Μπορεί τα videogames να είναι μια πολύ πιο πρόσφατη εφεύρεση σε σχέση με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όμως η λογοκρισία έχει απλώσει παντού τα δίχτυα της. Ο λόγος είναι αρκετά προφανής, καθώς διάφορα κράτη δυσανασχετούν με την υπέρμετρη βία, τα γραφικά που αφορούν το σεξ, και άλλα αμφιλεγόμενα θέματα. Στον σημερινό οδηγό θα δούμε τα πιο γνωστά απαγορευμένα παιχνίδια, τους λόγους που οδήγησαν στην απαγόρευση, αλλά και τα βίντεο τους για να έχουμε καλύτερη εικόνα του ban.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι 10 χώρες με την μεγαλύτερη λογοκρισία στα games
Πριν ξεκινήσουμε με τα απαγορευμένα παιχνίδια, ας δούμε συνοπτικά τις 10 χώρες που λογοκρίνουν με αυστηρή νομοθεσία τα παιχνίδια, και οι gamers δεν έχουν την απόλυτη ελευθερία να παίξουν όποιο βιντεοπαιχνίδι επιθυμούν.
- Ιράν: Αυστηρότατη λογοκρισία στα παιχνίδια που περιέχουν σεξ, βία, και αρνητική απεικόνιση μουσουλμάνων, ή ενδεχόμενη πολεμική προπαγάνδα κατά του Ισλάμ.
- Βενεζουέλα: Έντονη λογοκρισία στα παιχνίδια βίας με πολύ αυστηρές ποινές φυλάκισης. Η αυστηρή νομοθεσία για τα games ξεκίνησε το 2009 λόγω των σοβαρών φαινομένων βίας σε όλη τη χώρα.
- Αυστραλία: Τα βιντεοπαιχνίδια που περιέχουν βία, σεξ, και ναρκωτικά, δεν είναι ευπρόσδεκτα στην Αυστραλία. Το 2015, μέσα σε τέσσερις μήνες, απαγόρευσαν 220 games, μεταξύ των οποίων τα Saints Row IV και The Witcher 2.
- Γερμανία: Τα βιντεοπαιχνίδια που αναφέρονται ή προωθούν τη ναζιστική ιδεολογία και την υπερβολική βία, βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο, καθώς ισχύουν πολύ αυστηροί νόμοι για αυτό το θέμα στη Γερμανία.
- Βραζιλία: Ο κύριος λόγος για τον οποίο απαγορεύονται τα παιχνίδια στη Βραζιλία είναι η υπέρμετρη βία. Έχουν απαγορευτεί παιχνίδια όπως Mortal Kombat, Doom, Carmageddon, και Bully.
- Κίνα: Λογοκρίνει τα games με υπέρμετρη βία και υποτιθέμενες προσβολές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τίτλοι όπως το Battlefield 4, Covert Strike, κ.α, είναι απαγορευμένα παιχνίδια.
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Tίτλοι με αρνητική απεικόνιση μουσουλμάνων, γυμνό, ομοφυλοφιλία, και βία, κατατάσσονται ως εν δυνάμει απαγορευμένα παιχνίδια στα ΗΑΕ.
- Μαλαισία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οποιοδήποτε παιχνίδι με βία, γυμνό, ή περιεχόμενο κατά των μουσουλμάνων, ενδέχεται να απαγορευτεί από τις αρχές.
- Σιγκαπούρη: Παιχνίδια με σεξουαλικό περιεχόμενο ή βία θεωρούνται ακατάλληλα για τους gamers της Σιγκαπούρης. Ένα από τα γνωστά απαγορευμένα παιχνίδια είναι η σειρά Mass Effect που προωθεί την ομοφυλοφιλία.
- Νέα Ζηλανδία: Οι τίτλοι με υπέρμετρη βία, αλλά και σκληρότητα ή κακοποίηση σε ζώα, είναι εν δυνάμει απαγορευμένα παιχνίδια. Έχουν απαγορευτεί games όπως τα Manhunt, Postal 2, και Three Sisters' Story.
Τα πιο γνωστά απαγορευμένα παιχνίδια
Τα βίντεο που συνοδεύουν τα απαγορευμένα παιχνίδια ενδέχεται να φανούν ενοχλητικά σε κάποιους χρήστες. Σε κάποια από αυτά υπάρχει σχετική ειδοποίηση και από το YouTube, ιδίως για τον περιορισμό ηλικίας και τυχόν πρόσβαση από μικρά παιδιά.
Επίσης, μερικά από τα βίντεο δεν δείχνουν απαραίτητα τις επίμαχες σκηνές που ενδεχομένως οδήγησαν στην απαγόρευση του παιχνιδιού. Ο ρόλος τους είναι να πάρουμε μια γεύση για τον λόγο του ban σε αυτούς τους τίτλους.
Manhunt 2
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2007
Απαγορεύτηκε: Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Σαουδική Αραβία, και Νότια Κορέα
Λόγος απαγόρευσης: Υπέρμετρη βία
Η σειρά των παιχνιδιών Manhunt θεωρείται ως μια από τις πιο βίαιες όλων των εποχών λόγω του εξαιρετικά άγριου και αιματηρού gameplay και των παράξενων θεμάτων στους τίτλους της.
Οι παίκτες μπορούν να προχωρήσουν σε κάθε είδους αποτρόπαιες πράξεις, όπως ασφυξία του αντιπάλου με μια πλαστική σακούλα, τον διαμελισμό κάποιου άλλου με δρεπάνι, τον αποκεφαλισμό του με μαχαίρι, κ.α.
Το Manhunt 2 ακολουθεί έναν άντρα επ' ονόματι James Earl Cash, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρούς κακοποιούς που τον κυνηγούν με εντολές από έναν σαδιστή σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης απλά καταγράφει κάθε κίνηση του Cash και ηδονίζεται από τις βίαιες εκτελέσεις.
Αυτό το είδος του βίντεο, το λεγόμενο και ως snuff porn, με το πολύ βίαιο gameplay και το kinky σενάριο, φαίνεται ότι ενόχλησε τις αρχές κάποιων χωρών, και κατέταξαν τον τίτλο στα απαγορευμένα παιχνίδια.
RapeLay
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2006
Απαγορεύτηκε: Σε πολλές χώρες
Λόγος απαγόρευσης: Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών
Όλα σχεδόν τα παιχνίδια του οδηγού απαγορεύτηκαν κυρίως λόγω πολιτισμικών παρανοήσεων και υπέρμετρης βίας. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό για το RapeLay. Παρότι είναι ενδεχομένως λιγότερο γνωστό, είναι ίσως και το πιο “αρρωστημένο”, αν όχι το πιο ηλίθιο.
Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από το ιαπωνικό στούντιο Illusion το 2006, και έκτοτε σήκωσε μια θύελλα αντιδράσεων από πολλές χώρες, όπου οι αρχές τους έσπευσαν αμέσως να το κατατάξουν στα άκρως απαγορευμένα παιχνίδια.
Το RapeLay βάζει τον παίκτη στα παντελόνια και τον χαρακτήρα ενός επίδοξου βιαστή ο οποίος καταδιώκει μητέρες με τις κόρες τους, αλλά και ανύποπτες γυναίκες στο τραίνο, με σκοπό την ασέλγεια και την κακοποίηση τους.
Όπως αναφέραμε, το RapeLay είναι παράνομο για πώληση και χρήση σε πολλές χώρες. Μερικές από αυτές είναι η Βρετανία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, και η Νέα Ζηλανδία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε βαθμολογία AO, πράγμα που σήμαινε ότι οι περισσότεροι έμποροι λιανικής πώλησης απαγορεύεται να το έχουν στα ράφια τους. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν ακόμη να το αποκτήσουν online.
Postal 2
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Απριλίου 2003
Απαγορεύτηκε: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία
Λόγος απαγόρευσης: Υπέρμετρη βία
Η σειρά Postal είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα franchise βιντεοπαιχνίδια στην ιστορία του gaming. Το πρώτο παιχνίδι είχε και αυτό κάποια προβλήματα λογοκρισίας, αλλά το Postal 2 εισέπραξε την μεγαλύτερη αντίδραση των αρχών.
Το Postal 2 αφηγείται την ιστορία ενός άντρα γνωστού ως Postal Dude, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει μια λίστα εργασιών ρουτίνας. Τα καθήκοντα συνίστανται σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως επίσκεψη στο τοπικό μανάβικο, στον γιατρό, στην τράπεζα, κ.λ.π.
Παρότι μέχρι εδώ τίποτε δεν δικαιολογεί λογοκρισία, το παιχνίδι επιτρέπει στους παίκτες να προχωρούν σε αποτρόπαιες πράξεις, όπως να διαμελίζουν τυχαίους πολίτες, ή να καίνε ζωντανούς τους υπαλλήλους, και στη συνέχεια να ουρούν για να σβήσουν τις φλόγες.
Το παράδοξο είναι ότι οι παίκτες μπορούν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι χωρίς να σκοτώσουν ή να βασανίσουν κανέναν. Αυτή η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από τον παίχτη.
Grand Theft Auto Online
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Οκτωβρίου 2013
Απαγορεύτηκε: Αυστραλία, Βραζιλία, Κούβα, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, και σε πολλές άλλες χώρες
Λόγος απαγόρευσης: Τζόγος – Εθισμός στο έγκλημα
Ο τίτλος δράσης που αναπτύχθηκε από τη Rockstar Games, αρχικά για τα Playstation 3 και Xbox 360, και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ανήκει στα απαγορευμένα παιχνίδια σε πολλές χώρες.
Το GTA Online απαγορεύτηκε πρόσφατα σε περισσότερες από 50 χώρες λόγω της ενημέρωσης με το Diamond Casino & Resort, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να τζογάρουν κατά το δοκούν, και σύμφωνα με τις αρχές ορισμένων χωρών, να εθίζονται ταυτόχρονα και σε κάθε είδους έγκλημα.
Μάλιστα, το Reddit δημοσίευσε μια λίστα με αυτές τις χώρες που προχώρησαν στην απαγόρευση και στον περιορισμό των δυνατότητων τζόγου στο GTA Online.
Σε κάποιες άλλες χώρες, ο κύριος λόγος της απαγόρευσης είναι η υπέρμετρη βία αλλά και η απεικόνιση βίας κατά των γυναικών. Χώρες όπως η Ταϊλάνδη, απαγόρευσαν όλη τη σειρά των GTA.
Battlefield 4
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2013
Απαγορεύτηκε: Κίνα
Λόγος απαγόρευσης: Πολιτικοί – πολιτισμικοί λόγοι
Όπως είναι φυσικό, όταν μιλάμε για ban παιχνιδιού σε χώρα όπως η Κίνα, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια αποκλεισμένους gamers.
Ως παιχνίδι που λαμβάνει χώρα το 2020, το Battlefield 4 απαγορεύτηκε από τις αρχές για το αμφισβητήσιμο περιεχόμενό του και θεωρήθηκε ως προσβολή για την εθνική ασφάλεια της ασιατικής χώρας.
Μάλιστα, η καταστροφή ενός ουρανοξύστη που θα δούμε στο βίντεο παρακάτω, ο οποίος αποτελεί ένα από τα ορόσημα στην κινέζικη πολιτιστική κουλτούρα, ήταν ένας από τους κεντρικούς λόγους που κατέταξαν στον τίτλο στα άκρως απαγορευμένα παιχνίδια. Το Battlefield 4 δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Κίνα.
Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2007
Απαγορεύτηκε: Μεξικό
Λόγος απαγόρευσης: Πολιτικοί – πολιτισμικοί λόγοι
Το Μεξικό δεν είχε ποτέ στο παρελθόν προβεί σε εθνική απαγόρευση οποιουδήποτε συγκεκριμένου βιντεοπαιχνιδιού. Ωστόσο, καθώς πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, ένας τίτλος που εμπλέκει μια περιοχή της χώρας, ανάγκασε τις αρχές να τον απαγορεύσουν.
Το Ghost Recon Advanced Warfighter 2 του Tom Clancy στην εναρκτήρια αποστολή του παιχνιδιού χαρακτηρίζει με άσχημο τρόπο την πόλη Ciudad Juarez ως μια πολύ βίαιη περιοχή ναρκωτικών.
Ταυτόχρονα, έχει διάφορες σκηνές που εμπλέκουν και τον δήμαρχο της πόλης, και γενικά ήταν εμφανές μέσα στο game ότι πρόκειται για μια αποστολή γενναίων στρατιωτικών σε μια πόλη με άκρως διεφθαρμένους πολίτες και αξιωματούχους.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όλες οι ταινίες και σειρές που καταπιάνονται με βαρόνους και ναρκωτικά, έχουν το Juarez ως σημείο αναφοράς, δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το σενάριο, και το κατονομάζουν πάντα ως μια από τις πιο επικίνδυνες και βίαιες πόλεις του κόσμου.
Command & Conquer: Generals
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2003
Απαγορεύτηκε: Κίνα
Λόγος απαγόρευσης: Πολιτικοί – πολιτισμικοί λόγοι
Το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού δεν πρέπει κατά ανάγκη να είναι εξωφρενικά σεξουαλικό ή βίαιο για να προκαλέσει την οργή των κυβερνητικών λογοκριτών. Μερικές φορές αρκεί μόνο να ανατινάζονται κτίρια και περιοχές που είναι ορόσημα σε μια χώρα για να απαγορευτεί το παιχνίδι.
Ως εκ τούτου, ο συνήθης ύποπτος δεν είναι άλλος από την Κίνα. Το Command & Conquer: Generals είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο που κυκλοφόρησε από την Electronic Arts το 2003.
Η έβδομη σειρά στο μακροχρόνιο franchise επιτρέπει στους παίκτες να αναλάβουν τη διοίκηση είτε των ΗΠΑ, είτε της Κίνας, είτε μιας αποκεντρωμένης τρομοκρατικής δύναμης που επιτίθεται στους άλλους δύο. Το να παίζεις για την ασιατική αγορά μοιάζει με καλή ιδέα, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν είχε καλό τέλος για τον τίτλο.
Βλέπετε, η λειτουργία της ιστορίας του παιχνιδιού ξεκινά με μια πυρηνική συσκευή να πυροδοτείται στο Πεκίνο, ακολουθούμενη και από την καταστροφή ενός ιστορικού φράγματος της Κίνας.
Το θέαμα της καταστροφής των θρυλικών Κινέζων ορόσημων εξόργισε την κυβέρνηση της χώρας, τόσο πολύ που εξέδωσαν μια γενική απαγόρευση σε ολόκληρη τη σειρά.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το συγκεκριμένο ιστορικό κινέζικο φράγμα “Three Gorges Dam” κατέρρευσε πρόσφατα από μόνο του στην πραγματικότητα.
Bully
Ημερομηνία κυκλοφορίας:17 Οκτωβρίου 2006
Απαγορεύτηκε: Βραζιλία
Λόγος απαγόρευσης: Βία σε σχολικό περιβάλλον
Η Rockstar το έχει στο αίμα της να σοκάρει. Ήδη το 1/3 της λίστας με τα απαγορευμένα παιχνίδια είναι οι δικοί της τίτλοι.
Στο Bully ο κεντρικός ήρωας ήταν ένας νεαρός “νταής” σε αγγλικό οικοτροφείο, και το κεντρικό μοτίβο του παιχνιδιού ήταν ο εκφοβισμός των συμμαθητών του.
Η Βραζιλία δεν ήθελε καμία σχέση με κάτι τέτοιο, και το επιχείρημά ήταν ότι η τοποθέτηση του παιχνιδιού σε ένα σχολείο θα ήταν δυνητικά επιβλαβής για τους εφήβους.
Ο τίτλος είχε και ένα μικρό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το παιχνίδι κυκλοφόρησε με το όνομα αλλαγμένο σε Canis Canem Edit, που στα λατινικά σημαίνει “Dog eat dog” (=σκύλος τρώει σκύλο), από τη γνωστή έκφραση στα αγγλικά.
Heavy Rain
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου 2010
Απαγορεύτηκε: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Λόγος απαγόρευσης: Γυμνό, σκηνές σεξ
Το Heavy Rain θυμίζει περισσότερο ταινία παρά παιχνίδι, με τον παίχτη να επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία στην πλοκή αντί να έχει τον πλήρη έλεγχο.
Οι περισσότερες χώρες δεν είχαν πρόβλημα με αυτό. Όμως, οι φίλοι μας με τα πετρέλαια σκανδαλίστηκαν με το λίγο γυμνό και με μερικές σκηνές σεξ που μάλιστα υπονοούνται, οπότε και το απαγόρευσαν, απ' ό,τι φαίνεται. Παρ' όλα αυτά, δεν είχαν πρόβλημα με τη βία στα απαγορευμένα παιχνίδια της λίστας.
Red Dead Redemption
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Μαΐου 2010
Απαγορεύτηκε: στη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Λόγος απαγόρευσης: Γυμνό, βία
Ως άλλο GTA στην άγρια δύση, το Red Dead Redemption μας βάζει στις μπότες ενός Cowboy που κυνηγάει τα πρώην μέλη της συμμορίας του.
Ως παιχνίδι τύπου sandbox, και δη από τη Rockstar, επέτρεπε στον cowboy μας να μονομαχεί με άλλους πιστολέρο, να σκοτώνει επικηρυγμένους, να τζογάρει, να ερωτοτροπεί, και να πιάνει γυναίκες με λάσο για να τις πετάξει στις γραμμές του τρένου.
Όλες σχεδόν οι χώρες δεν είχαν πρόβλημα με κάτι από αυτά, αλλά τα πετρέλαια συνέχισαν την τακτική της λογοκρισίας τους.
Ποια είναι η γνώμη σας για τους λόγους της απαγόρευσης παιχνιδιών?
Κάποια από τα παραπάνω απαγορευμένα παιχνίδια δημιουργήθηκαν με σκοπό να προκαλέσουν το κοινωνικό αίσθημα, και ίσως αν δεν είχαν στοιχεία όπως την υπέρμετρη βία, σήμερα να μην τα θυμόταν κανείς.
Όμως, κάποια άλλα, υπέπεσαν σε σφάλματα που δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα συγκεκριμένα απαγορευμένα παιχνίδια του οδηγού, αλλά και να πείτε τη γνώμη σας για τους λόγους που απαγορευθήκαν τα videogames, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.