Οι πάροχοι ίντερνετ παρακολουθούν και επωφελούνται από τις συνήθειες και το ιστορικό περιήγησής μας. Μπορούν να δουν ακόμη τι εφαρμογές χρησιμοποιούμε, τι περιεχόμενο βλέπουμε, και πολλά άλλα. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε τι γνωρίζει ο ISP για εμάς, και τι πρέπει να κάνουμε άμεσα για να αποκλείσουμε την παρακολούθηση και την αξιοποίηση των πολύτιμων δεδομένων μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι παρακολουθούν οι πάροχοι ίντερνετ
Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, οι πάροχοι ίντερνετ (ISP) παρακολουθούν και καταγράφουν οτιδήποτε κάνουμε online. Αν πιστεύουμε ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε γιατί γνωρίζουν τα πάντα για εμάς.
Καθώς μας παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μας εκχωρούν μια διεύθυνση IP, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουν πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα και την δραστηριότητα μας. Ιδίως, αν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν HTTPS.
Παραθέτουμε συνοπτικά τι ακριβώς παρακολουθούν οι πάροχοι ίντερνετ.
- Χρόνο και ημερομηνία σύνδεσης.
- Τη φυσική μας τοποθεσία όταν χρησιμοποιούμε φορητή συσκευή.
- Μη κρυπτογραφημένες συνομιλίες email, διαδικτυακές αναζητήσεις και αρχεία που κατεβάζουμε, συμπεριλαμβανομένων των torrent και του streaming.
- Δεδομένα μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Εφαρμογές web που χρησιμοποιούμε
- Κωδικούς πρόσβασης.
Γιατί μας παρακολουθεί ο ISP
Είναι γεγονός ότι οι πάροχοι ίντερνετ υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν τα δεδομένα των πελατών τους, και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, καθώς ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ακόμη και της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, οι πάροχοι ίντερνετ μπορούν να συλλέξουν προς ίδιον όφελος αυτές τις πληροφορίες για εμάς, καθώς είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Ιδίως το ιστορικό περιήγησης μας είναι αυτό που αναζητούν όλες οι σχετικές εταιρείες, καθώς τους επιφέρει τεράστια κέρδη.
Επίσης, ορισμένοι πάροχοι ίντερνετ είναι αρκετά παραπλανητικοί διαφημίζοντας πραγματικές υψηλές ταχύτητες, αλλά στη συνέχεια τις περιορίζουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται στραγγαλισμός εύρους ζώνης (bandwidth throttling).
Παρότι περιστασιακά είναι απαραίτητο, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου το κάνουν καταχρηστικά για να αυξήσουν τα κέρδη, και φυσικά εν αγνοία μας. Για παράδειγμα, μπορεί να περιορίσουν την ταχύτητα επειδή επιλέγουμε περιεχόμενο των ανταγωνιστών τους αντί για το δικό τους.
Επιπλέον, ίσως κάναμε κοινή χρήση αρχείων ή λήψη/streaming ταινιών μέσω του πρωτόκολλου BitTorrent ή του Kodi. Όλα αυτά δεσμεύουν ένα μεγάλο εύρος ζώνης και αυτό είναι κάτι που οι πάροχοι ίντερνετ το βλέπουν.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παρακολούθησης από τους ISP στο διαδίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στους χρήστες, καθώς όλα τα δεδομένα τους είναι εμπορεύσιμα.
Αρκεί να σκεφτούμε πως ο σημερινός μέσος χρήστης έχει πιθανώς περισσότερες από τρεις ή τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τι πρέπει να κάνω
Ένας γρήγορος τρόπος αντίδρασης είναι η αλλαγή του προεπιλεγμένου διακομιστή DNS που μας παρέχουν οι πάροχοι ίντερνετ. Βέβαια, αυτή η αλλαγή δεν θα εμποδίσει αποτελεσματικά την παρακολούθηση του ISP, αλλά θα την δυσκολέψει κάπως.
Μπορούμε να κάνουμε αυτόματα την αλλαγή DNS στο PC και κινητό με μόνο ένα κλικ. Στα Windows με τη φορητή (portable) εφαρμογή Dns Jumper. Έρχεται με ελληνικό μενού και δεν χρειάζεται εγκατάσταση.
Την αυτόματη αλλαγή DNS στο Android μπορούμε να την κάνουμε γρήγορα με αυτό το εύκολο app.
Αν θέλουμε να δούμε πιο αναλυτικά τη διαδικασία της αλλαγής των DNS στο router, PC, και κινητό, μπορούμε να δούμε αυτόν τον οδηγό.
Παρ΄ όλα αυτά, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουμε οριστικά τον ISP να παρακολουθεί τη δραστηριότητα μας στο διαδίκτυο – και όχι μόνο – είναι το VPN.
Με ενεργό το VPN, οι πάροχοι ίντερνετ το μόνο που θα γνωρίζουν είναι ότι χρησιμοποιούμε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, καθώς μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN κρυπτογραφεί και αλλάζει την πραγματική μας διεύθυνση IP, καθιστώντας αόρατη τη δραστηριότητα μας στο Internet.
Για την ακρίβεια, όταν χρησιμοποιούμε το VPN, ο ISP χάνει την πρόσβαση στις ακόλουθες πληροφορίες:
- Στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και τον χρόνο που περνάμε εκεί
- Στο ιστορικό περιήγησής και αναζήτησης
- Τα αρχεία που κατεβάζουμε ή ανεβάζουμε σε μη κρυπτογραφημένα μέσα
- Οι πληροφορίες που πληκτρολογούμε σε μη κρυπτογραφημένα site
- Τη φυσική μας τοποθεσία
- Εφαρμογές που χρησιμοποιούμε
Ένα ισχυρό VPN, με αυστηρή πολιτική μη καταγραφής δεδομένων, όπως το NordVPN, δεν μας προσφέρει μόνο τον αποκλεισμό του ISP από τις διαδικτυακές δραστηριότητες μας. Μπορεί επίσης, να τον αποτρέψει να επιβάλλει τον στραγγαλισμό εύρους ζώνης που αναφέραμε προηγουμένως.
Σε γενικές γραμμές, το NordVPN το συνιστούμε ανεπιφύλακτα από προσωπική εμπειρία με καθημερινή χρήση σε όλες τις συσκευές μας. Εκτός από ταχύτατο και ασφαλές, είναι ιδιαίτερα φθηνό σε σχέση με αυτά που προσφέρει και με τις εξαιρετικές βελτιώσεις και κριτικές που έχει.
Επιπλέον, μας δίνει ακόμη περισσότερα με τη δωρεάν σουίτα ασφαλείας NordVPN Threat Protection που ενσωματώνεται μέσα στο VPN.
NordVPN Threat Protection: Δωρεάν Σουίτα Ασφαλείας & Μπλοκάρισμα ΔιαφημίσεωνΌσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το NordVPN, σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα VPN. Εκτός από την εντυπωσιακή ταχύτητα του, προσφέρει πλέον…
Εσείς πώς αποτρέπετε τους “ISPies”?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.