Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Πώς να Τρέξω Παλιά Προγράμματα και Παιχνίδια στα Windows 10

Πώς να Τρέξω Παλιά Προγράμματα και Παιχνίδια στα Windows 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι και τα Windows 10 έχουν μεγάλη συμβατότητα με προγράμματα και εφαρμογές που λειτουργούσαν σε προηγούμενα Windows. Επειδή όμως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε όλες τις μεθόδους για να τρέξουμε παλιά προγράμματα και παιχνίδια στο νέο λειτουργικό της Microsoft.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πότε ένα πρόγραμμα δεν λειτουργεί στα Windows 10

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν ένα πρόγραμμα λειτουργεί στα Windows 7, τότε θα τρέχει εξίσου καλά και στα Windows 10.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες θα συναντήσουμε ασυμβατότητα, όπως στις παρακάτω:

  • Παλιά προγράμματα που βασίζονται σε παλιότερες εκδόσεις οδηγών
  • Λογισμικό 16-bit, δηλαδή τυχόν εφαρμογές που έχουν ξεμείνει από την εποχή των Windows 3.1
  • Εφαρμογές DOS
  • Λογισμικό με παλιές τεχνολογίες DRM

Αν οποιοδήποτε λογισμικό δεν τρέχει στα Windows 10, τότε η καλύτερη λύση θα είναι να το αντικαταστήσουμε με μία πιο σύγχρονη εναλλακτική.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν μιλάμε για παλιά παιχνίδια ή για επαγγελματικές εφαρμογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία κάποιες από τις παρακάτω λύσεις.

Εκτέλεση ως διαχειριστής

Η πρώτη μας κίνηση για ένα πρόγραμμα που δεν τρέχει, είναι να δοκιμάσουμε να το εκτελέσουμε ως διαχειριστές.

Στην εποχή των Windows XP, οι χρήστες ήταν παράλληλα και διαχειριστές. Έτσι, οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν εκτελούσαν, έτρεχε απευθείας με δικαιώματα διαχειριστή.

Γι' αυτόν τον λόγο, τα παλιά προγράμματα και παιχνίδια που τρέχαμε στα Windows XP, είχαν σχεδιαστεί με την προϋπόθεση να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα.

Στα Windows 7 η Microsoft άλλαξε αυτό το χαρακτηριστικό, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ασφάλεια των χρηστών. Ενώ οι περισσότεροι χρήστες έχουν δικαιώματα διαχειριστή, ο Έλεγχος Λογαριασμού Χρήστη θέτει κάποιους περιορισμούς.

Το ίδιο ισχύει και στα Windows 10, όπου δεν αρκεί ένα διπλό κλικ για να τρέξουμε μία εφαρμογή με πλήρη και απεριόριστα δικαιώματα διαχειριστή.

Ως εκ τούτου, τα παλιά προγράμματα και παιχνίδια που έτρεχαν στα XP, είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν αν προσπαθήσουμε να τα τρέξουμε κανονικά στα Windows 10.

Για να τρέξουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα ως διαχειριστές, αρκεί να κάνουμε πάνω του δεξί κλικ, και να πατήσουμε “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.

παλιά προγράμματα

Και επειδή μπορεί να το πατήσαμε κατά λάθος, τα Windows θα μας ζητήσουν να επιβεβαιώσουμε την απόφασή μας πατώντας “Ναι”.

Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας προγράμματος

Στα Windows 10, η Microsoft έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία για την εύρεση του προβλήματος σε περιπτώσεις ασυμβατότητας με παλιά προγράμματα.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, μπορούμε απλά να πάμε στην Έναρξη, να πληκτρολογήσουμε “εκτέλεση προγραμμάτων”, και να ανοίξουμε την “Εκτέλεση προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν για προηγούμενες εκδόσεις”.

Πατάμε “Για προχωρημένους”…

…και επιλέγουμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”. Έπειτα κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Ο διαγνωστικός έλεγχος θα σκανάρει το σύστημά μας για πιθανά προβλήματα ασυμβατότητας και θα μας παρουσιάσει μία λίστα με τα προγράμματα που ίσως να μην λειτουργούν σωστά.

Διαλέγουμε όποιο από αυτά τα παλιά προγράμματα δεν λειτουργεί στον υπολογιστή μας και πατάμε “Επόμενο”.

Αν το πρόγραμμα δεν εμφανίζεται, διαλέγουμε την πρώτη καταχώρηση “Δεν περιλαμβάνεται στη λίστα” και επιλέγουμε χειροκίνητα την τοποθεσία του.

Έπειτα επιλέγουμε “Δοκιμάστε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις”.

Για να δοκιμάσουμε αν τρέχει το πρόγραμμά μας με τις αλλαγές που εφάρμοσε η αντιμετώπιση προβλημάτων, πατάμε στο κουμπί “Δοκιμή του προγράμματος”.

Αν το πρόγραμμα τρέχει κανονικά, πατάμε “Επόμενο” και επιλέγουμε “Ναι, να γίνει αποθήκευση αυτών των ρυθμίσεων για αυτό το πρόγραμμα”.

Αν από την άλλη αποτύχει η εκτέλεση του προγράμματος, τότε μπορούμε να πατήσουμε στη δεύτερη επιλογή. Από εκεί ο οδηγός θα μας ζητήσει να τσεκάρουμε μερικά κουτάκια, ανάλογα με το πρόβλημα που παρατηρούμε.

Αφού τελειώσουμε και μ' αυτό, πατάμε “Επόμενο” και δοκιμάζουμε ξανά αν τρέχει το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση που αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια, τότε ο οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων δεν μπορεί να μας βοηθήσει περαιτέρω.

Unsigned drivers

Η 64-bit έκδοση των Windows 10 επιβάλλει στα προγράμματα οδήγησης (drivers) που εγκαθιστούμε τη χρήση υπογραφής. Με άλλα λόγια, αν έχουμε Windows 10 64-bit, μπορούμε να φορτώσουμε μόνο όσους drivers είναι υπογεγραμμένοι από τη Microsoft.

Στα Windows 10 32-bit δεν απαιτείται η χρήση υπογεγραμμένων οδηγών, εκτός κι αν πρόκειται για συστήματα UEFI.

Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας που μας προστατεύει από διάφορα malware. Όμως τι γίνεται αν έχουμε κάποιον παλιότερο driver χωρίς υπογραφή για μια συσκευή, πχ για εκείνο το παλιό scanner, και πρέπει να τον εγκαταστήσουμε για να δουλέψει;

Για να μας επιτρέψουν τα Windows να εκτελέσουμε προγράμματα χωρίς υπογραφή, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε την επιβολή υπογραφής προγραμμάτων οδήγησης.

Για να γίνει αυτό, κάνουμε επανεκκίνηση πατώντας ταυτόχρονα το κουμπί “Shift” για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις εκκίνησης.

Θα εμφανιστεί μία μπλε οθόνη – μην τρομάξετε, δεν πρόκειται για την “μπλε οθόνη του θανάτου“. Πατάμε “Αντιμετώπιση”…

…και κάνουμε κλικ στο “Επιλογές για προχωρημένους”.

Από εκεί βρίσκουμε τις “Ρυθμίσεις εκκίνησης”…

…και πατάμε το κουμπί “Επανεκκίνηση”, όπως φαίνεται στην εικόνα.

Ο υπολογιστής μας θα κάνει επανεκκίνηση, μόνο που όταν ξανανοίξει, θα μας εμφανίσει μία λίστα με τις 10 εντολές.

Εμάς μας ενδιαφέρει η επιλογή 7, δηλαδή η “Απενεργοποίηση επιβολής υπογραφής των προγραμμάτων οδήγησης”. Για να την εκτελέσουμε, αρκεί να πατήσουμε τον αριθμό 7 από το πληκτρολόγιό μας.

Με το που ανοίξει ο υπολογιστής, μπορούμε να εγκαταστήσουμε πλέον drivers που δεν έχουν υπογραφή από τη Microsoft. Με την επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή, η επιβολή υπογραφής προγραμμάτων οδήγησης θα ενεργοποιηθεί ξανά.

Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν θα πρέπει να εγκαθιστούμε drivers που δεν εμπιστευόμαστε.

Παιχνίδια που απαιτούν SafeDisk και SecuROM DRM

Τα Windows 10 δεν τρέχουν παιχνίδια που χρησιμοποιούν SafeDisk ή SecuROM DRM.

Πριν προχωρήσουμε, ας εξηγήσουμε τι είναι το DRM (Digital Restrictions Management), ή αλλιώς Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών/Δικαιωμάτων.

Τι είναι το DRM

Το DRM αναφέρεται σε μία κατηγορία τεχνολογιών, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης των ψηφιακών μέσων μετά την πώληση. Πρόκειται ουσιαστικά για κάποια τεχνικά μέτρα, τα οποία προστατεύουν τα ψηφιακά έργα από την πειρατεία.

Το DRM, λοιπόν, δεν είναι μία ενιαία τεχνολογία, αφού έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς διάφοροι τρόποι προστασίας ψηφιακού περιεχομένου.

Δύο από αυτούς τους τρόπος είναι τα SafeDisk και SecuROM. Και τα δύο είναι τύποι DRM, που στοχεύουν στην προστασία κατά της αντιγραφής CD/DVD.

Οι δύο αυτές τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετά παιχνίδια, κυρίως σε όσα κυκλοφόρησαν από το 2003 έως το 2008.

Το 2007, βγήκε στη φόρα ότι το SafeDisk μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προγράμματα malware, μέσω των οποίων μπορούσε κάποιος να πάρει τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή μας.

Tο SecuROM δεν είχε καλύτερη τύχη, καθώς ανάμεσα στα ελαττώματά του, περιόριζε τους χρήστες απ' το να εγκαταστήσουν τα παιχνίδια πολλαπλές φορές, απαιτούσε συχνά επιβεβαίωση γνησιότητας, και γενικά έκανε τη ζωή των gamer μαρτύριο.

Μερικοί από τους πολύ γνωστούς τίτλους με τις εν λόγω DRM τεχνολογίες είναι το GTA 3, το Mass Effect, το Bioshock, το Crysis, το The Sims, και άλλα.

Για να μην τα πολυλογούμε, και οι δύο τεχνολογίες είναι ξεπερασμένες – και ενδεχόμενα επικίνδυνες, οπότε δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την ψηφιακή προστασία των δίσκων.

Windows 10

Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή: Τα Windows 10 δεν τρέχουν παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν SafeDisk ή SecuROM DRM, και καλά κάνουν.

Μην νομίζετε όμως ότι με το να αποφύγετε τα Windows 10 θα μπορέσετε να τρέξετε αυτά τα παιχνίδια. Η Microsoft έχει αφαιρέσει την υποστήριξη γι' αυτές τις τεχνολογίες από τα Windows Vista, 7, 8, και 8.1, μέσω των ενημερώσεων ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι μόνο όσοι αγόρασαν τα παιχνίδια σε CD/DVD θα έχουν αυτό το πρόβλημα, καθώς οι τέτοιες τεχνολογίες DRM περιλαμβάνονται στο μέσο εγκατάστασης, όχι στο ίδιο το παιχνίδι.

Ως εκ τούτου, όσοι έχουν αγοράσει τα παιχνίδια online, ή σκοπεύουν να τα αγοράσουν, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Αγορά Παιχνιδιών Υπολογιστή: Το Steam και οι Άλλοι

Οι περισσότεροι gamers που αγοράζουν παιχνίδια, χρησιμοποιούν κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα διανομής παιχνιδιών. Το Steam είναι η πιο δημοφιλής από αυτές, όμως υπάρχουν δεκάδες άλλες πλατφόρμες από τις…

Για αυτούς λοιπόν που έχουν στην κατοχή τους κάποιο CD/DVD με τέτοια παιχνίδια, δεν υπάρχει τρόπος να τα παίξουν στα Windows 10.

Θα πρέπει να καταφύγουν στη λύση του dual boot με κάποιο απ' τα παρακάτω λειτουργικά, ή να αγοράσουν το παιχνίδι εκ νέου σε ψηφιακή μορφή.

Windows Vista, 7, 8, 8.1

Όσοι χρησιμοποιούν κάποιο από αυτά τα λειτουργικά, μπορούν να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία secdrv.sys, την οποία απενεργοποίησε η Microsoft μέσω των ενημερώσεων ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή θα καταστήσει τον υπολογιστή μας λιγότερο ασφαλή, οπότε καλό είναι να απενεργοποιήσουμε ξανά την υπηρεσία μόλις τελειώσουμε με το παιχνίδι μας.

Για να την ενεργοποιήσουμε λοιπόν, πηγαίνουμε στην Έναρξη και γράφουμε “cmd”. Κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή εντολών και την εκτελούμε ως διαχειριστές.

Εκτελούμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter:

sc start secdrv

Τώρα τα Windows θα μπορούν να τρέξουν τα παλιά μας παιχνίδια.

Όταν θελήσουμε να την απενεργοποιήσουμε, χρησιμοποιούμε την εξής εντολή:

sc stop secdrv

Εικονικές μηχανές για παλιά προγράμματα

Στα Windows 7 υπήρχε μία επιλογή με την ονομασία “Windows XP Mode”. Ήταν ένα χαρακτηριστικό που μας επέτρεπε να τρέξουμε προγράμματα σχεδιασμένα για τα Windows XP.

Στην ουσία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία απλή εικονική μηχανή που έτρεχε Windows XP.

Τα Windows 10 δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό, όμως τίποτα δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε μία δική μας εικονική μηχανή. Έτσι θα μπορούμε να τρέξουμε οποιαδήποτε παλιά προγράμματα αρνούνται πεισματικά να εκκινήσουν στα Windows 10.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τις εικονικές μηχανές, καθώς και πώς να δημιουργήσετε μία με το VirtualBox, επισκεφτείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

Εικονική Μηχανή Windows: Δημιουργία σε Linux / Windows

Το να δημιουργήσουμε μια εικονική μηχανή Windows μας επιτρέπει να τρέξουμε μια ανεξάρτητη εγκατάσταση μέσα στο Linux ή στα Windows, υποστηρίζοντας πλήρως τα προγράμματα, και αναγνωρίζοντας περιφερειακές συσκευές. Ας δημιουργήσουμε…

Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως αν το πρόγραμμα που θέλουμε να τρέξουμε χρειάζεται συγκεκριμένο hardware, όπως για παράδειγμα την κάρτα γραφικών αν μιλάμε για παιχνίδια, τότε η εικονική μηχανή δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα.

Εφαρμογές DOS και Windows 3.1

Αν έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο παλιό πρόγραμμα DOS, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το DOSBox.

Το DOSBox είναι ένας δωρεάν emulator που μπορεί να τρέξει περιβάλλον MS-DOS στα Windows 10, επιτρέποντάς μας να χρησιμοποιήσουμε τα παλιά προγράμματα και παιχνίδια που τυχόν έχουμε στην κατοχή μας.

Κατέβασμα και εγκατάσταση

Για να το κατεβάσουμε, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του, και πατάμε στο κουμπί “Download Now”.

Όπως θα δούμε, ο emulator διαθέτει εκδόσεις για διάφορα λειτουργικά συστήματα.

Τρέχουμε το αρχείο .exe που κατεβάσαμε, και πατάμε “Next”.

Αφού πατήσουμε για άλλη μία φορά “Next”, διαλέγουμε την τοποθεσία εγκατάστασης και κάνουμε κλικ στο “Install”.

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, μπορούμε να πατήσουμε “Close”. Είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή για να τρέξουμε παλιά προγράμματα και παιχνίδια.

Λογισμικό 16-bit

Οι εφαρμογές 16-bit δεν μπορούν να λειτουργήσουν στις 64-bit εκδόσεις των Windows. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε άμεσα, αν προσπαθήσουμε να τρέξουμε μία τέτοια εφαρμογή σε λειτουργικό 64-bit.

Βέβαια ποιος χρησιμοποιεί ακόμα 16-bit εφαρμογές; Δεν ξέρω, αλλά όποιος και να ‘σαι, να ξέρεις ότι αυτά τα παλιά προγράμματα τρέχουν κανονικά σε 32-bit λειτουργικά συστήματα, και άρα θα λειτουργήσουν και στα Windows 10 32-bit.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις format και καθαρή εγκατάσταση για να αλλάξεις την αρχιτεκτονική ολόκληρου του συστήματός σου σε 32-bit.

Αρκεί να χρησιμοποιήσεις και σε αυτήν την περίπτωση μία εικονική μηχανή με λογισμικό 32-bit, ή το DOSBox που περιγράψαμε παραπάνω.

Ιστοσελίδες που απαιτούν Java, Silverlight, ActiveX, ή Internet Explorer

Τα Windows 10 έρχονται με τον νέο browser της Microsoft, τον Edge, με μια τίμια προσπάθεια της εταιρείας να αντικαταστήσει τον χειρότερο browser όλων των εποχών. Ναι, αναφερόμαστε στον Internet Explorer.

Ο Edge ωστόσο δεν περιλαμβάνει υποστήριξη για Java, ActiveX, Silverlight, και διάφορες άλλες τεχνολογίες.

Πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε τη Microsoft γι' αυτό, ας ξεκαθαρίσουμε ότι και ο Chrome, που είναι ο πιο δημοφιλής browser αυτή τη στιγμή, έχει πάψει εδώ και καιρό να υποστηρίζει NPAPI plugins όπως Java, Silverlight, Unity, και άλλα.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζονται καν αυτά τα plugins, για να μην αναφερθούμε στις τρύπες ασφαλείας που περιέχουν.

Τι γίνεται όμως στην εξειδικευμένη περίπτωση που θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια σελίδα που απαιτεί αυτά τα plugins; Είπαμε ήδη ότι ο Chrome και γενικότερα οι Chromium based browsers δεν τα υποστηρίζουν πλέον.

Τότε με λύπη θα πρέπει να ανοίξουμε τον Internet Explorer, γιατί είτε το πιστεύετε είτε όχι, βρίσκεται ακόμα και στα Windows 10. Θα τον εντοπίσουμε με μια απλή αναζήτηση στην Έναρξη.

Φυσικά αυτός δεν είναι λόγος για να τον χρησιμοποιήσουμε ως τον βασικό μας browser. Αρκεί το άνοιγμα της “προβληματικής” σελίδας, και μετά μπορούμε να τον κλείσουμε και να παριστάνουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν συνέβη ποτέ.

Οι χρήστες του Firefox μπορούν να παραλείψουν αυτό το βήμα, καθώς ο browser της Mozilla είναι ακόμα συμβατός με τα NPAPI plugins. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, τον Μάρτιο του 2017 αυτό θα πάψει να ισχύει.

Έχετε παλιά προγράμματα και παιχνίδια;

Σας έχει τύχει ποτέ να μην λειτουργούν παλιά προγράμματα στα Windows 10; Σας βοήθησε μήπως κάποια από τις παραπάνω μεθόδους;

Αν σας άρεσε ο οδηγός ή αν χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο παλιό πρόγραμμα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#353 - AI Και Κοινή Χρήση Δεδομένων Στον Edge, Outlook Εκτός Σύνδεσης, Ποιοτικά Παιχνίδια Στο Android
QuickSteps
GamingSteps#20241109 - Warcraft II: Remastered, Το Μυστικό Των Polaroid Στο SH2 Remake, Σπάνιες Κάρτες Pokémon TCG
GamingSteps