Home » Hardware » Οθόνη Υπολογιστή: Τι Πρέπει να Προσέξω Στην Αγορά PC Monitor
Οθόνη Υπολογιστή: Τι Πρέπει να Προσέχω Στην Αγορά PC Monitor

Οθόνη Υπολογιστή: Τι Πρέπει να Προσέξω Στην Αγορά PC Monitor

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η επιλογή του monitor είναι η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρουμε κατά την αγορά ενός νέου υπολογιστή. Από τους φανατικούς gamers μέχρι αυτούς που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μόνο για πλοήγηση στο internet ή για σύνταξη κειμένων, η κατάλληλη οθόνη υπολογιστή θα προσφέρει άνετη και ξεκούραστη χρήση, ενώ η λάθος οθόνη θα οδηγήσει σε κούραση και εκνευρισμό.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Oι επεξεργαστές και οι κάρτες γραφικών μέσα σε μερικά χρόνια δεν αξίζουν απολύτως τίποτα. Όμως μια καλή οθόνη θα μας συντροφέψει για όλη της τη ζωή. Είναι η καλύτερη επένδυση για τον υπολογιστή.

Υπάρχουν αμέτρητα μοντέλα και πάρα πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη για να κάνουμε τη σωστή αγορά οθόνης.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε όλα τα κριτήρια που πρέπει να έχουμε κατά νου για να επιλέξουμε το κατάλληλο μοντέλο, καθώς και τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά.

Επιπλέον, θα δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη τιμή για το μοντέλο που μας ενδιαφέρει μέσα από τη σελίδα του BestPrice.

Γιατί οθόνη υπολογιστή και όχι τηλεόραση

Για αρχή, ας βγάλουμε από τη μέση μία ερώτηση που δεχόμαστε πολύ συχνά στα σχόλια. Γιατί να μην πάρουμε μία τηλεόραση και να την έχουμε και για οθόνη υπολογιστή; Δύο σε ένα, ακούγεται πολύ καλή προσφορά, σωστά;

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε χειρότερο βασανιστήριο για τα μάτια, απ’ το να βάλουμε μία τηλεόραση μισό μέτρο απ’ το κεφάλι μας και να προσπαθήσουμε να γράψουμε κείμενο, να παίξουμε παιχνίδια, ή πρακτικά οτιδήποτε άλλο.

Μία τηλεόραση είναι σχεδιασμένη για θέαση από απόσταση, με βασικό γνώμονα τις σειρές, τις ταινίες, και τέτοιου είδους περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, θα έχει πολύ καλή ποιότητα εικόνας, αλλά μεγάλο input lag και κακούς χρόνους απόκρισης.

Το βασικότερο όμως είναι η πολύ μικρή ανάλυση σε συνάρτηση με το μέγεθός της.

Μία τηλεόραση 52 ιντσών, για παράδειγμα, ακόμα κι αν είναι 4K, έχει πολύ χαμηλό αριθμό ppi (pixel ανά ίντσα), σε σύγκριση με μία οθόνη υπολογιστή 32 ιντσών που είναι επίσης 4K.

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο panel για την οθόνη υπολογιστή

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την αγορά οθόνης υπολογιστή είναι το πάνελ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους όρους LCD, IPS, TN, OLED, και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά τα αρχικά αναφέρονται σε τεχνολογίες οθόνης. Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο αποτυπώνεται η εικόνα στην οθόνη.

Κάποτε είχαμε τις οθόνες CRT.

Προφανώς αυτές είναι πλέον παρελθόν. Δεν πωλούνται καν στην αγορά.

Έπειτα για ένα διάστημα εμφανίστηκαν οι PLASMA. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τηλεοράσεις, αλλά κι αυτές πλέον έχουν εξαφανιστεί.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των οθονών σήμερα είναι το LCD – οι λεγόμενες οθόνες υγρών κρυστάλλων. Οι οθόνες TFT που χρησιμοποιούσαμε για χρόνια είναι μία κατηγορία LCD, στην οποία χρησιμοποιείται λάμπα φθορισμού ως πηγή φωτός.

Πλέον όλες σχεδόν οι οθόνες έχουν λάμπες LED ως πηγή φωτός, γι’ αυτό και λέγονται οθόνες LED. Οι λάμπες LED είναι άλλωστε πιο φιλικές προς το περιβάλλον, παράγουν περισσότερο φως, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Όσον αφορά το πάνελ, έχουμε διάφορες υποκατηγορίες. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα βασικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε πάνελ. Εδώ θα δείτε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

TN

Το παλαιότερο και φθηνότερο πάνελ ονομάζεται TN. Αυτού του είδους οι οθόνες έχουν το πλεονέκτημα της πολύ καλής απόκρισης, που τις κάνει ιδανικές για gaming.

Επιπλέον, μπορούν να φτάσουν πολύ μεγάλους ρυθμούς ανανέωσης, έως και 240Hz, που είναι επίσης ιδανικό για gaming.

Ωστόσο, τα χρώματά τους δεν είναι τα καλύτερα. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε TN πάνελ για βίντεο ή φωτογραφία σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η χρωματική τους ακρίβεια είναι χαμηλή, και έχουν πολύ κακές γωνίες θέασης. Που σημαίνει ότι αν κοιτάμε την οθόνη υπολογιστή από τα πλάγια και όχι ευθεία στο κέντρο, παρατηρούμε αλλαγή στα χρώματα.

Γωνία θέασης στην οθόνη υπολογιστή

Τα σύγχρονα TN πάνελ έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν παύει να είναι απαγορευτικό για όσους ενδιαφέρονται για μεγάλη πιστότητα χρωμάτων.

IPS

Και κάπου εδώ έρχονται τα IPS πάνελ. Κορυφαία, ζωντανά χρώματα, έντονος κορεσμός, και σχεδόν κανένας αποχρωματισμός όταν κοιτάμε από διαφορετικές γωνίες.

Κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει δικές τους ονομασίες για το IPS πάνελ. Θα βρούμε για παράδειγμα το PLS της Samsung.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο από το IPS, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία παραλλαγή του IPS με ελάχιστες διαφορές.

Αντίστοιχα υπάρχουν κι άλλες ονομασίες από άλλες εταιρείες, όπως το AHVA και το eIPS. Όλα αυτά βασίζονται στο IPS πάνελ, και δεν πρόκειται να δούμε σπουδαίες διαφορές μεταξύ τους, ό,τι κι αν λένε οι εταιρείες στον βωμό του marketing.

VA

Όπως είπαμε, TN πάνελ για πολύ καλή απόκριση, IPS για πολύ καλά χρώματα. Τι γίνεται αν θέλουμε και τα δύο;

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το VA πάνελ, που είναι κάτι ενδιάμεσο. Φτάνει δηλαδή τους υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης που θα βρούμε σε ένα TN πάνελ, και σχεδόν όσο καλά χρώματα θα βρούμε στα IPS πάνελ.

Για αυτούς που θέλουν κάτι ενδιάμεσο, είναι μάλλον η καλύτερη λύση.

Επίσης, τα VA πάνελ έχουν την καλύτερη αντίθεση που θα βρούμε σε οθόνες με τεχνολογία LCD. Το μαύρο χρώμα είναι πραγματικά μαύρο. Μόνο αν δείτε δίπλα-δίπλα μία οθόνη VA με μία IPS θα καταλάβετε τι σημαίνει πραγματικό μαύρο.

Παραλλαγές του VA πάνελ θα βρούμε με τις ονομασίες PVA και MVA.

Υπάρχει OLED πάνελ σε οθόνη υπολογιστή;

Τέλος, ίσως έχετε ακούσει για τα OLED πάνελ. Εδώ πλέον μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική τεχνολογία, όπου κάθε pixel ελέγχεται ξεχωριστά.

Η ποιότητα της εικόνας είναι προφανώς σε άλλα επίπεδα, αλλά δεν πρόκειται να βρούμε σύντομα OLED πάνελ σε οθόνη υπολογιστή σε λογική τιμή. Κυκλοφορούν μόνο 2-3 μοντέλα, τα οποία κοστίζουν κοντά στις 2.000€.

Επιπλέον, τα OLED Panel έχουν θέμα burn-in. Δηλαδή αν δείχνουν την ίδια εικόνα συνέχεια, σύντομα θα παραμείνει μια “σκιά” αυτής της εικόνας στο ίδιο σημείο.

Στις τηλεοράσεις OLED συνήθως δεν υπάρχουν τόσο στατικά στοιχεία όσο σε μια οθόνη υπολογιστή, οπότε δεν τίθεται αυτό το θέμα. Στην οθόνη υπολογιστή, όμως, πολλά στοιχεία στην επιφάνεια εργασίας είναι συνεχώς στατικά.

Το μέγεθος της οθόνης

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το μέγεθος μιας οθόνης εκφράζει το μέγεθος της διαγωνίου της σε ίντσες, χωρίς φυσικά να μετράμε τα bezels.

Το μέγεθος της οθόνης που είναι άνετο για τη χρήση του υπολογιστή είναι μια καθαρά υποκειμενική επιλογή.

Πριν την αγορά οθόνης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος του γραφείου μας, τις εργασίες που θέλουμε να κάνουμε, και την απόστασή μας από την οθόνη.

Βέβαια το μέγεθος από μόνο του δεν μας λέει τίποτα. Πρέπει πάντα να το κοιτάμε σε συνδυασμό με την ανάλυση της οθόνης και το aspect ratio.

Ανάλυση Οθόνης (Screen Resolution)

Όταν μιλάμε για την ανάλυση της οθόνης, αναφερόμαστε στον αριθμό των pixel που διαθέτει. Η ανάλυση εκφράζεται ως γινόμενο των pixel κατά μήκος της οθόνης επί τον αριθμό των pixel στον κάθετο άξονα.

Για παράδειγμα, το 1920×1080, που είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αναλύσεις, σημαίνει ότι η οθόνη υπολογιστή μας έχει 1920 pixel οριζόντια επί 1080 pixel κάθετα. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, μιλάμε για 2.073.600 pixel στο σύνολο.

Τι ανάλυση να επιλέξω στην οθόνη υπολογιστή

Τα pixel είναι η μικρότερη πληροφορία που μπορεί να αναπαράγει μία οθόνη. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας.

Τεχνολογίες Οθόνης: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Καθημερινά βλέπουμε διαφημίσεις κατασκευαστών που υπόσχονται ότι οι οθόνες στις τηλεοράσεις, στα monitor, ή στα smartphone τους, είναι οι καλύτερες της αγοράς. Όμως τι πραγματικά σημαίνουν οι τεχνολογίες που…

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης, τόσο πιο λεπτομερής θα είναι η εικόνα μας, γιατί θα αποτελείται από περισσότερα pixel.

Βέβαια το να πάρουμε μία οθόνη υπολογιστή με όσο μεγαλύτερη ανάλυση γίνεται, δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο.

Ναι μεν θα έχουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας, όμως αν παίζουμε παιχνίδια, θα απαιτείται πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από την κάρτα γραφικών.

Κάρτα Γραφικών: Τι Να Προσέξω Πριν Την Αγορά Για Κάθε Χρήση
Κάρτα Γραφικών: Τι Να Προσέξω Πριν Την Αγορά Για Κάθε Χρήση

Ανάλογα τη χρήση που κάνουμε στον υπολογιστή, η κάρτα γραφικών μπορεί να είναι το σημαντικότερο κομμάτι, ή το πιο άχρηστο. Για δουλειές γραφείου, ίντερνετ, και…

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη η ανάλυση, τόσο πιο δυνατό hardware θα χρειαστούμε για να μπορούμε να παίξουμε αξιοπρεπώς.

Επιπλέον, οι υψηλότερες αναλύσεις κάνουν τα αντικείμενα επί της οθόνης να φαίνονται μικρότερα απ' ότι οι χαμηλότερες, για οθόνες ίδιου μεγέθους.

Γι' αυτόν τον λόγο, αν ο τρόπος εργασίας μας περιλαμβάνει να έχουμε ανοιχτά ταυτόχρονα πολλά παράθυρα, καλό είναι να επιλέξουμε μια οθόνη υπολογιστή υψηλότερης ανάλυσης.

Ορισμένοι χρήστες με προβλήματα όρασης ή που δυσκολεύονται με το μικρό κείμενο πιθανώς να προτιμήσουν οθόνες με χαμηλότερη ανάλυση. Βέβαια, και τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ρυθμίσεις που μεγενθύνουν το κείμενο και τα εικονίδια.

Η μικρότερη ανάλυση που θα βρούμε στην αγορά είναι τα 720p – γνωστή και με την ονομασία HD. Ωστόσο, εν έτει 2022 δεν έχει κανένα νόημα να πάρουμε οθόνη 720p.

1080p

Η πιο διαδεδομένη ανάλυση και η μικρότερη που προτείνουμε για αγορά οθόνης είναι το λεγόμενο FullHD – με 1920×1080 pixel.

Σε αυτήν την ανάλυση παίρνουμε αξιοπρεπέστατη εικόνα και αρκετά καλές επιδόσεις στα παιχνίδια, ακόμα και με ξεπερασμένο hardware.

Καλό είναι να μην πάρουμε οθόνη υπολογιστή μεγαλύτερη από 27 ίντσες σε αυτήν την ανάλυση, γιατί θα μικρύνει η αναλογία των pixel ανά ίντσα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τόσο καθαρή εικόνα.

1440p

Το αμέσως επόμενο βήμα στην ανάλυση είναι τα 1440p, το οποίο μπορεί να συναντήσουμε και ως 2K, QHD, ή WQHD. Όλες αυτές οι ονομασίες αναφέρονται στην ανάλυση 2560×1440 pixel.

Η μεγαλύτερη ανάλυση θα αυξήσει την αποδοτικότητά μας σε εργασίες γραφείου, γιατί πολύ απλά μας προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας.

Μιλάμε για 77% περισσότερα pixel από τα 1080p, που σημαίνει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Τι διαφορά έχει μια οθόνη υπολογιστή 1080p από μια οθόνη υπολογιστή 1440p

Επιπλέον, μπορούμε να έχουμε ανοιχτά περισσότερα παράθυρα στον ίδιο χώρο. Φυσικά, σε μια τέτοια ανάλυση δεν θα περιοριστούμε στις 24 ίντσες.

Για να αναδειχθεί σωστά μία οθόνη υπολογιστή 1440p, πρέπει να ανέβουμε τουλάχιστον στις 27 ίντσες, και γιατί όχι στις 28, 29, και έως τις 32.

Tα 1440p θα λέγαμε ότι δίνουν το καλύτερο VFM για όλες τις χρήσεις. Δεδομένου ότι δεν θα αναβαθμίσουμε την οθόνη μας στο άμεσο μέλλον, αξίζει να επενδύσουμε σε κάτι καλύτερο, έτσι ώστε να μας καλύψει για αρκετά χρόνια.

Αυτή η ανάλυση είναι η καλύτερη λύση για δουλειές γραφείου λόγω της αυξημένης επιφάνειας. Βολεύει πάρα πολύ σε εργασίες επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, πάλι λόγω της αυξημένης επιφάνειας.

Μόνο για το gaming θα πρέπει να έχουμε έναν μικρό ενδοιασμό, κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε κάρτα γραφικών της τάξης των RTX 3060 και ή RX 6600 και πάνω, ώστε να παίζουμε με ελάχιστο τα 60fps σε όλους τους τίτλους.

Συν ότι στο gaming ενδεχομένως να μας ενδιαφέρουν κι άλλα πράγματα που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Αξίζει η οθόνη υπολογιστή 4K ή παραπάνω;

Φεύγοντας από τα 1440p φτάνουμε στο 4K, το οποίο αναφέρεται στην ανάλυση 3840×2160 pixel.

Σε αυτήν την κατηγορία το gaming πάει περίπατο, καθώς θα πρέπει να έχουμε τις κορυφαίες κάρτες της αγοράς που κοστίζουν τελευταία πάνω από 1000€. Ακόμα και τότε όμως θα πρέπει να ρίξουμε κάποιες ρυθμίσεις σε πολύ απαιτητικούς τίτλους, ώστε να παίξουμε στα 60fps.

Για άλλες εργασίες επίσης θα πρέπει να πάμε σε οθόνη υπολογιστή μεγαλύτερη από 30 με 32 ίντσες για να μην φαίνονται όλα υπερβολικά μικρά.

Και δεδομένου ότι συνήθως καθόμαστε πολύ κοντά στην οθόνη, ενδεχομένως να μην μας βολέψει μία τόσο μεγάλη οθόνη υπολογιστή.

Εκεί που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες όμως τέτοιες οθόνες είναι στην προβολή ταινιών, ή σε εργασίες όπως το video editing.

Αντίστοιχα υπάρχουν και οθόνες 5Κ ή 8K. Αυτές οι οθόνες είναι πανάκριβες και δεν απευθύνονται σε καμία περίπτωση στον μέσο χρήστη, ούτε καν στον επαγγελματία, εκτός αν κάνει video editing σε αντίστοιχα υψηλές αναλύσεις.

Απέχουμε αρκετά από το να γίνει το 4Κ το στάνταρ στις αναλύσεις οθονών, οπότε για το 8K έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Λόγος πλευρών (aspect ratio)

Πέρα από τις κλασικές αναλύσεις, ενδεχομένως να δούμε κάποιες άλλες του στυλ 2560×1080 pixel.

Αυτές είναι οι λεγόμενες ultrawide οθόνες, οι οποίες έχουν διαφορετικό aspect ratio από το κλασικό 16:9.

Τι σημαίνει αυτό; Και τι είναι το aspect ratio; Πρόκειται για τον λόγο των πλευρών μίας οθόνης. Ο πρώτος αριθμός αντιπροσωπεύει το μήκος, και ο δεύτερος το ύψος.

Έτσι, όταν λέμε ότι έχουμε λόγο πλευρών 16:9, εννοούμε ότι για κάθε 16 οριζόντια pixel, η οθόνη έχει 9 κάθετα pixel. Οι αναλύσεις που αναφέραμε παραπάνω – 1080p, 1440p, 4k, ήταν όλες σε αναλογία 16:9.

Πριν κάποια χρόνια, η πιο διαδεδομένη αναλογία ήταν τα 4:3, όπου οι οθόνες ήταν πιο τετραγωνισμένες.

Πλέον, αν θέλουμε να αυξήσουμε την επιφάνεια εργασίας μας και να ξεφύγουμε απ’ την συνηθισμένη αναλογία 16:9, έχουμε τρεις επιλογές.

Πολλαπλές οθόνες

Πρώτον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο, τρεις, ή και περισσότερες οθόνες.

οθόνη υπολογιστή

Ένα τέτοιο setup έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να βάλουμε τις οθόνες όπως θέλουμε, είτε οριζόντια, είτε κάθετα…

οθόνη υπολογιστή

…είτε τη μία πάνω από την άλλη.

Και όσο πληθαίνουν οι οθόνες, τόσο αυξάνονται οι συνδυασμοί.

Γενικά, μπορούμε να πειραματιστούμε για να βρούμε τι μας βολεύει. Σε εργασίες που απαιτούν multitasking με πολλαπλά παράθυρα ανοιχτά, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε δύο οθόνες.

Το αρνητικό όμως σε ένα τέτοιο setup είναι ότι ενδιάμεσα θα έχουμε τα bezels, που θα είναι σαν μία μαύρη διαχωριστική γραμμή.

Ultrawide οθόνες

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις αναλύσεις ultrawide, οι οποίες εξαλείφουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για μακρόστενες οθόνες με αναλογία 21:9.

Αυτός ο λόγος πλευρών είναι ιδανικός για προβολή ταινιών, καθώς τo 21:9 είναι πολύ πιο κοντά στους λόγους πλευρών που θα συναντήσουμε στο σινεμά.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, καταλήγουμε να έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πεδίο θέασης, το οποίο ίσως να μας δώσει και ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς υπάρχουν παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν σωστά αυτήν την αναλογία.

Αυτό σημαίνει ότι όταν θα παίζουμε, θα έχουμε μαύρες μπάρες αριστερά και δεξιά από την οθόνη.

Σαφώς, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το gameplay, αλλά είναι ανούσιο να αγοράσουμε μία τέτοια οθόνη υπολογιστή για gaming, και να καταλήξουμε να χρησιμοποιούμε τη μισή.

οθόνη υπολογιστή

Προσοχή επίσης, αν επιλέξετε ultrawide οθόνη υπολογιστή, φροντίστε να είναι από 29 ίντσες και πάνω. Μην σας ξεγελάει το νούμερο, γιατί μία ultrawide 29 ιντσών έχει μικρότερο ύψος από μία οθόνη 23 ιντσών με αναλογία 16:9.

Είναι δηλαδή αρκετά κοντές σε ύψος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τουλάχιστον από τη δική μας εμπειρία, τέτοιου τύπου οθόνες ευνοούν εργασίες που απαιτούν multitasking μόνο σε μεγαλύτερα μεγέθη (30-32 ιντσών).

Για παράδειγμα, στον προγραμματισμό και το software development χρειαζόμαστε ύψος για να βλέπουμε πολλές γραμμές κώδικα.

Στην επεξεργασία εικόνας και βίντεο χρειαζόμαστε μήκος για μεγαλύτερο timeline, αλλά το ύψος είναι εξίσου σημαντικό για να έχουμε πολλαπλά tracks στο timeline. Και πάει λέγοντας.

Super ultrawide οθόνες

Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορούν οι οθόνες super ultrawide, ή double wide όπως ίσως τις συναντήσουμε. Πρόκειται για οθόνες με αναλογία 32:9, οι οποίες είναι ακόμα πιο μακρόστενες.

Είναι σαν να βάζουμε δύο οθόνες 16:9 δίπλα-δίπλα.

Ποια αναλογία είναι η κατάλληλη;

Όπως καταλαβαίνετε, το ποια αναλογία θα επιλέξετε εξαρτάται και πάλι από τη χρήση που κάνετε. Αν σας ενδιαφέρουν κυρίως τα παιχνίδια, καλύτερα να μείνετε στο κλασικό 16:9 για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Αν ασχολείστε με video editing και μπορείτε να διαθέσετε τόσα χρήματα, οι super ultrawide οθόνες θεωρούνται καλή επιλογή.

οθόνη υπολογιστή

Αντίστοιχα οι ultrawide μπορεί να αποτελέσουν μία καλή μέση λύση, καθώς είναι πιο οικονομικές από τις super ultrawide ή από τα setup με πολλαπλές οθόνες.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να δείτε πρώτα ένα τέτοιο μοντέλο από κοντά πριν την αγορά οθόνης, για να βεβαιωθείτε ότι σας κάνει για τη χρήση που θέλετε.

Χρόνος απόκρισης (Response time)

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο ενδιαφέρει κυρίως τους gamers.

Τα pixel της οθόνης παίρνουν κάποιο χρόνο για να αλλάξουν χρώμα, ο οποίος μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds, ms). Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο γρηγορότερα αλλάζει το χρώμα.

Αυτό έχει σημασία για τις οθόνες που πρέπει να απεικονίζουν γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες, π.χ. βίντεο ή παιχνίδια. Ειδικά για τα παιχνίδια, χρόνοι απόκρισης μεγαλύτεροι των 8ms μπορεί να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της απεικόνισης.

Χρόνος απόκρισης σε gaming οθόνη υπολογιστή

Στα σύγχρονα πάνελ δύσκολα θα βρούμε χρόνο απόκρισης πάνω από 8ms. Συνήθως στα IPS πάνελ βλέπουμε το πολύ έως 5ms, ενώ όπως είπαμε, τα TN πάνελ έχουν τον χαμηλότερο χρόνο απόκρισης.

Συχνότητα ανανέωσης (Refresh rate)

Η συχνότητα ανανέωσης μιας οθόνης είναι με λίγα λόγια ο ρυθμός των καρέ που δείχνει ανά δευτερόλεπτο, και μετράται σε Hz.

Στα παιχνίδια, όσο μεγαλύτερη η συχνότητα ανανέωσης, τόσο το καλύτερο, με την προϋπόθεση ότι η κάρτα γραφικών μας μπορεί να ανταπεξέλθει και να μας δώσει τα αντίστοιχα FPS.

Τα 60Hz είναι το στάνταρ για τις περισσότερες οθόνες. Από εκεί και πέρα στην αγορά οθόνης βρίσκουμε και 75Hz, που δεν θα κάνουν τόσο μεγάλη διαφορά.

Τα 144Hz είναι το ιδανικό για gaming. Το μέγιστο ωστόσο είναι τα 240Hz. Μια τέτοια οθόνη υπολογιστή κοστίζει αρκετά παραπάνω χρήματα, χωρίς να μας δίνει πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από τα 144Hz. Χώρια που δεν βρίσκουμε πάρα πολλά μοντέλα στην αγορά.

Να θυμάστε ότι μας ενδιαφέρει ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης μόνο αν παίζουμε παιχνίδια. Σε οποιαδήποτε άλλη εργασία, μας είναι άχρηστα τα επιπλέον Hz.

Λόγος αντίθεσης (Contrast ratio)

Ο λόγος αντίθεσης εκφράζει τη διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό λευκό και το πιο σκούρο μαύρο που μπορεί να παράγει μια οθόνη. Για παράδειγμα, σε μια οθόνη με λόγο αντίθεσης 1000:1, το λευκό είναι χίλιες φορές πιο φωτεινό από το μαύρο.

Οι αριθμοί αυτοί είναι η σημαντικότερη ένδειξη όσον αφορά την ποιότητα του χρώματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος αντίθεσης, τόσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο χρώμα μπορεί να απεικονίσει η οθόνη.

Λόγος αντίθεσης στην οθόνη υπολογιστή

Ο λόγος αντίθεσης είναι επίσης πολύ σημαντικός στις σκοτεινές σκηνές, έτσι ώστε να φαίνονται οι λεπτομέρειες και να μην χάνονται τα πάντα μέσα στη μαυρίλα.

Freesync και Gsync

Οι τεχνολογίες Freesync και Gsync απευθύνονται αποκλειστικά σε gamers. Πρόκειται για μεθόδους συγχρονισμού του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης, ώστε να ταιριάζει με τα FPS που παράγει η κάρτα γραφικών.

Αυτή η μέθοδος εξαλείφει το λεγόμενο tearing κατά το gaming. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Βελτίωση των Γραφικών με τα AMD Freesync / Nvidia G-Sync

Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Όταν όμως οθόνη και κάρτα γραφικών δε “βαδίζουν” με…

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι κάρτες της AMD συνεργάζονται με οθόνες Freesync, ενώ οι κάρτες της NVidia με οθόνες Gsync, που είναι πιο ακριβές.

Ωστόσο, η Nvidia πλέον υποστηρίζει τη λειτουργία του Gsync και σε ορισμένες οθόνες με Freesync. Όχι όμως σε όλες. Αν μας ενδιαφέρει μια οθόνη που να είναι κατάλληλη και για AMD και για Nvidia, θα πρέπει να ψάξουμε αρκετά για τη συμβατότητα.

Προσφορές για οθόνη υπολογιστή

Αφού αποφασίσουμε τι χαρακτηριστικά θέλουμε να έχει η μελλοντική μας οθόνη υπολογιστή, μένει να βρούμε ποιο μοντέλο θα αγοράσουμε.

Μέσω της σελίδας του BestPrice θα βρούμε ένα εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να βρίσκουμε ανά πάσα στιγμή τυχόν προσφορές που ταιριάζουν στις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, πηγαίνουμε στις οθόνες στη σελίδα του BestPrice.

Έστω ότι θέλουμε μία οθόνη 32 ιντσών, 1440p, IPS ή VA, στα 144Hz, με Freesync.

Αφού επιλέξουμε όλα τα φίλτρα, πατάμε στο κουμπί με το καμπανάκι επάνω δεξιά.

Κάνουμε κλικ στο ποσοστό της πτώσης.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε και μέγιστο κόστος, ώστε να μην ξεπεράσουμε το budget μας.

Τέλος, πατάμε προσθήκη ειδοποίησης. Αν υπάρξει κάποια προσφορά σε οθόνη με τα χαρακτηριστικά που διαλέξαμε, σε οποιοδήποτε κατάστημα, το BestPrice θα μας ειδοποιήσει άμεσα.

Οι δικές μας προτάσεις για οθόνη υπολογιστή

Με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω, θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα μοντέλα οθονών, ανάλογα με τη χρηματική τους κατηγορία.

Σαφώς, είναι αδύνατον να δούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, καθώς υπάρχουν πάνω από 1700 προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Έως 250€

Για budget μέχρι τα 250 ευρώ, υπάρχουν αρκετές οικονομικές προτάσεις για όλες τις χρήσεις.

Η Samsung F24T350FHR είναι το πιο οικονομικό monitor που μπορεί να επιλέξει κάποιος που ψάχνει… για το πιο οικονομικό monitor, για γενική χρήση.

Έχει ανάλυση 1080p, ρυθμό ανανέωσης στα 75Hz, και IPS panel, που σημαίνει ότι θα μας καλύψει στο να κάνουμε λίγο απ’ όλα, χωρίς τρελές απαιτήσεις. Έχει και Freesync, το οποίο είναι σίγουρα καλοδεχούμενο σε αυτά τα χρήματα.

Η Xiaomi Mi Desktop των 27 ιντσών αξίζει επίσης να της ρίξουμε μια ματιά, αν θέλουμε κάτι εξίσου φθηνό, αλλά με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος. Φαίνεται αρκετά καλή περίπτωση.

Βέβαια σε αυτά τα χρήματα, υπάρχουν πολλές παρόμοιες εναλλακτικές, και η αλήθεια είναι ότι, όποια κι αν επιλέξουμε, δεν θα δούμε ιδιαίτερες διαφορές. Το βασικό είναι να έχουμε υπόψη κάποια βασικά κριτήρια. Κοιτάμε κατ’ ελάχιστο 24 ίντσες, ανάλυση 1080p, και στις περισσότερες περιπτώσεις IPS πάνελ.

Αν ωστόσο παίζετε παιχνίδια, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη: ανεβείτε λίγο σε χρήματα και πηγαίνετε στην AOC 24G2U.

Η συγκεκριμένη οθόνη είναι στις δημοφιλείς προτάσεις του BestPrice, και όχι άδικα. Πρόκειται για οθόνη 24” με ανάλυση στα 1080p. Αλλά, έχει IPS panel, ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz, και πολύ καλό response time, πράγμα που την κάνει σκέτο λουκούμι για παιχνίδια. Παράλληλα, έχει αρκετά καλή ποιότητα εικόνας, οπότε είναι ικανή και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Η τιμή της είναι στα 160 ευρώ, και ειλικρινά δεν νομίζω να έχει αντίπαλο στο VFM.

Βέβαια αν δεν παίζετε παιχνίδια, σας είναι άχρηστη μια οθόνη με τόσο υψηλό ρυθμό ανανέωση. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει οθόνη για δουλειές γραφείου, σε αυτά τα χρήματα θα ήταν προτιμότερο να πάτε σε μεγαλύτερη ανάλυση, θυσιάζοντας gaming χαρακτηριστικά, όπως το response time και τα πολλά hertz. Ένα καλό παράδειγμα είναι η LG 27GL650F κοντά στα 200 ευρώ, ή η AOC Q32V4 η οποία είναι 32”, αλλά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές.

Εδώ θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα μοντέλα της κατηγορίας.

250€ – 500€

Αν θέλουμε να λέμε ότι αγοράσαμε μια “βαρβάτη” οθόνη, θα πρέπει να ανέβουμε πάνω από τα 250€, και στην αναζήτησή μας για τα καλύτερα μοντέλα, άνετα θα φτάσουμε και στα 500€.

Ο βασικός λόγος που κάποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία, είναι η μεγαλύτερη ανάλυση. Εδώ λοιπόν θα βρούμε τα πρώτα αξιόλογα monitor των 1440p, όσον αφορά το gaming. Και σίγουρα θα πρέπει να ζυγίσουμε πολύ καλά τις ανάγκες μας, ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη επιλογή.

Η HP X27q κοντά στα 300 ευρώ είναι μία πάρα πολύ καλή οθόνη για παιχνίδια, στις 27 ίντσες, 1440p, 165Hz με IPS πάνελ, και τεχνολογίες adaptive sync για όλες τις κάρτες γραφικών. Παράλληλα, έχει ικανοποιητική ποιότητα εικόνας, και συνολικά αποτελεί μία πολύ ισορροπημένη πρόταση για όλες τις άλλες χρήσεις.

Αν θέλετε όμως να εξαντλήσετε το budget με βασικό γνώμονα το gaming, παίρνοντας ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερο χρόνο απόκρισης, μεγαλύτερη αντίθεση, και μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, η MSI Optix MAG274QRF-QD είναι η κορυφαία του είδους. Λίγο δυσεύρετη και με τσιμπημένη τιμή, αλλά είναι εξοπλισμένη με τα πάντα.

Για τους μη gamers, η Dell S2722QC είναι σταθερή αξία.

Μιλάμε για 4Κ οθόνη, οπότε θα έχετε καλύτερη ευκρίνεια στο κείμενο, και λόγω της μεγάλης ανάλυσης θα μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα παράθυρα και να είστε πιο αποδοτικοί στο multitasking. Έχει διάφορα καλούδια, όπως θύρα USB-C για να συνδέετε άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα το λάπτοπ σας. Και όσο για ταινίες και τέτοιου είδους περιεχόμενο, προσφέρει μία ικανοποιητική εμπειρία.

Βέβαια από τη δική μας εμπειρία, οι 27 ίντσες είναι λίγες για τόσο μεγάλη ανάλυση. Ίσως είναι προτιμότερο τα 1440p, με κάποια οθόνη όπως η
Asus ProArt Display PA278QV.

Αλλά αυτό εξαρτάται και από τα γούστα του καθενός.

Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πάντα η επιλογή μιας ultrawide οθόνη, που θα μας δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση στο multitasking, αλλά και κινηματογραφική εμπειρία στις ταινίες μας. Ένα τέτοιο monitor είναι η
Acer Nitro XV342CKP, η οποία αγγίζει τα όρια του budget για αυτήν την κατηγορία, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις.

Για τους γραφίστες της παρέας μας, που θέλουν όσο καλύτερη δυνατή απόδοση χρωμάτων, ρίξτε μια ματιά στην Gigabyte G27Q στα 300€.

Παρότι προορίζεται για gaming, έχει εξαιρετική κάλυψη του sRGB, αν και πάσχει λίγο στην εργονομία με τη βάση που έρχεται.

Εδώ θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα μοντέλα της κατηγορίας.

500€ – 800€

Αν είστε gamer και θέλετε το καλύτερο των καλύτερων monitor, και έχετε την αντίστοιχη κάρτα γραφικών που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα fps στα παιχνίδια, η Asus ROG Swift PG279QM είναι η οθόνη που ψάχνετε.

Ναι, τα έχει όλα, ναι, είναι η καλύτερη, αλλά η τιμή της είναι αρκετά τσιμπημένη.

Μία ενδεχομένως καλύτερη εναλλακτική για τα πολυπόθητα 240hz σε fps παιχνίδια θα ήταν η Samsung Odyssey G7, η οποία βγαίνει σε διάφορες αναλύσεις, κοστίζει 300€ λιγότερο, και είναι εξαιρετική.

Βέβαια θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τι είδους παιχνίδια παίζετε. Τα υψηλά hertz δίνουν πολύ καλή εμπειρία στα online competitive παιχνίδια, αλλά μια 4Κ οθόνη με χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης θα μας δώσει καλύτερη εμπειρία στους single player τίτλους. Ένα τέτοιο monitor είναι και η εξαιρετική Gigabyte M28U με τιμή που ξεκινάει από τα 700 ευρώ.

Εξίσου καλή εναλλακτική είναι και η Samsung Odyssey G7 S28, η οποία κοστίζει  περίπου 100€ λιγότερο.

Εδώ θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα μοντέλα της κατηγορίας.

Πάνω από 800€

Υπάρχουν ελάχιστοι χρήστες που θα επέλεγαν οθόνη πάνω από 800€. Παρόλα αυτά, ας δούμε κάποιες αξιόλογες προτάσεις για τους πέντε αναγνώστες μας που ενδιαφέρονται.

Μία κατηγορία χρηστών που αξίζει να επενδύσει σε τόσο ακριβή οθόνη, είναι σίγουρα οι γραφίστες, video editors, colorists, που θέλουν μεγάλη πιστότητα χρωμάτων. Οι οθόνες της EIZO φημίζονται για αυτήν ακριβώς τη χρήση, καθώς και για την αυξημένη τιμή τους.

Και σύμφωνα με εντυπώσεις των επαγγελματιών του χώρου, αξίζουν τα λεφτά τους.

Αν ψάχνουμε ultrawide οθόνη, σε αυτά τα χρήματα θα βρούμε την εξαιρετική LG 38WN95C αν μας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, ή το αντίστοιχο μοντέλο LG 38WN75C, αν ο ρυθμός ανανέωσης μας είναι αδιάφορος.

Σε super ultrawide ανάλυση, υπάρχει η Samsung Odyssey Neo G9 με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1700€.

Τέλος, άλλη μία extreme λύση που φαίνεται να αρέσει σε όσους τη δοκιμάζουν, είναι η χρήση μιας OLED τηλεόρασης αντί για οθόνη – όπως η LG OLED48C1.

Θα προτείναμε αυτό το setup μόνο για όσους ενδιαφέρονται για παιχνίδια ή ταινίες, γιατί αφενός μία τέτοια οθόνη είναι πολύ μεγάλη για χρήση από κοντινή απόσταση, και αφετέρου, υπάρχει και το θέμα του burn in μετά από μακροχρόνια χρήση. Πάντως η εμπειρία χρήσης σε παιχνίδια και ταινίες είναι ασυναγώνιστη.

Εδώ θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα μοντέλα της κατηγορίας.

Η αγορά οθόνης υπολογιστή σε δύο απλά βήματα

Το πρώτο βήμα για την αγορά οθόνης είναι η επιλογή όλων των χαρακτηριστικών που αναφέραμε.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το δεύτερο βήμα, που είναι εξίσου σημαντικό. Πριν την αγορά οθόνης, καλό είναι να τη δείτε σε λειτουργία, με το είδος των εφαρμογών που τρέχετε εσείς (βίντεο, παιχνίδια, εφαρμογές γραφείου).

Κανένα νούμερο, καμία στατιστική, και εντέλει, κανένα review στο ίντερνετ δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως το τελικό αποτέλεσμα επί της οθόνης θα είναι αυτό που θα ικανοποιεί την αίσθηση της όρασής σας.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε να μην τσιγκουνευτείτε. Οικονομία στην οθόνη μπορεί να σημαίνει από μια απλή δυσαρέσκεια όσον αφορά την ποιότητα, μέχρι κόπωση και έντονους πονοκεφάλους μετά από πολύωρη εργασία.

Σαφώς, δεν βλάπτει να ρίξουμε μια ματιά για προσφορές μέσω του εργαλείου του BestPrice, χωρίς όμως να κάνουμε περικοπές στα χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν.

Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε οθόνη; Σας βοήθησε ο οδηγός μας; Αν έχετε απορίες ή αν ψάχνετε κάτι πιο συγκεκριμένο, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#351 - Firmware Protection Windows 11, Μετατροπή Site Σε Εφαρμογές Android, Το Duolingo Των Γνώσεων
QuickSteps
GamingSteps#20241102 - 20 Χρόνια GTA: San Andreas, Blockchain Παιχνίδι Από Τη Ubisoft, Νέο Animal Crossing: Pocket Camp
GamingSteps