Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Πώς Κάνω Μεγέθυνση Φωτογραφίας Χωρίς Απώλεια Ποιότητας

Πώς Κάνω Μεγέθυνση Φωτογραφίας Χωρίς Απώλεια Ποιότητας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Συχνά καλούμαστε να επεξεργαστούμε τις εικόνες μας με διάφορους τρόπους, είτε με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, είτε με κάποια εφαρμογή για την επεξεργασία εικόνας στο κινητό. Οι περισσότεροι, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι η μεγέθυνση φωτογραφίας συνήθως χαλάει την ποιότητα της εικόνας, με αποτέλεσμα να φαίνεται θολή. Στον οδηγό θα δούμε τις καλύτερες μεθόδους μεγέθυνσης, που ελαχιστοποιούν την παραμόρφωση της φωτογραφίας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γραφικά υπολογιστών

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις φωτογραφικές μηχανές υψηλών προδιαγραφών που κυκλοφορούν, το σίγουρο είναι ότι πιο συχνά θα χρειαστούμε σμίκρυνση στις φωτογραφίες μας, παρά μεγέθυνση.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που η μεγέθυνση είναι απαραίτητη. Πριν περάσουμε στην πράξη όμως, θα αναφέρουμε τα είδη ψηφιακών γραφικών που υπάρχουν σήμερα.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα ψιλά γράμματα, μπορούν να μεταβούν απευθείας στην ενότητα για τη μεγέθυνση φωτογραφίας.

Γραφικά ψηφίδων

Τα γραφικά ψηφίδων ή bitmap ή εικόνες raster όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται, σχηματίζονται από ένα σύνολο κουκκίδων, τα γνωστά σε όλους μας pixel.

Έχουμε αναφερθεί σε άλλους οδηγούς για το τι είναι τα pixel, οπότε δεν θα μπούμε σε αναλυτικές λεπτομέρειες.

Πώς Κάνω Μεγέθυνση Φωτογραφίας Χωρίς Απώλεια Ποιότητας

Όταν τραβάμε μία φωτογραφία ή όταν αποθηκεύουμε μία εικόνα στις γνωστές μορφές jpeg ή png, τότε μιλάμε για εικόνες raster. Αν μεγεθύνουμε μία εικόνα raster αρκετά, τότε θα μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τα pixel που την αποτελούν.

Διανυσματικά γραφικά

Στην περίπτωση των διανυσματικών γραφικών ή vector, τα πράγματα αλλάζουν. Τέτοιου είδους γραφικά δεν καθορίζονται από τα pixel, αλλά από διανυσματικές γραμμές, πολύγωνα, και γενικότερα από μαθηματικές πράξεις.

Με απλά λόγια, κάθε σχήμα σε μια vector εικόνα αντιπροσωπεύεται από σημεία και συντεταγμένες. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι διαφορές μεταξύ των δύο ειδών γραφικών.

Έτσι, όσο και να μεγεθύνουμε μια διανυσματική εικόνα, δεν θα υπάρξει καμία απώλεια στην ποιότητα. Ο υπολογιστής κάθε φορά θα υπολογίζει εκ νέου το νέο μέγεθος, βάσει των συντεταγμένων.

Ένα παράδειγμα vector γραφικών είναι οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή και στις φορητές συσκευές γενικότερα. Όσο και αν μεγαλώσουμε το μέγεθος των γραμμάτων, οι γωνίες τους παραμένουν λείες χωρίς να “πιξελιάζουν”.

Γιατί οι raster εικόνες “πιξελιάζουν” όταν τις μεγεθύνουμε

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είτε μιλάμε για μεγέθυνση φωτογραφίας, είτε για σμίκρυνση, η απώλεια πληροφορίας είναι δεδομένη. Οποιαδήποτε αλλαγή μεγέθους σε μία εικόνα, θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα.

Ωστόσο, στη σμίκρυνση η απώλεια στην ποιότητα δεν είναι τόσο εμφανής όσο είναι κατά τη μεγέθυνση, και αυτό οφείλεται στα pixel.

Pixels και Bitmap

Το bitmap είναι η πιο κοινή μορφή εικόνας που χρησιμοποιείται στις φωτογραφίες. Όταν αγοράζουμε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή smartphone, μία από τις προδιαγραφές που καθορίζουν τις δυνατότητες της κάμερας είναι ένας αριθμός όπως 5MP, 8MP, κ.λ.π.

Το MP σημαίνει megapixel, το οποίο αποτελείται από 1 εκατομμύριο pixel. Αυτά τα εικονοστοιχεία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια εικόνα bitmap.

Με τις παρακάτω εικόνες θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει κατά τη σμίκρυνση και μεγέθυνση φωτογραφίας bitmap.

Ας ξεκινήσουμε από ένα πολύ απλό σχήμα.

Αν προσπαθήσουμε να μικρύνουμε το παραπάνω σχήμα, το αποτέλεσμα θα μοιάζει κάπως έτσι.

Όπως βλέπουμε, δεν μπορούμε να διακρίνουμε με το μάτι σχεδόν καμία απώλεια στην ποιότητα.

Παρ' όλα αυτά, η αρχική εικόνα έχει διαστάσεις 400×400 pixel, δηλαδή αποτελείται συνολικά από 160.000 pixel. Η μικρότερη εικόνα είναι 200×200, δηλαδή έχει 40.000 pixel.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι παρότι εμείς δεν μπορούμε να το δούμε, η μικρότερη εικόνα έχει χάσει 120.000 pixel, που είναι το 75% της αρχικής της πληροφορίας.

Πάμε τώρα να μεγεθύνουμε την αρχική εικόνα.

Εδώ παρατηρούμε ότι το σχήμα μας θόλωσε και οι γωνίες των γραμμάτων δεν είναι πια τόσο λείες. Το νέο μέγεθος της εικόνας είναι 600×600, που ισούται με 360.000 pixel.

Κατά τη σμίκρυνση, ο υπολογιστής χρειάστηκε να ξεφορτωθεί κάποια pixel για να μας δώσει το επιθυμητό μέγεθος. Αντίθετα, στη μεγέθυνση φωτογραφίας αναγκάστηκε να δημιουργήσει 200.000 νέα pixel για να τα προσθέσει στην αρχική εικόνα, “μαντεύοντας” το χρώμα τους βασιζόμενος στα αρχικά pixel.

Η προσθήκη αυτή γίνεται με διάφορους αλγόριθμους που θα αναφέρουμε παρακάτω, και όπως μπορούμε να δούμε, η παραμόρφωση της εικόνας είναι αναπόφευκτη.

Με άλλα λόγια, η μεγέθυνση φωτογραφίας είναι συνώνυμο του ψηφιακού zoom, που περιγράψαμε αναλυτικά στον σχετικό οδηγό.

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με…

Αλγόριθμοι για μεγέθυνση φωτογραφίας

Για να κάνουμε τη μεγέθυνση φωτογραφίας, θα χρειαστούμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η απλή Ζωγραφική των Windows, είτε κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα με περισσότερες δυνατότητες.

Featured-Επεξεργασία-Εικόνας-Δωρεάν-Εναλλακτικές-του-Photoshop-Α6Κ
Επεξεργασία Εικόνας: Δωρεάν Εναλλακτικές του Photoshop

Το Adobe Photoshop είναι το πιο διαδεδομένο λογισμικό για την επεξεργασία εικόνας εδώ και δεκαετίες, αλλά κοστίζει χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που…

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλουμε να διπλασιάσουμε μία εικόνα που έχει αρχικές διαστάσεις 5×5 pixel.

Κατά τον διπλασιασμό, διατηρούνται τα αρχικά pixel, και το πρόγραμμα μεγέθυνσης καλείται να βρει έναν τρόπο να προσθέσει χρώμα στα νέα pixel που δημιουργήθηκαν.

Γι' αυτόν τον σκοπό, έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς διάφοροι αλγόριθμοι, που υπολογίζουν το χρώμα ενός νέου pixel, βάσει των γειτονικών του.

Τα πιο προχωρημένα προγράμματα, όπως το Photoshop, διαθέτουν πολλαπλούς αλγόριθμους για μεγέθυνση και σμίκρυνση. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

  • Nearest Neighbor: Είναι η πιο απλή από τις μεθόδους. Κατά τη μεγέθυνση, ο αλγόριθμος αντικαθιστά κάθε pixel με πολλαπλά pixel του ίδιου χρώματος. Το αποτέλεσμα ωστόσο εμφανίζει το φαινόμενο “aliasing”, όπου οι γραμμές μοιάζουν με μικρά σκαλοπατάκια. Είναι αυτό που λέμε ότι η εικόνα “πιξελιάζει”.
  • Bilinear: Για τον υπολογισμό των χρωμάτων χρησιμοποιείται μία μέθοδος παρεμβολής τιμών, συνυπολογίζοντας τα χρώματα των διπλανών pixel. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μπορεί να μειώσει αισθητά την αντίθεση μιας εικόνας, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να φαίνεται θολή.
  • Bicubic: Είναι παρόμοιος με τον Bilinear, αλλά διατηρεί καλύτερα τις λεπτομέρειες. Σε πολύ φωτεινά σημεία μπορεί να εμφανίζει το φαινόμενο “clipping”, όπου τα pixel γίνονται εντελώς λευκά. Ωστόσο, με αυτό το φαινόμενο πολλές φορές οι γραμμές μοιάζουν πιο καθαρές, πράγμα που μπορεί να είναι επιθυμητό, ανάλογα με την εικόνα.

Τα πιο γνωστά προγράμματα περιλαμβάνουν συνήθως και τους τρεις από τους παραπάνω αλγόριθμους.

Άλλα προγράμματα μπορεί να διαθέτουν επιπλέον επιλογές, όπως οι αλγόριθμοι Lanchow, B-spline, και Mitchell.

Κάπου εδώ τελειώσαμε με το τεχνικό κομμάτι. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε μία αναλυτική περιγραφή κάποιων αλγορίθμων, καθώς και το αποτέλεσμά τους στη μεγέθυνση και σμίκρυνση.

Τεχνικές για καλύτερη ποιότητα κατά τη μεγέθυνση φωτογραφίας

Όπως ήδη περιγράψαμε, αν η φωτογραφία που θέλουμε να μεγεθύνουμε είναι bitmap και όχι vector, τότε η παραμόρφωση είναι δεδομένη. Δεν υπάρχει τρόπος να πετύχουμε 100% ίδια ποιοτικά εικόνα με την αρχική μας.

Ωστόσο, το ανθρώπινο μάτι δεν φημίζεται για την ακρίβειά του, οπότε μπορούμε με διάφορες τεχνικές να το ξεγελάσουμε. Με τις τεχνικές, η απώλεια ποιότητας θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανής.

Ποτέ μεγέθυνση πάνω από 300%

Όταν πρόκειται για φωτογραφίες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, συνήθως η μεγέθυνση μέχρι και 200% δεν είναι εμφανής. Μέχρι αυτό το σημείο το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Ανάλογα με τη φωτογραφία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτάσουμε μέχρι και 300%.

Ωστόσο, από εκεί και μετά δεν συνιστούμε περαιτέρω μεγέθυνση. Ήδη στο 300% η φωτογραφία φαίνεται πιο θολή, και θα χειροτερέψει όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να πειραματιστούμε και να επιλέξουμε σε τι ποσοστό θεωρούμε ότι φαίνεται καλά η φωτογραφία μας.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αρχική εικόνα, τόσο το καλύτερο

Η εικόνα από την οποία θα ξεκινήσουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία στη μεγέθυνση φωτογραφίας. Αν η εικόνας μας είναι πολύ μικρή, τότε οποιαδήποτε μεγέθυνση θα την παραμορφώσει.

Αντίθετα, αν η εικόνα μας είναι ήδη μεγάλη (πάνω από 1000×1000 px), τότε οι απώλειες της μεγέθυνσης δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Αυτός ο κανόνας θα πρέπει να συμβαδίζει με τον προηγούμενο. Δεν μπορούμε δηλαδή να μεγεθύνουμε μία εικόνα 200×200 κατά 300% και να περιμένουμε να διατηρήσει τις λεπτομέρειές της.

Sharpening

Αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε εφαρμόζει κατά τη μεγέθυνση κάποιο φίλτρο για sharpening, τότε θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τα περισσότερα προχωρημένα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας διαθέτουν επιπλέον φίλτρα για sharpening της εικόνας, που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα μετά τη μεγέθυνση.

Τα δύο καλύτερα δωρεάν εργαλεία

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που υπόσχονται να κάνουν τη μεγέθυνση φωτογραφίας εύκολα, γρήγορα, και πάνω απ' όλα χωρίς απώλειες.

Όλα αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν κάποιον από τους συνηθισμένους αλγόριθμους που αναφέραμε παραπάνω. Στη συνέχεια, προσθέτουν διάφορα φίλτρα (sharpening, μείωση θορύβου, κ.τ.λ.) έτσι ώστε να κάνουν τη φωτογραφία φαινομενικά καλύτερη.

Ένας έμπειρος χρήστης Photoshop ή κάποιου άλλου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας αντίστοιχων δυνατοτήτων είναι σε θέση να προσθέσει τα κατάλληλα φίλτρα μόνος του χειροκίνητα, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν έχουμε τέτοιες γνώσεις, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε για ένα πρόγραμμα για να κάνουμε μεγέθυνση φωτογραφίας. Έτσι, ψάχνουμε για κάτι πιο εύκολο και αυτοματοποιημένο.

A Sharper Scaling

Κάπου εδώ έρχεται το A Sharper Scaling. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και από προσωπική εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι δίνει πολύ καλά αποτελέσματα με τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις για μεγέθυνση φωτογραφίας.

Εγκατάσταση και χρήση

Για να την κατεβάσουμε, επισκεπτόμαστε τη σελίδα της και πατάμε Download.

Έπειτα, τρέχουμε το αρχείο εγκατάστασης και ακολουθούμε τα βήματα. Δεν θα μας δυσκολέψει πουθενά και δεν κρύβεται κανένα τρίτο πρόγραμμα κατά τη διαδικασία.

Η χρήση του προγράμματος είναι πολύ απλή.

  1. Μπορούμε να επικολλήσουμε κάποια εικόνα από το πρόχειρο ή…
  2. …να ανοίξουμε μία εικόνα από τους φακέλους μας.
  3. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε ολόκληρους φακέλους για μαζική μετατροπή εικόνων.

Στη συνέχεια, εισάγουμε τις επιθυμητές διαστάσεις και πατάμε στο μπλε κουμπί κάτω δεξιά.

Θα εμφανιστεί μια προεπισκόπηση της εικόνας μας.

  1. Από εκεί μπορούμε είτε να αντιγράψουμε την εικόνα στο πρόχειρο…
  2. …είτε να την αποθηκεύσουμε σε κάποιον φάκελο.

Στην προεπισκόπηση μπορούμε, επίσης, να δούμε μία σύγκριση με διάφορους γνωστούς αλγόριθμους μεγέθυνσης.

Εμείς κάναμε μία σύγκριση με την εικόνα που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή του οδηγού. Στην πάνω πλευρά κάναμε μία τυπική μεγέθυνση με το Photoshop. Στη κάτω πλευρά είναι η μεγέθυνση του A Sharper Scaling.

Διόλου άσχημα για αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις.

Το μόνο αρνητικό, αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι, είναι ότι το μικρό λογισμικό μπορεί να χειριστεί μόνο έγχρωμες εικόνες με χρωματικό βάθος τουλάχιστον οκτώ bits.

GIMP

Το GIMP είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ανταγωνίζεται “στα ίσια” το Photoshop και είναι δωρεάν με εξελληνισμένο μενού.

GIMP: Ένα δωρεάν Photoshop για Windows και Linux

Το Adobe Photoshop είναι η κορυφαία εφαρμογή στην κατηγορία της, τόσο που χρησιμοποιείται και σαν φράση: “Κάνω Photoshop”. Παρ' όλα αυτά, για έναν αρχάριο χρήστη…

Το εξαιρετικό εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη καλύτερη μεγέθυνση φωτογραφίας χωρίς περιορισμούς και απώλειες.

Επίσης, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για επεξεργασία εικόνας, ρετούς, μετατροπή φωτογραφιών σε διαφορετικές μορφές και αρκετές άλλες εξειδικευμένες εργασίες.

Εγκατάσταση και χρήση

Το πρόγραμμα το κατεβάζουμε από εδώ. Το αρχείο εγκατάστασης περιέχει εκδόσεις 32-bit και 64-bit του GIMP και θα χρησιμοποιήσει αυτόματα την κατάλληλη.

Αν θέλουμε την portable έκδοση, μπορούμε να την κατεβάσουμε από εδώ.

Μόλις τρέξουμε το GIMP, απλά πατάμε στο Αρχείο > Άνοιγμα και επιλέγουμε την εικόνα που θέλουμε να μεγεθύνουμε.

μεγέθυνση φωτογραφίας 22μ

Κατόπιν, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο ή πατάμε στο κουμπί “Άνοιγμα” κάτω δεξιά.

μεγέθυνση φωτογραφίας 22μμ

Στη συνέχεια, πατάμε διαδοχικά στην Εικόνα > Κλιμάκωση εικόνας.

Μεγέθυνση-φωτογραφίας-25η

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και κάνουμε τις τρεις απλές ενέργειες που παρατηρούμε παρακάτω:

  1. Αυξάνουμε το πλάτος και το ύψος.
  2. Επιλέγουμε την παρεμβολή “LoHalo”.
  3. Πατάμε στο κουμπί “Κλιμάκωση”.

Μεγέθυνση-φωτογραφίας-25ηηη

Η επόμενη ενέργεια μας είναι να εξάγουμε την εικόνα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

  1. Κάνουμε κλικ στο Αρχείο.
  2. Επιλέγουμε την Εξαγωγή ως.

Μεγέθυνση-φωτογραφίας-25ηηηη

Στη συνέχεια, δεν έχουμε παρά να δώσουμε το όνομα που θέλουμε στην εικόνα και να κάνουμε κλικ στην εξαγωγή.

Μεγέθυνση-φωτογραφίας-25ηηηηη

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την μορφή του αρχείο, απλά πατάμε στη σχετική ένδειξη που παρατηρούμε παρακάτω.

Μεγέθυνση-φωτογραφίας-25ηηηηηηημ

Αυτό ήταν όλο. Μόλις ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα, θα δούμε ότι η εικόνα μας φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αρχική και χωρίς απώλειες στην ποιότητα.

Σας φάνηκε χρήσιμη η μεγέθυνση φωτογραφίας?

Πετύχατε καλύτερη ποιότητα εικόνας με τις μεθόδους που προτείναμε στον οδηγό?

Αν γνωρίζετε και άλλους τρόπους για καλύτερη μεγέθυνση φωτογραφίας ή αν έχετε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 5-_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων
QuickSteps
GamingSteps#20241102 - 20 Χρόνια GTA: San Andreas, Blockchain Παιχνίδι Από Τη Ubisoft, Νέο Animal Crossing: Pocket Camp
GamingSteps