Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να τύχει να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα δύο υπολογιστές. Είναι όμως κουραστικό να αλλάζουμε συνέχεια πληκτρολόγιο και ποντίκι όταν αλλάζουμε υπολογιστή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πάνω από δύο υπολογιστές. Παρακάτω θα δούμε τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστούμε πολλαπλούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πότε χρησιμοποιούμε δύο υπολογιστές ταυτόχρονα
Πολλοί έχουν στην κατοχή τους και κάποιο laptop παράλληλα με τον βασικό τους υπολογιστή. Άλλοι ίσως έχουν και δεύτερο σταθερό υπολογιστή.
Η χρήση δύο υπολογιστών (ή και περισσότερων), βολεύει όταν κάνουμε εργασίες που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και χρόνο.
Για παράδειγμα, σε επαγγέλματα που ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας και βίντεο, η χρήση πολλαπλών μηχανημάτων είναι απαραίτητη.
Ωστόσο, αν για το κάθε μηχάνημα έχουμε ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι, θα επικρατεί ένα μικρό μπάχαλο στην επιφάνεια που εργαζόμαστε, και δε θα ξέρουμε ποιο ποντίκι να πρωτοπιάσουμε.
Τι είναι τα KVM Switches
Τα KVM Switches (Keyboard, Video, Mouse) ήρθαν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε δύο υπολογιστές (ή και περισσότερους), χρησιμοποιώντας όσα πληκτρολόγια, ποντίκια, και οθόνες θέλουμε.
Πρόκειται για ειδικές συσκευές, στις οποίες συνδέουμε τα περιφερειακά μας, και τα εναλλάσσουμε κατά βούληση όποτε θέλουμε.
Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κυρίως σε χώρους διαχείρισης πολλών υπολογιστών, όπως σε κέντρα δεδομένων ή σε παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον προσωπικό μας χώρο, ακόμα και μόνο σε δύο υπολογιστές. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, μπορούμε να βρούμε σχετικά οικονομικά KVM Switches.
Αν ωστόσο δε θέλουμε να μπλέκουμε με επιπλέον καλώδια και συσκευές για να συνδέσουμε δύο υπολογιστές, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια δωρεάν προγράμματα, που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε παντού το ίδιο ποντίκι και πληκτρολόγιο.
Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα προγράμματα που αντικαθιστούν επάξια τα KVM Switches, και θα περιγράψουμε αναλυτικά τη λειτουργία τους.
Mouse without Borders
Το Ποντίκι χωρίς Σύνορα (σε ελεύθερη μετάφραση) είναι η λύση της Microsoft για τους χρήστες Windows που θέλουν να διαχειρίζονται με ευκολία δύο υπολογιστές ταυτόχρονα, ή και παραπάνω.
Το Mouse without Borders ανήκει στην κατηγορία εργαλείων του Microsoft Garage. Τι είναι το Microsoft Garage; Πρόκειται για δοκιμαστικά προγράμματα της Microsoft, που προορίζονται είτε για χρήση από τρίτες εταιρίες, είτε για την ίδια τη Microsoft.
Πολλά από αυτά όμως γίνονται κατά καιρούς διαθέσιμα και για το ευρύ κοινό, όπως συνέβη και με το Mouse without Borders ή το Plumbago.
Οι εφαρμογές του Microsoft Garage δεν είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό μας σύστημα. Μπορούμε όμως να τις κατεβάσουμε εντελώς δωρεάν και να τις εγκαταστήσουμε κανονικά στον υπολογιστή μας.
Κατέβασμα και εγκατάσταση
Για να κατεβάσουμε το Mouse without Borders, επισκεπτόμαστε αυτόν τον σύνδεσμο και πατάμε στο κουμπί “Download”.
Όπως θα δούμε και στις απαιτήσεις συστήματος, το Mouse without Borders τρέχει στις περισσότερες εκδόσεις των Windows. Ωστόσο, στις πρόσθετες πληροφορίες βλέπουμε πως η νεότερη έκδοση τρέχει καλύτερα σε Windows 8.1 και 10.
Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, είναι να πατήσουμε “Accept and Install” στους όρους χρήσης.
Αφού τελειώσουμε, το πρόγραμμα θα μας ρωτήσει αν το έχουμε ήδη εγκαταστήσει στον άλλον μας υπολογιστή. Θα πατήσουμε “No”.
Έπειτα, θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο με τον κωδικό ασφαλείας που δημιουργήθηκε αυτόματα, καθώς και το όνομα του υπολογιστή μας.
Μπορούμε είτε να σημειώσουμε τον κωδικό και το όνομα, είτε να αφήσουμε ανοιχτό το παράθυρο.
Πηγαίνουμε στον δεύτερο υπολογιστή μας, και κάνουμε και εκεί εγκατάσταση του προγράμματος. Αυτή τη φορά, στην ερώτηση αν έχουμε ήδη εγκατεστημένο το πρόγραμμα σε άλλον υπολογιστή, θα επιλέξουμε “Yes”.
Έπειτα, θα πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό και το όνομα από τον προηγούμενο υπολογιστή, και να πατήσουμε στο κουμπί “Link”.
Η σύνδεση στους δύο υπολογιστές είναι πλέον έτοιμη.
Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο πληκτρολόγιο και ποντίκι και στους δύο, να αντιγράψουμε από τον έναν και να κάνουμε επικόλληση στον άλλον, καθώς και να μεταφέρουμε αρχεία με drag and drop.
Αν έχουμε κι άλλους υπολογιστές που θέλουμε να ελέγξουμε ταυτόχρονα με τους δύο πρώτους, ακολουθούμε και σε εκείνους την ίδια διαδικασία.
Ρυθμίσεις και λειτουργίες
Εφόσον τελειώσαμε με την εγκατάσταση σε όλους τους υπολογιστές μας, μπορούμε να προχωρήσουμε με τις ρυθμίσεις.
Στη γραμμή εργασιών, θα βρούμε κάτω δεξιά το εικονίδιο του Mouse without Borders.
Κάνοντας κλικ επάνω του, θα εμφανιστεί το πάνελ ρυθμίσεων της εφαρμογής.
Στην πρώτη καρτέλα μπορούμε να αλλάξουμε το κλειδί ασφαλείας και να ρυθμίσουμε τους υπολογιστές τους “δικτύου” μας.
Από προεπιλογή, οι υπολογιστές θα εμφανίζονται με τη σειρά που τους προσθέσαμε. Για δική μας ευκολία, ο χώρος εργασίας μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή τη σειρά.
Για παράδειγμα, στην παραπάνω εικόνα, αν βρισκόμαστε στον υπολογιστή “Denver” και κουνήσουμε το ποντίκι προς τα δεξιά πέρα από την επιφάνεια εργασίας, θα βρεθούμε κάποια στιγμή στον υπολογιστή “Scarlet”.
Ωστόσο, στο γραφείο μας ο πρώτος υπολογιστής βρίσκεται στα δεξιά. Έτσι, μας βολεύει να αλλάξουμε τη σειρά μέσα από το πρόγραμμα, για να κουνάμε το ποντίκι προς τη σωστή κατεύθυνση του κάθε υπολογιστή.
Αν οι υπολογιστές μας βρίσκονται ο ένας πάνω απ' τον άλλον, τότε τσεκάροντας το κουτάκι “Two Row”, έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμαστε και προς τα πάνω ή κάτω.
Από όλες τις υπόλοιπες επιλογές, ενδιαφέρον παρουσιάζει το “Disable Easy Mouse” από την καρτέλα “Other Options”.
Ενεργοποιώντας το, δε θα μπορούμε να μεταφερθούμε από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, εκτός κι αν έχουμε πατημένο το πλήκτρο Control. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε το να μεταφέρουμε κατά λάθος το ποντίκι στον δίπλα υπολογιστή.
Στην καρτέλα αυτή θα βρούμε και άλλες ρυθμίσεις, που σχετίζονται κυρίως με συντομεύσεις εναλλαγής μεταξύ των υπολογιστών. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα για screen capture τμήματος της οθόνης.
Γενικά, το Mouse without Borders είναι η ιδανική λύση αν θέλουμε να συνδέσουμε δωρεάν έως και τέσσερις υπολογιστές με το ίδιο ποντίκι και πληκτρολόγιο. Δουλεύει απροβλημάτιστα και κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει.
Εναλλακτική εφαρμογή: Input Director
Το Input Director είναι άλλη μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή, που κάνει ακριβώς ό,τι και το Mouse without Borders.
Παρ' ότι είναι αρκετά αξιόλογη εφαρμογή, δεν είναι τόσο εύκολη στη χρήση όσο η λύση της Microsoft. Επίσης, μας περιορίζει και αυτό σε συσκευές με λειτουργικό Windows.
Το γραφικό του περιβάλλον είναι σχετικά παλιό, όμως δίνει πολλές επιλογές παραμετροποίησης.
Για όσους χρήστες θέλουν να ρυθμίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, μπορούν να δώσουν μια ευκαιρία στο Input Director.
Synergy
Καλό το Mouse without Borders και η εναλλακτική του, όμως τι κάνουμε στην περίπτωση που έχουμε κάποιο άλλο λειτουργικό, εκτός από Windows;
Τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε το Synergy.
Δυστυχώς η νέα έκδοση του Synergy δεν είναι δωρεάν. Δε διαθέτει καν δοκιμαστική έκδοση, ενώ η βασική άδεια ξεκινάει από τα 10$.
Ωστόσο, η εταιρία μας προσφέρει δωρεάν μία παλιότερη έκδοση του Synergy (v1.4.18, 16 Μαΐου 2014), την οποία μπορούμε να βρούμε εδώ.
Κατέβασμα και εγκατάσταση
Ανάλογα με το λειτουργικό στο οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε, κατεβάζουμε και τον αντίστοιχο installer.
Η διαδικασία που θα περιγράψουμε πραγματοποιήθηκε στα Windows 10, όμως οι ρυθμίσεις είναι ίδιες και για τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.
Κατά την εγκατάσταση δε χρειάζεται να προσέξουμε κάτι, καθώς το πρόγραμμα δεν προσπαθεί να εγκαταστήσει εφαρμογές τρίτων. Για να έχουμε όμως το κεφάλι μας ήσυχο, μπορούμε να δοκιμάσουμε το Unchecky.
Αρκεί λοιπόν να αποδεχτούμε τους όρους χρήσης, να διαλέξουμε τοποθεσία εγκατάστασης, και να πατήσουμε Install.
Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τις ρυθμίσεις.
Ρυθμίσεις και λειτουργίες
Σε αντίθεση με το Mouse without Borders, στο Synergy θα πρέπει να επιλέξουμε ποιος από τους δύο υπολογιστές μας θα εκτελεί χρέη server.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μας θα είναι συνδεδεμένα σε αυτόν τον υπολογιστή, ο οποίος θα τα “μοιράζεται” με τους υπόλοιπους.
Στην πρώτη εκκίνηση του προγράμματος, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε Ελληνικά ως γλώσσα εμφάνισης.
Βέβαια το περιβάλλον του δεν είναι πλήρως εξελληνισμένο.
Πατώντας επόμενο, το πρόγραμμα μας ζητάει e-mail και κωδικό σε περίπτωση που έχουμε λογαριασμό Synergy Premium. Το αγνοούμε τσεκάροντας την επιλογή “Not interested”, και πατάμε ξανά επόμενο.
Εφόσον είμαστε στον υπολογιστή που θα εκτελεί χρέη server, επιλέγουμε το “Server (new setup)”, και πατάμε επόμενο.
Σε όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές στους οποίους θα βάλουμε το Synergy, θα πρέπει να τσεκάρουμε την επιλογή “Client (add to setup)”.
Έπειτα, βάζουμε αν θέλουμε κάποιον κωδικό κρυπτογράφησης δικτύου, και πατάμε “Finish”.
Στο πρώτο άνοιγμα της εφαρμογής δε θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε τίποτα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε κάπου τη διεύθυνση IP που θα δούμε στο ανάλογο πεδίο.
Στο κάτω μέρος του βασικού περιβάλλοντος του Synergy υπάρχει το Log, στο οποίο βλέπουμε την κατάσταση της σύνδεσης ανάμεσα στους δύο υπολογιστές.
Πατώντας στο κουμπί Start κάτω δεξιά, θα ξεκινήσει η λειτουργία του “server” μας.
Στο πεδίο “Log” θα δούμε το μήνυμα “watchdog status: ok”, το οποίο επιβεβαιώνει ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.
Από την πλευρά του client τώρα, στο πεδίο “Server IP” θα πρέπει να γράψουμε τη διεύθυνση IP που σημειώσαμε.
Έπειτα πατάμε “Start” και έχουμε πλέον κοινό ποντίκι και πληκτρολόγιο, και για τους δύο υπολογιστές.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη σειρά των υπολογιστών, πατάμε στο κουμπί “Configure Server”, όπου με drag and drop βάζουμε τις συσκευές μας σε όποια σειρά θέλουμε.
Εναλλακτική εφαρμογή: ShareMouse
Το ShareMouse μας επιτρέπει και αυτό τον έλεγχο σε δύο υπολογιστές, μέσω ενός ποντικιού και πληκτρολογίου, ενώ διαθέτει μία δωρεάν και δύο πληρωμένες εκδόσεις.
Δυστυχώς, στη δωρεάν έκδοση οι δυνατότητες που μας δίνει είναι αρκετά περιορισμένες.
Οι βασικότεροι περιορισμοί είναι η χρήση μόνο σε δύο υπολογιστές και οθόνες, η απουσία συντομεύσεων για καλύτερη διαχείριση των εναλλαγών, και η απουσία της δυνατότητας drag and drop.
Αν δε μας πειράζουν αυτοί οι περιορισμοί, η εφαρμογή είναι αρκετά εύχρηστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Windows και Mac OS, ενώ διαθέτει και portable έκδοση.
Εσείς χρησιμοποιείτε πάνω από δύο υπολογιστές;
Πόσους υπολογιστές έχετε στο γραφείο σας; Σας φάνηκε χρήσιμο κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας αν δοκιμάσατε τις παραπάνω μεθόδους.
Αν αντιμετωπίσατε κάποιο πρόβλημα, γράψτε μας στα σχόλια.