Η επιφάνεια εργασίας είναι ίσως το κομμάτι που βλέπουμε πιο συχνά όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, οπότε είναι φυσιολογικό να τη βαριόμαστε πολύ εύκολα. Αν η απλή εναλλαγή φόντου μας φαίνεται εξίσου βαρετή, δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωτική αλλαγή της επιφάνειας εργασίας με το Rainmeter.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι το Rainmeter
Το Rainmeter είναι το καλύτερο και το πιο γνωστό πρόγραμμα εξατομίκευσης της επιφάνειας εργασίας των Windows. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του πάντα.
Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, με το οποίο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα οπτικά στοιχεία, για μια ευχάριστη αλλαγή της επιφάνειας εργασίας.
Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε μετρητές για τον επεξεργαστή και τη RAM, ή κάποια εφαρμογή που να μας ενημερώνει για τον καιρό.
Μπορούμε επίσης να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή την χωρητικότητα των δίσκων μας, ή το τραγούδι που παίζουμε στο παρασκήνιο. Το μόνο που μας περιορίζει, είναι η φαντασία μας.
Το Rainmeter είναι συμβατό με όλα τα Windows, από τα XP μέχρι και τα 10. Όσον αφορά την κατανάλωση πόρων, είναι αρκετά ελαφρύ για οποιοδήποτε σύστημα.
Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές του, θα χρειαστούμε μια μικρή εξοικείωση με την ορολογία του, καθώς οι όροι που χρησιμοποιεί είναι λίγο διαφορετικοί απ' ό,τι μπορεί να έχουμε συνηθίσει.
Skins
Skins στο Rainmeter είναι τα “παράθυρα” που βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας. Μπορούμε να τα μετακινήσουμε όπου θέλουμε, να τα μορφοποιήσουμε, και συνήθως παρέχουν κάποιου είδους πληροφορία.
Ας πούμε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με τα widgets των κινητών τηλεφώνων. Θυμίζουν επίσης τις μικροεφαρμογές των Windows Vista και Windows 7, τις οποίες η Microsoft κατήργησε γιατί είχαν τεράστια κενά ασφαλείας.
Εν ολίγοις, κάθε οπτικό στοιχείο που προσθέτουμε με το Rainmeter ονομάζεται skin.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα skins δεν είναι από μόνα τους ολοκληρωμένες εφαρμογές.
Για παράδειγμα, ένα skin που μας δείχνει ποιο τραγούδι παίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι ταυτόχρονα και music player. Απλά παίρνει τις πληροφορίες από τον music player του συστήματος και τις παρουσιάζει.
Αυτό ισχύει για όλα τα υπάρχοντα skins, ο σκοπός λειτουργίας τους είναι να παίρνουν πληροφορίες από τρίτες εφαρμογές του υπολογιστή ή από το διαδίκτυο, και να μας τις εμφανίζουν.
Θέματα
Τα θέματα στο Rainmeter δεν ταυτίζονται με τα skins όπως θα περίμενε κανείς από την ονομασία.
Για την ακρίβεια, τα θέματα αποτελούνται από πολλά skins που ανήκουν στην ίδια “οικογένεια”, όσον αφορά την εμφάνιση, όπως στην παρακάτω εικόνα.
Όταν εγκαθιστούμε ένα θέμα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα skins που περιλαμβάνει. Μπορούμε να διαλέξουμε αυτά που μας αρέσουν.
Κατέβασμα και εγκατάσταση Rainmeter
Αφού μάθαμε τα βασικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εγκατάσταση της εφαρμογής.
Κατεβάζουμε το Rainmeter από εδώ, πατώντας στο κουμπί “Download” της τελευταίας έκδοσης.
Για τον οδηγό επιλέξαμε την τελευταία σταθερή έκδοση 3.3.2, όμως υπάρχει και η δοκιμαστική έκδοση 4.0. Μπορείτε να διαλέξετε όποια θέλετε.
Τρέχουμε το αρχείο εγκατάστασης, και επιλέγουμε τα Ελληνικά.
Έπειτα, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ κανονικής εγκατάστασης ή portable εγκατάστασης.
Το πρόγραμμα μας συμβουλεύει να επιλέξουμε την κανονική, καθώς στην portable χρειάζονται επιπλέον εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει σωστά. Οπότε αφήνουμε την προεπιλογή και πατάμε Επόμενο.
Διαλέγουμε την τοποθεσία εγκατάστασης που θέλουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι το “Εκκίνηση του Rainmeter κατά την εκκίνηση του υπολογιστή” είναι τσεκαρισμένο. Μετά κάνουμε κλικ στο κουμπί Εγκατάσταση.
Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση, πατάμε “Τέλος” για να ανοίξει το Rainmeter.
Θα εμφανιστούν τα τέσσερα προεπιλεγμένα skins στην επιφάνεια εργασίας μας.
Η πρώτη επαφή με το Rainmeter
Στην αρχή, το Rainmeter μπορεί να μας φανεί αρκετά πολύπλοκο. Μόλις όμως περιηγηθούμε στις ρυθμίσεις του και μάθουμε τον βασικό χειρισμό, θα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εύκολα όποιο skin θέλουμε.
Για να ανοίξουμε λοιπόν τις ρυθμίσεις του, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τη σταγόνα από τη γραμμή εργασιών.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ πάνω σε οποιοδήποτε skin, να πατήσουμε “Rainmeter”, και έπειτα “Διαχείριση”.
Θα εμφανιστεί το βασικό μενού ρυθμίσεων.
Από εδώ μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε από τα εγκατεστημένα skins, να ενεργοποιήσουμε κάποιο θέμα, και άλλα.
Διαχείριση θεμάτων και φόρτωμα skin
Κάθε θέμα εμφανίζεται στο πλαίσιο αριστερά με τη μορφή φακέλου, ενώ αν κάνουμε διπλό κλικ στον κάθε φάκελο, θα δούμε τα skins που περιλαμβάνει.
Στην περίπτωσή μας, το μόνο εγκατεστημένο θέμα που υπάρχει είναι το illustro, και περιέχει 7 skins.
Κάθε skin με τη σειρά του εμφανίζεται κι αυτό ως φάκελος, ενώ αν ανοίξουμε αυτούς τους φακέλους, θα δούμε ένα ή περισσότερα αρχεία με την κατάληξη .ini.
Το αρχείο .ini είναι στην ουσία υπεύθυνο για τη λειτουργία και εμφάνιση του εκάστοτε skin. Περιέχει δηλαδή όλες τις μεταβλητές και ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του.
Για να εμφανίσουμε ένα skin στην επιφάνεια εργασίας, αρκεί να κάνουμε κλικ στο αρχείο .ini και να πατήσουμε στο κουμπί “Φόρτωμᔨ.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο .ini.
Αν αλλάξαμε γνώμη και δεν το θέλουμε στην επιφάνεια εργασίας, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί “Αφαίρεση” ή να ξανακάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο .ini.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο skin και να πατήσουμε από εκεί “Κλείσιμο skin”.
Τα skins που έχουν δύο ή περισσότερα αρχεία .ini, σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν δύο ή περισσότερες μορφές.
Για παράδειγμα, το Clock έχει ένα τέτοιο αρχείο, ενώ το Disk έχει δύο. Αυτό σημαίνει ότι για το Disk μπορούμε να διαλέξουμε μία από τις δύο επιλογές.
Επιπλέον, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να δούμε ποια skins έχουμε ενεργοποιημένα, πατώντας στο “Ενεργά skins”.
Ρυθμίσεις για τα skins
Όταν φορτώσουμε ένα skin στην επιφάνεια εργασίας, έχουμε πρόσβαση σε κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις στη δεξιά πλευρά του παραθύρου.
Στις “Συντεταγμένες” ορίζουμε την ακριβή θέση του skin, ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης μας.
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να σύρουμε το skin με το ποντίκι και να το τοποθετήσουμε εκεί που θέλουμε.
Αν δε θέλουμε να μεταφέρεται το skin με το ποντίκι, μπορούμε να ξετσεκάρουμε το πλαίσιο “Μετακίνηση”.
Έτσι δεν κινδυνεύουμε να αλλάξουμε θέση στο skin κατά λάθος.
Στη “Διαφάνεια” μπορούμε να ορίσουμε κατά πόσο θα είναι ορατό το skin μας. Στο 0% είναι πλήρως ορατό, ενώ στο 100% γίνεται διάφανο.
Στο “On hover” ορίζουμε την ενέργεια που θα κάνει το skin όταν περνάμε το ποντίκι από πάνω του.
Μπορούμε για παράδειγμα να συνδυάσουμε τη “Διαφάνεια: 100%” με το “On hover: Fade in”. Έτσι, το skin θα είναι αόρατο, εκτός κι αν περάσουμε το ποντίκι μας από πάνω του.
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ώρα.
Ολοκληρωτική αλλαγή της επιφάνειας εργασίας
Αφού μάθαμε πώς να χειριζόμαστε τις βασικές λειτουργίες του Rainmeter, δε μένει παρά να το χρησιμοποιήσουμε για την πλήρη αλλαγή της επιφάνειας εργασίας μας.
Εγκατάσταση νέων θεμάτων και skin
Στο ίντερνετ υπάρχουν αμέτρητα θέματα με έτοιμα skins σε προκαθορισμένη θέση. Μερικές από τις πιο γνωστές σελίδες με θέματα και skins είναι το deviantArt, το reddit, και το φόρουμ του Rainmeter.
Για το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το Wisp από το deviantArt.
Αφού κατεβάσουμε το θέμα πατώντας στο κουμπί “Download” από τα δεξιά, θα έχουμε στα χέρια μας ένα αρχείο με κατάληξη .rmskin. Πρόκειται για αρχεία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το Rainmeter.
Το εγκαθιστούμε κάνοντας διπλό κλικ πάνω του. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που δείχνει κάποιες πληροφορίες για το θέμα.
Όπως βλέπουμε στην εικόνα, είναι τσεκαρισμένο το πλαίσιο “Apply included layout”. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα μετά την εγκατάσταση.
Αν δε θέλουμε κάτι τέτοιο, το αποεπιλέγουμε πριν πατήσουμε Install.
Πολλά θέματα μας καθοδηγούν αυτόματα στις ρυθμίσεις που χρειάζονται. Έτσι και το Wisp, μας προτρέπει να διαλέξουμε την ανάλυση της οθόνης μας…
…και το χρώμα των skin.
Αφού τελειώσουμε, στην επιφάνεια εργασίας μας θα επικρατεί ένα μικρό μπάχαλο.
Παραμετροποίηση εγκατεστημένου θέματος
Συνήθως ο δημιουργός του κάθε θέματος προσθέτει και το φόντο της επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποίησε, μαζί με επιπλέον οδηγίες για ό,τι μπορεί να χρειαστούμε.
Για να βρούμε αυτές τις οδηγίες, πηγαίνουμε στον φάκελο “Έγγραφα”, “Rainmeter”, και έπειτα στο “Skins”. Εκεί υπάρχουν όλα τα εγκατεστημένα μας θέματα. Δεν είναι και πολλά ακόμα.
Μέσα στον φάκελο “Wisp” θα βρούμε το αρχείο “Read me.txt”. Στον φάκελο “Suite AddOns” είναι τα wallpapers που χρησιμοποίησε ο δημιουργός. Αφού εφαρμόσουμε κάποιο από αυτά, είμαστε εμφανώς πιο κοντά στην εμφάνιση που οραματίστηκε.
Για να λειτουργήσουν μερικά από τα skins στο συγκεκριμένο θέμα, χρειάζονται δύο επιπλέον προγράμματα, το CoreTemp και το MSI Afterburner. Αν δεν έχουμε ή δε θέλουμε κάποιο από αυτά, μπορούμε απλά να μη χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα skins.
Αν κάποιο skin είναι παλιό, μπορεί να είναι σε συμπιεσμένη μορφή .zip και όχι σε .rmskin.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκεί να το αποσυμπιέσουμε και να βάλουμε τα περιεχόμενά του στον φάκελο Έγγραφα\Rainmeter\Skins.
Δημιουργία νέου θέματος
Η ποικιλία σε έτοιμα θέματα είναι μεγάλη, όμως πολλοί από εμάς θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο σε όλα.
Το Rainmeter μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, αφού μπορούμε να διαλέξουμε skins από διαφορετικά θέματα.
Μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε χρώμα, μέγεθος, και γραμματοσειρά στα υπάρχοντα skins, ή να δημιουργήσουμε εξολοκλήρου δικά μας skins από το μηδέν.
Μπορούμε στην κυριολεξία να κάνουμε οτιδήποτε, από κάτι πολύπλοκο και όμορφο…
…μέχρι κάτι πιο λιτό με τα απολύτως απαραίτητα.
Όπως μαρτυρούν οι παραπάνω φωτογραφίες, το γούστο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Άλλοι έχουν, άλλοι δεν έχουν, πολλοί νομίζουν ότι έχουν.
Γι' αυτόν τον λόγο, είναι αδύνατο να αναλύσουμε σε οδηγό πώς να φτιάξετε μια επιφάνεια εργασίας που να σας αρέσει.
Μπορούμε όμως να δείξουμε ένα πρόχειρο παράδειγμα με τα skins που επιλέξαμε για τη δική μας επιφάνεια εργασίας.
Για να γίνει η παραπάνω αλλαγή της επιφάνειας εργασίας, χρησιμοποιήσαμε τα εξής:
- Ταπετσαρία επιφάνειας εργασίας
- Simple: Είναι ένα θέμα με διάφορα skins. Εμείς ενεργοποιήσαμε τα Battery, Bin, Links, και Icons.
- Arcs: Περιλαμβάνει το ρολόι που χρησιμοποιήσαμε. Το βάζουμε ενεργοποιώντας το skin Arcs.
- Stepris: Έχει skins για ρολόι, σημειώσεις, και άλλα. Εμείς επιλέξαμε το skin Month Year.
- Lano Visualiser: Χρησιμοποιήσαμε το skin Visualizer.
- ImageOverlay: Για να φαίνεται το Visualizer πίσω από τα δέντρα, δημιουργήσαμε ένα απλό skin που εμφανίζει μία εικόνα της επιλογής μας, η οποία φτιάχτηκε με Photoshop.
Αποθήκευση νέου θέματος του Rainmeter
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να πειραματιζόμαστε με το Rainmeter, το πιθανότερο είναι ότι θα μας πάρει αρκετή ώρα για να διαμορφώσουμε την επιφάνεια εργασίας μας.
Αφού προσθέσουμε όλα τα skins που θέλουμε και όταν με το καλό αποφασίσουμε ότι η επιφάνεια εργασίας μας αγγίζει την τελειότητα, καλό είναι να αποθηκεύσουμε το τρέχον θέμα με τις ρυθμίσεις του.
Το πρώτο βήμα για την αποθήκευση του θέματός μας είναι να ανοίξουμε το Rainmeter και να πάμε στην καρτέλα “Θέμα”.
Εκεί τσεκάρουμε το κουτάκι “Εξαίρεση των skins που δεν χρησιμοποιούνται”. Αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε και την ταπετσαρία στο θέμα, τσεκάρουμε και το κουτάκι “Συμπεριλάβετε τρέχουσα ταπετσαρία οθόνης”.
Μετά διαλέγουμε ένα φιλοσοφημένο όνομα που να ταιριάζει στο θέμα μας. Δε νοείται αλλαγή της επιφάνειας εργασίας, χωρίς την κατάλληλη ονομασία.
Τέλος, πατάμε στο κουμπί “Αποθήκευση”.
Θα δούμε ότι στα δεξιά εμφανίστηκε ένα νέο θέμα με την ονομασία που δώσαμε.
Αν αλλάξουμε τη διάταξη και το μετανιώσουμε, πατώντας στο κουμπί “Φόρτωμα” θα επανέλθει το θέμα ακριβώς όπως το αποθηκεύσαμε.
Προτεινόμενα θέματα και skins
Επειδή όπως είπαμε υπάρχει πληθώρα από θέματα και skins εκεί έξω, ίσως να σας φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσετε από κάπου.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά ενδιαφέροντα θέματα για να ξεκινήσετε το κατέβασμα.
Enigma
Το Enigma είναι από τα δημοφιλέστερα θέματα στο deviantArt.
Περιλαμβάνει πολλά skins, και σίγουρα αρκετά από αυτά θα σας φανούν χρήσιμα. Είναι ένα πολύ καλό θέμα για να ξεκινήσει κανείς την αλλαγή της επιφάνειας εργασίας.
Win10 Widgets
Ο σχεδιασμός τους ταιριάζει απόλυτα με την εμφάνιση των Windows 10.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα skins πηγαίνοντας σε αυτόν τον σύνδεσμο, και επιλέγοντας το “Click here for just the .rmskin file”.
Γενικά, προσοχή στην εγκατάσταση νέων skin.
Φροντίζετε να εγκαθιστάτε μόνο αρχεία με την επέκταση .rmskin και όχι αρχεία .exe, γιατί αντί για αλλαγή της επιφάνειας εργασίας, θα καταλήξετε να ψάχνετε ποιο antimalware να χρησιμοποιήσετε.
Harmattan
Το Harmattan είναι ένα skin με απλά εικονίδια, χωρίς πλαίσιο.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Night
Ένα πιο σκοτεινό θέμα, με διαφορετικό σχεδιασμό από τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν.
Κατεβάστε το από εδώ.
Σας βόλεψε το Rainmeter για την αλλαγή της επιφάνειας εργασίας;
Γνωρίζατε για το Rainmeter και τις αμέτρητες δυνατότητές του για την αλλαγή της επιφάνειας εργασίας; Εσείς ποια skins χρησιμοποιείτε;
Για περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης της εμφάνισης των Windows, μπορείτε να δείτε αυτόν τον οδηγό:
Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε ΤρόποΚάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…
Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας και δείξτε μας πώς διαμορφώσατε τη δική σας επιφάνεια εργασίας.