Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πώς να Αλλάξω ή να Κρύψω τη Γραμμή Εργασιών στα Windows

Πώς να Αλλάξω ή να Κρύψω τη Γραμμή Εργασιών στα Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η γραμμή εργασιών είναι μέρος των Windows σε όλες τις desktop εκδόσεις, από τα Windows 95 μέχρι και τα Windows 10. Ενώ έχει αναμφισβήτητη χρησιμότητα, σε ορισμένους χρήστες δεν αρέσει το ότι πιάνει ένα έστω μικρό ποσοστό της οθόνης. Δείτε πώς μπορούμε να αλλάξουμε ή να κρύψουμε τη γραμμή εργασιών στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς αλλάζω μέγεθος στη γραμμή εργασιών

Η πιο απλή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε στη γραμμή εργασιών είναι να αλλάξουμε το μέγεθός της. Μπορούμε να το μικρύνουμε κατά ένα μικρό ποσοστό, ή να το μεγαλώσουμε όσο θέλουμε.

Μικρά εικονίδια για μικρότερη γραμμή εργασιών

Αν θέλουμε μια όσο γίνεται πιο μικρή γραμμή εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να μειώσουμε το μέγεθος των εικονιδίων.

Στα Windows 10 αρκεί σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Ενεργοποιούμε τη “Χρήση μικρών κουμπιών γραμμής εργασιών”…

…και αμέσως μειώνεται το μέγεθος της γραμμής κατά 25%.

Η διαδικασία είναι αντίστοιχη για τα Windows 7 και Windows 8.1. Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ, να επιλέξουμε “Ιδιότητες”…

…και να τσεκάρουμε τη χρήση μικρών εικονιδίων / μικρών κουμπιών.

Πατώντας ΟΚ ή “Εφαρμογή”, μειώνεται άμεσα το μέγεθος της γραμμής εργασιών

Πάντως, στα Windows 7 θα εξέχει λίγο το κουμπί για το μενού έναρξης. Δεν υπάρχει κάποια λύση για αυτό μέσα από τα Windows, χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή που να προσαρμόζει το μενού έναρξης.

Μεγαλύτερη γραμμή εργασιών

Αν μας ενδιαφέρει το multitasking και να έχουμε ανοιχτές πολλές διαφορετικές εφαρμογές ταυτόχρονα, ίσως θελήσουμε να αυξήσουμε το μέγεθος στη γραμμή εργασιών.

Και στις τρεις τελευταίες εκδόσεις των Windows αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο και να επιλέξουμε το “Κλείδωμα της γραμμής εργασιών”, που είναι τσεκαρισμένο από προεπιλογή.

Με αυτή την κίνηση η γραμμή εργασιών ξεκλειδώνει. Αρκεί λοιπόν να μετακινήσουμε το δείχτη στην πάνω άκρη της γραμμής εργασιών, ώστε να αλλάξει σχήμα.

Κρατάμε πατημένο το αριστερό κλικ και τραβάμε προς τα επάνω, για να αυξήσουμε το μέγεθός της. Έχουμε δυνατότητα να αυξήσουμε σημαντικά το μέγεθος της γραμμής εργασιών, αν έτσι θέλουμε για κάποιο λόγο.

Για να κλειδώσουμε το νέο μέγεθος, αρκεί να κάνουμε ξανά δεξί κλικ και “Κλείδωμα της γραμμής εργασιών”.

Να σημειωθεί πως αυτή η κίνηση θα αφήσει τα εικονίδια ίδια σε μέγεθος. Αν θέλουμε να βλέπουμε μεγαλύτερα εικονίδια, θα πρέπει να το ρυθμίσουμε από τη μεγέθυνση κειμένου, όπως την περιγράφουμε στον σχετικό οδηγό.

Πώς ρυθμίζω τα εικονίδια στην περιοχή ειδοποιήσεων

Η περιοχή στα δεξιά της γραμμής εργασιών ονομάζεται περιοχή ειδοποιήσεων, ή System Tray στα Αγγλικά Windows.

Στις περισσότερες εγκαταστάσεις εκεί θα βρούμε το ρολόι, την αλλαγή της γλώσσας, τη ρύθμιση της έντασης του ήχου, το δίκτυο, καθώς και εικονίδια εφαρμογών που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τον υπολογιστή.

Αν δεν μας αρέσουν οι επιλογές που εμφανίζονται σε αυτή την ενότητα, έχουμε ορισμένες επιλογές παραμετροποίησης.

Windows 10

Στα Windows 10, κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών -> Ρυθμίσεις, όπως είδαμε και προηγουμένως.

Στην οθόνη των ρυθμίσεων κάνουμε scroll down μέχρι να φτάσουμε στην “Περιοχή ειδοποιήσεων”.

Από εδώ έχουμε δύο επιλογές. Η “Επιλογή των εικονιδίων που εμφανίζονται στη γραμμή εργασιών” μας αφήνει να διαλέξουμε ποια εικονίδια θέλουμε να εμφανίζονται μόνιμα, και ποια θέλουμε να κρύβονται αυτόματα στο υπομενού.

Από την ρύθμιση στην κορυφή μπορούμε να έχουμε όλα τα εικονίδια να φαίνονται πάντοτε, να μην υπάρχουν κρυμμένα εικονίδια.

Αυτή είναι μια ρύθμιση που βοηθάει να εντοπίσουμε άμεσα και αν κάποια εφαρμογή έχει προστεθεί στην έναρξη των Windows εν αγνοία μας.

Η επιλογή για την “Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση εικονιδίων συστήματος” μας επιτρέπει να κλείσουμε εντελώς το ρολόι, την ένταση ήχου, το δίκτυο, κλπ.

Πρακτικά, μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα, και να εμφανίζονται μόνο τα εικονίδια των εφαρμογών, καθώς και το εικονίδιο για την ασφαλή αφαίρεση USB.

Αν έχουμε πολλά εικονίδια που εμφανίζονται εδώ και μας ενοχλούν, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις αντίστοιχες εφαρμογές από την εκκίνηση των Windows.

Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows Πετάμε Τα Άχρηστα
Αυτόματη Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows: Πετάμε Τα Άχρηστα

Κάθε πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή καταναλώνει μνήμη RAM και επεξεργαστική ισχύ. Αν έχουμε πολλά προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows, ειδικά σε…

Κάποιες εφαρμογές, πάντως, μας επιτρέπουν να απενεργοποιήσουμε το δικό τους εικονίδιο στην περιοχή ειδοποιήσεων, χωρίς να τις απενεργοποιήσουμε πλήρως.

Windows 7 και Windows 8.1

Για την προσαρμογή της περιοχής ειδοποιήσεων στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows, κάνουμε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών -> “Ιδιότητες”.

Στη συνέχεια επιλέγουμε την “Προσαρμογή” στην ενότητα “Περιοχή ειδοποιήσεων”.

Από εδώ και πέρα, οι επιλογές είναι ταυτόσημες και στις δύο εκδόσεις των Windows.

Μπορούμε να επιλέξουμε αν ένα εικονίδιο θα εμφανίζεται πάντοτε, αν θα εμφανίζεται μόνο αν έχει κάποια ειδοποίηση, ή αν δεν θα εμφανίζεται καθόλου.

Από το σύνδεσμο “Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση εικονιδίων συστήματος” μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τα σχετικά εικονίδια.

Τέλος, αν μετανιώσαμε με τις αλλαγές μας, η “Ανάκτηση προεπιλεγμένων συμπεριφορών εικονιδίων” θα επαναφέρει τα πάντα στην αρχική τους κατάσταση. Και μπορούμε βεβαίως να επιλέξουμε να εμφανίζονται πάντα όλα τα εικονίδια και οι ειδοποιήσεις.

Πώς αλλάζω θέση στη γραμμή εργασιών

Σε όλες τις εκδόσεις των Windows η προεπιλεγμένη θέση για τη γραμμή εργασιών είναι στο κάτω μέρος της οθόνης. Σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όμως, όπως το macOS και διάφορες διανομές Linux, θα βρούμε τη γραμμή εργασιών πάνω ή στο πλάι.

Αν προτιμούμε κάτι τέτοιο και στα Windows, είναι αρκετά εύκολη η αλλαγή της θέσης της γραμμής εργασιών. Η πιο απλή μέθοδος είναι να την ξεκλειδώσουμε με δεξί κλικ, όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα…

…και μετά να κρατήσουμε πατημένο το κλικ σε ένα κενό σημείο πάνω στη γραμμή εργασιών και να την τραβήξουμε προς όποιο άκρο της οθόνης θέλουμε.

Ειδικά η πλαϊνή τοποθέτηση βολεύει αν έχουμε μια ultrawide οθόνη και δεν μας ενδιαφέρει αντίστοιχα μια ultrawide γραμμή εργασιών.

Πώς κρύβω εντελώς την γραμμή εργασιών (αυτόματη απόκρυψη)

Κάποιοι από εμάς δεν θέλουμε να βλέπουμε καθόλου τη γραμμή εργασιών. Μπορεί να μας χαλάει την αισθητική, ή να έχουμε μικρή οθόνη με χαμηλή ανάλυση, και να πιάνει μεγαλύτερο μέρος της οθόνης απ' όσο θέλουμε.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, μπορούμε να βάλουμε τη γραμμή εργασιών να κρύβεται αυτόματα. Θα εμφανίζεται μόνο όταν πλησιάζουμε το δείχτη του ποντικιού προς το μέρος της.

Αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις / ιδιότητες με δεξί κλικ, όπως είδαμε και προηγουμένως.

Στα Windows 10 ενεργοποιούμε την “Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών σε λειτουργία επιφάνειας εργασίας”.

Όσοι χρησιμοποιούν τη λειτουργία tablet στα Windows 10, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη σχετική επιλογή. Και οι πέντε τους.

Στα Windows 7 και 8.1 θα βρούμε το σχετικό checkbox για την αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών στις ιδιότητες. Ενεργοποιούμε την αλλαγή με ΟΚ ή “Εφαρμογή”.

Η ρύθμιση για την αυτόματη απόκρυψη συνεχίζει να ισχύει ακόμα και όταν έχουμε αλλάξει θέση στη γραμμή εργασιών.

Πώς αλλάζω χρώμα στη γραμμή εργασιών

Ορισμένοι χρήστες κρατούν τα Windows με την εμφάνιση που εγκαταστάθηκαν. Το πολύ πολύ να αλλάξουν φόντο στην επιφάνεια εργασίας, χειροκίνητα ή και αυτόματα.

Αυτόματη Αλλαγή Ταπετσαρίας (Wallpaper) στα Windows

Η “ταπετσαρία”, ή αλλιώς Wallpaper, είναι η εικόνα στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας. Η αλλαγή ταπετσαρίας είναι μία από τις πιο εύκολες και γρήγορες αλλαγές στην…

Άλλοι, πάλι, κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν εμφάνιση των Windows, είτε μέσα από τα ίδια τα Windows…

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

…είτε χρησιμοποιώντας τρίτες εφαρμογές, όπως το εξαιρετικό Rainmeter.

Πλήρης Αλλαγή της Επιφάνειας Εργασίας με το Rainmeter

Η επιφάνεια εργασίας είναι ίσως το κομμάτι που βλέπουμε πιο συχνά όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, οπότε είναι φυσιολογικό να τη βαριόμαστε πολύ εύκολα. Αν η…

Το να αλλάξουμε χρώμα στη γραμμή εργασιών είναι μια μικρή κίνηση που μπορεί να βοηθήσει να “δέσει” καλύτερα με το φόντο στην επιφάνεια εργασίας.

Windows 7

Στα Windows 7 η γραμμή εργασιών έχει σταθερό χρώμα. Για να το αλλάξουμε, θα πρέπει να κάνουμε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας, να επιλέξουμε “Εξατομίκευση”…

…και να κάνουμε κλικ στο “Χρώμα παραθύρου”

Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε 16 διαφορετικά έτοιμα χρώματα. Θα διαπιστώσουμε πως έχουν ομολογουμένως χαζά ονόματα όπως “Ουρανός”, “Φύλλο”, “Κολοκύθα”, “Ρόδισμα”, “Ποντικί”.

Από την εμφάνιση μείξης χρωμάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε ακριβώς το χρώμα που θέλουμε. Αξίζει να παρατηρήσουμε πως βλέπουμε άμεσα τις αλλαγές, αλλά δεν θα αποθηκευτούν μέχρι να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί.

Όμως τα Windows δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε όνομα στο χρώμα που θα φτιάξουμε, όπως “Μελαγχολικό Κυκλάμινο” ή “Death Metal Fuchsia”.

Θα θέλαμε πάντως να μπορούσαμε να βάλουμε τις τιμές σε RGB, ώστε να μπορούμε να ορίσουμε ακριβώς το χρώμα, και όχι στο περίπου με τα slider.

Όσο για τις επιλογές εμφάνισης για προχωρημένους, ανοίγουν το παράθυρο που θυμόμαστε οι παλιοί τουλάχιστον από τα Windows 95. Όμως οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο όσους δεν έχουν ενεργοποιημένο το Aero στα Windows 7.

Windows 8.1

Στα Windows 8.1 έχει προστεθεί η επιλογή “Αυτόματο” για το χρώμα της γραμμής εργασιών. Με αυτή την προεπιλεγμένη ρύθμιση, η γραμμή εργασιών προσαρμόζεται με βάση την εικόνα που έχουμε επιλέξει για την επιφάνεια εργασίας.

Με άλλα λόγια, επιλέγοντας πχ φόντο στο οποίο επικρατεί το κόκκινο, η γραμμή εργασιών γίνεται αντίστοιχα κόκκινη.

Αυτό όμως ίσως να μην μας ικανοποιεί. Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε κάποια αντίθεση με συμπληρωματικά χρώματα. Είτε να συνδυάσουμε λαχανί με φούξια, γιατί έχουμε αδιάγνωστη αχρωματοψία ή απλά κακό γούστο.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε και εδώ να επιλέξουμε το χρώμα της γραμμής εργασιών και των παραθύρων.

Η πρόσβαση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στα Windows 7, με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας -> Εξατομίκευση…

…και επιλέγοντας “Χρώμα”, που είναι πιο ισχυρό από την κέντα αλλά λιγότερο ισχυρό από το φουλ.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουμε λιγότερες επιλογές από τα Windows 7…

…επιλέγοντας όμως ένα χρώμα, εμφανίζεται και η επιλογή για την ένταση, και η δυνατότητα μείξης. Και αυτή τη φορά χωρίς τα παράλογα ονόματα. Ποντικί, λέει…

Και εδώ οι αλλαγές φαίνονται άμεσα, και αποθηκεύονται με το σχετικό κουμπί.

Windows 10

Στα Windows 10 από προεπιλογή είναι απενεργοποιημένο το χρώμα στη γραμμή εργασιών. Σε όλους φαίνεται μαύρη, σαν το ένα από τα άλογα στο όμορφο αμάξι.

Οι ρυθμίσεις των Windows 10 όσον αφορά την εμφάνιση έχουν αλλάξει άρδην από τις προηγούμενες εκδόσεις. Ναι μεν έχουμε πρόσβαση επίσης με δεξί κλικ -> Εξατομίκευση…

…αλλά για να αλλάξουμε χρώμα στη γραμμή εργασιών θα πρέπει να πάμε στην ενότητα “Χρώματα”.

Τα Windows 10 αρχικά δίνουν βάση στο “Χρώμα έμφασης” που αφορά χρωματισμούς κυρίως στο μενού έναρξης, τις επιλογές, και το πολύ λεπτό φόντο των παραθύρων.

Μάλιστα, έχουμε και την επιλογή για αυτόματη επιλογή χρώματος με βάση το φόντο στης επιφάνειας εργασίας.

Αν θέλουμε όμως να αλλάξουμε χρώμα στη γραμμή εργασιών, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη σχετική επιλογή.

Όμως, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξουμε χρώμα στη γραμμή εργασιών ανεξάρτητα από το χρώμα έμφασης. Πλέον αλλάζουν πακέτο.

Για να φτιάξουμε το δικό μας χρώμα, όπως στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, θα πρέπει να ανοίξουμε το παράθυρο “Εκτέλεση” με το κουμπί των Windows+R…

…να γράψουμε Control Color και να κάνουμε κλικ στο ΟΚ.

Στο παράθυρο αυτό θα βρούμε τις γνώριμες ρυθμίσεις, που όμως αφορούν πρωτίστως το “Χρώμα έμφασης”, και δευτερευόντως τη γραμμή εργασιών.

Πώς να έχω πιο διάφανη ή λιγότερο διάφανη γραμμή εργασιών

Η γραμμή εργασιών έχει ήδη ένα ποσοστό διαφάνειας στις τελευταίες εκδόσεις των Windows.

Στα Windows 7 είναι σαν γυαλί που έχει υποστεί αμμοβολή.

Στα Windows 8.1 φαίνονται καθαρά τα στοιχεία πίσω από τη γραμμή εργασιών.

Η γραμμή εργασιών των Windows 10 έχει διατηρήσει τη διαφάνεια, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό.

Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε να αυξήσουμε τη διαφάνεια της γραμμής εργασιών σε όλες τις εκδόσεις των Windows.

Στα Windows 7 και windows 8.1, στην οθόνη που επιλέγουμε χρώματα, μπορούμε να αυξήσουμε τη διαφάνεια μειώνοντας την ένταση χρώματος. Αν και στα Windows 7 παραμένει το στοιχείο του θολώματος.

Αν ο υπολογιστής μας είναι αρκετά παλιός για να ζορίζεται με το όλο στοιχείο της διαφάνειας, στα Windows 7 μπορούμε επίσης να την απενεργοποιήσουμε εντελώς.

Στα Windows 8.1 δεν έχουμε επιλογή για απενεργοποίηση της διαφάνειας. Επίσης δεν θα βρούμε την ένταση χρώματος στο αυτόματο χρώμα, θα πρέπει να έχουμε επιλέξει κάποιο σταθερό.

Πάντως, με την ένταση χρώματος στο ελάχιστο, ό,τι χρώμα και να επιλέξουμε αντικαθίσταται με ένα γκρι.

Ο μπερδεμένος ορισμός επιπλέον διαφάνειας στα Windows 10

Στα Windows 10 τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, γιατί φυσικά και θα ήταν.

Αρχικά, έχει επανέλθει η επιλογή για απενεργοποίηση της διαφάνειας, στην ίδια οθόνη που ορίζουμε το χρώμα.

Όμως η ένταση χρώματος από το control color δεν επηρεάζει σε τίποτα τη διαφάνεια ή το ίδιο το χρώμα. Αυτός ίσως είναι ένας λόγος που η συγκεκριμένη ενότητα είναι σχετικά κρυμμένη.

Αν θέλουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στη γραμμή εργασιών, θα πρέπει να αλλάξουμε μια ρύθμιση στο μητρώο των Windows.

Σε περίπτωση που δεν έχετε ασχοληθεί εκτεταμένα με το μητρώο των Windows, και πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή, διαβάστε προσεκτικά τον οδηγό μας.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Δώστε ιδιαίτερη βάση στην ενότητα για το πώς κάνουμε εξαγωγή τις προεπιλογές, σαν αντίγραφο ασφαλείας, για να τις επαναφέρουμε εύκολα αν κάτι πάει στραβά.

Ανοίγουμε λοιπόν τον επεξεργαστή μητρώου, πατώντας Win+R και γράφοντας στο παράθυρο “Εκτέλεση…”

 regedit

Στη συνέχεια πλοηγούμαστε στη διαδρομή HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Explorer ->Advanced.

Κάνουμε δεξί κλικ στο Advanced και επιλέγουμε Δημιουργία -> Τιμή DWORD (32 bit). Προσοχή, κάνουμε πάντοτε αυτή την επιλογή, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows.

Σαν όνομα στην τιμή βάζουμε

UseOLEDTaskbarTransparency

Έχοντας αποθηκεύσει το όνομα, κάνουμε διπλό κλικ για να ανοίξουμε την τιμή, βάζουμε Δεδομένα τιμής “1” και πατάμε ΟΚ.

Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, μπορούμε είτε να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, ή να απενεργοποιήσουμε τη διαφάνεια και να την ξαναενεργοποιήσουμε.

Πλέον η διαφάνεια είναι εμφανώς αυξημένη, πρακτικά στο επίπεδο των Windows 8.1.

Αόρατη γραμμή εργασιών στα Windows 10

Μέχρι στιγμής στον οδηγό είδαμε πώς να κρύψουμε τη γραμμή εργασιών και πώς να την κάνουμε έστω και λίγο πιο διάφανη. Αν θέλουμε, όμως, με μια δωρεάν, portable, και ανοιχτού κώδικα εφαρμογή μπορούμε να κάνουμε τη γραμμή εργασιών εντελώς αόρατη.

Να σημειωθεί πως η παρακάτω εφαρμογή, τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, λειτουργεί σωστά αποκλειστικά σε Windows 10.

Αρκεί να κατεβάσουμε το TranslucentTB από το github, κατά προτίμηση την έκδοση .zip.

Κάνουμε δεξί κλικ στον συμπιεσμένο φάκελο και επιλέγουμε “Εξαγωγή όλων…”.

Τέλος, απλά τρέχουμε την εφαρμογή TranslucentTB.

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση κάνει εντελώς διάφανη τη γραμμή εργασιών, αλλά με την όψη αμμοβολής που έχουν τα Windows 7.

Όμως αν κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής στην περιοχή ειδοποιήσεων, μπορούμε να επιλέξουμε clear.

Πλέον η γραμμή εργασιών είναι εντελώς αόρατη.

Με την προεπιλεγμένη εικόνα των Windows 10 δεν φαίνεται ιδιαίτερα η διαφορά, αλλάζοντας όμως εικόνα, γίνεται εμφανής.

Καλό είναι βέβαια να φροντίσουμε η εικόνα που θα επιλέξουμε να έχει ένα σκούρο κομμάτι πίσω από τα ανοιχτόχρωμα εικονίδια. Αν βάλουμε μια λευκή ή πολύ ανοιχτόχρωμη, θα εξαφανιστούν.

Το ίδιο θα συμβεί και αν έχουμε κάποιο ανοιχτό παράθυρο με λευκό περιεχόμενο πίσω από τη γραμμή εργασιών.

Εσείς λοιπόν θα κρίνετε το αν θα σας βολέψει ή όχι.

Πώς να ξεκινάει το TranslucentTB μαζί με τα Windows

Τα αποτελέσματα του TranslucentTB θα ισχύουν μέχρι να κάνουμε επανεκκίνηση στα Windows ή να κλείσουμε τον υπολογιστή. Θα πρέπει να ξανατρέξουμε χειροκίνητα την εφαρμογή.

Αν θέλουμε πάντοτε να έχουμε αόρατη γραμμή εργασιών, θα πρέπει να προσθέσουμε την εφαρμογή στην εκκίνηση των Windows.

Αρχικά, παίρνουμε το αρχείο της εφαρμογής και το τοποθετούμε σε κάποιο φάκελο που δεν υπάρχει περίπτωση να το μετακινήσουμε. Μπορούμε να το βάλουμε χύμα στο C:, ή σε ένα φάκελο εκεί.

Τα Windows 10 Θα μας ζητήσουν άδεια για την μετακίνηση του αρχείου στον τοπικό δίσκο “C:”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί των Windows+R και στην εκτέλεση γράφουμε:

shell:startup

Θα ανοίξει ένα παράθυρο “Windows > Μενού Έναρξης > Προγράμματα > Εκκίνηση”. Στο δικό σας σύστημα είναι πιθανό να μην είναι άδειο, να περιέχει κάποιες συντομεύσεις.

Πηγαίνουμε στο φάκελο που βάλαμε το αρχείο της εφαρμογής, στο C: ή όπου αλλού το τοποθετήσαμε.

Κρατάμε πατημένο το δεξί κλικ πάνω στην εφαρμογή, και με αυτό τραβάμε το αρχείο στο φάκελο Εκκίνηση.

Αφήνοντας το δεξί κλικ, στο μενού που θα ανοίξει επιλέγουμε “Δημιουργία συντομεύσεων εδώ”.

Εφόσον το κάναμε σωστά, θα εμφανιστεί μια συντόμευση στο παράθυρο της εκκίνησης.

Πλέον, η εφαρμογή για την αόρατη γραμμή εργασιών θα ξεκινάει αυτόματα σε κάθε εκκίνηση των Windows.

Βέβαια, η προεπιλογή της εφαρμογής είναι για τη θαμπή γραμμή εργασιών. Αν προτιμούμε την εντελώς αόρατη, θα πρέπει να κάνουμε μια επέμβαση στη συντόμευση που δημιουργήσαμε.

Κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση -> Ιδιότητες.

Στο πεδίο “Προορισμός” προσθέτουμε ένα κενό και τη λέξη

--transparent

…όπως τη βλέπουμε, με δύο παύλες στην αρχή.

Πλέον κατά την εκκίνησή της μαζί με τα Windows, η εφαρμογή θα ρυθμίζει αυτόματα τη γραμμή εργασιών στο εντελώς αόρατο.

Απλά, ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή μας και με τα προγράμματα που έχουμε στην έναρξη των Windows, θα πάρει μερικά δευτερόλεπτα για να εφαρμοστεί η ρύθμιση.

Αν θελήσουμε να αφαιρέσουμε το πρόγραμμα, πρώτα διαγράφουμε τη συντόμευση από το shell:startup. Στη συνέχεια κλείνουμε την εφαρμογή από την περιοχή ειδοποιήσεων και τέλος διαγράφουμε το αρχείο εφαρμογής TranslucentTB.

Επιπλέον παράμετροι για την εκκίνηση TranslucentTB

Το –transparent είναι μία μόνο από τις παραμέτρους που μπορεί να δεχτεί το πρόγραμμα. Δείτε και τις υπόλοιπες:

--opaque

Η επιλογή –opaque αφαιρεί όλη τη διαφάνεια και αφήνει το μαύρο χρώμα της γραμμής εργασιών. Πρακτικά είναι πανομοιότυπο με το να απενεργοποιήσουμε τη διαφάνεια από τις ρυθμίσεις των Windows.

--opaque --tint FF0000

Η επιλογή –tint σε συνδυασμό με την -opaque μας επιτρέπει να προσθέσουμε όποιο χρώμα RGB θέλουμε στη γραμμή εργασιών, αρκεί να εκφράζεται στο δεκαεξαδικό σύστημα. Σε αυτό το site θα βρούμε τον κωδικό για οποιοδήποτε χρώμα.

Το FF0000 που βάλαμε στο παράδειγμα είναι το καθαρό κόκκινο.

Το πορτοκαλί που χρησιμοποιούμε στο PCsteps είναι FBB03B

--transparent --tint AAFF0000

Η επιλογή αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μερική διαφάνεια μαζί με χρώμα.

Θα παρατηρήσετε πως στο χρώμα έχουμε προσθέσει δύο επιπλέον ψηφία στην αρχή (στο παράδειγμα ΑΑ) που καθορίζουν το ποσοστό της διαφάνειας. Τα δύο αυτά ψηφία μπορούν να είναι από 00 μέχρι FF και μετά ακολουθεί κανονικά το χρώμα, στο παράδειγμα κόκκινο.

Οι επιλογές από το 00 μέχρι το FF είναι πρακτικά 256 διαφορετικές βαθμίδες διαφάνειας, από το μηδέν μέχρι το 255.

Όσο χαμηλότερη η τιμή, τόσο υψηλότερη η διαφάνεια. Για παράδειγμα, αυτό είναι το αποτέλεσμα με το 10FF0000:

Προφανώς η τιμή 00 είναι εντελώς διάφανη και δεν έχει κανένα χρώμα ό,τι και αν ορίσουμε. H FF έχει μηδενική διαφάνεια, και άρα είναι το ίδιο σαν να είχαμε χρησιμοποιήσει το –opaque.

Έχετε άλλες απορίες σχετικά με τη γραμμή εργασιών?

Αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό με τη γραμμή εργασιών, το οποίο δεν καλύψαμε στον οδηγό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps