Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, για να κάνει καριέρα ένας νέος δημιουργός, έπρεπε να πείσει παραγωγούς να του εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Σήμερα, η μεγαλύτερη πλατφόρμα βίντεο στο ίντερνετ, είναι ανοιχτή για όλους. Με μια καλή ιδέα και στοιχειώδη εξοπλισμό, μπορούμε από το να κερδίσουμε ένα χαρτζιλίκι, μέχρι να αποκτήσουμε κανονικό εισόδημα. Δείτε πώς να βγάλουμε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να κερδίσουμε χρήματα στο YouTube
Από τα μέσα Ιανουαρίου 2018, το πρόγραμμα συνεργατών YouTube (YouTube Partner Program) εφήρμοσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του.
Προηγουμένως, οποιοσδήποτε ζούσε σε μία από τις υποστηριζόμενες χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από το 2012-2013 – μπορούσε να γίνει μέλος του προγράμματος, να ανεβάσει βίντεο, και να βγάλει λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube.
Πλέον, όμως, υπάρχουν ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε ένα κανάλι στο YouTube να συμμετέχει στα διαφημιστικά έσοδα των βίντεο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει 1.000 συνδρομητές συνολικά, και 4.000 ώρες παρακολούθησης τους τελευταίους 12 μήνες.
Αυτή η αλλαγή οφείλεται στο ότι το YouTube θέλει να αντιμετωπίσει το ακατάλληλο περιεχόμενο κάποιων νέων καναλιών – πχ υλικό που σχετίζεται με ρατσισμό, ρητορική μίσους, ή ακόμη και με τρομοκρατία – και το οποίο δυσαρεστεί τους διαφημιζόμενους.
Ενώ εκ πρώτης όψεως αυτή η πολιτική φαίνεται άδικη για νέους δημιουργούς, αν βάλουμε κάτω τα νούμερα, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο τραγική.
Ένα ελληνικού περιεχομένου κανάλι στο YouTube που είχε 4.000 ώρες προβολής τον τελευταίο ένα χρόνο, θα είχε έσοδα λιγότερα από 44 δολάρια. Όχι ανά ώρα προβολής. Ούτε καν ανά μήνα. Συνολικά, για όλο αυτό το διάστημα.
Σίγουρα, όταν σκεφτόμαστε να βγάλουμε λεφτά από το ίντερνετ, έχουμε υψηλότερο στόχο από 44 δολάρια το χρόνο.
Στην πράξη, λοιπόν, δεν χάνουμε τίποτα σπουδαίο μέχρι το κανάλι μας να πιάσει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Διαδικασία αίτησης – τα 4 βήματα
Για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια να βγάλουμε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube, πρέπει να ακολουθήσουμε τα πρώτα τέσσερα βήματα μέσα από τον λογαριασμό μας, δηλώνοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεργατών YouTube.
Βήμα 1: Χώρα και επαλήθευση λογαριασμού
Πρώτα απ’ όλα, συνδεόμαστε στον λογαριασμό μας στο YouTube. Αν έχουμε ήδη λογαριασμό Google για οποιαδήποτε υπηρεσία – για παράδειγμα, για το Gmail – τα στοιχεία είναι τα ίδια για το YouTube, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό.
Σε αυτή τη σελίδα, βεβαιωνόμαστε πως στον λογαριασμό μας της Google έχει οριστεί ένα όνομα. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κανάλι στο YouTube. Το ψευδώνυμο είναι προαιρετικό.
Κατόπιν πατάμε εδώ, και στην σελίδα που θα μας ανοίξει κάνουμε κλικ στο “Δημιουργήστε ένα κανάλι”.
Επιβεβαιώνουμε το όνομα, ή αν θέλουμε επιλέγουμε ένα νέο όνομα ειδικά για το YouTube, και κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία Καναλιού”.
Με το κανάλι μας έτοιμο, πηγαίνουμε στην επιλογή “Κανάλι -> Για προχωρημένους” και βεβαιωνόμαστε πως η χώρα μας είναι η Ελλάδα. Φυσικά, αν ζούμε στο εξωτερικό, επιλέγουμε την αντίστοιχη χώρα.
Από εδώ, μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το όνομα που θα φαίνεται στο λογαριασμό, καθώς και τη φωτογραφία.
Αν χρειαστεί να αλλάξουμε οποιοδήποτε στοιχείο, στο κατώτατο τμήμα της ίδιας καρτέλας πατάμε στην αποθήκευση.
Για το τελευταίο βήμα αυτής της ενότητας, επιλέγουμε στο Κανάλι -> Κατάσταση και λειτουργίες και κάνουμε κλικ στην “Επαλήθευση”.
Κατόπιν, ακολουθούμε τα εύκολα βήματα που παρατηρούμε παρακάτω για να επιβεβαιώσουμε το λογαριασμό μας.
Η πιο εύκολη επιλογή είναι να μας έρθει ο κωδικός επιβεβαίωσης στο κινητό μας μέσω SMS. Δεν πρόκειται να χρεωθούμε για το SMS.
Μόλις μας έρθει ο κωδικός, δεν έχουμε παρά να τον συμπληρώσουμε στο αντίστοιχο πεδίο.
Βήμα 2: Αποδοχή προγράμματος συνεργατών
Στην ίδια καρτέλα όπου κάναμε την επαλήθευση του λογαριασμού μας, επιλέγουμε την “Ενεργοποίηση” στη δημιουργία εσόδων, όπως παρατηρούμε παρακάτω.
Πατάμε στην “Έναρξη” και ακολουθούμε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη…
…για να αποδεχτούμε τους όρους του προγράμματος συνεργατών YouTube.
Βήμα 3: Εγγραφή στο AdSense
Στη συνέχεια, οι όροι του προγράμματος συνεργατών YouTube θα έχουν γίνει αποδεκτοί. Όμως για να έρθουν τα λεφτά από το ίντερνετ, κοινώς να πληρωθούμε από το YouTube, χρειαζόμαστε τον λογαριασμό AdSense.
Έτσι λοιπόν, από την ενότητα της δημιουργίας εσόδων πατάμε στην έναρξη, για να μεταφερθούμε στη σχετική καρτέλα.
Στη συνέχεια θα ανακατευθυνθούμε στο AdSense, προκειμένου να συνδέσουμε τον υπάρχοντα λογαριασμό μας στο AdSense ή να δημιουργήσουμε έναν καινούριο, εφόσον δεν διαθέτουμε ήδη.
Αν έχουμε ήδη ενεργό λογαριασμό AdSense – πχ για να κερδίζουμε χρήματα από διαφημίσεις στο site μας – τότε οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνον. H Google δεν εγκρίνει το να έχει ένα φυσικό πρόσωπο δύο λογαριασμούς στο Adsense.
Ως εκ τούτου, πατάμε στο επόμενο…
…και εφόσον δεν διαθέτουμε λογαριασμό AdSense, επιλέγουμε τις τρεις υποενότητες που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, και κάνουμε κλικ στη δημιουργία λογαριασμού.
Από εκεί και μετά η υπηρεσία με εύκολο και κατανοητό τρόπο θα μας υποδείξει να συμπληρώσουμε τα στοιχεία μας για την πληρωμή μας.
Όπου δούμε κόκκινη ένδειξη, σημαίνει ότι απαιτείται υποχρεωτικά να συμπληρώσουμε εκείνο το πεδίο. Τελειώνοντας, κάνουμε την επίσημη αίτηση σύνδεσης με το Adsense, πατώντας στο τέλος “Υποβολή” στο κάτω μέρος της σελίδας.
Μετά θα δούμε ότι υποβλήθηκε το αίτημα, και έχουμε πλέον ένα συσχετισμένο λογαριασμό AdSense.
Αν ο λογαριασμός μας στο Adsense ήταν ήδη ενεργός, ουσιαστικά το τρίτο αυτό βήμα οδηγεί στην αυτόματη σύνδεση με τον λογαριασμό του Youtube.
Βήμα 4: Προτιμήσεις δημιουργίας εσόδων
Στη συνέχεια πρέπει να ρυθμίσουμε τους τύπους διαφημίσεων που θέλουμε να προβάλλονται στα βίντεό μας, και να ενεργοποιήσουμε αυτόματα τη δημιουργία εσόδων για όλα τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά βίντεο.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να πατήσουμε πάλι στην έναρξη…
…και επιβεβαιώνουμε ότι θέλουμε να δημιουργούμε έσοδα για όλα τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά βίντεο, κάνοντας κλικ στην επιλογή Αποθήκευση στο τέλος.
Μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξουμε αυτές τις ρυθμίσεις από την ενότητα των προεπιλογών μεταφορτώσεων, ώστε να είναι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για κάθε νέο βίντεο.
Μετά από το 4ο βήμα που μόλις είδαμε, υπάρχει πλέον και το 5ο βήμα, που ωστόσο δεν είναι δικό μας, αλλά της Google.
Θα υποβληθούμε σε έλεγχο αφού φτάσουμε τις 4.000 ώρες παρακολούθησης και τους 1.000 συνδρομητές. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε να κερδίζουμε λεφτά από το ίντερνετ αμέσως μόλις το κανάλι μας λάβει την έγκριση.
Με ποιο θέμα να ασχοληθώ στο YouTube
Το κομμάτι της απλής εγγραφής σαν συνεργάτης στο YouTube είναι το πιο εύκολο. Η σημαντικότερη επιλογή που θα πρέπει να κάνουμε είναι το είδος του καναλιού που θέλουμε να έχουμε.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δημιουργούς στο YouTube, όπως ο PewDiePie, o VanossGaming, ξεκίνησαν και έγιναν γνωστοί φτιάχνοντας βίντεο για παιχνίδια. Ασχέτως αν στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα.
Το gaming έχει επιτυχία και σε ελληνόφωνα κανάλια, όπως το 2J Games.
Υπάρχουν όμως αμέτρητα άλλα θέματα που μπορούμε να ασχοληθούμε. Πολύ δημοφιλείς κατηγορίες για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι η κωμωδία, το unboxing συσκευών, η μαγειρική, το μακιγιάζ, οι λίστες top 10, και άλλα πολλά.
Το σημαντικότερο όλων είναι να επιλέξουμε ένα θέμα για το οποίο να έχουμε πάθος. Για να βγάλουμε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα θέμα που να ενδιαφέρει τους θεατές, αλλά να ενδιαφέρει και εμάς.
Αν δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με το gaming, και δεν μας ενδιαφέρει, δεν έχει την παραμικρή λογική να αρχίσουμε να φτιάχνουμε gaming videos, επειδή “πουλάει”. Είναι βέβαιο πως θα πρόκειται μια αποτυχία, και θα είναι θέμα χρόνου να τα παρατήσουμε.
Γενικά, το θέμα της επιλογής θέματος για ένα κανάλι στο YouTube είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό τον οδηγό. Το να βρείτε όμως τον τομέα με τον οποίο έχετε πάθος, είναι το πρώτο βήμα.
Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να φτιάχνω βίντεο στο YouTube?
Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα απλό blog, ο μόνος εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι ένας απλός υπολογιστής χαμηλών δυνατοτήτων, ένα πληκτρολόγιο, τα χέρια μας, και ό,τι έχουμε ανάμεσα στα αυτιά μας.
Αν όμως μας ενδιαφέρει να βγάλουμε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω όσον αφορά τον εξοπλισμό.
Μακράν το σημαντικότερο κομμάτι είναι ένα καλής ποιότητας μικρόφωνο. Ένα απλό μικρόφωνο υπολογιστή ή ένα headset είναι αρκετό μόνο για συνομιλίες στο Skype ή για online gaming. Ούτε να διανοηθείτε να μπείτε στο YouTube χωρίς ένα σωστό μικρόφωνο.
Μικρόφωνο Για YouTube Audio Technica AT2020 USB+Όταν πρόκειται για αγορά μικροφώνου, μπορούμε να ξοδέψουμε από ελάχιστα χρήματα, μέχρι τερατώδη ποσά. Για έναν χρήστη που ψάχνει ένα καλό και ποιοτικό μικρόφωνο για…
Όσον αφορά την κάμερα, για αρχή μία καλή Full HD 1920×1080 webcam θα είναι αρκετή. Στην ανάγκη, και η κάμερα του κινητού θα εξυπηρετήσει.
Πάντως, ο σωστός ήχος είναι μακράν πιο σημαντικός από την καλή ποιότητα εικόνας. Άρα, η αγορά μιας καλής κάμερας είναι δεύτερη προτεραιότητα, και μπορούμε να την αναβάλλουμε μέχρι να αποκτήσει κάποια έσοδα το κανάλι.
Στον τομέα του υπολογιστή, το video editing είναι μία από τις πιο απαιτητικές εργασίες. Αν έχετε έναν υπολογιστή με τουλάχιστον 4ης γενιάς i5 4460, θα χρειαστεί να βεβαιωθείτε πως θα έχετε τουλάχιστον 16GB RAM, τα 8GB RAM δεν είναι αρκετά για video editing.
Πόση RAM Χρειάζεται ο Υπολογιστής Μου για Κάθε Χρήση?Πολλοί θεωρούμε πως “όσο περισσότερη RAM, τόσο το καλύτερο”. Ανάλογα με τη χρήση, όμως, από ένα σημείο και μετά η επιπλέον μνήμη RAM μένει αχρησιμοποίητη, και…
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή, ο i3 8100 είναι ένα πολύ καλός εισαγωγικός επεξεργαστής, με απόδοση ισότιμη με i5 7500, που θα σας καλύψει τόσο για gaming όσο και για editing.
Αν δεν σας ενδιαφέρει το gaming, δείτε τη σύνθεση των 500 ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή, προσθέτοντας όμως άλλα 8GB RAM. Προσθέτοντάς του μια κάρτα γραφικών, θα είναι κατάλληλος και για παιχνίδια.
Τέλος, σε επίπεδο προγραμμάτων για επεξεργασία βίντεο, στον οδηγό μας θα δείτε τις πιο δημοφιλείς επιλογές, για να επιλέξετε αυτή που θα σας ταιριάξει:
Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/LinuxΜέχρι σχετικά πρόσφατα, η επεξεργασία βίντεο ήταν μία εργασία αποκλειστικά για επαγγελματίες ή φανατικούς χομπίστες. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν είχαν καθόλου βιντεοκάμερα, ή ενδιαφέρον…
Να σημειωθεί πως για τα βίντεο στο κανάλι του PCsteps στο YouTube χρησιμοποιούμε το DaVinci Resolve.
Πόσα λεφτά από το ίντερνετ μπορώ να κερδίσω από το YouTube?
Όσοι παρακολουθούμε τα δρώμενα στο YouTube, σίγουρα θα έχουμε ακούσει για τα τερατώδη ποσά που κερδίζουν ορισμένοι δημιουργοί.
Για παράδειγμα, ο DanTDM, που έγινε γνωστός δημιουργώντας βίντεο για το Minecraft, φέρεται το 2017 να είχε εισόδημα 16,5 εκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, ο Ryan, το εξάχρονο αγόρι στο κανάλι Ryan ToysReview που επιμελούνται οι γονείς του, υπολογίζεται πως κέρδισε 11 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως το κανάλι του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015.
Βέβαια, αυτά τα έσοδα δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις διαφημίσεις YouTube, αλλά και από άλλες δραστηριότητες, όπως εταιρικές χορηγίες, affiliate marketing, πώληση merchandice (πχ μπλουζάκια, mousepad, κούπες, κλπ), και άλλα.
Είναι αυτονόητο πως όταν ένας δημιουργός έχει εκατοντάδες χιλιάδες ή και συνδρομητές στο κανάλι του, ανοίγουν πολλές νέες εναλλακτικές μέθοδοι για τη δημιουργία εσόδων.
Φυσικά, για κάθε ένα δημιουργό που κερδίζει τόσα λεφτά από το ίντερνετ, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες που περιορίζονται σε πολύ πιο προσγειωμένα ποσά. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να περιμένουμε, ρεαλιστικά, σαν αμοιβές από το YouTube.
Πώς δημιουργούνται τα έσοδα στο YouTube
Κατ' αρχάς, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Το YouTube, στη βασική του μορφή, ΔΕΝ πληρώνει με βάση τις προβολές στο βίντεο, ούτε με βάση τον αριθμό των συνδρομητών ενός καναλιού.
Ο μόνος τρόπος που κερδίζουμε λεφτά από το ίντερνετ μέσα από το ίδιο το YouTube, είναι μέσα από τις διαφημίσεις που εμφανίζει η υπηρεσία.
Θα πρέπει ο θεατής είτε να κάνει κλικ σε διαφημιστικό banner, μέσα στο βίντεο…
…στη σελίδα του βίντεο…
…είτε να δει τη διαφήμιση βίντεο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, χωρίς δηλαδή να την παρακάμψει μετά τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα.
Εξαίρεση αποτελεί το συνδρομητικό YouTube Red, όπου εκεί μετρούν όντως οι προβολές. Καθώς όμως το YouTube Red δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με αυτό.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή των διαφημίσεων που εμφανίζει το YouTube εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει τη δημιουργία εσόδων, θα βρείτε εδώ.
Από τις παραπάνω ενέργειες, δικαιούμαστε το 55% των καθαρών εσόδων που δημιουργεί η διαφήμιση, και το YouTube κρατάει το υπόλοιπο 45%.
Θεωρητικά, αυτό σημαίνει πως αν 1.000.000 χρήστες που μπλοκάρουν διαφημίσεις δουν το βίντεό μας, τα έσοδά μας θα είναι μηδενικά, ανεξαρτήτως του αριθμού των προβολών.
Στην πράξη, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Στο σύνολο των χρηστών που θα δουν το βίντεό μας, στατιστικά ένα ποσοστό θα μπλοκάρει διαφημίσεις, ένα ποσοστό απλά δεν θα κάνει κλικ, και ένα ποσοστό θα δημιουργήσει έσοδα για εμάς.
Από αυτό το γεγονός προκύπτει μία από τις πιο δημοφιλείς μετρήσεις για τα έσοδα, το CPM, ή αλλιώς το πόσα χρήματα βγάζει ένα βίντεό μας από τα κλικ στις διαφημίσεις ανά χίλιες προβολές.
Αυτό το μέγεθος διαφέρει σε τεράστιο βαθμό ανάμεσα σε διαφορετικά κανάλια, ή ακόμα και στο ίδιο κανάλι όταν αναφερόμαστε σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου.
Η σημασία της χώρας και της γλώσσας
Θα το πούμε ξεκάθαρα: Αν γνωρίζετε αρκετά καλά Αγγλικά και θέλετε να βγάλετε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube, καλά θα κάνετε να ξεκινήσετε ένα κανάλι απευθείας στα Αγγλικά. Ακόμα και με την ελληνική σας προφορά.
Ας μην ξεχνάμε πως και ο CrazyRussianHacker δεν μιλάει ακριβώς με προφορά Οξφόρδης. Κάθε άλλο.
Ο πρώτος λόγος, είναι αυτός που ο καθένας φαντάζεται: ένα κανάλι στα Αγγλικά έχει ένα εν δυνάμει διεθνές κοινό.
Αν ο Pewdiepie, που είναι Σουηδός, είχε ξεκινήσει το κανάλι του στη μητρική του γλώσσα – την οποία μιλούν κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι – δεν θα είχε ποτέ φτάσει τους σχεδόν 61 εκατομμύρια συνδρομητές.
Ο δεύτερος λόγος, όμως, που είναι κατά πολύ σημαντικότερος, είναι πως τα έσοδα στο YouTube εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εθνικότητα του κοινού.
Αυτό σημαίνει πως αν ένα βίντεο στα Αγγλικά έχει πχ 10.000 προβολές, και ένα βίντεο στα Ελληνικά έχει επίσης 10.000 προβολές, το βίντεο στα Αγγλικά θα έχει σημαντικά μεγαλύτερα έσοδα.
Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι πως το κόστος κάθε διαφήμισης για τους διαφημιζόμενους εξαρτάται από τη χώρα που προβάλλεται η διαφήμιση. Άλλο είναι το κόστος της διαφήμισης σε μια ισχυρή αγορά, όπως οι ΗΠΑ, και άλλο στην Ελλάδα.
Καθώς λοιπόν κερδίζουμε λεφτά από το ίντερνετ από τις διαφημίσεις του YouTube, αντίστοιχα μεγαλύτερο θα είναι και το δικό μας κέρδος από θεατές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, και άλλες ισχυρές οικονομίες.
Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά? Πολύ μεγαλύτερη απ' όσο φαντάζεστε.
Πόσα λεφτά από το ίντερνετ κερδίζει ένα αγγλόφωνο κανάλι στο YouTube
Το κανάλι Vexxed είχε δημοσιεύσει στα τέλη του 2016 το παρακάτω βίντεο σχετικά με τα έσοδά του από το YouTube, στο οποίο έδειχνε απευθείας τα στατιστικά του λογαριασμού του.
Στα στατιστικά που δείχνει, από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016 είχε 18.332.319 προβολές σε όλα τα βίντεό του. Για το ίδιο διάστημα, το κανάλι είχε συνολικά διαφημιστικά έσοδα 26.288,04 δολάρια.
Από εδώ προκύπτει πως στο συγκεκριμένο αγγλόφωνο κανάλι, και για το συγκεκριμένο διάστημα, ο δημιουργός είχε καθαρά έσοδα 1,43 δολάρια ανά χίλιες προβολές (CPM). Το νούμερο αυτό βγαίνει με την απλή μέθοδο των τριών και με στρογγυλοποίηση.
Εδώ βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως το CPM δεν παραμένει σταθερό, και μπορεί να έχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την εποχή.
Στα στατιστικά του ίδιου καναλιού για τον Οκτώβριο 2016, με 2.167.937 προβολές είχε έσοδα $5.674,50.
Αυτό σημαίνει πως, για τη συγκεκριμένη περίοδο, το κανάλι είχε έσοδα 2,61 δολάρια ανά χίλιες προβολές.
Αυτό εξηγείται γιατί τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, το κόστος της διαφήμισης είναι αυξημένο.
Πόσα λεφτά από το ίντερνετ κερδίζει ένα ελληνόφωνο κανάλι στο YouTube
Ας συγκρίνουμε λοιπόν τα παραπάνω νούμερα με τα στατιστικά ενός ελληνόφωνου καναλιού, όπως είναι το κανάλι του PCsteps.
Σίγουρα το κανάλι μας είναι μικρό, και σχετικά πρόσφατα αρχίσαμε να το αναπτύσσουμε ενεργά. Όμως έχουμε πρόσβαση σε αναλυτικά στατιστικά – που δεν την έχουμε για άλλα ελληνικά κανάλια – και μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Από την πρώτη δημιουργία του καναλιού μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2018, είχαμε συνολικά 565.935 προβολές.
Για αυτές τις προβολές, είχαμε διαφημιστικά έσοδα 193,20 δολάρια.
Κάνοντας τις πράξεις που είχαμε αναλύσει παραπάνω, προκύπτει πως για κάθε χίλιες προβολές στο κανάλι μας, είχαμε έσοδα 0,34 δολάρια.
Για να κάνουμε μια πιο ακριβή σύγκριση με το Vexxed, στο διάστημα 8 Ιανουαρίου με 1η Νοεμβρίου 2016, το CPM του καναλιού του PCsteps ήταν 0,23 δολάρια ανά 1000 προβολές.
Αντίστοιχα, για τον Οκτώβριο του 2016, το CPM στα έσοδα ήταν 0,26 δολάρια ανά χίλιες προβολές.
Στην πιο επιτυχημένη μας περίοδο όσον αφορά τις προβολές, το Μάρτιο του 2017, που είχαμε 100.000 προβολές μέσα σε ένα μήνα, το CPM ήταν 0,29 δολάρια ανά χίλιες προβολές.
Τέλος, το υψηλότερο CPM που έχουμε δει στο κανάλι μας, για το Νοέμβριο του 2017 – λόγω της επερχόμενης χριστουγεννιάτικης περιόδου, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως – ήταν 0,52 δολάρια ανά 1000 προβολές.
Σίγουρα θα είχαμε πιο ακριβή στατιστικά αν συγκρίναμε κανάλια αντίστοιχου μεγέθους, που η βασική τους διαφορά να ήταν στη γλώσσα.
Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι εμφανές πως ένα αγγλόφωνο κανάλι παρέχει σημαντικά καλύτερες αμοιβές ανά χίλιες προβολές.
Πώς μπορεί ένα ελληνικό κανάλι στο YouTube να είναι βιώσιμο
Πιθανώς τα παραπάνω νούμερα να σας έχουν απογοητεύσει.
Σαν Έλληνες, το να δημιουργήσουμε ένα κανάλι στα Αγγλικά είναι πρόκληση, για πολλούς ανυπέρβλητη. Κατά συνέπεια, για την πλειοψηφία των υποψήφιων δημιουργών, ένα κανάλι στα Ελληνικά είναι η μόνη επιλογή.
Με 0,52 δολάρια ανά χίλιες προβολές σε ένα ελληνόφωνο κανάλι, όπως ήταν η καλύτερη από τις μετρήσεις μας, σημαίνει πως για να κερδίζουμε πχ 1.000 δολάρια σε ένα μήνα (περίπου 800 ευρώ), θα πρέπει να έχουμε 1.929.075 προβολές εκείνο το μήνα.
Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε πως τα παραπάνω έσοδα αφορούν αποκλειστικά τις διαφημίσεις του YouTube. Και, όπως αναφέραμε εν συντομία, έχοντας ένα κανάλι στο YouTube, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι να παράγουμε έσοδα.
Η πιο άμεση μέθοδος, και που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποδώσει περισσότερο από τις διαφημίσεις του YouTube, είναι το Affiliate Marketing. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να μάθετε στον οδηγό μας.
Χρήματα μέσω Internet με Blog ή Site – Η “Φυσική” ΜέθοδοςΤο να φτιάξουμε ένα Blog ή Site είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ. Όμως, αν θέλαμε απλά να γράφουμε τις σκέψεις μας χωρίς αμοιβή, θα αγοράζαμε…
Με δύο λόγια, μπορούμε στην περιγραφή του βίντεο να βάζουμε ειδικούς συνδέσμους προς προϊόντα σε e-shop επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε.
Για κάθε θεατή που θα κάνει κλικ στο σύνδεσμό μας και θα ολοκληρώσει μια αγορά, θα κερδίσουμε ένα ποσοστό από αυτή την αγορά.
Βέβαια, δεν θα είναι όλες οι αγορές ισότιμες.
Είναι πάντως ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει έσοδα ένα νέο κανάλι, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπερνούν τις αμοιβές του ίδιου του YouTube. Και όσο πιο δημοφιλές γίνεται ένα κανάλι, τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα από το affiliate marketing.
Από εκεί και πέρα, αν ένα κανάλι φτάσει να έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές, και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προβολές σε κάθε βίντεο, ξανοίγονται και νέες δυνατότητες.
Εκεί πλέον θα μπορούμε να προσεγγίσουμε εταιρείες ώστε να τις διαφημίσουμε στο κανάλι μας έναντι αμοιβής. Αυτό, βέβαια, απαιτεί ικανότητες πωλήσεων, που ίσως να μην έχουν πολλοί οι οποίοι επιθυμούν να βγάλουν λεφτά από το ίντερνετ.
Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα. Για να αποκτήσει κέρδος ένα κανάλι στο YouTube, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν μία κανονική επιχείρηση. Και μία επιχείρηση, για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να ασχοληθεί με κάποιο τρόπο με τις πωλήσεις.
Τι ισχύει με τα λεφτά από το ίντερνετ και την εφορία?
Όπως πιθανώς γνωρίζετε, οποιοδήποτε εισόδημα έχετε, για να είναι νόμιμο, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δηλώνεται στην εφορία.
Καθώς δεν είμαστε λογιστές ή φοροτεχνικοί, δεν μπορούμε να παρέχουμε συμβουλές όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα στα σχόλια.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα λογιστή, ένα φοροτεχνικό, ή την εφορία στην οποία υπάγεστε, για να ρωτήσετε πώς μπορείτε να δηλώσετε τα λεφτά από το ίντερνετ, είτε προέρχονται από το YouTube, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Μόνο από αυτές τις πηγές θα έχετε μία εμπεριστατωμένη απάντηση, και θα αποφύγετε τον κίνδυνο να φοροδιαφύγετε άθελά σας, και ενδεχομένως να βρεθείτε μπλεγμένοι αργότερα.
Εσείς θα επιχειρήσετε να βγάλετε λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube?
Όπως είδαμε, το να βγάλει ένας Έλληνας δημιουργός λεφτά από το ίντερνετ με το YouTube είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο. Θα βρούμε αρκετούς Έλληνες δημιουργούς με εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές και εκατομμύρια προβολές.
Αν έχετε κάποια απορία σχετικά με τη δημιουργία ενός καναλιού στο YouTube, ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας στα σχόλια.