Πόσο καλοί είμαστε στο Google? Οι περισσότεροι χρήστες γράφουν απλά μερικές λέξεις, και ύστερα προσπαθούν να εντοπίσουν αυτό που χρειάζονται ανάμεσα σε δεκάδες άσχετα αποτελέσματα. Όμως, ο χρήστης που γνωρίζει όλα τα κόλπα στη σύνθετη αναζήτηση Google, μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις σελίδες ακριβώς που ψάχνει, εύκολα, γρήγορα, και ξεκούραστα. Στον οδηγό θα δούμε έξυπνες τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία μας στο Internet.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τα μυστικά αναζήτησης Google που πρέπει να γνωρίζω
Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε το Google πολλές φορές την ημέρα, πιθανότατα υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη μηχανή αναζήτησης.
Βελτίωση Εμφάνισης & Χρωμάτων Στα Widget Αναζήτησης GoogleΚάθε τόσο, όλοι τείνουμε να αλλάζουμε την εμφάνιση των αρχικών μας οθονών, βάζοντας μια νέα ταπετσαρία, κάποιο διαφορετικό θέμα, κ.α. Ωστόσο, ίσως αφήνουμε το ίδιο…
Η γνώση των μυστικών που υπάρχουν στην σύνθετη αναζήτηση Google θα μας βοηθήσει να βρίσκουμε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα όλες τις κρυφές πληροφορίες που ζητάμε, και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και χρόνο.
Αποτελέσματα που να MHN περιέχουν μια λέξη
Ας πούμε πως κάνουμε αναζήτηση για free antivirus. Τα δύο πρώτα αποτελέσματα είναι για το Avast.
Αν όμως για κάποιο λόγο θέλουμε όλες τις σελίδες που αναφέρονται σε δωρεάν antivirus αλλά να μην περιέχουν το Avast, αρκεί να γράψουμε στην αναζήτηση: -Avast.
Μπορούμε να εξαιρέσουμε και άλλες λέξεις, βάζοντας την παύλα “–” μπροστά από την καθεμία, χωρίς κενό.
Δεν πειράζει και αν γράψουμε κάποιο γράμμα λάθος, όπως το -mcaffe στο παράδειγμα μας. Ο αλγόριθμος είναι εξαιρετικά επιδέξιος στην επιστροφή των πληροφοριών και θα το διορθώσει από μόνος του.
Ή τη μία λέξη ή την άλλη
Η αναζήτηση της μορφής (λέξη) OR (λέξη) θα μας επιστρέψει περισσότερα αποτελέσματα, γιατί αρκεί μία σελίδα να περιέχει μία από τις δύο λέξεις τις αναζήτησης για να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα.
Αν δηλαδή ψάξουμε για Ferrari OR Fiat, θα έχουμε στα αποτελέσματα σελίδες που αναφέρουν μόνο τη Ferrari, σελίδες που αναφέρουν μόνο τη Fiat, ή και τα δύο.
Αρκεί να θυμόμαστε πως το OR πρέπει να είναι γραμμένο αποκλειστικά με κεφαλαία γράμματα για να λειτουργήσει.
Αποτελέσματα από ένα συγκεκριμένο site
Πολλά site έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα αναζήτησης. Μπορούμε όμως να κάνουμε αναζήτηση αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο site μέσα από το Google.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βρούμε πληροφορίες για antivirus στο pcsteps.gr, αρκεί να γράψουμε site:pcsteps.gr antivirus
Επίσης, αν γράψουμε site:.gr και μια αναζήτηση, θα μας επιστρέψει αποτελέσματα αποκλειστικά από sites με κατάληξη .gr.
Αναζήτηση παρόμοιων ιστοσελίδων
Αν θέλουμε να βρούμε παρόμοια site, απλά πληκτρολογούμε το related:
Για παράδειγμα, αν γράψουμε related:ebay.com, η αναζήτηση θα μας επιστρέψει αποτελέσματα με υπηρεσίες που είναι παρόμοιες με το eBay.
Σύνθετη αναζήτηση Google με προσαρμοσμένο εύρος ημερομηνιών
Με τη σύνθετη αναζήτηση Google μπορούμε να περιορίσουμε τα αποτελέσματα που αφορούν παλαιότερες ημερομηνίες όπου ενδεχομένως αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι απαρχαιωμένες ή ακόμη και να μην ισχύουν.
Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τα αποτελέσματα σε ώρες, εβδομάδες, μήνες, ή ένα προσαρμοσμένο εύρος ημερομηνιών.
Έτσι, αφού κάνουμε την αναζήτηση, πατάμε στην επιλογή “Εργαλεία” επάνω δεξιά…
…και πατώντας στο προεπιλεγμένο “Οποιαδήποτε στιγμή”, θα ανοίξει ένα αναπτυσσόμενο μενού όπου μπορούμε να φιλτράρουμε το χρονικό εύρος των αποτελεσμάτων.
Μπαλαντέρ
Κάνοντας αναζήτηση με μία φράση που περιέχει τον χαρακτήρα, θα μας επιστραφούν αποτελέσματα που θα περιέχουν διαφορετικές λέξεις στη θέση του.
Για παράδειγμα, ας πούμε πως θέλουμε να φάμε κάτι με κιμά, αλλά δεν ξέρουμε τι. Με την παρακάτω αναζήτηση, θα έχουμε διαφορετικές συνταγές:
Χρονικό διάστημα
Αυτή η σύνθετη αναζήτηση Google μας επιτρέπει να βρούμε δημοσιεύσεις που έγιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Για παράδειγμα: Τελικός κυπέλου 2000..2004
Απλά πρέπει να θυμόμαστε πως βάζουμε δύο τελείες ανάμεσα στις ημερομηνίες, όχι τρεις.
Τύπος αρχείου
Αν δεν θέλουμε να βρούμε απαραίτητα σελίδα, αλλά έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείου, μπορούμε να το ορίσουμε με το filetype: και την κατάληξη. Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί και σκέτη η κατάληξη, π.χ. :pdf.
Αυτή η σύνθετη αναζήτηση Google με το filetype:pdf είναι συνήθως πολύ χρήσιμη, ιδίως αν ψάχνουμε μία επιστημονική δημοσίευση, ένα εμπεριστατωμένο πόνημα, μια επίσημη έρευνα, κ.λ.π.
Απευθείας λήψη αρχείων
Με τη σύνθετη αναζήτηση Google μπορούμε να κατεβάσουμε οποιοδήποτε αρχείο ppt, pdf, doc, κ.λ.π, χρησιμοποιώντας την κατάληξη του αρχείου στην αναζήτηση.
Για παράδειγμα, η αναζήτηση Windows 10 filetype:ppt θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα σχετικά αρχεία παρουσιάσεων powerpoint για αυτό το θέμα. Απλά επιλέγουμε όποιο θέλουμε και θα ξεκινήσει άμεσα η λήψη του.
Αναζήτηση μόνο με λέξεις κλειδιά
Εάν ξεκινήσουμε την αναζήτηση με το allinurl:, η Google περιορίζει τα αποτελέσματα σε αυτά που περιέχουν μόνο τους όρους που θέσαμε.
Για παράδειγμα, το allinurl: google faq, θα επιστρέψει μόνο σελίδες που περιέχουν τις λέξεις “google” και “faq” στη διεύθυνση URL.
Γρήγορες μετατροπές νομισμάτων
Η σύνθετη αναζήτηση Google μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ό,τι μετατροπές θέλουμε, χωρίς να χάνουμε χρόνο ανατρέχοντας σε κάποιο ειδικευμένο site ή αριθμομηχανή.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε μια ενημερωμένη μετατροπή νομίσματος σε ευρώ, δεν έχουμε παρά να πληκτρολογήσουμε το ποσό που θέλουμε.
Η σύνθετη αναζήτηση Google θα μας εμφανίσει το αποτέλεσμα μαζί με έναν διαδραστικό υπολογιστή για περαιτέρω μετατροπή.
Άμεσοι μαθηματικοί υπολογισμοί
Παρομοίως, μπορούμε να κάνουμε βασικούς υπολογισμούς απευθείας στη γραμμή αναζήτησης. Για παράδειγμα, στον πολλαπλασιασμό βάζουμε το αγγλικό x ή το *.
Επιπλέον, μπορούμε άμεσα να υπολογίσουμε ποσοστά, να λύσουμε εξισώσεις…
…ακόμα και να δημιουργήσουμε μεταβλητές με διαδραστικές και τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Υπολογισμός ώρας
Ο υπολογισμός της διαφοράς ώρας είναι άμεσος με την αναζήτηση της Google, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω κλικ. Απλά πληκτρολογούμε time και την τοποθεσία που θέλουμε στα ελληνικά ή όποια άλλη γλώσσα.
Αν βάλουμε ώρα και όχι time, θα χρειαστεί ένα κλικ ακόμη.
Παρομοίως, μπορούμε άμεσα να μάθουμε πότε ο ήλιος θα ανατείλει ή θα δύσει στην χώρα μας ή όποια άλλη χώρα επιλέξουμε.
Για την Ελλάδα, απλά πληκτρολογούμε: Ανατολή δύση ήλιου. Για άλλες χώρες βάζουμε και το όνομα της περιοχής.
Αναζήτηση εικόνας
Η Google υποστηρίζει τις αναζητήσεις εικόνας στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Αυτή η λειτουργία μας επιτρέπει να ανεβάσουμε μια φωτογραφία και να βρούμε πληροφορίες για αυτό το αρχείο εικόνας.
Για παράδειγμα, αν ανεβάσουμε μια εικόνα ενός αξιοθέατου από κάποιον φάκελο μας στο PC, η Google θα την αναγνωρίσει και θα μας δώσει πολλές σχετικές πληροφορίες. Αρκεί να σύρουμε το αρχείο στο σχετικό πεδίο “Εικόνες”.
Αναζήτηση τάσεων Google
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ψάχνουν οι άλλοι άνθρωποι? Το Google Trends μας επιτρέπει να δούμε τα δημοφιλή αποτελέσματα Google και να συγκρίνουμε όρους αναζήτησης.
Παρότι χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες, μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό αν θέλουμε να δούμε ποια θέματα είναι δημοφιλή στην περιοχή μας.
Απόκρυψη άσεμνων αποτελεσμάτων
Αν έχουμε μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν κάποιον υπολογιστή, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την απόκρυψη άσεμνων αποτελεσμάτων στην αναζήτηση Google.
Σε αυτή την περίπτωση, απλά πατάμε στο εικονίδιο των ρυθμίσεων στα δεξιά και επιλέγουμε τη σχετική ένδειξη. Φυσικά, αυτό μπορεί να το αλλάξει το παιδί αν γνωρίζει τα κατατόπια στον browser.
Για μια πιο ισχυρή λύση, μπορούμε να ανατρέξουμε στον οδηγό μας για τις καλύτερες μεθόδους γονικού ελέγχου.
Διασκεδαστική αναζήτηση
Εκτός από τα παραγωγικά κόλπα στη σύνθετη αναζήτηση Google, υπάρχουν και τα διασκεδαστικά κόλπα που μπορούμε να δείξουμε στους φίλους μας για να κάνουμε πλάκα.
Για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσουμε Askew στην αναζήτηση οι φίλοι θα απορήσουν στα σίγουρα με αυτό που θα δουν.
Με το do a barrel roll θα δούμε ότι η σελίδα θα περιστραφεί δύο φορές και μετά θα επιστρέψει στην αρχική της θέση.
Πληκτρολογώντας το Google Gravity, θα μας ανακατευθύνει σε ένα από τα διασκεδαστικά πειράματα του Chrome που πραγματοποιήθηκε από την Hi-Res.
Με το Google Sky μπορούμε να πετάξουμε στο διάστημα και να δούμε ουράνια αντικείμενα, όπως αστερισμούς, γαλαξίες, πλανήτες, το φεγγάρι, κ.λ.π.
Με το Animal sounds μπορούμε να ακούσουμε όλους τους ήχους των ζώων, ενώ με το Atari Breakout θα παρατηρήσουμε ότι όλες οι εικόνες Google θα μετατραπούν αναλόγως, έτσι ώστε να παίξουμε το παιχνίδι.
Εσείς ξέρετε άλλα κόλπα στη σύνθετη αναζήτηση Google?
Οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, για ακόμα πιο εξειδικευμένα αποτελέσματα. Μπορεί δηλαδή κανείς να ψάξει για ένα αρχείο PDF που να είναι δημοσιευμένο στο site ενός συγκεκριμένου πανεπιστημίου, που να περιέχει μία φράση αλλά να μην περιέχει μια άλλη.
Αν έχετε κάποια μέθοδο αναζήτησης που χρησιμοποιείτε και δεν την έχουμε αναφέρει, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.