Η μπαταρία του φορητού μας θα υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όμως, αν γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκεται, μπορούμε να τη φροντίζουμε καλύτερα ώστε να διαρκεί περισσότερο. Δείτε πώς αξιοποιούμε την πλήρη αναφορά για τη μπαταρία laptop που μας δίνει η κρυφή λειτουργία των Windows 10/11.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι η αναφορά για τη μπαταρία laptop
Οι μπαταρίες τροφοδοτούν τις αγαπημένες μας ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά δεν διαρκούν για πάντα. Είναι λοιπόν φυσικό και η χωρητικότητα της μπαταρίας του φορητού μας να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα καλά νέα είναι ότι οι φορητοί υπολογιστές με Windows 10/11 διαθέτουν μια κρυφή λειτουργία πλήρους αναφοράς που αναλύει σε τι κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία laptop.
Πρόκειται για ένα μικρό αρχείο HTML που μας παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση για την απόδοση και την υγεία της μπαταρίας του φορητού. Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές από τις πληροφορίες που περιλαμβάνει το Battery report.
- Πόσο καλά χρησιμοποιήσαμε την μπαταρία laptop με την πάροδο του χρόνου.
- Την υπολειπόμενη χωρητικότητα της μπαταρίας
- Ο ρυθμός με τον οποίο η χωρητικότητα της μπαταρίας έχει υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου
- Η τρέχουσα εκτίμηση διάρκειας ζωής της μπαταρίας
- Εάν η μπαταρία laptop έχει πρόβλημα ή είναι ελαττωματική
Παρ' όλα αυτά, όταν ανοίξουμε την αναφορά, ίσως δεν μπορέσουμε να την αποκωδικοποιήσουμε εύκολα, καθώς είναι πολλές οι ενδείξεις που εμφανίζονται.
Ως εκ τούτου, στον σύντομο οδηγό θα δείξουμε τι ακριβώς σημαίνουν όλες αυτές οι αναλύσεις για τη μπαταρία laptop σε κάθε ενότητα της αναφοράς των Windows.
Πώς δημιουργώ μια αναφορά μπαταρίας
Οι ενέργειες που κάνουμε για τη δημιουργία αναφοράς μπαταρίας είναι ακριβώς οι ίδιες στα Windows 10 και 11.
Απλά ανοίγουμε το Windows Terminal, ή τη Γραμμή εντολών, ή το PowerShell για να εκτελέσουμε μια εντολή.
Εμείς θα δείξουμε τη διαδικασία στα Windows 10, καθώς αυτή την έκδοση τρέχει ο φορητός μας.
Έτσι, πληκτρολογούμε cmd στη γραμμή αναζήτησης των Windows και πατάμε στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.
Κατόπιν, επικολλούμε το ακόλουθο και πατάμε το Enter:
powercfg/batteryreport
Η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργήσει μια αναφορά για την μπαταρία σε ένα αρχείο .html που θα μας ανοίξει μέσω του browser.
Το εντοπίζουμε στην ακόλουθη διαδρομή:
C:\Windows\System32\battery-report
Πώς να διαβάσω την ανάλυση για τη μπαταρία laptop
H ενιαία σελίδα HTML είναι χωρισμένη σε μια σειρά ενοτήτων. Η πρώτη ενότητα έχει μόνο τις βασικές πληροφορίες καθώς μας λέει το όνομα του φορητού και του προϊόντος.
Επιπλέον, την έκδοση του BIOS και του λειτουργικού συστήματος, εάν ο φορητός υποστηρίζει Connected Standby, καθώς και την ώρα δημιουργίας της αναφοράς.
Installed batteries
Αυτή η ενότητα μας εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τις εγκατεστημένες μπαταρίες. Θα βλέπουμε μόνο μία μπαταρία στις περισσότερες συσκευές. Επίσης, θα δούμε το όνομα, τον κατασκευαστή, τον σειριακό αριθμό, και τον τύπο της μπαταρίας.
Οι πιο σημαντικές λεπτομέρειες εδώ είναι οι δύο ενδείξεις που επισημαίνουμε στην κάτωθι εικόνα. Μας επιτρέπουν να δούμε ευθύς εξαρχής πόσο έχει φθαρεί η μπαταρία laptop. Ενδεχομένως να μην χρειάζεται καν να προχωρήσουμε σε όλες τις επόμενες λεπτομέρειες της αναφοράς, παρότι έχουν ενδιαφέρον.
Το “design capacity” είναι η αρχική μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας, ενώ το “full charge capacity” είναι πόσο φορτίο μπορεί να κρατήσει την τρέχουσα περίοδο η μπαταρία του φορητού μας.
Εάν αυτοί οι δύο αριθμοί είναι αρκετά κοντά, τότε έχουμε μια υγιή μπαταρία laptop. Όμως, αν το full charge capacity είναι πολύ χαμηλότερο από το design capacity, τότε η υγεία της μπαταρίας έχει πέσει σημαντικά.
Για παράδειγμα, στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης, βλέπουμε ότι η μπαταρία laptop σχεδιάστηκε αρχικά για να χωράει 32 mWh, αλλά τώρα έχει μέγιστη χωρητικότητα 11 mWh. Αυτό σημαίνει ότι κρατά πλέον πολύ λιγότερο φορτίο από ό,τι στο παρελθόν.
Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση καθώς ο συγκεκριμένος φορητός είναι επτά ετών και σε συνεχή λειτουργία καθημερινά.
Σε γενικές γραμμές, ανάλογα τη χρήση, καθώς χρησιμοποιούμε την μπαταρία και την εκθέτουμε σε περισσότερους κύκλους φόρτισης, θα παρατηρούμε αυτή την πτώση όσο περνάει ο καιρός.
Η τελευταία ένδειξη “cycle count” μας δείχνει πόσους κύκλους φόρτισης έχει περάσει μια μπαταρία. Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης μετριέται με 100% αποστράγγιση της μπαταρίας.
Κάθε μπαταρία laptop έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται έναν ορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, συνήθως περίπου 500 πλήρεις κύκλους. Μερικές φορές ακόμη περισσότερους. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός κύκλων, τόσο πιο υγιής είναι η μπαταρία.
Ένας κύκλος μπορεί να είναι μια πλήρης εκφόρτιση από 100% έως 0%. Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί ταυτόχρονα.
Για παράδειγμα, εάν η μπαταρία του φορητού αποφορτίζει από 100% σε 50% και τότε τη φορτίζουμε ξανά έως και 100%, και μετά την αφήνουμε να πέσει ξανά στο 50%, αυτό μετράει ως ένας κύκλος.
Υπάρχει πιθανότητα η αναφορά να δείχνει απλά μια παύλα αντί για τον σωστό αριθμό, όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα. Εάν δούμε κάτι παρόμοιο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενημερώσει όλα τα προγράμματα οδήγησης και κυρίως τους drivers της μπαταρίας.
Πώς Βρίσκω Drivers για Οποιαδήποτε Άγνωστη ΣυσκευήΤα Windows έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο θέμα των drivers. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναγνωρίσουν αυτόματα όλες μας τις συσκευές, είτε κατά την εγκατάσταση ή μόλις…
Recent usage
Η αναφορά της πρόσφατης χρήσης μας εμφανίζει την κατάσταση που βρίσκεται η μπαταρία laptop τις τελευταίες τρεις ημέρες, σε ό,τι αφορά την ισχύ της.
Μπορούμε να δούμε πόση χωρητικότητα μπαταρίας εξαντλήθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η υπολειπόμενη χωρητικότητα εμφανίζεται τόσο ως ποσοστό μπαταρίας όσο και ως αριθμός σε mWh.
Battery usage
Αυτή η ενότητα προσφέρει ένα γράφημα που δείχνει πώς εξαντλήθηκε η μπαταρία laptop με την πάροδο του χρόνου.
Τόσο η Battery usage, όσο και η προηγούμενη ενότητα του Recent usage, δεν είναι και τόσο κρίσιμες, καθώς εμφανίζουν δεδομένα μόνο για τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Usage history
Σε αυτή την ενότητα θα δούμε τη χρήση που έκανε η μπαταρία laptop με την πάροδο του χρόνου.
Μπορούμε να δούμε πόσο χρόνο λειτουργούσε ο φορητός μόνο με την μπαταρία (battery duration), και πόσο χρόνο πέρασε συνδεδεμένος στην πρίζα τα τελευταία χρόνια.
Ανάλογα το laptop και τις εγκαταστάσεις λειτουργικού που έχουμε κάνει, τα στατιστικά στοιχεία εδώ μπορούν να πάνε αρκετά πίσω, ακόμη και έως την αρχική εγκατάσταση των Windows στον υπολογιστή.
Battery capacity history
Αυτή η ενότητα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες. Μπορούμε να δούμε πώς η χωρητικότητα πλήρους φόρτισης της μπαταρίας μειώθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με την αρχική ικανότητα της.
Και εδώ τα στατιστικά στοιχεία εδώ ενδέχεται να πάνε αρκετά πίσω στον χρόνο, εκτός αν εγκαταστήσαμε ξανά τα Windows (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκδόσεων Insider).
Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε μερικούς κύκλους και μερικές ημέρες για να έχει αρκετά δεδομένα η αναφορά.
Battery life estimates
Η τελευταία ενότητα είναι και αυτή πολύ ενδιαφέρουσα. Μας εμφανίζει μια εκτίμηση της μέσης διάρκειας ζωής της μπαταρίας για διαφορετικές χρονικές περιόδους, και με βάση τον τρόπο που την χρησιμοποιήσαμε πραγματικά.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι συγκρίνει την παρατηρούμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (στο πεδίο at full charge), με τη θεωρητική διάρκεια ζωής της μπαταρίας (στο πεδίο at design capacity).
Για παράδειγμα, στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης οι αριθμοί χοντρικά μας δείχνουν ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο φορητός αξιοποιούσε τη διάρκεια της μπαταρίας για 2 ώρες και 35 λεπτά με την τρέχουσα χωρητικότητα πλήρους φόρτισης.
Ωστόσο, θα μπορούσε να αντέξει 3 ώρες και 20 λεπτά εάν η μπαταρία ήταν ακόμα στην αρχική της σχεδιαστική ικανότητα.
Αξίζει να αναφέρουμε πώς όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το λειτουργικό σύστημα, και όσο περισσότερο κρατάμε τον φορητό υπολογιστή εκτός ρεύματος, τόσο πιο ακριβείς είναι αυτές οι εκτιμήσεις μακροπρόθεσμα.
Στο τέλος της στήλης θα δούμε και την τρέχουσα εκτίμηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, με βάση όλες τις παρατηρούμενες μετρήσεις από την τελευταία εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Εάν η διαφορά έχει μεγάλη απόκλιση, όπως αυτή στην παραπάνω εικόνα, και κυρίως σε συνδυασμό με το design capacity και full charge capacity που είδαμε στην αρχή, ίσως πρέπει να αγοράσουμε μια νέα μπαταρία.
Φυσικά, αν είναι δικός μας ο φορητός. Ειδάλλως, ίσως πρέπει να αποφύγουμε την αγορά του αν πρόκειται για μεταχειρισμένο.
Μεταχειρισμένο PC: 5 Δοκιμές Που Πρέπει Να Κάνω Πριν Το ΑγοράσωΠολλοί θεωρούν ότι ένα μεταχειρισμένο PC και laptop μπορεί να μας κάνει την ίδια δουλειά με το καινούριο, αλλά σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Ακόμα και…
Είναι χρήσιμη η πλήρης αναφορά των Windows για τη μπαταρία laptop?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.