Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Stress Test για τον Έλεγχο του Υπολογιστή (CPU / GPU) σε Βάθος

Stress Test για τον Έλεγχο του Υπολογιστή (CPU / GPU) σε Βάθος

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Έχουμε δει εφαρμογές για τον έλεγχο RAM και τον έλεγχο δίσκου. Όμως, πώς μπορεί να γίνει ο έλεγχος επεξεργαστή ή ο έλεγχος κάρτας γραφικών, για πιθανά προβλήματα ή για να ελέγξουμε τη σταθερότητα μετά από overclock; Για τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή, χρειαζόμαστε τα λεγόμενα stress test, που αποκαλύπτουν αδυναμίες ζορίζοντας το PC.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι ένα stress test – το “τεστ κοπώσεως” του PC

Όταν μιλάμε για έλεγχο του υπολογιστή, θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε κάλλιστα είτε στο υλικό, είτε στο λογισμικό.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τους τρόπους ελέγχου του υλικού, και κυρίως τον έλεγχο επεξεργαστή και τον έλεγχο κάρτας γραφικών.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-1

Ο έλεγχος των παραπάνω υποσυστημάτων θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο υποκατηγορίες. Από τη μία έχουμε τα stress test, και από την άλλη τα performance test.

Stress testing ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία φορτώνουμε τον υπολογιστή μας με πολύ απαιτητικές διεργασίες, με σκοπό να τον κάνουμε να “τα φτύσει”.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-2

Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το υλικό μας.

Αντίθετα, σε ένα performance test (ή αλλιώς benchmark), ο σκοπός μας είναι απλώς να μετρήσουμε τις μέγιστες επιδόσεις του συστήματός μας.

Παρότι παρακάτω θα αναφερθούμε αποκλειστικά στα stress test για τον έλεγχο του υπολογιστή, μερικά από αυτά διαθέτουν και ενσωματωμένα εργαλεία για benchmark.

Πότε χρειάζεται ο έλεγχος του υπολογιστή με ένα stress test

Γιατί όμως να θέλουμε να εξαντλήσουμε τις αντοχές του υπολογιστή μας;

Ο βασικότερος λόγος για να τρέξουμε ένα stress test, είναι για να εξετάσουμε πόσο σταθερό είναι το σύστημά μας.

Ειδικά αν κάνουμε overclock σε κάποιο από τα προαναφερθέντα υποσυστήματα, με τον έλεγχο επεξεργαστή και τον έλεγχο κάρτας γραφικών μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της λειτουργίας του με το overclock, για να αποφύγουμε μπλε οθόνες.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-3

Επιπλέον, ο έλεγχος επεξεργαστή και ο έλεγχος κάρτας γραφικών μπορεί να αναδείξει προβλήματα στα “δύσκολα” που να μην εμφανίζονταν σε ελαφριά χρήση του υπολογιστή.

Αν λοιπόν ασχολούμαστε με το overclocking, ή αντιμετωπίζουμε διάφορα κολλήματα ή μπλε οθόνες, και έχουμε αποκλείσει τα προβλήματα software, τότε για τον έλεγχο του υπολογιστή θα χρειαστούμε τα δωρεάν προγράμματα που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Πριν ξεκινήσουμε τον έλεγχο του υπολογιστή

Πριν ξεκινήσουμε τα stress test, είτε για τον έλεγχο επεξεργαστή ή για τον έλεγχο κάρτας γραφικών, θα πρέπει να προετοιμάσουμε το σύστημά μας κατάλληλα.

Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, είτε σε stress test, είτε σε benchmark, θα πρέπει να φροντίσουμε τα παρακάτω.

Θερμοκρασίες

Πρώτα απ' όλα, όταν τρέχουμε ένα πρόγραμμα για stress test, οι θερμοκρασίες των υποσυστημάτων του υπολογιστή μας ανεβαίνουν κατακόρυφα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-4

Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές οι θερμοκρασίες δε θα ξεπεράσουν τα μέγιστα επιτρεπτά όρια, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο επεξεργαστή και τον έλεγχο κάρτας γραφικών.

Αυτές οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο των υποσυστημάτων μας. Το πιθανότερο είναι ότι αν ρωτήσουμε δέκα διαφορετικά άτομα για το ποια είναι η μέγιστη ασφαλής θερμοκρασία, θα πάρουμε και δέκα διαφορετικές απαντήσεις.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-5

Σε γενικές γραμμές, τα μέγιστα επιτρεπτά όρια συνεχούς λειτουργίας για τους επεξεργαστές κυμαίνονται στους 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τις κάρτες γραφικών λίγο παραπάνω, γύρω στους 80-90 βαθμούς.

Ο σίγουρος τρόπος όμως για να βρούμε τις ακριβείς μέγιστες θερμοκρασίες για τα εξαρτήματά μας, είναι το βιβλίο οδηγιών του εκάστοτε υποσυστήματος.

Εναλλακτικά, μπορούμε να τις βρούμε στη σελίδα του κατασκευαστή, ψάχνοντας για το συγκεκριμένο μοντέλο που έχουμε στον υπολογιστή μας.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-6

Γνωρίζοντας τη μέγιστη θερμοκρασία, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια εφαρμογή για να την παρακολουθούμε κατά τον έλεγχο του υπολογιστή μας. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι το σύστημά μας δε θα πάθει ζημιά κατά τη διάρκεια του stress test.

Ένα πολύ καλό πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά είναι το HWMonitor. Για οδηγίες χρήσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.

FEATURED Θερμοκρασία Υπολογιστή Πώς να τη Μετρήσουμε Με Τα Καλύτερα Δωρεάν Εργαλεία
Θερμοκρασία Υπολογιστή – Πώς Να Τη Μετρήσουμε

Η κατάλληλη θερμοκρασία υπολογιστή, και ειδικά η θερμοκρασία επεξεργαστή και κάρτας γραφικών, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του PC. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που…

Δυνατότητες του υπολογιστή

Πέρα από τη θερμοκρασία, για τον έλεγχο του υπολογιστή θα πρέπει το σύστημά μας να είναι σε θέση να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια του stress test.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-7

Για να γίνει αυτό, πρέπει να κλείσουμε τυχόν εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές και καταλαμβάνουν πόρους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κλείσουμε εφαρμογές που ξεκινούν μαζί με τα Windows, οι οποίες έτσι και αλλιώς επιβαρύνουν τον υπολογιστή.

Ιδανικά, τρέχουμε τα stress test αμέσως μετά την εκκίνηση των Windows, και έχουμε ανοιχτό παράλληλα μόνο το πρόγραμμα για τη μέτρηση θερμοκρασιών.

Τέλος, απενεργοποιούμε τις όποιες ρυθμίσεις για αναστολή λειτουργίας ή αδρανοποίηση, και φροντίζουμε να μην έχουμε ενεργοποιημένο κάποιο πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να αρχίσουμε τον έλεγχο του υπολογιστή.

Εφαρμογές stress test για τον έλεγχο επεξεργαστή

Ο επεξεργαστής, παρότι δεν χαλάει εύκολα, είναι το πιο συνηθισμένο κομμάτι του υπολογιστή που θα θέλουμε να στρεσάρουμε.

Ειδικά αν τον έχουμε υπερχρονίσει, ο έλεγχος επεξεργαστή επιβάλλεται για να δούμε τη σταθερότητά του.

Στον έλεγχο επεξεργαστή οι εφαρμογές συνήθως κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς ή επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, για να τον φέρουν στα όριά του.

Prime95

Το Prime95 είναι ίσως το γνωστότερο δωρεάν stress test για έλεγχο επεξεργαστή.

Ανάλογα με το λειτουργικό που έχουμε, κατεβάζουμε και την αντίστοιχη έκδοση από τη σελίδα του. Στις δικές μας δοκιμές σε Windows 10 64 bit, κατεβάσαμε το πρώτο αρχείο.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-17

Με δεξί κλικ και “Εξαγωγή όλων” στο αρχείο που κατεβάσαμε, αποσυμπιέζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου στην τοποθεσία που θέλουμε.

Έπειτα εκτελούμε το αρχείο Prime95.exe. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μας καλωσορίζει, στο οποίο πατάμε το κουμπί “Just Stress Testing”.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-18

Στο επόμενο παράθυρο, ανάλογα με το τεστ που θέλουμε να τρέξουμε, διαλέγουμε και την αντίστοιχη επιλογή. Εφόσον σε αυτό το στάδιο γίνεται ο έλεγχος επεξεργαστή, επιλέγουμε το πρώτο κουτάκι “Small FFTs” και πατάμε “OK”.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-19

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει αυτόματα το stress test.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-20

Τώρα δεν έχουμε παρά να το αφήσουμε να τρέχει για όση ώρα θεωρούμε αναγκαίο.

Συνήθως 2-4 ώρες είναι αρκετές για να εμφανιστούν οποιαδήποτε προβλήματα σταθερότητας ενδεχομένως να υπάρχουν. Πολλοί ωστόσο αφήνουν το πρόγραμμα να τρέχει 8-24 ώρες, για μεγαλύτερη σιγουριά στον έλεγχο επεξεργαστή.

Παράλληλα, όπως είπαμε και παραπάνω, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις θερμοκρασίες του υπολογιστή μας, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια.

Όταν αποφασίσουμε πως θέλουμε να σταματήσουμε το Prime95 και να διακόψουμε τον έλεγχο επεξεργαστή, πατάμε “Test” από το μενού και επιλέγουμε “Stop”.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-21

Αν στην πορεία υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε το πρόγραμμα θα σταματήσει και θα αναφέρει “FATAL ERROR” σε κάποιον από τους workers του.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-22

IntelBurnTest

Άλλο ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα για τον έλεγχο επεξεργαστή, είναι το IntelBurnTest.

Οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι κάνει εξίσου καλή δουλειά με το Prime95, με τη διαφορά ότι δε χρειάζεται να το τρέχουμε για ώρες. Περίπου 8 λεπτά λένε ότι είναι αρκετά.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-25

Κατεβάζουμε το πρόγραμμα πατώντας στο κουμπί “Download Locations” από τη σελίδα του.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-23

Το αποσυμπιέζουμε με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, και έπειτα τρέχουμε το αρχείο IntelBurnTestV2.exe.

Το περιβάλλον του προγράμματος είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-24

Στο “Times to run” ορίζουμε πόσες φορές θέλουμε να τρέξει ο έλεγχος επεξεργαστή. Οι δημιουργοί προτείνουν τουλάχιστον 5 φορές, αλλά όχι παραπάνω από 20. Η προεπιλεγμένη τιμή είναι 10 και είναι μάλλον ιδανική.

Στο “Stress Level” μπορούμε να ορίσουμε πόση μνήμη θα χρησιμοποιήσει το τεστ. Εμείς αφήσαμε και εδώ την προεπιλεγμένη τιμή “Standard”. Μπορούμε πλέον να πατήσουμε στο κουμπί “Start” για να ξεκινήσουμε τον έλεγχο του υπολογιστή.

Στην περίπτωση του IntelBurnTest δε χρειάζεται να σταματήσουμε χειροκίνητα τη διαδικασία. Μόλις τρέξει το τεστ όσες φορές ορίσαμε, θα σταματήσει μόνο του και θα μας αναφέρει τα αποτελέσματα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-26

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι η δοκιμή ήταν επιτυχής, διαβάζοντας τα νούμερα στη στήλη “Results”. Αν τα αποτελέσματα είναι ίδια για όλα τα περάσματα, τότε το σύστημά μας είναι σταθερό.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-27

Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, τότε τα νούμερα θα έχουν μεγάλη απόκλιση…

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-28

…ενώ ενδέχεται να κολλήσει ο υπολογιστής μας ή να εμφανιστεί μπλε οθόνη.

Εφαρμογές stress test για τον έλεγχο κάρτας γραφικών

Το overclocking της κάρτας γραφικών είναι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά για τους gamers που θέλουν οι κάρτες τους να αποδίδουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνουμε έλεγχο του υπολογιστή με κάποιο stress test.

Φυσικά, μπορούμε να τρέξουμε τα παρακάτω τεστ ακόμα και χωρίς να έχουμε κάνει overclock, ειδικά αν θέλουμε να δούμε τις δυνατότητες της κάρτας μας, να ελέγξουμε τις θερμοκρασίες της σε full load, ή να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα.

FurMark

Το FurMark είναι από τα δημοφιλέστερα stress test για τον έλεγχο κάρτας γραφικών. Πρόκειται για ένα αρκετά βαρύ OpenGL benchmark, και είναι σχεδιασμένο να μετράει και την απόδοση της κάρτας γραφικών.

Για να κατεβάσουμε το FurMark, πατάμε στο διακριτικό πορτοκαλί κουμπάκι που γράφει “Download”, στη σελίδα του προγράμματος.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-29

Η εγκατάσταση δε θα μας δυσκολέψει. Τρέχουμε το αρχείο .exe που κατέβηκε, αποδεχόμαστε τη συμφωνία, επιλέγουμε τοποθεσία εγκατάστασης, και πατάμε “Install”.

Stress test

Αφού ανοίξουμε το πρόγραμμα, θα δούμε ότι είναι σχετικά απλό και κατανοητό.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-30

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να τσεκάρουμε το κουτάκι “Fullscreen”, εφόσον δε θα κάνουμε κάποια άλλη εργασία παράλληλα με το stress test. Επίσης, επιλέγουμε την ανάλυση της οθόνης μας.

Το “Anti-aliasing” είναι από προεπιλογή στο “Off”. Αν θέλουμε να ζορίσουμε ακόμα περισσότερο την κάρτα μας, μπορούμε να το ρυθμίσουμε σε 2x, 4x, η 8x. Εμείς το αφήσαμε στο “Off”.

Μόλις είμαστε έτοιμοι με τις ρυθμίσεις, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί “GPU stress test”. Το πρόγραμμα θα μας ενημερώσει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-31

Με δική μας ευθύνη, και εφόσον επιβλέπουμε τις θερμοκρασίες μας, είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε “GO!” για να ξεκινήσει ο έλεγχος της κάρτας γραφικών.

Μην τρομάξετε με την επόμενη οθόνη, δεν είναι το μάτι του Sauron, είναι απλά τα γραφικά του FurMark.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-32

Θα αρχίσει να τρέχει λοιπόν το stress test σε πλήρη οθόνη (αν το επιλέξαμε παραπάνω), και παράλληλα θα βλέπουμε τις μετρήσεις live.

Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, πάνω αριστερά φαίνονται οι θερμοκρασίες, τα FPS, καθώς και διάφορες πληροφορίες για την κάρτα μας. Στο κάτω μέρος εμφανίζεται ένα γράφημα που μετράει τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια του ελέγχου.

Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε το animation, για να εντοπίσουμε τυχόν artifacts. Αν για παράδειγμα δούμε μαύρες κουκκίδες, ή οτιδήποτε άλλο περίεργο, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε τον έλεγχο κάρτας γραφικών πατώντας το πλήκτρο Escape.

Ένα παράδειγμα από τέτοια artifacts φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-33

Μπορούμε ξεκάθαρα να διακρίνουμε μαύρες κουκκίδες και μεγάλα τετράγωνα.

Όπως και με το Prime95, έτσι και εδώ μπορούμε να τρέξουμε το τεστ για όση ώρα θέλουμε. Συνήθως 30 λεπτά είναι αρκετά. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα η θερμοκρασία και τα FPS είναι σταθερά, τότε περάσαμε επιτυχώς τη δοκιμασία.

Benchmark

Αν αντί για stress test θέλουμε να τρέξουμε το benchmark του προγράμματος για να μετρήσουμε την απόδοση της κάρτας γραφικών, πατάμε σε κάποιο από τα κουμπάκια κάτω από το “GPU benchmarks”, ανάλογα με την ανάλυσή μας.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-35

Θα δούμε ξανά την ίδια οθόνη, μόνο που αυτή τη φορά θα βλέπουμε και το ποσοστό ολοκλήρωσης του benchmark.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-34

Στο τέλος θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα και το σκορ μας.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-36

Μπορούμε να το συγκρίνουμε online με άλλους χρήστες, πατώντας στο κουμπί “Compare your score”, ή να το δημοσιεύσουμε πατώντας στο “Submit”.

Unigine

Τo Unigine είναι μία μηχανή παιχνιδιών (game engine) σχεδιασμένη για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Εκτός από μηχανή παιχνιδιών, χρησιμοποιείται και σε συστήματα εικονικής πραγματικότητας.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-8

Στη σελίδα του Unigine θα βρούμε και ένα από τα γνωστότερα stress test που κυκλοφορούν για έλεγχο στις κάρτες γραφικών. Όπως θα δούμε, υπάρχουν δύο διαθέσιμες εκδόσεις για κατέβασμα, το Valley και το Heaven.

Τα Unigine's Benchmarks είναι διαθέσιμα για όλα τα λειτουργικά συστήματα, ενώ διαθέτουν και πληρωμένες εκδόσεις. Αυτές οι εκδόσεις διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά για επαγγελματική χρήση.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-9

Εγκατάσταση και μετρήσεις

Ξεκινάμε κατεβάζοντας όποιο από τα δύο stress test θέλουμε.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-16

Ο τρόπος χρήσης τους είναι ακριβώς ο ίδιος. Για τις ανάγκες του οδηγού θα παρουσιάσουμε το Valley, όμως θα δείξουμε και τις μετρήσεις μας με το Heaven.

Αφού κατεβάσαμε λοιπόν το Unigine's Valley, τρέχουμε το αρχείο .exe.

Θα μας ζητήσει να αποδεχτούμε τη συμφωνία, και όταν διαλέξουμε διαδρομή εγκατάστασης, θα πατήσουμε Install.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-10

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, μπορούμε να τρέξουμε το πρόγραμμα.

Όταν το ανοίξουμε, θα δούμε ένα μενού με διάφορες επιλογές, από τις οποίες μπορούμε να πειράξουμε την ανάλυση, τον αριθμό των οθονών, και άλλες ρυθμίσεις.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-11

Πατώντας στο κουμπί Run, θα ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα, που είναι στην ουσία μία “ξενάγηση” σε διάφορες κοιλάδες και τοπία.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-12

Στην πάνω δεξιά γωνία αναγράφονται τα FPS με τα οποία τρέχουμε το πρόγραμμα, τα χαρακτηριστικά της κάρτας γραφικών μας, και η θερμοκρασία της. Στην αριστερή γωνία θα βρούμε διάφορες επιλογές.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-13

Για να ξεκινήσουμε τον έλεγχο κάρτας γραφικών, θα πρέπει να πατήσουμε στο κουμπί “Benchmark” στην πάνω αριστερή πλευρά.

Αφού τρέξει για μερικά λεπτά, θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τα αποτελέσματα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-14

Μας δίνει επίσης την επιλογή να τα αποθηκεύσουμε αν θέλουμε. Αφού τελειώσουμε με τις δοκιμές, μπορούμε να κλείσουμε το Unigine's Valley πατώντας στο κουμπί Quit.

Όπως είπαμε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί και το Unigine's Heaven, με τη διαφορά ότι βλέπουμε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Το Heaven διαρκεί περισσότερη ώρα, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-15

Εφαρμογές stress test για τον έλεγχο RAM

Η μνήμη RAM είναι συνήθως σχετικά εύκολο να υπερχρονιστεί. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να ελέγξουμε τη σταθερότητά της.

Το Prime95 που περιγράψαμε παραπάνω για τον επεξεργαστή, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και τη μνήμη RAM. Αρκεί να επιλέξουμε το “Blend” αντί για το “Small FFTs”.

MemTest86

Το δημοφιλέστερο πρόγραμμα για έλεγχο της μνήμης RAM είναι χωρίς αμφιβολία το MemTest86.

Με το MemTest86 μπορούμε να στρεσάρουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε να ανιχνεύσουμε τυχόν προβλήματα κατά τη χρήση της.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία για τη χρήση του MemTest86 στον αναλυτικό μας οδηγό.

Πώς Βρίσκω Τι Μνήμη RAM Έχω - Οι Καλύτερες Δωρεάν Μέθοδοι
Πώς Βρίσκω Τι Μνήμη RAM Έχω & Έλεγχος Μνήμης RAM Για Σφάλματα

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα βασικά υποσυστήματα του υπολογιστή μας. Όταν το PC λειτουργεί αργά, κολλάει σε τυχαίες εργασίες, ή βγάζει τυχαία μπλε…

Stress test γενικής χρήσης

Εκτός από τα τεστ που στοχεύουν στον ελέγχο συγκεκριμένων υποσυστημάτων, υπάρχουν και τα stress test γενικής χρήσης.

Σε αυτήν την κατηγορία θα δούμε τα πιο γνωστά stress test με τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε για προβλήματα σε πολλά κομμάτια του υπολογιστή μας ταυτόχρονα.

OCCT

Το OCCT είναι άλλο ένα τεστ κοπώσεως, με το οποίο όμως μπορούμε να κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο του υπολογιστή. Για οικιακή χρήση το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν, ενώ για επαγγελματική χρήση διατίθεται επί πληρωμή, με επιπλέον δυνατότητες.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-40

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα τεστ, που στοχεύουν στον έλεγχο επεξεργαστή, τον έλεγχο κάρτας γραφικών, και τον έλεγχο τροφοδοτικού.

Παράλληλα, μας δείχνει σε κάθε στιγμή τις θερμοκρασίες των επιμέρους υποσυστημάτων, ενώ ταυτόχρονα μετράει και τη χρήση του επεξεργαστή, της μνήμης, κτλ.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το OCCT χρησιμοποιεί τον πιο ακριβή αλγόριθμο εύρεσης προβλημάτων για επεξεργαστές και κάρτες γραφικών. Μας πληροφορούν, επίσης, ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εκτελεί το πρόγραμμα.

Κατέβασμα και χρήση

Στο κατέβασμα έχουμε δύο επιλογές.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-41

Μπορούμε να το κατεβάσουμε είτε σε .zip μορφή, είτε σε εκτελέσιμο αρχείο .exe. Όποιο από τα δύο κι αν διαλέξουμε, με το κατέβασμα συμφωνούμε εκ των προτέρων στους όρους χρήσης.

Για τον τρέχοντα οδηγό, επιλέξαμε το αρχείο .zip, και το αποσυμπιέσαμε πατώντας δεξί κλικ και “Εξαγωγή όλων”. Μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο θα βρούμε το αρχείο OCCT.exe, το οποίο θα πρέπει να εκτελέσουμε.

Θα μας καλωσορίσει ένα μήνυμα ελέγχου του συστήματός μας…

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-42

…και έπειτα θα εμφανιστούν τα δύο βασικά παράθυρα του OCCT.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-43

Στα δεξιά μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τους πόρους χρήσης του υπολογιστή μας και τις θερμοκρασίες. Στα αριστερά βρίσκονται οι επιλογές που έχουμε για τα τέσσερα stress test.

  • CPU: OCCT – Αυτό είναι το καλύτερο τεστ του προγράμματος για την εύρεση σφαλμάτων του επεξεργαστή. Παρότι παράγει χαμηλότερες θερμοκρασίες από το Linpack που θα δούμε παρακάτω, είναι πιο γρήγορο στην αναγνώριση σφαλμάτων.
  • CPU: Linpack – Πρόκειται για ένα τεστ που φτάνει τις θερμοκρασίες στα άκρα. Θα κάνει τον επεξεργαστή μας να “βράσει” στην κυριολεξία. Είναι ιδανικό για την εύρεση προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερθέρμανση, όμως για οτιδήποτε άλλο, το πρώτο τεστ θα μας καλύψει.
  • GPU: 3D – Σύμφωνα με την AMD, αυτό είναι το καλύτερο τεστ για εντοπισμό σφαλμάτων στην κάρτα γραφικών, αλλά και για έλεγχο απόδοσης σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Power Suply – Αυτό το τεστ έχει ως σκοπό τον έλεγχο της αντοχής του τροφοδοτικού μας. Γι' αυτόν τον σκοπό, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό των Linpack και 3D, έτσι ώστε να αναγκάσει το τροφοδοτικό να αποδώσει όσο το δυνατόν περισσότερη ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω τεστ, δείτε εδώ.

Εκκίνηση του stress test και αποτελέσματα

Σε όλα τα τεστ έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη διάρκεια του στρεσαρίσματος. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα αφήσουμε να τρέχουν ασταμάτητα.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-44

Αξίζει να σημειωθεί πως το Large Data Set στο Test Mode είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει αστάθειες, ενώ το Small Data Set έχει στόχο να ανεβάσει θερμοκρασία.

Πατώντας στο κουμπί “On” ξεκινάμε το εκάστοτε τεστ, ενώ πατώντας στο “Off” το σταματάμε χειροκίνητα.

Όταν τελειώσει το stress test που έχουμε επιλέξει, ή αν τερματιστεί λόγω σφάλματος, θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα σε μορφή γραφημάτων, αποθηκευμένα στον φάκελο του OCCT.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-45

Έτσι, θα έχουμε στα χέρια μας μια αναλυτική αναφορά για κάθε κομμάτι του stress test (θερμοκρασίες, τάσεις, χρήση υποσυστημάτων).

Για παράδειγμα, στον έλεγχο επεξεργαστή θα δούμε πόσο ζορίστηκε ο CPU, καθώς και αν εμφανίστηκαν τυχόν λάθη.

stress-test-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-46

Όπως σε όλα τα stress test, έτσι και εδώ, 2-4 ώρες είναι αρκετές για να βεβαιωθούμε ότι ο υπολογιστής μας είναι σε καλή κατάσταση.

RealBench

Το RealBench είναι άλλο ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο του υπολογιστή, και περιλαμβάνει stress test και benchmarks. Η διαφορά του με όσα προγράμματα περιγράψαμε μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν αρκείται σε τεχνητούς ελέγχους.

Αντίθετα, χρησιμοποιεί open source εφαρμογές για τον έλεγχο του υπολογιστή σε πραγματικά σενάρια. Για παράδειγμα, ελέγχει τον επεξεργαστή στην κωδικοποίηση x264, ή την ταχύτητα με την οποία η κάρτα γραφικών επεξεργάζεται εικόνες στο Gimp.

Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο του υπολογιστή σε όλα τα υποσυστήματά του. Ωστόσο, το RealBench τρέχει μόνο σε λειτουργικό Windows 64bit.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-41

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά εδώ.

Αφού λοιπόν το κατεβάσουμε πατώντας στον σύνδεσμο Download RealBench, το αποσυμπιέζουμε στην τοποθεσία της αρεσκείας μας.

Αν δεν σας καλύπτει το ενσωματωμένο πρόγραμμα αποσυμπίεσης των Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη δωρεάν εφαρμογή.

Άνοιγμα RAR στα Windows, με Δωρεάν Εφαρμογές

Τα αρχεία RAR είναι τα δεύτερα πιο δημοφιλή αρχεία συμπιεσμένου φακέλου, μετά τα ZIP. Ενώ όμως τα Windows αναγνωρίζουν πλήρως τα αρχεία ZIP, για το…

Μετά την αποσυμπίεση, εκτελούμε απλά το αρχείο RealBench.exe.

Stress test

Και σε αυτήν την περίπτωση, το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής είναι αρκετά απλό και εύχρηστο.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-37

Για να ξεκινήσουμε το τεστ αντοχής, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Stress Test”.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-38

Εκεί ρυθμίζουμε την επιθυμητή διάρκεια, καθώς και την ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης RAM.

Ποτέ δε βάζουμε ακριβώς όση μνήμη RAM έχουμε, πάντα θα πρέπει να επιλέξουμε την αμέσως μικρότερη επιλογή. Στο σύστημά μας για παράδειγμα, διαθέτουμε 8GB RAM. Στο RealBench επιλέγουμε το αμέσως μικρότερο, που είναι τα 4GB.

Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, πατάμε στο κουμπί “Start”. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, όπου μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τις διεργασίες που τρέχουν.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-39

Και στο RealBench το stress test ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με τις υπόλοιπες εφαρμογές. Αν υπάρξει πρόβλημα, το τεστ θα σταματήσει και θα μας ενημερώσει. Ειδάλλως, θα τρέξει ανενόχλητο για όλη τη διάρκεια που ορίσαμε.

Αν θέλουμε να σταματήσουμε το stress test πριν το διάστημα που ορίσαμε, πατάμε απλά στο “Stop”.

Benchmark

Για να τρέξουμε το αντίστοιχο benchmark της εφαρμογής, πάμε στην ομώνυμη καρτέλα και πατάμε ξανά “Start”.

Από προεπιλογή, το benchmark θα μετρήσει τις επιδόσεις του υπολογιστή μας στην επεξεργασία εικόνας, στην κωδικοποίηση βίντεο, στο OpenGL, και σε συνθήκες για βαρύ multitasking.

Όταν τελειώσει η διαδικασία, θα εμφανιστούν στην οθόνη μας τα αποτελέσματα.

%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-stress-test-40

Και στο RealBench μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματά μας online, μέσω αυτής της σελίδας.

Σας βοήθησαν οι εφαρμογές στον έλεγχο του υπολογιστή;

Μέχρι να βγει κάποιο πρόγραμμα που να κάνει έλεγχο του υπολογιστή και να αναφέρει, σε απλή γλώσσα “φταίει το τάδε υποσύστημα”, τα stress test είναι η καλύτερη λύση για τον έλεγχο επεξεργαστή και τον έλεγχο κάρτας γραφικών.

Εσείς βρήκατε χρήσιμες τις παραπάνω εφαρμογές; Σας βοήθησαν να εντοπίσετε προβλήματα στον υπολογιστή, ή να κάνετε πιο σταθερό overclock; Έχετε να προτείνετε άλλες εφαρμογές για τον έλεγχο του υπολογιστή; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps