Home » Smartphones-Tablets » Πώς Προστατεύω τα Προσωπικά Δεδομένα στο Κινητό (Android)

Πώς Προστατεύω τα Προσωπικά Δεδομένα στο Κινητό (Android)

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Android κινητό είναι η πιο προσωπική συσκευή που διαθέτουμε. Την έχουμε πάντα μαζί μας και εκεί μέσα αποθηκεύουμε όλα τα πολύτιμα δεδομένα. Όμως, τι γίνεται με αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν? Δείτε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό, αποτρέποντας το ενδεχόμενο κατάχρησης από άλλους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Χρειάζεται να προστατεύσω τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό?

Αν χρησιμοποιούμε την Android συσκευή μόνο για εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, ίσως δεν υπάρχει λόγος να προστατεύσουμε κάποια προσωπικά δεδομένα στο κινητό.

Εκτός φυσικά κι αν πρόκειται για συνομιλίες που αφορούν πληροφορίες υψίστης εθνικής σημασίας. Ή αν υποψιαζόμαστε πως μας παρακολουθούν, για κάποιο λόγο.

Όμως είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όλοι μας χρησιμοποιούμε το κινητό για πολύ πιο προσωπικά θέματα. Μερικά από αυτά είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι πιστωτικές κάρτες, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι προσωπικοί κωδικοί, και πολλά άλλα.

Πώς Προστατεύω τα Προσωπικά Δεδομένα στο Κινητό (Android)

Στην εποχή του Internet και του κακόβουλου λογισμικού, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φανταζόμαστε να αποκτήσει κάποιος τρίτος πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες της συσκευής μας.

Μην έχουμε καμία αμφιβολία λοιπόν, ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό είναι ανιχνεύσιμα και μπορούν να τα μοιραστούν άγνωστοι, αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Προσωπικά Δεδομένα

Ασφαλίζω πάντα την οθόνη

Η χρήση κωδικού πρόσβασης ή ενός μοτίβου κλειδώματος είναι απαραίτητα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, είναι και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα πολύτιμα δεδομένα στο κινητό και την ιδιωτικότητά μας.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε αποκαλύφθηκε ότι το 34% των χρηστών του Android δεν χρησιμοποιούν κλείδωμα οθόνης. Παρ' όλα αυτά, η ενεργοποίηση του PIN είναι εξαιρετικά απλή, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> Ασφάλεια -> Κλείδωμα οθόνης.

Προσωπικά Δεδομένα 2

Κλειδώνω τις ευαίσθητες εφαρμογές

Είναι απαραίτητο να κλειδώνουμε κάποιες εφαρμογές. Ιδίως εκείνες που περιέχουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κινητό.

Αυτό θα είναι μία επιπρόσθετη θωράκιση, αποτρέποντας τον οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα apps, έστω κι αν κατάφερε να παρακάμψει το κλείδωμα της οθόνης.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα καλύτερα δωρεάν apps, όπως είναι το Smart AppLock ή το App Lock.

Ο σκοπός είναι να μην κλειδώσουμε όλες τις εφαρμογές της συσκευής, αλλά μόνο εκείνες που εμπεριέχουν τα κρίσιμα προσωπικά δεδομένα στο κινητό, όπως είναι το email, οι σημειώσεις μας, τα apps των τραπεζών, και ό,τι άλλο θεωρούμε ότι είναι εκτεθειμένο.

Κάνω κρυπτογράφηση συσκευής

Εάν η Android συσκευή μας περιλαμβάνει λειτουργίες κρυπτογράφησης δεδομένων, είναι πολύ καλή ιδέα να τις χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση μειώνουμε δραστικά τις επιθέσεις των malware που αποσκοπούν στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Αν δεν έχουμε δυνατότητες κρυπτογράφησης στη συσκευή, είναι σημαντικό να μην αποθηκεύουμε δεδομένα που αφορούν λογαριασμούς και κάρτες τραπεζών.

Επιπλέον, αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε πληροφορίες που σχετίζονται με άλλα κρίσιμα προσωπικά δεδομένα στο κινητό. Η ενότητα της κρυπτογράφησης της συσκευής βρίσκεται στην ίδια ακριβώς καρτέλα που είναι και το κλείδωμα οθόνης.

Χρησιμοποιώ την διαχείριση συσκευής Android

Πολλοί από μας ίσως δεν χρησιμοποιούμε μία από τις χρησιμότερες υπηρεσίες της Google, το Android Device Manager. Ορισμένες συσκευές μάλιστα έχουν προεγκατεστημένη αυτή τη χρήσιμη εφαρμογή.

Αυτή η υπηρεσία, εφόσον την συνδέσουμε με τον λογαριασμό μας στην Google, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως για την online διαχείριση όλων των συσκευών μας.

Η διαχείριση μπορεί να υλοποιηθεί διαμέσου οποιουδήποτε browser, ή απευθείας από την εφαρμογή της εταιρείας.

Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, αν ο μη γένοιτο χάσουμε ή μας κλέψουν τη συσκευή. Θα είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι έχοντας τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη συσκευή μας και να κινηθούμε άμεσα.

Εντοπισμός Κινητού Android Και iPhone Σε Απώλεια ή Κλοπή
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…

Επιπλέον, θα μπορούμε να την κλειδώσουμε αν ήμασταν απρόσεκτοι και δεν είχαμε ενεργοποιήσει το κλείδωμα οθόνης.

Στην περίπτωση που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να την ανακτήσουμε, θα μπορούμε τουλάχιστον να επέμβουμε άμεσα, διαγράφοντας απομακρυσμένα όλα τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα στο κινητό.

Επιλέγω ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Είναι πολύ σύνηθες τα συνθηματικά που αφορούν την ασφάλεια της συσκευής, των λογαριασμών, και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, να είναι η ημερομηνία γέννησης, η αγαπημένη μας ομάδα, ακόμη και το όνομα του σκύλου μας.

Η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση είναι να αλλάξουμε όλους αυτούς τους κωδικούς με ένα μείγμα από αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρά συνθηματικά που θα είναι δύσκολο να παραβιαστούν.

Σε αυτόν τον τομέα μπορούν να μας βοηθήσουν εξαιρετικές εφαρμογές, όπως το LastPass ή το ανοιχτό λογισμικό Keepass2Android Password. Έτσι δεν θα ξεχνάμε ποτέ τα κρίσιμα συνθηματικά, και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση.

Προσέχω τις άδειες των εφαρμογών

Αν και τα περισσότερα δικαιώματα εφαρμογών είναι αβλαβή, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για όλα τα apps.

Απαιτείται λοιπόν ο απόλυτος έλεγχος, έτσι ώστε οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί στη συσκευή μας να έχουν πρόσβαση μόνο σε αυτά που θέλουμε εμείς.

Από τη στιγμή που επιτρέψουμε σε μία εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση σε μία ομάδα δικαιωμάτων, της δίνουμε άμεσα όλες τις επιμέρους άδειες, που είναι πάνω από 200.

Για να υλοποιήσουμε τον χρήσιμο έλεγχο στα δικαιώματα εφαρμογών στο Marshmallow, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ρυθμίσεις. Ανάλογα τη συσκευή, οι άδειες θα βρίσκονται στην ενότητα του απόρρητου και ασφάλειας ή στην αντίστοιχη της διαμόρφωσης των εφαρμογών.

Στη συνέχεια θα δούμε τα δικαιώματα των εφαρμογών και ταυτόχρονα σε πόσες εφαρμογές έχουμε παραχωρήσει άδεια για τις κρίσιμες λειτουργίες της συσκευής.

Αναλόγως τις εφαρμογές που έχουμε εντοπίσει, μπορούμε στη συνέχεια να απορρίψουμε αρκετές άδειες. Επιτρέπουμε μόνο αυτές που πραγματικά χρειάζονται.

Σε προηγούμενο οδηγό κάναμε αναλυτική παρουσίαση για τα δικαιώματα των εφαρμογών. Εκεί θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να ανακαλέσουμε μερικές άδειες που δεν χρειάζεται να τις έχουν κάποιες εφαρμογές.

Έχω πάντα ενεργό VPN

Μπορούμε να προστατεύσουμε περαιτέρω τα προσωπικά δεδομένα μαζί με την ιδιωτικότητά μας.

Έτσι θα αποτρέψουμε την οποιαδήποτε δυνατότητα να εντοπίζουν τρίτοι την τοποθεσία μας. Ταυτόχρονα εμποδίζουμε να παρακολουθούν όλες τις ενέργειες που κάνουμε στη συσκευή μας.

Μία τέτοια ισχυρή προστασία της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητων πληροφοριών μπορεί να τη δώσει μόνο ένα καλό VPN. Αυτές οι υπηρεσίες προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής.

Τα πιο αξιόπιστα VPN μας κάνουν εντελώς αόρατους. Επιπλέον, μας επιτρέπουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απαγορεύουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα μας.

Έχουμε κάνει δύο αναλυτικούς οδηγούς για τις υπηρεσίες που αφορούν τα δωρεάν και τα πληρωμένα VPN στο PC και στο Android. Ίσως είναι μία καλή ιδέα να εξετάσουμε άμεσα και αυτό το κρίσιμο θέμα.

Προτιμώ την κρυπτογραφημένη επικοινωνία

Μπορούμε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, διασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό. Αυτό επιτυγχάνεται με σχετικά εύκολο τρόπο, και αφορά την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας μας.

Αρκετά apps στο Android έχουν ενσωματωμένες υπηρεσίες κρυπτογράφησης, ιδίως στα μηνύματα και τις βιντεοκλήσεις.

Δύο από τις ισχυρότερες εφαρμογές στην προστασία της επικοινωνίας είναι μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα, το Signal, και το γνωστό σε όλους μας Skype. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά για αυτό τα δυο apps σε προηγούμενο οδηγό για τα μηνύματα.

Σταματώ να μοιράζομαι την τοποθεσία μου

Πολλοί από μας έχουμε τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν την τοποθεσία δεν είναι πολύτιμα και ευαίσθητα.

Το αποτέλεσμα είναι να τα μοιραζόμαστε με όλους, είτε πρόκειται για γνωστούς και αγνώστους, είτε για εφαρμογές.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε αυτά τα ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κινητό βρίσκεται μέσα στα δικαιώματα των εφαρμογών που είδαμε προηγουμένως.

Εφόσον λοιπόν εντοπίσουμε μία εφαρμογή που θέλει πρόσβαση στην τοποθεσία μας, πρέπει να ελέγξουμε αν πρόκειται για γνωστή εφαρμογή και αν πραγματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη θέση μας.

Φροντίζω για antimalware προστασία

Η ανοιχτή φύση του Android, η ευκολία με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές, και η μεγάλη ποικιλία των αγορών έξω από το Play Store, έχουν αυξήσει τα προβλήματα ασφάλειας, καθιστώντας ευάλωτα τα προσωπικά δεδομένα μας.

Είναι αλήθεια ότι το Play Store κάνει καλή δουλειά στον έλεγχο για κακόβουλες εφαρμογές. Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, ενισχύοντας την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων μας, έναντι του κακόβουλου λογισμικού.

Όλες οι antivirus εφαρμογές τίθενται σε ισχύ μόνο αφού έχουμε ήδη πέσει θύμα κακόβουλων προγραμμάτων.

Παρ' όλα αυτά, κάποια antivirus μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία μας. Οι καθημερινές σαρώσεις ρουτίνας που προσφέρουν είναι σχετικά χρήσιμες και παραπάνω από αναγκαίες.

Μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, λόγω της διαφορετικής στρατηγικής που χρησιμοποιούν έναντι των υπολοίπων antivirus, είναι τα πολύ γνωστά Malwarebytes Anti-Malware και BitDefender Privacy Advisor.

Διενεργώ έλεγχους αν μου παρακολουθούν το κινητό

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από εμάς να μην φανταζόμαστε ότι μπορεί να μας παρακολουθούν το κινητό. Όμως, αν κατεβάσαμε κακόβουλες εφαρμογές ή κάποιος θέλει να ξέρει τα πάντα για εμάς, η παρακολούθηση της συσκευής μας δεν είναι και τόσο απίθανη.

Οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να παρακολουθούν το κινητό μας ποικίλουν. Οι βασικότεροι έχουν να κάνουν με την παγίδευση της συσκευής, είτε με επιπρόσθετο λογισμικό, είτε με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ένας τρίτος τρόπος που αντιμετωπίζεται δύσκολα και παραπέμπει βέβαια σε υπηρεσίες, αφορά την υποκλοπή σήματος.

Η παγίδευση της συσκευής μπορεί να υλοποιηθεί είτε από λήψη κακόβουλου λογισμικού, είτε από κάποιο άτομο που μας έστειλε το λογισμικό στη συσκευή δια μέσω bluetooth.

Είναι κρίσιμο λοιπόν να μας γίνει συνήθεια να έχουμε πάντα κλειστό το bluetooth, και να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

Απενεργοποιώ επιλεκτικά το backup της Google

Είναι βέβαιο ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να πορευτούμε με ένα Android χωρίς Google, και αυτό είναι λογικό.

Ωστόσο, κάνοντας αντίγραφα ασφαλείας στο σύννεφο της εταιρείας, της δίνουμε επίσημα και με τη βούλα άλλον έναν τόνο από πληροφορίες για την ταυτότητα της συσκευής μας, το ιστορικό των κλήσεων, και πολλά ακόμα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μπορούμε λοιπόν στις ρυθμίσεις της συσκευής να απενεργοποιήσουμε κάποια από τα δεδομένα που δεν θέλουμε να αποθηκεύονται στους server της εταιρείας.

Η Google έχει τον τρόπο να βλέπει τι κάνουμε, τουλάχιστον ας κρατήσουμε και κάτι αποκλειστικά για εμάς (λέμε τώρα).

Εσείς ανησυχείτε για τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό σας?

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε τη λήψη μέτρων για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Τα αδιάκριτα βλέμματα είναι πολλά, και οι κακόβουλες εφαρμογές ακόμη περισσότερες.

Δεν είναι δύσκολο να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειές μας στο Android, δίνοντας τη βαρύτητα που απαιτείται στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να προτείνετε και άλλους τρόπους να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό και να μας πείτε τη δική σας γνώμη για το θέμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps