Home » Smartphones-Tablets » Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος αριθμός από apps που δεν διατίθενται στο επίσημο κατάστημα της Google. Δείτε όλες τις μεθόδους για να κάνουμε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android με Sideloading.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Sideloading

Το Sideloading είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, και είναι αντίστοιχος του “uploading/downloading”.

Ο όρος αφορά την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android κινητό, χωρίς την ανάγκη για απευθείας λήψη από το Play Store.

Θα λέγαμε ότι η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android είναι η ενέργεια κατά την οποία μεταφορτώνουμε στο κινητό apps σε μορφή APK (Android application package), που δεν διατίθενται μέσω του συνήθους διαύλου, δηλαδή του καταστήματος της Google.

Πώς να επιτρέψουμε την πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android

Η Google εξ' ορισμού απαγορεύει την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android όταν δεν προέρχονται από το Play Store.

Αυτό βέβαια είναι φυσικό, και είναι μια σωστή και αναμενόμενη ενέργεια. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί χρήστες, και ιδίως οι αρχάριοι, θα βρισκόντουσαν συνεχώς εκτεθειμένοι σε κακόβουλες εφαρμογές.

Όμως, υπάρχουν φορές που θέλουμε να εγκαταστήσουμε “sideload” εφαρμογές από τρίτους που δεν βρίσκονται στο Google Play. Τις περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές τις συναντάμε στα εναλλακτικά καταστήματα, που διαθέτουν πληθώρα από apps.

Αν προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε ένα αρχείο AΡΚ, το οποίο δεν προέρχεται από το Play Store, θα λάβουμε ένα μήνυμα σφάλματος, όπως αυτό που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android 4

Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να άρουμε αυτόν τον περιορισμό της Google.

Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγουμε την ενότητα της ασφάλειας, που ενδεχομένως να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με τον κατασκευαστή του κινητού μας.

Μέσα στην ενότητα της ασφάλειας, επιλέγουμε τις “Άγνωστες πηγές”. Θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση που ίσως τρομάξει στην αρχή τους αρχάριους χρήστες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, και απλά αποδεχόμαστε την αλλαγή.

Sideloading στο Android

Οι μέθοδοι για να υλοποιήσουμε την εγκατάσταση εφαρμογών στο Android που δεν προέρχονται από το Play Store, επικεντρώνονται κυρίως στον υπολογιστή μας.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να κατεβάζουμε και να εγκαθιστούμε τα apps απευθείας στη συσκευή, χωρίς τη χρήση του PC.

Αυτό το επιτυγχάνουμε διαμέσου των εναλλακτικών καταστημάτων. Όμως, απαιτείται στην αρχή αυτά τα App Stores, να μεταφερθούν στο κινητό από τον υπολογιστή, είτε ασύρματα, είτε με σύνδεση USB, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

Πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών με το AirDroid

Το AirDroid είναι αναμφίβολα το απόλυτο εργαλείο, και ο ευκολότερος τρόπος για να υλοποιήσουμε την πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android με Sideloading.

Αρχικά, πρέπει να κατεβάσουμε το app στην Android συσκευή μας από το Play Store.

Κατόπιν, όλη τη δουλειά θα την κάνει η web έκδοση από τον υπολογιστή. Το απλό web interface του AirDroid μας επιτρέπει να μεταφέρουμε εφαρμογές και αρχεία στη συσκευή με ένα απλό σύρσιμο, και χωρίς καλώδια.

Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android 9

Μόλις σύρουμε το αρχείο APK που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό, θα μας ζητηθεί να το επιβεβαιώσουμε στην Android συσκευή μας. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση, η εφαρμογή θα εγκατασταθεί στο κινητό.

Sideloading από εναλλακτικό κατάστημα

Όπως και στο iOS, έτσι και στο Android έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάζουμε απευθείας στη συσκευή μας sideload εφαρμογές από τρίτους, που δεν βρίσκονται στο Google Play.

Θα αναφερθούμε επιγραμματικά στα τρία καλύτερα εναλλακτικά καταστήματα, που διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες sideload apps.

Uptodown Android

Το Uptodown Android είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο και ασφαλέστερο εναλλακτικό App Store, για πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android.

Σε αυτό το εξαιρετικό App Store, έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε πληθώρα από apps, είτε απευθείας μέσα από την Android συσκευή μας, είτε διαμέσου του PC και του browser που χρησιμοποιούμε.

Amazon AppStore

Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο γνωστό εναλλακτικό κατάστημα για τις Android συσκευές. Το Amazon AppStore δεν μπορούμε να το κατεβάσουμε από το Play Store. Ωστόσο, μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ, μέσα από το Uptodown Android.

Σημειώνουμε ότι η Amazon έχει κάνει μια τολμηρή κίνηση στο κατάστημά της, ονόματι “Amazon Underground”, προσφέροντας κάθε ημέρα ένα επιλεγμένο πληρωμένο app εντελώς δωρεάν.

Αptoide

Το Aptoide είναι το παλαιότερο εναλλακτικό κατάστημα στο Android. Διαθέτει τις περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια από οποιοδήποτε άλλο App Store. Το μόνο που κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε με sideloading το app στο κινητό.

Από εκεί και μετά, με το Aptoide, η πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android θα γίνεται αυτοματοποιημένα απευθείας μέσα από τη συσκευή.

Εγκατάσταση εφαρμογών στο Android μέσω USB

Αν δεν μας ενοχλούν τα καλώδια, η USB σύνδεση είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κάνουμε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android.

Εσωτερική αποθήκευση ή κάρτα SD

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε την εφαρμογή σε μορφή APK χρησιμοποιώντας τον browser στο PC. Κατόπιν, το μεταφέρουμε μέσω ενός καλωδίου USB στην εσωτερική αποθήκευση ή την SD κάρτα της συσκευής μας.

Αμέσως μετά εντοπίζουμε στη συσκευή τον φάκελο που μεταφορτώσαμε τα apps και εγκαθιστούμε τις sideload εφαρμογές. Εμείς επιλέξαμε να τις μεταφέρουμε στην SD, σε ένα φάκελο που τον ονομάσαμε “Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android”.

Πώς κάνουμε ενημέρωση στα sideload apps

Οι εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει μέσω του Play Store, ενημερώνονται συνήθως αυτόματα. Ειδάλλως, αν δεν έχουμε ενεργοποιημένη την αυτόματη ενημέρωση, λαμβάνουμε σχετικές ειδοποιήσεις από το κατάστημα της Google.

Αυτή η διαδικασία της ενημέρωσης δεν υφίσταται για όσα apps έχουμε κατεβάσει έξω από το Play Store. Αντικειμενικά, αυτό καθιστά τις sideload εφαρμογές ευάλωτες, καθότι διατρέχουν τον κίνδυνο να παραμείνουν ανημέρωτες.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να κρατήσουμε μια επισκόπηση για τις ενημερώσεις τους, χάνοντας έτσι παντελώς την επαφή με τις ενδεχόμενες διαθέσιμες διορθώσεις ασφαλείας ή σφαλμάτων.

APKUpdater

Το APKUpdater είναι μια δωρεάν εφαρμογή για τις συσκευές Android, με το οποίο ενημερωνόμαστε για τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις των sideload εφαρμογών.

H εφαρμογή διατίθεται από το πολύ γνωστό και αξιόπιστο xda-developers. Μπορούμε να την κατεβάσουμε από εδώ, πατώντας στο link που δείχνουμε στην εικόνα.

Η πλάγια εγκατάσταση του APKUpdater στην Android συσκευή μας γίνεται απλά και εύκολα με το AirDroid ή μέσω USB, όπως είδαμε προηγουμένως στον οδηγό.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κοινότητα των εξαιρετικών APKMirror και ΑPKPure ως τις κύριες πηγές στον έλεγχο για ενημερώσεις. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τον αντίστοιχο έλεγχο διαμέσου του Play Store.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε τις αναβαθμίσεις για όλες ανεξαιρέτως τις εφαρμογές στη συσκευή, είτε αφορά sideloaded apps, είτε όχι.

Επιπλέον, στις ρυθμίσεις της εφαρμογής μπορούμε να προσθέσουμε τις εφαρμογές που δεν επιθυμούμε να κάνουν ενημέρωση. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις αναβαθμίσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και σε alpha ή beta έκδοση.

Ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη συχνότητα των αυτοματοποιημένων ελέγχων, καθώς επίσης και να προσαρμόσουμε τις ειδοποιήσεις.

Ενημέρωση από εναλλακτικό App Store

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δυο εναλλακτικά καταστήματα του οδηγού Uptodown Android και Aptoide, υποστηρίζουν μια τέτοια αυτόνομη και συνολική αναβάθμιση των sideload εφαρμογών.

Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει έξω από το Play Store, και δεν περιλαμβάνονται στις πηγές του APK Mirror και ΑPK Pure.

Εσείς κάνετε πλάγια εγκατάσταση εφαρμογών στο Android?

Το Sideloading στο Android είναι αναμφίβολα πολύ εξυπηρετικό. Όμως, ο χρήστης καλό είναι να θυμάται ότι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αγνώστων apps εγκυμονεί κινδύνους.

Εγκαθιστούμε ένα sideload app έξω από το Play Store, μόνο όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα και ένα Anti-Malware λογισμικό σάρωσης.

Πάνω από όλα όμως, πρέπει να αποφεύγουμε την εγκατάσταση των πειρατικών apps, και να σεβόμαστε τις προσπάθειες των σχεδιαστών. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αμείβονται για τις εφαρμογές που δημιουργούν.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας για το sideloading, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 23 ΔΕΚ_x4αα
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#359 - Μείωση Κατανάλωσης Καυσίμων Στους Χάρτες Google, ChatGPT Στο WhatsApp, Εκκίνηση Steam
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps