Τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στην Android συσκευή συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της. Αν κάποιο από αυτά δεν δουλεύει σωστά, ενδέχεται να περιορίσει δραστικά την εμπειρία και την ευχαρίστησή μας. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του κινητού μας, δείτε πως γίνεται ο έλεγχος στο Android για να πηγαίνουν όλα ρολόι.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι αισθητήρες των συσκευών
Όλες οι νεότερες Android συσκευές έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες που μετρούν την κίνηση, τον προσανατολισμό, και διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αναμφίβολα είναι από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά, τα οποία μεγιστοποιούν την εμπειρία μας με τη συσκευή στην καθημερινή χρήση.
Πόσους αισθητήρες έχει η συσκευή μου?
Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πόσους αισθητήρες έχει ενσωματωμένους η συσκευή μας. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε καν αν λειτουργούν σωστά ή όχι. Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά.
Αισθητήρες κίνησης
Πρόκειται για αισθητήρες που μετρούν τις δυνάμεις επιτάχυνσης και περιστροφής σε τρεις άξονες.
H κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα επιταχυνσιόμετρα (Accelerometer), τους αισθητήρες βαρύτητας, τα γυροσκόπια (Gyroscope), και τους αισθητήρες περιστροφής.
Αισθητήρες περιβάλλοντος
Είναι οι αισθητήρες που καταγράφουν τις διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτές είναι η θερμοκρασία του αέρα και του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική πίεση, ο φωτισμός, και υγρασία.
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα βαρόμετρα, τα φωτόμετρα, και τα θερμόμετρα.
Αισθητήρες θέσης
Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν τη φυσική θέση της συσκευής. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους αισθητήρες προσανατολισμού και τα μαγνητόμετρα (Magnetometer).
Έλεγχος αισθητήρων
Είναι φυσικό ο έλεγχος στο Android κινητό σε ό,τι αφορά τους αισθητήρες, να γίνεται διαμέσου εφαρμογών. Αυτά τα μικρά apps αναλύουν όλα τα χαρακτηριστικά, δίνοντας μια πλήρη εικόνα για το αν όλα κυλούν ομαλά η όχι.
Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις καλύτερες και πιο φιλικές για τον Έλληνα χρήστη, που κυκλοφορούν στο Play Store.
Sensor Box for Android
Το Sensor Box είναι ό,τι πιο απλό και άμεσο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από μια εφαρμογή.
Το app μπορεί να γίνει ακόμη πιο χρήσιμο, ιδίως όταν πρόκειται να αγοράσουμε με τη φυσική μας παρουσία, μια μεταχειρισμένη συσκευή. Θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αστραπιαία αν δουλεύουν σωστά οι αισθητήρες ή αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μας δίνει πολύ συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες για την εύρυθμη λειτουργία των αισθητήρων που διαθέτει η συσκευή. Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε στο αντίστοιχο εικονίδιο.
Αυτή η εφαρμογή δεν έχει ελληνικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα όμως δεν το χρειαζόμαστε, καθότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερο κείμενο για να δυσκολευτούμε.
Υπάρχουν εννέα εικονίδια όλα κι όλα, που αφορούν τους αισθητήρες του Android. Αν δεν διατίθεται κάποιος από αυτούς στη συσκευή, το app μας ενημερώνει με σχετική ένδειξη, όπως παρατηρούμε με το θερμόμετρο στην παρακάτω εικόνα.
Το Sensor Box for Android είναι ταυτόχρονα και ένα πολυεργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλφάδι, καθώς επίσης και για τη μέτρηση των ντεσιμπέλ και της φωτεινότητας.
Physics Toolbox Sensor Suite
Πρόκειται για το πιο εξειδικευμένο δωρεάν app σχετικά με τους αισθητήρες της συσκευής μας. Είναι ιδανικό για τους power users του Android, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.
Με την εφαρμογή γίνεται λεπτομερής ανάλυση και έλεγχος στο Android κινητό για τους αισθητήρες που διαθέτει η συσκευή μας, μέσα σε εξελληνισμένο περιβάλλον. Ταυτόχρονα το app ανιχνεύει αν όλοι οι αισθητήρες λειτουργούν απρόσκοπτα.
Η εφαρμογή καταγράφει το μέγιστο εύρος των δυνατοτήτων των ενεργών αισθητήρων στη συσκευή μας.
Επιπλέον, μπορούμε να αποθηκεύσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα των μετρήσεων και να κρατήσουμε ένα ιστορικό για σύγκριση στις συχνές χρήσεις της συσκευής.
Το Physics Toolbox Sensor Suite είναι ταυτόχρονα και ένα πολυεργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χάρακας, πυξίδα, για την μέτρηση των ντεσιμπέλ, και πολλά άλλα.
Hardware
Αν έχουμε μια καινούργια συσκευή Android ή μια ναυαρχίδα, συνήθως θεωρούμε ότι τα πάντα λειτουργούν σωστά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να μας διαφύγουν κάποια προβλήματα του υλικού που εμφανίσθηκαν στη συσκευή.
Επιπλέον, κάποιες φορές θέλουμε να αγοράσουμε από ένα φυσικό κατάστημα μια μεταχειρισμένη Android συσκευή. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να απαιτήσουμε από τον πωλητή να κατεβάσουμε επί τόπου μια από τις ακόλουθες εφαρμογές.
Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν προβλήματα στο hardware και σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.
Z – Device Test
Το Z – Device Test έχει την ίδια απλή δομή και χρησιμότητα όπως το Sensor Box που είδαμε στους αισθητήρες. Η διαφορά του είναι ότι επεκτείνεται και στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής μας.
Υπάρχουν 30 εικονίδια, που το καθένα αντιστοιχεί είτε στους αισθητήρες, είτε στα χαρακτηριστικά του hardware, όπως είναι ο επεξεργαστής, η μπαταρία, και πολλά άλλα.
Όσα εικονίδια έχουν την πράσινη ένδειξη “✔”, σημαίνει ότι διατίθενται και λειτουργούν σωστά. Τα εικονίδια με το κόκκινο “✖” υποδεικνύουν ότι, είτε δεν τα διαθέτει η συσκευή, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα που απαιτεί την προσοχή μας.
Έτσι, με αυτόν τον απλό και γρήγορο τρόπο, υλοποιείται ο πλήρης έλεγχος στο Android, και μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.
Test Your Android
Το Test Your Android προσφέρει 22 διαφορετικές δοκιμές στις λειτουργίες τις συσκευής, με ένα απλό πάτημα στο αντίστοιχο εικονίδιο.
Η εφαρμογή διαθέτει πολύχρωμο περιβάλλον και είναι πολύ απλή στη χρήση.
Μας επιτρέπει να ελέγξουμε τα περισσότερα κρίσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, όπως αν λειτουργεί σωστά η πολλαπλή αφή (multitouch) της οθόνης, η κάμερα, και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, στην καρτέλα “Information” μπορούμε να δούμε αναλυτικά όλα τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή.
Cpu Temperature
Πρόκειται για μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές, με την οποία γίνεται λεπτομερής ανάλυση και έλεγχος στο Android κινητό για τη θερμοκρασία της CPU . Το μικρό app μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.
Οι φυσιολογικές τιμές της θερμοκρασίας κυμαίνονται έως τους 59 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και μετά, είτε υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή, είτε συγκεκριμένα apps που μας υποδεικνύει το CPU Temperature, θα πρέπει να απενεργοποιηθούν.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε το alarm, σε περίπτωση που εν αγνοία μας η CPU εμφανίσει υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επέμβουμε άμεσα για να δούμε τι προκαλεί την υπερθέρμανση.
Elixir 2
Το Elixir 2 μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε με απλό τρόπο όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής, μέσα από μερικές καρτέλες σε εξελληνισμένο περιβάλλον.
Μέσα στη χρήσιμη εφαρμογή διενεργείται λεπτομερής έλεγχος στο Android κινητό, σε όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργίες της συσκευής.
Το app διαθέτει και έλεγχο για τους αισθητήρες που υπάρχουν ή όχι στη συσκευή μας. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να ελέγξει και να μεταφέρει τις εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην SD.
Είναι απαραίτητος ο έλεγχος στο Android κινητό?
Ο έλεγχος στο Android μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τη συσκευή μας. Αν είναι καινούργια,θα ξέρουμε τα πάντα για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Αν είναι μεταχειρισμένη, θα είμαστε βέβαιοι ότι όλα κυλούν ομαλά.
Ακόμα και όταν είμαστε σίγουροι ότι η συσκευή μας δεν έχει οποιαδήποτε ζητήματα, είναι χρήσιμο να διενεργούμε ελέγχους ανά τακτά διαστήματα. Με την πρόληψη θα διασφαλίζουμε στο μέγιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία της.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε διαφορετικούς τρόπους και εφαρμογές για τον έλεγχο στο Android, γράψτε μας στα σχόλια.