Home » Smartphones-Tablets » Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό
Featured Πώς να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό

Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι γεγονός πως κανένα smartphone δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ σε ποιότητα μία μεσοχαμηλής κατηγορίας φωτογραφική μηχανή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τραβήξουμε αξιοπρεπείς φωτογραφίες στο κινητό. Δείτε τα μυστικά και τις τεχνικές που θα μας επιτρέψουν να έχουμε σχεδόν επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό, που θα εντυπωσιάσουν με την ποιότητά τους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι χρειάζεται για να τραβήξω επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό?

Οι περισσότεροι που δεν έχουμε ασχοληθεί επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, έχουμε κάποιες παρανοήσεις σχετικά με αυτή.

Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες θεωρούν πως τα περισσότερα megapixel είναι σημαντικά για την ποιότητα της φωτογραφίες, κάτι που το marketing των εταιρειών εκμεταλλεύεται δεόντως.

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με … Συνεχίστε να διαβάζετε το Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό.

Οι φωτογραφίες στο κινητό εκ των πραγμάτων βασίζονται σε κατώτερο hardware σε σχέση με μια αξιοπρεπή αυτόνομη κάμερα, όπως ο φακός και ο αισθητήρας. Όμως, η καλή φωτογραφία δεν εξαρτάται μόνο για το hardware.

Παράγοντες όπως οι ρυθμίσεις (ISO, White Balance, HDR), ο φωτισμός, ο λεγόμενος “κανόνας των τρίων”, και αρκετοί άλλοι, μπορούν να μεταμορφώσουν την ποιότητα που έχουν οι φωτογραφίες στο κινητό.

Φωτογραφίες στο Κινητό 2

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τέχνη της φωτογραφίας προκειμένου να βγάλουμε πρακτικά επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό.

Παίζει ρόλο τι κινητό έχω?

Στις μέρες μας, ακόμα και σχετικά οικονομικά κινητά έχουν ισχυρές κάμερες και μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια μας να βγάλουμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό.

Στην κάτωθι εικόνα, μπορούμε να δούμε τα κορυφαία smartphone της αγοράς με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της φωτογραφίας, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του DxOMark.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουμε κάποια από αυτές τις ναυαρχίδες. Ως εκ τούτου, η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχουμε στο κινητό μας, αρκεί να την αξιοποιήσουμε σωστά.

Άλλωστε, κακές φωτογραφίες είναι μόνο εκείνες που δεν παίρνουμε.

Απλές μέθοδοι για να βγάζω επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό

Ας δούμε λοιπόν όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν τη φωτογραφική του κινητού ακόμη πιο έξυπνη, και ενδεχομένως θα ξυπνήσουν τον καλλιτέχνη φωτογράφο που κρύβουμε μέσα μας.

Βεβαιώνομαι ότι ο φακός είναι καθαρός

Αν και πρόκειται για την πιο αυτονόητη ενέργεια, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς τραβάμε φωτογραφίες στο κινητό, χωρίς να έχουμε φροντίσει με επιμέλεια την καθαριότητα του φακού.

Σε αντίθεση με τις φωτογραφικές μηχανές, το κινητό εξ αντικειμένου είναι εκτεθειμένο σε δαχτυλικά αποτυπώματα, σκόνη, και διάφορους άλλους λεκέδες.

Ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι ο φακός θα έχει επηρεαστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε καθαρά πλάνα, και οι εικόνες να είναι μέτριες.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββανm

Οι επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό απαιτούν ένα πανί καθαρισμού από μικροΐνες, καθώς οποιοδήποτε άλλο υλικό καθαρισμού ενδέχεται να προκαλέσει γρατσουνιές στον φακό.

Επίσης, είναι σημαντικό το πανί να βρίσκεται πάντα μαζί μας σε ένα καλά προστατευμένο και στεγνό μέρος όπως είναι μία θήκη. Δεν έχει νόημα να καθαρίζουμε τους φακούς εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ένα βρώμικο πανί.

Συνδέω έναν εξωτερικό φακό

Υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί φακοί που μπορούν να προσαρτηθούν στο πάνω μέρος του φυσικού φακού της κάμερας του smartphone.

Πρόκειται για πρόσθετα που μπορούν να μας βοηθήσουν να τραβήξουμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό, καθώς προσφέρουν μια εντελώς νέα ποιότητα και προοπτική στις φωτογραφίες μας.

Οι πιο δημοφιλείς εξωτερικοί φακοί που μπορούμε να βρούμε σε χαμηλές τιμές στην αγορά, είναι οι ακόλουθοι:

Φακός Fisheye: Παίρνει ευρύτερη λήψη από το κανονικό και είναι ιδανικός για εφέ όπως το ελαφρώς καμπύλο φαινόμενο “fish-eye”.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαν

Φακός πορτρέτου 58 mm: Είναι ιδανικός για να επιτύχουμε επαγγελματικές φωτογραφίες στο κινητό σε ό,τι αφορά τα πορτραίτα. Τον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαμμ

Φακός macro: Μας επιτρέπει να καταγράφουμε ακόμη πιο καθαρά τις μικρές λεπτομέρειες. Είναι ιδανικός για λήψη φωτογραφιών με λουλούδια, έντομα, ή τρόφιμα.

Επικεντρώνομαι στον σωστό φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για να τραβήξουμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό. Ο κακός φωτισμός σε μία ακριβή κανονική κάμερα μπορεί να δώσει μέτριες φωτογραφίες. Στο κινητό όμως, οι φωτογραφίες με κακό φωτισμό θα είναι για τα σκουπίδια.

Όλοι μας έχουμε δει τους επαγγελματίες να τοποθετούν πολλά φώτα όταν πρόκειται να τραβήξουν πλάνα και φωτογραφίες. Μάλιστα είναι τόσο πολλά, σε σημείο που να θεωρούμε ότι είναι υπερβολικό.

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο καλός φωτισμός αναδεικνύει τις λεπτομέρειες και ταυτόχρονα αυξάνει την ποιότητα της φωτογραφίας.

Το φυσικό φως κατά κανόνα βοηθάει πολύ να τραβήξουμε όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο δυνατό τεχνητό φως που δεν θα προέρχεται από φώτα οροφής.

Εξοικειώνομαι με τις τεχνικές του φωτισμού

Ένα από τα κρισιμότερα θέματα είναι το πού πρέπει να σταθούμε για να τραβήξουμε τις φωτογραφίες. Ας σκεφτούμε το studio που αναφέραμε προηγουμένως, όπου όλα τα φώτα βρίσκονται συνήθως πίσω και στα πλάγια του φωτογράφου, και ο επαγγελματίας κάπου στη μέση.

Κάτι παρόμοιο πρέπει να συμβεί και για τις δικές μας φωτογραφίες στο κινητό. Αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε την πηγή φωτός στην πλάτη του θέματος που θέλουμε να τραβήξουμε.

Πρέπει να βάλουμε τον φωτισμό στα πλάγια, ή ακόμη καλύτερα πίσω από εμάς.

Παρατηρώ το ηλιακό φως

Όταν θέλουμε να τραβήξουμε ένα ωραίο τοπίο στη δύση του ηλίου, εκ των πραγμάτων ο φωτισμός θα βρίσκεται στην πλάτη του θέματος, δηλαδή μπροστά μας.

Σε αυτήν την περίπτωση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια από τις ιδανικότερες ώρες στη φωτογράφηση, γνωστή και ως “golden hour”, πρέπει να απαλλάξουμε την κάμερα από κάποιους αυτοματισμούς.

Για παράδειγμα, οι καλύτερες εφαρμογές για φωτογραφίες στο κινητό διαθέτουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην κάμερα που απενεργοποιούν την αυτόματη ισορροπία του λευκού (white balance).

Οι λειτουργίες της σκιάς ή της συννεφιάς είναι οι πλέον κατάλληλες σε αυτήν την περίπτωση. Θα αναδείξουν τους χρυσούς ζεστούς τόνους μιας ανατολής ή ενός ηλιοβασιλέματος.

Μία από τις καλύτερες εφαρμογές για αυτού του είδους τις φωτογραφίες στο κινητό είναι αναμφίβολα η GCam (Google Camera).

Πρόκειται για μια εφαρμογή που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τις δυνατότητες της κάμερας του κινητού, ακόμη και στα mid-range smartphone, και μπορεί να μας βοηθήσει να τραβάμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό, χάρη στους εξελιγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας που ενσωματώνει.

Παρότι η εφαρμογή GCam διατίθεται επίσημα μόνο στα smartphone της Google (Pixel), υπάρχουν αρκετοί τρόποι να την εγκαταστήσουμε ανεπίσημα στο κινητό μας. Μπορούμε μέσω του xda-developers ή του GCamHub.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαμ

Εδώ μπορούμε να δούμε αλφαβητικά τα smartphone κάθε εταιρείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν την GCam. Μπορούμε να κατεβάσουμε και το Camera2 API Probe που μας ενημερώνει αν το κινητό μας είναι συμβατό με το app της Google.

Προσέχω για επαναλαμβανόμενα μοτίβα

Το γενικό πλάνο που συνήθως αποτελείται από γεωμετρικά συναφή μέρη είναι κατά κανόνα πολύ ευχάριστο στο μάτι.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαα

Αυτά τα μοτίβα μπορούν να δώσουν μια εντυπωσιακή εικόνα, ιδίως όταν επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, είτε πρόκειται για γραμμές και γεωμετρικά σχήματα, είτε για διάφορα αντικείμενα και χρώματα.

Παίζω με το μπλοκάρισμα χρωμάτων

Ο αποκλεισμός χρωμάτων μπορεί να βοηθήσει να βγάλουμε τις πιο εντυπωσιακές επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό. Αρκεί να έχουμε ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που έχουμε αναλύσει στον σχετικό οδηγό.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββα

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία μιας φωτογραφίας που θέλουμε να ξεχωρίζουν, όπως ένα φυτό ή κάτι άλλο με έντονη απόχρωση.

Ψάχνω για αντανακλάσεις

Η αναζήτηση αντανακλάσεων μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό, καθώς τα μάτια μας έλκονται από αυτές.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαρλα

Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορούμε να βρούμε αντανακλάσεις, όπως το νερό, καθρέφτες, γυαλιά ηλίου, ποτήρια, μεταλλικές επιφάνειες, και πολλά άλλα.

Εντοπίζω τις ιδανικές ώρες

Οι ιδανικότερες συνθήκες φωτισμού είναι όταν ο ήλιος καλύπτεται από σύννεφα ή όταν βρίσκεται στον ορίζοντα.

Σε αυτήν την περίπτωση το φως είναι μαλακό, καθιστώντας ιδανική τη λήψη φωτογραφιών σε λουλούδια, και άλλα πολύχρωμα αντικείμενα.

Αποφεύγω την απευθείας έκθεση στον ήλιο

Η έντονη ηλιοφάνεια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας. Ιδίως το καλοκαίρι, οι φωτογραφίες κάτω από τον ήλιο είναι πολύ πιθανό να φαίνονται ξεθωριασμένες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τραβάμε τις φωτογραφίες στο κινητό κάτω από μία σκιά, και όχι υπό το έντονο φως του ήλιου. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολύ καλές συνθήκες φωτισμού, και θα μας δώσει ζωντανά και αληθινά χρώματα.

Εφόσον δεν υπάρχει σκιερό μέρος, η χρήση του φλας είναι μία καλή επιλογή, καθότι θα συμβάλλει στο να μειωθούν στη φωτογραφία οι σκιές.

Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι χρησιμοποιούν το φλας σε ηλιόλουστες μέρες. Είναι μια τεχνική γνωστή ως “fill flash”, γιατί ακριβώς “γεμίζει” τις σκιές με πρόσθετο φως.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το φλας μόνο όταν παρατηρούμε προβληματικές σκιές. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να χειροτερεύσει η φωτογραφία.

Μειώνω τη χρήση φλας σε νυχτερινές λήψεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, και ιδίως όταν είμαστε σε σκοτεινό χώρο με ελάχιστο φωτισμό, οι φωτογραφίες κατά κανόνα δεν φαίνονται φυσικές, λόγω της φωτεινότητας του φλας.

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι το φλας στο κινητό παραμένει ένα αίνιγμα.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι καταστρέφει τις φωτογραφίες, και είναι χρήσιμο μόνο αν θέλουμε φως σε έκτακτες περιπτώσεις λήψεων, όπως είναι ένα απόλυτα σκοτεινό περιβάλλον.

Εφόσον είναι επιτακτική ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει τουλάχιστον να μετακινήσουμε το βασικό θέμα τις φωτογραφίας μακριά από τον τοίχο. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις σκούρες σκιές πίσω από το αντικείμενο.

Παρ' όλα αυτά, μπορούμε τη νύχτα να τραβήξουμε πιο φυσικές φωτογραφίες στο κινητό, αποφεύγοντας τη χρήση του φλας.

Εκμεταλλευόμενοι τον φωτισμό που υπάρχει, πρέπει να αυξήσουμε το κρίσιμο ISO. Όσο πιο χαμηλός είναι ο φωτισμός, τόσο πιο πολύ πρέπει να το μεγαλώσουμε.

Το ISO είναι το επίπεδο ευαισθησίας της κάμερας στο διαθέσιμο φως. Όσο πιο υψηλή είναι η τιμή του, τόσο πιο ευαίσθητη γίνεται η κάμερα.

Αυξάνοντας, για παράδειγμα, την τιμή από 200 σε 400, διπλασιάζουμε την ευαισθησία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το ISO ξεκινά από τον αριθμό 100 και μπορεί να υπερβεί τις 25000 σε μερικές επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές.

Παραμένω ακίνητος

Σε αυτές τις περιπτώσεις του πολύ χαμηλού φωτισμού, επιβάλλεται πάση θυσία η απόλυτη σταθεροποίηση του κινητού. Ένα τρίποδο ή ένα μέρος όπου μπορούμε να ακουμπήσουμε τους αγκώνες μας είναι η ιδανική λύση.

Επιπλέον, όταν αυξάνουμε το ISO, θα βοηθήσει περαιτέρω αν είναι ενεργός και ο σταθεροποιητής εικόνας (OIS-Auto stabilise).

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να κάνουμε χρήση του HDR της κάμερας. Γι' αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηριστικό στις κάμερες των σύγχρονων κινητών θα αναφερθούμε στη συνέχεια του οδηγού.

Οι ρυθμίσεις του ρύθμιση ISO της παραπάνω φωτογραφίας ανήκουν στην Open camera που έχουμε παρουσιάσει στον σχετικό οδηγό.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την υψηλή τιμή του ISO. Όσο το αυξάνουμε, θα δημιουργείται περισσότερος θόρυβος στην εικόνα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων κόκκων στη φωτογραφία.

Στις νυχτερινές συνθήκες γενικότερα, μια από τις καλύτερες ιδέες είναι να μην λυπηθούμε τις λήψεις. Όσο πιο πολλές τραβάμε στο θέμα που μας ενδιαφέρει, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε μία τέλεια νυχτερινή φωτογραφία.

Επιπλέον, οι συνεχόμενες νυχτερινές λήψεις θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το κρίσιμο χαρακτηριστικό του ISO. Με αυτόν τον τρόπο, θα τελειοποιήσουμε τη χρήση του, μαθαίνοντας ποιες τιμές οδηγούν σε ακριβή και αποδεκτά αποτελέσματα.

Τους κάνω να γελούν

Μιλώντας για πρόκληση συναισθημάτων, μερικές φορές οι πιο αξέχαστες φωτογραφίες είναι αυτές που μας κάνουν να γελάμε.

Έτσι, εάν μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να χαμογελούν με τις λήψεις μας, εκτός του ότι θα απολαύσουν τη φωτογραφία μας, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν ότι είμαστε και καλοί φωτογράφοι.

Μαθαίνω τη χρήση του HDR

Οι περισσότερες κάμερες στα σύγχρονα κινητά διαθέτουν HDR, ή αλλιώς “High Dynamic Range”, που το αναφέραμε και προηγουμένως.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαρλααα

Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τι είναι το HDR στο κινητό, καθώς πρόκειται για την ιδανικότερη λειτουργία, που θα μας βοηθήσει να πάρουμε ακόμα καλύτερες φωτογραφίες στο κινητό.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις δύσκολες συνθήκες φωτισμού, είτε πρόκειται για έντονο ηλιακό φως, είτε για νυχτερινή λήψη.

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Πολλά κινητά έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη λειτουργία του HDR. Ας δούμε πότε μας είναι απαραίτητο, και πότε πρέπει να μην το χρησιμοποιούμε.

Πού το χρειάζομαι

  • Τοπία: Θα εμφανίσει τη φωτογραφία πιο κοντά σε αυτό που βλέπαμε, από εκείνο που μας έδειχνε η οθόνη.
  • Πορτρέτα σε έντονο φως: Θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση, αφαιρώντας το ξεθώριασμα ή τη σκληράδα της εικόνας.
  • Οπίσθιος φωτισμός: Εφόσον δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πηγή φωτός στην πλάτη του θέματος, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αντίθεσης. Τα θέματα δεν θα είναι τόσο σκοτεινά.

Πού δεν πρέπει να το χρησιμοποιώ

  • Σκηνές δράσης: Οι φωτογραφίες θα φαίνονται θολές.
  • Ζωντανά χρώματα: Η χρήση του σε θέματα που ήδη έχουν ζωηρά χρώματα μπορεί να τα ξεθωριάσει.
  • Πλάνα υψηλής αντίθεσης: Η υψηλότερη αντίθεση προσδίδει ένα δραματικό αποτέλεσμα στη φωτογραφία. Το HDR θα το απομακρύνει.

Κατανοώ τον κανόνα των τρίτων (Rule of thirds)

Η ιδανικότερη μέθοδος για να τραβάμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό βρίσκεται στον πιο γνωστό κανόνα της φωτογραφίας. Το βασικό σκεπτικό είναι να σπάσουμε νοητά το πλαίσιο της εικόνας σε τρία ίσα τμήματα, τόσο οριζόντια, όσο και κάθετα.

Η κεντρική ιδέα του κανόνα είναι ότι μια σύνθεση εκτός κέντρου είναι πιο ευχάριστη στο μάτι και φαίνεται πιο φυσική, από εκείνη όπου το θέμα είναι τοποθετημένο ακριβώς στη μέση του πλαισίου.

Στα περισσότερα κινητά δεν χρειάζεται να φανταστούμε αυτό το πλέγμα. Οι περισσότερες κάμερες μας δείχνουν αυτές τις νοητές γραμμές.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαρ

Τα σημεία στα οποία τέμνονται αυτές οι γραμμές και κατά μήκος τους είναι κατά τον κανόνα το σωστό μέρος που πρέπει να τοποθετήσουμε το κύριο θέμα της φωτογραφίας μας, αποφεύγοντας ει δυνατόν το κέντρο του πλαισίου.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την εφαρμογή του κανόνα των τρίτων. Ο ορίζοντας εφάπτεται στην οριζόντια γραμμή που χωρίζει το πάνω τρίτο της φωτογραφίας από τα άλλα δύο τρίτα.

Το κοχύλι βρίσκεται στη διασταύρωση των δύο γραμμών, που μερικές φορές ονομάζεται power point ή crash point.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαλ

Τρία χρήσιμα ερωτήματα που μπορούμε να υποβάλλουμε στον εαυτό μας πριν τραβήξουμε την φωτογραφία, ώστε να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον κανόνα, είναι τα εξής:

  • Ποιο είναι το κεντρικό θέμα ενδιαφέροντος σε αυτή τη φωτογραφία?
  • Σε ποιο σημείο της εικόνας θέλω να το τοποθετήσω?
  • Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια σύνθεση εκτός κέντρου?

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββακκ

Ο κανόνας των τρίτων είναι λογικό και αναμενόμενο να έρχεται με φυσικό τρόπο στους επαγγελματίες φωτογράφους.

Στους περισσότερους από μας ίσως πάρει λίγο χρόνο, μέσα από την πρακτική που χρειάζεται για να γίνει η δεύτερη φύση μας.

Καταργώ το ψηφιακό zoom

Το ψηφιακό zoom επηρεάζει δραματικά την ποιότητα της εικόνας. Όσο πιο πολύ το αυξάνουμε, τόσο χειρότερη και θολή γίνεται η φωτογραφία.

Η ιδανικότερη λύση για να αποφύγουμε τις κακές φωτογραφίες στο κινητό εξαιτίας του ψηφιακού zoom, είναι να πλησιάσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε στο θέμα που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.

Αν θέλετε να μάθετε γιατί το ψηφιακό zoom είναι πρακτικά άχρηστο, επισκεφτείτε τον οδηγό μας:

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με … Συνεχίστε να διαβάζετε το Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό.

Ρυθμίζω σε χειροκίνητη εστίαση (manual focus)

Οι καλύτερες φωτογραφίες στο κινητό εξαρτώνται και από τη σωστή εστίαση (focus). Είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι από εμάς δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία.

Η αυτόματη λειτουργία της εστίασης είναι συνήθως χρήσιμη, αλλά ενδέχεται να αλλοιώσει την εικόνα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ιδίως όταν δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε να έχουμε στο επίκεντρο της εικόνας.

Όλα τα σύγχρονα κινητά μας επιτρέπουν τη χειροκίνητη εστίαση αγγίζοντας την οθόνη, και εστιάζοντας στο συγκεκριμένο σημείο που επιθυμούμε.

Συλλαμβάνω μικρές λεπτομέρειες

Είναι γνωστό σε όλους ότι η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Τα πολύ κοντινά πλάνα σε μικρές και κομψές λεπτομέρειες θα δώσουν ένα συναρπαστικό οπτικό περιεχόμενο στη φωτογραφία.

Ταυτόχρονα, θα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τη δικιά μας αισθητική, και ενδεχομένως το κρυφό ταλέντο που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββαρλαα

Όλες οι κάμερες στα κινητά διαθέτουν τη λειτουργία Macro, που η ένδειξή της θυμίζει λουλούδι, και είναι ιδανική για τη σύλληψη της λεπτομέρειας.

Επεκτείνομαι με το πανόραμα

Αν δεν θέλουμε να φωτογραφίσουμε ανθρώπους και αντικείμενα, αλλά φυσικά τοπία, η πανοραμική λειτουργία είναι η πλέον ιδανική.

Είναι λογικό ένα καταπράσινο βουνό ή μια απέραντη παραλία να χρειάζονται περισσότερο χώρο από ό,τι θα μπορούσε να χωρέσει σε μία μόνο φωτογραφία.

Η λειτουργία του πανοράματος βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κάμερες των κινητών, και δεν απαιτεί ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Οι πανοραμικές φωτογραφίες στο κινητό μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ιδανικές, αν τις τοποθετήσουμε ως cover photo στο Facebook.

Βέβαια, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η πανοραμική φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει και σε ενδιαφέρουσες καταστροφές.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββακ

Χρησιμοποιώ την υψηλότερη δυνατή ανάλυση

Αν και η υψηλότερη δυνατή ανάλυση είναι κάτι αυτονόητο, πολλοί την αποφεύγουν λόγω του μεγέθους των αρχείων που θα δημιουργηθούν.

Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό & φωτογραφίες στο κινητό ααβββασ

Όμως, αν χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της ανάλυσης που μας δίνει η κάμερα της συσκευής, θα έχουμε ακόμη καλύτερες φωτογραφίες στο κινητό.

Δεν διστάζω να επεξεργάζομαι τις εικόνες

Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε πολλά κινητά η ποιότητα της οθόνης δεν είναι τόσο καλή όσο του υπολογιστή μας. Κάτι τέτοιο ίσως μας δώσει λανθασμένη αντίληψη για το πόσο καλή ή όχι είναι η φωτογραφία που τραβήξαμε.

Παρότι οι περισσότερες εφαρμογές για φωτογραφίες διαθέτουν ενσωματωμένο μοντάζ και εφέ, είναι προτιμότερο να κάνουμε την επεξεργασία των εικόνων αργότερα στον υπολογιστή μας.

Για παράδειγμα, αν δεν καταφέραμε να τραβήξουμε καλλιτεχνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο κινητό, μπορούμε να τις μετατρέψουμε εύκολα στο PC.

Αντίστοιχα μπορούμε να προσθέσουμε εφέ στην εικόνα, να διορθώσουμε κάποιες ατέλειες, και να αυξήσουμε τη φωτεινότητα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επεξεργασία εικόνας και τις καλύτερες εφαρμογές, δείτε τον οδηγό μας:

Featured-Επεξεργασία-Εικόνας-Δωρεάν-Εναλλακτικές-του-Photoshop-Α6Κ
Επεξεργασία Εικόνας: Δωρεάν Εναλλακτικές του Photoshop

Το Adobe Photoshop είναι το πιο διαδεδομένο λογισμικό για την επεξεργασία εικόνας εδώ και δεκαετίες, αλλά κοστίζει χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που … Συνεχίστε να διαβάζετε το Πώς Να Τραβήξω Επαγγελματικές Φωτογραφίες Με Κινητό.

Μπορούμε να τραβήξουμε επαγγελματικές φωτογραφίες με κινητό?

Η λήψη φωτογραφιών με το κινητό μας, εκτός από διασκεδαστική μπορεί να γίνει και ένα ιδιαίτερα δημιουργικό χόμπι.

Με λίγη υπομονή και πρακτική, θα μπορούμε σταδιακά να τραβάμε με το κινητό τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, και όχι μόνο, που θα τα ζήλευε και ο επαγγελματίας φωτογράφος.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες και τεχνικές για καλύτερες φωτογραφίες στο κινητό, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps