Πολλοί από εμάς έχουμε κάποια σχέση με το εξωτερικό. Ίσως έχουμε παιδιά που σπουδάζουν ή μπορεί οι ίδιοι να ζούμε σε μια ξένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον οδηγό αυτό θα δούμε την πιο απλή και οικονομική μέθοδο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, μέσω του e-banking της Εθνικής Τράπεζας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Προσοχή! Ο οδηγός αυτός αφορά αποκλειστικά εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί νόμιμα και έχουν δηλωθεί όπως πρέπει στην εφορία.
Γιατί Εθνική Τράπεζα?
Ο συγκεκριμένος οδηγός βασίζεται στην προσωπική μου εμπειρία, ως μόνιμος κάτοικος Γαλλίας από τον Οκτώβριο του 2012. Aφορά αποκλειστικά τη μεταφορά χρημάτων από Ελλάδα σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, για ποσά έως 12.500 ευρώ.
Από την έρευνα που έκανα το 2012 στις τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική, το e-banking της Εθνικής Τράπεζας είχε μακράν τη χαμηλότερη προμήθεια για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2012 η προμήθεια αυτή ήταν 0.50 ευρώ ανά μεταφορά, για ποσά έως 10.000 ευρώ. Στις 17/04.2014 αυξήθηκε σε 1 ευρώ ανά μεταφορά, ενώ το όριο ανέβηκε στα 12.500 ευρώ.
Σημειωτέον η προμήθεια αυτή αφορά αποκλειστικά τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέσω e-banking. Η ίδια ακριβώς διαδικασία για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέσω του υπαλλήλου σε υποκατάστημα της Εθνικής κόστιζε 18 ευρώ το 2012.
Προαπαιτούμενα
Για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό θα χρειαστούμε:
- Τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα – προσωπικά διαθέτω λογαριασμό ταμιευτηρίου, αλλά λογικά κάθε είδους λογαριασμός θα λειτουργεί.
- Να έχουμε κάνει αίτηση για e-banking και να έχουμε παραλάβει τη συσκευή για τη δημιουργία κλειδαρίθμου.
- Να έχουμε λάβει ταχυδρομικά το όνομα χρήστη και τον κωδικό και να έχουμε ενεργοποιήσει τηλεφωνικά την υπηρεσία e-banking.
- Να έχουμε ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα του εξωτερικού και να έχουμε πρόχειρο τον αριθμό IBAN και το BIC.
Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε είτε με σκοπό τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό σε κάποιον τρίτο – πχ στο παιδί μας που σπουδάζει – είτε αν ζούμε εμείς στο εξωτερικό, για να μεταφέρουμε χρήματα που κάποιος κατέθεσε στο λογαριασμό μας στην Ελλάδα.
Μπαίνουμε στο https://www.nbg.gr, και κάνουμε κλικ στην επιλογή “Είσοδος για Ιδιώτες”.
Συμπληρώνουμε το όνομα χρήστη και τον μυστικό κωδικό, και κάνουμε κλικ στη σύνδεση.
Θα οδηγηθούμε στην οθόνη που βλέπουμε το λογαριασμό μας, καθώς και το υπόλοιπο που διαθέτει.
Περνώντας το δείχτη του ποντικιού πάνω από το λογαριασμό, εμφανίζεται η επιλογή “Μεταφορά”. Την επιλέγουμε.
Θα μας εμφανίσει μία φόρμα. Στο πεδίο “Προς” κάνουμε κλικ στο βελάκι δεξιά.
Θα ανοίξει ένα υπομενού με επιλογές. Επιλέγουμε την καρτέλα “Τράπεζας Εξωτερικού”.
Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του λογαριασμού στο εξωτερικό.
Στον IBAN συμπεριλαμβάνουμε και τα δύο γράμματα στην αρχή που υποδηλώνουν τη χώρα (πχ FR για τη Γαλλία)
Έχοντας συμπληρώσει τον IBAN, το σύστημα θα συμπληρώσει αυτόματα ένα ενδεικτικό BIC.
Σβήνουμε το ενδεικτικό αυτό BIC, και το αντικαθιστούμε με το κανονικό BIC της τράπεζάς στο εξωτερικό, όπως αναγράφεται στα στοιχεία λογαριασμού.
Στο όνομα δικαιούχου γράφουμε το ονοματεπώνυμο με λατινικούς χαρακτήρες, ακριβώς όπως αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο και θα το έχει στο αρχείο της η τράπεζα στο εξωτερικό.
Η διεύθυνση δεν είναι υποχρεωτική, και μπορούμε να την αφήσουμε κενή.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε προαιρετικά να αποθηκεύσουμε όλα τα στοιχεία του λογαριασμού στο εξωτερικό, ώστε να μην χρειάζεται να τα συμπληρώνουμε κάθε φορά, ειδικά αν σκοπεύουμε να κάνουμε τακτικά μεταφορές.
Αρκεί να κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση Λογαριασμού”, να γράψουμε ένα ενδεικτικό όνομα για να ξέρουμε ποιος είναι ο λογαριασμός, και να κάνουμε κλικ στο βελάκι που δείχνει δεξιά.
Αν κάνουμε αποθήκευση του λογαριασμού, μπορούμε σε επόμενη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό να συμπληρώσουμε άμεσα τα στοιχεία.
Αρκεί να κάνουμε κλικ πάνω δεξιά, στο πεδίο “γρήγορη συμπλήρωση βάσει…” και την ενότητα “…των αποθηκευμένων λογαριασμών μου” και να επιλέξουμε το όνομα του λογαριασμού.
Είτε κάνουμε αποθήκευση του λογαριασμού είτε όχι, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιλογή”.
Τα στοιχεία του λογαριασμού μεταφέρονται στο πεδίο “προς”.
Συμπληρώνουμε το ποσό που θέλουμε να στείλουμε, και το νόμισμα. Η σελίδα μας ενημερώνει για το ύψος της προμήθειας, που είναι 1 ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν σκοπεύουμε να στείλουμε όλα τα χρήματα που υπάρχουν στο λογαριασμό, προφανώς γράφουμε στο αντίστοιχο πεδίο το ποσόν μείον το ένα ευρώ της προμήθειας.
Στην επιλογή “Έξοδα σε Βάρος” χρειάζεται λίγη προσοχή.
Στην προσωπική μου περίπτωση, η γαλλική μου τράπεζα δεν κρατάει καμία προμήθεια στις μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα, έτσι η επιλογή που συμφέρει καλύτερα είναι η “Από κοινού (SHAR/SHA)”, γιατί η μόνη προμήθεια είναι το 1 ευρώ που κρατάει η Εθνική Τράπεζα.
Αν όμως η τράπεζα στη χώρα που σκοπεύετε να στείλετε έχει κάποια διαφορετική πολιτική όσον αφορά τη μεταφορά χρημάτων, και χρεώνει κάποια επιπλέον προμήθεια, πιθανώς να σας συμφέρει καλύτερα τα έξοδα να είναι σε βάρος αποκλειστικά του Εντολέα (DEBT/OUR), για να μην υπάρξει διπλή χρέωση.
Στο πεδίο αιτιολογία γράφουμε αυτό που θα εμφανιστεί στην τράπεζα του εξωτερικού με την κατάθεση των χρημάτων. Μπορούμε να γράψουμε οτιδήποτε, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε λατινικούς χαρακτήρες, πχ ENOIKIO AUGOYSTOY ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Ομοίως μπορούμε να συμπληρώσουμε κάποιο κείμενο στα σχόλια, προαιρετικά.
Αν για οποιοδήποτε λόγο επείγει η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, μπορούμε να τσεκάρουμε την επιλογή “Επείγουσα αποστολή”.
Με την απλή αποστολή, τα χρήματα θα έχουν μεταφερθεί εντός 2-3 ημερών.
Η επιλογή της επείγουσας αποστολής, και εφόσον γίνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Εθνικής τράπεζας, θα θα μεταφέρει τα χρήματα συντομότερα, χρεώνοντας όμως επιπλέον προμήθεια.
Η ακριβής προμήθεια υπολογίζεται στο επόμενο βήμα. Στην προσωπική μου περίπτωση, η έξτρα προμήθεια θα ήταν της τάξης των 10 ευρώ, αν έκανα αυτή την επιλογή.
Αν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βιασύνη, πχ λόγω έκτακτης ανάγκης, η απλή μεταφορά είναι αρκετά γρήγορη.
Όταν είμαστε έτοιμοι για τη μεταφορά, τσεκάρουμε το “Αποδέχομαι τους παρακάτω όρους” και κάνουμε κλικ στη “Συνέχεια”.
Στην επόμενη οθόνη δείχνει αναλυτικά τα στοιχεία της μεταφοράς, καθώς και την προμήθεια που θα κρατηθεί. Εδώ θα δούμε και πόσο θα μας κοστίσει η επείγουσα αποστολή, εφόσον την επιλέξουμε.
Αν όλα είναι σωστά, πατάμε στη συσκευή του ηλεκτρονικού κλειδάριθμου το κουμπί, και συμπληρώνουμε τον κωδικό που θα εμφανίσει στο αντίστοιχο πεδίο.
Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας, έτσι ώστε ακόμη κι αν κάποιος αντιγράψει το όνομα χρήστη και τον κωδικό μας για την είσοδο στο ebanking, από τη στιγμή που δεν έχει την προσωπική μας συσκευή ηλεκτρονικού κλειδαρίθμου, είναι αδύνατον να κάνει μεταφορά χρημάτων.
Εφόσον όλα έγιναν σωστά, θα μας εμφανιστεί το μήνυμα “Η συναλλαγή εκτελέστηκε επιτυχώς”.
Εφόσον τελειώσαμε με τη συναλλαγή, κάνουμε κλικ στην αποσύνδεση, επάνω δεξιά.
Χαμηλότερη προμήθεια για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό?
Αν γνωρίζετε κάποια άλλη μέθοδο που έχει ακόμη χαμηλότερη προμήθεια για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, ή ενδεχομένως να επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσών, γράψτε τη μας στα σχόλια, για να βοηθηθούν και άλλοι αναγνώστες σχετικά.