Οι γνωριμίες στο διαδίκτυο, όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, έχουν γίνει σαφώς πιο αποδεκτές τα τελευταία χρόνια. Αν σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε σύντροφο στο Internet, στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις σελίδες γνωριμιών, τις δυσκολίες που ίσως συναντήσετε, και τις προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να μην μπερδευόμαστε, στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε και στα δύο φύλα. Με άλλα λόγια, όταν λέμε “κάποιος”, εννοούμε κάποιος άνθρωπος. Ομοίως ο “χρήστης” περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες.
Πώς λειτουργούν οι γνωριμίες στο διαδίκτυο?
Η λογική των εξειδικευμένων ιστοσελίδων για γνωριμίες στο διαδίκτυο είναι απλή: άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για μία νέα σχέση κάνουν τη δωρεάν εγγραφή τους σε μια σελίδα όπως το Badoo.com και δημιουργούν ένα προσωπικό προφίλ.
Από εκεί και πέρα, μπορούν να αναζητήσουν άλλους χρήστες με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – φύλο, ηλικία, ενδιαφέροντα, τόπο κατοικίας, κλπ. Ταυτόχρονα, το δικό τους προφίλ είναι διαθέσιμο στις αναζητήσεις των άλλων χρηστών.
Αν το προφίλ κάποιου μας κινήσει το ενδιαφέρον, ή κάποιος ενδιαφερθεί για το δικό μας προφίλ, μπορούμε να επικοινωνήσουμε για να γνωριστούμε καλύτερα, να συναντηθούμε, και, όπως λένε, ό,τι ήθελε, προκύψει.
Κάποιοι βλέπουν τις σελίδες αυτού του τύπου αρνητικά, σαν ένα “e-shop” ανθρώπων που υποβαθμίζει τα άτομα στις λίγες γραμμές και μερικές φωτογραφίες ενός προφίλ.
Τοποθετούν τις ιστοσελίδες για γνωριμίες στο διαδίκτυο σε παρόμοιο επίπεδο με το να ψάχνει κάποιος αγγελίες γνωριμιών στην εφημερίδα, βάζοντας ταυτόχρονα και μία δική του αγγελία.
Όμως η αλήθεια είναι πως αν δεν έχουμε το χρόνο, την ενέργεια, ή και την ευκολία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, τα site για γνωριμίες στο διαδίκτυο διευκολύνουν σημαντικά τη διαδικασία του να εντοπίσουμε άτομα που μας έλκουν και με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Και, οπωσδήποτε, ένα προφίλ με φωτογραφίες που αναγράφει αναλυτικά τα ενδιαφέροντα ενός ατόμου είναι πολύ καλύτερο σε επίπεδο πληροφορίας από μια αγγελία.
Μύθος: οι γνωριμίες στο διαδίκτυο είναι μόνο για τους άσχημους / ανισόρροπους / απεγνωσμένους
Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται πως ένα άτομο στοιχειωδώς εμφανίσιμο και ισορροπημένο δεν έχει πρόβλημα να κάνει μια γνωριμία ή σχέση και δεν χρειάζεται να “καταντήσει” να φτιάξει προφίλ στο Internet.
Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, το να γνωρίσει κανείς νέους ανθρώπους είναι κάτι που θέλει χρόνο και ενέργεια, την οποία να μην διαθέτει κάποιος που ενδιαφέρεται για σχέση, ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή του χαρακτήρα του.
Επιπλέον, χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση, η ευφυΐα, και ο καλός χαρακτήρας δεν συνδέονται απαραίτητα με την κοινωνικότητα. Το να γνωρίσουμε νέα άτομα ως ενήλικες θέλει ένα ειδικού είδους θάρρος. Αν δεν διαθέτουμε αυτό το θάρρος, η δυσκολία της προσέγγισης μπορεί να είναι βασανιστική. Και αυτό όχι μόνο για σχέση, ακόμα και αν θέλουμε να γνωρίσουμε νέους φίλους.
Υπάρχουν στα site για γνωριμίες στο διαδίκτυο άνθρωποι απωθητικοί, κακότροποι, ή και ανισόρροποι? Φυσικά και υπάρχουν, όπως και οπουδήποτε αλλού. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ' ότι στον “offline” κόσμο, στην παραλία, στο μπαρ, την καφετέρια, ή σε ένα πάρτι.
Συν ότι στο Internet είναι σαφώς πιο εύκολο να τους αγνοήσουμε, καθώς κάθε ιστοσελίδα για γνωριμίες στο διαδίκτυο, ή γενικά για κοινωνική επικοινωνία, μας παρέχει κάποιου είδους επιλογή μπλοκαρίσματος.
Γιατί ένα εξειδικευμένο site είναι προτιμότερο από το Facebook για γνωριμίες στο διαδίκτυο?
Η ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook υπήρξε καταλυτική στο να μειωθεί το στίγμα που είχαν μέχρι και πριν μια δεκαετία οι γνωριμίες στο διαδίκτυο.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει βρει ένα ή και πολλαπλούς συντρόφους, έστω και περιστασιακούς, στέλνοντας μηνύματα και ξεκινώντας chat στο Facebook.
Γιατί λοιπόν κάποιος να μπει στον κόπο να φτιάξει ένα ολόκληρο προφίλ σε ένα εξειδικευμένο site, όπως το Badoo.com?
Η βασική διαφορά είναι πως τα μέλη μιας ειδικής ιστοσελίδας είναι δεδομένο πως ενδιαφέρονται να βρουν ένα σύντροφο.
Ένας χρήστης του facebook όχι μόνο μπορεί να μην ενδιαφέρεται για σχέση, αλλά μπορεί καν να μην ενδιαφέρεται να δηλώσει αν βρίσκεται σε σχέση, αν δεν βρίσκεται, ή αν “η κατάσταση είναι περίπλοκη”, ό,τι κι αν υποτίθεται πως σημαίνει αυτό.
Συν ότι το Facebook δεν δίνει κάποια επιλογή για να εκφράσει κάποιος το αν ψάχνει για σχέση. Το να δηλώνει κάποιος Ελεύθερος/η, Διαζευγμένος/η, ή Χήρος/η δεν σημαίνει απαραίτητα πως θέλει να δεχτεί μηνύματα όπως το παρακάτω.
Ένα μεμονωμένο τέτοιο μήνυμα μπορεί απλά να φαίνεται γραφικό. Αν όμως κάποιος λαμβάνει συνεχώς σχετικά μηνύματα, είναι τουλάχιστον ενοχλητικό, ειδικά αν θέλει να χρησιμοποιεί το Facebook για επαγγελματικούς σκοπούς ή για τους υπάρχοντες φίλους και την οικογένειά του.
Τι δυσκολίες εμπεριέχουν οι γνωριμίες στο διαδίκτυο?
Για ανθρώπους που δεν είμαστε πολύ κοινωνικοί, οι γνωριμίες στο διαδίκτυο φαντάζουν ως μάννα εξ ουρανού.
Η αλήθεια είναι, όμως, πως ο κόσμος του online dating δεν είναι πάντα όμορφος, καλός, κι αγγελικά πλασμένος, και ίσως αυτό που θα βρούμε μέσα να μην είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε.
Βλέπετε…
Οι πληροφορίες είναι εξ' ορισμού περιορισμένες
Όσο αναλυτικό κι αν είναι το προφίλ κάποιου σε ένα site γνωριμιών, όσες φωτογραφίες κι αν έχει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πώς θα είναι σαν άνθρωπος στην πραγματικότητα.
Προσοχή! Δεν αναφέρομαι στο να έχει βάλει ο χρήστης ψευδή στοιχεία. Μπορεί το άτομο αυτό να είναι απόλυτα, 100% ειλικρινές.
Όταν όμως γνωριζόμαστε από κοντά με κάποιον, συμμετέχουν όλες μας οι αισθήσεις και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο συνολική εικόνα για το άτομό του.
Ο τόνος της φωνής, η φυσική μυρωδιά του σώματος, ο τρόπος με τον οποίο κινείται, μιλάει, γελάει, είναι πράγματα εν δυνάμει σημαντικά, που όμως είναι αδύνατον να μεταφερθούν μέσω του Internet.
Συν ότι μπορεί η καλύτερη φωτογραφία του απλά να έτυχε να έχει τον κατάλληλο φωτισμό για να τον δείχνει καλύτερο απ' ότι είναι – ή, έστω, πιο πολύ του γούστου μας.
Στο κάτω-κάτω, ποιος θα έβαζε μια μέτρια φωτογραφία του στο προφίλ του?
Η υπερπροσφορά δυσκολεύει την απόφαση
Τι είναι πιο εύκολο? Να επιλέξετε μία μαρμελάδα αν οι επιλογές είναι “Φράουλα” ή “Ροδάκινο”…
…ή να επιλέξετε μία γεύση από τις παρακάτω: φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, ροδάκινο, βερίκοκο, μήλο, πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, δαμάσκηνο, βύσσινο, κυδώνι, σύκο, ρόδι, κάστανο, ακτινίδιο, μούσμουλο, μύρτιλλο, μάνγκο, φίγγι, σμέουρο, και άλλα 25 είδη φρούτων?
Μια αναζήτηση για σύντροφο σε ένα site γνωριμιών μπορεί να επιστρέψει κυριολεκτικά εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες αποτελέσματα.
Ας πούμε πως εφαρμόζουμε τα πιο αυστηρά μας κριτήρια και περιορίζουμε τις επιλογές σε πέντε άτομα. Και ας πούμε πως και τα πέντε άτομα ενδιαφέρονται. Όποιο άτομο και αν επιλέξουμε, δεν θα έχουμε την απορία πώς θα ήταν οι άλλες τέσσερις επιλογές?
Κι αν σε κάποιο άλλο site υπάρχει ο τέλειος, ο ιδανικός σύντροφος? Κι αν βιαστήκαμε να απορρίψουμε κάποιον, που θα μπορούσε τελικά να αποδειχτεί η καλύτερη επιλογή σε βάθος χρόνου?
Πώς μπορούμε να ξέρουμε πως η μαρμελάδα ντομάτα-πράσινο μήλο δεν θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη μας, αν δεν τη δοκιμάσουμε? Ή η μαρμελάδα πιπεριά Φλωρίνης?
Πού φαίνεται εκείνο που μετράει για εμάς?
Μιας και αναφερθήκαμε στα αυστηρά κριτήρια, η υπερπροσφορά μας δίνει την “άδεια” να είμαστε υπέρ του δέοντος επιλεκτικοί. Στο κάτω κάτω, με κάποιο τρόπο πρέπει να περιορίσουμε τις επιλογές μας.
Υποστηρίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς? Delete. Παίζει Candy Crush Saga? Delete. Του άρεσε το Hobbit περισσότερο απ' τον Άρχοντα? Delete. Πήδηξε μπροστά σε τρένο για να σώσει ένα παιδί στις ράγες αλλά γράφει το τρένο με “αι”? Delete.
Τι κι αν ένας από τους παραπάνω χρήστες που απορρίψαμε αποδεικνυόταν πως είναι εξαιρετικός στη μαγειρική? Αν έχει τη δυνατότητα να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί όταν είμαστε αγχωμένοι? Αν θα ήταν καταπληκτικός γονέας σε περίπτωση που θα αποκτούσαμε στο μέλλον παιδιά μαζί του?
Δυστυχώς, συνήθως τα σημαντικότερα στοιχεία στο χαρακτήρα κάποιου δεν μπορούν να περιγραφούν ακριβώς με λέξεις, πόσο μάλλον σε ένα γραπτό προφίλ γεμάτο με προτιμήσεις λίγο-πολύ αδιάφορες σε μια σχέση.
Η ανωνυμία επιτρέπει την υπέρμετρη αγένεια
Αν προσεγγίσουμε κάποιον ερωτικά, και δεν ενδιαφέρεται, στις περισσότερες περιπτώσεις θα μας απορρίψει ευγενικά: “Ευχαριστώ, δεν ενδιαφέρομαι” ή “δεν ψάχνω κάτι αυτή την περίοδο” ή “είμαι σε σχέση” ή “ας μείνουμε καλύτερα φίλοι”.
Πίσω όμως από την ανωνυμία του προφίλ, η ευγένεια συχνά γίνεται προαιρετική. Η ευγενική απόρριψη μπορεί να αντικατασταθεί από αιχμηρά σχόλια που μπορούν να πληγώσουν.
Στο κάτω-κάτω, το “Ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν ενδιαφέρομαι” χρειάζεται περισσότερους χαρακτήρες από το “δεν κοιτάς τα χάλια σου?”
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες προφυλάξεις μπορούμε να πάρουμε?
Ακόμα κι αν ξεχάσουμε εντελώς το Internet, κάθε νέα γνωριμία φέρει τον κίνδυνο ο άνθρωπος απέναντί μας να μην είναι αυτός που φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Όλοι όσοι έχουν ενεργή ερωτική ζωή έχουν ενδεχομένως να πουν ιστορίες “τρόμου” για αποτυχημένα ραντεβού ή και για σχέσεις με ανθρώπους που αποδείχτηκαν ψεύτες, ή και απατεώνες.
Δεν πρόκειται βέβαια να ξυπνήσουμε σε μια μπανιέρα με πάγο και το ένα νεφρό μας να λείπει (αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ανεξάρτητα αν ένας γνωστός σας ορκίζεται πως συνέβη στον τρίτο ξάδερφο ενός φίλου ενός φίλου του).
Όπως και νά ‘χει, πάντως, η εμπειρία μπορεί να είναι τραυματική.
Εκτός λοιπόν από αυτούς τους κινδύνους που έχουν γενικά οι σχέσεις, που ο μόνος τρόπος να τους αποφύγουμε είναι να μονάσουμε, στις γνωριμίες στο διαδίκτυο καλό είναι να προσέξουμε μερικά επιπλέον πράγματα.
Προστασία δια της ανωνυμίας
Καλό είναι, τόσο στο username μας όσο και στο προφίλ μας γενικότερα, να μην αποκαλύπτουμε την αληθινή ταυτότητά μας ή τα στοιχεία επικοινωνίας μας. Επίσης, τις αρχικές μας συνομιλίες με κάποιον να τις κρατήσουμε σε επίπεδο μικρού ονόματος.
Ο λόγος δεν είναι για να μην μας βρει ο δολοφόνος με το πριόνι. Αλλά δεν θέλουμε να πέσουμε και σε κανέναν που να μας παίρνει τηλέφωνο στις 3 το πρωί ή να αρχίσει να σπαμάρει εμάς κι όλους μας τους φίλους στο Facebook με μηνύματα.
Ναι, άτομα τόσο δυσλειτουργικά είναι συνήθως εξαιρέσεις στο σύνολο. Μέχρι όμως να βεβαιωθούμε, δεν βλάπτει να προσέχουμε. Τουλάχιστον, στο Online Dating έχουμε την ευκαιρία να δούμε ενδείξεις τέτοιας συμπεριφοράς πριν να δώσουμε τα πλήρη στοιχεία μας.
Ας σιγουρευτούμε πως θέλουμε το ίδιο πράγμα
Στα site για γνωριμίες στο διαδίκτυο κάποιοι ψάχνουν για μια απλή σχέση, κάποιοι ψάχνουν για γάμο και παιδιά και κάποιοι απλά για σεξ, χωρίς καμία δέσμευση.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που έχουμε φτιάξει προφίλ, είναι θεμιτός. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι και τα άτομα που προσεγγίζουμε να θέλουν το ίδιο πράγμα με εμάς.
Με άλλα λόγια, αν δύο άτομα έρθουν σε επαφή και το ένα άτομο ενδιαφέρεται απλά για σεξ, ενώ το άλλο θέλει να αποκατασταθεί, κάποιος από τους δύο θα πληγωθεί.
Και, φυσικά, προσέξτε μην πέσετε σε κάποιον που σας λέει αυτό που θέλετε να ακούσετε, πχ που σας μιλάει για σχέση και γάμο, αλλά έχει κάνει το ίδιο σε άλλους πέντε χρήστες αυτό το μήνα, και θα το κάνει σε άλλους 5 τον επόμενο.
Προσοχή στην απόσταση
Αν κάνουμε γνωριμίες με το συμβατικό τρόπο, το πιθανότερο είναι να γνωρίσουμε κάποιον που, αν μη τι άλλο, ζει και κατοικεί στον ίδιο νομό.
Τι γίνεται όμως αν γνωρίσουμε τον τέλειο σύντροφο στο Internet, μόνο που εμείς ζούμε στην Κρήτη και εκείνος Αλεξανδρούπολη?
Είπαμε, υπάρχουν περιπτώσεις που παραείμαστε εκλεκτικοί όσον αφορά τις γνωριμίες στο διαδίκτυο. Όμως μια τόσο μακρινή απόσταση θα ήταν πρόκληση ακόμα και για μία ήδη εδραιωμένη σχέση, πόσο μάλλον για μία που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Και το να επιλέξουμε να μετακομίσουμε και να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή σε μια άλλη περιοχή για κάποιον τον οποίο μόλις γνωρίσαμε από το διαδίκτυο, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθυμητό.
Πιθανές Απάτες
Στο εξωτερικό, που οι γνωριμίες στο διαδίκτυο είναι πιο διαδεδομένες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους κρούσματα οικονομικής απάτης.
Επιτήδειοι κάνουν γνωριμίες μέσα από τέτοια site, χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης, και σε ανύποπτο χρόνο παριστάνουν πως κάτι έτυχε και χρειάζονται επειγόντως χρήματα.
Αντίστοιχες απάτες γίνονται με επιταγές, που ο επιτήδειος στέλνει στο θύμα να εξαργυρώσει και να του στείλει τα χρήματα, με κάποια πρόφαση (πχ πως φεύγει για ταξίδι). Σε αυτή την περίπτωση, το θύμα μπορεί να κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος.
Στην έρευνά μας δεν έχουμε εντοπίσει παρόμοια κρούσματα στην Ελλάδα. Αν πάντως σε κάποιο site γνωριμιών προκύψει οικονομικό ζήτημα, έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.
Εσάς, ποια η γνώμη σας για τις γνωριμίες στο διαδίκτυο?
Θα δοκιμάζατε μια σελίδα όπως η Badoo.com? Τις θεωρείτε απαράδεκτες? Βρήκατε ήδη με αυτόν τον τρόπο ένα σύντροφο? Λυπάστε αυτούς που καταφεύγουν σε αυτά τα μέσα?
Γράψτε μας στα σχόλια πώς αισθάνεστε σχετικά με την ιδέα των γνωριμιών στο Internet, αν έχετε επιχειρήσει ή σκοπεύετε να επιχειρήσετε αυτή τη μέθοδο, καθώς και τυχών ιστορίες “τρόμου” που έχετε ακούσει ή που έχετε ζήσει.