Το format και η επανεγκατάσταση των Windows είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, και σε ένα σύγχρονο υπολογιστή γίνεται γρήγορα. Αυτό που είναι πιο χρονοβόρο είναι να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές που χρειαζόμαστε. Στον οδηγό θα δούμε πώς γίνεται η μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows, αλλά και την αυτόματη ανανέωση τους στις τελευταίες εκδόσεις, με τη χρήση των εφαρμογών Ninite και Chocolatey.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Οι δύο καλύτερες μέθοδοι για μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων
Για εκατομμύρια χρήστες, το Ninite είναι η γνωστότερη εφαρμογή για την μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων. Πρόκειται για μία δωρεάν υπηρεσία που λειτουργεί από το 2009, και προσφέρει ορισμένα από τα πλέον απαραίτητα προγράμματα για Windows. Όμως, εκ των πραγμάτων, ο αριθμός των εφαρμογών που υποστηρίζει είναι περιορισμένος.
Το Chocolatey υποστηρίζει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων, και ουσιαστικά φέρνει στα Windows τη λειτουργικότητα package managers και repositories όπως αυτή που έχουν οι διανομές Linux εδώ και δεκαετίες.
Εντούτοις, η μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων μέσω του Chocolatey απαιτεί να ασχοληθούμε με τη γραμμή εντολών μέσω του PowerShell. Ενώ το Chocolatey διαθέτει προαιρετικό γραφικό περιβάλλον (GUI), θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε πρώτα μέσα από τη γραμμή εντολών.
Ninite
Οι δημιουργοί του Ninite έχουν συγκεντρώσει δεκάδες από τα πλέον απαραίτητα προγράμματα για Windows, ομαδοποιημένα σε δεκατρείς κατηγορίες.
Δωρεάν Εφαρμογές για Υπολογιστές: 450+ Δωρεάν ΠρογράμματαΣτους περισσότερους τομείς ισχύει το “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”. Ο τομέας των εφαρμογών, όμως, είναι ίσως η μεγαλύτερη εξαίρεση. Στο ίντερνετ θα βρούμε δωρεάν προγράμματα για…
Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών φτάνει τις 90. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές που προσφέρει το Ninite είναι δωρεάν, και αρκετές είναι ανοιχτού κώδικα.
Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις είναι το WinRAR, που είναι διαθέσιμο ως δοκιμαστική έκδοση 40 ημερών.
Επιλέγοντας τις εφαρμογές που θέλουμε
Η χρήση του Ninite είναι εξαιρετικά απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφτούμε τη σελίδα του, και να επιλέξουμε όποιες και όσες εφαρμογές θέλουμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.
Η σελίδα δεν πρόκειται να μας περιορίσει με κανένα τρόπο. Θεωρητικά, μπορούμε να τσεκάρουμε όλα τα προγράμματα που διαθέτει. Καλό είναι όμως η επιλογή μας να είναι έξυπνη.
Για παράδειγμα, το LibreOffice και το OpenOffice παρέχουν πρακτικά τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες, όπως μπορείτε να δείτε και στον οδηγό μας για τις καλύτερες δωρεάν σουίτες Office.
Δωρεάν Office – Οι καλύτερες Εναλλακτικές της MicrosoftΠρογράμματα όπως τα Word, Excel, και PowerPoint, είναι απαραίτητα ουσιαστικά σε κάθε υπολογιστή. Όμως τα Windows δεν έρχονται με προεγκατεστημένη κάποια σουίτα Office, και το…
Επίσης, το να επιχειρήσουμε να εγκαταστήσουμε και να τρέχουμε ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα antivirus ταυτόχρονα, όπως το Avast, το AVG, και το Avira, είναι βέβαιο πως θα μας δημιουργήσει προβλήματα, από μεγάλες καθυστερήσεις στα Windows, μέχρι μπλε οθόνες.
Όμως, οι Malware Scanners, όπως το Malwarebytes, το Spybot 2, και το SUPERAntiSpyware, είναι σχεδιασμένοι για να συνεργάζονται με το antivirus.
Κάνουμε λοιπόν προσεκτικά την επιλογή μας, για να μην εγκαταστήσουμε περιττές εφαρμογές, ή εφαρμογές που καλύπτουν τις ίδιες εργασίες.
Όταν ολοκληρώσουμε την επιλογή, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Get Your Ninite”.
Ανεξάρτητα αν έχουμε επιλέξει 5, 15, ή 55 προγράμματα, το αρχείο που θα κατέβει είναι γύρω στα 300KB.
Ξεκινώντας την αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων
Με το αρχείο αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι να το αντιγράψουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Internet και να το τρέξουμε.
Θα πρέπει φυσικά ο λογαριασμός μας στα Windows να έχει δικαιώματα διαχειριστή για να ξεκινήσει η αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων.
Από εκεί και πέρα, το Ninite θα κατεβάσει την τελευταία έκδοση από κάθε εφαρμογή, και θα προχωρήσει στην εγκατάστασή της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εφαρμογές δεν κατεβαίνουν από την ιστοσελίδα του Ninite. Η υπηρεσία τις τραβάει από τα αντίστοιχα site των δημιουργών – κατόπιν συμφωνίας, προφανώς – ενώ ελέγχει τις ψηφιακές υπογραφές για να πιστοποιήσει πως οι εφαρμογές είναι αυθεντικές.
Σε περίπτωση που μια εφαρμογή διατίθεται σε πολλές γλώσσες, το Ninite θα επιλέξει αυτόματα την κατάλληλη γλώσσα με βάση την τοποθεσία των Windows.
Επιπλέον, αν τα Windows είναι 64-bit, θα επιλέξει την αντίστοιχη 64-bit έκδοση, σε όσες εφαρμογές διαθέτουν.
Όσο προχωράει η αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων, εμείς δεν θα χρειαστεί να κάνουμε απολύτως τίποτα. Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε καμία από τις εγκαταστάσεις, να συμφωνήσουμε στους όρους χρήστης, ή να πατήσουμε ούτε ένα “Επόμενο”.
Μάλιστα, αν κάποιο πρόγραμμα επιχειρεί να εγκαταστήσει κάποιο τρίτο πρόγραμμα ή toolbar στον υπολογιστή μας, το Ninite είναι αρκετά έξυπνο για να το εμποδίσει.
Να σημειώσουμε πως η εγκατάσταση των εφαρμογών είναι εξίσου κανονική με το να την είχαμε κάνει χειροκίνητα. Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποια εφαρμογή, η απεγκατάσταση γίνεται κανονικά από την σχετική ενότητα των Windows.
Αυτόματη αναβάθμιση
Το καλύτερο χαρακτηριστικό του Ninite είναι πως εκτός από την αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων, αναλαμβάνει και την αυτόματη ανανέωση για κάθε εφαρμογή που υποστηρίζει.
Αρκεί να ξανατρέξουμε το αρχείο του Ninite όποτε θέλουμε, και θα ελέγξει όλες τις σχετικές εφαρμογές για το αν βρίσκονται στην τελευταία τους έκδοση. Για όσες υπάρχουν ανανεώσεις, θα τις κατεβάσει και εγκαταστήσει αυτόματα, διατηρώντας φυσικά τις ρυθμίσεις μας.
Τέλος, αν θέλουμε να δούμε κάποια επιπλέον εφαρμογή στη γκάμα του Ninite, δεν έχουμε παρά να συμπληρώσουμε την (εξαιρετικά σύντομη) φόρμα πρότασης, την οποία θα βρούμε στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας.
Αν αρκετοί χρήστες έχουν προτείνει την ίδια εφαρμογή, η υπηρεσία θα την ενσωματώσει. Εισάγοντας προαιρετικά το e-mail μας, θα ενημερωθούμε αν η εφαρμογή που ζητήσαμε έχει προστεθεί.
Απεγκατάσταση
To Ninite δεν προσφέρει καμία δυνατότητα για μαζική απεγκατάσταση προγραμμάτων. Μπορούμε όμως να απεγκαταστήσουμε όποιο πρόγραμμα δεν χρειαζόμαστε κανονικά μέσα από τη λειτουργία των Windows, ή και με τρίτες εφαρμογές.
Απεγκατάσταση Προγραμμάτων: Οι Καλύτερες Δωρεάν ΕφαρμογέςΗ απεγκατάσταση προγραμμάτων μέσα από τα Windows, με τον uninstaller του εκάστοτε προγράμματος, συχνά είναι ανεπαρκής. Ανάλογα με την εφαρμογή, η απεγκατάσταση μπορεί να αφήσει…
Απλά θα πρέπει να θυμηθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο Ninite, χωρίς τις εφαρμογές που δεν θέλουμε πλέον, προκειμένου να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε αυτόματα τα υπόλοιπα προγράμματα.
Αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων για επαγγελματίες
Για system administrators που έχουν να συντηρήσουν δίκτυα δεκάδων, εκατοντάδων, ή χιλιάδων υπολογιστών, το Ninite διαθέτει μία πληρωμένη έκδοση Pro.
Η έκδοση αυτή μπορεί να εγκαταστήσει και να αναβαθμίσει τα προγράμματα μέχρι και σε περισσότερους από 1000 υπολογιστές ταυτόχρονα, σε ένα τοπικό δίκτυο ή domain.
Μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε έναν installer που να περιέχει τις πλήρεις εκδόσεις των εφαρμογών, για εγκατάσταση προγραμμάτων χωρίς πρόσβαση στο Internet.
Επιπλέον, διαθέτει επιλογές όπως την απομακρυσμένη εκκίνηση, offline installer, silent mode, καθώς και την επιλογή επιπλέον εφαρμογών.
Τέλος, μπορεί να συνεργαστεί με τις γνωστότερες πλατφόρμες απομακρυσμένης διαχείρισης.
Το κόστος της έκδοσης Pro είναι μηνιαίο, και εξαρτάται από τον αριθμό των υπολογιστών που θέλουμε να υποστηρίζει κάθε μήνα.
Η ελάχιστη χρέωση, για έναν μόνο υπολογιστή, είναι 1 δολάριο το μήνα, που προπληρώνεται σε ετήσια βάση, σαν $12.
Τα μειονεκτήματα του Ninite
Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του, το Ninite έχει και κάποια μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα προγράμματα που προσφέρει πλέον δεν αναπτύσσονται ενεργά από τους προγραμματιστές τους, και ενδεχομένως να περιέχουν κενά ασφαλείας.
Για παράδειγμα, το Classic Start, που ήταν μια εφαρμογή για την προσθήκη μενού έναρξης στα Windows 8, έχει σταματήσει να αναπτύσσεται από το 2017. Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει λόγο ύπαρξης στα Windows 10.
Ομοίως, το Microsoft Security Essentials έχει καταργηθεί από τον Ιανουάριο του 2020, την ίδια ημέρα που έληξαν τα Windows 7.
Τι Σημαίνει Η Λήξη Της Υποστήριξης Στα Windows 7Πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουμε ότι η 14η Ιανουαρίου 2020 είναι η ημερομηνία που σηματοδοτεί επίσημα το τέλος του κύκλου ζωής των Windows 7. Από…
Τα Windows 8 και 10 έχουν ήδη την ίδια λειτουργικότητα στο Windows Defender, συνεπώς η επιλογή του Microsoft Security Essentials είναι άχρηστη σε αυτά τα λειτουργικά.
Συνεπώς, όσο χρήσιμο και αν είναι το Ninite για τη μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows, θέλει λίγη προσοχή όσον αφορά τα προγράμματα που θα επιλέξουμε.
Chocolatey
To Chocolatey είναι ένα ασύγκριτα πιο ισχυρό εργαλείο από το Ninite για να κάνουμε μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων αλλά και διαχείριση πακέτων λογισμικού, ανεξάρτητα από τον τύπο του προγράμματος.
Τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για μαζικές λήψεις μέσω του Chocolatey αναφέρονται ως πακέτα (Packages). Μπορούμε να τα δούμε όλα συγκεντρωμένα πατώντας εδώ. Ο αριθμός τους τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές φτάνει τα 8585 πακέτα.
Η λειτουργία του Chocolatey είναι παρόμοια με την αντίστοιχη των δημοφιλών διαχειριστών πακέτων apt-get και yum του Linux, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Chocolatey CLI (choco)
Ο πιο ισχυρός τρόπος και ενδεχομένως λιγότερο εύκολος για τους αρχάριους είναι μέσω του PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή. Το ανοίγουμε κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows.
Στη συνέχεια, πρέπει να εγκαταστήσουμε το Chocolatey επικολλώντας την ακόλουθη εντολή:
Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://community.chocolatey.org/install.ps1'))
Μόλις τελειώσει η διαδικασία της εγκατάστασης, επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter…
choco install hugo
…και ολοκληρώνουμε πληκτρολογώντας το y (yes) μόλις μας το ζητήσει, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Από εδώ και μετά, με την πολύ εύκολη εντολή choco install, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποιο δημοφιλές πρόγραμμα θέλουμε χωρίς να το αναζητούμε στο Internet. Αρκεί να πληκτρολογούμε σωστά το όνομα του.
Για παράδειγμα αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το Kodi στην τελευταία έκδοση του, απλά πληκτρολογούμε…
choco install Kodi
…πληκτρολογώντας και το y μόλις μας εμφανιστεί η σχετική ερώτηση.
Στη σελίδα με τα πακέτα του Chocolatey, θα βρούμε την εντολή για κάθε πακέτο που μας ενδιαφέρει να εγκαταστήσουμε. Αρκεί να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση της εντολής στο PowerShell.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να εγκαθιστούμε ταυτόχρονα όσα προγράμματα επιθυμούμε πληκτρολογώντας μονομιάς όλες τις εντολές, και μετά τα διαδοχικά y που θα μας εμφανιστούν.
Έτσι, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε από εδώ και από εκεί για τη λήψη των προγραμμάτων στις επίσημες ιστοσελίδες τους.
Η εγκατάσταση προγραμμάτων μπορεί να γίνει πιο γρήγορα χωρίς την ερώτηση του yes to all. Σε αυτή την περίπτωση, απλά προσθέτουμε το -y διαμορφώνοντας την κάθε εντολή ως εξής:
choco install Kodi -y
Αυτό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο όταν χρησιμοποιούμε πολλές εντολές choco install για μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων στο PowerShell, όπως είδαμε στην παραπάνω εικόνα.
Κάτι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο είναι πως με το ελληνικό ερωτηματικό “;” μπορούμε να βάλουμε δύο εντολές να τρέξουν στη σειρά.
Με άλλα λόγια, αν τρέξουμε την παρακάτω σύνθετη εντολή, θα εγκαταστήσει πρώτα το Notepad++ και ύστερα το 7zip, με βάση τις εντολές που βρήκαμε από τη σελίδα με τα πακέτα.
choco install notepadplusplus.install -y ; choco install 7zip.install -y
Δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στο πόσες εντολές μπορούμε να συνδυάσουμε, απλά χωρίζοντάς τες με το ελληνικό ερωτηματικό.
Τρέχοντας μία και μοναδική τέτοια σύνθετη εντολή, μπορούμε να εγκαταστήσουμε μαζικά όλα τα προγράμματα που θέλουμε. Αρκεί φυσικά να έχουμε θυμηθεί να περιλάβουμε το “-y” για το κάθε πρόγραμμα, ειδάλλως το Chocolatey θα περιμένει να εγκρίνουμε την εγκατάσταση χειροκίνητα.
Να σημειωθεί επίσης πως κάθε τμήμα της σύνθετης εντολής πρέπει να περιλαμβάνει το “choco install”. Αν γράψουμε “choco install notepadplusplus.install -y ; 7zip.install -y” ΔΕΝ πρόκειται να λειτουργήσει.
Ενημερώσεις προγραμμάτων
Σε ό,τι αφορά τις ενημερώσεις, μπορούμε με την εντολή choco upgrade να ενημερώσουμε ένα πακέτο, ή όλα τα προγράμματα που εγκαταστήσαμε με το Chocolatey CLI.
Για παράδειγμα, αν έχουμε ήδη εγκαταστήσει το Malwarebytes, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή:
choco upgrade malwarebytes
Αμέσως μετά, το Chocolatey θα δει αν υπάρχει ενημέρωση και στη συνέχεια θα την εγκαταστήσει.
Εάν έχουμε εγκαταστήσει πολλά πακέτα με το Chocolatey, μπορούμε να τα ενημερώσουμε όλα μονομιάς με την ακόλουθη εντολή:
choco upgrade all -y
Εάν αποφασίσουμε ότι δεν μας αρέσει το Chocolatey, μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε διαγράφοντας απλά τον φάκελο όπου βρίσκεται. Δεδομένου ότι δεν είναι πραγματικά εγκατεστημένο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για κατάλοιπα στο Μητρώο των Windows.
Τον φάκελο τον εντοπίζουμε στην ακόλουθη διαδρομή:
C:\ProgramData\chocolatey
Για να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές που περάσαμε με το Chocolatey, η αντίστοιχη εντολή είναι “choco uninstall”. Και μπορούμε με το ελληνικό ερωτηματικό να απεγκαταστήσουμε μαζικά εφαρμογές.
choco uninstall notepadplusplus.install -y ; choco uninstall 7zip.install -y
Chocolatey GUI
Ο δεύτερος τρόπος για τη μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων με το Chocolatey απευθύνεται στους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γραμμή εντολών.
Πρόκειται για ένα μία εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το Chocolatey μέσα από ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον, όπως κάνουμε με όλες τις εφαρμογές στα Windows.
Η τελευταία έκδοση του Chocolatey GUI εμφανίζει ακόμη και εικονίδια για τα πακέτα, γεγονός που απλοποιεί ακόμη περισσότερο τη χρήση του εργαλείου.
Για να εγκαταστήσουμε το Chocolatey GUI, επικολλούμε την ακόλουθη εντολή στο PowerShell (Διαχειριστής)…
choco install chocolateygui
…και ολοκληρώνουμε πληκτρολογώντας διαδοχικά τα δύο y (yes) μόλις μας τα ζητήσει, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Όπως είδαμε προηγουμένως, αν θέλουμε η εγκατάσταση να γίνει αυτόματα χωρίς να πρέπει να εγκρίνουμε ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να επικολλήσουμε την ακόλουθη εντολή:
choco install chocolateygui -y
Σε λίγο θα δούμε ότι έχει εγκατασταθεί στα Windows το Chocolatey GUI το οποίο είναι μόλις 15MB.
Από προεπιλογή το εντοπίζουμε στον τοπικό κατάλογο C:\Program Files (x86)\Chocolatey GUI.
Από εδώ και μετά, είμαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση προγραμμάτων.
Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν με βάση τις περισσότερες λήψεις, ή αλφαβητικά. Επιπλέον, όλες τις εκδόσεις τους εφόσον διατίθενται.
Αν θέλουμε να δούμε αν εκκρεμούν ενημερώσεις για τα πακέτα που έχουμε εγκαταστήσει, απλά πατάμε στη σχετική ένδειξη που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.
Είναι επίσης πολύ εύκολο να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές που βάλαμε με το Chocolatey, με απλό δεξί κλικ -> Uninstall.
Εναλλακτική: φορητά (portable) προγράμματα
Ένας άλλος εύκολος τρόπος να έχουμε στη διάθεσή μας τα προγράμματα που χρειαζόμαστε, είναι να επιλέξουμε τις λεγόμενες portable εφαρμογές, που τρέχουν χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στον οδηγό μας:
Portable Apps: Τι Είναι οι Φορητές Εφαρμογές Χωρίς ΕγκατάστασηΤα περισσότερα προγράμματα των Windows πρέπει να εγκατασταθούν για να λειτουργήσουν. Υπάρχουν όμως οι λεγόμενες portable apps, φορητές εφαρμογές που τρέχουν χωρίς εγκατάσταση. Προσφέρουν σαφή…
Είναι χρήσιμη η αυτόματη εγκατάσταση προγραμμάτων με Ninite και Chocolatey?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την μαζική εγκατάσταση προγραμμάτων, είτε με το Ninite, είτε με το Chocolatey, ή με κάποια άλλη μέθοδο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.