Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Ρυθμίσεις για πιο Γρήγορο Τερματισμό Λειτουργίας Windows

Ρυθμίσεις για πιο Γρήγορο Τερματισμό Λειτουργίας Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Βιάζεστε να φύγετε αλλά τα Windows δεν λένε να απενεργοποιηθούν; Όταν πατάτε το πλήκτρο τερματισμού στο laptop, προλαβαίνετε να δείτε το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς μέχρι να σβήσει; Αν η απάντηση είναι ναι, δείτε πώς σταματάμε αυτές τις ενοχλητικές καθυστερήσεις, για να έχουμε γρήγορο τερματισμό λειτουργίας στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πριν ξεκινήσουμε

Η μεθοδολογία που ακολουθούμε στο μεγαλύτερο τμήμα του οδηγού, αφορά ρυθμίσεις που γίνονται μέσα στο μητρώο των Windows.

Η αναλυτική περιγραφή που κάνουμε, βήμα προς βήμα με εικόνες, την καθιστούν εύκολη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν ξεκινήσουμε είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα σημείο επαναφοράς.

Έτσι, μπορούμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή ακριβώς στην κατάσταση που βρισκόταν αν οτιδήποτε πάει στραβά.

Δείτε στον αναλυτικό μας οδηγό πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε σημείο επαναφοράς.

Ο λόγος για τον αργό τερματισμό λειτουργίας

Αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο στο PC, ο βασικότερος λόγος της καθυστέρησης στον τερματισμό λειτουργίας των Windows, βρίσκεται σε ένα κρυφό αρχείο που είναι γνωστό ως pagefile ή paging file.

Τα Windows χρησιμοποιούν αυτό το αρχείο ως επιπλέον εικονική μνήμη που υποβοηθά τη μνήμη RAM. Εκεί αποθηκεύονται πολύτιμα δεδομένα που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί η φυσική μνήμη του υπολογιστή, όταν πλησιάζει στα όρια της.

%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-28a

Κατά τον τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή, το λειτουργικό της Microsoft διαγράφει τα πάντα μέσα στο pagefile.

Με αυτόν τον τρόπο, τα Windows διασφαλίζουν ότι τα ευαίσθητα δεδομένα δεν θα παραμείνουν αποθηκευμένα σε αυτό το κρυφό αρχείο. Έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν από κακόβουλο χρήστη, που απέκτησε πρόσβαση στον σκληρό μας δίσκο.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτής της εκκαθάρισης του pagefile επιβαρύνει τον τερματισμό λειτουργίας, ο όποιος καθυστερεί ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το αρχείο, και πόσο γρήγορος είναι ο σκληρός μας δίσκος.

Έλεγχος αν γίνεται εκκαθάριση pagefile

Για να ελέγξουμε αν γίνεται εκκαθάριση στο pagefile, πρέπει να μπούμε πρώτα στο μητρώο των Windows. Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε το κουμπί των Windows + R…

…και πληκτρολογούμε την εντολή:

regedit

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη που ανοίγει, πατάμε στο κουμπί “Ναι” για να συνεχίσουμε.

Στην αριστερή πλευρά της καρτέλας του επεξεργαστή μητρώου των Windows που μας άνοιξε, κάνουμε διπλό κλικ στο φάκελο “HKEY_LOCAL_MACHINE”, ή μονό κλικ στο βελάκι αριστερά του.

Μέσα στον “HKEY_LOCAL_MACHINE” φάκελο και λίγο πιο κάτω εντοπίζουμε τον φάκελο “SYSTEM”, και κάνουμε διπλό κλικ για να τον ανοίξουμε.

Με την ίδια διαδικασία προχωράμε στο CurrentControlSet ➜ Control ➜ Session Manager, για να καταλήξουμε στο ➜ Memory Μanagement, που είναι και ο τελικός φάκελος της διαδρομής.

Κοιτάμε στο δεξί τμήμα της καρτέλας του φακέλου αν υπάρχει η ρύθμιση “ClearPageFileAtShutdown”. Αν δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε, αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται διαγραφή στο pagefile κατά τον τερματισμό λειτουργίας.

Αν στην καρτέλα δούμε την ένδειξη “ClearPageFileAtShutdown” και τα δεδομένα τιμής είναι ρυθμισμένα στο “0x00000000 (0)”, τότε και σε αυτήν την περίπτωση τα Windows δεν καθαρίζουν το αρχείο.

Εάν είναι ρυθμισμένο στο “0x00000001 (1)”, όπως στο παράδειγμα, τότε αυτό μας υποδεικνύει ότι τα Windows καθυστερούν κατά τον τερματισμό λειτουργίας, γιατί κάνουν εκκαθάριση στο pagefile.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να αποτρέψουμε τα Windows από την εκκαθάριση του αρχείου, για πιο γρήγορο τερματισμό λειτουργίας.

Κάνουμε διπλό κλικ στη ρύθμιση “ClearPageFileAtShudown” και αλλάζουμε την τιμή σε “0”, πατώντας μετά το “OK”.

Με αυτή την αλλαγή στα δεδομένα τιμής, η απενεργοποίηση του υπολογιστή μας θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Σε υπολογιστές όπου η εγκατάσταση Windows έγινε σε δίσκο SSD, παρατηρούμε πως η επιλογή ClearPageFileAtShutdown είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, ώστε να μειωθούν οι εγγραφές στο σκληρό δίσκο.

Εντοπισμός υπηρεσιών που προκαλούν καθυστερήσεις

Οι υπηρεσίες των Windows είναι συχνά μια άλλη αιτία της καθυστέρησης στον τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξουμε αν πράγματι είναι αυτές που επιβραδύνουν την απενεργοποίηση του PC.

Πρόγραμμα προβολής συμβάντων

Για να ξεκινήσουμε τον έλεγχο , θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα προβολής συμβάντων μέσα από το λειτουργικό της Microsoft.

Κάνουμε δεξί κλικ στην έναρξη των Windows 10 ή στο αντίστοιχο κουμπί των Windows 8.1 και επιλέγουμε “Πρόγραμμα προβολής συμβάντων” (Event Viewer στα αγγλικά Windows).

Στα Windows 7 αρκεί να αναζητήσουμε το “προβολή συμβάντων”

Στην εφαρμογή που θα ανοίξει, ακολουθούμε τη διαδρομή “Αρχεία καταγραφής εφαρμογών και υπηρεσιών” (Applications and Services Logs) ➜ Microsoft ➜ Windows.

Μέσα στο φάκελο των Windows, που διαθέτει αρκετούς υποφακέλους, βρίσκουμε και ανοίγουμε τον Diagnostics-Performance.

Κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο “Σε λειτουργία” (Operational) και επιλέγουμε “Φιλτράρισμα τρέχοντος αρχείου καταγραφής” (Filter Current Log).

Στην καρτέλα που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε τον αριθμό “203” στο πεδίο που περιέχει την ένδειξη <Όλα τα αναγνωριστικά συμβάντων> και πατάμε “OK”.

Αυτή η τιμή θα φιλτράρει το μητρώο, και στην νέα καρτέλα που ανοίγει, θα μας δείξει με κίτρινο και κόκκινο θαυμαστικό τις αιτίες που επιβραδύνουν τον τερματισμό λειτουργίας.

Επιλέγοντας αυτά τα σφάλματα ένα προς ένα, στο πεδίο “Γενικά” (General) θα δούμε το όνομα της υπηρεσίας που προκαλεί την επιβράδυνση.

Εάν εντοπίσαμε στα σφάλματα κάποιο αρχείο ή λογισμικό που έχει εγκατασταθεί, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε, μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε.

Για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση στο διαδίκτυο για το όνομα οποιουδήποτε αρχείου βλέπουμε αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται, και αν μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε.

Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες, παρότι έχουν το κόκκινο θαυμαστικό του σφάλματος, ανήκουν στο λειτουργικό των Windows. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Στην έρευνα που κάναμε στο ίντερνετ για το αρχείο “FDResPub” του παραδείγματος, διαπιστώσαμε ότι αν το απενεργοποιήσουμε, κάποιες λειτουργίες δικτύωσης θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Οι αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις στο μητρώο

Μέσα στον επεξεργαστή μητρώου, που είδαμε στην αρχή του οδηγού, υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που επηρεάζουν δραστικά τον γρήγορο τερματισμό λειτουργίας στα Windows.

Όμως, οι περισσότεροι ειδικοί του λειτουργικού της Microsoft δεν συνιστούν να τροποποιήσουμε με μικρότερες τιμές αυτά τα αρχεία του μητρώου. Πρόκειται για δραστική μείωση των δευτερολέπτων που απαιτούν τα Windows για τον τερματισμό.

Ο λόγος είναι ότι ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι σε θέση να κλείσουν σωστά, αν δεν τους δώσουμε αρκετό χρόνο. Ταυτόχρονα, μειώνοντας τις τιμές αυτές, οι εφαρμογές θα κλείνουν άμεσα κατά τον τερματισμό των Windows.

%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-43a

Ωστόσο, ορισμένοι tweakers των Windows θεωρούν αυτές τις τροποποιήσεις ως τη μοναδική αποτελεσματική λύση, στην περίπτωση που καμία από τις προηγούμενες ρυθμίσεις δεν οδήγησε σε πιο γρήγορο τερματισμό λειτουργίας.

Σημειώνουμε εδώ ότι ούτε εμείς συνιστούμε αυτήν την ρύθμιση στους απλούς χρήστες. Αφορά μόνο τους χρήστες που θεωρούν ως επιτακτική ανάγκη τον γρήγορο τερματισμό λειτουργίας στο PC τους, πριν καταφύγουν στο format ή την αγορά νέου δίσκου.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τις ενδεδειγμένες τιμές στη θέση τους ή να επαναφέρουμε το PC στην κατάσταση που βρίσκονταν, με το σημείο επαναφοράς που δημιουργήσαμε στην αρχή.

%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-44

WaitToKillServiceTimeout

Αυτή η τιμή του μητρώου αφορά τα χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds), κατά τα οποία θα γίνει η αίτηση από το σύστημα για τον τερματισμό λειτουργίας των Windows.

Για να τη βρούμε, μέσα στον επεξεργαστή μητρώου πηγαίνουμε στο HKEY_LOCAL_MACHINE ➜ SYSTEM ➜ CurrentControlSet ➜ Control.

Στη δεξιά πλευρά του πίνακα αναζήτησης εντοπίζουμε το WaitToKillServiceTimeout και κάνουμε διπλό κλικ πάνω του.

Κάτω από το πεδίο “Δεδομένα τιμής” που μας άνοιξε, αλλάζουμε την προκαθορισμένη τιμή των Windows 10 που είναι στα “5000”…

…με την τιμή των “1000”. Πατάμε το “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Αν στο πεδίο “δεδομένα τιμής” δούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός, ξεκινάμε την τροποποίηση μειώνοντας πρώτα σε 5000ms. Μπορούμε να θυμόμαστε ότι αυτός ο αριθμός είναι η ενδεδειγμένη τιμή για αυτό το αρχείο.

HungAppTimeout

Η αλλαγή στην κατώτατη τιμή στο “HungAppTimeout” και το “WaitToKillAppTimeout” που θα δούμε στην συνέχεια του οδηγού, μειώνει δραστικά τον χρόνο στον οποίο κλείνει μια εφαρμογή κατά τον τερματισμό λειτουργίας του PC.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε στην καθημερινή μας χρήση στο PC ότι έχουμε αποθηκεύσει πρώτα όλες τις αλλαγές στα προγράμματα που τρέχουν. Μετά και μόνο τότε, προχωρούμε στον τερματισμό λειτουργίας των Windows.

Επιστρέφουμε στην αριστερή πλευρά της καρτέλας του μητρώου, και πηγαίνουμε στη διαδρομή HKEY_CURRENT_USER ➜ Control Panel ➜ Desktop.

Κάνουμε δεξί κλικ στο φάκελο Desktop ➜ Δημιουργία -> Τιμή συμβολοσειράς…

…και την ονομάζουμε HungAppTimeout.

Κάνουμε διπλό κλικ για να ορίσουμε την τιμή.

Κάτω από το πεδίο “Δεδομένα τιμής” που μας άνοιξε, βάζουμε την κατώτατη δυνατή τιμή “1000” και πατάμε “ΟΚ”.

Να σημειωθεί πως συγκεκριμένοι tweakers προσθέτουν αυτόματα τη συμβολοσειρά HungAppTimeout και ορίζουν την τιμή 5000. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί απλά να αλλάξουμε την τιμή στην υπάρχουσα συμβολοσειρά.

WaitToKillAppTimeout

Με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν, προσθέτουμε την τιμή συμβολοσειράς “WaitToKillAppTimeout” και στη συνέχεια την ανοίγουμε με διπλό κλικ.

Κάτω από το πεδίο “Δεδομένα τιμής” που άνοιξε, ορίζουμε και σε αυτό το αρχείο μητρώου την τιμή “1000” ms, και πατάμε “ΟΚ”.

Αφού κάναμε τις αλλαγές, κλείνουμε το παράθυρο του επεξεργαστή, αποθηκεύουμε όλες τις εργασίες που έχουμε ανοικτές και επανεκκινούμε τα Windows.

Με αυτές τις τρεις τροποποιήσεις ο τερματισμός λειτουργίας θα γίνεται άμεσα, εις βάρος όμως των ανοιχτών εφαρμογών.

Γρήγορος τερματισμός λειτουργίας χωρίς εγκατάσταση ενημερώσεων Windows Update

Υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να θέλουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή, και να περιμένουμε να εγκατασταθούν δυο ντουζίνες Windows updates;

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο εκνευριστικά χαρακτηριστικά των Windows. Ειδικά από τη στιγμή που τα Windows 10 δεν μας δίνουν καν την επιλογή της επανεκκίνησης χωρίς την εγκατάσταση ενημερώσεων.

Ευτυχώς, είναι εφικτός ο τερματισμός λειτουργίας χωρίς εγκατάσταση ενημερώσεων Windows Update, τόσο για τα Windows 10 όσο και για τα Windows 7 και 8.1.

Windows 10

Η λύση για τα Windows 10 είναι τόσο απλή, που ειλικρινά φαίνεται ανόητη.

Αρκεί να πάμε στις επιλογές παροχής ενέργειας. Η πιο γρήγορη μέθοδος είναι να πατήσουμε  το κουμπί των Windows + R και να γράψουμε:

powercfg.cpl

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο “Επιλογή ενέργειας κουμπιού τροφοδοσίας”…

…και φροντίζουμε στις ρυθμίσεις για το κουμπί τροφοδοσίας να είναι επιλεγμένος ο τερματισμός λειτουργίας.

Σε δύο υπολογιστές που το δοκιμάσαμε, αυτή ήταν η προεπιλογή, αλλά δεν βλάπτει ένας έλεγχος.

Πλέον, αρκεί να πατήσουμε μια φορά το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή, και τα Windows 10 θα κάνουν κανονικά shutdown χωρίς να εγκαταστήσουν καμία ενημέρωση του Windows Update.

Να σημειωθεί πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί μέχρι και την νεότερη έκδοση των Windows 10 τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 1607 Anniversary Update.

Υπάρχει περίπτωση σε νεότερη έκδοση των Windows 10 η Microsoft να αλλάξει αυτή την τακτική, και ακόμα και πατώντας το κουμπί του υπολογιστή να εγκαθίστανται οι ενημερώσεις.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε παλαιότερες μεθόδους για παράκαμψη της εγκατάστασης των ενημερώσεων του Windows Update, οι οποίες καταργήθηκαν με την έκδοση 1607.

Windows 7 και Windows 8.1

Η εγκατάσταση ενημερώσεων κατά τον τερματισμό λειτουργίας δεν είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στα Windows 10. Υπήρχε ήδη από τα Windows 7.

 

Για να αποτρέψουμε τα Windows να κάνουν την αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων τον τερματισμό λειτουργίας, θα πρέπει να μπούμε στο μητρώο.

Ανοίγουμε την εκτέλεση με Win+R και ξεκινάμε τον επεξεργαστή μητρώου με την εντολή “regedit”, όπως είδαμε στην αρχή του οδηγού.

Προχωράμε στο HKEY_CURRENT_USER ➜ Software ➜ Policies ➜ Microsoft, για να καταλήξουμε στο ➜ Windows.

Δημιουργούμε με δεξί κλικ στο “Windows” ένα νέο φάκελο (κλειδί)  …

…που τον ονομάζουμε WindowsUpdate.

Αμέσως μετά κάνουμε δεξί κλικ στο “WindowsUpdate” και με την ίδια διαδικασία δημιουργούμε ένα άλλο κλειδί  που το ονομάζουμε “AU”.

To επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε δεξί κλικ μέσα στο παράθυρο του “AU” και να δημιουργήσουμε μια νέα τιμή DWORD (32 bit) με την ακόλουθη ονομασία:

NoAUAsDefaultShutdownOption

Να σημειωθεί πως πάντοτε πρέπει να δημιουργήσουμε DWORD (32 bit) ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows.

Αμέσως μετά κάνουμε διπλό κλικ σε αυτή τη νέα DWORD που δημιουργήσαμε και ορίζουμε τα δεδομένα τιμής σε “1”, και πατάμε το ΟΚ.

Μερικές φορές τα Windows επανεκκινούν αυτόματα τον υπολογιστή μας για να εγκαταστήσουν προγραμματισμένες ενημερώσεις.

Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε και αυτή τη λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης, δημιουργώντας την ακόλουθη DWORD στον ίδιο φάκελο και ορίζοντας μετά τα δεδομένα τιμής σε “1”.

NoAutoRebootWithLoggedOnUsers

Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε επανεκκίνηση για να εφαρμοστούν οι αλλαγές. Πλέον, η επιλογή για την εγκατάσταση ενημερώσεων κατά τον τερματισμό λειτουργίας έχει μεταφερθεί στο βελάκι όπου βρίσκεται και η επανεκκίνηση.

Μπορώ να καθυστερήσω τον τερματισμό λειτουργίας;

Oι περισσότεροι χρήστες ενδιαφέρονται για το γρήγορο τερματισμό λειτουργίας. Καμιά φορά, όμως μπορεί να θέλουμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία. Να θέλουμε να κλείσει ο υπολογιστής κάποια στιγμή αργότερα.

Για παράδειγμα, μπορεί να αφήσουμε ανοιχτό τον υπολογιστή όσο λείπουμε ή το βράδυ για να κάνει κάποια εργασία, αλλά θέλουμε να σβήσει αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί, για να μην καίει τζάμπα ρεύμα.

Αν λοιπόν μας ενδιαφέρουν τέτοιες λύσεις για τον τερματισμό λειτουργίας, θα βρούμε τις σημαντικότερες μεθόδους στον οδηγό:

Featured Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή - Οι καλύτερες Μέθοδοι
Αυτόματος Τερματισμός Υπολογιστή – Οι Καλύτερες Μέθοδοι

Ένας υπολογιστής που λειτουργεί χωρίς να χρησιμοποιείται είναι ένας υπολογιστής που σπαταλάει ρεύμα. Σε όλους μπορεί να συμβεί να ξεχάσουμε το PC ανοιχτό όταν βλέπουμε…

Εσείς είχατε αισθητά πιο γρήγορο τερματισμό λειτουργίας;

Ένα PC που δεν λέει να κλείσει είναι αναμφίβολα ένας ενοχλητικός υπολογιστής. Οι ρυθμίσεις του οδηγού δίνουν την ευκαιρία στον υπολογιστή μας να είναι σε θέση να κλείνει καθαρά και γρήγορα μέσα από το λειτουργικό.

Εάν γνωρίζετε κάποια άλλη μεθοδολογία για να τερματίζουν γρήγορα τα Windows ή θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τον αργό τερματισμό λειτουργίας στο PC, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured Image shop
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps