Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε την παιδική μας ηλικία ζωγραφίζοντας και βλέποντας κινούμενα σχέδια, ελπίζοντας να φάει ο Τομ τον Τζέρι, ο Σιλβέστερ τον Τουίτι, και το κογιότ το μπιπ-μπιπ. Όσοι έχουμε ακόμα καλλιτεχνικές ανησυχίες, αυτά είναι τα καλύτερα δωρεάν εργαλεία για να φτιάξουμε τα δικά μας κινούμενα σχέδια.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Αν προτιμάτε το στατικό σχέδιο από τα κινούμενα σχέδια και θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας comics, δείτε τον οδηγό μας:
Δημιουργία Κόμικς στο Internet με Δωρεάν ΕργαλείαΗ δημιουργία κόμικς μπορεί να είναι από απλό χόμπι μέχρι επάγγελμα πλήρους απασχόλησης, στην Ελλάδα ή και στο Εξωτερικό. Αν είσαι δημιουργικός, έχεις ιδέες, και…
Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για κινούμενα σχέδια
Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, το 2D Animation χρειαζόταν τη δημιουργία χιλιάδων σκίτσων με το χέρι, μια διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα, και με υψηλό κόστος παραγωγής.
Σήμερα, κυκλοφορούν αρκετά σχεδιαστικά εργαλεία για υπολογιστή, με πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν κοστίζουν τίποτα. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε κινούμενα σχέδια και εμείς που δεν είμαστε επαγγελματίες animators.
Ο οδηγός περιλαμβάνει παρουσιάσεις οκτώ προγραμμάτων για κινούμενα σχέδια, και μια μικρή ανάλυση των δυνατοτήτων τους.
Για όσους ενδιαφέρεστε σοβαρά για να φτιάξετε κινούμενα σχέδια, στο τέλος του οδηγού θα έχουμε ένα γκάλοπ στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε ποιο από τα προγράμματα θέλετε να παρουσιάσουμε αναλυτικά.
OpenToonz
Το OpenToonz είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό για 2D animation. Παρέχεται δωρεάν και χωρίς περιορισμούς ακόμη και σε επαγγελματίες που κατασκευάζουν κινούμενα σχέδια για εμπορική χρήση.
Η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα (open source), που σημαίνει πως ο πηγαίος κώδικας του προγράμματος είναι στη διάθεση του κάθε προγραμματιστή, ώστε να τον τροποποιήσει και να τον βελτιώσει.
Το 1993, η ιταλική εταιρεία Digital Video κυκλοφόρησε το Toonz 3.0, μια εμπορική εφαρμογή για κινούμενα σχέδια. Η εφαρμογή γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, και πωλήθηκαν πάνω από 3.000 άδειες σε εταιρείες παραγωγής διεθνώς.
Το Toons 6.0 βγήκε σε δύο εκδόσεις, την Harlequin και Bravo. Η ανάπτυξη της έκδοσης Harlequin έγινε σε συνεργασία με το ιαπωνικό Studio Ghibli, που μεταξύ άλλων παράγει τις ταινίες των Hayao Miyazaki και Isao Takahata.
Το Μάρτιο του 2016, η Digital Video σε συνεργασία με τo Studio Ghibli και την επίσης ιαπωνική εταιρεία Dwango, κυκλοφόρησαν την ανοιχτού κώδικα έκδοση του Toonz, που ονομάστηκε OpenToons. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκουμε όλα τα εγχειρίδια χρήσης για το OpenToonz στα γιαπωνέζικα.
Πριν κατεβάσουμε το OpenToonz, καλό είναι να δούμε τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υπολογιστής μας πρέπει να διαθέτει μνήμη 4GB RAM και άνω, και επεξεργαστή τουλάχιστον i3.
Η πρώτη μας γνωριμία με το OpenToonz
Όταν ανοίξουμε την εφαρμογή για πρώτη φορά, ίσως να τρομοκρατηθούμε. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολλά παράθυρα και πάρα πολλές πληροφορίες.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το συγκεκριμένο εργαλείο απευθύνεται και σε επαγγελματίες, που πιθανώς να έχουν εκπαιδευτεί στο Toonz.
Η βασική δομή του λογισμικού είναι ότι σχεδιάζουμε αρχικά μια στατική εικόνα. Στη συνέχεια δημιουργούμε αρκετά ξεχωριστά πλαίσια (frames). Τέλος, φτιάχνουμε κινούμενα σχέδια μετακινώντας την εικόνα μέσα στα πλαίσια.
Pencil2D
Το Pencil2D είναι και αυτό ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα για 2D animation. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούμε να δημιουργήσουμε απλά κινούμενα σχέδια, σε ένα εξαιρετικά φιλικό και γνώριμο περιβάλλον διεπαφής.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Pencil2D μπορούμε να εγγραφούμε και να συμμετέχουμε στις συζητήσεις σχετικά με το λογισμικό αλλά και να ζητήσουμε βοήθεια από άλλα έμπειρα μέλη.
Το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε C++ και βασίζεται στη φιλοσοφία Qt, οπότε τρέχει σε περιβάλλον Windows, Linux και Mac OS X, χωρίς να γίνονται μεγάλες αλλαγές στον κώδικα.
Επίσης είναι portable, δηλαδή δεν απαιτείται εγκατάσταση αλλά μόνο εκτέλεση του προγράμματος. Για τον οδηγό επιλέγουμε το Pencil2D for Windows.
Κατεβαίνει ένα συμπιεσμένο αρχείο, οπού και κάνουμε Αποσυμπίεση στον τοπικό μας δίσκο, ώστε να μπορέσουμε να το εκτελέσουμε.
Η πρώτη μας γνωριμία με το Pencil2D
Η διεπαφή του Pencil2D θυμίζει αρκετά τη γνωστή Ζωγραφική των Windows.
Αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για έναν επίδοξο animator, που ναι μεν θέλει να μάθει ένα νέο πρόγραμμα για κινούμενα σχέδια, αλλά όχι να το μελετάει για εβδομάδες.
Για να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια, αρχικά σχεδιάζουμε μια εικόνα στο πρώτο πλαίσιο (frame). Κατόπιν, δημιουργούμε νέο πλαίσιο και συμπληρώνουμε τον σχεδιασμό της υπάρχουσας εικόνας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται ώστε να δώσουμε στο σχέδιο την αίσθηση της κίνησης.
Plastic Animation Paper
Το Plastic Animation Paper, ή PAP εν συντομία, αποτελεί και αυτό ένα ισχυρό σχεδιαστικό εργαλείο για κινούμενα σχέδια. Διατίθεται δωρεάν, αλλά τρέχει μόνο σε Windows.
Τα καλά νέα είναι ότι ο δημιουργός του PAP εργάζεται ώστε να υλοποιήσει τη νέα βελτιωμένη έκδοση, για την οποία δημιούργησε καμπάνια στο Indiegogo.
Το νέο πλέον Animation Paper θα τρέχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Δυστυχώς, όμως, δεν θα διατίθεται δωρεάν. Αν και, 80 δολάρια για ένα επαγγελματικό εργαλείο δεν είναι και μια περιουσία.
Όσον αφορά το PAP, είναι εντυπωσιακό ότι διαθέτει μια πλούσια εργαλειοθήκη, που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε εύκολα και με λεπτομέρεια.
Βέβαια το γραφικό περιβάλλον (GUI) του PAP είναι κάπως παλιομοδίτικο και δεν συμβαδίζει με τα σύγχρονα περιβάλλοντα. Ακόμη και ο δημιουργός του παραδέχεται ότι το GUI του PAP δεν τον κάνει να αισθάνεται περήφανος.
Η πρώτη μας γνωριμία με το PAP
Παρά τις ελλείψεις στο GUI, το PAP είναι πανεύκολο στη χρήση. Ακόμα και ο πλέον αρχάριος χρήστης μπορεί να το μάθει ταχύτατα και να δημιουργήσει τα πρώτα του κινούμενα σχέδια.
Βασίζεται και αυτό στη λογική του σχεδιασμού frame by frame. Όπου σε κάθε πλαίσιο το κάθε σχέδιο έχει μικρή διαφορά από το προηγούμενό του και το επόμενο.
Μην μας προβληματίσει το παράθυρο που εμφανίζεται όταν κάνουμε κλικ πάνω στο εικονίδιο του PAP4.
Απλά μας ενημερώνει ότι δεν έχει συνδεθεί κάποιο σχεδιαστικό tablet με τον υπολογιστή και θα πρέπει να σχεδιάζουμε κινούμενα σχέδια με το ποντίκι.
Δείτε πώς μπορείτε να μετατρέψετε ένα απλό tablet με Android σε σχεδιαστικό tablet:
Synfig
Το Synfig είναι ένα δωρεάν λογισμικό, που από το 2005 ο δημιουργός τους αποφάσισε να διαθέσει τον κώδικα ελεύθερα σε άλλους προγραμματιστές.
Με το Synfig μπορούμε να σχεδιάσουμε κινούμενα σχέδια βασισμένα στα Διανυσματικά γραφικά (Vector Graphics).
Στα Διανυσματικά Γραφικά δεν ισχύει η έννοια της ανάλυσης εικόνας, έτσι μπορούν να μεγεθυνθούν ή να σμικρυνθούν χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα της εικόνας.
Επίσης η φιλοσοφία του Synfig δεν βασίζεται στα πλαίσια, όπως είδαμε στα προηγούμενα προγράμματα. Τα κινούμενα σχέδια δημιουργούνται με βάση τη χρονολογική σειρά σχεδίασης των εικόνων.
Το περιβάλλον διεπαφής (GUI) είναι προσεγμένο και με πολλά εργαλεία σχεδίασης. Επιπλέον είναι έντονο το στοιχείο του ορισμού των συντεταγμένων, που προσδίδει λεπτομέρεια στο σχέδιο.
Σίγουρα δεν θα μας φανεί τόσο εύκολο όσο το Pencil και το Plastic Animation Paper. Αν όμως αφιερώσουμε λίγο χρόνο και πειραματιστούμε, τότε το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
Η πρώτη μας γνωριμία με το Synfig
Πολλά πλαίσια και ένα σκάκι στη μέση της οθόνης, θα είναι η πρώτη εικόνα του προγράμματος. Όχι δεν θα παίξουμε καμία παρτίδα, εκεί θα ζωγραφίσουμε τα κινούμενα σχέδια.
Αυτή η απεικόνιση του καμβά σχεδίασης δικαιολογεί στο ακέραιο ότι το Synfig είναι Vector based. Το πρόγραμμα μας προετοιμάζει για σχεδίαση με ακρίβεια χιλιοστού.
Stykz
Με το Stykz μπορούμε να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια βασισμένα σε stick figures. Τα stick figures δεν είναι τίποτα παραπάνω από το γνωστό σε όλους ανθρωπάκι με γραμμές.
Άλλωστε κάποιοι από εμάς δεν είχαμε ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική, αφού και τώρα που μεγαλώσαμε μόνο stick figures μπορούμε να σχεδιάσουμε.
Το Stykz είναι ένα δυνατό εργαλείο για 2D animation που βασίζεται στη φιλοσοφία των διαδοχικών πλαισίων. Εναλλασσόμενες εικόνες σε ξεχωριστά frames δίνουν την ψευδαίσθηση της κίνησης.
Επίσης είναι ένα εργαλείο για κινούμενα σχέδια που διατίθεται δωρεάν και τρέχει σε Windows και Mac. Αναμένεται η έκδοση για Linux.
Η πρώτη μας γνωριμία με το Stykz
Αυτό που ξαφνιάζει ευχάριστα είναι ότι τα διάφορα εργαλεία ανοίγουν σε ξεχωριστά και ανεξάρτητα παράθυρα από τον καμβά σχεδίασης, ώστε να τα τοποθετήσουμε εύκολα όπου μας βολεύουν στην οθόνη.
Το περιβάλλον διεπαφής του χρήστη είναι σχεδιασμένο με απλές και κατανοητές εντολές. Αλλά αν και κάτι μας δυσκολεύει, και γνωρίζουμε Αγγλικά, μπορούμε να συμβουλευτούμε τα αναλυτικά tutorials.
Είναι βέβαιο ότι ο κάθε επίδοξος animator θα απολαύσει τις ώρες που θα αφιερώσει για το Stykz, αλλά και θα δημιουργήσει επιτυχημένα stick figures κινούμενα σχέδια.
Tupi Open 2D Magic
Το Tupi είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για κινούμενα σχέδια που διατίθεται δωρεάν. Οι δημιουργοί του, συνεχώς, εξελίσσουν και αναβαθμίζουν τον κώδικα του λογισμικού, κάνοντας το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Με το Tupi έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ικανοποιητικά κινούμενα σχέδια ακόμη και εμείς που δεν χαρακτηριζόμαστε για το ταλέντο μας στη ζωγραφική.
Η πρώτη γνωριμία με το Tupi
Το GUI του είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και φιλικό με το χρήστη. Σχεδιασμένο σε απλές γραμμές, με πολλά σχεδιαστικά εργαλεία και απίστευτα εύκολο μενού.
Σχεδιάζουμε ένα σχέδιο στο πρώτο πλαίσιο, εξελίσσουμε το σχέδιο στο δεύτερο πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Έτσι δημιουργούμε κινούμενα σχέδια με τη μέθοδο frame by frame.
Vectorian Giotto
Το Vectorian Giotto είναι ένα δωρεάν λογισμικό για δημιουργία 2D animation. Είναι ένα δυνατό πρόγραμμα, με πλήθος εργαλείων με τα οποία φτιάχνουμε κινούμενα σχέδια με τη λογική frame by frame.
Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αποδοτικού προγράμματος για κινούμενα σχέδια, όπως και τα προηγούμενα λογισμικά που παρουσιάστηκαν στον οδηγό.
Φαίνεται όμως να έχει εγκαταλειφθεί από τους δημιουργούς του. Η σελίδα vectorian.com δεν υπάρχει πλέον, και η τελευταία δημοσίευση στο Facebook της εφαρμογής έγινε το 2011.
Κατέβασμα του Vectorian Giotto
Καθώς δεν υπάρχει πλέον η επίσημη σελίδα, κάναμε Download το Vectorian Giotto από εδώ.
Το πρόγραμμα είναι αρκετά ελαφρύ, αφού απαιτείται μόλις 95,2 MB ελεύθερου αποθηκευτικού χώρου. Οπότε πατάμε συνεχώς Next… μετά Install και τελειώσαμε.
Η πρώτη γνωριμία με το Vectorian Giotto
Το περιβάλλον διεπαφής του λογισμικού είναι σχεδιασμένο σε γκρι αποχρώσεις και αρκετά συνηθισμένο. Ίσως επειδή έχει πολλά κοινά στοιχεία με άλλα παρόμοια προγράμματα που παρουσιάσαμε στον οδηγό.
Τα εργαλεία σχεδίασης βρίσκονται στα αριστερά της οθόνης, ο πίνακας με τις αποχρώσεις των χρωμάτων στα δεξιά και το μενού εντολών στην επάνω μπάρα.
Το σίγουρο είναι ότι το Vectorian Giotto δεν κρύβει δυσκολίες και εκπλήξεις στο χρήστη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ευφάνταστα κινούμενα σχέδια εξαιρετικά γρήγορα.
Από τη στιγμή όμως που έχει εγκαταλειφθεί, δεν πρόκειται να βρούμε νέα χαρακτηριστικά σε κάποια μελλοντική έκδοση.
Ajax Animator
Με τον Ajax Animator μπορούμε να σχεδιάσουμε κινούμενα σχέδια online. Απλά, με ένα κλικ και χωρίς οποιαδήποτε εγκατάσταση μπορούμε να δημιουργούμε τα δικά μας κινούμενα σχέδια.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί HTML κώδικα, εμπλουτισμένο με Javascript και PHP. Επίσης ανοίγει άνετα σε όλους τους browsers και είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση του.
Διατίθεται δωρεάν και είναι σχεδιασμένο ώστε να τρέχει σε Windows και Mac. Επιπλέον για τους χρήστες iPad υπάρχει και η σχετική έκδοση.
Η πρώτη γνωριμία με το Ajax Animator
Η σελίδα σχεδίασης του Ajax Animator χαρακτηρίζεται από συμπαθητική έως απλά αδιάφορη. Μικρό το μενού, λίγα εργαλεία και αόρατα…
…που αν επιχειρήσουμε να σχεδιάσουμε κινούμενα σχέδια θα πρέπει να διαθέτουμε μαντικές ικανότητες και ανεπτυγμένη την 6η αίσθηση.
Πιθανότητα οι δημιουργοί του Ajax Animator δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το πρόγραμμα από το 2008, όπου και λανσαρίστηκε. Αλλιώς θα είχαν αντιληφθεί ότι τα εικονίδια των εργαλείων, ανοίγουν με συνδέσμους που δεν υπάρχουν πλέον.
Γενικά, με κάποιες διορθώσεις στον κώδικά του, θα μπορούσε να αποτελεί ένα αξιόλογο και ανταγωνιστικό εργαλείο, βασισμένο στη frame by frame φιλοσοφία.
Ποιο πρόγραμμα για κινούμενα σχέδια θέλετε να δείτε αναλυτικά;
Κάθε ένα από τα παραπάνω προγράμματα έχει δυνατά και αδύνατα σημεία, και απευθύνεται σε δημιουργούς με συγκεκριμένες ανάγκες.
Αν σας ενδιαφέρει σοβαρά το 2D animation, και θέλετε να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση για οποιοδήποτε από τα παραπάνω προγράμματα, μπορείτε να το ψηφίσετε. Μπορείτε επίσης να ψηφίσετε περισσότερα από ένα προγράμματα.
Όποιο πρόγραμμα έχει τις περισσότερες ψήφους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι η επιλογή μας για μια αναλυτική παρουσίαση.
Εσάς σε ποιο βαθμό σας ενδιαφέρει να φτιάξετε κινούμενα σχέδια;
Ακόμα και σε όσους από εμάς αρέσει η ζωγραφική, και έχουμε ένα σχετικό ταλέντο, η μεταπήδηση στα κινούμενα σχέδια είναι ένα αρκετά μεγάλο άλμα. Πάντως, τα παραπάνω εργαλεία θα μας βοηθήσουν σημαντικά, με μηδενικό κόστος.
Αν έχετε ενδιαφέρον στο να φτιάξετε κινούμενα σχέδια, ή ακόμα και αν φτιάξατε κάποιο κλιπ και το ανεβάσατε στο YouTube, γράψτε μας στα σχόλια.