Home » Hardware » Arctic Gale - Ο Υπολογιστής του Μήνα, Ιανουάριος 2017

Arctic Gale – Ο Υπολογιστής του Μήνα, Ιανουάριος 2017

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ορισμένοι υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί για να είναι εντυπωσιακοί εξ' αρχής. Αρκετοί από εμάς, όμως, ξεκινάμε με έναν απλό υπολογιστή, και με τους μήνες και τα χρόνια τον αναβαθμίζουμε, σαν δυνατότητες και σαν εμφάνιση. Με μεράκι και υπομονή, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αγνώριστο. Δείτε τη μεταμόρφωση του Arctic Gale.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η απλή αρχή

Το 2010, ο Γιώργος Αντωνόπουλος δεν είχε μπει ακόμα στον κόσμο των custom builds. Αγόρασε έναν έτοιμο υπολογιστή με επεξεργαστή i5 760 στα 2,8GHz 4GB RAM, και κάρτα γραφικών HD3850, σε ένα απλό tower της Aerocool.

Ο υπολογιστής είχε αξιοπρεπείς δυνατότητες. Είχε τον μεγαλύτερο i5 για την εποχή του, και 4GB RAM ήταν αρκετά για τις περισσότερες χρήσεις το 2010.

Όμως, η εμφάνισή του δεν έπαυε να είναι αρκετά απλή. Και ο κύριος αίτιος ήταν το tower της Aerocool, το οποίο επιπλέον δεν ήταν ιδιαίτερα άνετο εσωτερικά.

Η 1η μεταμόρφωση

Το πρώτο βήμα προς τη μεταμόρφωση ήταν η αλλαγή του κουτιού. Ο Γιώργος επέλεξε το Corsair Carbide Spec-3 με μπλε led.

Σύντομα αργότερα πρόσθεσε άλλα 4GB RAM, μια κάρτα γραφικών GTX 750, σκληρό δίσκο SSD Kingston HyperX Fury, και υδρόψυξη All-in-one Coolermaster Seidon 12o.

Τέλος, πρόσθεσε επιπλέον Fans Corsair SP120 σε Push-Pull Mode στο ψυγείο της Seidon.

Η τελευταία προσθήκη ήταν η αλλαγή του τροφοδοτικού, που συχνά στους έτοιμους υπολογιστές είναι το πιο παραμελημένο υποσύστημα. Το non-ame τροφοδοτικό των 500W αντικαταστάθηκε με το Aerocook Kcas 700W.

Εκτός από την επιπλέον ισχύ, το νέο τροφοδοτικό είχε μεγαλύτερου μήκους καλώδια για καλύτερο cable management.

Το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης αυτής μεταμόρφωσης είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

Με το καλύτερο κουτί και την υδρόψυξη, ο Γιώργος προχώρησε και στο πρώτο του overclock. Ο επεξεργαστής ανέβηκε με επιτυχία στα 3,5GHz, μια αύξηση 25% από τη βασική του συχνότητα.

Βελτιώσεις και προσθήκες

Ακόμα και όταν πρωτοκυκλοφόρησε η GTX 750, δεν ήταν καμία σπουδαία κάρτα γραφικών, καθώς ανήκε στη μεσαία κατηγορία της Nvidia.

Η επόμενη αναβάθμιση λοιπόν ήταν σε μια GTX 960, που σαν έξτρα bonus είχε και καλύτερη εμφάνιση.

Μαζί με τη νέα κάρτα, ο Γιώργος προμηθεύτηκε το fan controller Aerocool Cooltouch-R, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των στροφών σε έως τέσσερις ανεμιστήρες.

Σε αυτή του την κατάσταση, ο υπολογιστής παίζει τα σύγχρονα παιχνίδια σε high και ultra αναλύσεις.

Το μεγάλο βήμα στην Custom Υδρόψυξη

Τα συστήματα υδρόψυξης All-in-one επιτρέπουν στον καθένα να βάλει υδρόψυξη στον υπολογιστή του, χωρίς ρίσκο. Όμως, για όποιον ψάχνει μια ξεχωριστή εμφάνιση αλλά και καλύτερη απόδοση, τα έτοιμα συστήματα είναι περιοριστικά.

Η επόμενη σημαντική αγορά στο σύστημα του Γιώργου υπήρξε ένα custom watercooling kit. Συγκεκριμένα το Phobya LT-240.

Η αλλαγή της υδρόψυξης επέτρεψε το overclocking του επεξεργαστή να ξεπεράσει τα 4GHz, χωρίς θέματα με τη θερμοκρασία.

Μάλιστα, ο Γιώργος προνόησε να κινηματογραφήσει την όλη διαδικασία της αναβάθμισης της υδρόψυξης από το Seidon στο Phobya, για όσους ενδιαφέρονται για ένα αντίστοιχο εγχείρημα.

Εκτός από την αλλαγή στην υδρόψυξη, προχώρησε και σε αισθητικές αλλαγές στο εσωτερικό, αντικαθιστώντας τα καλώδια με sleeved cables…

…τα οποία ήρθαν με δώρο ζελεδένια αρκουδάκια…

…και προσθέτοντας RGB ταινίες LED, καθώς και έναν δεύτερο SSD HyperX Fury.

Αυτή ήταν και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μορφής του υπολογιστή, όχι όμως και η τελική του εμφάνιση.

Κερδίζοντας την ονομασία Arctic Gale

Το κουτί της Corsair, αν και απόλυτα αξιοπρεπές, δεν παύει να είναι ένα Midi Tower, που εκ των πραγμάτων έρχεται με κάποιους περιορισμούς.

Με τον επεξεργαστή να έχει παλιώσει αρκετά, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί μια αναβάθμιση. Στα σχέδια του Γιώργου είναι μια μητρική με SLI, διπλές κάρτες γραφικών, και πιθανώς να περνάει η υδρόψυξη και από αυτές, αντί για τους ανεμιστήρες τους.

Το επόμενο βήμα λοιπόν, και με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, ήταν η αγορά ενός Full Tower κουτιού, και η επιλογή του πολυβραβευμένου Phanteks Enthoo Pro.

Εκ των πραγμάτων, η αλλαγή κουτιού απαιτούσε την πλήρη αποσύνθεση του παλιού υπολογιστή και την επανασυναρμολόγησή του στο νέο κουτί.

Λίγες ώρες αργότερα, η μεταφορά είχε ολοκληρωθεί. Και μόνο με την αλλαγή του κουτιού, υπήρξε σημαντική διαφορά στις θερμοκρασίες, λόγω της καλύτερης ροής του αέρα (air flow).

Όμως, ενώ με το παλιό κουτί το οπτικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, στο νέο κουτί κάτι είχε χαθεί από την προηγούμενη εμφάνιση. Τα υπάρχοντα LED στην αντίστοιχη τοποθέτηση δεν ήταν αρκετά για να φωτίσουν όλο το περιεχόμενο.

Ξεκίνησε λοιπόν άμεσα η μελέτη για βελτίωση της εμφάνισης. Όπως και προηγουμένως, το χρωματικό μοτίβο είναι μπλε και μαύρο, που ξεκίνησε από τα χρώματα της μητρικής.

Οι μοβ PVC σωλήνες της υδρόψυξης που έρχονταν με το κιτ της Phobya αντικαταστάθηκαν με UV Blue σωλήνες της Primochill.

Oι ταινίες LED τοποθετήθηκαν διαφορετικά στο κουτί.. Έγιναν αλλαγές στα ρακόρ της υδρόψυξης και στη φορά των ανεμιστήρων του ψυγείου. Ο πίσω ανεμιστήρας που ήρθε με το κουτί αντικαταστάθηκε με 140mm white LED.

Χαρακτηριστικό της σημασίας στη λεπτομέρεια ήταν η ανάγκη να ντυθεί το “γυμνό” πίσω μέρος της κάρτας γραφικών με ένα backplate.

Επειδή δεν υπήρχε κάποιο έτοιμο στην αγορά, ο Γιώργος κατασκεύασε ένα από plexiglass πάχους 3mm, ντυμένο με αυτοκόλλητο εκτύπωσης, το οποίο στερεώθηκε με τη βοήθεια αφρώδους ταινίας διπλής όψεως.

Το τελικό αποτέλεσμα άξιζε την προσπάθεια, από όπου κι αν το δει κανείς, και άξιζε πλέον την ονομασία Arctic Gale.

Βελτιώνοντας την ψύξη

Για όποιο σύστημα λειτουργεί σε καθεστώς overclock, η επαρκής ψύξη είναι το άλφα και το ωμέγα.

Μέσω ενός φίλου, ο Γιώργος απέκτησε ένα νέο ψυγείο 3×120 της EK. Παράλληλα αγόρασε δύο fan στατικής πίεσης της Coolermaster ειδικά για ψυγεία, και ένα ακόμα fan Corsair SP120.

Ο στόχος ήταν να μεταφερθεί το 2×120 κιτ της Phobya στην πρόσοψη του κουτιού, και να τοποθετηθεί το 3×120 στην οροφή. Πλέον, ο επεξεργαστής ψύχεται με δύο ψυγεία, ενώ στο μέλλον το ένα από τα δύο θα είναι για τις κάρτες γραφικών.

Αγοράστηκε επίσης ένα temperature display της EK για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού. Αυτή ήταν η νέα εικόνα του Arctic Gale με τις αλλαγές.

Με την επιπλέον ψύξη, ο επεξεργαστής υπερχρονίστηκε στα 4,42GHz, ή αλλιώς σχεδόν 58% από τη βασική του συχνότητα.

Οι πιο πρόσφατες αισθητικές αλλαγές

Ενώ το Enthoo Pro έρχεται με δικό του παράθυρο, δεν παύει να κρύβει σημαντικό μέρος του εσωτερικού. Κατ' επέκταση, το πλαϊνό πλαίσιο αντικαταστάθηκε με Plexiglass πάχους 5 χιλιοστών.

Οι σωληνώσεις της υδρόψυξης αντικαταστάθηκαν με άκαμπτους ακρυλικούς σωλήνες.

Για να προσαρμοστούν οι σωλήνες χρειάστηκε θερμική επεξεργασία, ενώ τα ψάρια του σπιτιού αδιαφόρησαν εντελώς για την όλη διαδικασία.

Τέλος, τα 8GB RAM στα 1333MHz αντικαταστάθηκαν με 16GB RAM στα 1600MHz, και χρώματος μπλε και λευκού.

Η τελική μορφή του Arctic Gale (για την ώρα)

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αυτή είναι η νεότερη μορφή του Arctic Gale.

Το εσωτερικό αξίζει τον χαρακτηρισμό brilliant τόσο μεταφορικά (=εξαιρετικά έξυπνο) όσο και κυριολεκτικά (=λαμπρό).

Παρά την ηλικία του επεξεργαστή και της μητρικής, χάρη στην κορυφαία ψύξη, το overclock, και την επιλογή των υποσυστημάτων, το Arctic Gale στέκεται αξιοπρεπέστατα για τις σημερινές απαιτήσεις. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αναβάθμιση.

Αναλυτικά specifications:

Case : Phanteks Enthoo PRO
Cpu : i5 760 2.8ghz oced at 4.4ghz
Motherboard : ASUS P7P55LX
Ram : 16gb Kingstone HyperX 1600mhz
Gpu : Nvidia Gtx 960
Ssd : 2x HyperX Fury 120gb
Psu : Aerocool KCAS 700W

Cooling :

Phobya Custom Watercooling kit
(reservoir, tubes, compressions, waterblock)
1 radiator 2×120 front. 1 radiator 3×120 top.
Alphacool acrylic fittings & tubes
Primochill uv electric blue loop paint.

Fans :

2×120 BitFenix Spectre White led (push) -front
2×120 Coolermaster Jetflow (pull)- front
3×120 Corsair SP High Performance – top
1×140 Corsair AF – back

Others :

Sony optical drive
Envy 7.1 soundcard
Alchemy sleeved cables
Deepcool Rgb Color led stripes
Phobya fan controller
Ek Water Temp Display

Σας άρεσε το Arctic Gale?

Αν σας άρεσε ο συγκεκριμένος υπολογιστής, και αν έχετε παρατηρήσεις ή προτάσεις για τον δημιουργό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps