Home » Smartphones-Tablets » Τι Είναι τα Δικαιώματα Εφαρμογών στο Android και Τι να Προσέχουμε

Τι Είναι τα Δικαιώματα Εφαρμογών στο Android και Τι να Προσέχουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android συσκευή, η Google μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις δυνατότητες και τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση το app. Δείτε τι είναι τα περιβόητα δικαιώματα εφαρμογών, και τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την ιδιωτική μας ζωή, μαζί με τα δεδομένα της συσκευής μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα δικαιώματα εφαρμογών

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από μας να μην ξέρουμε τι στο καλό είναι αυτά τα δικαιώματα εφαρμογών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για μια μορφή δηλώσεων, σχετικά με την πρόσβαση που θέλει να αποκτήσει η εγκατεστημένη εφαρμογή μέσα στο λειτουργικό.

Το app ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει τι χρειάζεται για να τρέξει, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να ελέγξουμε τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση.

Όλες οι Android εφαρμογές υποχρεούνται να δηλώνουν με ακρίβεια τις άδειες που χρειάζονται. Αυτές μπορεί να είναι η πρόσβαση στο ίντερνετ, η μεταφορά αρχείων στην SD, η αποστολή μηνυμάτων, και ό,τι άλλο τους αφορά.

Η αλλαγή στο Marshmallow

Το Android 6.0 Marshmallow περιλαμβάνει ένα νέο εξαιρετικό σύστημα διαχείρισης στα δικαιώματα εφαρμογών.

Μπορούμε πλέον να ανακαλέσουμε άδειες από οποιοδήποτε app, ακόμη και αν αφορά εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για παλαιότερες εκδόσεις του Android.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση στα δικαιώματα εφαρμογών στις εκδόσεις πριν το Marshmallow, απαιτούσε root στη συσκευή. Μόνο έτσι μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις άδειες όπως εμείς θέλαμε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για παλαιότερη έκδοση του Android, ενδέχεται να εμφανίσουν θέματα δυσλειτουργίας αν απενεργοποιήσουμε χειροκίνητα κάποια δικαιώματά τους.

Ωστόσο, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Με το νέο σύστημα διαχείρισης αδειών, αν αντιμετωπίσουμε κάποιο θέμα με τη λειτουργία της εφαρμογής, μπορούμε να της χορηγήσουμε πάλι τα δικαιώματα.

Πόσα είναι αυτά τα δικαιώματα

Η Google προσφέρει 17 κύρια δικαιώματα στους προγραμματιστές, και πάνω σε αυτά μπορούν να σχεδιάσουν τις εφαρμογές τους.

σχεδιαστές αν το θελήσουν, μπορούν να δημιουργήσουν και τα δικά τους δικαιώματα εφαρμογών. Αυτό όμως δεν συνιστάται από την εταιρεία.

Όπως είναι φυσικό, η πλειονότητα των προγραμματιστών ακολουθεί αυτό το μοντέλο της Google.

Εκείνο ωστόσο που έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι σε ανάλυση που έγινε το 2014 σε ένα εκατομμύριο Android εφαρμογές, διαπιστώθηκε ότι μέσα από αυτά τα δικαιώματα εφαρμογών, προκύπτουν 235 διαφορετικά είδη αδειών.

Την μερίδα του λέοντος την κατέχουν οι συνδέσεις και η πλήρης πρόσβαση στο ίντερνετ.

Τα 5 δικαιώματα εφαρμογών που πρέπει να προσέξουμε

Σε αυτή την ενότητα θα αναλύσουμε τα πιο επικίνδυνα δικαιώματα εφαρμογών. Κατόπιν θα αναφερθούμε στο πώς μπορούμε να αποδεχτούμε ή να απορρίψουμε ορισμένα από αυτά, αποτρέποντας έτσι την οποιαδήποτε εκκολαπτόμενη απειλή.

Όπως είδαμε, κάθε εφαρμογή δηλώνει τα δικαιώματά της, ζητώντας κατόπιν τις άδειες που προκύπτουν από αυτά. Ακόμη και το πιο απλό app ενδέχεται να απαιτήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό ή στην τοποθεσία της συσκευής.

Υπάρχουν μερικές άδειες για τις οποίες πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ό,τι είναι επικίνδυνες. Θα μπορούσε όμως να προκύψει απειλή, αν τα δεδομένα από αυτά τα δικαιώματα εφαρμογών πέσουν σε λάθος χέρια.

Επιπλέον, τα θεωρούμενα ως επικίνδυνα δικαιώματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ιδιωτική μας ζωή, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.

Πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει λεπτομερής κατάλογος των δικαιωμάτων και αδειών των εφαρμογών στην επίσημη σελίδα των Android Developers.

Τοποθεσία

Υπάρχουν δύο τύποι δικαιωμάτων και αδειών για την τοποθεσία.

Ο πρώτος αφορά τα δικαιώματα εφαρμογών που απαιτούν την προσέγγιση της θέσης μας βάση του δικτύου. Ο δεύτερος περιλαμβάνει την ακριβή θέση, η οποία βασίζεται στο GPS.

Οι περισσότερες εφαρμογές που απαιτούν πρόσβαση στην τοποθεσία, είναι συνήθως αυτές της πλοήγησης αλλά και των κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά apps που εφαρμόζουν τη διαφήμισή τους βάσει της τοποθεσίας, και απαιτούν την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής μας.

Η ταυτότητα και η κατάσταση της συσκευής

Είναι ένα από τα κρισιμότερα δικαιώματα εφαρμογών, καθότι περιλαμβάνει τον πυρήνα της ιδιωτικότητάς μας.

Αυτός δεν είναι άλλος από την ταυτότητά της συσκευής και κατά συνέπεια τη δικιά μας, καθώς επίσης και τις τηλεφωνικές κλήσεις μας.

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις λεπτομέρειες των εξερχόμενων και εισερχόμενων κλήσεων, θα πρέπει να την παραχωρούμε μόνο σε εφαρμογές Voip, όπως συνήθως είναι το Skype και το Viber.

Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι για μία εφαρμογή να αποκτήσει ένα τέτοιο δικαίωμα, ίσως είναι καλή ιδέα να μην της παραχωρήσουμε αυτήν την άδεια.

Ανάγνωση και τροποποίηση των επαφών

Και αυτά τα δικαιώματα εφαρμογών απαιτούν την προσοχή μας, καθότι δίνουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα των επαφών μας.

Ιδίως η άδεια για τροποποίηση μπορεί να γίνει ενοχλητική έως και επικίνδυνη. Είναι δεδομένο ότι η εφαρμογή έχει το δικαίωμα να διαβάσει όλες τις πληροφορίες των επαφών που υπάρχουν στη συσκευή.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει πόσο συχνά επικοινωνούμε με τις επαφές μας. Καλό είναι αυτήν την άδεια τροποποίησης των επαφών να την παραχωρούμε μόνο στους “μεγάλους”, όπως είναι η Google και το Facebook.

Δικαιώματα στα SMS και MMS

Πρόκειται για εκείνα τα δικαιώματα εφαρμογών που μπορούν ενδεχομένως να μας κοστίσουν χρήματα.

Είναι πολύ πιθανή η αύξηση των χρεώσεων στους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, αν έχουμε χορηγήσει τη σχετική άδεια σε άγνωστο app.

Επιπλέον, το δικαίωμα της ανάγνωσης των μηνυμάτων, αν μη τι άλλο, εκθέτει προκλητικά και την ιδιωτική μας ζωή.

Στα δικαιώματα των SMS απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθότι είναι ένας από τους στόχους του κακόβουλου λογισμικού.

Χρειάζεται ιδιαίτερος έλεγχος για την χορήγηση αυτών των αδειών σε εφαρμογές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέτοια δικαιώματα εφαρμογών είναι καλό να τα παραχωρούμε μόνο στα σχετικά apps των SMS.

Ο έλεγχος της ταυτότητας λογαριασμών

Πρόκειται ίσως για τα πλέον επικίνδυνα δικαιώματα εφαρμογών, καθότι επιτρέπει στην εφαρμογή να διαβάσει όλες τις πληροφορίες στους λογαριασμούς μας, και ενδεχομένως τα συνθηματικά τους διαμέσου της πιστοποίησης (authenticate).

Είναι ένα από τα αγαπημένα δικαιώματα του κακόβουλου λογισμικού, που θα προσπαθήσει να επωφεληθεί με έμμεσο τρόπο με αυτήν την πρόσβαση. Ταυτόχρονα θα επιβαρύνει και τη χρήση των δεδομένων.

Οι ενδεδειγμένες εφαρμογές στις οποίες θα πρέπει να παραχωρήσουμε τέτοια άδεια, είναι τα γνωστά μεγάλα κοινωνικά δίκτυα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Facebook, το Twitter, και τη Google.

Πώς να είμαστε ασφαλείς

Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ιδιωτικότητά μας και την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.

Ο βασικότερος όλων είναι να επέμβουμε επιτόπου, κάνοντας μεμονωμένο έλεγχο στα δικαιώματα εφαρμογών που απαιτούν την προσοχή μας.

Πώς αφαιρούμε τα δικαιώματα εφαρμογών στο Marshmallow

Σε όλους μας έχει τύχει όταν τρέξουμε για πρώτη φορά ένα app, να μας ζητά πάρα πολλές άδειες. Κατόπιν οι περισσότεροι από μας δίνουμε εν λευκώ όλα αυτά τα δικαιώματα, γιατί έχουμε πεισθεί ότι μας είναι χρήσιμη η εφαρμογή.

Ενδέχεται να εκπλαγούμε στη συνέχεια και στους ελέγχους που ακολουθούν στον οδηγό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακαλύψουμε ότι έχουμε δώσει πολύ περισσότερες άδειες από αυτές που θα έπρεπε.

Ευτυχώς όμως, στο Android 6.0 Marshmallow έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με σχετικά εύκολο τρόπο τι δικαιώματα εφαρμογών έχουμε παραχωρήσει. Ταυτόχρονα μπορούμε να απορρίψουμε αρκετά από αυτά.

Γενικός έλεγχος των δικαιωμάτων

Για να υλοποιήσουμε τον πρώτο χρήσιμο έλεγχο στα δικαιώματα εφαρμογών, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής.

Ανάλογα τη συσκευή, οι άδειες θα βρίσκονται στην ενότητα του απόρρητου και ασφάλειας, ή στην αντίστοιχη της διαμόρφωσης εφαρμογών.

Δικαιώματα Εφαρμογών 43α

Στη συνέχεια θα δούμε τα δικαιώματα των εφαρμογών. Ταυτόχρονα υπάρχει αναφορά σε πόσες εφαρμογές έχουμε παραχωρήσει άδεια για τις κρίσιμες λειτουργίες της συσκευής.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε μετά, είναι να ξεκινήσουμε τον έλεγχο σταδιακά σε κάθε λειτουργία.

Για παράδειγμα, ανοίγοντας τα δικαιώματα των επαφών, ίσως εκπλαγούμε όταν δούμε ότι υπάρχουν πολλές εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στις επαφές μας.

Αναλόγως τις εφαρμογές που έχουμε εντοπίσει, μπορούμε στη συνέχεια να απορρίψουμε αρκετές άδειες. Το Marshmallow μας δίνει τη δυνατότητα να επιτρέψουμε μόνο αυτές που πραγματικά τις χρειάζονται.

Μεμονωμένος έλεγχος στα δικαιώματα εφαρμογών

Ενδέχεται στη συσκευή μας να υπάρχουν εφαρμογές που δεν είναι τόσο γνωστές και δεν θυμόμαστε τι δικαιώματα έχουμε παραχωρήσει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να τις ελέγξουμε εις βάθος, την κάθε μία ξεχωριστά.

Ο μεμονωμένος έλεγχος στα δικαιώματα βρίσκεται, κατά κανόνα σε όλες τις συσκευές, στην ενότητα των εφαρμογών.

Ανοίγοντας την κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε λεπτομερώς τις άδειες που έχουμε παραχωρήσει. Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί να αφαιρέσουμε αρκετές.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με τη διαχείριση των δικαιωμάτων.

Για παράδειγμα, εάν ανακαλέσουμε την άδεια για την κάμερα του Facebook, δεν θα είμαστε σε θέση να τραβήξουμε φωτογραφίες μέσα από την εφαρμογή.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ανησυχία αν κατά λάθος αφαιρέσουμε κάποιο δικαίωμα. Μπορούμε να χορηγήσουμε ξανά την άδεια, έτσι ώστε να έχουμε ξανά τις δυνατότητες που αφαιρέσαμε.

Δικαιώματα εφαρμογών σε προγενέστερες εκδόσεις

Όμως είδαμε, στις προγενέστερες εκδόσεις του Android δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τα δικαιώματα εφαρμογών μέσα από τη συσκευή.

Για την ακρίβεια, δεν μπορούμε καν να τροποποιήσουμε ή να ανακαλέσουμε οποιαδήποτε άδεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το Google Play μας δείχνει αναλυτικά σε ποιες ομάδες δικαιωμάτων θα έχει δυνατότητα πρόσβασης μία εφαρμογή.

Στη συνέχεια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέσα από αυτήν την πληροφορία, είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση του app ή όχι.

Στις προηγούμενες εκδόσεις θα πρέπει να θυμόμαστε ότι,
από τη στιγμή που επιτρέψουμε στην εφαρμογή να αποκτήσει πρόσβαση σε μία ομάδα δικαιωμάτων, της δίνουμε άμεσα όλες τις επιμέρους άδειες. Όπως είδαμε στον οδηγό, είναι πάνω από 200.

Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να ελέγχουμε πολύ προσεκτικά τα δικαιώματα πριν κατεβάσουμε ένα άγνωστο app. Η μόνη λύση για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη διαχείριση των δικαιωμάτων, είναι το root και αντίστοιχες ειδικές εφαρμογές.

Εσείς ελέγχετε τα δικαιώματα εφαρμογών στη συσκευή σας?

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι τα δικαιώματα εφαρμογών δεν είναι μία υπόθεση που μπορούμε να την πάρουμε ελαφρά τη καρδία. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που ίσως διέφευγε σε πολλούς από εμάς.

Αν και τα περισσότερα δικαιώματα εφαρμογών είναι αβλαβή, δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο βέβαιοι και για τα apps. Απαιτείται λοιπόν ο έλεγχος, έτσι ώστε οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί στη συσκευή, να έχουν πρόσβαση μόνο σε αυτά που θέλουμε εμείς.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps