Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά UPS - Όλες Οι Μέθοδοι Για Προστασία Ηλεκτρονικών Συσκευών
Αγορά UPS - Όλες Οι Μέθοδοι Για Προστασία Ηλεκτρονικών Συσκευών

Αγορά UPS – Όλες Οι Μέθοδοι Για Προστασία Ηλεκτρονικών Συσκευών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι κοινό μυστικό ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Από φυσικά αίτια ή και από μία μικρή βλάβη ενός μετασχηματιστή σε μία κολώνα της ΔΕΗ, μπορεί να δημιουργηθεί διακοπή ρεύματος. Παράλληλα, οι εναλλαγές τάσης είναι ικανές να προξενήσουν ζημιά σε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Η καλύτερη δυνατή λύση προστασίας για όλα τα προβλήματα του ρεύματος είναι η αγορά UPS.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στο BestPrice.gr θα βρούμε όλα τα διαθέσιμα UPS, πολύπριζα, και σταθεροποιητές τάσης στην Ελλάδα, ώστε να αγοράσουμε τη συσκευή που ταιριάζει στις ανάγκες μας, από το κατάστημα που μας προσφέρει την καλύτερη τιμή και διαθεσιμότητα.

Όμως, πριν προβούμε στην αγορά UPS ή κάποιας άλλης συσκευής, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με το ρεύμα.

Οι κίνδυνοι του ρεύματος

Όταν κόβεται το ρεύμα, χάνουμε αυτόματα τις περισσότερες ανέσεις που μας προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός: το φως, τη θέρμανση, το ψυγείο, την κουζίνα, τον υπολογιστή, το WiFi, την τηλεόραση, και πάει λέγοντας.

Το να επανέλθει το ρεύμα είναι πάντοτε μία ανακούφιση. Αρκεί, φυσικά, να επανέλθουν μαζί του και όλες οι συσκευές μας, κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Ειδικά όταν μιλάμε για ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, η διακοπή του ρεύματος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τα ηλεκτρονικά μας. Για την ακρίβεια, είναι μάλλον ο μικρότερος.

Διακοπή ρεύματος

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Η διακοπή ρεύματος, από μόνη της, είναι σχεδόν αδύνατον να προξενήσει ζημιά στο hardware του υπολογιστή, ακόμα και χωρίς αγορά UPS.

Σε πολύ παλιούς σκληρούς δίσκους HDD, μία διακοπή θα άφηνε τις κεφαλές μετέωρες. Αυτό θα μπορούσε να προξενήσει μεγάλο πρόβλημα στον HDD, αν οι κεφαλές άγγιζαν τους δίσκους εσωτερικά. Μέχρι και ολοκληρωτική απώλεια των δεδομένων.

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί στους σκληρούς δίσκους των τελευταίων 20 ετών.

Όταν κόβεται το ρεύμα, οι κεφαλές των σύγχρονων HDD αξιοποιούν την αδράνεια των περιστρεφόμενων δίσκων, ούτως ώστε να αποσύρονται αυτόματα σε ασφαλή θέση.

Τα υπόλοιπα υποσυστήματα – μητρική, επεξεργαστής, μνήμες, κάρτα γραφικών, τροφοδοτικό – έτσι και αλλιώς δεν παθαίνουν τίποτα σε μία διακοπή ρεύματος.

Ρεαλιστικά, η πιθανή ζημιά περιορίζεται στο software. Με άλλα λόγια, μπορεί να χάσουμε το αρχείο που εργαζόμασταν και δεν είχαμε σώσει. Ή, μπορεί να γραφόταν κάποιο αρχείο στον δίσκο και να έμεινε μισό και κατεστραμμένο.

Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να καταστραφεί κάποιο σημαντικό αρχείο συστήματος των Windows, και ύστερα ο υπολογιστής να μην μπαίνει στο λειτουργικό.

Αυτό είναι σίγουρα μπελάς, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου, ακόμα και για έναν σχετικά αρχάριο χρήστη.

Δείτε πώς μπορείτε να επισκευάσετε τα Windows χωρίς format.

Η μόνη περίπτωση να πάθει ζημιά το hardware του υπολογιστή, είναι αν είμαστε αρκετά άτυχοι, ώστε να κάναμε BIOS update ή update σε κάποιο firmware συσκευής την ώρα που κόπηκε το ρεύμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να χρειάζεται αλλαγή ολόκληρη η μητρική, ή η συσκευή στην οποία κάναμε το update.

Παρ' όλα αυτά, αν μας έχει τύχει να χαλάσει κάποιο υποσύστημα μετά από διακοπή ρεύματος, δεν φταίει η ίδια η διακοπή, όσο η επαναφορά μετά τη διακοπή.

Υπέρταση

Η κανονική τάση του ρεύματος στην Ελλάδα είναι 230 Volt. Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στην ευρωπαϊκή αγορά είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε αυτήν την τάση, συν-πλην ένα μικρό ποσοστό.

Όμως, μετά από μία διακοπή ρεύματος, όταν το ρεύμα επανέρχεται, είναι πιθανό για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου να έχει σημαντικά υψηλότερη τάση, πάνω από τις προδιαγραφές των συσκευών.

Μπορεί στιγμιαία να φτάσει μέχρι και τα 280 Volt, ή και περισσότερο.

Σχετικά απλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως η κουζίνα, το θερμοσίφωνο, ή μία τοστιέρα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα πάθουν τίποτα από μία τέτοια υπέρταση.

Ο υπολογιστής, όμως, είναι γεμάτος με εξαιρετικά ευαίσθητα ηλεκτρονικά.

Αν τύχει αυτή η στιγμιαία τάση να είναι αρκετά υψηλή, και αν οι όποιες δικλείδες ασφαλείας του τροφοδοτικού δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, τότε είναι που καίγονται υποσυστήματα.

Μπορεί να καεί η μητρική, η κάρτα γραφικών, η πλακέτα του σκληρού δίσκου, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός τους.

Featured Δεν Ανοίγει Ο Υπολογιστής Τα Βήματα Που Πρέπει Να Κάνω Για Τη Διάγνωση
Δεν Ανοίγει Ο Υπολογιστής? Όλα Τα Βήματα Για Τη Διάγνωση

Είναι απογοητευτικό όταν στα καλά καθούμενα δεν ανοίγει ο υπολογιστής, ή μας υποδέχεται μια μαύρη οθόνη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα PC μπορεί…

Γι’ αυτό, όταν έχουμε διακοπή ρεύματος, είναι πολύ σημαντικό να βγάλουμε τον υπολογιστή εντελώς από την πρίζα, πριν επανέλθει το ρεύμα. Το ίδιο κάνουμε και σε άλλες ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως την τηλεόραση.

Να σημειώσουμε πως αυτή η υπέρταση είναι δυνατόν να βλάψει ακόμα και laptop που χρησιμοποιούμε με μπαταρία, αν το είχαμε στην πρίζα την ώρα που επανήλθε το ρεύμα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κάψει τον μετασχηματιστή, ή ακόμα και ορισμένα κυκλώματα της μητρικής.

Και στα laptop αν πάθει ζημιά η μητρική εκτός εγγύησης, ουσιαστικά το laptop πάει για πέταμα. Πολύ σπάνια συμφέρει η αλλαγή μητρικής, γιατί συνήθως το κόστος είναι σαν να αγοράζεις νέο laptop.

Άλλες ανωμαλίες του ρεύματος

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι το μόνο που μπορεί να πάει στραβά με την ηλεκτρική τροφοδοσία.

Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Η ζήτηση για ρεύμα και ο φόρτος του δικτύου αλλάζει δυναμικά συνεχώς, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ή ακόμα και την εποχή.

Άλλη κατανάλωση έχει μία περιοχή όταν οι περισσότεροι κάτοικοι μαγειρεύουν. Άλλη μεταμεσονύκτια όταν κοιμούνται. Άλλη στον καύσωνα όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στα μέγιστα.

Οι πάροχοι ενέργειας προσπαθούν να προβλέψουν τη ζήτηση, για να φροντίσουν να ανταπεξέλθει το δίκτυο. Ωστόσο, οι προβλέψεις τους δεν είναι πάντα τέλειες.

Μία απροσδόκητη αύξηση στη ζήτηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, ή ακόμα και κάποια τυχαία βλάβη, συχνά επιβαρύνουν σημαντικά το δίκτυο.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως έχουμε πτώση τάσης. Αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής σε λαμπτήρες πυρακτώσεως, που στιγμιαία χαμηλώνει η φωτεινότητά τους.

Από αυτό το χαμήλωμα των φώτων, έχει καθιερωθεί η ονομασία “brown out”, σε αντίθεση με την ολική διακοπή, που είναι το “black out”.

Αυτή η αυξομείωση της τάσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους υπολογιστές. Ο λόγος είναι πως και πάλι είναι πιθανό να υπάρξει στιγμιαία υπέρταση μετά την πτώση της τάσης.

Σε μία διακοπή ρεύματος που θα κρατήσει έστω και λίγα λεπτά, προλαβαίνουμε να βγάλουμε το σύστημα από την πρίζα, για να το προστατέψουμε από κάποια υπέρταση κατά την επαναφορά.

Οι πτώσεις τάσης, όμως, γίνονται τόσο γρήγορα και απροειδοποίητα, που δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να αντιδράσουμε.

Επιπλέον, ακόμα και χωρίς κάποια υπέρταση, αν η τάση πέσει αρκετά, είναι πιθανό ο υπολογιστής να κάνει απροσδόκητη επανεκκίνηση, με ό,τι προβλήματα θα δημιουργήσει αυτό στο software.

Η οργή του Δία

Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ηλεκτρικές ανωμαλίες, χωρίς να αναφερθούμε στο φαινόμενο του κεραυνού.

Στο κάτω-κάτω, σύμφωνα με το National Geographic, ένας κεραυνός που χτυπάει το έδαφος μπορεί να περιέχει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο Volt ηλεκτρισμού, και να ζεστάνει τον αέρα γύρω του σε θερμοκρασίες πέντε φορές υψηλότερες από την επιφάνεια του ήλιου.

Βέβαια, η πιθανότητα του να πέσει κεραυνός στο κτήριο που ζούμε είναι αρκετά χαμηλή.

Επίσης, αν ο κεραυνός χτυπήσει κάποιο αλεξικέραυνο ή ένα σωστά γειωμένο κτήριο, θεωρητικά θα οδηγηθεί απευθείας στο έδαφος, χωρίς να προξενήσει ζημιές.

Όμως, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ένας κεραυνός να χτυπήσει μέρος του ηλεκτρικού δικτύου, ή ακόμα και να πέσει κοντά σε καλώδια του ηλεκτρισμού σε κάποια απόσταση από το σπίτι μας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μία σημαντική αύξηση στα Volt του δικτύου, που μπορούν σίγουρα να κάψουν τον εξοπλισμό μας.

Να σημειώσουμε επίσης πως αν ο κεραυνός χτυπήσει καλώδια τηλεφώνου, είναι πιθανό να κάψει το ρούτερ μας. Γι’ αυτό, ορισμένα πολύπριζα ασφαλείας και τα περισσότερα καλά UPS έχουν θύρα τηλεφώνου και δικτύου.

Πώς να προστατευτώ

Από τη στιγμή που τα προβλήματα τυπικά έρχονται χωρίς προειδοποίηση, είναι απαραίτητο να προστατέψουμε τις συσκευές μας.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες συσκευών που μπορούν να προστατέψουν τους υπολογιστές και τις υπόλοιπες συσκευές μας από τις παραξενιές του ρεύματος.

Πολύπριζα ασφαλείας

Η χρήση ενός πολύπριζου ασφαλείας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον εξοπλισμό μας από τυχαίες υπερτάσεις. Και το κόστος τους είναι μηδαμινό.

Ωστόσο, ένα πολύπριζο ασφαλείας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για διακοπές ρεύματος ή brown outs.

Με άλλα λόγια, με ένα καλό πολύπριζο ασφαλείας θα αποφύγουμε να καεί ο υπολογιστής μας, ακόμα και αν δεν τον βγάλουμε από την πρίζα. Αν όμως κοπεί το ρεύμα ή πέσει πολύ η τάση, είναι πιθανό να χάσουμε αρχεία.

Σταθεροποιητές τάσης

Οι σταθεροποιητές τάσης είναι μία σχετικά οικονομική συσκευή, που εκτός από την υπέρταση, θα μας προστατέψουν και από brown outs.

Αγορά UPS

Ορισμένα μοντέλα, ακόμα και αν η τάση πέσει στα 110 Volt, θα μπορέσουν να την ανεβάσουν στα 230 Volt για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ο υπολογιστής. Και το κόστος ενός καλού σταθεροποιητή για οικιακή χρήση είναι κοντά στα 60€.

Φυσικά, σε μία πλήρη διακοπή ρεύματος, ο σταθεροποιητής δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα.

UPS (Uninterruptible Power Supply)

Η αγορά UPS είναι μακράν η καλύτερη λύση για την προστασία από κάθε πιθανό πρόβλημα με το ρεύμα.

Το UPS είναι ουσιαστικά μία μεγάλη μπαταρία για τον υπολογιστή. Για την ακρίβεια, ένα σύνολο από μπαταρίες, συνήθως από δύο μέχρι έξι.

Αγορά UPS

Όταν κόβεται το ρεύμα, ενεργοποιούνται οι μπαταρίες για να τροφοδοτήσουν τον υπολογιστή. Στα περισσότερα μοντέλα για οικιακή χρήση, η χωρητικότητα των μπαταριών θα μας δώσει από πέντε μέχρι είκοσι λεπτά λειτουργίας.

Αυτός είναι άφθονος χρόνος για να αποθηκεύσουμε την εργασία που κάναμε, και να προχωρήσουμε σε ασφαλή τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή.

Επίσης, τα καλά UPS προσφέρουν και πλήρεις δυνατότητες σταθεροποίησης της τάσης, αντικαθιστώντας πλήρως έναν ξεχωριστό σταθεροποιητή.

Ωστόσο, η αγορά UPS είναι σχετικά περίπλοκη υπόθεση.

Πόσο μεγάλο UPS χρειάζομαι

Η αγορά UPS έχει παρόμοια δυσκολία με την αγορά του τροφοδοτικού.

Θέλουμε σίγουρα ένα UPS που να μπορέσει να υποστηρίξει ηλεκτρικά τον εξοπλισμό μας. Δεν θέλουμε όμως να πάρουμε και ένα UPS πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόμαστε, και να έχουμε δώσει περισσότερα χρήματα άδικα.

Υπολογισμός ισχύς

Η εύκολη λύση σε αυτό είναι η ίδια όπως και με την αγορά τροφοδοτικού: να χρησιμοποιήσουμε ένα PSU Calculator, όπως αυτό.

Μπαίνοντας στην παραπάνω ιστοσελίδα, μπορούμε να επιλέξουμε τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας, και να πατήσουμε “Calculate”.

Θα δούμε άμεσα πόσα Watt πρέπει να είναι το τροφοδοτικό μας.

Εδώ, όμως, ίσως υπάρξει ένα μικρό μπέρδεμα με τις μονάδες. Η πιο συνηθισμένη μονάδα για τα UPS δεν είναι τα Watt, όπως στα τροφοδοτικά, αλλά τα VA (Volt-Ampere).

Παρότι στη φυσική τα Watt ισούνται με το γινόμενο των Volt και Ampere, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Με άλλα λόγια, τα VA εκφράζουν κάτι διαφορετικό από τα Watt.

Αυτό που θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε στο PSU Calculator, είναι η τιμή σε VA.

Ένα θέμα που έχει ο υπολογισμός του UPS με το PSU Calculator είναι πως λαμβάνει υπ’ όψιν μόνο τον υπολογιστή αυτό καθαυτό. Διαθέτει επιλογή να μετρήσουμε και την οθόνη μας, αλλά τι θα γίνει αν θέλουμε να συνδέσουμε πάνω στο UPS και άλλες συσκευές, όπως το ρούτερ, τα ηχεία του υπολογιστή, ή οτιδήποτε άλλο;

Η αλήθεια είναι πως συνήθως ο υπολογιστής έχει μακράν τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Ένα τυπικό Full HD monitor χρειάζεται 20-30 Watt. Η ενέργεια που χρειάζεται το ρούτερ και τα ηχεία υπολογιστή είναι πρακτικά αμελητέα.

Η μόνη εξαίρεση είναι οι εκτυπωτές laser. Αν έχουμε εκτυπωτή laser, το καλύτερο είναι να μην τον συνδέσουμε καθόλου πάνω στο UPS.

Οι εκτυπωτές laser, για να ξεκινήσουν να εκτυπώνουν, χρειάζονται στιγμιαία να τραβήξουν μία μεγάλη ποσότητα ρεύματος, προκειμένου να θερμάνουν τον μηχανισμό που “ψήνει” το τόνερ στο χαρτί, σε θερμοκρασία μέχρι και 200oC.

Αυτή η απότομη απαίτηση σε ρεύμα είναι ικανή να υπερφορτώσει το UPS.

Αν θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε laser εκτυπωτή πάνω σε UPS, θα πρέπει να πάρουμε κάποιο μοντέλο σημαντικά μεγαλύτερο απ’ όσο θα χρειαζόταν απλά για τον υπολογιστή. Τυπικά, άνω των 1500VA.

Πόσα λεπτά κρατάνε οι μπαταρίες

Το πόσα VA διαθέτει ένα UPS δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το πόση ώρα θα δίνει ρεύμα στον εξοπλισμό μας σε περίπτωση διακοπής.

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη χωρητικότητα των μπαταριών. Τα VA εκφράζουν το πόση μπορεί να είναι η συνολική ισχύς των συσκευών που θα συνδέσουμε πάνω στο UPS.

Στο BestPrice αν κοιτάξουμε στα χαρακτηριστικά των διαφόρων μοντέλων, θα βρούμε πληροφορίες για την αυτονομία της μπαταρίας σε λεπτά, όταν το UPS είναι σε Full Load, ή και σε Half Load.

Αγορά UPS

Σε γενικές γραμμές πάντως, η αγορά UPS με τη σωστή ισχύ σε VA θα μας καλύψει πλήρως. Τυπικά θα έχει αρκετή χωρητικότητα στις μπαταρίες, ώστε να δώσει τουλάχιστον πέντε με δέκα λεπτά λειτουργίας στον εξοπλισμό που μπορεί να σηκώσει.

Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη διάρκεια των μπαταριών.

Τα 3 είδη UPS

Αρχικά υπάρχουν τρία είδη UPS:

  • τα offline, που θα τα συναντήσουμε και ως stand-by UPS
  • τα line interactive
  • και τα online UPS

Από αυτά, μόνο τα line interactive είναι καλή επιλογή για οικιακή χρήση, και θα εξηγήσουμε στη συνέχεια το γιατί.

Offline ή Stand-by UPS

Τα offline ή stand-by UPS είναι τα πιο απλά μοντέλα και τα πιο οικονομικά. Ως εκ τούτου, παρέχουν τη βασικότερη δυνατή προστασία.

Αγορά UPS

Σε αυτού του τύπου τα UPS, οι μπαταρίες είναι εντελώς ανενεργές. Ο εξοπλισμός μας τροφοδοτείται απευθείας από το ρεύμα που έρχεται από την πρίζα.

Σε περίπτωση που η τάση πέσει κάτω από ένα όριο, ή το ρεύμα κοπεί εντελώς, ένα κύκλωμα inverter θα γυρίσει την τροφοδοσία στις μπαταρίες.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει μία καθυστέρηση από τη στιγμή που θα κοπεί το ρεύμα, μέχρι να αρχίσει να τροφοδοτεί η μπαταρία. Ανάλογα με το UPS και τις συνθήκες, η καθυστέρηση μπορεί να είναι από 2 μέχρι 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Το πρόβλημα όμως με τα stand-by UPS δεν είναι η καθυστέρηση, ειδικά για έναν απλό υπολογιστή. Αυτού του τύπου τα UPS δεν παρέχουν ουσιαστικά καμία προστασία από μικροπροβλήματα του ρεύματος, όπως μικρές πτώσεις τάσης και υπερτάσεις.

Με άλλα λόγια, για πλήρη προστασία, θα πρέπει κάποιος να συνδυάσει ένα offline UPS με έναν ξεχωριστό σταθεροποιητή τάσης.

Και από τη στιγμή που τα καλύτερα UPS συνδυάζουν και τις δύο συσκευές σε μία, δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε offline UPS.

Online UPS

Τα online UPS είναι μακράν το καλύτερο είδος UPS.

Αγορά UPS

Ουσιαστικά, παίρνουν το εναλλασσόμενο ρεύμα από την πρίζα, το μετατρέπουν μία φορά σε συνεχές για αποθήκευση στις μπαταρίες, και ύστερα το συνεχές ρεύμα το μετατρέπουν ξανά σε εναλλασσόμενο για τον εξοπλισμό πάνω στο UPS.

Αυτή η διπλή μετατροπή εξαλείφει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από την πρίζα: πτώσεις τάσης, υπερτάσεις, ηλεκτρικό θόρυβο, κτλ. Τα online UPS δίνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ενέργειας.

Επίσης, σε περίπτωση διακοπής, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην τροφοδοσία. Και τυπικά έχουν μεγαλύτερες μπαταρίες από τα άλλα είδη UPS, ενώ μπορούν εύκολα να δεχτούν και επιπλέον μπαταρίες, ώστε να συνεχίσει ο εξοπλισμός να λειτουργεί για ώρες.

Γιατί όμως δεν τα προτείνουμε για οικιακή χρήση;

Αρχικά, είναι πανάκριβα. Τα online UPS της APC, που είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα, ξεκινάνε από τα 826€ για τα 1000VA.

Αγορά UPS

Για να καταλάβουμε τη σύγκριση, στα offline UPS η APC έχει μοντέλο 850VA στα 116€.

Ο μέσος χρήστης μετά βίας έχει δώσει 800€ για όλο τον υπολογιστή του, οπότε προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να δώσει άλλα τόσα για UPS.

Αν όμως ο μπαμπάς μας είναι πολυεκατομμυριούχος και δεν μας νοιάζουν τα λεφτά;

Genius, billionaire, playboy, philanthropist…

Και πάλι, τα online UPS δεν είναι για οικιακή χρήση, γιατί κάνουν υπερβολικό θόρυβο.

Τα UPS αυτού του τύπου θερμαίνονται από τη συνεχή διπλή μετατροπή, και έχουν ανεμιστήρες οι οποίοι λειτουργούν όλη την ώρα. Σκοπός τους είναι να εγκατασταθούν σε κάποιο δωμάτιο server, με κλιματισμό όλο το εικοσιτετράωρο, δίπλα σε έναν έτσι και αλλιώς θορυβώδη server.

Line-interactive UPS

Ο καλύτερος συμβιβασμός, λοιπόν, είναι τα line interactive για την αγορά UPS.

Αγορά UPS

Σε αυτά τα UPS, όπως και στα stand-by, ενεργοποιείται η τροφοδοσία από τη μπαταρία μόνο αν πέσει πολύ η τάση ή κοπεί το ρεύμα, με την αντίστοιχη καθυστέρηση μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Ταυτόχρονα όμως, παρέχουν και πλήρεις δυνατότητες σταθεροποιητή τάσης.

Επίσης, κάποια σχετικά ακριβά line interactive UPS αναφέρουν το χαρακτηριστικό “sine wave”.

Αυτό σημαίνει πως το ρεύμα που παρέχουν στην έξοδο, αν το μετρήσουμε με έναν παλμογράφο, θα μας δώσει όσο γίνεται πιο καθαρό ημιτονοειδές κύμα.

Αυτό έχει σημασία μόνο αν σκοπεύουμε να συνδέσουμε πάνω στο UPS εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα ακριβείας, όπως ιατρικό εξοπλισμό, ή συσκευές για επαγγελματικό ήχο.

Για έναν απλό οικιακό υπολογιστή, το pure sine wave δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, και δεν πρόκειται να δούμε καμία σπουδαία διαφορά.

Πόσες εξόδους πρέπει να έχει ένα UPS

Πριν την αγορά UPS, θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιες και πόσες συσκευές θα χρειαστούμε ενεργές κατά τη διακοπή ρεύματος.

Γενικά, καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα UPS το οποίο θα έχει δύο θύρες περισσότερες από όσες χρειαζόμαστε, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για κάποια επιπλέον συσκευή.

Επίσης, υπάρχουν UPS που παίρνουν πρίζες τύπου σούκο…

Αγορά UPS

…αλλά υπάρχουν και UPS με πρίζες όπως οι υποδοχές του τροφοδοτικού.

Τα UPS με τις πρίζες σούκο είναι σαφώς πιο ευέλικτα για να συνδέσουμε τον εξοπλισμό μας.

Αρκετά από τα UPS που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν τουλάχιστον 8 θύρες σούκο. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ορισμένες από τις θύρες μπορεί να μην τροφοδοτούνται από τη μπαταρία.

Για παράδειγμα, κάποια από τα πιο φθηνά UPS της αγοράς δίνουν παροχή από τη μπαταρία στις 4 από τις εξόδους 8.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα αν το γνωρίζουμε πριν την αγορά UPS. Αν όμως το μάθουμε μετά την πρώτη διακοπή ρεύματος, μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα.

Επιπλέον, το καλώδιο του τηλεφώνου έχει και αυτό ηλεκτρική τάση, ξεχωριστή από αυτή της ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε περίπτωση καταιγίδας είναι ικανό να κάψει το ρούτερ μας.

Για να προστατέψουμε το ρούτερ μας, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα UPS το οποίο να παρέχει προστασία για καλώδια Ethernet και τηλεφωνίας.

Εταιρείες και εγγύηση

Τα UPS υπόσχονται να προστατεύουν τις συσκευές μας, οι οποίες μπορεί να αξίζουν στο σύνολο τους μερικές χιλιάδες ευρώ. Όταν μία συσκευή εκτελεί ένα τόσο σημαντικό έργο όπως το UPS, τότε σίγουρα θα θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας σίγουρο πως τίποτα δεν θα πάει στραβά.

Έτσι λοιπόν, οι καταξιωμένες κατασκευάστριες εταιρείες ενδεχομένως να παρέχουν εγγύηση για τον συνδεδεμένο εξοπλισμό μας στα UPS τους.

Αγορά UPS

Οι όροι χρήσης μπορεί να διαφέρουν ανά κατασκευαστή. Στην πλειοψηφία παρέχουν εγγύηση, τόσο για το ίδιο το UPS, αλλά και για τον συνδεδεμένο σε αυτό εξοπλισμό, σε περίπτωση που το UPS δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία πληροφορία που θα βρούμε στα χαρακτηριστικά ενός UPS. Θα πρέπει να ψάξουμε στα ψιλά γράμματα, συνήθως στη σελίδα του κάθε κατασκευαστή.

Πριν χρησιμοποιήσουμε το νέο μας UPS, λοιπόν, καλό είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους χρήσης της εγγύησης. Έτσι, θα ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις δικαιούμαστε αποζημίωση σε περίπτωση δυσλειτουργίας του UPS.

Η μάρκα παίζει ρόλο στην αγορά UPS;

Στα UPS, όπως και στα τροφοδοτικά, ως PCsteps δεν προτείνουμε ποτέ και σε καμία περίπτωση την επιλογή του φθηνότερου μοντέλου, ανεξαρτήτως μάρκας. Γενικά, οτιδήποτε έχει να κάνει με το ρεύμα, δεν σηκώνει τσιγκουνιές.

Η APC είναι μία από τις μάρκες που εμπιστευόμαστε εδώ και χρόνια στην αγορά UPS, τα οποία όμως τείνουν να είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με άλλα μοντέλα παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Για πιο οικονομικές επιλογές στα ίδια VA, η Eaton βγάζει ιδιαίτερα αξιόπιστα μοντέλα. Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Κάποιες άγνωστες μάρκες υπόσχονται υπερβολικά πολλά VA, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.

H Powerwalker, για παράδειγμα, έχει line interactive μοντέλο των 2200VA με 114€. Η Cyberpower και η Bitmore με 130€.

Αγορά UPS

Στις πιο γνωστές μάρκες, όμως, για 2200VA πρέπει να δώσουμε πάνω από 500€.

Μία καλή λύση για να πάρουμε ένα ποιοτικό μοντέλο σε χαμηλότερη τιμή, είναι να χρησιμοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις του BestPrice.

Διαλέγουμε από τα φίλτρα τις μάρκες που μας ενδιαφέρουν.

Αγορά UPS

Έπειτα, πατάμε στο κουμπί “Ειδοποίηση για προσφορές” πάνω δεξιά.

Τέλος, επιλέγουμε το ποσοστό της έκπτωσης που μας ενδιαφέρει, και πατάμε “Προσθήκη ειδοποίησης” για να λάβουμε άμεσα ενημέρωση.

Αγορά UPS

Χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την αξιοπιστία των εταιρειών, τις μάρκες που προσφέρουν πολύ μεγάλα μοντέλα σχεδόν τζάμπα, δεν θα τις εμπιστευόμασταν με τίποτα.

Στα τροφοδοτικά, κάτι μοντέλα των 850 Watt με 45€ είναι αντικειμενικά ό,τι χειρότερο υπάρχει στην αγορά.

Και το γεγονός πως η Bitmore, για παράδειγμα, βγάζει και τέτοιο τροφοδοτικό, δεν μας καθησυχάζει καθόλου για την ποιότητα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Διάρκεια ζωής και αλλαγή μπαταριών

Οι μπαταρίες των UPS – όπως συμβαίνει και με όλων των ειδών τις μπαταρίες – δεν κρατάνε για πάντα.

Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται στα 3-5 χρόνια. Μετά, θα πρέπει να τις αλλάξουμε, ή να αγοράσουμε ένα νέο UPS.

Η καλύτερη επιλογή είναι να βεβαιωθούμε πως οι μπαταρίες του UPS αλλάζουν, και πως μπορούμε να τις αλλάξουμε μόνοι μας. Έτσι, δεν θα χρεωθούμε κάποιο κόστος επισκευής όταν χαλάσουν.

Επιπλέον, καλό είναι να ρίξουμε μία ματιά στην αγορά για ανταλλακτικές μπαταρίες για το μοντέλο μας. Έτσι, θα γνωρίζουμε πόσο περίπου κοστίζουν, και αν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Κάνουμε πάντα έρευνα στην αγορά UPS

Όπως είδαμε, η αγορά UPS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί να κάνουμε μία καλή έρευνα αγοράς, ώστε η επένδυσή μας να πιάσει τόπο.

Τα εργαλεία του BestPrice μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην έρευνά μας, έτσι ώστε να συγκρίνουμε χαρακτηριστικά και τιμές στα διάφορα μοντέλα, και να ενημερωθούμε άμεσα μόλις υπάρξει έκπτωση σε αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Εσάς ποια είναι η άποψή σας; Είχατε ποτέ έναν υπολογιστή που καταστράφηκε λόγω διακοπής ρεύματος; Εμπιστεύεστε κάποια συγκεκριμένη μάρκα UPS που δεν αναφέραμε;

Γράψτε μας στα σχόλια τις εμπειρίες σας, και πείτε μας αν σας βοήθησε ο οδηγός στην αγορά UPS. Αν θέλετε κάποια πιο εξειδικευμένη πρόταση αγοράς, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps