδηγήσει τον ηλικιωμένο σε απομόνωση. Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά τεστ ακοής μετά τα 60.
Εκθεση σε δυνατό θόρυβο (στιγμιαία ή συνεχής)
Σε μια έρευνα του 2012 αναφέρεται πως περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σοβαρή απώλεια ακοής, και πως περίπου οι μισές περιπτώσεις οφείλονται στην έκθεση σε δυνατό θόρυβο.
Η ένταση του ήχου μετριέται σε Decibel (dB). Επειδή η κλίμακα Decibel είναι λογαριθμική, αυτό σημαίνει πως κάθε 3 Decibel διπλασιάζεται η ενέργεια του ήχου, και πρακτικά η ένταση που αντιλαμβανόμαστε.
Στο παρακάτω γράφημα μπορούμε να δούμε κάποιες ενδεικτικές εντάσεις ήχου σε Decibel από συγκεκριμένες πηγές.
Τα 130 dB είναι το όριο του πόνου όσον αφορά την ένταση του ήχου. Όσο ανεβαίνει η ένταση πάνω από αυτό το όριο, μπορεί να προξενήσει άμεση και μόνιμη βλάβη στην ακοή ακόμα και με στιγμιαία έκθεση.
Άνθρωποι που εκτίθενται τακτικά σε τέτοιες εντάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να φορούν ειδικά ακουστικά ή ωτασπίδες.
Ακόμα και σε χαμηλότερες εντάσεις, όμως, μπορεί να προξενηθεί βλάβη στην ακοή με συνεχή έκθεση. Υπάρχει ρίσκο για βλάβη στην ακοή με 15 λεπτά συνεχούς έκθεσης σε ήχο 115dB.
Αξίζει να σημειωθεί πως το iPod της Apple, στη μέγιστη έντασή του μπορεί να ξεπεράσει τα 115dB.
Μάλιστα, ο Αμερικανός John Kiel Petterson μήνυσε την Apple τo 2006 ισχυριζόμενος απώλεια ακοής λόγω του iPod. Όμως τελικά το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Apple.
Σύμφωνα με το CDC, τα παρακάτω είναι τα ασφαλή όρια έκθεσης για διαφορετικές εντάσεις ήχου, ξεκινώντας από τα 85dB, που θεωρείται ο θόρυβος σε ένα αστικό κέντρο σε ώρα αιχμής.
Όσοι συνηθίζουμε να φοράμε ακουστικά, είναι σημαντικό να κρατάμε την ένταση σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά για αυξημένο διάστημα ακρόασης.
Επίσης, με δεδομένο πως στα περισσότερα club θα εκτεθούμε σε ήχους έντασης άνω των 100dB, καλό είναι είτε να περιορίζουμε τις σχετικές εξόδους. Ή τουλάχιστον να φοράμε ειδικές ωτασπίδες.
Άλλες αιτίες
Εκτός από τα γηρατειά και τους δυνατούς θορύβους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν την ακοή.
- Ένας τραυματισμός στο κεφάλι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και κατ'επέκταση πρόβλημα στην ακουστική μας ικανότητα.
- Κάποιες ασθένειες είτε παιδικές είτε χρόνιες είναι υπεύθυνες για απώλεια της ακοής.
- Οι παθήσεις του μέσου και έσω αυτιού, όπως η ωτίτιδα, ρήξη τυμπάνου, σύνδρομο Meniere, συμβάλλουν στην μείωση της ακουστικής μας οξύτητας.
Τα κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν απώλεια ακοής
Αν στην καθημερινότητα μας βιώνουμε τουλάχιστον μια από τις παρακάτω ενδείξεις, τότε πιθανότατα να πάσχουμε από απώλεια ακοής.
- Αισθανόμαστε ότι δεν ακούμε τους συνομιλητές μας και ζητάμε μια επανάληψη των λεγόμενων τους.
- Ανεβάζουμε την ένταση της τηλεόρασης, σε τέτοιο βαθμό που ακούνε και οι γείτονες.
- Αντιλαμβανόμαστε την ομιλία των άλλων ως μουρμουρητό ή ότι μιλάνε μέσα από τα δόντια τους.
- Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε μια συζήτηση, αν βρισκόμαστε σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Σε καθημερινή βάση νιώθουμε τα αυτιά μας να βουίζουν ή να κουδουνίζουν.
Η ακουστική αντίληψη του ανθρώπου
Το ακουστικό φάσμα του ανθρώπου με ομαλή ακοή κυμαίνεται μεταξύ 20Hz και 20000Hz (20kHz). Πιο απλά, όταν λέμε συχνότητα Hz (Hertz), εννοούμε τον αριθμό των δονήσεων ενός ηχητικού κύματος ανά μονάδα χρόνου.
Βέβαια, οι συχνότητες που μπορεί και ακούει το ανθρώπινο αυτί εξαρτώνται από την ηλικία του και από πιθανές βλάβες που μπορεί να έχει υποστεί στον ακουστικό του πόρο.
Η απώλεια ακοής λόγω γηρατειών ξεκινάει από τις πιο υψηλές συχνότητες, μεταξύ των 6000 και 8000Hz.
Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου τυπικά ξεκινάει μεταξύ 3000 και 6000Hz, επικεντρωμένη κυρίως στα 4000Hz.
Με τη συνεχιζόμενη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, η απώλεια επεκτείνεται και σε άλλες συχνότητες, υψηλότερες και χαμηλότερες..
Ακοολογική αξιολόγηση
Η ιατρική μέτρηση του βαθμού πιθανής ακουστικής απώλειας γίνεται με τη χρήση ενός οργάνου του που ονομάζεται ακοομετρητής.
Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται από επιστήμονες ακοολόγους και Ωτορινολαρυγγολόγους, όπου μετράται η ακουστική ικανότητα του ατόμου.
Κατά τη διαδικασία της μέτρησης παράγονται καθαροί ήχοι, οι οποίοι σταδιακά διαφοροποιούνται σε επίπεδο συχνότητας και έντασης. Έτσι γίνονται μετρήσεις σε διαφορετικές συχνότητες και σε αυξανόμενη ένταση.
Η ένταση του ήχου που φανερώνει την ακουστική ευαισθησία ή οξύτητα του ατόμου, εκφράζεται σε decibels (db).
Συνεπώς, τα άτομα που ακούνε ήχους με χαμηλή ένταση σημαίνει ότι έχουν ομαλή ακοή. Αντίθετα, η διαδοχική αύξηση των db στην κλίμακα φανερώνει τον βαθμό ακουστικής απώλειας του ατόμου.
Επίσης, τα αποτελέσματα του τεστ ακοής απεικονίζονται στο ακοόγραμμα.
Πώς να κάνω τεστ ακοής στο σπίτι
Στο διαδίκτυο βρίσκουμε μια πληθώρα από τεστ ακοής, που προσομοιώνουν, ως έναν βαθμό, τα τεστ που εφαρμόζουν οι ιατροί-ακοολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι.
Επομένως, αν θέλουμε να μετρήσουμε την ακουστική μας ικανότητα, βάζουμε τα ακουστικά μας, ρυθμίζουμε την ένταση της συσκευής μας, και ξεκινάμε.
Για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα του εκάστοτε τεστ ακοής, επιλέγουμε ένα ήσυχο περιβάλλον απαλλαγμένο από εξωτερικούς θορύβους.
Επιπλέον, προτείνουμε τη χρήση ακουστικών, ώστε να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε ακουστικά, αλλά θέλουμε να αγοράσουμε, μια καλή πρόταση είναι τα Kingston HyperX Cloud Core.
Παρουσίαση: Ακουστικά Kingston HyperX Cloud CoreΤα ακουστικά χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους χρήστες υπολογιστών, κυρίως όταν πρόκειται για gaming. Φυσικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία, όπως στην επικοινωνία μέσω…
ΠΡΟΣΟΧΗ
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση τα online τεστ ακοής δεν αντικαθιστούν την έγκυρη ιατρική γνωμάτευση. Επομένως, αν αισθανόμαστε ότι εμφανίζουμε υπολειμματική ακοή, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό ακοολόγο.
Επιπλέον, μην ρυθμίζετε την ένταση της συσκευής σας στο ανώτερο επίπεδο. Κάποια τεστ ακοής που πρόκειται να παρουσιαστούν, παράγουν εξαιρετικά δυνατούς ήχους, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακουστική σας ικανότητα.
Η συγγραφέας του άρθρου και οι συνεργάτες του PCsteps δεν φέρουν καμία ευθύνη αν υποστείτε φυσική βλάβη στα αυτιά σας, σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε τα τεστ ακοής σε πολύ μεγάλη ένταση.
Τέλος, ΜΗΝ κάνετε τα τεστ ακοής σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά έχουν διαφορετικό ακουστικό φάσμα από τους ενήλικες και ακούνε πολύ καλύτερα.
Οι καλύτερες σελίδες στο internet για τεστ ακοής
Βρήκαμε αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο που ασχολούνται με ακουστικά βοηθήματα και κατ' επέκταση με online τεστ ακοής. Μάλιστα, κάναμε τόσα test που στο τέλος κοντέψαμε να κουφαθούμε από τις υψηλές συχνότητες.
Και όλα αυτά για να σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα hearing tests.
Hear-it.org
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Hear-it.οrg συστάθηκε υπό την επίβλεψη του ευρωπαϊκού οργανισμού hear-it AISBL, ο οποίος πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες σχετικές με την ακοή.
Πρωταρχικό μέλημα του Hear-it.org είναι η ενημέρωση του κοινού για τα ακουστικά ελλείμματα. Μπορούμε πολύ εύκολα να ελέγξουμε τα αυτιά μας και να κάνουμε το τεστ του Hear-it.org, με εξαιρετικά απλό τρόπο.
Αρχικά, πατάμε στο πορτοκαλί κουτί, ώστε να δοκιμάσουμε το τεστ ακοής.
Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο Click Here…
…και αποδεχόμαστε τη δήλωση αποποίησης ευθύνης του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, ενημερωνόμαστε ότι το online τεστ ακοής γίνεται προληπτικά και εξάγει ενδεικτικά αποτελέσματα. Έτσι, αν χρειαζόμαστε πιο ακριβή και εμπεριστατωμένο έλεγχο της ακοής μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε τη γνώμη του ειδικού ιατρού.
Συνεχίζουμε πατώντας πάνω στο βελάκι.
Μετά προσαρμόζουμε την ένταση του εξαγόμενου ήχου, ώστε να ανταποκρίνεται στις ακουστικές μας ανάγκες.
Επίσης, από εδώ και πέρα έχουμε τη δυνατότητα να μεταβούμε στο προηγούμενο ή στο επόμενο παράθυρο με τα βελάκια.
Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε μια εξάσκηση πριν το κυρίως τεστ ακοής, πατάμε Start Practice.
Διαφορετικά, κάνουμε κλικ στο δεξί βελάκι…
…και επιτέλους αρχίζουμε το τεστ ακοής.
Το τεστ ακοής περιλαμβάνει 12 στάδια, με αυξανόμενους θορύβους και ακουστικές παρεμβολές κατά την παραγωγή του ήχου.
Στην ουσία, σε κάθε στάδιο καλούμαστε να επιλέξουμε τους αριθμούς που ακούγονται. Βέβαια, όσο αυξάνει ο αριθμός των σταδίων, τόσο αυξάνει και η ακουστική δυσκολία.
Starkey Hearing Test
Η Starkey Hearing Technologies δραστηριοποιείται στον χώρο των ακουστικών βοηθημάτων από το 1967.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει μεγάλη πληθώρα καινοτόμων προϊόντων, που ενισχύουν την ακουστική ικανότητα ανθρώπων με ελλειμματική ακοή.
Επίσης, σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας μέσα από το Starkey Hearing Foundation, το οποίο έχει βοηθήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα.
Μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης του κόσμου, η εταιρεία έχει εντάξει στη σελίδα της ένα online τεστ ακοής.
Το τεστ ακοής διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και δίνει εύστοχα αποτελέσματα.
Αρχικά, πατάμε Start Test.
Στην αρχή θα πρέπει να απαντήσουμε σε πέντε ερωτήσεις, με τις οποίες γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της ακουστικής μας ικανότητας.
Βέβαια, για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις, θα πρέπει να έχουμε στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικών.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το ακουστικό μέσο αναπαραγωγής του ήχου. Η χρήση ακουστικών θεωρείται ότι δίνει πιο σωστά αποτελέσματα, αλλά αν δεν έχουμε ακουστικά, επιλέγουμε Speakers.
Τώρα είμαστε στη φάση ρύθμισης της έντασης του ήχου και πατάμε το κεντρικό βελάκι.
Με τα ανάλογα κουμπιά αυξομειώνουμε την ένταση. Στην ουσία ρυθμίζουμε τον ήχο ώστε να ακούγεται ικανοποιητικά, αλλά να μην μας ενοχλεί.
Φτάσαμε στο στάδιο του Pure tone test, όπου ρυθμίζουμε τη συχνότητα του ήχου.
Στην πράξη, πατάμε Yes μόλις ακούσουμε το συνεχόμενο μπιπ της εφαρμογής. Εδώ υπάρχει η πιθανότητα να ενοχληθούμε από τις υψηλές συχνότητες, ειδικά αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα στην ακοή μας.
Στη συνέχεια, δίνονται τέσσερις παρόμοιες ακουστικά λέξεις, και ο ομιλητής προφέρει τη μια από αυτές. Οπότε, εμείς επιλέγουμε αυτή που ακούστηκε και αυτόματα συνεχίζεται το τεστ ακοής.
Αν έχουμε αμφιβολίες ως προς την επιλογή της λέξης, μπορούμε να πατήσουμε στο Play Sound Again και να επαναληφθεί η αναπαραγωγή της λέξης.
Όταν πλέον τελειώσει το τεστ ακοής, βλέπουμε τα αποτελέσματα από κάθε στάδιο, το οποίο συνοδεύεται από μια σύντομη διάγνωση.
Amplifon
Η εταιρεία Amplifon ξεκίνησε το 1950 στο Μιλάνο, με σκοπό την παροχή ακουστικών βοηθημάτων στη χώρα.
Ωστόσο, δεν δραστηριοποιήθηκε μόνο στο εμπορικό κομμάτι, αλλά πρωτοστάτησε και στο κομμάτι της επιστημονικής και κλινικής έρευνας. Γι'αυτό το 1971 η Amplifon δημιούργησε το ερευνητικό κέντρο CRS.
Στην ιστοσελίδα της Amplifon έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε διαδικτυακά την ακουστική μας ικανότητα, κάνοντας ένα εύκολο τεστ.
Βασικό στοιχείο όμως και σε αυτήν την περίπτωση είναι η γνώση Αγγλικών, διότι οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στο τεστ είναι στα Αγγλικά.
Αρχικά επιλέγουμε αν το τεστ ακοής προορίζεται για εμάς ή για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Έτσι, στην περίπτωση που ελέγξουμε τα δικά μας αυτιά, θα ακούσουμε έξι διαλόγους και ύστερα θα πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Αν διαλέξουμε να κάνουμε το τεστ για κάποιον άλλον, τότε θα απαντήσουμε σε οχτώ βασικές ερωτήσεις. Επειδή θέλουμε να ελέγξουμε τη δική μας ακοή, πατάμε Start The Test του πλαισίου For Me…
…και για άλλη μια φορά ρυθμίζουμε την ένταση.
Ενδεικτικά ο πρώτος διάλογος εξελίσσεται σε ένα μπαρ και περιλαμβάνει μια παραγγελία ροφημάτων.
Μετά το πέρας του διαλόγου, μας παρουσιάζεται μια λίστα επιλογών και διαλέγουμε το ρόφημα που παρήγγειλε ο πελάτης.
Στη συνέχεια του τεστ ακοής, εκτυλίσσονται και οι υπόλοιποι πέντε διάλογοι.
ActionOnHearingLoss.org
Η ActionOnHearingLoss είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας που βοηθάει ανθρώπους με ακουστικά προβλήματα από το 1911. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του οργανισμού ήταν ο Leo Bonn, που έπασχε από κώφωση.
Κύριο μέλημα του ιδρυτή ήταν η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους ανθρώπους με ακουστικά ελλείμματα, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις της ακουστικής ανεπάρκειας στο άτομο.
Για να κάνουμε το τεστ ακοής του οργανισμού Action On Hearing Loss, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο here.
Κατόπιν, πατάμε Next…
…και παρέχουμε κάποια ενημερωτικά στοιχεία, για συλλογή στατιστικών στοιχείων από το site. Οπότε, επιλέγουμε το φύλο και το έτος γέννησης.
Επίσης, κατά τα γνωστά ρυθμίζουμε την ένταση του ήχου, καθώς και το μέσο εξόδου.
Το τεστ ακοής περιλαμβάνει αρκετά στάδια, στο καθένα από τα οποία ακούγονται τρεις αριθμοί. Μόλις τελειώσει ο ομιλητής, επιλέγουμε τους αριθμούς που ακούσαμε.
Το τεστ ακοής δυσκολεύει σταδιακά, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος της ακοής μας σε θορυβώβη περιβάλλοντα.
Τα αποτελέσματα του τεστ ακοής μπορούμε να τα παραλάβουμε με δυο τρόπους. Είτε να εισάγουμε το email και τα προσωπικά μας στοιχεία, ώστε να μας τα στείλουν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο…
…είτε να μεταβούμε στην επόμενη σελίδα και να τα δούμε.
Widex
Η Widex ξεκίνησε το 1956 ως μια οικογενειακή επιχείρηση στη Δανία, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ακουστικών βοηθημάτων.
Σήμερα έχει επεκταθεί σε πάνω από 100 χώρες και απασχολεί 4000 υπαλλήλους.
Για να κάνουμε το τεστ ακοής της Widex, χρειαζόμαστε μόλις πέντε λεπτά και ένα κλικ εδώ.
Η φιλοσοφία του τεστ ακολουθεί την ίδια λογική με τα προηγούμενα test που έχουμε παρουσιάσει. Οπότε απαντάμε σε πέντε ερωτήσεις αξιολόγησης, ρυθμίζουμε την ένταση…
…και ακούμε για άλλη μια φορά αριθμούς.
Στο τέλος εμφανίζονται τα αποτελέσματα του τεστ ακοής, που περιλαμβάνει μια αναλυτική διάγνωση της ακουστικής μας ικανότητας.
Boots HearingCare
Η εταιρεία Boots δραστηριοποιείται και αυτή στο χώρο των ακουστικών βοηθημάτων, διαθέτοντας μια πληθώρα καταστημάτων σε όλη την Αγγλία.
Σίγουρα δεν θα πάμε στην Αγγλία και να εξεταστούμε από τους ακοολόγους της Boots, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε τον online έλεγχο της ακοής μας.
Αρχικά, πατάμε Take the test…
…και αφιερώνουμε τρία λεπτά από τον χρόνο μας.
Το συγκεκριμένο τεστ ακοής αξιολογεί την ακουστική μας ικανότητα, βασιζόμενο σε κάποιες ερωτήσεις. Οπότε, αν θέλουμε να κρύψουμε την αλήθεια, τότε είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι λανθασμένα.
Και στο τέλος, βλέπουμε το σκορ του τεστ ακοής, μαζί με τη διάγνωση.
Handtronix
Η αμερικάνικη εταιρεία Handtronix δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας των αυτιών εδώ και 25 χρόνια.
Έτσι βρίσκουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ένα εξαιρετικά απλό και γρήγορο τεστ ακοής.
Για να κάνουμε το τεστ ακοής, επιλέγουμε το Set Level button και ακούμε τον ήχο σε διάφορες συχνότητες. Ξεκινάμε τον έλεγχο από τις χαμηλές συχνότητες και φθάνουμε μέχρι τα 8000 Hz.
Στην ουσία το τεστ ακοής της Handtronix λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως γίνεται με την εξέταση ακουογράμματος, κατά το οποίο εκπέμπονται ήχοι σε διαφορετικές συχνότητες.
Free Hearing Test
Το τεστ ακοής της FreeHearingTest.com κινείται στην ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα τεστ που έχουμε παρουσιάσει στον οδηγό.
Στην ιστοσελίδα της FreeHearingTest.com μπορούμε να βρούμε ακουστικά βοηθήματα, διάφορες πληροφορίες για την ακουστική ανεπάρκεια, αλλά και το online hearing test.
Αρχικά, πατάμε Begin Online Test…
…και στη συνέχεια επιλέγουμε Begin.
Το τεστ ακοής αποτελείται από τρία διαφορετικά στάδια. Στην αρχή υπάρχουν οι συνήθεις ερωτήσεις αξιολόγησης του προβλήματος. Μετά ακολουθεί η ρύθμιση του ήχου και στο τελικό στάδιο γίνεται ο κατεξοχήν έλεγχος της ακοής μας.
Με την ολοκλήρωση του τεστ ακοής, εμφανίζονται τα αποτελέσματα.
DoesLoveLastForEver Film Test
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των online hearing tests, αυτή τη φορά θα δούμε ένα διαφορετικό τεστ ακοής. Δεν θα απαντήσουμε σε ξερές ερωτήσεις, δεν θα ακούσουμε ήχους σε διάφορες συχνότητες, αλλά θα παρακολουθήσουμε ένα σύντομο βίντεο.
Το βίντεο είναι μια έξυπνη ιδέα της Αυστραλέζικης εταιρείας Cochlear, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακουστικών βοηθημάτων από το 1967.
Η ιστορία του film περιγράφει τη ζωή δυο νέων ανθρώπων, ξεκινώντας από την περίοδο που ερωτεύτηκαν και καταλήγοντας στην πιο προχωρημένη ηλικιακή τους φάση.
Το συγκεκριμένο τεστ ακοής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γιατί δεν ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων τεστ, αλλά και επειδή έχει δυο διαφορετικά φινάλε.
Έτσι, ανάλογα με την ακουστική μας ικανότητα θα νιώσουμε ότι έχουμε παρακολουθήσει και διαφορετικό τέλος. Βέβαια, είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι το τεστ είναι λιγάκι δύσκολο για όποιον δεν γνωρίζει καλά Αγγλικά.
Ας δούμε λοιπόν το film DoesLoveLastForever πατώντας πάνω στο βελάκι.
Τώρα που έχουμε παρακολουθήσει το φίλμ, μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο της ακοής μας, πατώντας Test Your Hearing.
Οι περισσότερες ερωτήσεις αναφέρονται σε δεύτερους ήχους που ακούγονται στο βάθος. Για να μας δώσουν ένα χέρι βοήθειας οι παραγωγοί του τεστ ακοής, επαναλαμβάνουν τους ήχους, πριν από κάθε ερώτηση.
Στο τέλος παίρνουμε τα αποτελέσματα του τεστ που περιλαμβάνουν το ποσοστό επιτυχίας μας και μια συνοπτική διάγνωση.
Online Hearing Test and Audiogram Printout
Μια ακόμη εξαιρετική πρόταση για online έλεγχο της ακουστικής μας ικανότητας είναι το Online Hearing Test and Audiogram Printout.
Και αυτή τη φορά η υλοποίηση του τεστ ακοής βασίζεται στην παραγωγή ήχων σε διαφορετικές συχνότητες, αλλά και σε κλιμακωτή αύξηση της έντασης του ήχου.
Οι πρώτοι ήχοι ξεκινάνε από 250 Hz και -5 db, και από τη στιγμή που δεν είμαστε ελέφαντες (που ακούν από 14-16Hz), αποκλείεται να τους ακούσουμε. Βέβαια, στο άλλο άκρο βρίσκονται οι ήχοι στη συχνότητα των 8000 Hz και 80db.
Πριν αρχίσουμε το τεστ ακοής, θα προτείνουμε για άλλη μια φορά τη σωστή ρύθμιση του ήχου.
Στη συνέχεια, κάνουμε το τεστ ακοής ξεκινώντας από την πρώτη στήλη και κατευθυνόμαστε προς τα κάτω. Μόλις ακούσουμε έναν ήχο από τη στήλη, πάμε στην επόμενη.
Ολοκληρώνοντας το τεστ ακοής, μπορούμε να δούμε το προσωπικό μας ακοόγραμμα, που έχει αρκετά κοινά σημεία με τα ακοογράμματα των γιατρών.
Επίσης, αν πατήσουμε το Overlay button, εμφανίζονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το ακοόγραμμα.
Για παράδειγμα, σε μένα το τεστ έδειξε ότι έχω κάποια ελαφριά ακουστική απώλεια και ότι πιθανότατα να μαντεύω λέξεις, διότι οι περισσότεροι markers βρίσκονται μέσα στο “speech banana” πλαίσιο.
Speech Banana ονομάζεται το χρωματιστό σχήμα που εμφανίζεται μέσα στο ακοόγραμμα και απεικονίζει την ακουστική ανεπάρκεια στα σύμφωνα και στα φωνήεντα.
Έτσι, αν οι περισσότεροι σταυροί βρίσκονται προς τα αριστερά, που είναι η πράσινη περιοχή, αυτό υποδηλώνει ότι το άτομο δεν είναι σε θέση να ακούει τα φωνήεντα. Και αντίστοιχα, η μπλε περιοχή αντιπροσωπεύει τα σύμφωνα.
Εφαρμογές στο Google Play
Στο Play Store βρίσκουμε αρκετές εφαρμογές που προσφέρονται για online τεστ ακοής. Ωστόσο, αρκετές από αυτές είναι πολύ αδιάκριτες όσον αφορά τα δικαιώματα πρόσβασης.
Και επειδή απεχθανόμαστε να αποδεχόμαστε έτσι απλά κάποια ύποπτα δικαιώματα πρόσβασης, ξεχωρίσαμε τις λιγότερο επικίνδυνες εφαρμογές για τεστ ακοής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των εφαρμογών, σας προτείνουμε να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό μας.
Τι Είναι τα Δικαιώματα Εφαρμογών στο Android και Τι να ΠροσέχουμεΌταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android συσκευή, η Google μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις δυνατότητες και τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση…
Test Your Hearing
Η εφαρμογή Test Your Hearing κάνει δυο διαφορετικούς ελέγχους της ακουστικής μας ικανότητας.
Στο πρώτο τεστ ακοής ελέγχεται το φάσμα συχνοτήτων, ξεκινώντας από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη συχνότητα. Στο δεύτερο τεστ ελέγχεται η δυνατότητα διάκρισης των ήχων.
Για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στο κινητό μας, πατάμε το ανάλογο κουμπί…
…και αποδεχόμαστε τους όρους της εφαρμογής.
Στη συνέχεια, καλούμαστε να συμφωνήσουμε με τη δήλωση αποποίησης ευθύνης.
Πολύ συνοπτικά η δήλωση αναφέρει ρητά ότι απευθύνεται σε ενήλικες, ότι δεν αντικαθιστά την ιατρική γνωμάτευση, και ότι ο προγραμματιστής δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση τραυματισμού του ακουστικού πόρου.
Επίσης, η χρήση της εφαρμογής παρέχει στον προγραμματιστή το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες σχετικές με το τηλέφωνο και τον λογαριασμό μας.
Για να κάνουμε τα εκάστοτε τεστ ακοής, πατάμε στα ανάλογα σημεία “Start the Test”.
Αρχικά, επιλέξαμε να ελέγξουμε το ακουστικό φάσμα συχνοτήτων…
…στο οποίο εξεταζόμαστε σε 25 ήχους διαφορετικών συχνοτήτων.
Για να ακουστεί ο ήχος, επιλέγουμε Play the Tone, ενώ αν ακούσαμε ή όχι τον ήχο, πατάμε στο ανάλογο σημείο.
Βέβαια, σε περίπτωση που δεν ακούσαμε τον ήχο, έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ένταση και να γίνει επανάληψη του ήχου, ή απλά να πάμε παρακάτω.
Τα αποτελέσματα του τεστ ακοής περιέχουν όλες εκείνες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με την ακουστική μας ικανότητα, καθώς και τον παραλληλισμό της ακοής μας με ένα ζώο.
Με όμοιο τρόπο γίνεται και το δεύτερο τεστ ακοής της εφαρμογής, στο οποίο καλούμαστε να καταλάβουμε την διαφορετικότητα των ήχων.
Επίσης, στα αποτελέσματα βλέπουμε το εύρος συχνοτήτων που εμφανίζουμε ακουστική επάρκεια, και αντίστοιχα ακουστική ανεπάρκεια.
Hearing Test by e-audiologia
Το Hearing Test by e-audiologia είναι άλλο ένα ενδιαφέρον τεστ ακοής, που προσδιορίζει την ακουστική απώλεια αναφορικά με τη συχνότητα του ήχου.
Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία.
Στα πλεονεκτήματα της εφαρμογής συγκαταλέγεται και η απουσία ύποπτων δικαιωμάτων.
Εφόσον εγκαταστήσαμε την εφαρμογή και πάμε να τη δοκιμάσουμε για πρώτη φορά, επιλέγουμε New test.
Με την επιλογή Browse tests έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε το ιστορικό των ελέγχων. Είναι ιδιαίτερο χρήσιμο το γεγονός ότι η εφαρμογή κρατάει το ιστορικό μας, γιατί έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη της ακουστικής μας ικανότητας.
Για να αρχίσει το τεστ ακοής, πατάμε ΟΚ…
…και η εξέταση ξεκινά με το δεξί αυτί μας, που απεικονίζεται με την κόκκινη γραμμή.
Όσο ακούμε τον ήχο πατάμε “I CAN HEAR”, ενώ για να επικυρώσουμε την ακουστικότητα του ήχου, επιλέγουμε “BARELY AUDIBLE”.
Με την ολοκλήρωση του τεστ ακοής, λαμβάνουμε τα αποτελέσματα με τη μορφή ακοογράμματος. Όσο πιο ψηλά στον πίνακα βρίσκονται οι γραμμές, τόσο καλύτερο και το αποτέλεσμα.
Hearing Test by Sylvain Saurel
Άλλο ένα τεστ ακοής που μας άρεσε γιατί υλοποιείται ταχύτατα, είναι το Hearing Test by Sylvain Saurel.
Κατά τα γνωστά κάνουμε την εγκατάσταση…
…και αποδεχόμαστε ότι δεν απαιτούνται ειδικά δικαιώματα.
Ωστόσο πρέπει να αποδεχτούμε τη χρήση των αναγνωριστικών συσκευής.
Αρχικά, πατάμε Start Test και ξεκινάει το τεστ ακοής.
Περιλαμβάνει 12 βήματα παραγωγής ήχων, σε ένα φάσμα συχνοτήτων που αρχίζει από τα 2000 Hz και φθάνει μέχρι τα 24000 Hz.
Σε κάθε βήμα υπάρχει ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης, που μας προετοιμάζει για τον χρόνο που θα παραχθεί ο ήχος.
Επίσης, αν ακούμε τον ήχο πατάμε το πράσινο κουμπί, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το κόκκινο.
Στο τέλος έχουμε τα αποτελέσματα του τεστ ακοής, που κατατάσσουν την ηλικία των αυτιών μας ανάλογα με την ακουστική μας ικανότητα.
Πώς σας φάνηκαν τα τεστ ακοής?
Αν κάνατε έστω και ένα από τα τεστ ακοής που παρουσιάστηκαν στον οδηγό, θα θέλαμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας.
Γράψτε μας στα σχόλια, αν σας δυσκόλεψε κάποιο test ή αν αισθάνεστε ότι έχει εξάγει λανθασμένα αποτελέσματα.
Επίσης, αν γνωρίζετε κάποιο άλλο τεστ ακοής, που δεν έχει συμπεριληφθεί στον οδηγό, μην διστάσετε να τον αναφέρετε στα σχόλια.