Home » Hardware » DIYsteps » DIYSteps #3: Πιο Ισχυρό Σήμα WiFi Με Δύο Έξυπνες Πατέντες

DIYSteps #3: Πιο Ισχυρό Σήμα WiFi Με Δύο Έξυπνες Πατέντες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Την προηγούμενη εβδομάδα στο DIYsteps είδαμε πώς να φτιάξουμε το δικό μας καλώδιο ethernet. Σίγουρα το ethernet είναι η ιδανική λύση για συσκευές που βρίσκονται κοντά στο router. Όμως, κάποιοι από εμάς δεν θέλουμε να έχουμε καλώδια να τρέχουν σε όλο το σπίτι, και σε αυτή την περίπτωση το WiFi μας είναι απαραίτητο. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα κάνουμε μία DIY κατασκευή για πιο ισχυρό σήμα WiFi στις φορητές μας συσκευές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να είμαστε ακριβείς, δεν θα κάνουμε μόνο μία, αλλά δύο πατέντες για ενίσχυση σήματος.

Η πρώτη κατασκευή απευθύνεται σε όσους θέλουν γρήγορα αποτελέσματα εδώ και τώρα, και μπορεί να γίνει πανεύκολα με υλικά που θα βρούμε σε κάθε σπίτι.

Από την άλλη, η δεύτερη κατασκευή έχει ένα μικρό κόστος για διάφορα υλικά που θα χρειαστούμε, παίρνει περισσότερη ώρα, αλλά δίνει αρκετά καλύτερα αποτελέσματα.

Αν δεν είστε φαν των κατασκευών, δείτε τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε το σήμα του WiFi στον οδηγό μας:

Πιο ισχυρό σήμα wifi κερνώντας το μια… μπύρα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πρώτη μας κατασκευή είναι τα εξής:

  • Ένα κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού
  • Ψαλίδι
  • Μαρκαδόρο (προαιρετικά)

Χρόνος κατασκευής: 5 λεπτά

Πριν ξεκινήσουμε, θεωρούμε απαραίτητο να επιστήσουμε την προσοχή σας. Η διαδικασία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κόψιμο του κουτιού, καθότι το αλουμινένιο τενεκεδάκι είναι αρκετά κοφτερό στα σημεία που κόβουμε.

Για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, μπορούμε πριν ξεκινήσουμε τα κοψίματα, να σχεδιάσουμε τη συσκευασία με έναν μαρκαδόρο. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουμε.

Αφού έχουμε αδειάσει και ξεπλύνει καλά το κουτί της μπύρας ή του αναψυκτικού, κάνουμε μια τρύπα σε ένα σημείο κοντά στη βάση. Μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε το ψαλίδι, είτε κάποιο μαχαίρι μόνο για το τρύπημα.

Έπειτα συνεχίζουμε με το ψαλίδι (το μαχαίρι δεν βολεύει) περιμετρικά στη βάση, ώσπου να την αφαιρέσουμε εντελώς.

Στη συνέχεια κόβουμε κάθετα σε ένα σημείο, μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη του κουτιού, αλλά όχι μέχρι τέρμα.

Από εκεί κόβουμε ξανά κυκλικά προς και τις δύο πλευρές, αφήνοντας τουλάχιστον 1-2 εκατοστά στο κέντρο.

Αυτό ήταν. Η κατασκευή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ισχυρό σήμα WiFi στο router μας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να την τοποθετήσουμε πάνω στην κεραία του router και με κατεύθυνση τέτοια ώστε η μέσα πλευρά του αλουμινίου να βλέπει προς τα εκεί που θέλουμε να ενισχυθεί το σήμα.

Αν το router μας δεν διαθέτει εξωτερική κεραία, δεν πτοούμαστε. Τοποθετούμε την κατασκευή επάνω ή πίσω από το router.

DIYSteps #3: Πιο Ισχυρό Σήμα WiFi Με Μια Έξυπνη Πατέντα

Σύμφωνα με τις δοκιμές μας, όπως θα δούμε και παρακάτω, ακόμα και έτσι έχουμε εμφανή ενίσχυση σήματος WiFi.

Πόσο πιο ισχυρό σήμα WiFi πετύχαμε;

Στον χώρο της δοκιμής, το router δεν διέθετε εξωτερική κεραία, οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε κατά πόσο δουλεύει η κατασκευή και σε μια τέτοια περίπτωση.

Τη βάλαμε λοιπόν επάνω του, και πήγαμε στο διπλανό κτίριο για να κάνουμε μετρήσεις στο laptop.

Εδώ φαίνονται οι μετρήσεις μας.

Με την πράσινη γραμμή, το laptop βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με το router, σε απόσταση περίπου τριών μέτρων. Βλέπουμε ότι η δύναμη του σήματος είναι κατά μέσο όρο στα -47 dBm.

Απομακρυνθήκαμε λοιπόν αρκετά, βγήκαμε απ' το κτίριο, και φτάσαμε σε απόσταση όπου το σήμα έπεσε στα -85 dBm (κόκκινη γραμμή).

Με την προσθήκη της μπυρο-κεραίας έτσι ώστε να κοιτάει προς το laptop, είδαμε αμέσως βελτίωση. Η δύναμη του σήματος ήταν κοντά στα -75 dBm, με κάποιες διακυμάνσεις στο ενδιάμεσο. Στο σχήμα φαίνεται με την μπλε γραμμή.

DIY κατευθυντική κεραία WiFi

Ενώ το παραπάνω κόλπο είναι ένας απλός ενισχυτής για πιο ισχυρό σήμα WiFi, η επόμενη κατασκευή μας λειτουργεί κανονικά ως κατευθυντική κεραία WiFi, που μπορεί να συνδεθεί είτε με το laptop μας, είτε απευθείας στο router.

Επειδή πλέον στην αγορά μπορεί κανείς να βρει αρκετά φθηνές κατευθυντικές κεραίες, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται, έτσι ώστε να αξίζει ο κόπος μας. Η κατασκευή μας βασίστηκε σε αυτόν τον οδηγό και μοιάζει κάπως έτσι.

Προειδοποιούμε ότι θα χρειαστούμε χρήση κολλητηριού, το οποίο δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Προσοχή, λοιπόν, μην επιχειρείτε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω, αν δεν είστε σίγουροι για το τι κάνετε.

Τι θα χρειαστούμε

Παρότι θα αναφερθούμε και αναλυτικά παρακάτω, εδώ είναι συνοπτικά ό,τι θα χρειαστούμε:

  • Ένα κουτί από κονσέρβα
  • Θηλυκό βύσμα N
  • Θηλυκό RP-SMA βύσμα με αρσενικό N
  • Ένα μικρό χάλκινο σύρμα μήκους περίπου 10-15 cm
  • Κολλητήρι και καλάι συγκόλλησης
  • Κόφτη συρματόσχοινου
  • Τρυπάνι, ή εναλλακτικά σφυρί με ένα καρφί

Κονσερβοκούτι

Το κουτί που θα χρειαστούμε πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ανάλογα με το κανάλι στο οποίο εκπέμπει το WiFi μας και την επιθυμητή συχνότητα, οι βέλτιστες διαστάσεις είναι συγκεκριμένες. Εν ολίγοις, θα πρέπει το κουτί μας να έχει διάμετρο κοντά στα 83 mm στο εσωτερικό του.

Βρίσκουμε λοιπόν ένα κουτί κοντά σε αυτή τη διάμετρο. Για να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διαστάσεις που ταιριάζουν στην περίπτωσή μας, πηγαίνουμε σε αυτή τη σελίδα και εισάγουμε το κανάλι του router μας.

Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιήσαμε ένα τενεκεδάκι του καφέ με διάμετρο 92mm. Βάζουμε λοιπόν στο αντίστοιχο πεδίο την τιμή 92 και πατάμε “Compute”.

Αυτό που μας ενδιαφέρει να προσέξουμε απ' τους υπολογισμούς, είναι το “Inside Length”, που αντιπροσωπεύει το ύψος του κουτιού, το “Probe to Reflector”, και το “Probe Length”, που θα τα δούμε στη συνέχεια.

Από την εικόνα βλέπουμε ότι το ύψος σε εμάς πρέπει να είναι κοντά στα 152.7mm. Το τενεκεδάκι μας είναι στα 144mm, οπότε θα συμβιβαστούμε. Όσο πιο κοντά είμαστε στους υπολογισμούς, τόσο πιο ισχυρό σήμα WiFi θα έχουμε.

Οπλιστείτε λοιπόν με έναν χάρακα, ένα μέτρο, ή μια μεζούρα, περάστε μια βόλτα απ' το σούπερ μάρκετ, και πάρτε τον κατάλληλο τενεκέ.

Αν κάποιος υπάλληλος έρθει και σας ρωτήσει γιατί μετράτε τις κονσέρβες, κοιτάξτε τον έντονα στα μάτια χωρίς να μιλάτε, μέχρι να φύγει. Έξτρα πόντοι αν δεν κλείσετε τα βλέφαρά σας καθόλου κατά τη διάρκεια.

Σύρμα και βύσματα

To “Probe Length” που σημειώσαμε παραπάνω είναι το μήκος του χάλκινου σύρματος. Σε εμάς πρέπει να είναι 31.1 mm. Ένα τέτοιο σύρμα μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε χωρίς κόστος, ειδικά αν ασχολούμαστε συχνά με DIY κατασκευές.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται στη μέτρηση του σύρματος, για να έχουμε καλύτερη απόδοση. Ακόμα και ένα χιλιοστό, θα κάνει τη διαφορά.

Όσον αφορά τα ζητούμενα βύσματα, μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στο κατάστημα ηλεκτρονικών της γειτονιάς.

Αφού προμηθευτούμε τα εξαρτήματα, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συγκολλήσουμε το χάλκινο σύρμα στο πίσω μέρος του θηλυκού N βύσματος με το κολλητήρι.

Τρύπημα του κουτιού

Ώρα να τρυπήσουμε το κουτί μας για να συνδέσουμε την “κεραία”. Το “Probe to Reflector” που σημειώσαμε από τον υπολογισμό θα είναι η απόσταση από τον πάτο του κουτιού, έως το σημείο που θα ανοίξουμε την τρύπα μας.

Σε εμάς είναι 50.9 mm. Καλό είναι να μην υπολογίσουμε το 1 mm που είναι το πάχος του πάτου. Μετράμε με έναν χάρακα την απόσταση, και σημειώνουμε το σημείο.

Έπειτα θέλουμε να ανοίξουμε μια τρύπα αρκετά μεγάλη, ώστε να χωρέσει το θηλυκό N με την κεραία. Χρησιμοποιούμε είτε τρυπάνι, είτε με προσοχή σφυρί με κατσαβίδι / καρφί. Αν έχουμε κάποιον μικρό τροχό, θα είναι ακόμα πιο εύκολο.

Προσοχή! Κατά τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων καλό είναι να φοράμε πάντα προστατευτικά για τα μάτια και να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μετά από πολύ κόπο, η κατασκευή μας μοιάζει κάπως έτσι στο εσωτερικό…

…και έτσι στο εξωτερικό.

Τελική συναρμολόγηση

Τα δύσκολα πέρασαν. Πλέον μένει να ενώσουμε τα κομμάτια και να αρχίσουμε τις δοκιμές.

Βιδώνουμε το θηλυκό N με το αρσενικό που αγοράσαμε.

Από εκεί και πέρα, έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να συνδέσουμε την κεραία είτε στο router, είτε σε κάποιο εξωτερικό WiFi USB.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το router είναι να διαθέτει την κατάλληλη θύρα για κεραία. Τα router που δίνουν οι πάροχοι δεν διαθέτουν τέτοιες πολυτέλειες, μας περιορίζουν μόνο στην ενσωματωμένη κεραία εσωτερικά.

Εμείς συνδέσαμε την “τενεκεραία” μας σε ένα laptop μέσω USB. Διαθέταμε ήδη έναν δέκτη USB για WiFi με αποσπώμενη κεραία, την οποία ξεβιδώσαμε για να βάλουμε την άκρη του βύσματος RP-SMA. Και πάλι όμως, δεν έχουν όλοι οι δέκτες αποσπώμενες κεραίες.

Πόσο πιο ισχυρό σήμα WiFi πετύχαμε;

Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά τις μετρήσεις μας, οι οποίες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Όπως παρατηρούμε, κερδίσαμε περίπου άλλα 10dBm, αφού η δύναμη του σήματος ήταν σταθερά -63dBm.

Το κόστος της αυτοσχέδιας κεραίας κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ, ανάλογα με τις τιμές στο μαγαζί της γειτονίας. Όπως βλέπουμε, όμως, ενίσχυσε κατά πολύ το σήμα μας. Συγκεκριμένα, είχαμε αρκετά καλές ταχύτητες σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το router, και μάλιστα σε διαφορετικό κτίριο, όπου παρεμβάλλονται πολλαπλοί τοίχοι.

Στην περίπτωση που έχουμε δέκτη USB, μπορούμε να συνδέσουμε την κεραία μας και σε σταθερό υπολογιστή.

Να σημειωθεί πάντως πως αυτή η κεραία είναι κατευθυντική, που σημαίνει πως θα έχουμε το μεγαλύτερο όφελος προς την κατεύθυνση που κοιτάζει. Είναι ιδανική αν έχουμε σταθερά χαμηλό σήμα WiFi σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης, αν φτιάξουμε δύο κεραίες, μία από τη μεριά του router και μία από τη μεριά του υπολογιστή, και τις στήσουμε ώστε να έχουν άμεση οπτική επαφή η μία με την άλλη, θα μπορούμε να μεταφέρουμε το σήμα μερικές δεκάδες μέτρα περισσότερο.

Εσείς βελτιώσατε το σήμα σας;

Πώς σας φάνηκε ο οδηγός μας; Επιχειρήσατε να κατασκευάσετε κάποια από τις παραπάνω DIY προτάσεις; Αν ναι, πετύχατε πιο ισχυρό σήμα WiFi;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps