Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς να Ξεχωρίζω τις Ψεύτικες Δημοσιεύσεις στο Facebook

Πώς να Ξεχωρίζω τις Ψεύτικες Δημοσιεύσεις στο Facebook

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Θα έχετε ακούσει για τις ψεύτικες δημοσιεύσεις που έχουν κατακλύσει το Facebook. Κάποιες από αυτές είναι εμφανώς σατιρικές, και μας κάνουν να γελάμε. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ψεύτικες δημοσιεύσεις που στοχεύουν στην παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για οικονομικό όφελος. Δείτε πώς να τις ξεχωρίζετε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στον σημερινό οδηγό θα ασχοληθούμε με τα διαδικτυακά ψέματα. Επιπλέον, θα γνωρίσουμε τα πιο γνωστά site που ρίχνουν φως στις ψεύτικες δημοσιεύσεις και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

Οι 4 βασικές κατηγορίες από ψεύτικες δημοσιεύσεις

Σίγουρα το ψέμα είναι πάντα ψέμα, και καλό είναι να αποφεύγουμε να το επινοούμε και να το αναπαράγουμε. Ωστόσο, όλοι μας διαχωρίζουμε τα ψέματα σε μικρά και σε μεγάλα, ακολουθώντας μια άτυπη κατηγοριοποίηση.

Ας διαχωρίσουμε λοιπόν τις τρεις βασικές κατηγορίες με ψεύτικες δημοσιεύσεις, που συναντάμε συχνά στο Facebook, αλλά και γενικότερα στο internet.

Hoaxes

Ο όρος hoax περιγράφει μια απάτη, φάρσα, ή κοροϊδία, που πάντα γίνεται εκ προθέσεως. Βάσει αυτού του χαρακτηριστικού, τέτοιου είδους δημοσιεύσεις είναι πάντα κακόβουλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον φιλόλογο Robert Nares (1753-1829), η λέξη hoaxes έχει “μαγικές” ρίζες. Προέρχεται από το “hocus” της φράσης “Hocus Pocus”, που είναι το αντίστοιχο με το Άμπρα Κατάμπρα που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Στην ουσία, τα hoaxes είναι ψέματα που έχουν ως μοναδικό σκοπό να μας εξαπατήσουν, προκειμένου να κερδίσουν αυτοί που τα δημιουργούν.

Κάθε πετυχημένο hoax έχει σχεδιαστεί ώστε να μας προξενεί ένα έντονο συναίσθημα – συχνά οργή, φόβο, ή συμπόνια – και να μας παρακινήσει να το διαδώσουμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα hoaxes είναι οι περισσότερες αναρτήσεις που ξεφυτρώνουν καθημερινά στο Facebook με άρρωστα παιδιά, με κακοποιημένες γυναίκες στο Αφγανιστάν, ή νεκρούς στη Συρία.

Οι συγκεκριμένες ψεύτικες δημοσιεύσεις έχουν σκοπό να αποσπάσουν χιλιάδες like στο Facebook, μια τακτική γνωστή και ως Like-farming.

Οι δημιουργοί ποντάρουν στο να γίνουν οι δημοσιεύσεις viral και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των σελίδων τους. Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι να εκμεταλλευτούν αυτή την επισκεψιμότητα διαφημιστικά.

Ειδικά οι δημοσιεύεις που αναφέρουν ότι κάθε like και κοινοποίησή μας θα δώσει και ένα ποσό στον εκάστοτε πάσχοντα, είναι 100% ψεύτικες.

ψεύτικες δημοσιεύσεις

Δεν έχει υπάρξει ποτέ, ούτε θα υπάρξει μηχανισμός που να μετατρέπει τα like σε χρήματα. Πόσο μάλλον να δώσει το ίδιο το Facebook.

Αν λαμβάνετε συχνά τέτοιου είδους απάτες μέσω email, δείτε στον αναλυτικό μας οδηγό πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε.

Απάτες μέσω email – Πώς να προφυλαχτούμε

Λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες email, κάποια χρήσιμα, κάποια άχρηστα / διαφημιστικά / spam. Ανάμεσα στα ανεπιθύμητα email, όμως, είναι πιθανό να κρύβεται κάποιο αρκετά…

Αν έχετε γνωστούς που σας στέλνουν τέτοιες απάτες στο Facebook από άγνοια, δείτε πώς να τους αγνοήσετε χωρίς να το μάθουν ποτέ:

Απόκρυψη Δημοσιεύσεων από Ηλίθιους στο Facebook

Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ευγενικοί: κάποιοι από τους φίλους μας στο Facebook είναι απλά ηλίθιοι, τουλάχιστον όσον αφορά τις δημοσιεύσεις τους. Αν δεν θέλουμε…

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που τα hoaxes δημιουργούνται και αναπαράγονται τόσο μεθοδευμένα, που είναι σε θέση να επηρεάσουν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία ψευδών ειδήσεων που έχει στηθεί στο Βέλες, μια πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Εκεί η παραγωγή των ψεύτικων δημοσιεύσεων έχει γίνει επάγγελμα, ενώ η θεματολογία των ιστοσελίδων σχετίζεται με την πολιτική στην Αμερική, αλλά και σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Το Βέλες έφθασε στο απόγειο της φήμης του κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών. Εικάζεται μάλιστα πως η σωρεία ψεύτικων δημοσιεύσεων σχετικά με τους υποψηφίους, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νυν προέδρου της Αμερικής.

Urban Legends

Οι αστικοί ή σύγχρονοι μύθοι είναι ψέματα που δεν έχουν κακόβουλες προθέσεις. Αυτοί οι μύθοι προέρχονται από την παράδοση και μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, από στόμα σε στόμα είναι πολύ εύκολο μια συνηθισμένη ιστορία κάποιου εγκαταλελειμμένου σπιτιού να μετατραπεί στην ιστορία του στοιχειωμένου σπιτιού.

Για παράδειγμα, το παραπάνω σπίτι που βρίσκεται στην Βασιλίσσης Όλγας 261-263 στη Θεσσαλονίκη, κουβαλάει τον μύθο του στοιχειωμένου σπιτιού, που όποιος επιχειρεί να το κατεδαφίσει αποδημεί εις τόπον χλοερό.

Αλήθεια ή ψέματα, κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος μύθος έχει εξάψει τη φαντασία των κατοίκων της περιοχής, που αποφεύγουν τα νυχτοπερπατήματα έξω από το κτίριο.

Επιπλέον, χάρη στο διαδίκτυο, στο Usenet, αλλά και στα social media, οι αστικοί μύθοι εξαπλώνονται παντού και ταχύτατα.

Βέβαια στη διάδοση των αστικών μύθων βοηθάει και η γοητεία που ασκούν αυτές οι ιστορίες στο μυαλό των ανθρώπων.

Πόσοι δεν έχουμε ακούσει την δήθεν “αληθινή ιστορία”: Ένας νεαρός γνώρισε μια κοπέλα σε ένα party / club / bar. Πήγαν σε ένα ξενοδοχείο, και εκείνη του έριξε κάτι στο ποτό. Το άλλο πρωί ξύπνησε σε μια μπανιέρα γεμάτη πάγο με κλεμμένο το ένα νεφρό.

Πολύ συχνά, το κίνητρο για τους αστικούς μύθους είναι διδακτικό. Η ιστορία με το νεφρό διδάσκει το να μην δείχνουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αγνώστους.

Άλλες ιστορίες, όπως ο σκύλος από το εξωτερικό που αποδείχτηκε αρουραίος έχουν στοιχεία ξενοφοβίας.

Ιστορίες για στοιχειωμένα σπίτια συχνά χρησιμοποιούνται ώστε τα παιδιά να μην συχνάζουν σε ετοιμόρροπα εγκαταλειμμένα κτήρια που μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι αστικοί μύθοι είναι ακίνδυνοι, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες ψεύτικες δημοσιεύσεις.

Απάτες τύπου “πυραμίδα”

Οι απάτες αυτού του τύπου μας παροτρύνουν να τις κοινοποιήσουμε σε Χ γνωστούς μας, και να παροτρύνουμε και αυτούς να κάνουν το ίδιο. Στόχος τους είναι η εκθετική διάδοση.

Οι πιο “αθώες” αλλά και άκρως ενοχλητικές απάτες αυτού του είδους είναι τα chain letters.

Το βασικό τους περιεχόμενο είναι συνήθως μια τεράστια ανοησία, που πρέπει να την διαδώσουμε σε έναν αριθμό από φίλους μας, γιατί αλλιώς κάτι θα τρέξει στα γύφτικα.

ψεύτικες ειδήσεις

Κάνε share αυτό το άρθρο σε 14 φίλους σου, και ίσως κάποια στιγμή να ξεμπερδέψουμε με αυτές τις αηδίες Τέλος συζήτησης

Υπάρχουν όμως και απάτες που μας υπόσχονται πως θα κερδίσουμε χρήματα, αρκεί να “γράψουμε” έναν αριθμό από φίλους μας, εκείνοι να γράψουν τους δικούς τους φίλους, εκείνοι τους δικούς τους κ.ο.κ.

Αυτού του τύπου οι απάτες είναι πιο γνωστές σαν “πυραμίδες” ή Ponzi schemes, από τον Charles Ponzi, έναν Ιταλό απατεώνα που έκανε διάσημη αυτού του τύπου την απάτη. Σε αντίθεση με τα chain letters, αυτές οι απάτες είναι παράνομες.

Δεν θα επεκταθούμε παραπάνω, γιατί το θέμα των παράνομων πυραμίδων μέσω Internet αξίζει έναν ολόκληρο δικό του οδηγό. Απλά, όπου βλέπετε παρότρυνση να κοινοποιήσετε σε συγκεκριμένο αριθμό φίλων, κρατηθείτε μακριά.

Φάρσες και σατιρικά κείμενα

Σε αυτήν την κατηγορία τα ψέματα είναι πολύ αστεία και έχουν έντονο το στοιχείο της υπερβολής. Επιπλέον, ανήκουν στην κατηγορία των αθώων ή μη κακόβουλων ψεμάτων, που στόχο έχουν τη διασκέδαση των αναγνωστών.

Η θεματολογία από αυτές τις ψεύτικες δημοσιεύσεις εξαρτάται από την εποχή, τις πολιτικές εξελίξεις, και τα κοινωνικά γεγονότα.

Βέβαια, παρότι δημιουργούνται για να μας κάνουν να γελάσουμε, υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν αυτά τα ψέματα και τα αναπαράγουν ως αληθινά. Παρακάτω θα δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις.

Site με σατιρικό περιεχόμενο

Μπορεί η σάτιρα στην Ελλάδα να έχει Αριστοφανικές ρίζες, όμως δεν σταμάτησε σε εκείνη την περίοδο. Εξελίχθηκε μέσα από την πάροδο των χρόνων και έφτασε στο διαδίκτυο με τη μορφή σατιρικών ιστοσελίδων.

Καλό είναι να θυμάστε αυτές τις σελίδες, ώστε να αναγνωρίζετε πως οτιδήποτε έχει δημοσιευτεί από αυτές είναι σατιρικό και δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΙ

ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΙ, που παρέχει ποιοτική παραπληροφόρηση από το 1867, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Μάλιστα, οι δημιουργοί του δηλώνουν υπεύθυνα ότι πρόκειται για ένα site με χιουμοριστικό και αναληθές περιεχόμενο.

Οι συντάκτες του εν λόγω blog παίρνουν ιδέες από τα τρέχοντα γεγονότα, προκειμένου να πλάσουν αστείες ιστορίες. Έτσι, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη θεματολογία τους το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής.

Το Κουλούρι

Μια ακόμη ιστοσελίδα με πολλές ιστορίες πασπαλισμένες με ψέματα είναι Το Κουλούρι. Το σίγουρο, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι η ομάδα σύνταξης του blog έχει μεγάλα κέφια.

Οι συντάκτες παίρνουν ιδέες από την καθημερινότητα και δημιουργούν ευφάνταστες ιστορίες με κωμικό και “γαργαλιστικό” περιεχόμενο.

Αν και βρίσκουμε λιγάκι υπερβολική την παρακάτω δημοσίευση, μας έκανε να γελάσουμε.

Γενικά, αυτού του τύπου οι ιστοσελίδες δεν απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν από την εγχώρια δημοσιογραφία, διότι σε καμία περίπτωση αυτές οι δημοσιεύσεις δεν είναι ειδήσεις.

Αν την πατήσατε ποτέ από μια τέτοια δημοσίευση, μη νιώθετε άσχημα γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Ολόκληρη ΕΡΤ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει την αλήθεια απ' το ψέμα, όταν παρουσίασε ζωντανά στις ειδήσεις ένα άρθρο απ' το Κουλούρι.

The Onion

Το The Onion είναι το πιο γνωστό αντίστοιχο σατιρικό site της Αμερικής, που απευθύνεται σε ενήλικες και σε ανθρώπους με χιούμορ.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, τα πάντα σχολιάζονται με καυστικό τρόπο και κανείς από τους διάσημους της Αμερικής δεν γλιτώνει από τη σάτιρά του.

Κάποιες φορές οι αναρτήσεις έχουν έντονα το στοιχείο της αληθοφάνειας και της σοβαρότητας, με αποτέλεσμα κάποιοι να την πατούν.

Είναι γνωστό το περιστατικό με τη σατιρική δημοσίευση του The Onion για τη γνωστή ταινία Die Hard, που παρουσιάστηκε ως αληθινή στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Site που καταρρίπτουν τα hoaxes

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια θεαματική άνοδο στα social media και ειδικότερα στο Facebook, με 1,18 δισεκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες.

Καταλαβαίνουμε ότι ένα τόσο δημοφιλές μέσο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για οποιονδήποτε θέλει να διασπείρει μια δήθεν είδηση, γρήγορα και ανέξοδα.

Το Facebook προσπαθεί να βρει μια μέθοδο για να σταματήσει τις ψεύτικες δημοσιεύσεις, ενώ έχει δεχτεί ακόμα και μηνύσεις για αυτές.

Όμως, δεν πρέπει να περιμένουμε το Facebook να μας σώσει. Είναι δική μας η ευθύνη να επιβεβαιώνουμε ό,τι διαβάζουμε στο Facebook ή οπουδήποτε στο Internet.

Για καλή μας τύχη, αρκετά site έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με σκοπό να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε τις ψεύτικες δημοσιεύσεις.

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μια ιστοσελίδα στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται στον έλεγχο των ψεύτικων δημοσιευμάτων, συλλέγοντας στοιχεία και αποδείξεις.

Βέβαια υπάρχουν blog που αποκαλύπτουν τις ψεύτικες δημοσιεύσεις βασιζόμενοι στην κοινή λογική, και όχι σε αποδείξεις. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θα τα παρουσιάσουμε στον οδηγό μας.

Αντίθετα, στο εξωτερικό βρίσκουμε πολύ περισσότερες ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στον έλεγχο των δημοσιευμάτων.

Μέσα από συντονισμένες έρευνες, στοχεύουν στη διακοπή της ευρείας εξάπλωσης του ψεύδους και της εξαπάτησης του κόσμου.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε μια ύποπτη δημοσίευση στο Facebook, πριν την κοινοποιήσετε, ρίξτε πρώτα μια ματιά σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω site.

ELLINIKA HOAXES

Το ELLINIKA HOAXES είναι λοιπόν η μοναδική σελίδα στην Ελλάδα, που με οργανωμένη προσπάθεια στοχεύει στην εξακρίβωση των αναληθών δημοσιευμάτων και την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η ομάδα της ιστοσελίδας αποτελείται από εννέα ξεχωριστούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής και συντονιστής του έργου κ. Θόδωρος Δανιηλίδης.

Μέσα από την έρευνα, συλλέγουν αποδείξεις από έγκυρες πηγές και καταρρίπτουν τις ψεύτικες και ανυπόστατες ειδήσεις.

Επιπλέον, αν θεωρούμε αναξιόπιστη μια είδηση, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα εργασίας της ιστοσελίδας και να υποβάλλουμε την αμφιβόλου προελεύσεως είδηση στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Με πολύ απλά βήματα πατάμε “Επικοινωνία”…

…και κατόπιν συμπληρώνουμε τη φόρμα με τα στοιχεία μας και τη δημοσίευση που θέλουμε να ερευνηθεί.

Snopes

Το snopes.com είναι το πιο γνωστό site που ελέγχει τις ανυπόστατες δημοσιεύσεις από το 1995, και η έδρα του βρίσκεται στο Λος Άντζελες.

Μάλιστα, σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων site “Best of Web”, ενώ το 2006 κέρδισε το βραβείο Webby.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας είναι ο David Mikkelson, που είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Αμερική, μέσα από τις συχνές συνεντεύξεις σε εφημερίδες μεγάλου κύρους, όπως είναι η Washington Post.

Το φάσμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καλύπτοντας έτσι όλες τις κατηγορίες των ψεύτικων δημοσιεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, περνάνε από το μικροσκόπιο του snopes οι διάφορες φήμες, μύθοι, urban legends, και hoaxes.

Σε περίπτωση που έχουμε υποψίες ότι η “είδηση” που διαβάζουμε δεν είναι αληθινή, τότε μπορούμε να ψάξουμε στο αρχείο του snopes.

Βέβαια, αν είμαστε οι πρώτοι που εντοπίσαμε το αναληθές δημοσίευμα, μπορούμε να στείλουμε μήνυμα στην ομάδα του snopes, προκειμένου να ερευνήσουν το θέμα.

Επιλέγουμε “Send us a rumour”, και συμπληρώνουμε τα στοιχεία της εμφανιζόμενης φόρμας. Αν θέλουμε να λαμβάνουμε τις καθημερινές ενημερώσεις από το snopes, μπορούμε να εισάγουμε το email μας και να πατήσουμε “GO”.

ThatsNonsense

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και πιο συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει το site ThatsNonsense που ασχολείται με τις ψεύτικες δημοσιεύσεις στο Facebook, αλλά και σε όλο το internet.

Ο Craig Charles, αρχισυντάκτης του site, κάνει εξαιρετική δουλειά ενημερώνοντας τον κόσμο για τις ψεύτικες δημοσιεύσεις. Πέρα από κάποιες που είναι γελοίες…

…υπάρχουν άλλες που μπορεί να ζαλίσουν τους φίλους μας στο Facebook. Όπως έγινε στο τέλος του 2016 με το Year review, που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από σελίδα “ψαρέματος Like”.

Σε γενικές γραμμές, μας αρέσει το ThatNonsense επειδή πραγματεύεται με τα Facebook hoaxes, που είναι και τα πλέον συνηθισμένα διαδικτυακά ψέματα στην Ελλάδα.

ThatsFake

Το ThatsFake θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το αδερφάκι της προηγούμενης ιστοσελίδας ThatsNonsense, διότι πλαισιώνεται από την ίδια συντακτική ομάδα.

Τώρα, γιατί ο Craig Charles δημιούργησε δυο ιστοσελίδες με την ίδια θεματολογία, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Ωστόσο, αυτό που είναι εμφανές στη σελίδα είναι ο περιορισμένος αριθμός άρθρων και η απουσία βασικών ενοτήτων. Βέβαια, με τόσες λίγες αναρτήσεις, σε τι θα χρησίμευε η κατηγοριοποίηση των άρθρων?

Hoax-Slayer

Η Hoax-Slayer είναι μια από τις καλύτερες και πιο ενημερωμένες σελίδες, που βοηθούν να σταματήσει η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων στο internet. Η λειτουργία του site ξεκίνησε το 2003 στην Αυστραλία από τον Brett Christensen.

Η θεματολογία των δημοσιευμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη, προκειμένου να καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών.

Επιπλέον, μας κάνει εντύπωση μια δημοσίευση του Facebook που παίζει πολύ τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τη διάθεση 20 αυτοκινήτων γνωστής γερμανικής μάρκας.

Όπως μας αποκαλύπτει ο συντάκτης του Hoax-Slayer, είναι άλλη μια καλοστημένη απάτη που ανήκει στην κατηγορία των Like-Farming.

Οπότε, πριν πατήσουμε Like για οποιαδήποτε δημοσίευση, ας κάνουμε ένα πέρασμα από το Hoax-Slayer. Εκεί σίγουρα θα ελέγξουμε την εγκυρότητα ή όχι της ανάρτησης.

Πριν συγκινηθούμε από το άρρωστο παιδί που περιμένει να μοιραστούμε τη δημοσίευση, καλό είναι να το ψάξουμε λιγάκι.

Washington Post Fact Checker

Η εφημερίδα Washington Post δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε όμως, είναι η στήλη Fact-Checker.

Σε αυτήν την ενότητα ελέγχονται οι ψεύτικες δημοσιεύσεις, και τα ψέματα βαθμολογούνται με το πλήθος των εμφανιζόμενων Πινόκιο.

Το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σχετίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ και απευθύνεται σε ανθρώπους που διαβάζουν εφημερίδες και πολιτικές ειδήσεις.

Οπότε, αν είμαστε τύποι που μας αρέσουν τα πιο ανάλαφρα νέα ή ασχολούμαστε περισσότερο με το Facebook, τότε είναι σίγουρο ότι το Washington Post Fact Checher δεν θα μας καλύψει.

TruthOrFiction

Άλλη μια ιστοσελίδα που ασχολείται με τις ψεύτικες δημοσιεύσεις είναι η TruthOrFiction, που χαρακτηρίζει τις ειδήσεις σαν Αλήθεια (Truth) ή φαντασία (Fiction).

Μας αρέσει που οι υπεύθυνοι του site έχουν αρχειοθετήσει τις δημοσιεύσεις, ώστε να βρίσκουμε εύκολα αυτές που μας ενδιαφέρουν.

Ωστόσο, σε αυτή τη σελίδα δεν θα βρούμε απάτες που συναντώνται στο Facebook.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τις ψεύτικες δημοσιεύσεις?

Αλήθεια, πόσες φορές αισθανθήκατε εξαπατημένοι από μια ψεύτικη ανάρτηση, επειδή απλά “ακούμπησε” το ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα σας?

Πόσες φορές κάνατε Like and Share σε μια δημοσίευση, προκειμένου να βοηθήσετε στην οικονομική ενίσχυση του άρρωστου παιδιού?

Σας ζητάμε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας και τον τρόπο που ανακαλύψατε την αλήθεια πίσω από το ψέμα.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 5-_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων
QuickSteps
GamingSteps#20241102 - 20 Χρόνια GTA: San Andreas, Blockchain Παιχνίδι Από Τη Ubisoft, Νέο Animal Crossing: Pocket Camp
GamingSteps