Στη δική μας ενότητα “Ερωτήσεις“, αλλά και σε κάθε τεχνική υποστήριξη υπολογιστή, είναι εξαιρετικά χρήσιμο το να τραβήξουμε μια φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας, που να δείχνει το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές για τη λήψη screenshot. Στον οδηγό θα δούμε πώς να τραβήξουμε screenshot χωρίς να εγκαταστήσουμε κανένα πρόγραμμα.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Snaggy: Η λήψη screenshot χωρίς εφαρμογή
Μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές για τη λήψη screenshot είναι το Lightshot. Είναι μια απλή και χρήσιμη εφαρμογή για όποιον θέλει να τραβάει τακτικά φωτογραφίες της επιφάνειας εργασίας.
Τι γίνεται όμως όταν ένας χρήστης θέλει να τραβήξει μόνο ένα ή δύο screenshot, για να λύσει πχ κάποιο τεχνικό του πρόβλημα? Γιατί να πρέπει να εγκαταστήσει μια εφαρμογή, που θα τρέχει αυτόματα με την έναρξη των Windows και θα επιβαρύνει τον υπολογιστή?
Το Snaggy είναι μια δωρεάν υπηρεσία που λύνει αυτό το πρόβλημα. Μας επιτρέπει να τραβήξουμε screenshot απευθείας μέσω του browser μας, χωρίς να χρειάζονται τρίτες εφαρμογές.
Αντιγραφή της επιφάνειας εργασίας με το Print Screen
Το πρώτο βήμα για τη λήψη screenshot είναι να πατήσουμε το πλήκτρο Print Screen. Σε ορισμένα πληκτρολόγια θα το βρούμε ως prt sc ή prt scr, αναλόγως του μεγέθους και του σχεδιασμού του πληκτρολογίου.
Σε πολλά laptop, για οικονομία χώρου, το print screen βρίσκεται μαζί με κάποιο άλλο πλήκτρο. Θα πρέπει να το πατήσουμε σε συνδυασμό με το πλήκτρο fn (function key) για να ενεργοποιηθεί.
Παρ' ότι το πλήκτρο περιέχει τη λέξη print (=εκτύπωση) στο όνομά του, δεν θα στείλει τίποτα στον εκτυπωτή. Ουσιαστικά τραβάει μια φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας και την αποθηκεύει στο “πρόχειρο” του συστήματος (clipboard).
Το clipboard είναι η ο προσωρινός χώρος αποθήκευσης του λειτουργικού συστήματος, όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα στα οποία κάνουμε αντιγραφή (copy) ή αποκοπή (cut).
Είναι σημαντικό πως το Print Screen θα φωτογραφήσει ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας, ακριβώς όπως είναι, με όλα τα παράθυρα που έχουμε ανοιχτά εκείνη τη στιγμή.
Έτσι, καλό είναι να φροντίσουμε να μην έχουμε ευαίσθητες πληροφορίες ορατές επί της οθόνης πριν πατήσουμε το Print Screen για τη λήψη screenshot. Τέτοιες πληροφορίες είναι το email μας, μηνύματα στα social media, προσωπικές φωτογραφίες, κάποιο περίεργο φόντο, κλπ
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως το clipboard στα Windows μπορεί να κρατήσει μόνο μία πληροφορία ανά πάσα στιγμή.
Αυτό σημαίνει πως αν αφού πατήσαμε το Print Screen κάνουμε αντιγραφή κάποιο κείμενο, το κείμενο θα αντικαταστήσει την εικόνα της επιφάνειας εργασίας.
Για μεγαλύτερη ευελιξία στο clipboard, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ditto:
Αντιγραφή-Επικόλληση: Βελτιώστε τη με το DittoΟι clipboard managers είναι μια παράδοξη κατηγορία προγραμμάτων. Οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν την ύπαρξή τους, αλλά όσοι τους χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς….
Επικόλληση στο Snaggy
Με τη εικόνα της επιφάνειας εργασίας αποθηκευμένη στο clipboard, αρκεί να πάμε στη διεύθυνση http://snag.gy/.
Αρκεί να κάνουμε επικόλληση με Ctrl+V. Η φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας μας θα ξεκινήσει να φορτώνεται αυτόματα στη σελίδα.
Ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης και το upload της σύνδεσής μας στο Internet, θα πάρει μερικά δευτερόλεπτα.
Μοιραζόμαστε την εικόνα
Μόλις η φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας φορτωθεί, εμφανίζεται αυτόματα ένας μοναδικός σύνδεσμος, τον οποίο μπορούμε να αντιγράψουμε και να στείλουμε σε όποιον θέλουμε.
Μάλιστα, μπορούμε να αντιγράψουμε άμεσα το σύνδεσμο με ένα κλικ στο σχετικό εικονίδιο πάνω δεξιά. Μπορούμε επίσης να κοινοποιήσουμε την εικόνα μέσω του Facebook, του Twitter, και άλλων social media.
Αν γράψουμε τον σύνδεσμο χειροκίνητα, θα πρέπει να προσέξουμε τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα. Στο παράδειγμα, εφόσον ο σύνδεσμος είναι http://snag.gy/T9KSi.jpg, δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν πχ έχουμε όλα τα γράμματα μικρά.
Επεξεργασία εικόνας με το Snaggy
Πέρα από την απλή λήψη screenshot, το Snaggy μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε στοιχειωδώς την φωτογραφία της επιφάνειας εργασίας. Αρκεί να κάνουμε κλικ στο κουμπί “crop or edit this image”.
Η πρώτη επιλογή επεξεργασίας είναι η αποκοπή (crop) που θα περικόψει την εικόνα έτσι ώστε να φαίνεται μόνο το κομμάτι που μας ενδιαφέρει. Απλά δημιουργούμε ένα ορθογώνιο και κάνουμε κλικ στο “Crop to the selected area”.
Το εικονίδιο με το μολυβάκι μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε πάνω στην εικόνα, έτσι ώστε να κυκλώσουμε κάποια λεπτομέρεια ή να σχεδιάσουμε ένα βέλος. Φυσικά ωφελεί το να έχουμε σταθερό χέρι.
Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του χρώματος (που έχει προεπιλογή το FF400F) μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα στη γραμμή, ενώ με το μενού δίπλα μπορούμε να επιλέξουμε το πάχος της γραμμής, από 1 μέχρι 50 pixels.
Το τρίτο εικονίδιο δημιουργεί ένα συμπαγές παραλληλόγραμμο, αν θέλουμε να κρύψουμε οτιδήποτε στην εικόνα, πχ τα προσωπικά μας στοιχεία.
Τέλος, το τέταρτο εικονίδιο μας επιτρέπει να γράψουμε ό,τι θέλουμε, οπουδήποτε στην οθόνη.
Το Snaggy μας δίνει την επιλογή ανάμεσα σε έντεκα γραμματοσειρές, ενώ φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε και το μέγεθος.
Τέλος, με τα εικονίδια με τα βελάκια μπορούμε να κάνουμε αναίρεση (undo) και επαναφορά (redo).
Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές, κάνουμε κλικ το εικονίδιο με τη δισκέτα. Αν δεν έχουμε τσεκάρει το κουτάκι “Delete original image after saving”, η εικόνα θα αποθηκευτεί σε ένα νέο σύνδεσμο. Με το κουτάκι τσεκαρισμένο, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στην αρχική εικόνα.
Αν θέλουμε να διαγράψουμε μια εικόνα, στο κάτω μέρος της σελίδας θα βρούμε την επιλογή Delete image.
Μόνο τώρα, στην πρώτη δημιουργία ή επεξεργασία της εικόνας μπορούμε να τη διαγράψουμε. Αν κλείσουμε τον browser και τον ξανανοίξουμε στον σύνδεσμο της εικόνας, πλέον δεν θα βρούμε την επιλογή της διαγραφής.
Θα λειτουργήσει το Snaggy στο Linux?
Λόγω της διαφορετικής μεθόδου που διαχειρίζεται το Linux το Clipboard, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Snaggy με καμία από τις γνωστές διανομές.
Όμως το Linux είναι αρκετά πιο οργανωμένο από τα Windows όσον αφορά τη λήψη Screenshot. Στο Linux Mint το Print Screen αποθηκεύει αυτόματα την εικόνα της επιφάνειας εργασίας στο φάκελο εικόνες, και μπορούμε να την ανεβάσουμε στο Internet από εκεί.
To Ubuntu θα μας ρωτήσει που να αποθηκεύσει την εικόνα αφού πατήσουμε το Print Screen.
Τέλος, σε αρκετές διανομές Linux μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Shutter, που είναι μακράν η πιο προηγμένη εφαρμογή για τη λήψη screenshot ανεξαρτήτως πλατφόρμας.
Λήψη Screenshot στο Linux Mint / Ubuntu με το ShutterΗ λήψη screenshot είναι η καλύτερη μέθοδος να δείξουμε ένα πρόβλημα που έχουμε στον υπολογιστή σε κάποιο forum ή και στη δική μας ενότητα Ερωτήσεις,…
Πώς σας φάνηκε το snaggy για τη λήψη screenshot?
Σας βόλεψε η χρήση της υπηρεσίας μέσω διαδικτύου? Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή για τη λήψη screenshot? Γράψτε μας στα σχόλια.