Το Android έχει ένα εντυπωσιακό μενού από κρυφές ρυθμίσεις, το οποίο περιέχει πολλά προηγμένα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Αν επιθυμούμε να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο της συσκευής, και να βελτιώσουμε περαιτέρω την απόδοση του κινητού, δείτε τι μπορούν να κάνουν οι κρυμμένες δυνατότητες του Android, μέσα από τις επιλογές προγραμματιστή.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι οι επιλογές προγραμματιστή
Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι επιλογές αυτές προορίζονται για τους προγραμματιστές, που χρειάζονται πρόσθετες λειτουργίες για να δοκιμάσουν το λειτουργικό της Google και τις εφαρμογές που σχεδιάζουν για τις συσκευές του Android.
Οι επιλογές προγραμματιστή είναι προσβάσιμες σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις του Android, αν και εδώ και μερικές εκδόσεις είναι κρυφές, και χρειάζονται μια ειδική μέθοδο για να εμφανιστούν.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα χαρακτηριστικά σε αυτό το κρυφό μενού διαφοροποιούνται ελαφρώς σε ό,τι αφορά το κείμενο της περιγραφής τους.
Ανάλογα με τον κατασκευαστή του κινητού μας, ίσως να δούμε μια διαφορετική ονομασία. Ωστόσο, δεν θα απέχει ιδιαίτερα – μπορεί και καθόλου – από τις περιγραφές των δύο συσκευών της δοκιμής του οδηγού, που είναι LG και Samsung.
Ενεργοποιώντας τις επιλογές προγραμματιστή
Η όλη διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και διασκεδαστική. Ωστόσο, μετά την ενεργοποίηση απαιτούνται πιο προσεκτικές κινήσεις, γιατί μην ξεχνάμε ότι ετοιμαζόμαστε να γίνουμε τύποις προγραμματιστές.
Πηγαίνουμε λοιπόν στις “Ρυθμίσεις ➜ Πληροφορίες λογισμικού ➜ Αριθμός κατασκευής”, και στην ενότητα αυτή πατάμε πάνω της επτά διαδοχικές φορές. Η συσκευή αμέσως μετά θα μας ειδοποιήσει ότι έχουμε δικαιώματα προγραμματιστή.
Οι πιο χρήσιμες επιλογές
Πολλές επιλογές προγραμματιστή περιέχουν μια σειρά από στοιχεία που απευθύνονται μόνο στους εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Δεν έχει κάποιο νόημα να ασχοληθούμε με όλες, καθότι δεν θα μας είναι χρήσιμες στην καθημερινή μας ενασχόληση με τη συσκευή.
Ωστόσο, υπάρχουν και επιλογές που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν και οι χρήστες. Είναι καλή ιδέα να διερευνήσουμε μια προς μια τις επιλογές προγραμματιστή που ακολουθούν. Πρώτα βεβαιωνόμαστε ότι η κάθε ρύθμιση ξεχωριστά μας χρησιμεύει ή όχι, και την αφήνουμε ενεργή ή ανενεργή αντίστοιχα.
Μετά προχωράμε στη διερεύνηση της επόμενης. Με αυτόν το τρόπο θα γνωρίζουμε τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που κάναμε στις επιλογές προγραμματιστή, χωρίς να χαθούμε στη μετάφραση.
Ωστόσο, αν κάτι μας πάει στραβά, μπορούμε να επαναφέρουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις στην αρχική τους κατάσταση, απενεργοποιώντας τις επιλογές προγραμματιστή, με τον τρόπο που φαίνεται στην κάτωθι εικόνα.
Η απενεργοποίηση επαναφέρει όλες τις επιλογές στην αρχική τους κατάσταση. Μετά βεβαίως και εφόσον το θελήσουμε, ξεκινάμε πάλι από την αρχή.
USB debugging
Οι επιλογές προγραμματιστή μας επιτρέπουν μεταξύ των άλλων, να ενεργοποιήσουμε τον εντοπισμό σφαλμάτων μέσω USB (debugging). Αυτή η επιλογή μας δίνει την πλήρη πρόσβαση στην Android συσκευή μέσω του υπολογιστή μας.
Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ιδίως αν θελήσουμε καποια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τρίτες εφαρμογές για Windows, που βοηθούν για συγχρονισμό ή backup στο Android. Όλες ανεξαιρέτως απαιτούν το USB debugging.
Όπως όμως μας προειδοποιεί και το σύστημα, με τον εντοπισμό σφαλμάτων USB η συσκευή μας είναι έρμαιο της όποιας εφαρμογής χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή.
Καλό είναι λοιπόν να έχουμε ενεργοποιημένο το USB debugging μόνο όταν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε.
Παραμονή σε ενεργή κατάσταση
Οι περισσότερες Android συσκευές μας επιτρέπουν να έχουμε συνεχώς ανοιχτή την οθόνη έως 30 λεπτά, ή για όσο διάστημα ασχολούμαστε με το κινητό μας. Μετά η οθόνη κλείνει.
Με αυτή τη λειτουργία, η οθόνη θα παραμένει ανοικτή συνεχώς, εφόσον η συσκευή είναι συνδεδεμένη και φορτίζεται. Κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο όταν έχουμε το κινητό συνδεδεμένο σε βάση στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο μας.
Φυσικά, το να είναι η οθόνη συνεχώς ανοιχτή μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Η αλήθεια όμως είναι πως οι περισσότεροι από εμάς θα αλλάξουμε κινητό πολύ πριν φτάσει στο σημείο η οθόνη να δείχνει εμφανή σημάδια φθοράς σε επίπεδο λειτουργίας.
Υπηρεσίες που εκτελούνται
Πρόκειται για τη μοναδική ρύθμιση που παραμένει ενεργοποιημένη, ακόμη και αν έχουμε ανενεργές τις επιλογές προγραμματιστή.
Το χρήσιμο χαρακτηριστικό της είναι ότι μας δείχνει αναλυτικά ποιες είναι η αδηφάγες εφαρμογές στη μνήμη της συσκευής μας.
Έτσι, μπορούμε μέσα από τις επιλογές προγραμματιστή να επιβάλλουμε υποχρεωτική διακοπή στις εφαρμογές που καταναλώνουν πολύ μνήμη, ώστε να τρέχουν μόνο όταν τις επιλέξουμε.
Επιβολή διάταξης RTL
Η λειτουργία αυτή στις επιλογές προγραμματιστή είναι πολύ χρήσιμη στους αριστερόχειρες. Επιβάλλει τη στοίχιση του κειμένου από δεξιά προς τα αριστερά της οθόνης, για καλύτερη κύλιση και χρήση με το αριστερό χέρι.
Κλίμακα κινούμενης εικόνας
Τα animations, στη μετάβαση από την αρχική οθόνη σε μια εφαρμογή, ή στις εναλλαγές που κάνουμε μεταξύ των apps, παίζουν μεγάλο ρόλο στην αίσθηση που έχουμε για το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται η συσκευή μας.
Με την κλίμακα κινούμενης εικόνας μπορούμε να επιταχύνουμε τα animations. Ιδίως αν έχουμε νέα συσκευή με ισχυρά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές ναυαρχίδας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι σε τιμές χαμηλότερες από 1x, όπως βλέπουμε στην εικόνα. H μικρότερη τιμή του .5x θα διπλασιάσει την ταχύτητα.
Μετά από αυτές τις επιλογές, ίσως πολλοί από εμάς να εκπλαγούμε βλέποντας ότι η συσκευή μας είναι εμφανώς πιο γρήγορη.
Σε αντίθεση με τις ναυαρχίδες και τις νέες ισχυρές συσκευές, τα animations και τα ειδικά εφέ κίνησης της οθόνης μειώνουν δραστικά την απόδοση των κινητών με αδύναμα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Αν τα περιορίσουμε, θα επιτύχουμε αισθητή αύξηση στην ταχύτητα της αργής συσκευής μας. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή μας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5x.
Όριο διεργασιών παρασκηνίου
Πρόκειται για μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες για τον απλό χρήστη, που έχει στην κατοχή του κινητό με όχι τόσο ισχυρά χαρακτηριστικά .
Αν η συσκευή μας διαθέτει λίγη μνήμη RAM – λιγότερη από 2GB – επιλέγουμε να εκτελούνται λίγες διεργασίες στο παρασκήνιο. Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε σε “2 διεργασίες το ανώτερο”.
Με αυτήν την επιλογή, μόνο η τρέχουσα εφαρμογή και οι δύο πιο πρόσφατες διεργασίες παρασκηνίου θα επιτρέπονται να τρέξουν. Κάτι τέτοιο θα απελευθερώσει πολλή μνήμη στη συσκευή μας.
Ενίσχυση απόδοσης CPU
Με αυτήν τη λειτουργία στις επιλογές προγραμματιστή, επιταχύνουμε δραστικά τις εφαρμογές με βαριά γραφικά, που τις καθιστούν εμφανώς πιο αργές από τα υπόλοιπα apps της συσκευής.
Ταυτόχρονα με την ενίσχυση απόδοσης CPU, θα επωφεληθούν και όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές της συσκευής. Αποκτούμε έτσι μια συνολική δυνατότητα επιτάχυνσης υλικού στο Android.
Εμφάνιση χρήσης CPU
Αυτή η επιλογή μας δείχνει πάνω στην οθόνη της συσκευής, όλες τις διεργασίες της CPU που λαμβάνουν χώρα στο κινητό εκείνη τη στιγμή. Όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται σε πλαίσιο κειμένου στο επάνω μέρος της οθόνης.
Ελεύθερη μετάβαση από WiFi σε 4G
Με αυτή τη λειτουργία στις επιλογές προγραμματιστή, γίνεται αυτόματη και ταχύτατη εναλλαγή από το WiFi σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν το σήμα του WiFi είναι ασθενές.
Προσομοίωση εύρους χρώματος
Αυτή η λειτουργία μας δίνει σημαντική βοήθεια, αν θέλουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια της μπαταρίας, ιδίως όταν έχει πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέγουμε την μονοχρωματοψία.
Επιπλέον και πολύ σημαντικό για τους χρήστες που πάσχουν από κάποια μορφή αχρωματοψίας, οι επιλογές προγραμματιστή προσφέρουν τους καταλληλότερους χρωματικούς συνδυασμούς που ενδεχομένως να βοηθήσουν.
Εσείς προτιμάτε κάποια ρύθμιση στις επιλογές προγραμματιστή?
Οι επιλογές προγραμματιστή είναι αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσες, και μερικές από αυτές είναι και πολύ χρήσιμες. Αν έχουμε νέο και γρήγορο κινητό, μπορούμε να το κάνουμε ακόμη ταχύτερο.
Όταν η συσκευή μας είναι αργή επειδή έχει αδύνατα χαρακτηριστικά και λίγη μνήμη, μπορούμε να της δώσουμε μια αξιοπρεπή ώθηση, αποκτώντας και την αίσθηση ότι έγινε πιο γρήγορη.
Αν έχετε απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με κάποιες από τις κρυφές λειτουργίες στις επιλογές προγραμματιστή, γράψτε μας στα σχόλια.