Home » Technology Explained » Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα
Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα

Πώς Λειτουργεί Το Bitcoin Και Πώς Είναι Ασφαλές Σαν Νόμισμα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στο πρώτο μέρος του πλήρους οδηγού για το Bitcoin είδαμε πώς δημιουργήθηκε το πρώτο κρυπτονόμισμα από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto, καθώς και τις ακραίες αλλαγές στην ισοτιμία του. Το ερώτημα όμως είναι, πώς γίνεται να λειτουργεί ένα αποκλειστικά ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν ελέγχεται από κανέναν? Και ποιος μας εξασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει ή να πλαστογραφήσει Bitcoin?

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Πώς γίνεται ένα ανεξάρτητο ψηφιακό νόμισμα να είναι ασφαλές

Όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως, μόνο το 8% των χρημάτων διεθνώς υπάρχουν σε φυσική μορφή, σαν κέρματα ή χαρτονομίσματα. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, σαν δεδομένα στους server των τραπεζών.

Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται ουσιαστικά στην εμπιστοσύνη.

Εμπιστευόμαστε πως η τράπεζα θα δείχνει σωστά το υπόλοιπο και τις συναλλαγές μας. Εμπιστευόμαστε πως εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων, έτσι ώστε να μην χάσουμε όλα τα χρήματά μας όταν αποτύχει ένας δίσκος σε κάποιο server.

Διάρκεια Ζωής Σκληρού Δίσκου: Η “Σκληρή” Αλήθεια

Ο σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από…

Πάνω απ' όλα, εμπιστευόμαστε την τράπεζα πως θα μας κρατήσει ασφαλείς από hacker, πως δεν θα μπορέσουν να μπουν στους server της και να κάνουν ό,τι αλλαγές θέλουν σε οποιονδήποτε λογαριασμό. Ούτε καν να προσθέσουν μηδενικά σε δικό τους λογαριασμό.

Αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε σαν δεδομένη, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και φυσικά οι τράπεζες κάνουν τεράστιες επενδύσεις στην ψηφιακή τους υποδομή, για να παρέχουν αυτή την εξασφάλιση.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των ψηφιακών κρυπτονομισμάτων? Αν έχουμε Bitcoin στο σκληρό μας δίσκο, ποιος μας εμποδίζει να τα αντιγράψουμε πέντε, δέκα, εκατό, χίλιες φορές, όσο έχουμε διαθέσιμο χώρο?

Εντάξει, τα bitcoin στο δίσκο μας δεν έχουν αυτή τη μορφή, ούτε κατά διάνοια, αλλά “ποιητική αδεία”.

Και, ακόμα κι αν δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ο καθένας, γιατί να μην μπορεί να το κάνει κάποιος χάκερ? Δεν υπάρχει καν νομοθεσία που να προστατεύει το Bitcoin, όπως υπάρχει υπέρ των τραπεζών. Τι είναι αυτό που κάνει το Bitcoin απαραβίαστο?

Το κλειδί είναι η μέθοδος παραγωγής των κρυπτονομισμάτων, καθώς και η μέθοδος με την οποία επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές, μία τεχνολογία η οποία ονομάζεται blockchain.

Την τεχνολογία αυτή την ακολουθούν τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, ενώ βρίσκει εφαρμογή και σε χώρους πέραν των κρυπτονομισμάτων.

Πώς παράγονται τα Bitcoin και με ποιο τρόπο είναι ασφαλή

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσον αφορά την ίδια την ιδέα των χρημάτων, είναι να είναι διαθέσιμα σε συγκεκριμένη ποσότητα. Αν ήταν απεριόριστα, δεν θα είχαν καμία αξία.

Στο συμβατικό συνάλλαγμα, τη συνολική ποσότητα του κάθε νομίσματος την καθορίζει κάποια κυβέρνηση ή κάποια τράπεζα.

Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιτρέψει δραματική αύξηση στην ποσότητα του νομίσματος, δηλαδή “τυπώνει” χρήματα ανεξέλεγκτα έστω και σε ψηφιακή μορφή, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα υπερπληθωρισμό, που θα εκμηδενίσει την αξία του νομίσματος.

Μετά από πληθωρισμό 79,6 δισεκατομμύρια τοις εκατό, το 2009 τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια Zimbabwe άξιζαν 0,40 αμερικανικά δολάρια…

Αυτός είναι ταυτόχρονα και ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αυστηρές οι ποινές για τους παραχαράκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν μπορούσε ο καθένας να παράγει ανεξέλεγκτα χρήματα, το οικονομικό σύστημα θα κατέρρεε.

Στην Αμερική, η ποινή για παραχάραξη νομισμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 25 χρόνια. Περισσότερο, υπό προϋποθέσεις, από καταδίκη για φόνο δευτέρου βαθμού.

Στη Νιγηρία, η ποινή για παραχάραξη είναι ισόβια κάθειρξη.

Μπήκα φυλακή γιατί έβγαζα χοντρά λεφτά. Μισό χιλιοστό πιο χοντρά…

Τα συμβατικά χαρτονομίσματα κατασκευάζονται από κρατικά νομισματοκοπεία, με ειδικό υλικό – που είναι περισσότερο ύφασμα, παρά χαρτί – και ειδικό μελάνι. Επίσης, έχουν πολλαπλά κρυφά χαρακτηριστικά ασφαλείας, υδατογραφήματα κλπ.

Πώς όμως δημιουργούνται τα Bitcoin, εφόσον δεν αποφασίζει τη δημιουργία τους κάποια κεντρική τράπεζα ή κάποιο νομισματοκοπείο? Και ποιος μπορεί να εξασφαλίσει πως δεν μπορούν να παραχαραχθούν?

Η παραγωγή των block

Για τα πρώτα bitcoin που δημιουργήθηκαν ποτέ, ο Satoshi Nakamoto έτρεξε στον υπολογιστή του το πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει για mining. Το mining σημαίνει “εξόρυξη”, όπως δηλαδή κάποιος θα εξόρυσσε χρυσό από ένα ορυχείο.

Η εφαρμογή του bitcoin mining χρησιμοποιεί τους πόρους του υπολογιστή ώστε να λύσει πολύπλοκες μαθηματικές συναρτήσεις στον τομέα της κρυπτογραφίας.

Για να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, ο υπολογιστής δοκιμάζει τυχαίους αριθμούς με μεγάλο αριθμό ψηφίων, τον ένα μετά τον άλλο. Όταν βρει τον “σωστό” αριθμό, με βάση την κρυπτογραφία, τότε η διαδικασία είναι επιτυχής.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ονομάζεται proof-of-work. Το χαρακτηριστικό της είναι πως χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός-στόχος. Η επιβεβαίωση όμως, εφόσον ξέρουμε τον αριθμό, γίνεται άμεσα.

Στην περίπτωση του Bitcoin, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το mining, ολοκληρώνεται ένα “block”, που είναι η ψηφιακή δομή που ορίζει τον αριθμό-στόχο. Δηλαδή ο υπολογιστής που κάνει mining θα πρέπει να μαντέψει σωστά τον αριθμό του block.

Προφανώς αυτή είναι μια υπεραπλούστευση. Όμως για να την εξηγήσουμε πιο αναλυτικά θα έπρεπε να αναλύσουμε σχετικά πολύπλοκους όρους της κρυπτογραφίας όπως το hash, τα Merkle Tree, Merkle root, και το SHA-256.

Αν σας ενδιαφέρει γενικά το ζήτημα της κρυπτογράφησης δεδομένων, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό μας:

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Το 2009, όταν ο Nakamoto “έκλεισε” το πρώτο block, αυτή η διαδικασία παρήγαγε 50 Bitcoin, που ήταν η αμοιβή του. Το ίδιο και για κάθε επόμενο block. Υπολογίζεται πως το 2012, ο Nakamoto είχε στην κατοχή του πάνω από ένα εκατομμύριο Bitcoin.

Στην υψηλότερη τιμή που έφτασε ποτέ το Bitcoin μέχρι στιγμής, τα 19.783 δολάρια, η περιουσία του ανώνυμου Nakamoto θα ήταν σχεδόν 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ένα βήμα κάτω από Ρώσους ολιγάρχες.

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι πως η ύπαρξη του block πιστοποιεί την ύπαρξη των αντίστοιχων νομισμάτων. Δεν μπορούν να υπάρξουν Bitcoin χωρίς το αντίστοιχο block, δεν θα είναι έγκυρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν χρειάζεται καμία ειδική άδεια για να κάνει κανείς mining. Δεν χρειάζεται άδεια ούτε από τον Nakamoto, ούτε από κάποια κυβέρνηση. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει mining στον υπολογιστή του και να κερδίσει Bitcoin.

Στην πράξη, βέβαια, σήμερα είναι εντελώς αδύνατον για κάποιον να κάνει Bitcoin mining με έναν απλό υπολογιστή. Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, και για να έχει κανείς μεγάλο κέρδος πρέπει να κάνει επενδύσεις της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Μία άρρηκτη αλυσίδα από block

Κάτι άλλο που είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, ήταν η δημιουργία του δεύτερου block. Όταν ολοκληρώθηκε, πιθανώς επίσης από τον ίδιο τον Nakamoto, ήταν σχεδιασμένη ώστε να επιβεβαιώνει μαθηματικά και το αμέσως προηγούμενο block.

Με άλλα λόγια, ο αριθμός που επιβεβαιώνει το δεύτερο block, εξαρτάται με συγκεκριμένο τρόπο από τον αριθμό που επιβεβαίωσε το πρώτο block. Το ίδιο και το τρίτο με το δεύτερο, το τέταρτο με το τρίτο, κ.ο.κ.

Δημιουργείται δηλαδή μια αλυσίδα από block, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, μία Blockchain.

Η Blockchain, όμως, δεν αφορά μόνο τη δημιουργία των Bitcoin. Χρησιμοποιείται και στις συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα. Μάλιστα, είναι ο παράγοντας που εξασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια των συναλλαγών.

Η ασφάλεια των συναλλαγών με Bitcoin

Όλοι οι άνθρωποι που κάνουν mining ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον κόσμο, δημιουργούν το δίκτυο του Bitcoin. Πρόκειται για ένα δίκτυο peer-to-peer (P2P), που σημαίνει πως στηρίζεται από τα μέλη του, δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός server.

Αν σας θυμίζει κάτι ο όρος peer-to-peer, είναι η ίδια λογική με το κατέβασμα ταινιών από torrent. Δεν κατεβάζουμε την ταινία από ένα μεμονωμένο server ή από έναν μεμονωμένο χρήστη, αλλά από πολλαπλούς χρήστες που μοιράζονται την ταινία μέσω bittorrent.

Ανταλλαγή Αρχείων – Πώς λειτουργεί το P2P και τα Torrent

Ενώ τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα λειτουργούσαν αυτόνομα, πλέον η χρήση δικτύων έχει γίνει αναγκαία, καθώς προσφέρει στους χρήστες απεριόριστες δυνατότητες. Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των δικτύων,…

Το γεγονός αυτό είναι που κάνει το Bitcoin ανεξάρτητο σαν νόμισμα. Δηλαδή ακόμα και ο ίδιος ο Nakamoto να ήθελε να το κλείσει, όσο συνέχιζε να υπάρχει ένα δίκτυο ανθρώπων που να κάνει mining, θα εξακολουθούσε να υπάρχει σαν νόμισμα.

Ο βασικός ρόλος αυτού του δικτύου, είναι η επιβεβαίωση των συναλλαγών. Ας πούμε πως θέλουμε να αγοράσουμε κάτι από κάποιον, δίνοντας ένα Bitcoin. Αρχικά, το δίκτυο ελέγχει πως η συναλλαγή είναι έγκυρη, πως έχουμε αληθινά Bitcoin.

Εφόσον η συναλλαγή είναι έγκυρη, τα στοιχεία της συναλλαγής καταγράφονται σε ένα νέο block. Ανάλογα με αυτά τα στοιχεία, η κάθε συναλλαγή έχει μέσο μέγεθος περίπου 450 Byte, με βάση τις νεότερες πληροφορίες από το TradeBlock.com.

Στο Bitcoin, κάθε block είναι σχεδιασμένο να έχει μέγεθος 1 Megabyte. Αυτό σημαίνει πως όταν συγκεντρωθούν αρκετές συναλλαγές ώστε το συνολικό τους μέγεθος να είναι 1 Megabyte, τότε το block θα κλείσει. Κάθε Block περιέχει πάνω από 2.000 συναλλαγές.

Κάθε συναλλαγή που καταγράφεται στο block επηρεάζει τον τελικό αριθμό που χρειάζεται στο mining για να κλείσει το block. H διαδικασία είναι η ίδια με το κλείσιμο block για τη δημιουργία Bitcoin, και παράγει την ίδια αμοιβή.

Ουσιαστικά, όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος, αμείβονται με νέα Bitcoin για κάθε νέο block που θα κλείσουν. Το δίκτυο επίσης πιστοποιεί την εγκυρότητα των νομισμάτων, ώστε να μην μπορούμε να τα πλαστογραφήσουμε.

Δεν μπορούμε επίσης ούτε να αντιγράψουμε τα bitcoin που ήδη έχουμε, ούτε να ξοδέψουμε τα ίδια bitcoin δύο φορές. Και στις δύο περιπτώσεις η συναλλαγή δεν θα ήταν έγκυρη στο δίκτυο.

Συναλλαγές οριστικές και αμετάκλητες

Σαν επακόλουθο του πώς επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές είναι πως κάθε συναλλαγή είναι οριστική. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί εκ των υστέρων να την ακυρώσει ή να την αντιστρέψει.

Όπως είπαμε, κάθε συναλλαγή αποτελεί μέρος ενός block. Κάθε νέο block τοποθετείται στην blockchain και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο block.

Ας πούμε πως κάναμε μια αγορά με Bitcoin, παραλάβαμε το προϊόν, και θέλαμε μετά να αντιστρέψουμε παράτυπα την αγορά για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Έστω πως αυτή η συναλλαγή είχε καταχωρηθεί στο block υπ' αριθμόν 74.

Τα blocks στο Bitcoin είναι σχεδιασμένα ώστε να παράγονται με σχετικά σταθερό ρυθμό από το συνολικό δίκτυο, κατά μέσο όρο ένα κάθε δέκα λεπτά. Σύντομα στη blockchain προστίθενται νέα block, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο.

Ας πούμε λοιπόν πως η Blockchain έχει φτάσει στο block 90 και το δίκτυο εργάζεται για να κλείσει το block #91.

Τώρα, αν επιχειρούσαμε να κάνουμε κάποια αλλαγή εκ των υστέρων σε μία συναλλαγή στο block #74, αυτό θα άλλαζε ολόκληρο τον “αριθμό” που επιβεβαιώνει του block. Αυτό σημαίνει πως το block #75 πλέον δεν θα επιβεβαίωνε το #74.

Θα έπρεπε λοιπόν να αλλάξει και το #75 ώστε να επιβεβαιώνει το νέο #74. Αλλά τότε θα υπήρχε πρόβλημα με το #76. Το ίδιο μετά με το #77, και ούτω καθεξής.

Σε αυτό το σενάριο, ο μόνος τρόπος να κάνουμε μια αλλαγή σε μία συναλλαγή στο #74 είναι να αλλάξουμε όλα τα block που ακολουθούν μετά από αυτό, μέχρι και το #90. Μαζί με το #74, μιλάμε για 17 block.

Όπως αναφέραμε, το κλείσιμο ενός μεμονωμένου block απαιτεί σημαντική επεξεργαστική ισχύ. Για να κλείσουμε 17 block απανωτά, ειδικά σήμερα που η διαδικασία του mining έχει αυξημένη δυσκολία, δεν αρκεί ούτε ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

Υπερυπολογιστής
Τι Είναι Ένας Υπερυπολογιστής Και Τα Σημαντικότερα Συστήματα

Οι εξωπραγματικές δυνατότητες των τεράστιων υπολογιστικών συστημάτων ανέκαθεν προκαλούσαν δέος με τη δύναμη και την ταχύτητά τους. Στις ημέρες μας, η ισχύ τους σχεδόν διπλασιάζεται…

Α, και παρεμπιπτόντως, έχουμε και χρονικό περιορισμό για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πριν οποιοσδήποτε στο δίκτυο κλείσει το block #91. Γιατί αν δεν έχουμε κάνει την αλλαγή μέχρι τότε, σε εκείνο το δεκάλεπτο κατά μέσο όρο, θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Ενώ δηλαδή είναι θεωρητικά δυνατόν να γίνουν αλλαγές σε ολόκληρο το κομμάτι της blockchain, χρειάζεται ασύλληπτα υψηλή επεξεργαστική ισχύς, που το καθιστά πρακτικά αδύνατον με βάση οποιαδήποτε υπάρχουσα τεχνολογία.

Αυτό έχει το θετικό πως εξασφαλίζει τις συναλλαγές. Έχει όμως ένα αρνητικό. Αν κάποιος μας ξεγελάσει στο να του στείλουμε Bitcoin, και ας πούμε πως δεν μας δώσει το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράσαμε, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναστραφεί η συναλλαγή.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η blockchain δεν βρίσκεται σε κανέναν κεντρικό server, που θα μπορούσε κάποιος να χακάρει και να κάνει απευθείας αλλαγές, ή ακόμα και να την αντικαταστήσει με μια δική του Blockchain.

Κάθε μέλος του δικτύου του Bitcoin έχει ένα αντίγραφο της Blockchain. Ουσιαστικά είναι ανοιχτή δημόσια. Μάλιστα, όποιος γνωρίζει πώς να διαβάζει τη Blockchain, μπορεί να μελετήσει όλες τις συναλλαγές που έγιναν από την πρώτη εμφάνιση του Bitcoin.

Μια τέτοια ανάλυση είχε κάνει ο προγραμματιστής Sergio Demian Lerner, που υπολόγισε πως την περιουσία του Satoshi Nakamoto το 2012.

Ο περιορισμός του αριθμού των Bitcoin

Όπως αναφέραμε, οποιοδήποτε νόμισμα για να διατηρήσει την αξία του, πρέπει να είναι περιορισμένο. Το Bitcoin, ήδη από το σχεδιασμό του, έχει μία σχετική δικλείδα ασφαλείας.

Το 2009, η αμοιβή όταν έκλεινε ένα block, ήταν 50 Bitcoin. Αυτό όμως ίσχυε μόνο για τα πρώτα 210.000 block. Από το block 210.001 και μετά, κάποια στιγμή το 2013, η αμοιβή έπεσε στο μισό, στα 25 Bitcoin.

Καθώς το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να παράγεται ένα μπλοκ κάθε δέκα λεπτά, ουσιαστικά η αμοιβή ανά μπλοκ μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια, περίπου. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα 12.5 Bitcoin ανά μπλοκ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bitcoinblockhalf.com, η επόμενη μείωση στο μισό θα γίνει τις κάποια στιγμή στις 24 Μαΐου του 2020, δηλαδή σε 425 ημέρες και μερικές ώρες από σήμερα.

Το νόμισμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός όλων των Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ να είναι ακριβώς 21 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της παραπάνω σελίδας, αυτή τη στιγμή έχουν παραχθεί 17.608.875 Bitcoin, ή αλλιώς το 83,85% όλων των νομισμάτων που θα υπάρξουν ποτέ.

Με βάση τον υποδιπλασιασμό της αμοιβής, κάποια στιγμή το έτος 2140 θα παραχθεί το block που θα δημιουργήσει τα απολύτως τελευταία Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ.

Περιμένοντας τα τελευταία Bitcoin.

Μάλιστα, το τελευταίο block θα δημιουργήσει ένα απειροελάχιστο κλάσμα του Bitcoin.

Η μικρότερη δυνατή υποδιαίρεση είναι το ένα Satoshi, που ισοδυναμεί με 0,00000001 Bitcoin. Δηλαδή εκατό εκατομμύρια Satoshi κάνουν ένα Bitcoin. Η τελευταία αμοιβή θα είναι τέτοια, που αν ήταν να πέσει στο μισό, θα έπεφτε κάτω από το 1 Satoshi.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχει κίνητρο για το mining, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε το κρυπτονόμισμα να καταρρεύσει. Κάθε συναλλαγή με Bitcoin κρατάει μια προμήθεια για το δίκτυο. Από αυτές τις προμήθειες θα δίνονται αμοιβές για νέα block.

Πώς χρησιμοποιώ το Bitcoin

Παρά την αυξημένη πολυπλοκότητα όσον αφορά τα blocks, την blokchain, και όλα τα χαρακτηριστικά της κρυπτογραφίας, το να χρησιμοποιήσουμε το Bitcoin για συναλλαγές είναι ιδιαίτερα απλό για τον καθένα.

Κατ' αρχάς, χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το λεγόμενο Bitcoin wallet. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια δωρεάν εφαρμογή στον υπολογιστή μας, είτε ένας δωρεάν λογαριασμός σε κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (Bitcoin Exchange).

Υπάρχουν επίσης και ειδικές συσκευές που λειτουργούν σαν πορτοφόλια bitcoin, για αυξημένη ασφάλεια.

Ο απλούστερος τρόπος για να αποκτήσουμε Bitcoin, είναι να τα αγοράσουμε με την τρέχουσα ισοτιμία, σε ευρώ ή δολάρια.

Προφανώς δεν χρειάζεται να δώσουμε χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουμε ένα ολόκληρο Bitcoin. Μπορούμε να πάρουμε υποδιαιρέσεις του, μέχρι και το 1 Satoshi που αναφέραμε.

Αυτή τη στιγμή, με την ισοτιμία στα $4001,14, με ένα δολάριο μπορούμε να αγοράσουμε 24.993 Satoshi, δηλαδή 0,00024993 Bitcoin.

Φυσικά, αν έχουμε κάποια επιχείρηση, μπορούμε να προσθέσουμε το Bitcoin σαν μέθοδο πληρωμής. Είδαμε ήδη ελληνικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν πληρωμές με Bitcoin στο https://weacceptbitcoin.gr/.

Για τις συναλλαγές, το Bitcoin wallet μας, όποια μορφή κι αν έχει, θα έχει μια μοναδική αλφαριθμητική διεύθυνση.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε μια συναλλαγή είναι να γνωρίζουμε τη δική μας διεύθυνση και τη διεύθυνση του wallet του παραλήπτη.

Είναι ουσιαστικά εξίσου απλό με οποιαδήποτε άλλη online συναλλαγή. Ασχέτως του πόσο πολύπλοκος είναι ο μηχανισμός που το υποστηρίζει από πίσω.

Είναι τα Bitcoin ανώνυμα?

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Bitcoin, είναι η ανωνυμία των συναλλαγών.

Όταν πληρώνουμε με μια τραπεζική κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, η τράπεζα γνωρίζει ακριβώς ποιες συναλλαγές κάναμε, πότε, και με ποιους.

Γι' αυτό η Κυβέρνηση επέβαλε με νόμο την εγκατάσταση POS σε πολλά είδη επιχειρήσεων, για την μείωση της φοροδιαφυγής όταν δεν έκοβαν αποδείξεις για συναλλαγές σε μετρητά. Και λαμβάνει υπ' όψιν τη χρήση κάρτας στη φορολογική δήλωση.

Για τις συναλλαγές με Bitcoin, τα μόνα στοιχεία που χρειάζονται είναι οι διευθύνσεις για τα δύο wallet. Αυτές οι διευθύνσεις, όμως, δεν συνδέονται πουθενά με το όνομα, τη διεύθυνσή μας, ή οποιοδήποτε από τα στοιχεία μας.

Κανείς δεν θα μας ζητήσει ταυτότητα και πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΚΟ για να εγκαταστήσουμε ένα δωρεάν Bitcoin wallet. Αν ανοίξουμε λογαριασμό σε ανταλλακτήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα email.

Αν μάλιστα θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο email μιας χρήσης, που δεν χρειάζεται καν να εγγραφούμε για τη χρήση του.

Νέο Email Χωρίς Εγγραφή – 5 Υπηρεσίες για Καθαρό Inbox

Υπάρχουν αμέτρητες σελίδες στο Internet, διατεθειμένες να μας παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους… αρκεί να δώσουμε το email μας (πχ τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια). Αν…

Αυτό το στοιχείο της ανωνυμίας ήταν που τράβηξε το ενδιαφέρον του υποκόσμου, και ήδη από την περίοδο που το Bitcoin άξιζε γύρω στο ένα δολάριο, το χρησιμοποιούσαν έμποροι ναρκωτικών για τις συναλλαγές τους.

Όταν λειτουργούσε το Silk road, η online μαύρη αγορά για κάθε είδους παράνομες ουσίες και ενέργειες, όλες οι συναλλαγές γίνονταν με bitcoin. Τα θύματα των ransomware καλούνται να πληρώσουν τα λύτρα σε bitcoin.

Όπως βέβαια αναφέραμε παραπάνω, λόγω της blockchain και του πώς λειτουργεί όλο το Bitcoin, όλες οι συναλλαγές είναι δημόσιες. Οποιοσδήποτε ξέρει πώς να μελετήσει τη blockchain, μπορεί να δει όλες τις συναλλαγές ανάμεσα σε οποιαδήποτε wallet.

Αυτό, στην πράξη, κάνει το Bitcoin περισσότερο “Ψευδώνυμο”, παρά ανώνυμο. Με την έννοια πως αν έχουμε ένα μόνο wallet που κάνουμε όλες τις συναλλαγές, και μαθευτεί μία μόνο συναλλαγή μας, τότε έχουν μαθευτεί όλες.

Είναι όπως ένας συγγραφέας γράφει βιβλία με ψευδώνυμο, όταν ας πούμε ο Stephen King έγραφε ως Richard Bachman. Ένα βιβλίο ήταν αρκετό να μαθευτεί πως είχε γραφτεί με ψευδώνυμο, και όλοι πλέον γνώριζαν πως τα βιβλία του Bachman τα έγραψε ο King.

Με άλλα λόγια, και όπως μπορούμε να διαβάσουμε αναλυτικά στο MIT Technology Review, αν κάποιος θέλει πραγματικά να βρει ποιος κρύβεται πίσω από συναλλαγές με Bitcoin, υπάρχουν τρόποι.

Αρκεί σε μία μόνο ιστοσελίδα να συνδέσει το όνομα μας με μία συναλλαγή – αν πχ αγοράσαμε κάτι φυσικό και δώσαμε όνομα και διεύθυνση για να μας το στείλουν – και μετά έχουν αποκαλυφθεί όλα. Αυτή την πληροφορία μπορεί να τη βρει και μέσα από cookies.

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει πάντοτε και η πιθανότητα της κλοπής δεδομένων από κάποια επιχείρηση, στην οποία έκανες αγορά κάποιου φυσικού αντικειμένου με bitcoin και έδωσες το όνομα και τη διεύθυνσή σου.

Δεν ακούμε σπάνια για περιπτώσεις επιθέσεων από χάκερ που παραβιάζουν τα αρχεία πολυεθνικών και αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών τους, μεταξύ των οποίων και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Σε κάθε περίπτωση, το να επιζητούμε την πλήρη και απόλυτη ανωνυμία στην καθημερινή μας ζωή και συναλλαγές, είναι μάλλον παράλογο.

Αν όχι για άλλο λόγο, γιατί για να την εξασφαλίσουμε θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα σε ολόκληρη την ψηφιακή μας ζωή.

Ολική Διαγραφή από το Internet – Πώς να Εξαφανιστώ

Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ακόμα…

Τι κινδύνους έχει το Bitcoin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά το Bitcoin είναι η ασταθής του ισοτιμία, την οποία θα αναλύσουμε σε ξεχωριστό οδηγό σχετικά με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Μέσα στο 2017, από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο, η ισοτιμία του Bitcoin ανέβηκε πάνω από 1.800%, για να φτάσει στην κορυφαία τιμή των 19.783 δολαρίων. Στη συνέχεια, όμως, μέσα σε 24 ώρες έχασε το 1/3 της αξίας του, και έπεσε τις $14.000.

Τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, η ισοτιμία του Bitcoin είναι γύρω στις $4.000. Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι αγόρασαν το φθινόπωρο του 2017, που οι τιμές ήταν πάνω από τα $5000, αν δεν πούλησαν εγκαίρως έχασαν αρκετά χρήματα.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα είναι η εξασφάλιση των χρημάτων που έχουμε.

Όταν έχεις τα συμβατικά λεφτά σου στην τράπεζα, έχεις μια εξασφάλιση για αυτά, βάσει νόμου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα.

Αυτό σημαίνει πως ό,τι κι αν συμβεί στην τράπεζά σου, ακόμα κι αν φτάσει σε οριστική χρεωκοπία, δεν πρόκειται να χάσεις τα λεφτά σου, μέχρι τις 100.000. Αν έχεις πάνω από 100.000 ευρώ σε μετρητά, μπορείς να τα μοιράσεις σε διαφορετικές τράπεζες.

Στα κρυπτονομίσματα, δεν υπάρχει καμία τέτοια εγγύηση.

Αν έχουμε τα χρήματά μας σε κάποιο online πορτοφόλι σε κάποιο ανταλλακτήριο, μπορεί πάντοτε κάποιος να το χακάρει.

Κάποτε, το Mt. Gox ήταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Το 2014, χάκερ κατάφεραν να κλέψουν πάνω από 750.000 bitcoin που ανήκαν σε μέλη του Mt. Gox. Η εταιρεία κήρυξε χρεοκοπία και τα μέλη έχασαν οριστικά τα χρήματά τους.

Fun fact: Το Mt. Gox έχει περίεργο όνομα, γιατί ο δημιουργός του κατοχύρωσε τη σελίδα για να φτιάξει ένα site με όνομα “Magic The Gathering Online Exchange”, για ανταλλαγή online καρτών Magic: The Gathering.

Εκείνο το project όμως τελικά δεν προχώρησε, και αποφάσισε να κάνει τη σελίδα ανταλλακτήριο για το Bitcoin. Τόσο χύμα ήταν η κατάσταση στα πρώτα χρόνια του κρυπτονομίσματος.

Και αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Το 2016, χάκερ έκλεψαν 120.000 bitcoin από το Bitfinex. Το 2015, έκλεψαν 19.000 bitcoin από το Bitstamp.

Ακόμα όμως κι αν έχουμε offline το wallet, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιμελείς όσον αφορά το backup. Κάθε δίσκος είναι θέμα χρόνου να αποτύχει. Κάθε συσκευή είναι θέμα χρόνου να χαλάσει.

Αν δεν έχουμε επαρκή αριθμό από αντίγραφα ασφαλείας σε διαφορετικά μέρη, χάνοντας το bitcoin wallet μπορεί να καταλήξουμε κυριολεκτικά να χάσουμε μια περιουσία.

Τα Καλύτερα Μέσα Αποθήκευσης για το Πιο Ασφαλές Backup

Όλοι έχουμε αναντικατάστατα αρχεία στον υπολογιστή μας, όπως μοναδικές φωτογραφίες, ή έγγραφα που δουλεύαμε μήνες. Ο μόνος τρόπος να μην τα χάσουμε, είναι να κρατάμε…

Και ας μην ξεχνάμε το περιστατικό που ο βρετανός James Howells πέταξε καταλάθος ένα δίσκο με 7.500 bitcoin στα σκουπίδια το 2013, και κατέληξε στη χωματερή του Newport.

Το Δεκέμβριο του 2017, τα νομίσματα αυτά θα έφταναν να αξίζουν σχεδόν 150.000.000 δολάρια. O Howells βρήκε οικονομική υποστήριξη για να ψάξει οργανωμένα στη χωματερή, ελπίζοντας να βρει τον δίσκο κάτω από 200.000 νέους τόνους σκουπίδια.

Όμως οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια, καθώς μια τέτοια επιχείρηση είχε σοβαρούς κινδύνους. Και βέβαια, ακόμα κι αν έβρισκαν το δίσκο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα λειτουργούσε ακόμα ή για το αν θα ήταν δυνατή η ανάκτηση δεδομένων.

bitcoin 16

Ύστερα, είναι το περιστατικό με τον δημοσιογράφο Mark Frauenfelder, που γράφει στο Wired, όπου και δημοσίευσε το πώς κόντεψε να χάσει Bitcoin αξίας 30.000 δολαρίων, επειδή ξέχασε τι κωδικό είχε βάλει στη συσκευή που τα είχε αποθηκευμένα.

Το πρόβλημα ήταν πως στη συγκεκριμένη συσκευή, αν έβαζες λάθος κωδικό, σε έβαζε να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα για να ξαναπροσπαθήσεις. Σε κάθε λάθος απόπειρα, ο χρόνος που έπρεπε να περιμένεις διπλασιαζόταν.

Ρεαλιστικά, αν έκανες αρκετά λάθη, θα έπρεπε να περιμένεις χρόνια, ακόμα και για να βάλεις τελικά τον σωστό κωδικό. Ο συγγραφέας υπολόγισε πως στην 31η λάθος απόπειρα, θα έπρεπε να περιμένει 34 χρόνια, θεωρητικά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ποιο είναι το μέλλον του Bitcoin?

Την πρώτη φορά που δημοσιεύσαμε αυτόν τον οδηγό, τον Ιανουάριο του 2014, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το πόσο θα προχωρούσε η αγορά των κρυπτονομισμάτων πέντε χρόνια αργότερα.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 1600 κρυπτονομίσματα, και δημιουργούνται συνεχώς νέα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Bitcoin εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ισοτιμία, και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα.

Μάλιστα, ακόμα και το ίδιο το Bitcoin χωρίστηκε σε δύο νομίσματα, μέσα από το λεγόμενο hard fork, με το νέο νόμισμα να ονομάζεται Bitcoin Cash.

Τι Είναι το Bitcoin Cash Και τι Σημαίνει το Hard Fork του Bitcoin

Το Bitcoin, το δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα, στις αρχές Αυγούστου 2017 υπέστη ένα γεγονός γνωστό ως “hard fork”. Αυτό οδήγησε στη διάσπασή του σε δυο διαφορετικά…

Ακόμα και σήμερα, όμως, που έχει περάσει μια δεκαετία από την πρώτη εμφάνιση του Bitcoin, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον του.

Η αλήθεια είναι πως ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτές (Venture Capitalists) παρακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων πολύ προσεκτικά.

Ο Chris Dixon, στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Silicon Valley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Wired.com πως “Πιστεύω πως [το κάθε Bitcoin] θα μπορούσε άνετα να αξίζει 100.000 δολάρια“.

(αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι αληθινό χαρτονόμισμα)

Σήμερα, ο Dixon εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγάλους υπέρμαχους των κρυπτονομισμάτων, και διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.

Ταυτόχρονα, ο Warren Buffet που είναι σταθερά στο top-5 των πλουσιότερων ανθρώπων χάρη στις έξυπνες επενδύσεις του, θεωρεί πως το Bitcoin είναι μια ψευδαίσθηση που προσελκύει τσαρλατάνους, με δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 2019.

Παρόμοιες είναι οι απόψεις και άλλων Business leaders, συμπεριλαμβανομένου του Bill Gates, των οικονομολόγων Nouriel Roubini και Robert Shiller, και των διαχειριστών κεφαλαίων (fund managers) Ray Dalio και Howard Marks.

Συνεχίζεται: Αξίζει να ασχοληθώ με το Bitcoin mining?

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε κάποια επιχείρηση που θα μπορούσε να δεχτεί πληρωμές σε Bitcoin, και όταν το κάθε Bitcoin κοστίζει χιλιάδες δολάρια, είναι μια δύσκολη αγορά και μια ασταθής επένδυση.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των Bitcoin είναι πως θεωρητικά μπορεί να τα παράγει κάποιος από μόνος του, τρέχοντας μια εφαρμογή στον υπολογιστή του ακόμα και όταν κοιμάται.

Δυστυχώς, όμως, αυτό ήταν κάτι που μπορούσε ρεαλιστικά να το κάνει ο καθένας μόνο το 2009 και το 2010. Εδώ και αρκετά χρόνια, το Bitcoin mining σε οικιακό επίπεδο είναι απλά αδύνατον. Στον επόμενό μας οδηγό, αναλύουμε ακριβώς το γιατί.

Bitcoin Mining: Ένας Τρόπος Να Χάσεις Πολλά Χρήματα

Το Bitcoin ήταν το πρώτο νόμισμα στην ιστορία που ουσιαστικά επιτρέπει στον οποιονδήποτε να το δημιουργήσει, όχι μόνο σε κρατικά νομισματοκοπεία. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε στο σπίτι…

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps