Η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της τεχνολογίας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Μέσω των Android συσκευών μας, μπορούμε να “προβάλουμε” στον πραγματικό κόσμο πολυμέσα, κείμενα, ακόμα και μεταφράσεις. Στη συνέχεια του οδηγού θα δούμε τις καλύτερες Android εφαρμογές με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ο οδηγός αποτελεί επέκταση προηγούμενου οδηγού για την εκμετάλλευση της κάμερας του κινητού.
Οι εφαρμογές που έχουμε ήδη παρουσιάσει θα αναφερθούν περιληπτικά.
Τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα;
Η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality ή AR) είναι μία τεχνολογία απεικόνισης ψηφιακών δεδομένων, με την οποία προβάλλουμε γραφικά στον πραγματικό κόσμο.
Με άλλα λόγια, μας επιτρέπει να “προσθέτουμε” δεδομένα στον πραγματικό κόσμο μέσω κάμερας. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι ήχος, βίντεο, γραφικά, ή δεδομένα GPS .
Πέρα από την κάμερα, τα δεδομένα μπορούν να προστίθενται στο περιβάλλον μέσω ειδικών γυαλιών τύπου Hololens και ειδικών γυάλινων επιφανειών.
Παρότι η ιδέα της επαυξημένης πραγματικότητας φαίνεται αρκετά καινοτόμα, οι πρώτες προσπάθειες ανάπτυξής της ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του '50.
Οι πρώτες χρήσεις της εφαρμόστηκαν κυρίως σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως στα συστήματα στόχευσης πολεμικών αεροσκαφών.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, αφού οι περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως το Internet και το GPS, προορίζονταν αρχικά για στρατιωτική χρήση.
Τα τελευταία χρόνια, η επαυξημένη πραγματικότητα έχει αρχίσει να διεισδύει και στην καθημερινότητά μας.
Πλέον δεν χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό για να προσθέσουμε ψηφιακά δεδομένα στον πραγματικό κόσμο.
Αρκεί η κάμερα του Android smartphone μας και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.
Στη συνέχεια του οδηγού θα παρουσιάσουμε μερικές από τις καλύτερες Android εφαρμογές του είδους.
Aurasma
To Aurasma είναι ένα αρκετά δημοφιλές εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να εξοικειωθούμε με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας.
Μας επιτρέπει να προβάλουμε εικόνες, βίντεο, και τρισδιάστατα μοντέλα στον αληθινό κόσμο, κάθε φορά που στοχεύουμε ένα συγκεκριμένο σημείο με την κάμερα.
Η δυνατότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη και έχει κυριολεκτικά αμέτρητες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή πληροφοριών σε καταστήματα, μουσεία, αξιοθέατα, και όπου αλλού μπορούμε να φανταστούμε.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μία παρόμοια εφαρμογή της IBM για χρήση σε supermarket. Σε αρκετές χώρες παρόμοια project έχουν υλοποιηθεί και στην πράξη.
Δημιουργία δικού μας project – Aura
Για τη δημιουργία ενός δικού μας Aura (project), μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μεθόδους.
Η πρώτη μέθοδος είναι η δημιουργία του project μέσω της Android εφαρμογής, ενώ η δεύτερη μέσω του Aurasma Studiο.
Στον οδηγό θα εστιάσουμε μόνο στο Aurasma Studiο, καθώς προσφέρει αρκετές πρόσθετες ρυθμίσεις και πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας, πρέπει να εγγραφούμε στην υπηρεσία και να συνδεθούμε και από τις δύο εφαρμογές.
Αφού συνδεθούμε στον λογαριασμό μας, θα μεταφερθούμε στο παράθυρο που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Στο παράθυρο αυτό, πλοηγούμαστε στην καρτέλα My Auras, επιλέγουμε Create New Aura…
…και κάνουμε upload την εικόνα “trigger”. Ως trigger χαρακτηρίζουμε την εικόνα στην οποία θα απεικονίζονται τα γραφικά στοιχεία.
Η εικόνα θα πρέπει να απεικονίζει ένα σταθερό αντικείμενο και όχι κάποιο πρόσωπο. Τα πρόσωπα δεν έχουν σταθερή μορφή και δεν θα μπορούν να αναγνωριστούν από την κάμερα.
Μόλις ανεβάσουμε την εικόνα, θα πρέπει να συμπληρώσουμε το όνομά της και κάποιον γεωγραφικό περιορισμό.
Ο γεωγραφικός περιορισμός δεν είναι απαραίτητος, αφού η πιθανότητα ύπαρξης μιας ίδιας φωτογραφίας σε άλλο μέρος είναι μηδαμινή.
Στο επόμενο βήμα μπορούμε να κάνουμε κάποιες βασικές τροποποιήσεις στην εικόνα, όπως ζουμ και περικοπή. Μόλις κάνουμε τις επιθυμητές αλλαγές, επιλέγουμε Next.
Σε αυτό το στάδιο, ανεβάζουμε τις εικόνες, τα βίντεο, ή τα 3D μοντέλα που θέλουμε να εμφανίζονται στον πραγματικό κόσμο μετά την αναγνώριση της “σκανδάλης”.
Με την επιλογή 3D View στο κάτω μέρος της οθόνης, μπορούμε να στοιχίσουμε τα γραφικά προς όλους τους πιθανούς άξονες.
Τέλος, επιλέγουμε την ονομασία του Aura μας, προσθέτουμε κάποιες ετικέτες για ευκολότερη εύρεση από άλλους χρήστες, και το αποθηκεύουμε.
Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ακριβές.
Quiver
Το Quiver είναι μία πρωτότυπη εφαρμογή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με την αγαπημένη ασχολία των περισσότερων παιδιών, τη ζωγραφική.
Συγκεκριμένα, μας επιτρέπει να εκτυπώνουμε έτοιμα προσχέδια, να τα χρωματίζουμε, και ύστερα να τους δίνουμε ζωή μέσω ειδικών εφέ.
Στο site της εφαρμογής διατίθεται μία τεράστια ποικιλία σχεδίων για διάφορες θεματικές ενότητες. Για τον οδηγό επιλέξαμε ένα pick-up φορτηγό.
Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, έχουμε χρωματίσει ένα μέρος της εικόνας για να αντιληφθούμε καλύτερα τη μεταφορά των χρωμάτων από το χαρτί στο animation.
Αφού εκτελέσουμε την εφαρμογή, απλά επιλέγουμε το κουμπί με το logo του Quiver, και σαρώνουμε το σχέδιο μας. Ανάλογα το σχέδιο, εμφανίζονται διαφορετικά εφέ.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο μπορούμε να φρενάρουμε το όχημα, να πατήσουμε κόρνα, και να αλλάξουμε το είδος του δρόμου.
Με το Quiver μπορούμε να τραβήξουμε εύκολα το ενδιαφέρον των παιδιών, ενώ παράλληλα να τα εισάγουμε στην λογική της επαυξημένης πραγματικότητας.
Star Chart
Το Star Chart είναι μία πολύ ελκυστική εκπαιδευτική εφαρμογή, που θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε το διάστημα από το smartphone μας.
Παρόλο που δεν χρησιμοποιεί την κάμερα, ο τρόπος αλληλεπίδρασής της με τον χρήστη θυμίζει σε μεγάλο βαθμό επαυξημένη πραγματικότητα.
Μέσω του γυροσκοπίου και του GPS, εντοπίζει το ακριβές σημείο εστίασης του κινητού μας, και προβάλει τα αστέρια και τους πλανήτες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και παρέχει τεράστια ευαισθησία σε στροφές ελάχιστων μοιρών.
Επιπλέον, μας επιτρέπει να περιηγηθούμε ελεύθερα στο διάστημα, καθώς και να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικά βίντεο για έναν μεγάλο αριθμό αστεριών και πλανητών.
Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα της εφαρμογής, είναι η αναδρομή ως και 10.000 χρόνια πριν και μετά από την τωρινή μας ημερομηνία.
Επειδή όμως δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα από αστρονομία, μπορείτε να δοκιμάσετε την εφαρμογή και να μας πείτε στα σχόλια κατά πόσον είναι ακριβής.
Google SkyMap
Το Google SkyMap αποτελεί μία απλοποιημένη εναλλακτική του Star Chart με εξίσου καλές κριτικές.
Ενώ είναι πλήρως λειτουργικό και ανταποκρίνεται άριστα στην κίνηση, δεν διαθέτει καμία από τις τρίτες δυνατότητες του ανταγωνιστή του.
Οι μόνες δυνατότητές του είναι η προβολή των αστεριών και των πλανητών ανάλογα τη θέση μας, και η ιστορική αναδρομή.
Δεν διαθέτει τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως εκπαιδευτικά βίντεο και 3D γραφικά.
Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι το Google SkyMap αντιμετωπίζει θέματα συμβατότητας με αρκετές συσκευές, λόγω απαίτησης συγκεκριμένων αισθητήρων.
Συγκεκριμένα, το Samsung Galaxy J7 2016 έτρεξε κανονικά το Star Chart, αλλά αντιμετώπιζε θέμα με το Google SkyMap.
Blippar
Το Blippar είναι μία μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να αναγνωρίσει αντικείμενα και να προβάλει πληροφορίες γι' αυτά.
Σε χώρες του εξωτερικού υπάρχουν ειδικές τοποθεσίες και προϊόντα που πυροδοτούν ειδικά εφέ και παρουσιάσεις, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμα.
Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή αποκλειστικά ως μηχανή αναζήτησης, χάνοντας όμως ένα μεγάλο μέρος των επιλογών της.
Η διαδικασία αναζήτησης είναι εξαιρετικά απλή, αφού αρκεί να σαρώσουμε ένα αντικείμενο και να πατήσουμε στην ονομασία του.
Τα αποτελέσματα που μας δίνονται παρέχονται από εκατοντάδες διαφορετικές σελίδες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Wikipedia και το Youtube.
Όσον αφορά την αναγνώριση των αντικειμένων, γίνονται κάποια λάθη υπό συνθήκες τεχνητού φωτισμού, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική.
Εφαρμογές που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό
Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε 3 εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που έχουμε ήδη παρουσιάσει στον οδηγό για τις προχωρημένες δυνατότητες με την κάμερα του κινητού.
Στον οδηγό μας θα βρείτε την πλήρη παρουσίασή τους.
Google Translate
To Google Translate αποτελεί μίας από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές μετάφρασης με εκατομμύρια χρήστες.
Μία από τις καλύτερες λειτουργίες του είναι η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο μέσω της κάμερας του κινητού.
Υποστηρίζει πάνω από 25 γλώσσες στη συγκεκριμένη λειτουργία, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά.
Περισσότερες πληροφορίες για το Google Translate μπορείτε να βρείτε στον οδηγό μας.
Αυτόματη Μετάφραση Ιστοσελίδας Σε Chrome Και FirefoxΌταν κάνουμε μια αναζήτηση στο ίντερνετ, αν δεν βρούμε αυτό που ψάχνουμε σε κάποια ελληνική ιστοσελίδα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα το βρούμε σε ένα…
Layar
Το Layar είναι ένας browser επαυξημένης πραγματικότητα, που βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία με το Blippar.
Μέσω της κάμερας του smartphone μας εμφανίζει πληθώρα πληροφοριών στο πραγματικό περιβάλλον, όπως ξενοδοχεία, μουσεία, και αξιοθέατα.
Επιπλέον, η εφαρμογή μας επιτρέπει να σαρώνουμε QR codes, ενώ υποστηρίζει και μία μεγάλη ποικιλία εντύπων, τα οποία πρέπει διαθέτουν το σύμβολο της εφαρμογής.
Wikitude
Το Wikitude αποτελεί τον τρίτο Augmented Reality browser του οδηγού και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Μας επιτρέπει να αναζητήσουμε πληροφορίες για αξιοθέατα και υπηρεσίες σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μέσω της κάμερας της συσκευής μας.
Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή χάρτη, αλλά και λίστας.
Όταν φτάσουμε κοντά στο σημείο ενδιαφέροντος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερά μας για να προβάλουμε περισσότερες πληροφορίες.
Εσείς χρησιμοποιείτε την επαυξημένη πραγματικότητα;
Όπως είδαμε, η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στην εκπαίδευση.
Ποια είναι η γνώμη σας για την επαυξημένη πραγματικότητα; Χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή του είδους; Γράψτε μας στα σχόλια.