Home » Hardware » Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση ή Προτζέκτορα: Όλοι οι τρόποι
Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση ή Προτζέκτορα: Όλοι οι τρόποι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η τηλεόραση σε κάθε σπίτι είναι συνήθως μακράν η μεγαλύτερη οθόνη, ειδικά όταν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα μοντέλο 55 ιντσών από 299 ευρώ. Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε μία ταινία από τον υπολογιστή συνδέοντάς τον με την τηλεόραση, θα έχουμε μία σαφώς πιο κινηματογραφική εμπειρία. Στον οδηγό θα δούμε όλους τους τρόπους για ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση desktop και laptop με τηλεόραση ή προτζέκτορα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Όπως αναφέρουμε στην εισαγωγή, οι παρακάτω μέθοδοι θα λειτουργήσουν και για τη σύνδεση σταθερού υπολογιστή με τηλεόραση, καθώς πρακτικά έχει τις ίδιες συνδέσεις εικόνας και ήχου που έχουν τα laptop, και συχνά περισσότερες.

Όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να έχουν έναν σταθερό υπολογιστή μόνιμα στο σαλόνι, που συνήθως βρίσκεται η τηλεόραση. Ούτε και είναι εύκολο να πηγαινοφέρνουμε όλο το PC από άλλο δωμάτιο.

Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στους φορητούς υπολογιστές, καθώς είναι εύκολη και απλή η προσωρινή σύνδεση laptop με τηλεόραση.

Φυσικά, αν δεν έχουμε laptop, αλλά διαθέτουμε επιτραπέζιο PC σε ενιαίο χώρο σαλονιού – γραφείου, οι μέθοδοι της ασύρματης σύνδεσης με την TV που ακολουθούν, μπορούν να μας δώσουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Για ποιες χρήσεις είναι κατάλληλη η σύνδεση laptop με τηλεόραση

Η σύνδεση laptop με τηλεόραση πρακτικά μετατρέπει την τηλεόραση σε μία πλήρη οθόνη υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να δούμε ταινίες με το Kodi και όλα τα υπόλοιπα μέσα, να πλοηγηθούμε στο ίντερνετ, να επεξεργαστούμε κείμενα, και ό,τι άλλο κάνουμε στο PC. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μετατρέπουμε την απλή TV σε smart TV με πολύ περισσότερες δυνατότητες και από ένα TV Box.

Θεωρητικά, είναι δυνατόν να παίξουμε και παιχνίδια στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, αν ο υπολογιστής που συνδέσαμε είναι κατάλληλος για gaming και η TV διαθέτει Game mode (λειτουργία παιχνιδιού).

Όμως, οι περισσότερες τηλεοράσεις δεν έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το PC gaming. Είναι λοιπόν πιθανό να έχουμε προβλήματα, όπως είναι το input lag (καθυστέρηση στην απόκριση), ή ακόμα και θέματα στην εικόνα, όπως το ghosting και το screen tearing.

Τα gaming monitor έχουν καλύτερους χρονισμούς και τεχνολογίες όπως το G-Sync και το FreeSync για να λύνουν τέτοια προβλήματα.

Βελτίωση των Γραφικών με τα AMD Freesync / Nvidia G-Sync

Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Όταν όμως οθόνη και κάρτα γραφικών δε “βαδίζουν” με…

Τύποι σύνδεσης

Οι περισσότερες τηλεοράσεις της τελευταίας δεκαετίας τυπικά υποστηρίζουν πολλές διαφορετικές συνδέσεις.

Όσο πιο νέος είναι ο φορητός αλλά και η TV, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ενσύρματη ή η ασύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση, και βέβαια ακόμη καλύτερη η ποιότητα εικόνας και ήχου.

Ασύρματες συνδέσεις

Εάν η σύνδεση με καλώδια δεν είναι μία καλή επιλογή για εμάς, μπορούμε να πάμε ασύρματα, αλλά με προαπαιτούμενα και έξτρα μικροσυσκευές. Εξαιρείται η ενσωματωμένη ασύρματη σύνδεση των Windows 10, που θα δούμε στη συνέχεια.

Μέχρι πρότινος, η Intel διέθετε ενσωματωμένο ασύρματο σύστημα που ονομαζόταν WiDi (Intel Wireless Display). Ωστόσο, διεκόπη το 2015.

Ως εκ τούτου, η πλάγια οδός των πρότυπων που αναπτύχθηκαν από τη Wi-Fi Alliance αλλά και την Google έχει διαφοροποιηθεί.

Chromecast – Miracast

Έτσι λοιπόν, για την ασύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση θα χρειαστούμε μικροσυσκευές τύπου HDMI dongle, που να υποστηρίζουν είτε το Miracast, είτε ακόμη καλύτερα το Chromecast.

AirPlay

Για τους Mac, η ασύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση είναι ακόμη πιο εύκολη, και ακούει στο όνομα Apple TV και AirPlay.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-50a

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε τη μικροσυσκευή της Apple TV ή μία σύγχρονη τηλεόραση Samsung, Sony, ή LG, που είναι συμβατή με το Air Play 2.

Ασύρματη σύνδεση μέσω Windows 10

Βασική προϋπόθεση για την ασύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση είναι να έχουμε πλήρως ενημερωμένα τα Windows 10 στο PC. Επιπλέον, η τηλεόρασή μας πρέπει να υποστηρίζει την τεχνολογία Miracast.

Όλες σχεδόν οι Smart TV που κυκλοφόρησαν από το 2014 και μετά, την ενσωματώνουν. Καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες δίνουν τη δική τους ονομασία, πρέπει να ψάξουμε για ένα χαρακτηριστικό τύπου “screen mirroring”.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-10b

Παρ' όλα αυτά, στις περισσότερες συμβατές τηλεοράσεις δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις. Στην ουσία, το Miracast λειτουργεί αυτόματα σε όλες τις συμβατές TV ως ενσωματωμένο ασύρματο HDMI.

Παρότι το Miracast δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο, αμφότερες οι συσκευές πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο οικιακό δίκτυο. Αν πρόκειται για βίντεο ή παιχνίδι, το μειονέκτημα είναι ότι ίσως υπάρξει lag αν δεν έχουμε το laptop συνδεδεμένο σε ethernet.

Παραθέτουμε σε εικόνες τα βήματα των ρυθμίσεων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η ασύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση. H TV πρέπει να είναι ενεργοποιημένη.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-10bb

Πατώντας στη σύνδεση, τα Windows θα αναζητήσουν τις συμβατές και ασύρματες συσκευές. Θα τις εμφανίσουν δεξιά στην καρτέλα που παρατηρούμε παρακάτω. Κατόπιν, απλά πατάμε στην τηλεόρασή μας και περιμένουμε λίγο για να υλοποιηθεί η σύνδεση.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-11b-2cc

Μόλις γίνει η ασύρματη σύνδεση, θα δούμε καρφιτσωμένη την σχετική ένδειξη στην οθόνη του laptop, αλλά και της TV. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ασύρματη σύνδεση αν πρόκειται για παιχνίδι, βίντεο, ή εργασία, πατώντας στο σχετικό εικονίδιο των ρυθμίσεων.

Αν η TV είναι σχετικά παλιά, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, χρειαζόμαστε έναν μικρό αντάπτορα Wireless Miracast ο οποίος συνδέεται στη θύρα HDMI της TV.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με αυτή την μικροσυσκευή ενδέχεται να απογοητευτούμε από την απόδοσή της.

Συνδέσεις HDMI

Το HDMI είναι το ψηφιακό αντίστοιχο του παλιού SCART: ένα καλώδιο που αναλαμβάνει όλη τη μεταφορά εικόνας και ήχου μεταξύ δύο συσκευών.

Είναι η πιο απλή και ταυτόχρονα η καλύτερη δυνατή σύνδεση στις περισσότερες τηλεοράσεις. Παρέχει την καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου HD από ένα μόνο καλώδιο.

Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν τουλάχιστον μία υποδοχή HDMI. Το ίδιο και όλα τα laptop των τελευταίων 8-10 ετών.

Έτσι λοιπόν, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλώδιο HDMI. Μπορούμε μάλιστα να πάρουμε ένα μακρύ καλώδιο, πέντε μέτρα ή και περισσότερο, ώστε να έχουμε το laptop στον καναπέ, και όχι δίπλα στην τηλεόραση.

Σε μήκος καλωδίου μέχρι 10 μέτρα, δεν θα έχουμε καμία απολύτως απώλεια όσον αφορά την ποιότητα εικόνας και ήχου.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα HDMI των 2,5 και των 250 ευρώ. Ως εκ τούτου, αν προσπαθήσει κάποιος πωλητής να μας πασάρει κάποιο ακριβό, τον βάζουμε στη θέση του με την ανάλογη απάντηση.

Η μόνη περίπτωση στην οποία θα χρειαστούμε ακριβότερο καλώδιο HDMI είναι αν μιλάμε για υπερβολικά μεγάλο μήκος, της τάξης των 25 μέτρων.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται καλώδιο με ενσωματωμένο ενισχυτή σήματος, το οποίο ξεκινάει από τα 60 ευρώ περίπου. Ένα καλώδιο χωρίς ενισχυτή απλά δεν θα λειτουργήσει.

Τι ισχύει με τις εκδόσεις του HDMI για τη σύνδεση laptop με τηλεόραση

Η πρώτη έκδοση του HDMI, Version 1.0, εμφανίστηκε το 2002.

Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί συνολικά 13 εκδόσεις, αν και η ονοματοδοσία είναι κάπως μπερδεμένη: Version 1.1, 1.2, 1.2a, 1.3, 1.3a, 1.4, 1.4a, 1.4b, 2.0, 2.0a, 2.0b, και 2.1.

Η νεότερη έκδοση τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 2.1, κυκλοφόρησε στις 28 Νοεμβρίου του 2017.

Τα καλά νέα είναι πως όλες οι εκδόσεις HDMI έχουν πλήρη συμβατότητα μεταξύ τους. Για τη σύνδεση laptop με τηλεόραση, δεν έχει την παραμικρή σημασία αν το laptop έχει HDMI 1.4 και η τηλεόραση HDMI 1.0, ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό.

Οι διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις ποικίλουν. Σε κάποιες εκδόσεις, όπως πχ στην 1.1, απλά προστέθηκε κάποιο χαρακτηριστικό, στην προκειμένη περίπτωση υποστήριξη για ήχο από DVD.

Οι πιο ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε ορισμένες εκδόσεις αφορούν κυρίως το εύρος ζώνης, δηλαδή τον μέγιστο ρυθμό δεδομένων ανά δευτερόλεπτο που μπορούν να μετακινηθούν από το καλώδιο.

Το εύρος ζώνης υπαγορεύει τη μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει η σύνδεση, καθώς και τον μέγιστο ρυθμό ανανέωσης σε Hz.

Στην πράξη, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία όταν αναφερόμαστε σε αναλύσεις μεγαλύτερες από το Full HD 1920×1080. Για παράδειγμα, το HDMI 1.0 υποστηρίζει 1920×1080 στα 60Hz, που είναι αρκετό για τις περισσότερες τηλεοράσεις.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-9α

Αν έχουμε UHD (Ultra HD) τηλεόραση με ανάλυση 3840×2160, θα χρειαστεί και οι δύο συσκευές να έχουν θύρα τουλάχιστον HDMI 1.4 ώστε να υποστηρίζεται η ανάλυση 3840×2160 στα 30Hz. Για 60Hz, είναι απαραίτητο το HDMI 2.0.

Ενώ οι UHD τηλεοράσεις αναφέρονται συχνά σαν 4K, η 4K ανάλυση είναι 4096×2160, την οποία σπανίως θα συναντήσουμε σε τηλεόραση. Η νεότερη έκδοση HDMI 2.1 υποστηρίζει ανάλυση έως 8K (7680×4320) στα 120Hz.

Να σημειώσουμε τέλος πως σε περίπτωση διαφορετικών εκδόσεων HDMI στη σύνδεση laptop με τηλεόραση, επικρατούν οι προδιαγραφές της μικρότερης έκδοσης, όπως είναι λογικό.

Ασύρματο HDMI

Η ασύρματη σύνδεση υψηλής ευκρίνειας λειτουργεί ακριβώς όπως ένα καλώδιο HDMI. Η διαφορά είναι ότι εξαλείφει όλα αυτά τα προβλήματα και την ακαταστασία που σχετίζονται με τα καλώδια, χωρίς να υπάρχει απώλεια ποιότητας.

Παρ΄ όλα αυτά, το ασύρματο HDMI απαιτεί κάποιους συμβιβασμούς.

Πρώτον, οι περισσότεροι ασύρματοι δέκτες HDMI περιορίζονται στα 1080p/60fps, καθώς για βίντεο 4K HDR, εκτός του ότι είναι δυσεύρετοι στην ελληνική αγορά, ενδέχεται να μας κοστίσουν από 1000 ευρώ και άνω.

Δεύτερον, και οι απλοί δέκτες HDMI τείνουν να είναι ακριβοί, με τιμές που ξεκινούν από 110 ευρώ περίπου. Τρίτον, παρουσιάζουν καθυστέρηση.Δεν θα είναι εμφανές το πρόβλημα αν πρόκειται για βίντεο 1080p στην TV, ή κάποια παρουσίαση στο γραφείο.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 10β

Όμως, το ασύρματο HDMI είναι απαγορευτικό για το gaming, καθώς στα παιχνίδια θα παρατηρήσουμε σημαντικό input lag.

Σε γενικές γραμμές, το ασύρματο HDMI έχει να αντιμετωπίσει πολλά ασύμβατα πρότυπα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και το κόστος είναι ο βασικότερος λόγος που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους απλούς χρήστες.

DVI σε HDMI

Αν θέλουμε να συνδέσουμε τον σταθερό υπολογιστή σε τηλεόραση ή προτζέκτορα και η κάρτα γραφικών είναι σχετικά παλιά, ενδέχεται να μην έχει θύρα HDMI, αλλά μόνο DVI. Κάποιες τηλεοράσεις έχουν θύρα DVI, οι περισσότερες όμως δεν έχουν.

Το DVI (Digital Video Interface) είναι μία κοινή σύνδεση στους επιτραπέζιους υπολογιστές, αλλά όχι τόσο συνηθισμένη στους φορητούς. Εισήχθη το 1999 και ανέλαβε τα ηνία από τη VGA.

Υπάρχουν τρεις τύποι DVI:

  • DVI-D (Digital): Μία αμιγώς ψηφιακή σύνδεση.
  • DVI-A (Analog): Μία αναλογική σύνδεση, την οποία θα βρούμε μόνο σε πολύ παλιές κάρτες γραφικών.
  • DVI-I (Integrated): Υβριδική σύνδεση που συνδυάζει ψηφιακό και αναλογικό.

Ανάμεσα στις DVI-D και DVI-I, θα βρούμε κάποιες πολύ μικρές οπτικές διαφορές πάνω στη θύρα, όσον αφορά το κομμάτι στην άκρη.

Σε γενικές γραμμές και με βάση τις επίσημες προδιαγραφές, το DVI μεταφέρει αποκλειστικά εικόνα και όχι ήχο. Θα χρειαστεί να κάνουμε μία δεύτερη σύνδεση ήχου για πλήρη οπτικοακουστική σύνδεση.

Σε κάποιες κάρτες γραφικών, το ψηφιακό DVI μπορεί να μεταφέρει και ήχο, ή πλήρες σήμα HDMI με την πληροφορία του ήχου. Αυτό όμως είναι η εξαίρεση, και στο 99% των περιπτώσεων δεν ισχύει.

Αντάπτορες – καλώδια

Τα καλά νέα είναι πως το DVI μπορεί να μετατραπεί σε HDMI, είτε με αντάπτορα, ή με την ενδεδειγμένη λύση που δεν είναι άλλη από το ειδικό καλώδιο που έχει HDMI από τη μία και DVI από την άλλη. Η ποιότητα της εικόνας είναι ακριβώς η ίδια με του απλού HDMI.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 20αα

Αυτή η μετατροπή όμως δεν θα λειτουργήσει από DVI-A, που είναι αναλογικό, καθώς ένα απλό καλώδιο χωρίς μετατροπέα δεν μπορεί να κάνει τη μετατροπή στο ψηφιακό HDMI.

Να σημειώσουμε όμως πως η θύρα DVI-A έχει πανομοιότυπη εμφάνιση με την DVI-I, οπότε θα πρέπει να διαβάσουμε τις προδιαγραφές της κάρτας γραφικών για να γνωρίζουμε ποιον από τους δύο τύπους υποστηρίζει, πριν αγοράσουμε κάποιο καλώδιο.

Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν μετατροπείς από DVI-A σε HDMI. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνουμε μετατροπή από DVI-A σε VGA, την οποία θα δούμε στην παρακάτω σχετική ενότητα.

USB-C (Thunderbolt) ή Mini DisplayPort σε HDMI

Τα Thunderbolt και Mini DisplayPort αρχικά αναπτύχθηκαν από την Apple για χρήση σε προϊόντα Mac, αλλά πλέον οι θύρες περιλαμβάνονται σε αρκετά σύγχρονα laptop. Διαφέρουν από το HDMI, καθώς υποστηρίζουν ταυτόχρονα έως και τέσσερις οθόνες.

Να επισημάνουμε επίσης πως το Thunderbolt θα το βρούμε με τη μορφή USB-C. Όμως, υπάρχουν και USB-C χωρίς τη δυνατότητα Thunderbolt – για χρήση σαν απλό USB 3.1 – οπότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τις προδιαγραφές του laptop.

Θύρες USB – Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C

Εκτός από τις διάφορες εκδόσεις του USB, υπάρχουν και διαφορετικές θύρες USB, σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, και αρώματα. Καθώς σύντομα θα έχουμε τις πρώτες συσκευές…

Δεδομένου ότι και οι δύο συνδέσεις είναι ψηφιακές, μπορούν να μετατραπούν σε HDMI, μεταφέροντας τόσο τον ήχο, όσο και το βίντεο, μέσω μίας σύνδεσης. Θα βρούμε αντάπτορα USB-C σε HDMI και Mini DisplayPort σε HDMI.

DisplayPort σε HDMI

Το DisplayPort μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε DVI ή HDMI (και τα τρία ψηφιακά). Θα διατηρήσουμε εξαιρετική ποιότητα εικόνας και ήχου χρησιμοποιώντας τη σύνδεση DisplayPort, όπως θα είχαμε με το HDMI.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 23α

Ωστόσο, προς το παρόν, η σύνδεση DisplayPort δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα laptop.

Επίσης, απ' όσο γνωρίζουμε, σχεδόν καμία τηλεόραση δεν έρχεται εξοπλισμένη με θύρα DisplayPort. Θα τη βρούμε αποκλειστικά σε monitor υπολογιστή.

Συνδέσεις VGA

Αν το laptop μας είναι αρκετά παλιό και δεν έχει HDMI, είναι πολύ πιθανό να έχει θύρα VGA. Βέβαια, οι συνδέσεις VGA, που ήταν κάποτε απαραίτητες στους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες και μιας άλλης εποχής.

VGA σε VGA

Η σύνδεση Laptop με τηλεόραση μέσω VGA μπορεί να μας δώσει μία αξιοπρεπή αναλογική εικόνα, αλλά όπως είναι φυσικό, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα ψηφιακά HDMI και DVI.

Επίσης, δεν μπορεί να μεταφέρει ήχο, όπερ σημαίνει ότι εκτός από το καλώδιο VGA, απαιτείται και ξεχωριστό καλώδιο ήχου, όπως θα δούμε λίγο παρακάτω.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 29a

VGA σε HDMI

Θεωρείται ως η πλέον ασυνήθιστη σύνδεση Laptop με τηλεόραση, καθώς είναι πολύ πιθανότερο να προτιμήσουμε απευθείας την VGA σε VGA.

Αν όμως το laptop μας είναι πολύ παλιό και έχει μόνο VGA, και ταυτόχρονα η τηλεόραση είναι αρκετά καινούρια ώστε να έχει μόνο HDMI, αυτή η σύνδεση είναι μονόδρομος.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με το καλώδιο που θα αγοράσουμε. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να αγοράσουμε ένα καλώδιο που να μην είναι κατάλληλο για τη σύνδεση laptop με τηλεόραση.

Αντάπτορες – καλώδια

Για παράδειγμα, θα βρούμε αρκετά καλώδια στην αγορά που μετατρέπουν HDMI σε VGA. Αυτά τα καλώδια όμως, όπως τονίζουν, λειτουργούν μόνο αν το laptop έχει HDMI και η τηλεόραση VGA. Δεν θα λειτουργήσουν σε laptop με VGA και τηλεόραση με HDMI.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 10ββ

Για τη μετατροπή VGA σε HDMI, θα χρειαστεί ένας ακριβότερος μετατροπέας, που συχνά θα περιλαμβάνει και USB για τη μεταφορά του ήχου. Τυπικά θα βρούμε τέτοιους μετατροπείς από 40 ευρώ περίπου.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 10βββ

Σύνδεση σε SCART, S-Video, ή Composite

Εδώ έχουμε ένα σενάριο το οποίο πραγματικά είναι το χειρότερο δυνατό: να έχουμε μία τηλεόραση η οποία να μην έχει καμία ψηφιακή θύρα εισόδου, HDMI, DVI, ή VGA, αλλά μόνο αναλογική SCART ή S-Video. Κατά πάσα πιθανότητα, η τηλεόραση θα είναι CRT.

Κάποια παλιά και ογκώδη laptop, καθώς και κάποιες παλιές κάρτες γραφικών, είχαν θύρα S-Video ή Composite. Αυτές τις συνδέσεις θα τις βρούμε ακόμα και σε σύγχρονες τηλεοράσεις.

Επίσης, είναι απλή η μετατροπή από composite σε SCART, ενώ υποστηρίζει και 2xRCA για στερεοφωνικό ήχο.

Βέβαια, αν το laptop ή η κάρτα γραφικών σας δεν ανήκει αντικειμενικά σε μουσείο, δεν πρόκειται να έχει τις παραπάνω θύρες. Και δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας laptop με θύρα SCART.

Στις επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε στην ελληνική αγορά δεν βρήκαμε να υπάρχουν τέτοιοι μετατροπείς. Όμως, στο Ebay θα βρούμε από VGA σε composite και S-Video, ή ακόμα και απευθείας από HDMI σε SCART.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-9ααα

Θέλει βέβαια και εδώ προσοχή, γιατί υπάρχουν μετατροπείς από SCART σε HDMI για παλιές συσκευές με SCART που θέλουμε να συνδέσουμε σε κάποια οθόνη με HDMI.

Γενικά, πάντως, με τόσο παλιές τεχνολογίες, η ποιότητα εικόνας θα είναι τόσο χαμηλή, που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο, πόσο μάλλον να αγοράσουμε ειδικό μετατροπέα.

Συνδέσεις ήχου

Όπως είδαμε προηγουμένως, αν έχουμε τη δυνατότητα σύνδεσης με HDMI, δεν θα χρειαστούμε ξεχωριστό καλώδιο ήχου, καθώς το πρωτόκολλο HDMI υποστηρίζει και ήχο και εικόνα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στα Windows, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Αν όμως έχουμε μόνο την επιλογή DVI ή VGA, καμία από τις δύο συνδέσεις δεν μπορεί να μεταφέρει ήχο. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε τις κάτωθι επιλογές:

Καλώδιο 3,5mm Stereo Audio Jack (καρφί σε καρφί)

Αν η τηλεόρασή μας έχει μία υποδοχή PC Audio In…

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 5

…τότε αρκεί ένα απλό στερεοφωνικό καλώδιο “καρφί σε καρφί“. Προσοχή όμως, το μεταλλικό στέλεχος να έχει δύο μαύρες γραμμές. Το βύσμα με τη μία μαύρη γραμμή είναι μονοφωνικό.

σύνδεση-laptop-με-τηλεόραση-09α

Στον σταθερό υπολογιστή, το συνδέουμε στην έξοδο των ηχείων, που συνήθως έχει χρώμα πράσινο – λαχανί, ενώ στο laptop συνδέουμε το καλώδιο στην έξοδο των ακουστικών.

Καλώδιο καρφί σε RCA

Αν η τηλεόρασή μας δεν έχει υποδοχή audio in σε καρφί, τότε προτιμούμε τις υποδοχές RCA. Όλες σχεδόν οι τηλεοράσεις τις έχουν.

Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί ένα στερεοφωνικό καλώδιο καρφί σε RCA.

Σε αυτά τα αναλογικά καλώδια, αγοράζοντας κάποιο ακριβότερο καλώδιο, θα έχουμε καλύτερη ποιότητα ήχου.

Όμως, αν δεν έχουμε κάποιο ακριβό ηχοσύστημα και χρησιμοποιούμε απλά τα ηχεία της τηλεόρασης, δεν πρόκειται να καταλάβουμε την παραμικρή διαφορά.

Είναι συνδεδεμένα. Τώρα τι κάνουμε?

Μόλις τελειώσουμε με την ενσύρματη σύνδεση laptop με τηλεόραση που επιλέξαμε, πρέπει να ορίσουμε ως προεπιλογή τις αντίστοιχες θύρες (HDMI, DVI, PC, AV1, AV2, Ext1, ή όπως αλλιώς μπορεί να αναφέρεται) μέσα από το περιβάλλον της TV.

Για να εισέλθουμε σε αυτό το μενού της τηλεόρασης, πρέπει να πατήσουμε στο τηλεχειριστήριο το σχετικό εικονίδιο των πηγών (Source) που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία. Είναι παρόμοιο σε όλες σχεδόν τις TV.

Σε κάποιες, πάντως, ίσως το συναντήσουμε και σαν AV.

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση αα

Ρύθμιση εικόνας στα Windows

Το επόμενο βήμα είναι να πατήσουμε ταυτόχρονα το κουμπί των Windows + P (από το Projector ή PAOK, για να το θυμόμαστε). Η συντόμευση αυτή λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows από τα XP και μετά.

σύνδεση-laptop-με-τηλεόραση-14αα

Εναλλακτικά, μπορούμε πατώντας την προβολή από το εικονίδιο των ειδοποιήσεων.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-11b-2ccc

Στη συνέχεια, περνάμε διαδοχικά από τις παρακάτω επιλογές:

Αναπαραγωγή

Αυτή είναι η προεπιλεγμένη επιλογή όταν συνδέουμε μία νέα οθόνη. Στην αναπαραγωγή, και οι δύο οθόνες (του laptop και η τηλεόραση) δείχνουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή την επιφάνεια εργασίας.

Το πλεονέκτημα αυτής της ρύθμισης είναι πως μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο την οθόνη του laptop, αν κάνουμε για παράδειγμα μία παρουσίαση.

Το μειονέκτημά της είναι πως η ανάλυση θα είναι η μικρότερη εκ των δύο. Έστω πως το laptop έχει ανάλυση 1366×768 και η τηλεόραση είναι FullHD 1920×1080. Η ανάλυση στην τηλεόραση θα παραμείνει στα 1366×768, και η εικόνα θα είναι χαμηλότερης ποιότητας.

Επέκταση

Στην επέκταση, πρακτικά η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας επεκτείνεται και στις δύο οθόνες. Ουσιαστικά, έχουμε πλέον μία τεράστια επιφάνεια εργασίας.

Το πλεονέκτημα είναι πως η κάθε οθόνη έχει τη δική της ξεχωριστή ανάλυση, άρα μπορούμε να έχουμε τη βέλτιστη ποιότητα και στις δύο οθόνες.

Το μειονέκτημα είναι πως είναι κάπως πιο δύσκολο να χειριστούμε τον υπολογιστή και τις εφαρμογές ανάμεσα σε δύο οθόνες που δεν είναι δίπλα-δίπλα.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-20αα

Μόνο στη δεύτερη οθόνη

Με τη ρύθμιση αυτή απενεργοποιείται εντελώς η οθόνη του laptop, και πλέον χειριζόμαστε τον υπολογιστή κοιτάζοντας αποκλειστικά την τηλεόραση.

Αν συνδέσουμε και ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι στο laptop, ουσιαστικά γίνεται σαν κανονικός σταθερός υπολογιστής στη μεγάλη οθόνη.

Αφαιρώντας το καλώδιο της εξωτερικής οθόνης, η οθόνη του laptop ενεργοποιείται αυτόματα.

Σύνδεση-Laptop-με-Τηλεόραση-Προτζέκτορα-Όλοι-οι-τρόποι-20ααα

Ρύθμιση ήχου με HDMI

Αν έχουμε συνδέσει ξεχωριστά τον ήχο από την εικόνα, όπως στο DVI και το VGA, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω για να παίζει ο ήχος από τα ηχεία της τηλεόρασης.

Στο HDMI, όμως, θα πρέπει να ρυθμίσουμε χειροκίνητα τον ήχο, ώστε να μην παίζει στα ηχεία του laptop, αλλά στα ηχεία της τηλεόρασης.

Πληκτρολογώντας λοιπόν στην αναζήτηση των Windows το “Πίνακας Ελέγχου” (χωρίς τα εισαγωγικά)…

…πηγαίνουμε στην ενότητα “Υλικό και Ήχος”…

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 16αα

…κατόπιν στην υποενότητα “Ήχος”…

Σύνδεση Laptop με Τηλεόραση 16ααα

…και επιλέγουμε το εικονίδιο με το High Definition Audio και το όνομα της εταιρείας της κάρτας γραφικών, NVIDIA ή AMD. Πιθανώς να μην έχει την ίδια ένδειξη της παρακάτω εικόνας στον δικό σας υπολογιστή. Κάνουμε κλικ στο “Ορισμός προεπιλογής”.

Εφόσον το πράσινο τσεκ φύγει από τα ηχεία και πάει στο HDMI, πατάμε ΟΚ.

Πλέον, όλοι οι ήχοι του υπολογιστή θα αναπαράγονται από τα ηχεία της τηλεόρασης, και μπορούμε να δούμε όλο το περιεχόμενο του φορητού, και ιδίως τα πολυμέσα μας και τις ταινίες σε όλο το μεγαλείο τους.

Αποσυνδέοντας το HDMI, η προεπιλογή θα επιστρέψει στην κάρτα ήχου του υπολογιστή, που τυπικά είναι Realtek. Αν όχι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία παραπάνω.

Δυσκολεύεστε στην σύνδεση laptop με τηλεόραση?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την δικιά σας εμπειρία στη σύνδεση laptop με τηλεόραση, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps