Αν δεν παίζει το βίντεο που προσπαθούμε να ανοίξουμε, τότε το πιθανότερο είναι ότι λείπει κάποιο codec από τον υπολογιστή μας. Τι είναι όμως το codec; Πριν τρέξετε στο κατάστημα ηλεκτρονικών της γειτονιάς σας για να αγοράσετε ένα, δείτε παρακάτω τι είναι τα codec και πού μας χρησιμεύουν.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Λίγα λόγια για το βίντεο
Όλοι μας βλέπουμε καθημερινά δεκάδες αρχεία βίντεο, είτε online, είτε κατεβάζοντάς τα στον υπολογιστή μας. Παράλληλα τραβάμε βίντεο συνεχώς με το κινητό μας, την ψηφιακή μας κάμερα, ή γενικά με ό,τι διαθέτει ο καθένας.
Όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτά τα αρχεία; Από τι αποτελείται ένα βίντεο και πώς ακριβώς φτιάχνεται;
Stream ή κανάλι
Ξέρουμε για αρχή ότι ένα αρχείο βίντεο περιέχει κινούμενη εικόνα, ήχο, πιθανόν υπότιτλους, και ίσως και διάφορες άλλες πληροφορίες.
Κάθε ένα από αυτά τα “κομμάτια” πληροφοριών ονομάζεται stream ή κανάλι. Πολλές φορές το συναντάμε και ως track. Έτσι, σε ένα αρχείο βίντεο έχουμε πολλαπλά stream, ακόμα και του ίδιου είδους.
Για παράδειγμα, μπορεί μία ταινία να έχει δύο ή περισσότερα stream ήχου. Επιπλέον, μπορεί να διαθέτει πολλαπλά κανάλια υποτίτλων για διάφορες γλώσσες, τα οποία μπορούμε να εναλλάξουμε ανάλογα με την προτίμησή μας.
Container
Για να παραχθεί το τελικό αρχείο βίντεο που όλοι γνωρίζουμε, παίρνουμε όλα αυτά τα κανάλια, και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα και μοναδικό αρχείο.
Αυτό το αρχείο ονομάζεται container. Στην ουσία δηλαδή, είναι το “δοχείο” – εξού και η ονομασία container – που περιέχει όλα τα stream.
Ο container καθορίζει τον τύπο του αρχείου βίντεο. Έτσι, ανάλογα με τον container που χρησιμοποιήθηκε, έχουμε και τις αντίστοιχες καταλήξεις στα αρχεία μας (πχ .mkv, .mp4, κ.α.).
Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς container είναι οι Matroska (MKV), AVI, MP4, και Flash Video (FLV).
Splitter
Για να μπορέσει ο υπολογιστής μας να αναπαράγει αυτά τα αρχεία, θα πρέπει πρώτα να κάνει την αντίστροφη διαδικασία. Εν ολίγοις, θα πρέπει για αρχή να διαχωρίσει τα stream που περιέχει ο container.
Για τον σωστό διαχωρισμό των stream, χρειάζεται ο κατάλληλος splitter, και δεν έχει καμία σχέση με το splitter που πιθανόν γνωρίζουμε από τα δίκτυα.
Ο splitter στην περίπτωσή μας, είναι ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να χωρίσει τα αρχεία του container.
Έτσι, κατά την αναπαραγωγή του αρχείου, γίνεται ανίχνευση του container που χρησιμοποιήθηκε, και έπειτα ο υπολογιστής κάνει αναζήτηση για τον αντίστοιχο splitter που μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό.
Codec
Πάμε τώρα στα codec, που για κάποιον λόγο είναι ο φόβος και ο τρόμος πολλών χρηστών.
Κάθε stream βίντεο και ήχου για να δημιουργηθεί, συμπιέζεται σύμφωνα με κάποιο πρότυπο κωδικοποίησης που ονομάζεται compressor. Αν το βίντεο έμενε ασυμπίεστο, ακόμα και ένα αρχείο λίγων λεπτών θα έπιανε δεκάδες Gigabyte στο δίσκο.
Για περισσότερα σχετικά με τη συμπίεση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης στο βίντεο, δείτε τον οδηγό μας:
Συμπίεση Δεδομένων: Τι Είναι και Πώς ΛειτουργείΗ συμπίεση δεδομένων είναι η διαδικασία μείωσης του όγκου αρχείων διαφόρων ειδών, μέχρι και 99% από το αρχικό τους μέγεθος. Στόχος της συμπίεσης είναι η ταχύτερη…
Έπειτα κατά την αναπαραγωγή, και αφού ο splitter διαχωρίσει τα stream, θα πρέπει να γίνει αποσυμπίεση του κάθε stream με τον κατάλληλο decompressor.
Τα codec, λοιπόν, είναι μικρά προγράμματα που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν αυτές τις δύο δουλειές. Κατά την κωδικοποίηση του βίντεο, τα codec συμπιέζουν το κάθε stream πριν τοποθετηθεί στον container.
Αντίστοιχα κατά την αναπαραγωγή, η διαδικασία αντιστρέφεται, και τα codec αποσυμπιέζουν το εκάστοτε stream για να μπορεί να το διαβάσει ο υπολογιστής μας.
Η ονομασία “codec” προέρχεται από την ένωση των λέξεων compressor/decompressor, που σημαίνουν αντίστοιχα συμπίεση/αποσυμπίεση.
Τι κάνουμε όταν δεν παίζει το βίντεο
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αντιληφθούμε ότι, αν μας λείπει κάποιο από τα απαιτούμενα codec για ένα βίντεο, τότε δεν θα παίζει σωστά, είτε δεν θα ακούγεται ο ήχος, είτε – στη χειρότερη περίπτωση – δεν θα ανοίγει καθόλου.
Επιπλέον, η απουσία του κατάλληλου splitter από το σύστημά μας είναι άλλος ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν παίζει το βίντεο που προσπαθούμε να ανοίξουμε.
Τι κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που δεν παίζει το βίντεο; Ανάλογα με το πρότυπο κωδικοποίησης του βίντεο ή του ήχου, χρησιμοποιείται και διαφορετικό codec κάθε φορά.
Πώς θα ξέρουμε ποιο codec μας λείπει για να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε, εφόσον υπάρχουν αμέτρητα codec εκεί έξω;
Ο κατάλληλος player
Τα Windows 10, παρότι μπορούν να αναπαράγουν επιτυχώς τα πιο συνηθισμένα αρχεία βίντεο, έχουν σχετικά περιορισμένο αριθμό προεγκατεστημένων codec. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή “Ταινίες και τηλεόραση”, αλλά και ο Windows Media Player, δεν μπορούν να παίξουν όλα τα βίντεο από προεπιλογή.
Ευτυχώς όμως, η πλειοψηφία των καλύτερων media player που κυκλοφορούν, διαθέτει ενσωματωμένα τα περισσότερα codec που ενδεχομένως να χρειαστούμε.
Για παράδειγμα, ο VLC από την αρχή της κυκλοφορίας του, φημιζόταν για την ικανότητά του να αναπαράγει οποιοδήποτε αρχείο βίντεο.
Αυτό συμβαίνει επειδή διαθέτει ενσωματωμένα μία πληθώρα από codec και splitter, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα εγκαταστήσουμε ξεχωριστά.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση του VLC, δείτε τον οδηγό μας.
Μυστικά Του VLC Για Βίντεο Και Μουσική Που Ίσως Δεν ΓνωρίζατεΟ VLC media player είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων για τον υπολογιστή. Μπορεί να παίξει πρακτικά οποιασδήποτε μορφής αρχεία μουσικής ή βίντεο,…
Εξίσου ικανός είναι και ο Pot Player, αλλά και άλλοι δημοφιλείς media players, όπως ο 5KPlayer και ο KMPlayer.
Ο παλιός και καλός MPC-HC υποστηρίζει κι αυτός αρκετά codec, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τόσα πολλά όσα ο VLC.
Πακέτα codec
Αν χρησιμοποιούμε τους ενσωματωμένους player των Windows, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στην ανάγκη να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε κάποιο ξεχωριστό codec.
Το ίδιο ισχύει και για τον MPC-HC, καθότι μόνος του δεν μπορεί να αναπαράγει όλων των ειδών τα αρχεία βίντεο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία, μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποιο πακέτο codec.
Τα πακέτα codec είναι συλλογές από τα codec και splitter που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Στόχος τους είναι να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, εφόσον με την εγκατάσταση ενός πακέτου εγκαθιστώνται άμεσα στο σύστημά μας πολλαπλά χρήσιμα codec.
Παρακάτω θα δούμε τα δύο πιο δημοφιλή πακέτα codec, καθώς και πώς μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε.
Σημειώνουμε ότι για να εγκαταστήσουμε ένα πακέτο codec, καλό είναι να μην έχουμε εγκατεστημένο κανένα άλλο μεμονωμένο codec στον υπολογιστή μας. Επιπλέον, δεν εγκαθιστούμε ποτέ πολλαπλά πακέτα codec, καθώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν ομαλά στο σύστημά μας και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα.
CCCP – Combined Community Codec Pack
Το CCCP είναι από τα πιο μικρά και ελαφριά πακέτα codec που κυκλοφορούν. Πρόκειται για ένα απλό πακέτο codec για Windows, που στόχο έχει την ομαλή αναπαραγωγή των πιο συνηθισμένων μορφών βίντεο που ενδέχεται να συναντήσουμε.
Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί.
Το CCCP ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2015, όμως παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή πακέτα codec.
Εγκατάσταση
Κατεβάζουμε από τη σελίδα του CCCP την έκδοση 32-bit ή 64-bit, ανάλογα με την έκδοση των Windows που χρησιμοποιούμε.
Μόλις κατέβει το αρχείο εγκατάστασης, το εκτελούμε και επιλέγουμε “Next”.
Διαλέγουμε την τοποθεσία εγκατάστασης, και πατάμε ξανά “Next”. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο, απ' το οποίο θα πρέπει να διαλέξουμε τον τύπο εγκατάστασης. Οι επιλογές μας είναι Full Installation, No player, και Custom.
Στην πλήρη εγκατάσταση, εκτός απ' τα απαραίτητα codec, θα εγκατασταθεί και ο Media Player Classic Home Cinema. Αν δεν τον θέλουμε στο σύστημά μας, επιλέγουμε “No player”.
Από εκεί και πέρα πατάμε “Next” σε όλα τα υπόλοιπα βήματα. Μόλις πατήσουμε στο κουμπί “Finish”, θα εμφανιστεί το παράθυρο ρυθμίσεων του CCCP.
Δεν χρειάζεται να πειράξουμε καμία από τις ρυθμίσεις, αρκεί να πατήσουμε OK και είμαστε έτοιμοι.
K-Lite Codec Pack
Το K-Lite Codec Pack ενημερώνεται συνέχεια με νέες αναβαθμίσεις, Η πιο πρόσφατη καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές έγινε στη 1 Φεβρουαρίου του 2017.
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά πακέτα του K-Lite Codec Pack, τα οποία περιλαμβάνουν codec για Windows 32-bit και 64-bit.
Στις περισσότερες περιπτώσεις θα μας καλύψει το Basic πακέτο, με το οποίο μπορούμε να παίξουμε σχεδόν τα πάντα.
Στη Standard έκδοση συμπεριλαμβάνεται και ο MPC-HC, ενώ στις εκδόσεις Full και Mega θα βρούμε πιο εξειδικευμένα codec.
Σε αυτή τη σελίδα θα δούμε αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα σε όλες τις εκδόσεις, έτσι ώστε να κατεβάσουμε αυτήν που μας ταιριάζει.
Για να εγκαταστήσουμε το πακέτο, κατεβάζουμε την έκδοση της αρεσκείας μας, πατώντας στο κουμπί Download.
Στο παράδειγμά μας, θα εγκαταστήσουμε τη Standard έκδοση.
Εγκατάσταση
Πατάμε στον σύνδεσμο “Mirror 1” ή “Mirror 2”, έτσι ώστε να ξεκινήσει το κατέβασμα.
Εκτελώντας το αρχείο που κατεβάσαμε, θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε τον τύπο εγκατάστασης. Αφήνουμε το “Normal” και πατάμε “Next”.
Για τους πιο εξειδικευμένους χρήστες που θέλουν να ρυθμίσουν και το παραμικρό, η επιλογή “Advanced” είναι ιδανική. Αν επιπλέον θέλετε να ρυθμίσετε και την τοποθεσία εγκατάστασης, θα πρέπει να επιλέξετε το “Expert”.
Φαίνεται ότι τα πακέτα codec έχουν μία ιδιαίτερη συμπάθεια στον MPC-HC, οπότε από προεπιλογή το K-Lite θα έχει ενεργοποιημένη την εγκατάστασή του.
Αν εμείς δεν θέλουμε να εγκατασταθεί ο συγκεκριμένος player, επιλέγουμε τον player της επιλογής μας από τη λίστα και αποεπιλέγουμε το κουτάκι “Install MPC-HC as a secondary player”.
Αν δεν θέλουμε ως προεπιλεγμένο player καμία από τις εφαρμογές των Windows, πηγαίνουμε στο “Something else” και εντοπίζουμε τον media player της αρεσκείας μας.
Στο πεδίο “Preferred audio player” επιλέγουμε με τον ίδιο τρόπο τον προτιμώμενο player για τη μουσική μας.
Σε όλες τις επόμενες καρτέλες πατάμε “Next”, ώσπου να τελειώσει η εγκατάσταση. Τέλος, πατάμε στο κουμπί “Finish”.
Πλέον έχουν εγκατασταθεί τα απαραίτητα codec, έτσι ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση όπου δεν παίζει το βίντεο που θέλουμε να δούμε.
Εσείς τι κάνετε όταν δεν παίζει το βίντεο;
Όταν δεν παίζει το βίντεο στον υπολογιστή σας, ξεσπάτε στο πληκτρολόγιό σας, κατεβάζετε τα ηρεμιστικά με τη χούφτα, ή εγκαθιστάτε το σωστό codec;
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπαραγωγή βίντεο ή αν έχετε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.