Home » Technology Explained » Τι Είναι Το Tracert: Η Εντολή που Χαρτογραφεί Το Internet
Featured Τι Είναι Το Tracert Η Εντολή που Χαρτογραφεί Το Internet

Τι Είναι Το Tracert: Η Εντολή που Χαρτογραφεί Το Internet

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι ιστοσελίδες φορτώνουν τόσο γρήγορα που μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε ακαριαία σύνδεση παντού στον πλανήτη. Εντούτοις, τα δεδομένα που λαμβάνουμε ταξιδεύουν μέσα από πολλές συσκευές, δίκτυα, και χώρες, μέχρι να φτάσουν σε εμάς. Στον οδηγό θα δούμε τι είναι το tracert, πότε χρησιμεύει, και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το tracert

Το tracert (σύντμηση του traceroute) είναι ένα εργαλείο της γραμμής εντολών που περιλαμβάνεται στα Windows και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα.

Με το tracert, όταν η σύνδεσή μας σε μια ιστοσελίδα είναι προβληματική, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν φταίει η σύνδεσή μας, ο πάροχος μας στο Internet, η ίδια η ιστοσελίδα, ή κάποιος ενδιάμεσος παράγοντας.

Σε συνδυασμό με την εντολή Ping, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε προβλήματα στη σύνδεσή μας με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως το να χάνονται πακέτα ή να έχουμε υψηλό latency.

Πώς λειτουργεί στο Internet

Όταν συνδεόμαστε σε μια σελίδα, για παράδειγμα στο pcsteps.gr, ο υπολογιστής μας δεν συνδέεται άμεσα με τον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα.

Τα πακέτα δεδομένων πρέπει να περάσουν (hops) από αρκετούς ενδιάμεσους “μεσάζοντες” για να καταλήξουν από την ιστοσελίδα στον υπολογιστή μας και αντιστρόφως.

Οι “μεσάζοντες” αυτοί ονομάζονται gateways (προεπιλεγμένες πύλες) και ουσιαστικά είναι μια λειτουργία ενσωματωμένη στα router.

tracert 20α

Άρα, λοιπόν, για να συνδεθούμε με το pcsteps.gr, τα πακέτα των δεδομένων θα περάσουν:

  1. Από το router του σπιτιού μας
  2. Ένα ή περισσότερα router του ISP
  3. Το router που συνδέει τον ISP με το μεγαλύτερο δίκτυο από το οποίο έχει πρόσβαση στο Internet
  4. Το router που ενδεχομένως συνδέει δύο ηπείρους μεταξύ τους
  5. Μια σειρά άλλα routers μέχρι να καταλήξουν στο server της σελίδας

Πώς χρησιμοποιούμε το Traceroute

Το Traceroute στέλνει κάποια ειδικά πακέτα δεδομένων στην ιστοσελίδα της επιλογής μας. Μας δείχνει την ακριβή διαδρομή από router σε router που ακολουθούν αυτά τα πακέτα για να επιστρέψουν σε εμάς, μαζί με το πόσο χρόνο κάνει το καθένα.

τι-είναι-το-tracert-03 (Custom) (1)

Έτσι, όταν εκτελούμε την εντολή Tracert, παίρνουμε μια στατιστική του λανθάνοντος χρόνου δικτύου αυτών των πακέτων. Είναι μια εκτίμηση του πόσο μακριά είναι τα άκρα της επικοινωνίας.

Όπως είναι φυσικό, η εντολή tracert μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη ιδίως σε πολύ μεγάλα τοπικά δίκτυα, όπου ένα πακέτο μπορεί να επιλέξει διαφορετικές διαδρομές για να φτάσει στον κεντρικό υπολογιστή προορισμού του.

Για να τρέξουμε το Traceroute στα Windows, κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και ανοίγουμε το PowerShell ή το Windows terminal ως διαχειριστές. Κατόπιν, στη γραμμή εντολών που θα ανοίξει πληκτρολογούμε το ακόλουθο και πατάμε Enter.

tracert [διεύθυνση σελίδας]

Σε μικρό χρονικό διάστημα, το Traceroute θα μας δείξει ένα προς ένα τους router από τους οποίους περνάνε τα πακέτα των δεδομένων.

Χαρτογραφώντας το Internet

Αν μας φαίνεται ακαταλαβίστικη η γραμμή εντολών, έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε ένα τρισδιάστατο χάρτη των αποτελεσμάτων του traceroute. Με αυτόν τον τρόπο είναι ακόμα πιο εύκολο να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Internet.

Ως εκ τούτου, αντί να εκτελέσουμε εντολή Tracert, μπορούμε να τρέξουμε το Open Visual Traceroute. Πρόκειται για ένα δωρεάν και μικρό εργαλείο ανοιχτού κώδικα, που εμφανίζει όλες τις διαδρομές με λεπτομερείς χάρτες και γραφήματα. Το κατεβάζουμε από εδώ.

Ταυτόχρονα, μας βοηθά να διαγνώσουμε την απόδοση του δικτύου, εάν υπάρχει αποτυχία σε έναν εσωτερικό δρομολογητή στο τοπικό μας δίκτυο, ή εάν υπάρχει πρόβλημα σε έναν εξωτερικό δρομολογητή σε έναν άλλο διακομιστή.

Έτσι, απλά πληκτρολογούμε τη διεύθυνση σελίδας και μετά πατάμε στο “Start Traceroute”. Σε λίγο θα εμφανίσει τις διευθύνσεις IP των router και πού βρίσκεται το καθένα, αλλά και το ping, δίνοντας μας μια καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί το Internet.

tracert 20αμα

Το εργαλείο συνδυάζει εντολές traceroute με έναν παγκόσμιο χάρτη, καθιστώντας εύκολο να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης. Υποστηρίζει συνεχή παρακολούθηση καθώς και λεπτομερή αναφορά.

Επίσης, μας εμφανίζει τα ping με γραφήματα για να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τους χρόνους απόκρισης των διευθύνσεων IP σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ping και Traceroute?

Η κύρια διαφορά μεταξύ ping και traceroute είναι ότι το ping μας λέει απλά εάν ένας διακομιστής είναι προσβάσιμος, και ποιος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για τη μετάδοση και τη λήψη δεδομένων.

Το traceroute μας αναφέρει τις ακριβείς πληροφορίες διαδρομής, δρομολογητή ανά δρομολογητή, καθώς και την εκτίμηση του πόσο μακριά (σε hops) είναι τα άκρα της επικοινωνίας.

Πώς λειτουργεί το tracert (τεχνική ορολογία)

Για να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα του traceroute, θα πρέπει πρώτα να έχουμε κατά νου πώς λειτουργεί.

tracert 20αμαmm

Ουσιαστικά, το Traceroute στέλνει μια σειρά πακέτων δεδομένων τύπου echo request με το πρωτόκολλο ICMP. Πρόκειται για το ίδιο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί και η εντολή Ping.

Κάθε πακέτο δεδομένων έχει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται time-to-live (TTL ή hop limit), το οποίο έχει σαν τιμή έναν ακέραιο αριθμό.

Κάθε φορά που φτάνει σε έναν router, το TTL μειώνεται κατά 1. Όταν μηδενιστεί, ο router απορρίπτει το πακέτο δεδομένων, επιστρέφοντας στον αποστολέα του ένα μήνυμα ICMP Time Exceeded.

Αυτό που κάνει το Traceroute είναι να στείλει πρώτα τρία πακέτα echo request με TTL 1, τα οποία θα φτάσουν μόνο μέχρι τον πρώτο router – τον οικιακό μας router, δηλαδή – πριν μηδενιστούν.

τι είναι το tracert 14

Ο πρώτος router θα επιστρέψει το μήνυμα ICMP Time Exceeded για το καθένα από αυτά, από το οποίο το Traceroute θα μας εμφανίσει την IP του router και το όνομά του.

Με βάση το timestamp του μηνύματος ICM Time Exceeded, το tracert θα υπολογίσει πόσο χρόνο πήρε η αποστολή του πακέτου, σε milliseconds (χιλιοστά του δευτερολέπτου).

Το πρόγραμμα στέλνει τρία πακέτα αντί για ένα μόνο, για να υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του χρόνου.

Στη συνέχεια, το Traceroute θα στείλει μια δεύτερη τριάδα πακέτων με TTL ίσο με 2 που θα φτάσει μέχρι τον δεύτερο router.

τι είναι το tracert 15

Μια τρίτη με TTL 3 που φτάνει ως τον τρίτο router.

τι είναι το tracert 16

Και πάει λέγοντας, μέχρι να φτάσουν τρία πακέτα στον προορισμό, οπότε θα επιστραφεί το μήνυμα ICMP Echo Reply

τι είναι το tracert 17

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, λοιπόν, τα αποτελέσματα του Traceroute είναι αρκετά εύκολο να ερμηνευθούν. Κάθε γραμμή στην οθόνη έχει το εξής φορμά:

Hop – RTT1 – RTT2 – RTT3 – Όνομα Domain – [διεύθυνση IP]

τι είναι το tracert 18

Hop ονομάζεται το πέρασμα των πακέτων από κάθε διαφορετικό router.

Σε ό,τι αφορά το RTT1, 2, 3, είναι ο χρόνος που έκανε το πακέτο να φτάσει και η απάντηση να επιστρέψει, σε milliseconds. Όπως προαναφέραμε, στέλνονται τρία πακέτα, ώστε να δούμε αν υπάρχει συνάφεια στους χρόνους.

Αν σε ένα router το πρώτο πακέτο κάνει 20ms, το δεύτερο 230ms και το τρίτο 27ms, υπάρχει σαφής αστάθεια στη σύνδεση. Αν εμφανιστεί αστερίσκος, δεν έχει υπάρξει απάντηση, που είναι ένδειξη απώλειας του πακέτου.

Τέλος, βλέπουμε τα στοιχεία του κάθε router, το domain name (αν διαθέτει) και την IP του.

Συνοψίζοντας

Σε μια απλή οικιακή εγκατάσταση, το tracert θα μας χρησιμέψει κυρίως για να δούμε αν το πρόβλημα που έχουμε και δεν συνδεόμαστε στο Internet είναι στον δικό μας εξοπλισμό, στον ISP, ή σε μία συγκεκριμένη σελίδα.

Επίσης, το Traceroute θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να επιλέξουμε την καλύτερη υπηρεσία VPN για να συνδεθούμε, ώστε να έχει το χαμηλότερο latency (το χαμηλότερο χρόνο σε milliseconds).

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το tracert?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το tracert, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps