Home » Smartphones-Tablets » Αδιάβροχο Κινητό: Γιατί Είναι Ψέμα Και Τι Να Προσέχουμε
Αδιάβροχο Κινητό: Τι Σημαίνει το IP68 Και Οι Άλλες Βαθμίδες

Αδιάβροχο Κινητό: Γιατί Είναι Ψέμα Και Τι Να Προσέχουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Θεωρητικά, ένα αδιάβροχο κινητό θα έπρεπε να είναι αδιάβροχο χωρίς περιορισμούς. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν ισχύει με κανένα τρόπο. Κάθε δήθεν αδιάβροχο κινητό έχει πολύ συγκεκριμένη αντοχή στα υγρά, και η εγγύηση δεν καλύπτει ποτέ τις σχετικές ζημιές. Ας δούμε λοιπόν τι εννοούν οι κατασκευαστές όταν μιλάνε για “αδιάβροχο κινητό”, τις μεθόδους στεγανοποίησης, και τι σημαίνουν οι σχετικές βαθμίδες, όπως οι IP67 και IP68.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν σε ενδιαφέρει η αγορά αδιάβροχου κινητού και δεν σε απασχολεί η θεωρία, κάνε κλικ εδώ για τις καλύτερες προτάσεις αυτή τη στιγμή στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Πώς διαφέρει το “ανθεκτικό στο νερό” από το αδιάβροχο κινητό

Βλέπουμε λοιπόν μια διαφήμιση για ένα αδιάβροχο κινητό, καλή ώρα σαν κι αυτές που αρέσουν πολύ στη Sony για τα Χperia.

Παρακολουθώντας λοιπόν τη συσκευή όχι μόνο να βρέχεται, αλλά να τραβάει ολόκληρο βίντεο κάτω από το νερό, είναι λογικό να θεωρήσουμε πως πρόκειται για ένα εντελώς αδιάβροχο κινητό.

Στην πραγματικότητα, όμως, κανένα απολύτως smartphone δεν είναι 100% αδιάβροχο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο σωστός όρος είναι “ανθεκτικό στο νερό”. Και υπάρχει πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χαρακτηρισμούς.

Οι αντίστοιχες ορολογίες στα αγγλικά είναι waterproof και water resistant. Στο παρελθόν, εταιρείες όπως η Sony χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τον όρο “waterproof”. Πλέον, όμως, θα βρούμε πολύ συχνότερα να χρησιμοποιείται το “water resistant”, αν όχι αποκλειστικά.

Πώς οι κατασκευαστές στεγανοποιούν το αδιάβροχο κινητό

Το μεγαλύτερο ποσοστό από το εξωτερικό του κινητού είναι ουσιαστικά αδιάβροχο σε οποιαδήποτε συσκευή. Αν πέσει μια σταγόνα νερό στο κέντρο της οθόνης, κανένα κινητό δεν πρόκειται να πάθει το παραμικρό. Το ίδιο κι αν βραχεί ελαφρά η πλάτη του.

Το πρόβλημα είναι οι οπές του κινητού. Η θύρα USB. Η υποδοχή των ακουστικών. Τα κενά γύρω από τα κουμπιά. Το ηχείο και το μικρόφωνο. Το συρτάρι της SIM. Ακόμα και η ένωση της οθόνης με το σώμα. Από αυτά τα σημεία εισχωρεί το νερό στη συσκευή.

Δυστυχώς, το να φτιάξουμε ένα κινητό χωρίς καθόλου θύρες και οπές, είναι αδύνατον. Ακόμα κι αν υποστήριζε μόνο ασύρματη φόρτιση, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ανοίγματα για το ηχείο και το ακουστικό.

Προκειμένου, οι εταιρείες για να δημιουργήσουν ένα όσο γίνεται αδιάβροχο κινητό, χρησιμοποιούν μία σειρά από πατέντες.

Κύριο όπλο τους είναι η κόλλα και ιδίως οι κολλώδεις και ελαστικές ουσίες, κάτι παρόμοιο με τις φλάντζες και τσιμούχες. Δημιουργούν ένα αεροστεγές σφράγισμα στις ενώσεις της συσκευής και σε όλα τα ευαίσθητα τμήματα.

Αδιάβροχο Κινητό 3αα

Στα πλήκτρα συνήθως χρησιμοποιούν μία διαφορετική τεχνική με ελαστικό καλούπι από σιλικόνη.

Πρόκειται για μία τεχνική που διαχωρίζει πλήρως το φυσικό μέρος του πλήκτρου που πιέζουμε από τα ηλεκτρικά κυκλώματα στο εσωτερικό. Αυτό ισχύει και για την μικρή αποσπώμενη υποδοχή της κάρτας SIM.

Στεγανό αλλά όχι αεροστεγές

Ωστόσο, το αεροστεγές σφράγισμα δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί σε όλα τα τμήματα ενός κινητού. Για παράδειγμα, τα ηχεία και τα μικρόφωνα χρειάζονται τον αέρα καθώς διαμέσου των ταλαντώσεων του παράγουν τον ήχο.

Επιπλέον, αν ένα αδιάβροχο κινητό είναι εντελώς αεροστεγές, η πίεση στο εσωτερικό του ενδέχεται να μην είναι ίδια με το εξωτερικό τμήμα. Η διαφορά της πίεσης μπορεί να παραβιάσει τα σφραγίσματα, επιτρέποντας και στον αέρα και στο νερό να περάσει.

Έτσι, πολλοί κατασκευαστές αδιάβροχων κινητών τοποθετούν ελαστικούς δακτυλίους ή ένα ιδιαίτερα λεπτό και κολλώδες πλέγμα μπροστά από τα ηχεία και τα μικρόφωνα.

Στην κάτωθι εικόνα, παρατηρούμε την τοποθέτηση μιας ελαστικής φλάντζας με πορτοκαλί χρώμα, η οποία κρατά μακριά το νερό από το πλήκτρο ήχου του iPhone.

Με αυτόν τον τρόπο οι κατασκευαστές προτρέπουν το νερό να ακολουθήσει τη φυσική του ροή προς την έξοδο παρά να εισέλθει προς το εσωτερικό.

Στην κάτωθι εικόνα, παρατηρούμε ένα πείραμα όπου ακόμη και με λίγη πίεση, το νερό δεν μπόρεσε να περάσει μέσα από αυτό το λεπτό πλέγμα στην είσοδο του ηχείου ενός Galaxy Note.

Αδιάβροχο Κινητό 2αα

Το οργανικό πολυμερές

Σε μερικές περιπτώσεις, όπως η μάσκα του ηχείου στο iPhone ή τα μικρόφωνα των νεότερων Samsung Galaxy, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αντί για πλέγμα, μία μεμβράνη από οργανικό πολυμερές (ePTFE) που είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο νερό.

Στην ουσία πρόκειται για υλικό το οποίο λειτουργεί ως ένας μικροσκοπικός εξαεριστήρας. Αφήνει τον αέρα να περάσει, εξισώνοντας την πίεση στα εσωτερικά και εξωτερικά τμήματα που περιβάλλουν το αδιάβροχο κινητό.

Αδιάβροχο Κινητό 12a

Μάλιστα, μερικοί κατασκευαστές, όπως η Samsung, προστατεύουν ακόμη και τις θύρες φόρτισης από τυχόν βραχυκύκλωμα, απενεργοποιώντας αυτόματα τη λειτουργία τους.

Στην κάτωθι εικόνα, παρατηρούμε τις τεχνικές στεγανοποίησης σε ένα Samsung Galaxy. Χρησιμοποιούν κόλλα, πλέγμα στο μεγάφωνο, ελαστικές και κολλώδεις ταινίες, και ελαστικό καλούπι από σιλικόνη.

Φυσικά, αυτές οι τεχνικές υλοποιούνται πλέον σε όλα τα σύγχρονα ανθεκτικά smartphone. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το αδιάβροχο κινητό δεν χρειάζεται να έχει καλυμμένες τις θύρες για να μην φθαρούν από το νερό.

Τι σημαίνουν τα IPXX στις πιστοποιήσεις

Το IP (Ingress Protection) είναι το όνομα του προτύπου που συντάχθηκε από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) για να καθορίσει πόσο ανθεκτική είναι μία ηλεκτρική συσκευή σε γλυκό νερό και κοινές ύλες – όπως βρωμιά, σκόνη, και άμμος.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η πιστοποίηση IP δεν δημιουργήθηκε ειδικά για να προσδιορίσει ένα αδιάβροχο κινητό. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητους άλλους τομείς, από απλές βαλβίδες, μέχρι ολόκληρα οχήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό.

Πόση πίεση μπορεί να αντέξει ένα κινητό?

Tο πρόβλημα με όλες αυτές τις πατέντες των κατασκευαστών είναι πως εξακολουθούν να υπάρχουν αδύναμα σημεία στο αδιάβροχο κινητό. Αυτό σημαίνει ότι αν το νερό έχει αρκετή πίεση, θα καταφέρει να τα παραβιάσει.

Αυτό ακριβώς έρχεται να απαντήσει η πιστοποίηση IP, η οποία συνοδεύεται από δύο αριθμούς και ίσως ένα γράμμα. Για παράδειγμα, IP67, IP68, και IP69K.

Σε κυριολεκτική μετάφραση, το Ingress Protection σημαίνει “προστασία εισόδου”. Αναφέρεται στο κατά πόσο η συσκευή είναι πιστοποιημένη για να εμποδίσει την είσοδο στερεών ή υγρών στοιχείων στο εσωτερικό.

Αδιάβροχο Κινητό 7a

Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί και τα γράμματα που ακολουθούν το IP σημαίνουν διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τη θέση τους. Ο πρώτος αριθμός υποδεικνύει πόσο ανθεκτική είναι η συσκευή όσον αφορά τα φυσικά σωματίδια.

Αυτή η κλίμακα είναι από το μηδέν μέχρι το έξι. Για παράδειγμα, το IP0 σημαίνει πως η συσκευή δεν έχει καμία προστασία όσον αφορά την είσοδο φυσικών σωματιδίων στο εσωτερικό της.

Έτσι, στο έξι που είναι η υψηλότερη βαθμίδα, πλέον μιλάμε για μία συσκευή η οποία δεν επιτρέπει να περάσει καθόλου σκόνη στο εσωτερικό.

Ο δεύτερος αριθμός που παρατηρούμε στα δεξιά της εικόνας είναι αυτός που μας ενδιαφέρει όσον αφορά το αδιάβροχο κινητό. Είναι η προστασία από την είσοδο υγρών. Όπως παρατηρούμε, ο υψηλότερος βαθμός προστασίας είναι το οκτώ.

, όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα:

Ας πούμε λοιπόν πως έχουμε ένα κινητό που είναι πιστοποιημένο για απόλυτη προστασία από τη σκόνη, δηλαδή ο πρώτος αριθμός είναι έξι.

Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή με IP68 μπορεί να αντέξει μία πλήρη και συνεχή βύθιση σε νερό έως και 1,5 μέτρο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία από 15 έως 35°C, και τυπικά μέχρι τα τρία μέτρα. Είναι η μεγαλύτερη πιστοποίηση που θα βρούμε σε κινητά.

IP68 vs IP69K

Τέλος, υπάρχει και το IP69K. Όμως, δεν έχει να κάνει με βύθιση στο νερό, αλλά με δέσμη νερού με υψηλή πίεση και θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, μπορεί να αντέξει μία δέσμη που μεταφέρει μέχρι 16 λίτρα ανά λεπτό με πίεση 100 μπαρ και θερμοκρασία 80 βαθμούς Κελσίου.

Θεωρητικά, ένα κινητό με πιστοποίηση IP69K θα μπορούσε να επιβιώσει για μερικά λεπτά σε πλυντήριο πιάτων, στο αποκορύφωμα του κύκλου πλύσης χωρίς απορρυπαντικό. Αλλά αν βρείτε τέτοια συσκευή, δεν θα προτείναμε να το δοκιμάσετε.

MIL-STD 810

Όταν οι ακραίες συνθήκες λειτουργίας απαιτούν ισχυρή τεχνολογία, οι κατασκευαστές εξοπλισμού βασίζονται σε πρότυπα όπως το MIL-STD-810G (Mil-Spec).

Αν και έχουν αναπτυχθεί ειδικά για στρατιωτικές και αμυντικές εφαρμογές, χρησιμοποιούνται συχνά και σε εμπορικά προϊόντα.

Αδιάβροχο Κινητό 20aa

Ένα κινητό με αυτή την πιστοποίηση σημαίνει ότι είναι πιο ανθεκτικό από τα συνηθισμένα αδιάβροχα smartphone και είναι πιο αξιόπιστο σε μερικές από τις πιο σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες στον πλανήτη.

Όπως θα δούμε στο τέλος, υπάρχουν Android κινητά που διαθέτουν την ετικέτα MIL-STD 810G. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν αυτή την πιστοποίηση σε απόλυτο βαθμό.

Η πιστοποίηση δεν αποτελεί εγγύηση

Κάθε αδιάβροχο κινητό στο εσωτερικό του έχει μία ειδική σήμανση από ένα ειδικό αυτοκόλλητο. Αν βραχεί, αλλάζει χρώμα. Συνήθως είναι κόκκινο λόγω μιας ειδικής βαφής που απελευθερώνεται όταν έρθει σε επαφή με νερό.

Έτσι, όλες οι εταιρείες γνωρίζουν πως μπήκε νερό στο τηλέφωνο, άσχετα αν στέγνωσε μετά.

Ως εκ τούτου, αν μας χαλάσει το κινητό εντός της εγγύησης και το πάμε στο service, θα εντοπίσουν το αυτοκόλλητο με το αλλαγμένο χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση, η εγγύηση παύει αυτόματα να ισχύει, και θα πρέπει να πληρώσουμε για την επισκευή.

Ξέρετε τώρα πώς είναι οι εταιρείες. Το πιθανότερο είναι να πιαστούν από κάθε δικαιολογία για να αρνηθούν μια δωρεάν επισκευή.

Ο λόγος που η εγγύηση δεν καλύπτει ζημιές από υγρά, είναι πως το θέμα του νερού είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται.

Αρχικά, η πιστοποίηση IP67 ή IP68 μας λέει πως το κινητό είναι ανθεκτικό στο νερό όταν είναι καινούριο, του κουτιού.

Βλέπετε, τα ελαστικά και κολλώδη υλικά που φροντίζουν την αδιαβροχοποίηση, δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Με τον καιρό, και με βάση άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, θα ξεραθούν. Από κάποια στιγμή και μετά, η αδιάβροχη προστασία θα έχει πάει περίπατο.

Ταυτόχρονα, όμως, παίζει ρόλο και το είδος του νερού. Οι πιστοποιήσεις αναφέρονται σε πόσιμο, ή έστω γλυκό νερό.

Για νερό πισίνας με χλώριο και άλλα χημικά, το IP67 είναι ακατάλληλο. Συσκευές IP68 μπορούν να μπουν για σύντομο διάστημα σε πισίνα, αλλά θα πρέπει μετά να ξεπλυθούν με φρέσκο νερό.

Το θαλασσινό νερό και η οξείδωση

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με το θαλασσινό νερό. Εκτός από διάβρωση των ελαστικών, μπορεί να προξενήσει σκουριά στα μέταλλα των θυρών.

Βέβαια, μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung, χρησιμοποιούν ανθεκτικά στη διάβρωση μέταλλα όπως το νικέλιο, για να κρατήσουν μακριά την οξείδωση.

Παρ' όλα αυτά, είναι αδύνατον οι εταιρείες να ελέγξουν όλους αυτούς τους παράγοντες. Δεν μπορούν καν να ελέγξουν αν ο χρήστης ακολούθησε τις ακριβείς μέγιστες προδιαγραφές των IP67- IP68.

Αυτός είναι και ο λόγος που καμία απολύτως εταιρεία δεν παρέχει εγγύηση σε ζημιά από νερό. Ακόμη και αν πρόκειται για αδιάβροχο κινητό.

Επιπλέον, αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό “αδιάβροχο” ή “waterproof” και γράφουν water resistant.

Τι ισχύει με τις υπηρεσίες αδιαβροχοποίησης

Κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έκαναν την εμφάνισή τους εταιρείες που υπόσχονταν πως μπορούν να μετατρέψουν κάθε κινητό σε αδιάβροχο.

Ουσιαστικά, τους στέλνουμε το κινητό μας και το ψεκάζουν με μία διάφανη, άκρως υδροφοβική επίστρωση. Το πιθανότερο είναι πως έχουμε δει βίντεο για τέτοιες επιστρώσεις στο ίντερνετ.

Ενίοτε ψεκάζουν ρούχα ή παπούτσια, και γίνονται τόσο αδιάβροχα, που ακόμα και αν τους ρίξεις ένα κουβά λάσπη, απλά γλιστράει από πάνω τους.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ακριβώς τον ίδιο τύπο επίστρωσης που θα βρούμε και στα κινητά, αλλά υποθέτουμε πως κάτι τέτοιο θα ισχύει.

Όμως αυτές οι επιστρώσεις είναι τεχνικά αδύνατον να παραμείνουν μόνιμα. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στο εσωτερικό των θυρών, όταν βάζουμε και βγάζουμε βύσματα. Όσο σωστά λοιπόν και αν έχει γίνει η δουλειά, δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα.

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και εταιρείες όπως η Liquipel, που ξεκίνησε σαν εταιρεία παρέχοντας αυτή ακριβώς την υπηρεσία, πλέον δεν προσφέρει καμία αδιαβροχοποίηση κινητού, μόνο πουλάει προστασίες οθόνης.

Τα καλύτερα αδιάβροχα smartphones

Παραθέτουμε τη λίστα των 10 πιο ανθεκτικών κινητών (IP68-IP69K) της παγκόσμιας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της κινέζικης αγοράς, έτσι όπως μας την ανέδειξε η διασταυρωμένη έρευνα που κάναμε στα εγκυρότερα ξένα site.

  • Caterpillar Cat S61: Διαθέτει ιδιαίτερα προστατευμένο σώμα και αντέχει τις ισχυρές πτώσεις. Έχει θερμική κάμερα, και μπορεί να αντέξει στο νερό σε βάθος 5 μέτρων για 60 λεπτά, ενώ η πιστοποίηση MIL-STD 810G το προστατεύει από σκόνη, ακτινοβολία, και κραδασμούς.
  • Ulefone Armor 7: Διαθέτει IP68 και IP69K και θεωρείται ως το πιο ισχυρό rugged αδιάβροχο κινητό της κινέζικης αγοράς με 8GB/128GB μνήμες.
  • DOOGEE S95 Pro Modular: Παρομοίως, συν του ότι διαθέτει αρθρωτή κατασκευή και πρόσθετο μπαταρίας που αυξάνει κατά 3500mAh την ήδη ισχυρή μπαταρία του στα 5150mAh.
  • iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max: Η Apple βελτίωσε την ανθεκτικότητα των δύο κινητών της, καθιστώντας τα ικανά να αντέξουν στο νερό σε βάθος 4 μέτρων για 30 λεπτά. Είναι διπλάσιο από το βάθος που αντέχουν τα iPhone XS και XS Max.
  • Samsung Galaxy S10, S10 Plus, και S10e: Η Samsung χρησιμοποιεί τις περισσότερες πατέντες για το αδιάβροχο κινητό. Οι συσκευές της σειράς S10 μπορούν να αντέξουν στο νερό σε βάθος 1,5 μέτρων για 30 λεπτά.
  • Samsung Galaxy Note 10 και Note 10 Plus: Παρομοίως και για τη σειρά των Galaxy Note, παρά το μεγάλο άνοιγμα που αφήνει το S Pen.
  • Huawei P30 Pro: Είναι πιστοποιημένο με IP68. Μπορεί να επιβιώσει σε βάθος 1,5 μέτρων για μέγιστο χρονικό διάστημα 30 λεπτών.
  • Sony Xperia 1 και Xperia 5: Είναι παρόμοια smartphone, με το Xperia 5 να είναι το πιο πρόσφατο. Έχουν IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.
  • Google Pixel 4 και Pixel 4 XL: Δεν βελτιώνουν σημαντικά την αντοχή τους σε σχέση με τους προκατόχους τους. Ωστόσο, μπορούν να αντέξουν στο νερό σε βάθος 1,5 μέτρων για 30 λεπτά.
  • LG G8X ThinQ: Είναι πιστοποιημένο με IP68. Μπορεί να αντέξει στο νερό σε βάθος 1,5 μέτρων για μέγιστο χρονικό διάστημα 30 λεπτών.

Ποια είναι η γνώμη σας για το αδιάβροχο κινητό?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα αδιάβροχα κινητά, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps