Τα μηχανικά πληκτρολόγια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά για όσους ασχολούνται με το gaming. Προσφέρουν διαφορετική αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση, είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο, όμως είναι ακριβότερα από τα συμβατικά keyboards. Σε αυτόν τον οδηγό θα παρουσιάσουμε την οικονομική λύση της Natec, το πληκτρολόγιο Genesis RX75.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Λίγα λόγια για τη σειρά Genesis
Η σειρά Genesis της Natec κυκλοφορεί στην αγορά της Ευρώπης από το 2011, και περιλαμβάνει περιφερειακά εξαρτήματα, όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, ακουστικά, ακόμα και καρέκλες για gaming.
Θα λέγαμε ότι η σειρά Genesis απευθύνεται κυρίως σε gamers που ψάχνουν προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Είναι μάλιστα μία από τις πρώτες εταιρίες της αγοράς, που πρόσφερε ποιοτικά περιφερειακά προϊόντα σε χαμηλό εύρος τιμών.
Σύμφωνα πάντα με δηλώσεις της εταιρίας, τα προϊόντα της σειράς Genesis στοχεύουν σε μοντέρνο σχεδιασμό, που να παραπέμπει στο gaming.
Ταυτόχρονα, ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών κατασκευής, και χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα προϊόντα τους.
Παρακάτω θα δούμε αν όλα αυτά εφαρμόζονται στο μηχανικό πληκτρολόγιο Genesis RX75.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά το Genesis RX75, λοιπόν, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά όπως περιγράφονται στη σελίδα του κατασκευαστή, φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
Όπως βλέπουμε, έχει 104 πλήκτρα, συμπεριλαμβανομένου και του num pad. Τα πλήκτρα έχουν μαύρους μηχανικούς διακόπτες, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά ποια είναι η κατασκευάστρια εταιρία (πχ Cherry MX).
Για να βρούμε ποιους ακριβώς διακόπτες φοράει το Genesis RX75, χρειάστηκε να ανοίξουμε κάποιο από τα πλήκτρα.
Στο κάτω μέρος του διακόπτη αναγράφεται το όνομα της εταιρίας κατασκευής. Διαπιστώθηκε ότι οι διακόπτες είναι της Outemu. Παρακάτω θα δούμε και αναλυτικά τους εν λόγω διακόπτες.
Το προϊόν διαφημίζεται ως αρκετά ανθεκτικό, με τα πλήκτρα του να αντέχουν πάνω από 50 εκατομμύρια πατήματα. H πίεση στην οποία ενεργοποιούνται οι διακόπτες είναι τα 60g.
Όσον αφορά τη μορφή του πληκτρολογίου, τα πλήκτρα δεν έχουν επάνω ελληνικούς χαρακτήρες. Φυσικά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους. Αν μας ενοχλεί, μπορούμε να αγοράσουμε αυτοκόλλητα με ελληνικούς χαρακτήρες.
Συσκευασία και πρώτες εντυπώσεις
Η συσκευασία του Genesis Rx75 παραπέμπει με την πρώτη ματιά σε gaming keyboard.
Μέσα στη συσκευασία δε βρίσκονται άλλα παρελκόμενα, πέρα από το πληκτρολόγιο και ένα φυλλάδιο οδηγιών.
Οι πρώτες εντυπώσεις μας από το κράτημα του περιφερειακού ήταν θετικές.
Η συσκευή είναι αρκετά στιβαρή, και φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ποιοτικά υλικά.
Εμφανισιακά, το πληκτρολόγιο είναι αρκετά απλό. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε για τους χαρακτήρες των πλήκτρων δίνει μια όμορφη νότα στον γενικότερα κομψό σχεδιασμό του.
Στα δεξιά βρίσκονται τα λαμπάκια για τις ενδείξεις των Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock. Υπάρχει και ένα επιπλέον λαμπάκι με την ένδειξη “Win”, το οποίο δείχνει αν είναι ενεργοποιημένο το πλήκτρο των Windows.
Τέλος, το καλώδιο είναι ντυμένο με επένδυση σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, έτσι ώστε να μη φθείρεται.
Συντομεύσεις και πλήκτρα πολυμέσων
Παρότι το πληκτρολόγιο δεν έχει ξεχωριστά πλήκτρα πολυμέσων, έρχεται ρυθμισμένο με διάφορες συντομεύσεις, με τη χρήση του πλήκτρου Fn.
Έτσι, μπορούμε εύκολα να αλλάζουμε αρχείο, να κάνουμε παύση, ή να αυξομειώνουμε την ένταση κατά την αναπαραγωγή πολυμέσων.
Δε χρειάζεται να απομνημονεύσουμε καμία απ' αυτές τις συντομεύσεις, αφού είναι τυπωμένα αντίστοιχα σύμβολα πάνω στο πληκτρολόγιο.
Όπως βλέπουμε και στην εικόνα παραπάνω, με τον συνδυασμό Fn+F8 ενεργοποιείται το Win Lock και ανάβει η ειδική ένδειξη στο πληκτρολόγιο.
Όταν ενεργοποιούμε το Win Lock, το πλήκτρο των Windows κλειδώνει και δεν κάνει απολύτως τίποτα.
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι χρήσιμο κυρίως στο gaming. Πολλές φορές πατάμε κατά λάθος το πλήκτρο των Windows, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε απ' το παιχνίδι. Με το Win Lock εξαφανίζεται το εν λόγω πρόβλημα.
Διακόπτες Outemu
Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό για τα μηχανικά πληκτρολόγια, υπάρχουν πολλά είδη μηχανικών διακοπτών. Οι δημοφιλέστεροι όλων είναι με διαφορά οι διακόπτες Cherry MX.
Υπάρχουν πολλές εταιρίες που αντιγράφουν τον μηχανισμό των Cherry MX. Οι γνωστότεροι κλώνοι είναι οι διακόπτες Kailh και οι Gateron.
Το γεγονός ότι είναι κλώνοι, δε σημαίνει ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι Gateron είναι καλύτεροι από τους Cherry MX.
Οι διακόπτες Outemu είναι κι αυτοί άλλη μία αντιγραφή των Cherry MX. Πρόκειται για σχετικά οικονομικούς διακόπτες, που όμως κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά.
Η βασική τους διαφορά από τους Cherry MX φαίνεται να είναι στην ποιότητα των πλαστικών που χρησιμοποιούν, γι' αυτό και είναι πιο οικονομικοί.
Κατά το πάτημα των πλήκτρων, άλλοι λένε ότι βλέπουν διαφορά σε σχέση με τους αυθεντικούς Cherry MX, ενώ άλλοι όχι.
Πληκτρολόγηση
Το Genesis RX75 δοκιμάστηκε επί μία εβδομάδα σε συνθήκες gaming, αλλά και πληκτρολόγησης.
Στο gaming δεν είχαμε κανένα παράπονο. Η διαφορά του μηχανικού πληκτρολογίου είναι αισθητή, παρότι δε φοράει γνωστούς διακόπτες.
Το χαρακτηριστικό κλικ των μηχανισμών δεν απουσιάζει, αλλά είναι αρκετά διακριτικό, πράγμα θετικό για όσους δε θέλουν πολύ θόρυβο.
Επιπλέον, το σημείο που ακουμπάει ο καρπός των χεριών κατά το πάτημα των πλήκτρων είναι αρκετά μαλακό. Έτσι, δεν κουράζονται τα χέρια ακουμπώντας για ώρες τους καρπούς πάνω στο πληκτρολόγιο.
Παρ' όλα αυτά, κατά την πληκτρολόγηση κειμένων το Genesis RX75 φάνηκε να μας δυσκολεύει. Λόγω των μαύρων διακοπτών, τα πλήκτρα χρειάζονται λίγη περισσότερη δύναμη για να πατηθούν (60g).
Μπορεί αυτό να είναι χρήσιμο στο gaming, όμως όταν γράφουμε μεγάλα κείμενα γίνεται αντιληπτό μετά από κάποια λεπτά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζονται εύκολα τα δάκτυλα, κάτι που μετά από λίγη ώρα οδηγεί σε τυπογραφικά λάθη κατά την πληκτρολόγηση.
Φυσικά αυτό ισχύει γενικότερα για τους μαύρους διακόπτες όλων των εταιριών.
Τι λείπει από το Genesis RX75
Ένα στοιχείο που προτιμάνε συνήθως οι gamers και μας έλειψε από το Genesis RX75, είναι τα φωτιζόμενα πλήκτρα.
Για πολλούς μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πλησιάζουν και Χριστούγεννα.
Επιπλέον, το πληκτρολόγιο δε συνοδεύεται από ειδικό software, από το οποίο θα μπορούσε να ρυθμίζεται η χρήση μακροεντολών.
Κόστος
Το Genesis RX75 κοστίζει 60€ από ελληνικό κατάστημα, ενώ κατά καιρούς η τιμή του πέφτει και κάτω από 50€.
Αποτελεί μία από τις οικονομικότερες λύσεις – αν όχι την οικονομικότερη – για μηχανικό πληκτρολόγιο στην Ελλάδα.
Βάσει της ποιότητάς τους και της χαμηλής τιμής, θα το χαρακτηρίζαμε σίγουρα ως vfm, ειδικά αν το πετύχετε σε έκπτωση.
Τελικές εντυπώσεις
Το Genesis RX75 μας άφησε θετικές εντυπώσεις στο σύνολό του.
Η ποιότητα κατασκευής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ η τιμή του είναι ιδανική για όσους δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν ένα οικονομικό μηχανικό πληκτρολόγιο για gaming χωρίς φωτισμό LED.
Επίσης, αν ψάχνετε για το πρώτο σας μηχανικό πληκτρολόγιο, για να δείτε τη διαφορά σε σύγκριση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης, προτιμήστε το άφοβα.
Αν όμως βασικός σας στόχος είναι η δακτυλογράφηση, καλύτερα να πάτε σε κάποιο άλλο μηχανικό πληκτρολόγιο με διαφορετικούς διακόπτες.
Σας άρεσε το Genesis RX75;
Έχετε στην κατοχή σας ή σκοπεύετε να αγοράσετε το Genesis RX75; Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας για το οικονομικό μηχανικό πληκτρολόγιο της Natec.
Θα θέλατε να δείτε την παρουσίαση κάποιου άλλου μηχανικού πληκτρολογίου;