Home » Technology Explained » Bitcoin Mining: Ένας Τρόπος Να Χάσεις Πολλά Χρήματα

Bitcoin Mining: Ένας Τρόπος Να Χάσεις Πολλά Χρήματα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Bitcoin ήταν το πρώτο νόμισμα στην ιστορία που ουσιαστικά επιτρέπει στον οποιονδήποτε να το δημιουργήσει, όχι μόνο σε κρατικά νομισματοκοπεία. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε στο σπίτι του μπορεί να παράγει Bitcoin, μέσα από τη διαδικασία που ονομάζεται “mining”. Όμως, από το 2009 που πρωτοεμφανίστηκε το κρυπτονόμισμα, έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά το Bitcoin mining. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν ακούτε για πρώτη φορά τον όρο Bitcoin, ξεκινήστε από το πρώτο μέρος του οδηγού:

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Για να δείτε πώς δημιουργούνται τα Bitcoin και τι ακριβώς είναι το Bitcoin mining, δείτε το δεύτερο μέρος του οδηγού:

Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα
Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα

Στο πρώτο μέρος του πλήρους οδηγού για το Bitcoin είδαμε πώς δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto, καθώς και τις ακραίες αλλαγές…

CPU Bitcoin mining: Η εποχή της Πέτρας

Στο πρώτο διάστημα που εμφανίστηκε το Bitcoin, το 2009, ο μόνος τρόπος για Bitcoin mining ήταν μέσω του επεξεργαστή (CPU). Πρακτικά ο οποιοσδήποτε μπορούσε να τρέχει τον Bitcoin client στον υπολογιστή του, ακόμα και σε κάποιο παλιό laptop.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα μπορούσε κανείς να αποκτήσει χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες Bitcoin.

Βέβαια, εκείνο το διάστημα δεν άξιζαν απολύτως τίποτα, δεν υπήρχε ούτε στοιχειώδης ισοτιμία Bitcoin-δολαρίου. Ένας χρήστης πρόσφερε 10.000 Bitcoin έναντι 50 δολαρίων συνολικά και δεν βρήκε ούτε έναν αγοραστή.

Οι πρώτες επενδύσεις

Στα μέσα Μαρτίου του 2010 ξεκίνησε το πρώτο ανταλλακτήριο από το οποίο μπορούσες να αγοράσεις Bitcoin με δολάρια και να πουλήσεις Bitcoin για να πάρεις δολάρια. Η πρώτη ισοτιμία όμως ήταν 0,003 δολάρια. Δηλαδή με 1 δολάριο έπαιρνες 333,33 Bitcoin.

Αυτό όμως ήταν αρκετό για να πείσει πολλούς πως το Bitcoin είχε αξία, που ενδεχομένως να ανέβαινε στο μέλλον. Άρα, είχε νόημα να επενδύσουν στο Bitcoin mining.

Άνθρωποι που είχαν πρόσβαση σε εξοπλισμό, άρχισαν να βάζουν πολλαπλούς υπολογιστές να κάνουν Bitcoin mining ταυτόχρονα.

Ορισμένοι μπορεί να έβαζαν ακόμα και πολλαπλά smartphone.

Η εποχή του Χαλκού: GPU Bitcoin Mining

Σύντομα, οι miners έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη: αντί να κάνουν Bitcoin mining με τον επεξεργαστή, μπορούσαν να κάνουν πολύ πιο γρήγορα και αποδοτικά με την κάρτα γραφικών. Και μάλιστα, με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Ο λόγος είναι πως οι κάρτες γραφικών, με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένες, έχουν πολύ καλύτερη απόδοση όσον αφορά τους παράλληλους υπολογισμούς. Στην πράξη και ανάλογα με την κάρτα, επέτρεπαν από 50 μέχρι 100 φορές ταχύτερο Bitcoin mining.

Κάθε κάρτα γραφικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για mining. Όμως οι κάρτες γραφικών της AMD, λόγω της αρχιτεκτονικής τους, υπερτερούσαν από τις αντίστοιχες Nvidia στην ίδια κατηγορία τιμής. Η ATI Radeon HD 5870 ήταν η πλέον αποδοτική εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, κάποιοι έκαναν πατέντες για να συνδέσουν εξωτερικές κάρτες γραφικών με το laptop τους για Bitcoin mining.

Όπως όμως και με τους πολλαπλούς υπολογιστές, σύντομα οι miners σταμάτησαν να περιορίζονται σε μία και μοναδική κάρτα γραφικών. Άρχισαν να συνδυάζουν όσες μητρικές, κάρτες γραφικών, και τροφοδοτικά μπορούσαν για Bitcoin mining.

bitcoin mining 0002

Κάποιοι το είδαν ακόμα πιο επαγγελματικά, ειδικά όσο ανέβαινε η ισοτιμία του Bitcoin. Έφτασαν στο σημείο να νοικιάζουν αποθήκες με κλιματισμό όλο το 24ωρο, και να φτιάχνουν εγκαταστάσεις με δεκάδες κάρτες γραφικών.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το Μάιο του 2011, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αστυνομία να υποπτευθεί έναν miner πως ήταν καλλιεργητής μαριχουάνας.

H καλλιέργεια μαριχουάνας σε εσωτερικό χώρο χρειάζεται πανίσχυρες λάμπες που να μιμούνται το φως του ήλιου. Οι λάμπες αυτές έχουν τεράστια κατανάλωση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναφορές, ένας χρήστης “έκαιγε” αρκετό ρεύμα καθημερινά μέσω του Bitcoin mining για να τραβήξει πάνω του τις υποψίες.

bitcoin mining 03

Φανταστείτε πόσο μπερδεμένοι θα ήταν οι αστυνομικοί όταν θα επιχείρησε να τους εξηγήσει τι ακριβώς έκανε.

Η Βιομηχανική Επανάσταση: FPGA Bitcoin mining

Η διαφορά επεξεργαστών και καρτών γραφικών έδειξε πως ο τύπος του επεξεργαστή παίζει ρόλο για το Bitcoin mining. Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η δημιουργία ειδικών συσκευών αποκλειστικά για mining.

Τα πρώτα τέτοια μηχανήματα του είδους ακολουθούσαν την τεχνολογία FPGA.

bitcoin mining 04

Το FPGA προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Field Programmable Gate Array. Πρόκειται για ένα κύκλωμα που αξιοποιεί πολλαπλές “λογικές πύλες” (logic gates) και μνήμη RAM ώστε να κάνει περίπλοκους υπολογισμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Τα κυκλώματα αυτού του είδους δεν είναι κάτι νέο. Το πρώτο FPGA έκανε την εμφάνισή του το 1985, και χρησιμοποιούνται απλό τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αυτοκινήτων μέχρι σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Έτυχε όμως αυτή η υπάρχουσα τεχνολογία να αποδειχτεί εξαιρετικά αποδοτική στο Bitcoin Mining. Το πρώτο επιτυχημένο μηχάνημα του είδους ήταν το FPGA “Single” των Butterfly Labs.

bitcoin mining 05

Τα FPGA σίγουρα δεν αύξησαν την αποδοτικότητα του Bitcoin Mining 50-100 φορές όπως η μετάβαση από CPU σε GPU. Όμως αυτό που έκαναν, ήταν να χαμηλώσουν δραματικά την ηλεκτρική ενέργεια που ήταν απαραίτητη.

Μια τυπική κάρτα γραφικών με τη δυνατότητα να κάνει 600.000 ελέγχους ανά δευτερόλεπτο (600 Megahash/sec, Mh/s), κατανάλωνε περισσότερα από 400 watt. Ένα τυπικό FPGA μπορεί να έχει απόδοση 826 Mh/s μόλις με 80 watt κατανάλωση.

Αυτός ο πενταπλασιασμός στην αποδοτικότητα επέτρεψε τη δημιουργία των πρώτων μεγάλων Bitcoin mining farms που να είναι πλέον κερδοφόρες – να μην κοστίζει δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από τα Bitcoin που παράγονταν.

bitcoin mining 005

Αυτή ήταν και η ουσιαστική γέννηση της βιομηχανίας του Bitcoin Mining.

Η εποχή του Διαστήματος: ASIC Bitcoin mining

Με τον ιλιγγιώδη ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία για το Bitcoin mining, σύντομα και τα FPGA έμειναν πίσω.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας μέχρι και σήμερα, είναι τα ASIC (Application Specific Integrated Circuits).

bitcoin mining 06

Πρόκειται για chips που είναι σχεδιασμένα εξ' αρχής για να κάνουν μία μόνο εργασία – και να την κάνουν εξαιρετικά καλά.

Ούτε αυτή η τεχνολογία είναι καινούρια. Μάλιστα είναι παλαιότερη από τα FPGA. Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή των ASIC ήταν στα κυκλώματα ULA στους 8-bit υπολογιστές ZX81 και ZX Spectrum. Πρόκειται για συστήματα του '81 και '82.

Η κατασκευή ενός ASIC εξειδικευμένου για το Bitcoin Mining είχε σαν αποτέλεσμα τον εκατονταπλασιασμό της υπολογιστικής ισχύος, με ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Μία κάρτα γραφικών Radeon HD 7970 μπορούσε να υπολογίσει 4 Mh/s για κάθε ένα watt κατανάλωσης. Όπως αναφέραμε, το τυπικό FPGA βρισκόταν στο επίπεδο των 10 Mh/s ανά watt.

Avalon One, ένα από τα πρώτα ASIC miner για bitcoin, είχε απόδοση 165 Mh/s για κάθε watt κατανάλωσης. Με κατανάλωση 400W, μπορούσε να υπολογίσει 66.000 Mh/s, ή αλλιώς 66 Gigahash ανά δευτερόλεπτο.

Η τεχνολογία του μέλλοντος στο Bitcoin mining?

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο στο χώρο της τεχνολογίας, τα ASIC είναι ο τελικός προορισμός όσον αφορά το Bitcoin mining.

Όπως αναφέραμε, ούτε τα FPGA ούτε τα ASIC είναι καινούριες τεχνολογίες. Απλά, οι miners ανακάλυψαν πως είναι εξαιρετικά αποδοτικές για το συγκεκριμένο τύπο υπολογισμών.

Καμία υπάρχουσα τεχνολογία δεν είναι καλύτερη από τα ASIC για το Bitcoin mining. Και είναι απίθανο να δημιουργηθεί κάποια εντελώς νέα τεχνολογία που να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά από τα ASIC.

bitcoin mining 08

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως παραμένει στάσιμος ο χώρος του Bitcoin mining. Οι εταιρείες που παράγουν ASIC τα κάνουν όλο και πιο αποδοτικά, αυξάνοντας την απόδοση σε σχέση με την κατανάλωση.

Τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, το τελευταίο μοντέλο της κινεζικής EBANG, EBIT E11+ έχει συνολική απόδοση 37 Terahash ανά δευτερόλεπτο, με κατανάλωση 55W ανά Terahash.

Αυτό το μοντέλο έχει ξεπουλήσει, και η εταιρεία επέτρεπε παραγγελίες μόνο για 50 συσκευές μαζί, δεν μπορούσες να αγοράσεις ένα μεμονωμένο. Επίσης η παράδοση ξεκινούσε από τις 31 Μαρτίου.

Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας, EBIT E11++, θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου. Θα έχει μέγιστη απόδοση 44 Th/s, έχοντας μειώσει την κατανάλωση στα 45W ανά Terahash.

Μόνος ή σε ομάδα?

Το να κάνει κάποιος μόνος του Bitcoin mining είναι μάλλον θέμα τύχης να έχει κέρδος. Ίσως, μετά από κάποιους μήνες, να μπορέσει να λύσει πρώτος ένα block και να πάρει την αμοιβή. Αλλά ίσως και όχι. Σχεδόν όλοι οι Miners πλέον συμμετέχουν στα “pools”.

Ουσιαστικά, χρήστες από ολόκληρο τον κόσμο συνδέονται σε μια ιστοσελίδα. Η συνολική δουλειά για το Bitcoin mining χωρίζεται σε shares (μερίδια), και μοιράζεται στην ομάδα. Κάθε χρήστης επεξεργάζεται το μερίδιο που του αναλογεί, με τον δικό του εξοπλισμό.

Μόλις η ομάδα λύσει ένα block, τα bitcoins μοιράζονται αναλόγως με τα shares που έχει επεξεργαστεί ο καθένας. Επίσης, τα περισσότερα pools κρατούν ένα μικρό ποσοστό από τα bitcoin που παράγονται, το οποίο είναι τυπικά από 1% μέχρι 4%.

Το πιο παλιό και ένα από τα πιο γνωστά mining pools, είναι το Slush. Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο έχει αθροιστική δυνατότητα επεξεργασίας της τάξης των 3.5-4 Exahash ανά δευτερόλεπτο. Ένα Exahash είναι ένα εκατομμύριο Terahash.

Υπολογίζεται πως το Slush παράγει το 11% όλων των blocks διεθνώς, και μέχρι στιγμής, από την έναρξή του το 2013, έχει κλείσει σχεδόν σαράντα χιλιάδες block συνολικά.

Ενδιαφέρον έχει το πώς είναι μοιρασμένη η υπολογιστική ισχύς στο συγκεκριμένο δίκτυο. Μακράν τα περισσότερα μέλη, 3002 χρήστες, βρίσκονται στο επίπεδο μεταξύ των 8,192Th/s και 16,38Th/s.

Για να βρεθείς σε αυτό το επίπεδο, αρκεί ένα περσινό ASIC, όπως το E9+ των 9Th/s, που κυκλοφόρησε Φεβρουάριο του 2018.

Υπάρχουν όμως δύο χρήστες αυτή τη στιγμή στο pool, που η επεξεργαστική ισχύς τους είναι μεταξύ 268,4 και 536,9 Petahash. Ένα Petahash είναι χίλια Terahash.

Για τα 536,9 Petahash, θα χρειάζονταν 14.510 Ε11+ των 37Th/s. Με κόστος $1.517 το ένα, θα ήταν μια συνολική επένδυση 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι σημαίνουν όμως στην πράξη αυτά τα νούμερα?

Πώς μπορείς να χάσεις πολλά χρήματα από το Bitcoin mining

Μόνο χθες, 29 Μαρτίου, το Slush έκλεισε συνολικά 13 Block, και παρήγαγε 168,9254053 Bitcoin, εκ των οποίων κράτησε το 2%, δηλαδή 3,378508107 Bitcoin.

Τα υπόλοιπα 165,5468972 Bitcoin μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες. Με τη χθεσινή ισοτιμία που ήταν μεταξύ $4.100 και $4.200, η αξία αυτών των Bitcoin ήταν μεταξύ 679 και 695 χιλιάδες δολάρια. Όχι κι άσχημα για μία μέρα δουλειάς.

Ας πούμε λοιπόν πως θέλεις κι εσύ ένα μερίδιο από αυτά τα χρήματα που παράγονται καθημερινά. Αποφασίζεις να επενδύσεις σε εξοπλισμό για Bitcoin mining.

Έστω λοιπόν πως στις 29 Μαρτίου είχες ήδη στην κατοχή σου το EBIT E11+. Το είχες να λειτουργεί όλο το 24ωρο και είχε κάνει επεξεργασία της τάξης των 37 Th/s.

Όλο το Slush για εκείνη την ημέρα είχε μέση επεξεργαστική ισχύ 3.866.692,308 Τh/s. Αυτό σημαίνει πως η δική σου ισχύς, σαν ποσοστό, ήταν το 0,00095689%. Με βάση αυτό το ποσοστό, από τα 165,5468972 Bitcoin, δικά σου θα είναι 0,001584102 Bitcoin.

Με την ισοτιμία που προαναφέραμε, τα bitcoin αυτά αξίζουν κατά μέσο όρο 6,57 δολάρια. Με την ισοτιμία στις 29 Μαρτίου, είναι 5,82 ευρώ.

Από τη μία, με καμία φαντασία δεν τα λες σοβαρά λεφτά. Από την άλλη, σε 30 μέρες είναι σχεδόν 175 ευρώ. Αν κάποιος είναι άνεργος ή εργάζεται σε μια δουλειά που τον πληρώνουν 300 ευρώ, ακόμα και αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.

Το ερώτημα είναι, πόσο κοστίζει το ρεύμα που έκαψες για να βγάλεις αυτά τα χρήματα? Όπως αναφέραμε, το E11+ έχει κατανάλωση 55W ανά Terahash. Αυτό σημαίνει πως για τα 37 Terahash θα έχει κατανάλωση 2.035W. Όσο ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.

Σε 24 ώρες, το Bitcoin mining θα κάψει 48,84 κιλοβατώρες. Για ένα τετράμηνο, που η ΔΕΗ το υπολογίζει σαν 120 ημέρες, η συνολική κατανάλωση είναι 5.861 κιλοβατώρες.

Ας δούμε λοιπόν πόσο θα μας κοστίσει αυτό, σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει η ίδια η ΔΕΗ. Η διαφορά όμως είναι πως εφόσον η κατανάλωση ξεπερνάει τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ανεβαίνουμε κλίμακα στις χρεώσεις.

Στήσαμε ένα λογιστικό φύλλο για να κάνουμε τους υπολογισμούς, έχοντας τα παρακάτω νούμερα σαν δεδομένα, και υποθέτοντας μονοφασική παροχή.

Από τους υπολογισμούς μας προκύπτει πως με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.861 κιλοβατώρες, το συνολικό κόστος μαζί με τους φόρους και όλες τις χρεώσεις θα είναι 1.435,43 ευρώ. Τονίζουμε πως αυτό είναι μόνο για το Bitcoin mining.

Με άλλα λόγια, για να κερδίσουμε Bitcoin αξίας 5,82 ευρώ την ημέρα, θα μας κοστίσει 11,96 ευρώ την ημέρα. Κάθε μέρα που θα κάνουμε Bitcoin mining, θα χάνουμε 6,14 ευρώ. Λένε πως πρέπει να ξοδέψεις λεφτά για να βγάλεις λεφτά, αλλά μάλλον δεν εννοούν αυτό.

Ο μόνος τρόπος να συμφέρει το bitcoin mining στην Ελλάδα, είναι να φτάσει η ισοτιμία του Bitcoin στα 8526,27 δολάρια. Αν αυτό ίσχυε στις 29 Μαρτίου, τα 0,001584102 Bitcoin που θα είχες κερδίσει θα άξιζαν ακριβώς το κόστος του ρεύματος, 11,96 ευρώ.

Με άλλα λόγια, θα είχες μηδενική ζημιά, αλλά και μηδενικό κέρδος. Δηλαδή:

Ας μην ξεχάσουμε όμως πως το να αποκτήσεις το ASIC δεν είναι τζάμπα. Από μόνο του κοστίζει $1.517 (1343,31 ευρώ στις 29/3). Και αυτό αν υποθέσουμε πως μπορούσες να αγοράσεις ένα μόνο, και όχι πενηντάδα.

Πρόσθεσε σε αυτό τα έξοδα αποστολής από την Κίνα, που δεν περιλαμβάνονται στην τιμή, καθώς και το ΦΠΑ και τα τέλη εκτελωνισμού γιατί θα περάσει 100% από τελωνείο, και πολύ συντηρητικά το κόστος για το συγκεκριμένο ASIC φτάνει στα 1750 ευρώ.

bitcoin mining 13

Αυτό σημαίνει πως αν ανέβαινε η ισοτιμία του Bitcoin πάνω από τις 8500 δολάρια και πλέον είχες κέρδος μετά το ρεύμα ας πούμε 5 ευρώ την ημέρα, θα χρειάζονταν 350 ημέρες μόνο για να κάνεις απόσβεση το ASIC, και να πεις πως έχεις καθαρό κέρδος.

Επιπλέον, σε όλα αυτά υποθέσαμε πως το ASIC που θα αποσταλεί από τις 31 Μαρτίου, το είχες ήδη από τις 29. Αν είχες προλάβει να παραγγείλεις πριν εξαντληθούν, με τη μεταφορά και τα τελωνεία δεν αποκλείεται να έκανε πάνω από 90 ημέρες για να το λάβεις.

Μέσα σε τρεις μήνες, θα είχε αυξηθεί η δυσκολία του Bitcoin mining, που αλλάζει κάθε 14 ημέρες περίπου, οπότε θα είχες ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, καθώς το κόστος του ρεύματος είναι σταθερό.

Τελικά ποιος κάνει Bitcoin mining?

Όπως είδαμε, το Bitcoin mining στην Ελλάδα είναι εντελώς ασύμφορο, ακόμα και αν διπλασιαζόταν η σημερινή του ισοτιμία. Όμως, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διεθνώς ασχολούνται με το Bitcoin Mining. Που ζουν αυτοί οι άνθρωποι?

Σύμφωνα με site buybitcoinworldwide.com, που παρά το όνομά του έχει αρκετά εμπεριστατωμένα στοιχεία με πηγές, το 71% των bitcoin παράγονται στην Κίνα. Εκεί, η κιλοβατώρα κοστίζει 8 cent του δολαρίου. Και αυτή η τιμή είναι η μέση τιμή στη χώρα.

Κινέζοι επιχειρηματίες φτιάχνουν αποθήκες με εκατοντάδες ASIC, τα οποία επίσης παράγονται στην Κίνα και μπορούν να τα αποκτήσουν ταχύτερα και φθηνότερα. Μάλιστα, πολύ συχνά φτιάχνουν αυτές τις αποθήκες κοντά σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Απ’ όσο διαβάζουμε, αυτές οι εγκαταστάσεις συνήθως έχουν πλεόνασμα ρεύματος. Το ρεύμα αυτό δεν μπορούν να το αποθηκεύσουν ή να το διοχετεύσουν στο δίκτυο για μεγάλες αποστάσεις. Έτσι, καταλήγουν να το πουλήσουν πολύ φθηνά.

Σημειωτέον, η Κινεζική κυβέρνηση ήδη από το δύο χιλιάδες δεκαοχτώ έχει απαγορεύσει την αγοραπωλησία bitcoin εντός της χώρας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να εμπόδισε τους Κινέζους να συνεχίζουν να παράγουν την πλειοψηφία των bitcoin διεθνώς.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεσαι να κάνεις Bitcoin mining, βγες έξω στο δρόμο, βρες δέκα ανθρώπους και πες τους “cao ni ma.

Αν κανείς δεν παρεξηγηθεί, τότε δεν βρίσκεσαι στην Κίνα, οπότε ξέχασέ το. Ακόμα κι αν ήσουν στην Κίνα, το πιθανότερο είναι πως δεν έχεις κεφάλαιο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων να επενδύσεις για να στήσεις μια εγκατάσταση.

Cloud mining

Μιας και αναφέραμε τις επιχειρήσεις Bitcoin mining, υπάρχει και μια άλλη επιλογή για mining, το λεγόμενο Cloud mining.

Ουσιαστικά, επιχειρηματίες που έχουν ήδη την υποδομή για Bitcoin mining, μας δίνουν τη δυνατότητα να νοικιάσουμε μέρος της επεξεργαστικής ισχύς του εξοπλισμού τους.

Πιθανώς το πιο γνωστό είναι το Genesis-mining, το ποίο μας επιτρέπει να νοικιάσουμε με πενήντα δολάρια ένα Terahash ανά δευτερόλεπτο για δύο χρόνια, ή και πολλαπλάσιά του.

Θα κρατήσουμε όλο το κέρδος που θα παράγει η επεξεργαστική ισχύς για αυτό το διάστημα, μείον ένα σταθερό ποσό σε δολάρια την ημέρα για συντήρηση.

Το πρόβλημα όμως είναι πως το κόστος της συντήρησης είναι 0,14 δολάρια ανά terahash ανά ημέρα. Με βάση τα στοιχεία του Slush, το ένα terahash παράγει μόνο 0,0000428135688111235 Bitcoin, δηλαδή περίπου 0,17 δολάρια.

Το να έχεις κέρδος 3 cent του δολαρίου την ημέρα, είναι μάλλον αστείο. Στα δύο χρόνια θα είχες κερδίσει 21,9 δολάρια. Για τα οποία θα είχες δώσει 50 δολάρια. Θα έπρεπε δηλαδή και πάλι να υπερδιπλασιαστεί η ισοτιμία για να πεις πως θα έχεις κέρδος.

Αξίζει το Bitcoin σαν επένδυση για το μέλλον?

Κάποιοι μπορεί να δουν τα παραπάνω νούμερα, και να εξακολουθήσουν να θέλουν να ασχοληθούν με το Bitcoin mining.

Η λογική τους είναι πως μπορεί να πληρώσουν παραπάνω σε ρεύμα απ' όσο αξίζουν τα Bitcoin, αλλά όσο δεν τα ξοδεύουν, μπορεί μελλοντικά η ισοτιμία να αυξηθεί αρκετά για να έχουν κέρδος. Στο κάτω κάτω, το Bitcoin είχε φτάσει τα 19783 δολάρια το ένα.

Αν κάποιος έχει χρήματα που του περισσεύουν και θέλει να τα αξιοποιήσει με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς. Υπάρχουν όμως και πιο έξυπνες επενδύσεις, με λιγότερο ακραίο ρίσκο.

Παίζοντας ρουλέτα μαύρο-κόκκινο ή μονά-ζυγά, έχεις πιθανότητα 48,6% να κερδίσεις και να διπλασιάσεις τα χρήματά σου, γιατί υπάρχει και το μηδέν.

Εσάς, ποια είναι η άποψή σας? Πιστεύετε πως αξίζει το Bitcoin mining στο σπίτι, ακόμα και που δεν συμφέρει καθόλου για το ρεύμα που θα κάψει? Ή είναι πιο σοφό να το αφήσουμε σε όσους έχουν τεράστια κεφάλαια να επενδύσουν? Γράψε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps