Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για τον απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστή. Εντούτοις, το να έχουμε ενεργό το PC όσο λείπουμε για να μπορούμε να το χειριστούμε online είναι κάτι που κοστίζει σε ρεύμα και φθείρει το σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι με τη λειτουργία Wake-on-LAN μπορούμε, διαμέσου όλων των φορητών συσκευών μας, να κάνουμε εύκολα την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή και την απενεργοποίηση του από όπου και αν βρισκόμαστε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι το Wake-on-LAN
Το πρωτόκολλο Wake-on-LAN (WoL), που επιτρέπει την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1997, και ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας Intel και IBM.
Ουσιαστικά, με τη χρήση του Wake-on-LAN, ακόμα και όταν είναι σβηστός ο υπολογιστής, η κάρτα δικτύου παραμένει ενεργοποιημένη, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια, και μπορεί να δεχτεί πακέτα δεδομένων μέσω δικτύου.
Το κατάλληλο πακέτο δεδομένων, που επισήμως ονομάζεται “Magic Packet” (=μαγικό πακέτο), δίνει εντολή στον κατάλληλα ρυθμισμένο υπολογιστή να ξεκινήσει κανονικά, σαν να είχαμε πατήσει το κουμπί.
Με δεδομένο πως το μαγικό αυτό πακέτο μπορεί να σταλεί μέσω Internet, η απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή μπορεί να γίνει από οπουδήποτε στον κόσμο.
Ενεργοποιώντας το Wake-on-LAN
Ουσιαστικά, οι περισσότεροι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν την τελευταία 15ετία επιτρέπουν την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή μέσω της ενσωματωμένης κάρτας δικτύου Ethernet της μητρικής κάρτας.
Σχεδόν ποτέ όμως η δυνατότητα του Wake-on-LAN δεν είναι εξ ορισμού ενεργοποιημένη σε έναν υπολογιστή. Θα χρειαστεί να την ενεργοποιήσουμε, τόσο από το BIOS όσο και μέσα από το λειτουργικό σύστημα.
Ενεργοποίηση στο BIOS & ονομασίες του WoL
Για να μπούμε στο BIOS, συνήθως πατάμε στην εκκίνηση του υπολογιστή το Delete ή κάποιο από τα πλήκτρα F1-F12.
Από εκεί και μετά, έχοντας μπει στο BIOS, το μόνο που μένει είναι να βρούμε με ποια ονομασία υπάρχει η επιλογή.
Όπως συνηθίζουν οι κατασκευαστές των BIOS, δεν έχουν κάποιο στάνταρ όσον αφορά τις ορολογίες για τις ίδιες ρυθμίσεις.
Έτσι, όσον αφορά την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή, μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη ρύθμιση σαν:
Wake-on-LAN
Remote Wake Up
PowerOn by PCI Card
Wake-Up by PCI card
PME Event Wake Up
LAN Option ROM
WOL PME
PCI PME Power On Control
Power On by PCI devices ή PCIE devices Power On
Wakeup On LAN
Αυτές είναι οι πιο πιθανές ονομασίες αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες. Τις παραπάνω ρυθμίσεις μπορούμε συνήθως να τις βρούμε στις ενότητες Power Options, Power, ACPI, και Integrated Peripherals.
Αν δυσκολευόμαστε να το βρούμε στη δική μας μητρική, η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτούμε το βιβλίο οδηγιών. Ή να ψάξουμε στο ίντερνετ το μοντέλο της μητρικής μας μαζί με τον όρο “wake-on-LAN”.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως οι παραπάνω ρυθμίσεις θα επιτρέψουν την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή εφόσον είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο με καλώδιο Ethernet.
Υπάρχουν ορισμένες κάρτες WiFi που υποστηρίζουν Wake-on-LAN, όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην αγορά.
Το BIOS μου δεν υποστηρίζει καθόλου Wake-on-LAN
Αν έχουμε επιβεβαιώσει πως η ενσωματωμένη κάρτα δικτύου της μητρικής δεν παρέχει καθόλου υποστήριξη του Wake-on-LAN, μία οικονομική λύση για την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή είναι να αγοράσουμε έναν προσαρμογέα USB σε RJ45 που το υποστηρίζει.
Να σημειωθεί όμως πως σε αυτή την περίπτωση, το WoL θα μας λειτουργήσει μόνο όταν το PC με τον προσαρμογέα είναι σε αδρανοποίηση (Sleep) ή αναστολή λειτουργίας (Hibernate). Δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν το σύστημα είναι εντελώς σβηστό.
Ρύθμιση WoL στα Windows
Στο Windows PC που θέλουμε να εκκινούμε απομακρυσμένα, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του λειτουργικού και πατάμε στη Διαχείριση Συσκευών.
Αν έχουμε παλαιότερα Windows, πατάμε ταυτόχρονα το κουμπί των Windows + R, και στην “Εκτέλεση” να γράψουμε την εντολή hdwwiz.cpl.
Πηγαίνουμε στους Προσαρμογείς δικτύου, επιλέγουμε την κάρτα δικτύου Ethernet, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε στις “Ιδιότητες”.
Στην καρτέλα “Για προχωρημένους”, βρίσκουμε την επιλογή Ενεργοποίηση με Μαγικό Πακέτο (Wake on magic packet), και φροντίζουμε να είναι ενεργοποιημένο.
Στη συνέχεια, στην καρτέλα “Διαχείριση ενέργειας” ενεργοποιούμε και τις τρεις επιλογές που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο ΟΚ.
Απενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης
Από τις ρυθμίσεις των Windows κάνουμε κλικ στο Σύστημα και μετά στην Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην επιλογή Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας στο δεξί τμήμα του παραθύρου.
Κατόπιν, πατάμε στην επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας…
…και αποεπιλέγουμε την γρήγορη εκκίνηση. Τέλος, πατάμε στην αποθήκευση αλλαγών.
Ρύθμιση WoL σε macOS
Το Wake-on-Lan στους Mac θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή στην έκδοση 10.6 ή μεταγενέστερη. Διαφορετικά, ακολουθούμε τα βήματα που παραθέτουμε στις κάτωθι εικόνες.
Πατάμε στις Προτιμήσεις συστήματος (System Preferences) από το μενού της Apple, και στη συνέχεια επιλέγουμε την Εξοικονόμηση ενέργειας (Energy Saver).
Θα πρέπει να δούμε το “Wake for Ethernet network access” ή το “Wake for Wi-Fi network access”, ή κάτι παρόμοιο. Επιλέγοντας το, μας επιτρέπει το Wake-on-LAN.
Ρύθμιση WoL στο Linux
Τα βήματα για την ενεργοποίηση του Wake-on-LAN πιθανότατα δεν είναι τα ίδια για κάθε διανομή Linux. Εμείς παραθέτουμε τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο Ubuntu.
Ανοίγουμε το τερματικό και εγκαθιστούμε το ethtool με την ακόλουθη εντολή:
sudo apt-get install ethtool
Ελέγχουμε αν ο υπολογιστής υποστηρίζει Wake-on-LAN με την ακόλουθη εντολή:
sudo ethtool eth0
Στους περισσότερους υπολογιστές με μία ενσύρματη κάρτα δικτύου, το eth0 θα δείχνει σε αυτή. Αν το ethtool επιστρέψει κάποιο σφάλμα, δοκιμάζουμε eth1.
Στα αποτελέσματα της εντολής, αναζητούμε την ένδειξη “Supports Wake-on”. Εφόσον το γράμμα που ακολουθεί είναι το g, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μαγικό πακέτο για το Wake-on-LAN.
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το g, αφορά το ποιου είδους δραστηριότητα υποστηρίζει η κάρτα δικτύου για την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή:
- d (απενεργοποιημένο)
- p (δραστηριότητα PHY)
- u (δραστηριότητα unicast)
- m (δραστηριότητα multicast)
- b (δραστηριότητα broadcast)
- a (δραστηριότητα ARP)
- g (δραστηριότητα μαγικού πακέτου)
Για να ενεργοποιήσουμε το Wake-on-LAN, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή.
sudo ethtool -s eth0 wol g
Εάν λάβουμε ένα μήνυμα πως η λειτουργία δεν υποστηρίζεται, τότε πιθανότατα υπήρχε ένα d στο προηγούμενο βήμα, και όχι το g. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Wake-on-LAN στο Ubuntu με τη συγκεκριμένη κάρτα δικτύου.
Απομακρυσμένη Εκκίνηση Υπολογιστή από οπουδήποτε στον κόσμο
Αφού ολοκληρώσουμε τα προηγούμενα βήματα, το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι τη σωστή εφαρμογή που θα στείλει το μαγικό πακέτο το οποίο θα ξεκινήσει το σύστημά μας.
Αν θέλουμε την πιο αξιόπιστη απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή, είτε τοπικά από το ίδιο δίκτυο, είτε από οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να μπλέξουμε με διεύθυνση MAC, προώθηση θύρας, ρυθμίσεις στον router – και όχι μόνο – τότε εμείς προτείνουμε το AnyDesk.
Πρόκειται για ένα μικρό και εύκολο λογισμικό που μιλάει και τη γλώσσα μας. Το έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο οδηγό για τον απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστή.
Όπως είναι φυσικό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υπολογιστής που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε απομακρυσμένα να έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή του AnyDesk. Η δωρεάν έκδοση είναι αρκετή.
Από εκεί και μετά, το εξαιρετικό λογισμικό μας επιτρέπει από όλες τις φορητές συσκευές μας το άνοιγμα υπολογιστή από απόσταση. Ακόμα και αν είναι εντελώς σβηστός, εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει το WoL στο BIOS.
Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή, είτε από το Android κινητό/tablet και iPhone/iPad, είτε από οποιοδήποτε desktop PC ή laptop έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή του AnyDesk.
Φυσικά, μας επιτρέπει απομακρυσμένα να απενεργοποιήσουμε το PC.
Το AnyDesk λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα, όπως Windows, Linux, Free BSD, macOS, iOS, και Android.
Εμείς θα δείξουμε τα βήματα σε Windows και Android, αλλά είναι ακριβώς τα ίδια και στις άλλες πλατφόρμες.
Βήμα 1 – Εγκατάσταση σε Windows / Android
Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε στα Windows είναι να κατεβάσουμε το αρχείο από εδώ. Στη συνέχεια, να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του client, όπως παρατηρούμε στις κάτωθι εικόνες.
Παρομοίως, κατεβάζουμε την εφαρμογή του Android πατώντας εδώ. Για κατόχους Huawei, θα το βρούμε και στην AppGallery.
Βήμα 2 – Σύνδεση συσκευών
Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα desktop PC που θέλουμε να το εκκινούμε από απόσταση διαμέσου ενός laptop ή μέσω του κινητού μας.
Έτσι, αρχικά κάνουμε κλικ στο αρχείο του AnyDesk που κατεβάσαμε στο laptop και η εφαρμογή θα ξεκινήσει αμέσως.
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε τον αναγνωριστικό αριθμό που θα δούμε στον φορητό…
…και τον εισάγουμε στο “άλλος σταθμός εργασίας” του AnyDesk που τρέχει στον επιτραπέζιο υπολογιστή που θέλουμε την απομακρυσμένη εκκίνηση. Κατόπιν, πατάμε στη Σύνδεση.
Στη συνέχεια, πρέπει να αποδεχτούμε το αίτημα σύνδεσης στο laptop, και αμέσως θα δούμε στο κάτω τμήμα ότι ο φορητός έχει αναγνωριστεί και υπάρχει μια πράσινη σχετική ένδειξη.
Παρομοίως, αντιγράφουμε τον αναγνωριστικό αριθμό που θα δούμε στο σχετικό πεδίο της Android εφαρμογής. Θα μας εμφανιστεί αμέσως μόλις τρέξουμε το app.
Κατόπιν, το εισάγουμε με τον ίδιο τρόπο στο AnyDesk που τρέχει στον επιτραπέζιο υπολογιστή που θέλουμε την απομακρυσμένη εκκίνηση, και πατάμε πάλι στη σύνδεση.
Αφού αποδεχτούμε το αίτημα, αμέσως θα δούμε στο κάτω τμήμα του AnyDesk ότι όλες οι συσκευές έχουν αναγνωριστεί μεταξύ τους έχοντας μια πράσινη σχετική ένδειξη.
Το ίδιο θα δούμε και στην εφαρμογή του laptop αλλά και του κινητού.
Βήμα 3 – Εφαρμογή κωδικού
Σε αυτό το βήμα, πρέπει να ορίσουμε έναν κωδικό στο AnyDesk του επιτραπέζιου υπολογιστή που θέλουμε να εκκινούμε απομακρυσμένα, ώστε να αποκτήσουμε ανεπιτήρητη πρόσβαση από το laptop ή το κινητό.
Είναι σημαντική ενέργεια, καθώς καταργεί την επιβεβαίωση που απαιτεί το WoL στο απομακρυσμένο desktop PC, στο οποίο εξ ορισμού δεν θα έχουμε φυσική πρόσβαση.
Με άλλα λόγια, αν δεν βάλουμε κωδικό, είναι αδύνατη η εκκίνηση του απομακρυσμένου υπολογιστή, καθώς πρέπει κάποιος να βρίσκεται στο desktop PC για να επιβεβαιώσει και να αποδεχτεί το αίτημα της απομακρυσμένης εκκίνησης στην καρτέλα που θα εμφανίζεται.
Έτσι λοιπόν, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις στο AnyDesk του επιτραπέζιου υπολογιστή που θέλουμε να εκκινούμε απομακρυσμένα.
Πατάμε στην Ασφάλεια στο αριστερό τμήμα, και μετά στην Έγκριση ρυθμίσεων ασφαλείας.
Κατόπιν, στη νέα καρτέλα που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στην Έγκριση ανεπιτήρητης πρόσβασης…
…και εισάγουμε δύο φορές τον κωδικό που θέλουμε, πατώντας μετά στην Εφαρμογή. Όπως είναι φυσικό, πρέπει να τον αποθηκεύσουμε κάπου για να τον θυμόμαστε.
Αν για κάποιο λόγο τον ξεχάσουμε, απλά αποεπιλέγουμε ξανά την Έγκριση ανεπιτήρητης πρόσβασης. Στη συνέχεια, την επιλέγουμε ξανά και ακολουθούμε πάλι την ίδια διαδικασία βάζοντας έναν νέο κωδικό.
Τέλος, στην ίδια καρτέλα των ρυθμίσεων, πατάμε στο Wake-on-Lan και βεβαιωνόμαστε ότι είναι ενεργό.
Επίσης, ότι είναι έτοιμη και τρέχει μόνιμα η εφαρμογή κάτω δεξιά στη γραμμή εργασιών.
Βήμα 4 – Άνοιγμα υπολογιστή από απόσταση
Τώρα, είμαστε πλέον έτοιμοι για την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή μέσω του Wake-on-LAN. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το AnyDesk μας επιτρέπει την αφύπνιση του Desktop PC όπου και αν βρισκόμαστε.
Εμείς για τις ανάγκες του οδηγού, το δοκιμάσαμε επανειλημμένα στην πράξη μέσω του laptop που ήταν συνδεδεμένο σε ένα ασύρματο δίκτυο ενός καφέ, καθώς επίσης και με το κινητό μέσω 4G.
Φυσικά, κάναμε δοκιμές και στο τοπικό δίκτυο. Το router του τοπικού δικτύου μας ήταν αυτό που μας έδωσε τζάμπα ο ISP.
Σε όλες τις περιπτώσεις, το WoL του AnyDesk λειτούργησε απρόσκοπτα με απενεργοποιημένο ή αδρανοποιημένο το σχετικά παλιό desktop PC με AMD Ryzen 3.
Έτσι λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη περιοχή και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το desktop PC στο σπίτι ή το γραφείο, είτε από το κινητό και το tablet μας που είναι συνδεδεμένα σε 4G/5G δίκτυο, ή με το laptop από κάποιο Wi-Fi.
Μέσω κινητού
Σε ό,τι αφορά το κινητό και το tablet, δεν έχουμε παρά να μπούμε στο AnyDesk που τους έχουμε εγκαταστήσει, όπου θα δούμε τον επιτραπέζιο υπολογιστή ανενεργό με κόκκινη ένδειξη. Πατάμε αρχικά στο εικονίδιο του…
…και στην επόμενη καρτέλα στην ενεργοποίηση.
Περιμένουμε λίγο να ολοκληρωθεί η αφύπνιση του απομακρυσμένου επιτραπέζιου υπολογιστή…
…και στην επόμενη καρτέλα που θα δούμε, εισάγουμε τον κωδικό που ορίσαμε προηγουμένως και πατάμε στο OK. Αν θέλουμε, επιλέγουμε και την αυτόματη σύνδεση για να μην χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε ξανά τον κωδικό.
Σε λίγο θα δούμε ότι υλοποιήθηκε με επιτυχία η απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή με το AnyDesk.
Από εδώ και μετά, μπορούμε να κάνουμε τις εργασίες που θέλουμε. Μόλις τελειώσουμε, απλά απενεργοποιούμε ή αδρανοποιούμε το PC μέσα από το κινητό.
Με αυτή την ενέργεια, θα τερματιστεί και η συνεδρία όπου θα δούμε και σχετικό μήνυμα.
Μέσω laptop
Οι ενέργειες από το laptop είναι σχεδόν παρόμοιες. Τις παραθέτουμε μόνο με εικόνες.
Αρχικά, πατάμε στις τρεις τελείες που θα δούμε στο εικονίδιο του ανενεργού επιτραπέζιου υπολογιστή και μετά στη σύνδεση.
Στην τελική καρτέλα που θα δούμε, εισάγουμε τον κωδικό που ορίσαμε προηγουμένως και πατάμε στο OK. Αν θέλουμε, επιλέγουμε και την αυτόματη σύνδεση για να μην χρειαστεί να ξανά πληκτρολογήσουμε τον κωδικό στο μέλλον.
Μόλις τελειώσουμε τις εργασίες μας, απλά απενεργοποιούμε ή αδρανοποιούμε το PC μέσα από το laptop ή όποιον άλλο υπολογιστή χρησιμοποιήσαμε.
Όταν η απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή αποτυγχάνει
Πρέπει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος οδηγός, ακόμα και αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μητρική κάρτα, την κάρτα δικτύου, και το router που διαθέτουμε.
Επίσης, η απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή τείνει να λειτουργεί καλύτερα σε σταθερούς υπολογιστές παρά σε laptop, ακόμα και αν διαθέτουν την επιλογή Wake-on-LAN στο BIOS.
Αυτό πιθανώς έχει να κάνει με το γεγονός πως οι κάρτες δικτύου στα laptop ίσως να μην παραμένουν ενεργοποιημένες, για να μην καταναλώνουν τη μπαταρία.
Πρόβλημα με μητρική/κάρτα δικτύου
Αν το Wake-on-LAN δεν λειτουργεί καθόλου, ούτε μέσω τοπικού δικτύου ούτε μέσω άλλων εξωτερικών δικτύων, δοκιμάζουμε τον υπολογιστή με αναστολή λειτουργίας, αντί για εντελώς σβηστό.
Ίσως απλά ο σχεδιασμός της κάρτας δικτύου να μην προβλέπει να κρατάει αρκετή ενέργεια για να δεχτεί το μαγικό πακέτο και να ολοκληρώσει την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή.
Σε αυτή την περίπτωση, που λειτουργεί στην αναστολή λειτουργίας αλλά όχι με τον υπολογιστή, το πρόβλημα σαφώς βρίσκεται στο συνδυασμό μητρικής και κάρτας δικτύου.
Κάρτα δικτύου PCI
Αν δεν χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου της μητρικής, αλλά μια κάρτα PCI, θα χρειαστούμε ένα καλώδιο τριών επαφών που να συνδέει την κάρτα με τη Motherboard.
Το καλώδιο είναι σαν αυτό, και είναι πολύ πιθανό να είχε έρθει μαζί με την κάρτα δικτύου (ελπίζουμε να μην το πετάξατε).
Συνδέεται στην κατάλληλη υποδοχή της κάρτας δικτύου…
…και την αντίστοιχη υποδοχή της Motherboard, που θα χρειαστεί να συμβουλευτούμε το βιβλίο οδηγιών για να τη βρούμε.
Είχατε κάποιο θέμα με την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να προτείνετε και άλλους αξιόπιστες μεθόδους για να υλοποιήσουμε την απομακρυσμένη εκκίνηση υπολογιστή με το Wake-on-Lan, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.